Seks w rodzinie katolickiej - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-20, 12:03   #151
shockwaves
Wtajemniczenie

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12385775]Dziś mnie to nie interesuje. Ale za 10 lat mój syn będzie miał 17 lat i myśle, ze powinno mnie to wtedy interesować. Każdej dziewczynie, która przyjdzie powinnam zasponsorować pigulki, globulki i pizamkę ? Młodego uświadomic i dać mu paczkę umimili ? Tak, to wystarczy. Ludzki jestseks bez ograniczeń. Bezpieczny seks uchroni Cię od hiv i od ciąży.
A syfilis ? - Puknij się matka w głowę.
Gdy Laska zajdzie w ciążę ? Ja na szczęście mam syna, uff.
-Młoda niech spierd... Nie obchodzi mnie kto się na kogo rzucił w sobotę. To nie moja sprawa.[/quote]

Współczuję Twojemu synowi, jeśli będziesz mu całe życie wmawiać, że nie może tego robić przed ślubem, bo to złe i nieczyste. To się zwykle kończy tym, że młody się buntuje i zacznie robić to szybciej niż nauczy się wyznaczać pierwiastki wielomianu. Uświadomione dziecko nowoczesnych rodziców samo sobie kupi gumki czy globulki, ale jeśli będziesz go uczyć, że antykoncepcja jest zła, to się nie zdziw, jak zostaniesz babcią przedwcześnie.
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:26   #152
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Jestem Katoliczką.

W życiu bywało różnie, moje poglądy ewoluowały wraz z wiekiem, wykształceniem i doświadczeniem życiowym.

Cytat:
1.Zakaz antykoncepcji
W pewnym sensie jest słuszny.... ale spokojnie to przeanalizujmy.

Idealnie by było, gdyby oboje, mężczyzna i kobieta byli świadomi swojej seksulaności, gdyby nie szli tylko "na żywioł".

Zwłaszcza mężczyźni mają problem z zachowaniem szacunku do kobiet.... same kobiety niejednokrotnie zachowują się wulgarnie pozując się na zawsze chętne... okazja czyni złodzieja, jeśli facet widzi, że ma nieszanująca się, łatwą panienkę, to ją po prostu przeleci i już.
Doprowadza to do wielu dramatycznych nieraz sytuacji, nieporządanych ciąż, złamanych serc, różnych chorób, itp.

W krajach afrykańskich, gdzie dochodzi jeszcze bardzo silne zagrożenie zarażenia się HIV, rozdaje się prezerwatywy... Kościół się z tym nie zgadza.... bo Kościół chce aby na pierwszym miejscu był szacunek do człowieka i jego godność. Niestety.... ten szacunek trudno tam wyegzekwować.

Ja stosuję antykoncepcję bo nie chcę mieć więcej dzieci, nie mam instynktu macierzyńskiego. Wiem, że jest to grzech, ale to już jest moja sprawa i Pana Boga.

Cytat:
2.Seks dozwolony tylko w malżeństwie
Kolejny, słuszny pomysł.... jednak nie możliwy wręcz do zrealizowania.

Gdyby tak było naprawdę, świat byłby idealny... a nie ma takiej możliwości.

Wielki szacunek tym, którzy tak właśnie zdecydowali.

Cytat:
3.Każdy akt seksualny musi kończyć się złożeniem nasienia w pochwie
Według idealnego modelu, tak.

Jednak Bóg dał nam wolność wyborów i z tego korzystamy jak umiemy.

Cytat:
4.Seks oralny i analny i pieszczoty moga byc tylko elementami zbliżenia zakończonego tak jak napisalam wczesniej...Jesli wystepują "solo" sa grzechem...
Bo są grzechem, dlatego, że traktuje się wtedy partnera podmiotowo.... wiele osób, bez względu na wiarę lub pochodzenie, wzdryga się na samą myśl o seksie oralnym lub analnym.... więc, coś w tym jest.

Trzeba sobie samemu zdać sprawę z tego co robimy i z kim.... jeśli się z tym dobrze czujemy i nie robimy czegoś wbrew sobie... to mamy prawo wyboru.

Cytat:
5.Grzechem jest tez to, co obraza godność osobową małżonkow, a takze gwalt-co chyba oczywiste oraz zmuszanie do wspołżycia...
Właśnie o tę godność i szacunek człowieka do człowieka walczy Kościół.

Niestety wiele jest związków, gdzie partner (najczęściej mężczyzna) wymusza pewne zachowania seksualne na swojej partnerce, często używając do tego manipulacji psychicznej, w stylu... kocham cię tak bardzo, że chcę abyś tylko ty mi tak robiła, a nie żadna inna... no i wtedy kobieta zgadza się prawie na wszystko bo się boi, że Misiu-Pysiu ją zostawi dla innej

Cytat:
6. Masturbacja jest zakazana, chyba ze po skonczonym stosunku, zona nie przezyła rozkoszy- wtedy moze zaspokoic się sama- odbywa się to jakby w łączności z aktem małżeńskim...
Masturbacja powoduje, że człowiek uzależnia się od odpowiedniej stymulacji, tylko my sami wiemy jak siebie najlepiej zadowolić, więc jeśli ktoś masturbuje się zbyt często i trwa do dość długo, to potem może mieć i najczęściej ma, spore problemy z osiągnięciem orgazmu podczas normalnego aktu seksualnego.

Pierwsze słyszę, że kobieta może sama siebie zaspokoić jeśli stosunek nie zakończył się jej orgazmem.

Cytat:
7.Akt powinien byc "ludzki" czyli nie mozna uprawiac seksu z osobą, która nie wie, co jest grane- na przyklad ma uszkodzony mózg po wypadku..."
Absolutnie się z tym zgadzam.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:29   #153
Ninquelote
Wtajemniczenie

A moze zobaczy że jego rodzice żyją według swojej wiary i są bardzo szczęśliwi. Ale mówię tu o prawdziwym katolickim podejściu do seksu a nie manicheizmie.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:30   #154
Elfir
Zakorzenienie

Nie popadajmyw przesadę, dziecko moze przeciez wyniesc z domu wartosci, ktore bedzie szanowc a nie buntowac sie przeciwko nim.

Ja znałam jedną w zyciu prawdziwa katoliczkę i jednego prawdziwego katolika (małżeństwo), którzy postepowali w pełni zgodnie z nakazami religii. Stosowali NPR, mieli zaplanowaną dwójkę dzieci. Dziewczyna miała poglądy z którymi się nie zgadzałam (np. o homoseksualiźmie), ale szanowałam jej stanowisko. Bo było prawdziwe, przemyslane.

Ale wyśmiewać będe pseudokatolicyzm ("jestem katoliczką, ale zasady katolicyzmu są głupie")

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:43   #155
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Współczuję Twojemu synowi, jeśli będziesz mu całe życie wmawiać, że nie może tego robić przed ślubem, bo to złe i nieczyste. To się zwykle kończy tym, że młody się buntuje i zacznie robić to szybciej niż nauczy się wyznaczać pierwiastki wielomianu. Uświadomione dziecko nowoczesnych rodziców samo sobie kupi gumki czy globulki, ale jeśli będziesz go uczyć, że antykoncepcja jest zła, to się nie zdziw, jak zostaniesz babcią przedwcześnie.
Ja nie twierdzę, iż to jest złe i nieczyste. Uważam, że zbyt piękne by się rozdrabniać na miłostki przedślubne. Tego uczyli mnie rodzice, sami na tym dobrze wyszli a mi tez nie zaszkodziło.

zacznie robić to szybciej
Wiem o tym. Ale nie wiem w jaka wiedzę go wyposażyć. Co z dziewczyną, którą on spotka ?Nie skrzywdzi jej ?Ona wyobrażała sobie wieczną miłość, poświęciła mu dwa życia a on chciał tylko wybróbować. Nie zaliczyła, za słaba była.

antykoncepcja jest zła
Jest fałszywie bezpieczna.Koleżance dwa razy guma pękła. Za drugim razem mąż był w Anglii i tabletka po też zawiodła.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:53   #156
shockwaves
Wtajemniczenie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12386954]
Ja nie twierdzę, iż to jest złe i nieczyste. Uważam, że zbyt piękne by się rozdrabniać na miłostki przedślubne. Tego uczyli mnie rodzice, sami na tym dobrze wyszli a mi tez nie zaszkodziło.

A ja uważam, że trzeba partnera poznać przed ślubem. Pozwala to znacząco ograniczyć liczbę rozwodów. Moim zdaniem niedopasowanie w którejkolwiek dziedzinie, nie jest dobre dla związku. A zanim się czegoś nie spróbuje, to się nie wie jak z tym będzie. Ja tam kota w worku nie kupuję.

zacznie robić to szybciej
Wiem o tym. Ale nie wiem w jaka wiedzę go wyposażyć.

Przede wszystkim dziecko trzeba uświadomić do jakich konsekwencji to może doprowadzić i jak się przed tym ustrzec.

Co z dziewczyną, którą on spotka ?Nie skrzywdzi jej ?Ona wyobrażała sobie wieczną miłość, poświęciła mu dwa życia a on chciał tylko wybróbować. Nie zaliczyła, za słaba była.
Jak ma dobry wzorzec związku wyniesiony z domu, to będzie wiedział, że dziewczyny trzeba szanować. Ale też jeśli się nie dopasują np. temperamentami i ze sobą zerwą, to paniki nie ma przecież. A co jeśli ona go skrzywdzi, wyprobuje i rzuci? Tego nie przewidzisz. jak to mówią "kto nie cierpiał z miłości nie kochał naprawdę"

antykoncepcja jest zła
Jest fałszywie bezpieczna.Koleżance dwa razy guma pękła. Za drugim razem mąż był w Anglii i tabletka po też zawiodła.

Dlatego polecam tabletki anty, przy prawidłowym stosowaniu 100% skuteczności. Jeśli ktoś się obawia chorób lub nie ma stałego partnera to do tego gumka, wtedy nie ma strachu.
[/quote]

jw
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:12   #157
unknowgirl
Raczkowanie

Trzeba pamiętać, że seks po katolicku nie oznacza 15 dzieci. Zawsze mi się wydawało, że NPR jest bardzo nieskuteczne, ku mojemu zdziwieniu źródła mówia troche inaczej, niż obiegowe opinie. Każdy przedstawia inny wskaźnik Pearla dla metod naturalnych. Przeszukałam internet i te wskaźniki na rożnych stronach znacznie się różnią. Znalazłam ciekawe podsumowanie na Wikipedii, gdzie wszystkie metody nie sa włożone do jednego worka (np. metoda termiczna z kalendarzykiem małżeńskim): http://pl.wikipedia.org/wiki/Natural...owanie_rodziny
Skuteczność optymalna (przy pełnym stosowaniu się do metody) dla metod termicznych i owulacji waha się od 0,1 do 2,9.
Jeśli uważacie, że są to wyniki nieobiektywne, WHO podaje wskaźnik Pearla dla metody owulacyjnej 2,2.
Dla porównania jeśli chodzi o prezerwatywy na Wikipedii można znaleźć dwa wskaźniki: 2,0 (http://pl.wikipedia.org/wiki/Antykoncepcja) i 3,0 (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Pearla) . Oczywiście antykoncepcja hormonalna jest o wiele skuteczniejsza, ale jak widać skuteczność metod naturalnych jest porównywalna ze skutecznością prezerwatyw.
Póki co zamierzam się stosować do zasad Kościola Katolickiego, bo uważam się za katoliczkę i wiara jest dla mnie ważnym elementem życia. Przykro mi się robi, gdy ktos mówi o katolikach - ciemnogród, zamknięte umysły, zapatrzeni w autorytet, nie biora za siebie odpowiedzialności, a zwalają wszytsko na to, że "Bóg tak chciał". To jest to samo, co mowienie np. o gejach, że są uzależnieni od seksu, napewno zarażeni HIV, że pedały itd.
Przyszycie metki i tyle. Nie twierdze, że nie ma takich właśnie katolików, którzy sa zaślepieni, ale nie każdy taki jest.
Nauczanie Kościoła trzeba traktowac jako całość. Niektóre zasady wyrwane z kontekstu faktycznie nie mają sensu. Dlaczego czystośc przedmałżenska? Żeby móc bez pośpiechu zdecydować o wyborze małżonka, bo z zalożenia w KK małżeństwo jest nierozerwalne i na całe życie (i fakt, jeśli ktoś nie zakłada, że będzie mieć tylko jednego jedynego partnera/męża do końca życia, czy wtedy czystość ma sens?). Wydaje mi się, że łatwiej jest się wycować, gdy nie doszlo do seksu między partnerami. Nie ma strachu o ewentualną ciążę. Czasem przeglądałam watki dotyczące antykoncepcji hormonalnej na wizażu i wiele dziewczyn mimo tabletek sie schizuje na myśl o ewentualną ciążę. Ale oczywiście nie jest tak zawsze. Jest to też czas, w którym możemy nauczyć się nie ulegania popędom, żeby w przyszłości stosowac NPR, w których jest czas wstrzemieźliwości, żeby się nauczyć wierności wobec drugiej osoby (to właśnie owo: a co jak partner wyjedzie na długi czas?- masturbacja zakazana). Nie twierdzę, że ktoś, kto współżył przed ślubem (albo jest w stałym związku i nie zamierza brać ślubu) będzie zdradzal na prawo i lewo. Chcę tylko pokazać, że czystośc jest pewnego rodzaju przygotowaniem do małżeństwa. Ja chce miec pewność, że to "ten jedyny". Tu chodzi także o duży i bezwzględny szacunek wobec drugiego czlowieka. Itd...
Jesli chcecie wiedzieć, jakie jest stanowisko KK wobec czystości przedmałżeńskiej, antykoncepcji, polecam: http://www.jacek-pulikowski.izajasz.pl/pulik/6.mp3
unknowgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:20   #158
Konto usunięte

Ja tam kota w worku nie kupuję.

A ja mam kota w worku po 9 latach.
Zaskakuje mnie negatywnie i pozytywnie.
[ Dla samej siebie też jestem kotem w worku. ]
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:32   #159
paula78
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12385775]Dziś mnie to nie interesuje. Ale za 10 lat mój syn będzie miał 17 lat i myśle, ze powinno mnie to wtedy interesować. Każdej dziewczynie, która przyjdzie powinnam zasponsorować pigulki, globulki i pizamkę ? Młodego uświadomic i dać mu paczkę umimili ? Tak, to wystarczy. Ludzki jestseks bez ograniczeń. Bezpieczny seks uchroni Cię od hiv i od ciąży.
-Młoda niech spierd... Nie obchodzi mnie kto się na kogo rzucił w sobotę. To nie moja sprawa.[/QUOTE]

a potem sie dziwimy ze faceci zostawiaj dziewczyny po 1 numerku lub juz w ciazy a skad oni maja sie nauczyc odpowiedzialnosci,szacunk u jakwlasne matki przedstawiaja taka postawę .
ze niby ciaza to sprawa kobiety i to ona jest zawsze winna?

jaka mloda niech spier..... to matka twojego wnuka ,dziecko twojego syna i jak sie nie potrafilo wychowac wlasnego dziecka to trzeba placic na edukacje wnuka.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-05-20 o 13:33
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:39   #160
rapifen
Zakorzenienie

-usunięta część-

Cytat:
Dziś mnie to nie interesuje. Ale za 10 lat mój syn będzie miał 17 lat i myśle, ze powinno mnie to wtedy interesować. Każdej dziewczynie, która przyjdzie powinnam zasponsorować pigulki, globulki i pizamkę ? Młodego uświadomic i dać mu paczkę umimili ? Tak, to wystarczy. Ludzki jestseks bez ograniczeń. Bezpieczny seks uchroni Cię od hiv i od ciąży.
-Młoda niech spierd... Nie obchodzi mnie kto się na kogo rzucił w sobotę. To nie moja sprawa.
nie nie uświadamiaj go pooooco. niech będzie ignorantem.
w koncu 18 latek to jeszcze dziecko i nie ma prawa decydować czy pójdzie z dziewczyną do łóżka czy nie ......................... .............. i to zapobiegawcza mama zdecyduje za niego <yes>

Cytat:
Niestety wiele jest związków, gdzie partner (najczęściej mężczyzna) wymusza pewne zachowania seksualne na swojej partnerce, często używając do tego manipulacji psychicznej, w stylu... kocham cię tak bardzo, że chcę abyś tylko ty mi tak robiła, a nie żadna inna... no i wtedy kobieta zgadza się prawie na wszystko bo się boi, że Misiu-Pysiu ją zostawi dla innej
btw: masz nas za takie głupie kobiety? czy jak, rozwiń myśl

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-05-20 o 14:45
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 13:48   #161
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a potem sie dziwimy ze faceci zostawiaj dziewczyny po 1 numerku lub juz w ciazy a skad oni maja sie nauczyc odpowiedzialnosci,szacunk u jakwlasne matki przedstawiaja taka postawę .
ze niby ciaza to sprawa kobiety i to ona jest zawsze winna?

jaka mloda niech spier..... to matka twojego wnuka ,dziecko twojego syna i jak sie nie potrafilo wychowac wlasnego dziecka to trzeba placic na edukacje wnuka.
Nie, Paula. To nie mój wymysł, że ludzki jest seks bez ograniczeń i prezerwatywa z pigułkami rozwiąże wszystkie problemy.

Ja uważam za ideał seks po ślubie z jedną partnerką.
Ale każda dziewczyna (dane z tego forum) chce mieć faceta już doświadczonego. I jak to zrobić ?
Stary 2009-05-20, 13:56   #162
paula78
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12387824]Nie, Paula. To nie mój wymysł, że ludzki jest seks bez ograniczeń i prezerwatywa z pigułkami rozwiąże wszystkie problemy.

Ale każda dziewczyna (dane z tego forum) chce mieć faceta już doświadczonego. I jak to zrobić ?[/QUOTE]

A dla mnie idealem jest fachowa edukacja i szacunek do siebie wyniesiony z domu.

co do kosciola i gumek ,tak kosciol uwaza ze jak zaprzestanie sie rozdawanai gumek to przywroci sie szacunek tam gdzie ludzie zyja jak bydlo ,bez edukacji,wody.
ot odkryli lekarstwo na wszelkie problemy afryki.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 14:02   #163
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
cóż za przesadny dramatyzm funkcja ekspresywna i impresywna wypowiedzi naszpikowana pejoratywnie zabarwionymi stwierdzeniami - to wygląda śmiesznie zwłaszcza ze mówisz tylko o kondomach
Nie znam Ciebie, jednak po sposobie jak napisałaś swoją odpowiedź sądzę, że możesz być maturzystką.

Nie ma w tym nic złego.

Po prostu znasz problemy jakie mają miejsce w Afryce ale pobieżnie i podejrzewam, że o tym mogłaś przeczytać w książkach, artykułach, lub też zobaczyć jakiś film na National Geographic Chanel.

Ja w Afryce byłam i siłą rzeczy wiem trochę więcej od Ciebie, naturalnie nie wiem wszystkiego.

Obrzezanie kobiet dotyczy północno - wschodniej Afryki i jest pozostałością po czasach faraońskich.

Są trzy (a właściewie cztery) metody obrzezania kobiet, nie będę ich opisywać, bo to nie czas i miejsce, powiem tylko, że tego obrzezania dokonują niektórzy muzułmanie, chrześcijanie a także inne nurty religijne.

Nie trzeba reagować tak gwałtownym protestem przeciwko stanowisku Kościoła w sprawie prezerwatyw.

Spójrz na to z innej strony, Kościól też ma prawo sie wypowiedzieć, nikomu krzywdy tym nie czyni, nie robi akcji niszczenia prezerwatyw i nie podkłada bomb pod samochodami przewożącymi te prezerwatywy.

Kościół głosi, że prezerwatywa to nie jest rozwiązanie problemu, bo to człowiek powinien sie zmienić, no ale są tacy, którzy sie do tego stosują i tacy, co nie.

Wszak pełna wolność istnieje w tej materii.

55 kg
Stary 2009-05-20, 14:09   #164
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
niektórzy muzułmanie
ale oni obrzezają mężczyzn. z tego co wiem.

Cytat:
ciesze sie. ale włąsnie zaczeła się przepychanka. jedna narzuca swoje zdanie drugiej żadna nie ustąpi.
ollencja jeśli chcesz tak wychowywać syna jak napisalaś, wychowuj go w swoim własnym domu i nie szerz tych metod na cały świat.

jakby nie było problemy afryki są nie do rozwiązania przez rozdanie jakiejś ilości gumek. nie da się z tak zacofanego miejsca zrobić czegoś... innego.
to nie pstryk ale uważam że wyższe wartości powinno się odłożyć gdzieś dalej.

Eva ID dziękuje że tak spokojnie przyjęłaś moją eee... naskakującą wypowiedź (Dziękuje za wyrozumiałość)

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 14:59   #165
Elfir
Zakorzenienie

ollencja napisała ironiczny post, który widzę został przez niektóre odebrany zbyt serio.

Naprawde to takie straszne, że ollencja chce nauczyć syna szacunku do kobiet? By wiedział jakie są konsekwencje przedwczesnego współzycia? By nie traktował kobiety, jako źródła zaspokojenia swojego popedu?

OK, ja tez uważam, że seks jest za fajny, bo go odkładac do ślubu (inaczej byłabym wciąż ponad trzydziestoletnią dziewicą ), ale nie zamierzam nikogo do niego zmuszac, skoro chce sobie żyć w czystości. Samoumartwienie w tej materii nikogo nie krzywdzi, w przeciwieństwie do swobody seksualnej, gdzie można nadużyć zaufania drugiej osoby.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2009-05-20, 15:17   #166
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
ale oni obrzezają mężczyzn. z tego co wiem.
Obrzezania mężczyzn dokonują wyznawcy Islamu i Judaizmu i jest to tradycja religijna. Oczywiście, dokonują tego też mężczyźni i innych religii bez pobudek religijnych, np. dla mody, zdrowia. itp.

Obrzezana kobiet
dokonuje się w Egipcie i sąsiednich krajach, Sudanie, Somalii, Mali.... zdarzają sie przypadki też i w innych krajach.

Zabiegowi obrzezania poddawane były kobiety bez względu na wyznawaną religię, były to muzułmanki, chrześcijanki, żydówki, j est to wynik tradycji kulturowej nie religijnej.

Starano się ten proceder zlikwidować, ale niestety jeszcze zdarzają się przypadki obrzezania młodych kobiet zwłaszcza na prowincjach, tam , gdzie edukacja bardzo mało dociera.

Zgodnie z religiami Islamu, Chrześcijaństwa i Judaizmu, obrzezanie kobiet jest niedozwolone, to tradycja przejęta po dawnych czasach.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-05-20 o 15:20
Stary 2009-05-20, 18:03   #167
agniesikk
Zakorzenienie

Ja w sumie to nie mam za wiele do powiedzenia, dlatego, że mam 16 lat i jestem dziewicą, ale swoje poglądy na ten temat mam

Wierzę w Boga i chodzę do kościoła (tak, do katolickiego, bo w nim zostałam ochrzczona i poniekąd nie miałam wyboru, ale...). Dlaczego? Bo znajduję tam coś dla siebie- Słowo Boże, Eucharystię i spowiedź.
Nie zgadzam się z wieloma dogmatami KK mimo to. Z tymi na temat seksu szczególnie- choć swojego księdza od religii bardzo lubię, nie raz rozpętałam wojnę na lekcji
Jeśli dojrzeję kiedyś do takiej decyzji, że totalnie przeszkadzają mi dogmaty i nie znajduję już nic dla siebie, przestanę chodzić do Kościoła. Ale dopóki mam możliwość przyjmować sakramenty i czerpać z tego radość, przymykam oko na dogmaty. Niech sobie gadają co chcą... Duchowni to nie alfa i omega, zbyt wiele nadinterpretują z Pisma Świętego.

Wiadomo po co one są, te dogmaty Tak samo małżeństwo- żeby zwiększyć rzeszę młodych chrześcijan- owoców związków poświęconych

Ja się uważam za myślącego katolika. Nie zawieszam logiki wtedy, gdy zaczynają się nakazy kościoła. W domu mam przez to niezłe dymy, bo jestem z rodziny katolickiej, ale przynajmniej sumienie czyste.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2009-05-20 o 18:10
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 22:49   #168
solll
Zakorzenienie

Jestem katoliczką, a więc chodzę do Kościoła Jestem ochrzczona i bierzmowana. Co do zasad KK- różnie bywa- nie jest łatwo stosować się do wszystkich kiedy ma się kogoś kogo się kocha i chciałoby się mu oddać w całości. Jednak staram się i walczę, ale to bardzo ciężka walka, chyba jedna z najcięższych...

Edytowane przez solll
Czas edycji: 2009-05-20 o 22:51 Powód: literówka ;)
solll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 23:57   #169
Sandruś88
Rozeznanie

wiara to wiara, kościół to mafia, a jedno z drugim mało ma wspólnego. Tyle mam do powiedzenia. Oczywiście to moje zdanie więc darujcie sobie zbędną krytykę

Daj mi przeżyć, bo życie ma zbyt wysoką cenę!

Sandruś88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 00:16   #170
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Ja w sumie to nie mam za wiele do powiedzenia, dlatego, że mam 16 lat i jestem dziewicą, ale swoje poglądy na ten temat mam

Wierzę w Boga i chodzę do kościoła (tak, do katolickiego, bo w nim zostałam ochrzczona i poniekąd nie miałam wyboru, ale...). Dlaczego? Bo znajduję tam coś dla siebie- Słowo Boże, Eucharystię i spowiedź.
Nie zgadzam się z wieloma dogmatami KK mimo to. Z tymi na temat seksu szczególnie- choć swojego księdza od religii bardzo lubię, nie raz rozpętałam wojnę na lekcji
Jeśli dojrzeję kiedyś do takiej decyzji, że totalnie przeszkadzają mi dogmaty i nie znajduję już nic dla siebie, przestanę chodzić do Kościoła. Ale dopóki mam możliwość przyjmować sakramenty i czerpać z tego radość, przymykam oko na dogmaty. Niech sobie gadają co chcą... Duchowni to nie alfa i omega, zbyt wiele nadinterpretują z Pisma Świętego.

Wiadomo po co one są, te dogmaty Tak samo małżeństwo- żeby zwiększyć rzeszę młodych chrześcijan- owoców związków poświęconych

Ja się uważam za myślącego katolika. Nie zawieszam logiki wtedy, gdy zaczynają się nakazy kościoła. W domu mam przez to niezłe dymy, bo jestem z rodziny katolickiej, ale przynajmniej sumienie czyste.
No to podziwiam, bo ja odkąd zaczęłam się bardziej interesować tematem i przestałam wierzyć w prawdy zawarte w dogmatach, przestałam praktykować. Mimo, że chyba według KK niczym nie grzeszę ciężko. Chyba, że publicznym wygłaszaniem poglądów sprzecznych z nauką KK i publicznym przyznaniem, że nie wierzę w te nieszczęsne dogmaty.

Przepraszam za OT, ale jeżeli dla kogoś wiara jest ważna, to może warto zastanowić się czego chce Bóg, a co naucza Kościół. Tzn. które zakazy/nakazy KK wywodzą się bezpośrednio z Biblii (a z nauczaniem Jezusa chyba człowiek wierzący nie będzie dyskutował), a które są dziełem omylnych ludzi i już dawno mogłyby zostać zniesione (np. zakaz antykoncepcji). Chyba nawet w Gościu Niedzielnym był kiedyś artykuł, który mówił o tym, że to Jan Paweł II miał wielki udział w tym, że nie KK nie pozwolił swoim wyznawcom stosować środków antykoncepcyjnych. Jakiś papież zastanawiał się co zrobić z tą kwestią, może by tak dopuścić te tabletki , ale napisał list do Karola Wojtyły i ten odpisał mu, że nie, bo to samo zło.

---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

http://archidiecezja.lodz.pl/~andrespol/papa6.html

Kardynał Wojtyła coraz bardziej zacieśniał swoje stosunki z Pawłem VI. Przełomowym momentem ich głębokiej znajomości była praca nad encykliką „Humanae vitae" (O życiu człowieka).

Polski kardynał uważał, że stosowanie środków antykoncepcyjnych podważa godność aktu małżeństwa i samej kobiety, która staje się wyłącznie narzędziem zaspokajania pożądania mężczyzny. Powołał w Krakowie specjalną grupę świeckich i duchownych konsultantów, która dyskutowała problemy seksu, antykoncepcji i kontroli urodzeń. Raport z prac tej komisji otrzymał papież osobiście. Karol Wojtyła opowiadał się w nim za utrzymaniem zakazu antykoncepcji.

Wielu jednak biskupów nie uznawało kontroli urodzeń, a tym samym i antykoncepcji, za coś złego. Paweł VI, poddawany niesłychanej wprost presji zarówno ze strony zwolenników, jak i przeciwników antykoncepcji, miał nie lada orzech do zgryzienia. Ostatecznie jednak w lipcu 1968 roku opublikował encyklikę, zawierającą stanowisko grupy Wojtyły Ks. Andrzej Bardecki, wieloletni asystent kościelny „Tygodnika Powszechnego" twierdził nawet, że 60 procent tekstu „Humanae vitae" pochodzi bądź z opracowania krakowskiej komisji, bądź z prac samego Wojtyły, który po przeczytaniu publikacji, miał stwierdzić: „Pomogliśmy papieżowi".
Stary 2009-05-21, 07:34   #171
Konto usunięte

Nija
Chyba każdy się buntuje, a rozumu nabiera dopiero na starość.
Nie przypadkowo same stare baby w kościele siedzą. Siedza teraz, siedziały 20 lat temu i za Prusa też modliły się same stare baby.
Tych młodych, gniewnych zawsze mniej.

Tabletki w 68 roku
Tabletki nie były tak dopracowane jak teraz. Wtedy to chyba nawet Wisłocka nie była przekonana. To może lepiej, że nie dopuścili ?

Wracajmy do dzisiajszych czasów i wyobraz sobie tabletki dopuszczone:
Wie pani co, te tabletki co ksiądz kazał to na nogi mi szkodzą, na serce, na nerki i codziennie je brać trzeba, i kosztują ... A dla facetów to nie ma ...

Czy metody naturalne są opisane w Biblii ?
Wydaje mi się, że nie. Ale mi jakoś takie bliskie są.
------------------
znalazłam tyle: Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=88

miesiączka 5-7 dni + 7 dni nieczystych = idealnie trafiamy w dni płodne

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2009-05-21 o 07:57
Stary 2009-05-21, 10:18   #172
Nija_
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12397451]Nija
Chyba każdy się buntuje, a rozumu nabiera dopiero na starość.
Nie przypadkowo same stare baby w kościele siedzą. Siedza teraz, siedziały 20 lat temu i za Prusa też modliły się same stare baby.
Tych młodych, gniewnych zawsze mniej.

Tabletki w 68 roku
Tabletki nie były tak dopracowane jak teraz. Wtedy to chyba nawet Wisłocka nie była przekonana. To może lepiej, że nie dopuścili ?

Wracajmy do dzisiajszych czasów i wyobraz sobie tabletki dopuszczone:
Wie pani co, te tabletki co ksiądz kazał to na nogi mi szkodzą, na serce, na nerki i codziennie je brać trzeba, i kosztują ... A dla facetów to nie ma ...

Czy metody naturalne są opisane w Biblii ?
Wydaje mi się, że nie. Ale mi jakoś takie bliskie są.
------------------
znalazłam tyle: Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=88

miesiączka 5-7 dni + 7 dni nieczystych = idealnie trafiamy w dni płodne[/quote]

O co chodzi z tym buntem i rozumem

Nie zgadzam się z tym, że same stare baby siedzą w kościele. Kojarzę chociażby z widzenia wiele osób, które udzielają się np. w Oazie, chodzą do kościoła, nie wstydzą się przyznać, że w pierwszy piątek idą do spowiedzi i na mszę. I do tego są dość powściągliwi w krytykowaniu instytucji Kościoła.

Co do metod naturalnych opisanych w Biblii kojarzę tylko historię Onana z Księgi Rodzaju.
Tyle, że Bóg nie potępił tu bezpośrednio tego, że Onan nie chce spłodzić potomstwa, ale to, że nie spełnił prawa lewiratu.

Wtedy Juda rzekł do Onana: «Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo». Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia3, aby nie dać potomstwa swemu bratu. Złe było w oczach Pana to, co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć.
Stary 2009-05-21, 10:25   #173
Elfir
Zakorzenienie

Błędem jest rozpatrywanie nakazów i zakazów religii katolickiej w odniesieniu do Biblii. Biblia jest świeta księgą kilku kosciołów, a w częsci Starego Testamentu, również innych wyznań.
Skoro protestant moze uzywać środków antykoncepcyjnych a katolik nie - to jest rzeczą oczywistą, ze tej kwestii nie reguluje Biblia, tylko tradycja.

Ktoś tutaj zacytował encyklike - wiecie co mnie zdziwiło? Pogląd papieża, ze kiedy używa się antykoncepcji męzczyna trakuje kobietę dla zaspokojenia swojego popędu. Księza, jak to mężczyźni, zapomnieli, ze kobieta lubi też zapokajać swoje popedy. Jakoś nie przyszło im do głowy, ze to kobieta moze wykorzystywac faceta jako penisa na dwóch nogach.

T.Pratchett

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 11:11   #174
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
O co chodzi z tym buntem i rozumem
Nie zgadzam się z tym, że same stare baby siedzą w kościele. Kojarzę chociażby z widzenia wiele osób, które udzielają się np. w Oazie, chodzą do kościoła, nie wstydzą się przyznać, że w pierwszy piątek idą do spowiedzi i na mszę. I do tego są dość powściągliwi w krytykowaniu instytucji Kościoła.
18 lat temu, na ostatnich koloniach
Pamietam rozmowę z kolezankami: W naszym kościele to same stare baby siedzą, jak śpiewają, to tak ciągną, że organista nie moze grać.
Dzisiaj w kościele też siedzą, tez ciągną.Tamte powymierały, przyszły nowe. Organista się nie zmienił.
Starsze osoby wydają mi się bardziej ufne. Swoje przeżyli, przemyśleli, spokornieli. A młody jeszcze myśli, szuka, dyskutuje. Mną też rzucało, na obie strony. Z trzaskiem.
Stary 2009-05-21, 11:23   #175
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Błędem jest rozpatrywanie nakazów i zakazów religii katolickiej w odniesieniu do Biblii. Biblia jest świeta księgą kilku kosciołów, a w częsci Starego Testamentu, również innych wyznań.
Skoro protestant moze uzywać środków antykoncepcyjnych a katolik nie - to jest rzeczą oczywistą, ze tej kwestii nie reguluje Biblia, tylko tradycja.
Tak, ale wielu ludzi nie ma pojęcia, które zakazy/nakazy/prawdy mają swoje źródło w Biblii, a które są wymysłem KK.
Stary 2009-05-21, 11:24   #176
menorka
Rozeznanie

Ja wierze w Boga.
Praktykuje. Z potrzeby serca
Jestem młoda, moje poglądy cały czas się zmieniają.
Staram się stosować do zasad Kościoła jeśli nie kolidują z moimi poglądami za bardzo.
Co do spraw seksu i antykoncepcji mam swoje zdanie. Nie daje na prawo i lewo, mam chłopaka z którym się kocham, ale niestety nie mogę uznać tego w żaden sposób za grzech bo tego nie żałuje. Co do antykoncepcji to uważam, że to dużo lepsze rozwiązanie niż aborcja(w przypadku wpadki) I choć wiem, że Kościół seks przedmałżeński i antykoncepcje uznaje za grzech to ja o tych sprawach mam inne zdanie.
Może kiedyś mi się zmieni...

Edytowane przez menorka
Czas edycji: 2009-05-21 o 11:39 Powód: dopisek
menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:08   #177
Elfir
Zakorzenienie

menorka - taka z ciebie katoliczka jak ze mnie wegearianka
W sumie wegetarianizm to fajny prąd filozoficzny i jestem za " z potrzeby serca", "jeśli nie kolidują z moimi poglądami (np. jedzeniem mięsa) za bardzo", i chociaz wiem, ze wegerianie uznaja jedzenie miesa za zło "to ja o tych sprawach mam inne zdanie"

Nija - nakazem w 100% bibilijnym jest nakaz kamieniowania cudzołożników. I nakaz jedzenia zwierząt "czystych". I jeszcze nakaz zabijania swoich dzieci na wniosek JHWH (nie tylko Izaak był składany w ofierze, również pewna dziewczyna, tyle, że nad nią JHWH się nie zlitował i nie podesłał tatusiowi podręcznego baranka w zamian).

Zakaz antykoncepcji, czy uznawanie za cudzołożenie zwiazków bez sakramentów to już luźna interpretacja bibilijnych zapisów.

Wszystkim, którzy powołują sie na Biblie jako źródło moralności szczerze polecam po prostu lekturę tej ksiegi.
Bo ja dziękuję z całego serca, za oświeceniowy, proateistyczny humanizm, który odrzucił "moralność" wynikającą ze Starego Testamentu (w końcu niby księgi podyktowanej przez boga)

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:15
Stary 2009-05-21, 12:40   #178
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Ludzie o słabych umysłach, słabej woli, potrzebują jednoznacznego systemu zakazów i nakazów. Potrzebują kontroli, która porządkuje ich chaotyczne życie. Łatwo poddają się osobom charyzmatycznym, uznając ich za autorytety. Mają też silną potrzebę identyfikacji się z okresloną grupą.
Ponieważ o wiele wygodniej jest nie myslec, nie zastanawiać sie, nie mieć wątpliwości, przekazywac odpowiedzalnośc za swoje zycie i postepowanie, "duchowym przywódcom" i niewidocznym bytom, dlatego mamy m.in. różne religie, grupy społeczne typu skinhead, scientystów, itd. "To nie ja, to on mi kazał".
Jakże ja się z tym zgadzam

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Antykoncepcja to działania, które mają nie dopuścić do zapłodnienia. A co do katolików: tak, planujemy. Ludzie stosujący NPR wiedzą, kiedy mogą mieć potomstwo, a kiedy nie.
Dla przeciętnego polskiego katolika NMPR spełniać mają takie same funkcje jak antykoncepcja z tym, że jest mniej pewną metodą jeśli ktoś nie dba - i chyba o to Kościołowi chodzi. Większa szansa na spłodzenie nowej bożej owieczki przez NMPR niż przez tabletki. Poza tym osoby stosujące inne metody niż NMPR także planują dzieci i takze wiedzą kiedy mogą miec potomstwo a kiedy nie.

Cytat:
"Cześć, jestem katoliczką, ale nie stosuję wszystkich zasad katolicyzmu (m.in współżycie przed ślubem), bo są głupie" = "Czesc, jestem wegetarianka, ale jadam kurczaki, bo zakaz jedzenia kurczaków jest głupi"

"Cześć, jestem katoliczką i pomimo, zę się staram, niestety uprawiałam seks przed slubem, co wywołuje u mnie poczucie winy i chęć poprawy swojego postępowania" = "Czesc, jestem wegetarianka, ale ostatnio złamałam się na imieninach i spróbowałam befsztyka. Głupio mi z tego powodu, źle się czuję, postaram się już tego nie robić"

"Cześć, jestem osoba wierzaca w boga, ale nie identyfikuję się z żadna konkretną religią, uznaję jednak za słuszne niektóre zasady chrześcijaństwa" = "Czesc, uważam, ze człowiek nie powinen przyczyniac się do cierpienia zwierząt, jednakże nie potrafię sama zbilansowac diety, by mieso zastąpić jedynie warzywami, dlatego od czasu do czasu jem trochę miesa."

"Cześć, mam gdzieś religię, ale biorę ślub w kosciele, bo taka fajna oprawa uroczystosci tam jest. Dzieci też pewnie ochrzczę, bo rodzina oczekuje imprezy" = "Część, uwielbiam mięso, ale ukrywam to i chodze na mityngi wegetarian, bo mogę poszpanowac miedzy znajomymi, ze jestem trendy-vege".
Bardzo trafne porównania, ale i tak nic to nie pomoże.

Jak świat światem zawsze znajdą się osoby, które "są katolikami ale są niepraktykujące" i nie widzą nic nienormalnego w tym, ze sami sobie zaprzeczają... Ewentualnie z upodobaniem i nagminnie łamią zasady wiary, którą rzekomo dobrowolnie wyznają i jednocześnie nie widzą w tym nic złego - a więc mówiąc językiem religii katolickiej z upodobaniem i zatwardziale grzeszą, tym samym wszystkie ich spowiedzi są nieważne a wszystkie sakramenty przyjmowane są przez nich świętokradzko.
Stary 2009-05-21, 12:48   #179
menorka
Rozeznanie

Cytat:
menorka - taka z ciebie katoliczka jak ze mnie wegearianka
W sumie wegetarianizm to fajny prąd filozoficzny i jestem za " z potrzeby serca", "jeśli nie kolidują z moimi poglądami (np. jedzeniem mięsa) za bardzo", i chociaz wiem, ze wegerianie uznaja jedzenie miesa za zło "to ja o tych sprawach mam inne zdanie"

Nija - nakazem w 100% bibilijnym jest nakaz kamieniowania cudzołożników. I nakaz jedzenia zwierząt "czystych". I jeszcze nakaz zabijania swoich dzieci na wniosek JHWH (nie tylko Izaak był składany w ofierze, również pewna dziewczyna, tyle, że nad nią JHWH się nie zlitował i nie podesłał tatusiowi podręcznego baranka w zamian).

Zakaz antykoncepcji, czy uznawanie za cudzołożenie zwiazków bez sakramentów to już luźna interpretacja bibilijnych zapisów.

Wszystkim, którzy powołują sie na Biblie jako źródło moralności szczerze polecam po prostu lekturę tej ksiegi.
Bo ja dziękuję z całego serca, za oświeceniowy, proateistyczny humanizm, który odrzucił "moralność" wynikającą ze Starego Testamentu (w końcu niby księgi podyktowanej przez boga)
Wiesz porównanie wyznawania religii do wegetarianizmu... Moim zdaniem głupota. I ocenianie jakim ja jestem katolikiem to nie twoja rola, bo niestety nie znasz mnie.

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Bardzo trafne porównania, ale i tak nic to nie pomoże.

Jak świat światem zawsze znajdą się osoby, które "są katolikami ale są niepraktykujące" i nie widzą nic nienormalnego w tym, ze sami sobie zaprzeczają... Ewentualnie z upodobaniem i nagminnie łamią zasady wiary, którą rzekomo dobrowolnie wyznają i jednocześnie nie widzą w tym nic złego - a więc mówiąc językiem religii katolickiej z upodobaniem i zatwardziale grzeszą, tym samym wszystkie ich spowiedzi są nieważne a wszystkie sakramenty przyjmowane są przez nich świętokradzko.
Twoim zdaniem to trafne porównanie? Wiara do jedzenia lub nie jedzenia czegoś? Bez przesady...
Ja praktykuje i ktoś z boku może powiedzieć, że naginam sobie zasady jak mi się podoba, ale tak nie jest. Staram się żyć w zgodzie z Kościołem, ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane... Chociaż powiem że bardzo szanuje osoby, które potrafią do ślubu się powstrzymać.

menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:50   #180
Elfir
Zakorzenienie

Poznaję ciebie, poprzez to co piszesz. A piszesz rzeczy, ktore nie sa zbyt logiczne. Moja to wina czy twoja?
Wegetarianizm to określona filozofia życiowa, tak samo jak religia. Dlatego własnie można stosowac tu porównania.
Ale ok. Zastosujemy porównanie religijne.
Jestem muzłumanką, ale zakaz picia alkoholu jest bez sensu = Jestem katoliczką, ale nakaz zycia w czystości przed ślubem jest bez sensu.

Albo wyznaje się daną filozofię i przyjmuje z całym dobrodziejstwem inwentarza, albo stwarza sobie własną, jedynie w oparciu o pewne elementy innych poglądów.

Przyjmując twoj sposob myslenia, mogę nie wierzyć w Jezusa, jako boga , ale byc katoliczką, bo akurat w całym katolicyźmie koncepcje dotyczące Jezusa wydają mi się "nie do końca przemyślane"

Lepiej?

Acha - ja nie szanuje osób, ktore zachowuja czystośc do ślubu. Mnie to zwisa. Mam obojętny stosunek. W niczym mi to nie imponuje. Ja co najwyżej się dziwię "po co?"

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:55
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości