Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-20, 19:13   #151
smak6malin
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
czemu Rrrr?, Martynko co się dzieje?, jestem pewna że nie jest CI ono potrzebne
Oj no niestety jest, ale wszystko pod kontrolą, poza tym to chyba nie jest takie typowe R ? Dużo tego jak na R, chyba tylko z nazwy R Jak u Ciebie U, P ?

Cytat:
Napisane przez Abigail123 Pokaż wiadomość
Dzisiaj jest dzień dojadania resztek ze wczoraj wiec się nie dziwcie, nie miałam nic w lodowce a nie zdążyłam zakupów zrobić.

R:

1. jajecznica z 2 białek i 1 żółtka ze szczypiorkiem na połowie łyżeczki oliwy z oliwek. 2 gryzy kanapki (z bułki razowej) z pasztetem sojowym, mandarynka.

2. Pół bułki razowej z pasztetem sojowym i papryką, jabłko

3. Szklanka zupy warzywnej. Mniej niż połowa dużej piersi kurczaka gotowanej z 4 łyżkami kaszy gryczanej i 2 ogórkami kiszonymi, kiwi

(odrazu mówię, że podwieczorków nie jadam ponieważ obiad zawsze mam strasznie późno, ok 4)

4. Pozostałości wczorajszego kalafioru czyli jakieś 4,5 różyczek ugotowanych, szklanka kefiru 0% truskawkowego (wiem, że powinien być naturalny, no ale że 0% to się skusiłam )

wiem, że nie bardzo dzisiaj wygląda ten mój jadłospis ale nie miałam czasu nic innego wykombinować ;/
Jak na brak czasu i pustą lodówkę całkiem fajny jadłospis Zadbaj jeszcze o nienasycone kwasy tłuszczowe
Pierś z kurczaka gotujesz na parze czy jak ?

smak6malin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 19:16   #152
Abigail123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smak6malin Pokaż wiadomość
Oj no niestety jest, ale wszystko pod kontrolą, poza tym to chyba nie jest takie typowe R ? Dużo tego jak na R, chyba tylko z nazwy R Jak u Ciebie U, P ?

Jak na brak czasu i pustą lodówkę całkiem fajny jadłospis Zadbaj jeszcze o nienasycone kwasy tłuszczowe
Pierś z kurczaka gotujesz na parze czy jak ?
chciałabym na parze ale nie wiem jak Oo nie mam specjalnego garnka ani nic z tych rzeczy wiec po prostu kroje sobie w kosteczkę posypuje przyprawami i siup do wody
Stary 2009-01-20, 19:34   #153
Agg77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neja22 Pokaż wiadomość
A i jeszcze jedno, jak byłyście tak baaardzo chude i zjadłyście cokolwiek to też wam tak brzuch wywalało? U mnie to dosłownie każdy gryz pokarmu widać i ten okropny brzuch bardzo mi przeszkadza w tym żeby więcej jeść, zaraz mam wrażenie że każdy się gapi na to że taka kostucha, nogi i ręce jak patyczki, a brzuch balon.Naprawdę po małym posiłku(np.1 kromka) obwód zwiększa mi się o 10cm
Jak sobie z tym wszystkim radzić???
I jak spowodować żeby to brzuszysko chciało trawić?
Też wychodze z ED i mam to samo :/ Robie sobie czasami brzuszki normalne, nie wiem czy powinnam, bo jednak kcal troche przy tym spalam, ale przynajmniej nie myśle wtedy o tym że brzuch mi urósł
Trzymam za Ciebie kciuki

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Agg77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 19:50   #154
edycia1990rok
Raczkowanie

moje dzisiejsze R prosze o komentarz czy jest ok ciagle sie ucze a wasze uwagi sa bardzo cenne

sniadanie 7:00 2\5 szklanki platkow fitnes (dzisiaj ostatni raz je zjadlam obiecuje) plus kromka (ok 70g) razowca z serem bialym i pomidorem z oregano. malenka mandarynka

sniadanie drugie 11: jablko i 2x kromka zytniego z plastekiem sera zoltego odtluszczonego (nie mialam nic rano zeby oblozyc)

obiad 14:30 dzisiaj pyszny :p rybka ok 200-250 g pangi usmazonej na teflonie bez tluszczu z przuprawami (ostra papryka, ziolka i przyprawa do pizzy-mowie wam jaki niesamowity smak rybkki) plus ok 200-250 g warzyw na patelnie, dla smaku jak jeszcze koncowo podsmazalam to dodalam plaser sera zoltego odtluszonego i jak sie rozpuscil to wymieszalam-taki moj maly grzeszek

podwieczorek 18 serek naturalny homo 150g z mala garstka orzechow solonych i odrobina pestek slonecznika (mniam)

kolacja planowana o 21 - wiesniak )150g z wkrojonym malym swiezym ogorkiem

czy ktos moze ocenic i pomoc obliczyc ile kalorii dzisiaj mialam?prosze
edycia1990rok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:00   #155
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
Witam i z góry ptam czy można sie grzecznie dołączyć.. podpatruję czasem wątek a ostatnimi dniami ( bardzooo ostatnimi) przeszłam na "dietę" i chciałam wam napisać co dziś zjadłam licząc na ocenę i uwagi

oczywiscie R

(8:00)
Śniadanie - 2x mały naleśnik ( bez tłuszczu smażony) z 1 łyżeczka niesłodkiej konfitury domowej z aronii, jabłko, herbata bez cukru
no w sumie konfitury na r niezbyt, no ale skoro to śniadanie to pobłażliwie
(12:00 - tak mi wypada przerwa w zajeciach)
2gie śniadanie - serek ziarniak lekki 3% tłuszczu tu za mało, mogłaś wrzucić garśc orzechów np. włoskich i byś miała bardzo dobrą , zdrową rzecz

(15:00)
Obiad - 1/3 saszetki ryżu ( uncle bens) z sosem - dwie/trzy łyżki ( pierś kurczaka, papryka, pieczarka, pomidor - łyżeczka oliwy z oliwek) tu zdrowo ,mogłaś więcej piersi z kurczaka chociaż nie wiem czy ta oliwa połączona z ryżem będzie ok, bo to tłuszcze+węgle

(17:00)
podwieczorek - 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% musli odpuszczamy na r, a już szczególnie w porze podwieczorku. tu homo naturalny z czymś , albo coś.poszuka inspiracji na forum

(18:30)
kolacja - bułeczka grahamka z drobiową wędlinką ( jeden plasterek) plus 75 gram sałatki z kapusty pekinki, oliwek, cebulki + łyżka sosu jogurtowego, herbatka bez cukru
o której chodzisz spać? kolacja na powinna być czystobiałkowa, 2-1 h przed snem, bo inaczej sobie spowolnisz metabolizm nie warto, nie wierz, ze niejedzenie od 18 ci pomoże, bo stracisz kilogramy, jasne, ale to nie będzie tłuszcz tylko mięśnie.
w ciagu dnia pomiędzy posiłkami piłam wodę

nada się to do czegos czy totalnie bez sensu ??
j.w - jutro też jest dzień przecież !

edycia1990rok- ten ser to sama wiesz reszta mi się podoba

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:03   #156
edycia1990rok
Raczkowanie

aaa dziekuje ci bardzo czarnakawo moze wkoncu sie naucze i bede na dobrej drodze tego sera bede starac sie unikac chodz bardzo dobry byl na tych warzywkach

moglby ktos pomoc w obliczeniu kcal co do dzisiejszego dnia?
Stary 2009-01-20, 20:14   #157
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez edycia1990rok Pokaż wiadomość
aaa dziekuje ci bardzo czarnakawo moze wkoncu sie naucze i bede na dobrej drodze tego sera bede starac sie unikac chodz bardzo dobry byl na tych warzywkach

moglby ktos pomoc w obliczeniu kcal co do dzisiejszego dnia?
aaa czyli to do mnie mówisz, jak mówisz czarnakawo

śniadanie; hm, te fitnesy to nie wiem ile liczyć , może tak z 50-60 kcal, nie orientuję się ile to 2/5 szklanki , chleb razowy hm, moze ze 160 + twaróg z 50, pomidora i oregano nie liczę czyli =270 około i to jest i tak na oko
II śniadanie: razowiec 200+ plaster sera, zalezy jakiego z 70? + jabłko 70=340
obiad:rybka z 200, warzywa to tam wiesz, chyba, ze byly ziemniaczki, ser 70, =270
podwieczorek: tak około 250 , bo nie wiem ile tam bylo w twojej garstce
kolacja: 120
1250 mi wyszło, oczywiście nie jestem wyrocznią i mogę się mylić , bo nie jestem pewna jak liczyć chleb i ser, ale coś koło tego jest ładnie, ani mi się waż obniżać nawet . nawet jak jest 1350 to też jest ok, więc nawet gdybym się trochę myliła to i tak jest ładnie . są NNKT, są warzywka ( chociaż tu zawsze można dokładać, bo to sam błonnik i woda zazwyczaj), jest bialeczko, tak trztmaj!

175, 83/62/89
Stary 2009-01-20, 20:22   #158
chrzescijanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chrzescijanka Pokaż wiadomość
Moja dzisiejsza Redukcja (jak zawsze proszę o ocenę)

Śniadanie (8.00):

- 2 kromki razowca. Jedna cienko posmarowana Pastellą Lisnera z oliwkami a druga z białym chudym serem.
- mandarynka
- kawa rozpuszczalna bez cukru.

II Śniadanie (11.30):

- Grahamka 70 g (bez masła) z plasterkiem chudej szynki drobiowej i ogórkiem kiszonym.
- Herbata z cytryną (bez cukru)

Obiad (14.00):
- 3 małe ziemniaki (bez tłuszczu, sosów i innych tego typu dodatków)
- Połówka piersi z kurczaka pieczonej w piekarniku w folii (bez tłuszczu)
- 100 ml kefiru 0% tłuszczu.

Wiem, że powinna być do tego jakaś surówka albo warzywa, ale nie miałam już nic takiego w lodówce a nie mogłam iść dziś na zakupy, bo musiałam zakuwać materiał do jutrzejszej klasówki. Obiecuję poprawę

Podwieczorek (17.30):

- Serek homo naturalny z dodatkiem płaskiej łyżeczki maku <pycha> Czy mak może być na R?

Kolacja (20.45)

- Wieśniak lekki 3% + spora ilość szczypiorku.
- Herbata z cytryną (oczywiście bez cukru).

Jak tak teraz patrzę na ten mój dzisiejszy jadłospis to dochodzę do wniosku, że chyba dzisiaj przeholowałam z jedzeniem (tzn. za dużo zjadłam)

Bardzo proszę o szczerą ocenę.
Up
chrzescijanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:22   #159
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

P:

Iśn- grahamka z masełkiem i szyneczką plus pomidorek i ogórek, jajecznica z 4 jaj z cebulką, szczypiorkiem, herbatka, jabłuszko

IIśn- bułka słodka z truskawkami, activia do picia
b) ok 20() kruchych ciasteczek oblanych z jednej strony czekoladą, kubuś

2 banany pokrojone w kosteczkę polane j. naturalnym z cukrem i posypane kakao

O- zupa buraczana z ziemnaiczkami, kasza z gulaszem, zestaw surówek, kompot

gorąca czekolada, grzesiek kawowy, 2 delicje

P- grahamka z almette i pomidory pokrojone w kosteczkę z majonezem

3-4 delicje

K- paluch z ziarnami z masełkiem, serem i 2 grube parówki z ketchupem

pewnie dokończę delicje i może kakao wpadnie

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:22   #160
eyo
Zakorzenienie

gorzkakawa

dziękuje bardzo za komentarz z rad skorzystam i jutro postaram się poprawić

a spać chodzę oj.. późno bo ok 1- 2 w nocy ( kochane studia)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:26   #161
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Moja dzisiejsza Redukcja (jak zawsze proszę o ocenę)

Śniadanie (8.00):

- 2 kromki razowca. Jedna cienko posmarowana Pastellą Lisnera z oliwkami a druga z białym chudym serem. ta z pastella to tłuszcze+węgle, reszta ładnie
- mandarynka
- kawa rozpuszczalna bez cukru.

II Śniadanie (11.30):

- Grahamka 70 g (bez masła) z plasterkiem chudej szynki drobiowej i ogórkiem kiszonym.
- Herbata z cytryną (bez cukru) łaaadnie

Obiad (14.00):
- 3 małe ziemniaki (bez tłuszczu, sosów i innych tego typu dodatków)
- Połówka piersi z kurczaka pieczonej w piekarniku w folii (bez tłuszczu)
- 100 ml kefiru 0% tłuszczu. wiesz o tych ziemniakach , nie?

Wiem, że powinna być do tego jakaś surówka albo warzywa, ale nie miałam już nic takiego w lodówce a nie mogłam iść dziś na zakupy, bo musiałam zakuwać materiał do jutrzejszej klasówki. Obiecuję poprawę

Podwieczorek (17.30):

- Serek homo naturalny z dodatkiem płaskiej łyżeczki maku <pycha> Czy mak może być na R? moim zdaniem mak to chyba tak

Kolacja (20.45)

- Wieśniak lekki 3% + spora ilość szczypiorku.
- Herbata z cytryną (oczywiście bez cukru). mógłby być nawet normalny wieśniak , on ma tylko 5% tłuszczu ! ładnie

Jak tak teraz patrzę na ten mój dzisiejszy jadłospis to dochodzę do wniosku, że chyba dzisiaj przeholowałam z jedzeniem (tzn. za dużo zjadłam)
nie sądzę żebyś przeholowała
Bardzo proszę o szczerą ocenę.
chrzescijanka, jak wyżej

a kika, ślicznie, ślicznie ;*

175, 83/62/89

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 20:37   #162
mongan75
Raczkowanie

Moje dzisiejsze Pe sponsorowane Wielkim Leniem, za pozno wstaje (ferie ) i nie mam podwieczorku, jakos zupełnie nie moge ogarnac tyh 5 posiłków bo obiady mam sporo po 16 ...

cieple pancakes bananowe na maślance polane miodem i kulka lodow waniliowo-czekoladowych, jabłko, kawa na mleku 3,2

sałatka z kurczaka (piers i udo) z ananasem, kukurydza, tost z almette, pomidorem i oregano, dwie kromy chałki (jedna z konfitura brzoskwiniowa, druga z masą makową )

ziemniaczki, znowu 1,5 gołębia, polane soseem pomidorowym, brokuły i kalafior gotowane, princessa kokosowa, herbata z cukrem

dwa jajka na poltwardo, chrupiąca, podpieczona bułka 80gr (polowa z sopocka i warzywami, druga polowa z sopocka i chranem), herbatka

wpadnie pasek czeko, albo chałeczka z nutella, sie zobaczy
Stary 2009-01-20, 20:49   #163
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez adzia281186 Pokaż wiadomość
Dziękuję zawsparcie
Niestety lekarze mówiąc dosłownie mnie olewają. Zapewne dlatego, że boją się odpowiedzialności. Tak więc jeden odsyła mnie do drugiego, drugi do trzeciego, a ten trzeci znów do pierwszegoi w ten sposób mnie zbywają bez ryzyka poniesienia jakichkolwiek konsekwencji i niestety również bez udzielenia pomocy. Teraz jestem już w takim stanie, że naprawdę nic już nie chce nawet namnie działać, wszystkie leki, nawet najsilniejsze przestały być skuteczne. Staram się trzymać i walczyć, ale to mnie już przerasta, tymbardziej, że trwa to już tyle lat. Staram się jeść ponad granice możliwości, żeby utrzymać się przy życiu, ale niestety każdy pokarm trafiający na moje jelita niszczy je i powoduje potworne bóle( jakby ktoś kwasem solnym polewał rozognioną ranę), wogóle te bóle nie ustają ani na chwilę, nawet w nocy, jeśli już przysypiam to z wyczerpania. Trudno jeść jak się wie jaki ból to powoduje i że szkodzi jelitom, a nie jedząc będę powoli umierała śmiercią głodową w cierpieniach. Zupełnie nie wiem co robić i jak sobie radzić. Codzień boje się, że jak przysnę, to już się nie obudzę, że moje serce przestanie bić. Czasem myśle, że tak by było lepiej bo chociaż przestałabym już cierpieć, ale wiem jak bardzo cierpieli by moi bliscy, a tego nie chcem bo bardzo ich kocham. Dlatego staram się walczyć o życie ze wszystkich sił, ale przerasta mnie to. Mam jednak nadzieję że stanie się jakiś cud bo tylko to już mi pozostaje i o to się modlę. Marzę, aby móc zaznać normalnego, szarego codziennego życia, które nie będzie przepełnione do granic bólem. Niewiele żyłam bo gdy zachorowałam miałam 14 lat a teraz mam 22 i te wszystkie najlepsze lata spędziłam w chorobie. Nie wiem jak to jest być nastolatką która martwi się o takie pierdoły jak figura, ciuchy, oceny, czy kasa. Ja wciąż tocze walkę o życie, o kolejny dzień który i tak na 100% będzie piekłem. Ale cóż ja mogę zrobić?
Gorąco was wszystkie pozdrawiam!!!

Znacie jakiś sposób żeby pobudzić apetyt, wywołać uczucie głodu, bo przez ten ciągły ból jest mi to zupełnie obce, a może wtedy łatwiej by mi było cokolwiek w siebie wcisnąc...

Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Adzia, a odżywianie pozajelitowe? dożylne? co z nutridrinkami? poszukaj lekarzy w innym mieście, to, że 10 Cię olało, nie oznacza, że jedenasty też to zrobi

Cytat:
Moja R:

śniadanie :
2 kromki chleba pełnoziarnistego z pestkami dyni i słonecznikiem, 150gr serka wiejskiego, pół pomidora, szczypiorek; pomarańcza
II śniadanie: sałatka grecka : kapusta pekińska, pół pomidora, pół ogórka, 1/4 papryki zielonej, 1/4 puszki kukurydzy, kilka kawałków fety
obiad : 3 kotlety sojowe w sosie pieczarkowym ( pieczarki, cebula, jogurt naturalny, przyprawy), pół torebki ryżu brązowego, surówka z marchewki i jabłka
podwieczorek: grahamka, kawałek wędzonego łososia, kawałek avocado, jajko, kilka łyżek jogurtu;
kolacja: pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem ( szpinak, czosnek, kilka łyżek jogurtu, przyprawy, oliwa z oliwek)

a ile Panienka chce schudnąć? a R ładne, ładne. Wzorowe wręcz!

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
P:

Iśn- grahamka z masełkiem i szyneczką plus pomidorek i ogórek, jajecznica z 4 jaj z cebulką, szczypiorkiem, herbatka, jabłuszko

IIśn- bułka słodka z truskawkami, activia do picia
b) ok 20() kruchych ciasteczek oblanych z jednej strony czekoladą, kubuś

2 banany pokrojone w kosteczkę polane j. naturalnym z cukrem i posypane kakao

O- zupa buraczana z ziemnaiczkami, kasza z gulaszem, zestaw surówek, kompot

gorąca czekolada, grzesiek kawowy, 2 delicje

P- grahamka z almette i pomidory pokrojone w kosteczkę z majonezem

3-4 delicje

K- paluch z ziarnami z masełkiem, serem i 2 grube parówki z ketchupem

pewnie dokończę delicje i może kakao wpadnie
ślicznie (Kikuś, dziś nie będę miała czasu odpisać bo właśnie wychodzę, tylko na chwilkę wpadłam)

Cytat:
Napisane przez mongan75 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze Pe sponsorowane Wielkim Leniem, za pozno wstaje (ferie ) i nie mam podwieczorku, jakos zupełnie nie moge ogarnac tyh 5 posiłków bo obiady mam sporo po 16 ...

cieple pancakes bananowe na maślance polane miodem i kulka lodow waniliowo-czekoladowych, jabłko, kawa na mleku 3,2

sałatka z kurczaka (piers i udo) z ananasem, kukurydza, tost z almette, pomidorem i oregano, dwie kromy chałki (jedna z konfitura brzoskwiniowa, druga z masą makową )

ziemniaczki, znowu 1,5 gołębia, polane soseem pomidorowym, brokuły i kalafior gotowane, princessa kokosowa, herbata z cukrem

dwa jajka na poltwardo, chrupiąca, podpieczona bułka 80gr (polowa z sopocka i warzywami, druga polowa z sopocka i chranem), herbatka

wpadnie pasek czeko, albo chałeczka z nutella, sie zobaczy
buuu mało

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:53   #164
chrzescijanka
Zakorzenienie

Gorzkakawa bardzo dziękuję za ocenę.
Jeśli chodzi o ziemniaki to wstyd przyznać ale nie wiem jak to z nimi jest.
Wydawało mi się że same (to znaczy nie polewane sosem ani żadnym tłuszczem) są ok (oczywiście nie kilogram naraz) bo przecież też chyba zawierają jakieś witaminy czy coś
No ale skoro tak piszesz to może jednak nie są takie fajne jak mi się wydawało A może ja jem ich po prostu zbyt dużo?
[U]Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś zechciała mi wyjaśnić jak to w końcu z nimi jest.
P.S. Trochę pogmatwałam (zmęczona już jestem - 9 h w szkole) ale mam nadzieję, że jakoś dasz rade się połapać w tym co napisałam

Edytowane przez chrzescijanka
Czas edycji: 2009-01-20 o 20:57
chrzescijanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:53   #165
chevi
Przyczajenie

Cytat:
dzisiaj pojechalam do intermarche i faktycznie porozgladalam sie i znalazlam ten homo naturalny z firmy ostrowia zrobilam zapas, a orzeszki kupilam ziemne z sola na wage moga byc? mam nadzieje czarnakawo ze dobrze robie z tym podwieczorkiem bo ywdaje mi sie on bomba kaloryczna;p;p a i jeszcze zeby wkoncu oduczyc sie tych fitnesow zainwestowalam w platki owsiane i na wage rodzynek suszonych sliwek slonecznika jako muesli na sniadanie nie wiem za bardzo w jakich proporcjach teraz to mieszac zeby wyszlo 200kcal? mozecie pomoc?
edycia1990rokPrzeczytałam dokładnie Twoje wcześniejsze posty i postaram się trochę uporządkować Ci odpowiedzi:
- orzechy mogą być każde: włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowca itp., także ziemne, ale nie prażone (z wyjątkiem fistaszków, prażonych w łupinkach, najgorszee są solone, dlatego to opłukanie nie będzie wbrew pozorom głupie ), oprócz nich migdały, pestki dyni i słonecznika - chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT);
- serek homogenizowany naturalny (powiedzmy 60-80 kcal/100g) z dodatkiem orzechów jest idealny na podwieczorek, bo nie jest "szkodliwym" połączeniem, a na kalorie w NNKT nie musisz patrzeć (oczywiście bierzesz ich jakieś 20-25g, nie 100 ), bo ze względu na zbawienne właściwości zdrowotne są w pełni usprawiedliwione
chevi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 20:58   #166
edycia1990rok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chevi Pokaż wiadomość
edycia1990rokPrzeczytałam dokładnie Twoje wcześniejsze posty i postaram się trochę uporządkować Ci odpowiedzi:
- orzechy mogą być każde: włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowca itp., także ziemne, ale nie prażone (z wyjątkiem fistaszków, prażonych w łupinkach, najgorszee są solone, dlatego to opłukanie nie będzie wbrew pozorom głupie ), oprócz nich migdały, pestki dyni i słonecznika - chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT);
- serek homogenizowany naturalny (powiedzmy 60-80 kcal/100g) z dodatkiem orzechów jest idealny na podwieczorek, bo nie jest "szkodliwym" połączeniem, a na kalorie w NNKT nie musisz patrzeć (oczywiście bierzesz ich jakieś 20-25g, nie 100 ), bo ze względu na zbawienne właściwości zdrowotne są w pełni usprawiedliwione

bardzo ci dziekuje orzechy oplucze ah ile ja sie przy was naucze;p a przyznam ze ten serek homo z orzechami i sloneczkinim jest rewelacja moglabys powiedziec jescze jak komponowac wlasne muesli ? ile rodzynek sliwek suszonych slonecznika i owsianych platkow?nie wiem jak dobrac proporcje
dziekuje bardzo: cmok:
Stary 2009-01-20, 21:04   #167
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Gorzkakawa bardzo dziękuję za ocenę.
Jeśli chodzi o ziemniaki to wstyd przyznać ale nie wiem jak to z nimi jest.
Wydawało mi się że same (to znaczy nie polewane sosem ani żadnym tłuszczem) są ok (oczywiście nie kilogram naraz) bo przecież też chyba zawierają jakieś witaminy czy coś
No ale skoro tak piszesz to może jednak nie są takie fajne jak mi się wydawało A może ja jem ich po prostu zbyt dużo?
[u]Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś zechciała mi wyjaśnić jak to w końcu z nimi jest.
P.S. Trochę pogmatwałam (zmęczona już jestem - 9 h w szkole) ale mam nadzieję, że jakoś dasz rade się połapać w tym co napisałam
ziemniaki z tego, co się orientuję mają wysokie IG, ale masz racje zawierają witaminy . musisz obserwować swój organizm czy będą ci utrudniały chudnięcie czy też nie, nie wszyscy jesteśmy jednakowi przecież

175, 83/62/89
Stary 2009-01-20, 21:06   #168
edycia1990rok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
aaa czyli to do mnie mówisz, jak mówisz czarnakawo

śniadanie; hm, te fitnesy to nie wiem ile liczyć , może tak z 50-60 kcal, nie orientuję się ile to 2/5 szklanki , chleb razowy hm, moze ze 160 + twaróg z 50, pomidora i oregano nie liczę czyli =270 około i to jest i tak na oko
II śniadanie: razowiec 200+ plaster sera, zalezy jakiego z 70? + jabłko 70=340
obiad:rybka z 200, warzywa to tam wiesz, chyba, ze byly ziemniaczki, ser 70, =270
podwieczorek: tak około 250 , bo nie wiem ile tam bylo w twojej garstce
kolacja: 120
1250 mi wyszło, oczywiście nie jestem wyrocznią i mogę się mylić , bo nie jestem pewna jak liczyć chleb i ser, ale coś koło tego jest ładnie, ani mi się waż obniżać nawet . nawet jak jest 1350 to też jest ok, więc nawet gdybym się trochę myliła to i tak jest ładnie . są NNKT, są warzywka ( chociaż tu zawsze można dokładać, bo to sam błonnik i woda zazwyczaj), jest bialeczko, tak trztmaj!

wybacz zle przeczytalam twoj nick i widzisz co nieiwdomy nie dowidzi to zmysli ;p przepraszam ja tez fitnesy podliczylam 60kcal mi chleb razowy wyszedl tak : 100g wg opakowania to 180kcal wiec 70g to ok 125kcal, serek tez 30 kcal bo w 50g wg opakowania jest 52kcal a posmarowalam bardzo cienko (on w sobie ma ten pomidor i oregano:P czyli sniadanko a jeszcze mleko 0,5%=36kcal lacznie 251kcal , drugie sniadanko 100kcal kanapka plaster odtluszczoneego hochlanda 45 kcal , jablko 70 daje 215kcal , obiad ziemniaki byly ale na opakowaniu napisane ze w 100g jest 30kcal wiec wyszlo mi ok 250kcal podwieczorek to powiedzmy za 200kcal i kolacja 120 razem 1036 kcal ale moze sie myle. strasznie ciezko liczyc dokladnie bo nie mam wagi kuchennej

wybacz za ta pomylke w twoim nicku GORZKAKAWO
Stary 2009-01-20, 21:17   #169
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:

wybacz zle przeczytalam twoj nick i widzisz co nieiwdomy nie dowidzi to zmysli ;p przepraszam ja tez fitnesy podliczylam 60kcal mi chleb razowy wyszedl tak : 100g wg opakowania to 180kcal wiec 70g to ok 125kcal, serek tez 30 kcal bo w 50g wg opakowania jest 52kcal a posmarowalam bardzo cienko (on w sobie ma ten pomidor i oregano:P czyli sniadanko a jeszcze mleko 0,5%=36kcal lacznie 251kcal , drugie sniadanko 100kcal kanapka plaster odtluszczoneego hochlanda 45 kcal , jablko 70 daje 215kcal , obiad ziemniaki byly ale na opakowaniu napisane ze w 100g jest 30kcal wiec wyszlo mi ok 250kcal podwieczorek to powiedzmy za 200kcal i kolacja 120 razem 1036 kcal ale moze sie myle. strasznie ciezko liczyc dokladnie bo nie mam wagi kuchennej

wybacz za ta pomylke w twoim nicku GORZKAKAWO
nie szkodzi, ja się nie gniewam to troszkę mało, możesz spokojnie zwiększyć o 200-300 kcal , spokojnie

175, 83/62/89
Stary 2009-01-20, 21:26   #170
chevi
Przyczajenie

edycia1990rok Z musli jest tak, jak już ktoś wcześniej pisał: śniadanie ma być przede wszystkim sycące, żeby odpowiednio "ustawić" organizm na cały dzień, ale skoro wolisz konkrety (co doskonale rozumiem, bo - jak pewnie większość - też do wielu rzeczy dochodziłam metodą prób i błędów ), ja np. biorę sobie większe naczynko, wrzucam tam paczkę płatków owsianych, 7-8 łyżek pestek słonecznika, 80-90g pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych śliwek i 40-50g rodzynek, dokładnie mieszam i wstawiam do szafki jako gotowe musli własnego wyrobu ^^. Moja "śniadaniowa porcja" takiej mieszanki to tak 4-5 normalnych łyżek

Z rodzynkami i śliwkami oczywiście nie można przesadzić, bo to w końcu suszone owoce=cukry proste, których na R przecież unikamy

Zawsze warto spytać, wiem z doświadczenia
chevi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 21:34   #171
funky87
Zakorzenienie

Cytat:

?
Jestem pewna że nie potrzebna Ci ta R, ale widzę że uparciuch z Ciebie i nie pozostaje mi nic jak tylko ufać Twojemu rozsądkowi
A ja obecnie wychodzę z mojej kolejnej "cudownej" diety, obecnie jestem na 1400 kcal i z tygodnia na tydzień zwiększam, a w planach mam zamiar dobić do 2000
Stary 2009-01-20, 21:45   #172
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Jestem pewna że nie potrzebna Ci ta R, ale widzę że uparciuch z Ciebie i nie pozostaje mi nic jak tylko ufać Twojemu rozsądkowi
A ja obecnie wychodzę z mojej kolejnej "cudownej" diety, obecnie jestem na 1400 kcal i z tygodnia na tydzień zwiększam, a w planach mam zamiar dobić do 2000
Funky a co to za aerobik, na który chodzisz? aerobic dance brzmi super

sorry za ot.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 08:07   #173
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
podoba mi się wszystko tylko te śniadanie , połaczyłaś węgle z tłuszczami , ale co tam, , razn na jakiś czas można
Dziękuję za ocenkę Zdaję sobie sprawę z tego mojego małego występku, ale też wyszłam z założenia, że od czasu do czasu nie zaszkodzi

Moja wczorajsza Rrrrr
śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, serek homo naturalny, banan) -----> banan po raz pierwszy od x czasu, zazwyczaj na R staram się ich nie tykać
II śniadanie: 2 kromki razowca z tuńczykiem wsw (3 czubate łyżki), sałatą i papryką marynowaną
Obiad: mały kawałek tortilli (jajka, cebula, ziemniaki, szynka, ser) , duża porcja surówki z kapuchy, marchewki, pora i koperku z oliwą z oliwek)
Podwieczorek: koktajl z tofu (kawałek tofu o wadze bliżej nie określonej, myślę, że ok. 60 g zmiksowany z 3 łyżkami jogo naturalnego, 2 łyżkami mielonych orzechów i słodzikiem )
Kolacja: pierś z kuraka gotowana na parze, 3 wielkie ogóry (dosłownie ogóry ) kiszone
Stary 2009-01-21, 14:11   #174
gosia261282
Gang Iren

Chorobowe U:

IS: duża kromka razowca z masłem i szynką,pół papryki,herbata owocowa

Przekąska: kawa z mlekiem,malutki kawałek sernika

IIS: jabłko,dwa herbatniki,zielona herbata

O: rosół z makaronem i kawałek mięska z rosołu

P: nesvita,herbata miętowa

K: bułka pszenna z masłem,parówka,jajko na twardo,herbata biała

Wiem,że kiepsko...
Stary 2009-01-21, 14:21   #175
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Chorobowe U:

IS: duża kromka razowca z masłem i szynką,pół papryki,herbata owocowa

Przekąska: kawa z mlekiem,malutki kawałek sernika

IIS: jabłko,dwa herbatniki,zielona herbata

O: rosół z makaronem i kawałek mięska z rosołu

P: nesvita,herbata miętowa

K: bułka pszenna z masłem,parówka,jajko na twardo,herbata biała

Wiem,że kiepsko...
sama wiesz, ale rozumiemy, zdrowiej szybciutko

175, 83/62/89
Stary 2009-01-21, 14:40   #176
adzia281186
Raczkowanie

Niestety wszystkie odżywki odpadają(jak np. Nutridrinki) Bo to są produkty złożone i mają w sobie mnustwo składników które mnie uczulają. Niestety nie ma ani jednego pokarmu na który mój organizm nie reagował by alergią, aż lekarzą oczy z orbit na to wychodzą...
Co do poszukiwania lekarzy w innym mieście to po pierwsze jak? Tak ślepo jechać do jakiegoś miasta którego się nie zna i nie wie się nawet jacy tam są lekarze...? Trzeba by mieć namiary na kogoś dobrego. A i wtedy to też by raczej odpadało w moim stanie. Np. słyszałam, że w Łodzi jest bardzo dobry gastrolog, ale ja nie przeżyłabym kilkugodzinnej podróży pociągiem. Serce już mi niedomaga... Dziś w nocy znów było pogotowie i zatrzymało mi się na trochę serduszko(ok.1 minuty) , ale udało się je pobudzić. Nie jestem w stanie nawet opuszczać domu więc wszelkie podróże odpadają. Poza tym ta choroba zżarła wszelkie środki finansowe. Mama jest bez pracy bo musi być ze mną i sama choruje, tata, też tyle co po operacji ale pracuje, żebyśmy mieli jak żyć, tyle że ma ok.900 zł na rękę. a same moje leki wychodzą więcej miesięcznie. Rodzina pomagała, żeby było na jedzenie, ale każdy ma jakieś granice i oni też już nie bardzo mogą i ile tak można bez końca i perspektyw, że kiedyś oddamy. Tak więc finansowo też odpadają różne kombinacje...
Mówię nic już się nie da poradzić tu może pomóc jedynie cud i dobra wola Boża.Codzień, całymi dniami błagam, modle się i jak nie ma żadnej ulgi w cierpieniu, jak mimo błagań nic nie idzie w dobrą stroną to zaczynam wątpić w Boga. Wiem, że grzeszę, ale już inaczej nie umiem. To jest piekło, a nie życie i najgorsze, że ani ja ani bliscy nie mogą mi pomóc, ulżyć. Oddałabym wszystko żeby cokolwiek było odemnie zależne, bo wtedy mogłabym się zmobilizować i coś robić by było lepiej, ale niestety tu nic nie jest zalażne odemnie.
Dziękują wam za wsparcie i za wszystkie rady. Bardzo z was fajne dziewczyny. Jesteście jedynymi osobami z którymi mam jakikolwiek kontakt poza najbliższą rodziną
adzia281186 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 15:29   #177
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Funky a co to za aerobik, na który chodzisz? aerobic dance brzmi super

sorry za ot.
Dance i step w zależności od dnia na dance są różne układy (takie śmieszne wygibasy) w ramach rozgrzewki, niezła frajda, trochę ruchu i od razu lepiej
Stary 2009-01-21, 16:51   #178
oleksa
Przyczajenie

wiesz strasznie sie przykro robi i nie wiadomo co Ci napisac,ale trzymaj sie Dziewczyno...
oleksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 16:51   #179
oleksa
Przyczajenie

to do Adzi.
oleksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 19:14   #180
edycia1990rok
Raczkowanie

moje dzisiejsze R prosze o ocene bo chyba ze snniadaniem przesadzilam

sniadanie 9.30 z 5-6 lyzek platkow owsianych plus ok 10 rodzynek plus troszke pestek slonecznika plus dwie suszone sliwki z 250ml mleka 0,5%

sniadanie 2 godz 12 chleb razowy (70g) z szynka i bardzo cienko serkiem bialym posmarowany plus srednie jablko

obiad godz 16 ok 250 g warzyw na patelnie z ok 100g pieczarek i troche czerwonej papryki od siebie dodalam i ok 60g poledwicy sopockiej wkroilam

podwieczorek godz 18 serek homo z mala garstka orzechow i troche pestek slonecznik JEJKU DZIEWCYZNY TO NAPRAWDE JEST PYSZNE

kolacja ok 21 wiesniak 2,5% ze swiezym wkrojonym ogorkiem i troche czerwonej papryki.

co myslicie? jejku mi sie wydaje ze a na tym R to za duzo jem ile to wszystko moglo miec dzis kallorii? ja chyba dostaje paranoii POMOCY:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości