![]() |
#151 |
Rozeznanie
|
Dot.: OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy
ja bym zadzwoniła do właściciela mieszkania i kazała mu przyjść to zobaczyć.
niech on coś z tym zrobi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Rozeznanie
|
Trah, ale nie ma tych robaków w dzień. Ma do mnie przyjść w nocy łaściciel mieszkania?
![]() Zawsze są w nocy lub rano na tych ścianach i są to max 5 robaków dziennie. ZAWSZE je zabijamy, ale na drugi dzien rano znów są ![]() Znów zabijamy i cały dzień nie ma, ale rano po nocy znów ![]() Te mole to też NA PEWNO nie są!
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
kurcze nie wiem, nie widziałam takich u siebie w domu
aż mnie wszystko swędzi teraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do robaczków pojęcie ni mam cóż to ![]()
![]() |
![]() |
#155 |
Rozeznanie
|
Banderoza, a nie pomyślałaś, że właściciel mógł mieć wcześniej taki sam problem?
może on wie jakie to są robaki. ja mimo wszystko bym go o tym poinformowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
a może to żywiak chlebowiec?
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20070101064310 albo trojszyk? na zdj. wydaje się duży, ale w rzeczywistości ma ok. 3mm http://www.dalmyt.com.pl/data/foto.p...ulec.jpg&w=150
![]() |
#157 |
Rozeznanie
|
Jeszcze jedno foto aczkolwiek tak samo kiepskiej jakości
![]() Dziewczyny - jak się tak dobrze przypatrzeć to ten robal ma obramówkę jaśniejszą, a środek ciemniejszy i jest bardzo płaski. Namolowałam to obok ![]()
![]() |
![]() |
#158 |
Rozeznanie
|
Nie, nie dziewczyny !! Znów wysyłacie grubiutkie robale na zdjęciach, a te są płaskie jak PAPIER !!
Może ciuteńkę grubsze od kartki papieru !! ![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Trah poinformuje właściciela na pewno, ale tego problemu wczesniej nie miał, bo kupił ten budynek jakieś 4m-ce temu. My mieszkamy tu od trzech m-cy. Zapytam sąsiadów czy też mają ten problem, większość z Nich skarży sie na ogromną wilgoć w mieszkaniach, ale u Nas tego problemu nie ma ![]() Ogólnie każdy tu na coś narzeka
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w koncu Ty je widzialas/widzisz na zywo, a z Twoich zdjec nic praktycznie nie da sie wyczytac.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
Wspaniala - jesteś wspaniałomyślna jak Twój nick
![]() Przecież pierwsze co zrobiłam to szukałam w internecie, mąż też szukał długie godziny i nic. Wpisywałam różne zagadnienia, nie znalazłam nawet podobnego, a co dopiero takiego jak te u nas ![]()
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Kurde, wracam na wizaż, a tu zagadka jeszcze nie rozwiązana
![]()
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
ja tez
![]() Cytat:
![]() ![]() a na powaznie, to jak masz w lazience kratke wentylacyjna, napsikaj tam jakiegos sprayu na robale to sie moze potruja, bo pewnie tam zyja i wychodza.
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
A nie masz możliwości pozyczenia od kogoś aparatu na chwile? Może jakiś sąsiad ma i Ci pozyczy.
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie tez zaczyna wszystko zwedziec ...im dluzej czytam, tym bardziej... ![]() a moze to cos z zewnatrz wlecialo i sie gdzies rozmnaza...robactwo niedobre ![]()
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
A może to korniki
![]() ![]()
![]() |
#166 |
Zadomowienie
|
Zrób dokładniejsze foto, trochę znam się na takich żyjątkach, może pomogę
![]()
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
jezooo maria, wszystko mnie swędzi, aaaaaaaaaa
![]() Szukałam też w necie ale nic płaskiego nie znalazła. Dziwni Ci twoi lokatorzy. ![]()
![]() |
![]() |
#168 |
Rozeznanie
|
Mam cyfrówkę, ale oddałam ją na gwarację. Nie wiem ile potrwa naprawa.
Może pożycze aparat i jak znów pojawi się jakiś robal to zrobię wyraźne foto. Zaglądajcie tu dziewczyny ....... jak dam wyraźne foto to może bardziej pomożecie ![]()
![]() |
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
Ja na pocieszenie powiem, ze mam gorszy problem w mieszkaniu, ktore wynajmuje. A mianowicie slimaki ale bez skorupki - jak one sie nazywaja?
![]() Przychodza tylko w nocy w duzym pokoju i widac po nich slady na dywanie rano takie obslizgle. Albo ja je widze jak w nocy ide do ubikacji, zastanawiajac sie kiedy w koncu jednego zdepne. ![]() Wlasciciel mieszkania po poinformowaniu powiedzial, ze mamy kupic jakies tam granulki. Potem Tz powprowadzal zmiany w mieszkaniu (zmienil drzwi od garazu, ale jak sie wyprowadzimy wstawi stare) i juz nie chcielismy zeby wlasciciel sie pojawial wiec problem slimakow zostal nierozwiazany. Zreszta ponoc to czesty problem w tym rejonie. ![]() To w ogole jest stare budownictwo i nie sadze zeby cokolwiek pomoglo oprocz zerwania podlogi. Na szczescie wyprowadzamy sie za 2 miesiace. ![]()
![]() |
#170 |
Wtajemniczenie
|
czy te robaczki sa takie jakby w srebny pancerzyk z lusek. z dwoma czulkami na przodzie i kilkoma nozkami. raczej siedza w katach i zakamarkach. i po polaniu woda wywalaja brzuchy na wierzch?? jesli tak to mamy ten sam problem... nie wiem jak sie nazywaja bo nikt nie kojarzy ale to sa robaczki ktore lubia wilgoc np. pod wanna. ja za pierwszym razem potraktowalam je ... odkurzaczem i z piskiem w duszy polecialam z workiem do kosza na smieci. wytepic je troche wytepilam raidem ale one sie chowaja i co jakis czas wylaza. ostatnio sobie dwa takie nasiadowke kolo kibelka zrobily. powiedzialam TZtowi ze albo je usunie albo bede na dworze publicznie sie zalatwiac bo ja niesmiala jestem i w towarzystwie sie nie zalatwie. na szczescie sie ich pozbyl.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to złap jakiegos do sloika i pokaz wlascicielowi skoro tylko w nocy sa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
|
Mam znalazlam ! http://upload.wikimedia.org/wikipedi...s_reflexus.jpg
pisze ze to obrzeżek gołębień "Jest groźniejszy niż kleszcz, atakuje w mieszkaniach, nocą. Ma na koncie ofiarę śmiertelną..." Obrzeżek to rodzaj kleszcza. Pasożytuje na gołębiach. Pełno więc ich na strychach, poddaszach i tam, gdzie gniazdują ich żywiciele. Na podwórku Mrozków gołębie były od zawsze, dokarmiane przez mieszkańców i obcych. - Głównie starsze panie, dla których gołąb to stworzenie boże. Prosiliśmy, żeby tego nie robiły. Mówiły, że nie będą, a potem znajdowaliśmy pod oknami suchy chleb - opowiada Robert. Pierwsze odkryte dla nauki siedlisko obrzeżka znajduje się w wieży Kościoła Mariackiego w Krakowie. Atakował hejnalistów. Gdy robakowi brakuje gołębi, przerzuca się na człowieka. Zwłaszcza wczesną wiosną i nie odpuszcza do końca jesieni. Na Śląsku już kilka lat temu skarżyli się na niego mieszkańcy Katowic, Chorzowa, Siemianowic i Bytomia. 15 z nich poddało się badaniom medycznym. Okazało się, że obrzeżek jest groźniejszy niż kleszcz - prawdopodobnie nie przenosi boleriozy, ale powoduje reakcje alergiczne. Ma silnie toksyczną ślinę. Dla Bernadetty z Zabrza kontakt z obrzeżkiem szczęśliwie skończył się świądem. Gdyby była na niego uczulona, spuchłaby jej cała ręka albo nawet połowa ciała. Miałaby zawroty głowy, wymioty, duszności, mogłaby zemdleć. W Sosnowcu od ukłuć obrzeżka zmarł 42-letni mężczyzna. Trudno go wypatrzyć. Brązowawy, płaski, owalny robak wielkości łebka od pineski w dzień chowa się w szczelinach, pod tapetami, dywanami, parapetami, w bieliźnie, w pościeli. Na żer wychodzi w nocy. Potrafi ssać krew przez godzinę i ucieka do kryjówki. Doraźnym sposobem jest wstawianie na noc nóg łóżka do misek z wodą. Robert kładł na podłodze dwie deseczki, obłożone smalcem jak kromki chleba. Znalazł taką metodę w internecie. Smalec topił obrzeżki, ale wciąż pojawiały się nowe. Dlatego Mrozkowie napisali skargę do swojego zarządcy Domus, który zorganizował dezynsekcję. Wczoraj z mieszkań w oficynie przy Wolności na dwie doby wynieśli się wszyscy lokatorzy, sześć rodzin. Gdy wrócą, czeka ich wietrzenie i wielkie pranie. Zygmunt Franosz przez cztery godziny pylił w ich mieszkaniach i w całej kamienicy osobiście wyprodukowaną substancją chemiczną. - Śmierdzi, ale jest skuteczna. Rok temu usuwałem nią te robaki w Ligocie w Katowicach i nie ma ich do tej pory - mówi Franosz. Czy obrzeżki zdążyły się przenieść na kamienice przy ul. Wolności, sąsiadujące z nr 301? Stanisław Błaszkiewicz, prezes Zarządu Budynków Mieszkalnych w Zabrzu obiecuje to sprawdzić. Pierwszy raz słyszy o robactwie roznoszonym przez gołębie, ale skarg na gołębie słucha od dawna.
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
I napięcie wzrasta z każdym postem, ja właśnie cały dom u siebie obeszłam
![]()
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
wyimaginowana mam nadzieje ze to jednak nie to bo naprawde paskudny insekt z tego obrzezka. teraz pozostaje nam czekac na to co powie Banderoza.
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
chyba prawda
![]() "Obrzeżek gołębień spotykany jest w Europie, Ameryce Północnej, Afryce i Azji Mniejszej, głównie w miejscach nocowania oraz gniazdowania stadnych gołębi dzikich i hodowlanych. Obrzeżki szczególnie groźne stają się po usunięciu gołębi z miejsca ich występowania. Głodne osobniki, w poszukiwaniu żywiciela, rozchodzą się na wszystkie strony i często trafiają do ludzkich mieszkań. Po usunięciu gołębi należy koniecznie kilkakrotnie przeprowadzić opryski środkami trującymi a w mieszkaniach, w pobliżu otworów ustawić lepy. Obrzeżki można też odstraszać przy pomocy środka o nazwie Permethrin i DEET czyli N,N-dietylo-3-metylo benzamidu." Edytowane przez xaska007x Czas edycji: 2009-05-15 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
No poprostu tragedia ze takie cos chodzi po ludziach. Jak najszybsza wyprowadzka - i innego wyjscia moim zdaniem nie ma. Nie ufałabym zadnym specyfikom bo to roznie bywa, a całego domu tez nie da rady zdezynfekowac miejac pewnosc ze robactwo sie nierozmnozy, szkoda tylko pieniedzy i nerwow.
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej przeraza mnie, ze sa osoby smiertelne <szok> Miejmy jednak nadzieje, ze to jednak nie to mieszka u naszej wizazanki..........
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
Hmmm czytam i czytam ten wątek i wszystko mnie swędzi, nogi trzymam na stoliczku i ciągle rozglądam się nerwowo wokół siebie...... to jest STRASZNE że coś takiego sobie żyję
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.