NPR-sposób na życie - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-10, 16:00   #151
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: NPR-sposób na życie

Cytat:
Napisane przez stanczyk Pokaż wiadomość
Ech, myślałem, że będzie oczywiste o czym piszę, ale dobrze wyjaśniam więc o co chodzi z tym odróżnianiem się od zwierząt. O to by nie sprowadzać współżycia do potrzeby fizjologicznej. By nie traktować go w sposób mechaniczny, oderwany od miłości - a tak przecież jest. Panie zażywają tabletki, faceci stosują prezerwatywy, mogą w każdej chwili uprawiać sex z dowolną osobą, gdy mają ochotę i nie musi ich łączyć głębokie uczucie, po prostu dają upust popędowi.
O to mi chodziło z tą analogią do zwierząt, że prezerwatywy, czy tabletki antykoncepcyjne ułatwiają po prostu rozwiązłość, czy jak kto woli szybsze współżycie z wieloma partnerami, którego niejednokrotnie podarowałyby sobie osoby, które nie darzą się miłością, nie są siebie pewne, gdyby nie było tabletek antykoncepcyjnych i prezerwatyw.
Bzdura, rozwiązłość jest stara jak świat, starsza od tabletek i prezerwatyw. Myślisz, że gdyby ich nie wynaleziono to ludzie nagle byli by sobie wszyscy wierni i kochali się aż do śmierci w małżeńskich związkach?
Stary 2009-07-10, 16:13   #152
Deede
Zakorzenienie

Dot.: NPR-sposób na życie

Cytat:
Ech, myślałem, że będzie oczywiste o czym piszę, ale dobrze wyjaśniam więc o co chodzi z tym odróżnianiem się od zwierząt. O to by nie sprowadzać współżycia do potrzeby fizjologicznej. By nie traktować go w sposób mechaniczny, oderwany od miłości - a tak przecież jest. Panie zażywają tabletki, faceci stosują prezerwatywy, mogą w każdej chwili uprawiać sex z dowolną osobą, gdy mają ochotę i nie musi ich łączyć głębokie uczucie, po prostu dają upust popędowi.
O to mi chodziło z tą analogią do zwierząt, że prezerwatywy, czy tabletki antykoncepcyjne ułatwiają po prostu rozwiązłość, czy jak kto woli szybsze współżycie z wieloma partnerami, którego niejednokrotnie podarowałyby sobie osoby, które nie darzą się miłością, nie są siebie pewne, gdyby nie było tabletek antykoncepcyjnych i prezerwatyw.
Biorę pigułki. Dlaczego zakładasz, że traktuję seks w taki właśnie sposób? Mój organizm nigdy nie działał "jak w zegarku" - różne niespodzianki mi sprawiał. Byłabym nieodpowiedzialna stosują NPR, bo antykoncepcja "sztuczna" daje w moim przypadku większą pewność.
Rozwiązłość to nie kwestia antykoncepcji, a osobowości. Zapewniam cię, że można stosować NPR i - za przeproszeniem - puszczać sie dowoli.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 16:24   #153
stanczyk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Bzdura, rozwiązłość jest stara jak świat, starsza od tabletek i prezerwatyw. Myślisz, że gdyby ich nie wynaleziono to ludzie nagle byli by sobie wszyscy wierni i kochali się aż do śmierci w małżeńskich związkach?
Wcale nie bzdura, owszem rozwiązłość i zdrady były zawsze, ale jednak miarkuj rozmiary. To co dawniej dotyczyło nielicznych obecnie jest powszechne. Ilu obecnie partnerów seksualnych ma średnio kobieta? Dawniej to jednak przede wszystkim prostytutki miały więcej niż powiedzmy około 5 partnerów, dziś to coraz powszechniejsze. Środki antykoncepcyjne ułatwiają współżycie z wieloma partnerami, wystarczy trochę refleksji by do tego dojść a nie pisać że to bzdura.

Edytowane przez stanczyk
Czas edycji: 2009-07-10 o 16:26
stanczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 16:34   #154
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Wcale nie bzdura, owszem rozwiązłość i zdrady były zawsze, ale jednak miarkuj rozmiary. To co dawniej dotyczyło nielicznych obecnie jest powszechne. Ilu obecnie partnerów seksualnych ma średnio kobieta? Dawniej to jednak przede wszystkim prostytutki miały więcej niż powiedzmy około 5 partnerów, dziś to coraz powszechniejsze. Środki antykoncepcyjne ułatwiają współżycie z wieloma partnerami, wystarczy trochę refleksji by do tego dojść a nie pisać że to bzdura.
O, madre.. Weź poczytaj trochę opracowań ad. tego, jak żyli np. starożytni Grecy, albo nawet w średniowieczu.. Myślisz, że teraz mamy czasy "wielkiej rozpusty"? Napisz jeszcze, że każda kobieta biorąca pigułki lub kupująca prezerwatywy to potencjalna k.. - bo do tego sprowadza się twój tok rozumowania.
P.S. moje życie nie kręci się wokół antykoncepcji i seksu - a spójrz na tytuł wątku..

Stary 2009-07-10, 16:38   #155
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak Ci przeszkadza, że są na świecie kobiety, które mają po 5 partnerów seksualnych w ciągu życia, to może załóż jakieś Stowarzyszenie Nawracania Rozwiązłych Kobiet.
Stary 2009-07-10, 16:43   #156
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
A co w tym zlego ze dwoje doroslych ludzi ma ochote na sex? I co w tym zlego ze sie zabezpieczaja??
Skad wiesz jak bylo dawniej? Badania prowadzisz. To chetnie poznam wyniki. Poczytaj jeszcze wiecej - szczegolnie na temat spedzania plodow, bo do tego sie praktycznie ograniczala 'antykoncepcja'.

Wychodzi na to ze wg ciebie jedyna sluszna sprawa jest NPR i katolickie podejscie do sexu. Jak widac chocby na przykladzie Polski - dalekie to od idealu.

Ja niestety nie moge sobie pozwolic na taki 'luksus' jal NPR.
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 19:19   #157
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Akurat jeśli chodzi o antykoncepcję, to wiem, że "nigdy" znaczy dla mnie "nigdy".
oby zycie nie zwryfikowało twojego Nigdy.

Cytat:
O to mi chodziło z tą analogią do zwierząt, że prezerwatywy, czy tabletki antykoncepcyjne ułatwiają po prostu rozwiązłość,
tom sie usmiała

poczytaj troche książek historycznych ,poogladaj filmy a potem napisz,że rozwiązłośc to domena XX i XXI wieku.

dzieki pigulkom i gumka jest wieksza szansa ,że z rozwiązłosci nie powstaną niechciane ,chore dzieci plus epidemia chcorob wenerycznych na które ludzie umierali.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
a co cie boli w tym ,że dorośli ludzie decydują się na odpowiedzialny sex ?

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Napisz jeszcze, że każda kobieta biorąca pigułki lub kupująca prezerwatywy to potencjalna k.. - bo do tego sprowadza się twój tok rozumowania.
dokładnie ,może to p. Pospieszalski udziela się n forum .
czytałyscie ostnio jego mądrosci ?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...mo__z_kim.html

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 19:52   #158
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

a ile partnerek seksualnych ma obecnie mężczyzna????
pewnie więcej niż 5 bo oprócz tych rozwiązłych dochodzą jeszcze ww. prostytutki.
Wiecie co boli Stanczyka?
Że kobiety praktycznie zrównały się z mężczyznami - jeśli chodzi o ilość partnerów seksualnych w ciągu życia. A kiedyś pan i władca sobie wychodził na panienki, wracał i kładł się obok żony. On miał przez całe zycie 10 partnerek (zona, panienki, gosposie, kucharka i niania do dziecka) a żona - jednego - męża....
Teraz jest po równo - no to trzeba ograniczać popędy....kobiet.

No to sobie Panie Stanczyku prosze ograniczać, ale swoje własne..
Jak kobieta ma ochotę mieć 5 partnerów - to jej sprawa i jej popędy..może ich mieć nawet 555-ciu. I wcale nie musi być prostytutką.
dobrarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 09:45   #159
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobrarada Pokaż wiadomość
a ile partnerek seksualnych ma obecnie mężczyzna????
pewnie więcej niż 5 bo oprócz tych rozwiązłych dochodzą jeszcze ww. prostytutki.
Wiecie co boli Stanczyka?
Że kobiety praktycznie zrównały się z mężczyznami - jeśli chodzi o ilość partnerów seksualnych w ciągu życia. A kiedyś pan i władca sobie wychodził na panienki, wracał i kładł się obok żony. On miał przez całe zycie 10 partnerek (zona, panienki, gosposie, kucharka i niania do dziecka) a żona - jednego - męża....
Teraz jest po równo - no to trzeba ograniczać popędy....kobiet.

No to sobie Panie Stanczyku prosze ograniczać, ale swoje własne..
Jak kobieta ma ochotę mieć 5 partnerów - to jej sprawa i jej popędy..może ich mieć nawet 555-ciu. I wcale nie musi być prostytutką.
Może i racja

Paula78 - święty Pospieszalski to powinien mieć teraz serię procesów wytoczonych za te bzdury ad. tego, kogo dotyka rak szyjki macicy. Moja babcia na to zmarła. Fakt, że to trochę choroba na życzenie - wystarczy się regularnie badać. Moja babcia tego nie robiła. Jak już zrobiła, to było za późno. W każdym razie mam ogromną ochotę przyłożyć mu w twarz za te rewelacje. Rozumiem katolików, ale takiej ignorancji i chamstwa tolerować nie można.
Sorry za offtop.

Stary 2009-07-14, 23:19   #160
agusiamyszka
BAN stały

ja sie tak cichutko wkradne do rozmowy, nie chce nikogo obrazac itp itd.

jestem osoba ktora byla wychowywana po katolicku - wiadomo, ze w kazdym domu - slub koscielny, chrzciny, komunie, bierzmowania, kolejne sluby koscielne itp - dlaczego to ludzie robia? nie wiem, czy dlatego : co ludzie powiedza?
owszem czytalam ze niektore kobiety, moze i duzo kobiet chce slub koscielny bo jest piekny, ale czy on jest zwiazy tez z religia, czy moze robimy to dla rodziny zeby sie nie czepiala?

u mnie jednak na bierzmowaniu sie skonczylo. zrobilam je bo mnie w domu proszono - ksiadz bedzie bzioczyl, ale mniejsza z tym. lacznie z ceremonia bierzmowania skonczyl moj sie udzial w zyciu kosciola.

w trakcie spowiedzi uslyszalam ze moj facet mnie nie szanuje itp, bo wspolzyjemy. stwierdzilam ze ost raz jak cos takiego slysze (zreszta jak ludzie maja wziac slub jak nie moga chodzic za reke czy sie calowac bo grzesza - coz.... siostra zakonna w autobusie widzac mnie i partnera tak powiedziala, wiec nie wiem ile w tym prawdy)

nie wierze w npr ogolnie mowiac. i nie bede zdecydowana na nie jesli bede chciala zachowac antykoncepcje. jesli bede chciala dzieci to pewnie bedzie - spontan, po co mam mierzyc temp, sprawdzac sluz?
ludzie stosuja anty - hormonalna, czy sztuczna i czasem wpadaja i nie musza sprawdzac swojej natury

jesli chodzi o mnie to po pewnym czasie zaczelam szukac facetow ktorzy nie chodza do kosciola i nie lacza kosciala ze wspolzyciem - poznalam takiego jednego. podobal czy nie podobal, ale pocalowac mnie nie chcial - bo go nie kocham a on mnie -> powiedzialam dosc.
od tej pory na randce zadaje pytanie : chodzisz do kosciola?

trafilam na faceta dla ktorego wspolzycie przed slubem to nie problem, nie chodzi do kosciola, modli sie po swojemu - w sumie zewn wyglada na ateiste, ale gdzies tam znak krzyza zrobi

ja nawet sie juz nie przeżegnam przed kosciolem czy przed krzyzem (cmentarz to co innego)

ja przetestowalam juz gumki, pigulki i spirale, u mnie to byl taki ciag, raz to raz, tamto.

i utknelam na gumce - moj facet je uwielbia , tzn nie bzioczy kiedy trzeba ich uzywac. ja czuje takie cos sztuczne ale trudno

moj facet tak jak ja mowi nie : npr
wspomnialam ze moge sprawdzac sluz i mierzyc temp to zapytal sie : chcesz zebym pracowal do konca zycia w "trw"? (to firma produkcyjna ktora zatrudnia mnostwo ludzi, dostac sie tam wcale nie jest trudno)
a jego pytanie dotyczylo wpadki mozliwej przy npr

takze u nas mowimy nie, i mlodym ludziom ktorzy nie wiedza czego chca kojarzy na pewno sie z szybka wpadka, zreszta czy mlody czlowiek jest na tyle odpowiedzialny zeby sie mierzyc dokladnie i cierpliwie i sprawdzac sluz?

pisze to bo przeczytalam post dziewczyny ktora jest mlodsza ode mnie zaledwie o rok (sadzac po roku w nicku) i ma faceta z bardzo religijnej rodziny. ja bym sie nigdy w zyciu nie poswiecila dla kogos kto ma inne zdanie i nakazywalby mi npr tak samo jak pzymusowy slub koscielny - bo taka rodzina. i rodzenie mnostwa dzieci - bo tak trzeba

takim sprawom mowimy

a wracajac do tematu -przypadkowo trafilam na ten watek bo szukam czegos o npr o mierzeniu temp. sluz to tam pikus nie zalezy mi na sprawdzeniu bo stosuje gumki i napewno bez gumki nie bedzie seksu bo ja na mamusie to nie jestem gotowa

owszem zauwazam czy jest gesty czy nie.

chce sie mierzyc temp zeby wiedziec to i owo przy gumkach, kiedy jest owulacja kupilam zwykly termometr bo mikrolife nie mieli a nie chce narazie czekac na przesylke. na innej stronie dot mierzenia temp zauwazylam wykres dziewczyny (do analizy) tylko z 1 miejscem po przecinku takze czy elektroniczny 0,01 czy 0,1 to chyba jest na zasadzie : "powinno byc, ale moze byc, ale nic nie szkodzi" -> tak to rozumiem

u nas seks jest sporadyczny , raz na jakis czas. moj facet nie jest psem na suczki - jak to ktos "pieknie" okreslil ale jednak chcialabym wiedziec, coz gumka zawsze moze peknac i bedzie kuku
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 08:10   #161
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
coz gumka zawsze moze peknac i bedzie kuku
Wtedy możesz użyć tabletki "72h po"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 10:23   #162
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Wtedy możesz użyć tabletki "72h po"

wlasnie ze wiem tyle ze na konsultacji z lekarzem chce omowic ew koniecznosc zarzycia na podstawie wykresu

zreszta 70 zl (albo cos teges) piechota nie chodzi

ale moze lepiej "brac jak daja" ?

nigdy nic nie wiadomo, a rodzicami to my moze bedziemy chcieli byc za 10 lat

Edytowane przez agusiamyszka
Czas edycji: 2009-07-15 o 10:27
Stary 2009-07-15, 10:32   #163
irie18*
Wtajemniczenie

uwazaj bo zaraz ci ktos napisze ze to srodek wczesnoporonny jest
Jesli chodzi o NPR to uwazam ze bledem jest nazywanie tego naturalnymi metodami antykoncepcyjnymi.
Jak sama nazwa wskazuje jest to planowanie rodziny i to ze kosciol pozwala na to jako na ograniczenie liczby poczec a nie pozwala na inne metody jest troche hipokryzja. W koncu jesli para kocha sie tylko w dni nieplodne to rowniez oznacza ze w najblizszym czasie dziecka nie chca( a czytalam ze kosciol uzasadnia wyzszosc NPR nad innymi metodami tym ze para jest ,, otwarta na poczecie")
Ja wiem ze na NPR jestem za leniwa. zwyczajnie nie chcialoby mi sie badac sluzu, mierzyc temperatury i rysowac wykresow. Wole sobie raz dziennie lyknac tabletke Pomijac juz to ze moge sie kochac kiedy mam ochote a nie kiedy mi cykl na to pozwala
Stary 2009-07-15, 13:14   #164
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irie18* Pokaż wiadomość
uwazaj bo zaraz ci ktos napisze ze to srodek wczesnoporonny jest
Jesli chodzi o NPR to uwazam ze bledem jest nazywanie tego naturalnymi metodami antykoncepcyjnymi.
Jak sama nazwa wskazuje jest to planowanie rodziny i to ze kosciol pozwala na to jako na ograniczenie liczby poczec a nie pozwala na inne metody jest troche hipokryzja. W koncu jesli para kocha sie tylko w dni nieplodne to rowniez oznacza ze w najblizszym czasie dziecka nie chca( a czytalam ze kosciol uzasadnia wyzszosc NPR nad innymi metodami tym ze para jest ,, otwarta na poczecie")
Ja wiem ze na NPR jestem za leniwa. zwyczajnie nie chcialoby mi sie badac sluzu, mierzyc temperatury i rysowac wykresow. Wole sobie raz dziennie lyknac tabletke Pomijac juz to ze moge sie kochac kiedy mam ochote a nie kiedy mi cykl na to pozwala
Ta kwestia była już wielokrotnie rozpatrywana. Unikanie poczęcia dziecka bez ważnej przyczyny jest grzeszne wg KK - niezależnie od stosowanej do tego metody, dlatego, że celem małżeństwa (w ujęciu KK) jest płodzenie i posiadanie licznego potomstwa.

Cytat:
Płodność jest darem, celem małżeństwa, ponieważ miłość małżeńska ze swojej natury zmierza do tego, by być płodną. Dziecko nie przychodzi z zewnątrz jako dodane do wzajemnej miłości małżonków; wyłania się w samym centrum tego wzajemnego daru, którego jest owocem i wypełnieniem. Dlatego Kościół, który „opowiada się za życiem” (Jan Paweł II, adhort. apost. Familiaris consortio, 30), naucza, że „każdy akt małżeński powinien pozostać otwarty na przekazywanie życia ludzkiego” (Paweł VI, enc. Humanae vitae, 11). „Nauka ta, wielokrotnie podawana przez Urząd Nauczycielski Kościoła, ma swoją podstawę w ustanowionym przez Boga nierozerwalnym związku, którego człowiekowi nie wolno samowolnie zrywać, między podwójnym znaczeniem aktu małżeńskiego: znaczeniem jednoczącym i prokreacyjnym” (Paweł VI, enc. Humanae vitae, 12; por. Pius XI, enc. Casti connubii; KKK 2366).
----------------------------
Lekceważy Boga ten, kto usiłuje swoje życie seksualne oddzielić od Jego zamierzeń stwórczych, np. przez bezpodstawne wykluczanie potomstwa (...)
„Małżonkowie, powołani do dawania życia, uczestniczą w stwórczej mocy i w ojcostwie Boga (por. Ef 3,14; Mt 23,9). „W spełnianiu obowiązku, jakim jest przekazywanie życia i wychowywanie, obowiązku, który trzeba uważać za główną ich misję, są współpracownikami miłości Boga-Stwórcy i jakby jej wyrazicielami. Przeto mają wypełniać zadanie swoje w poczuciu ludzkiej i chrześcijańskiej odpowiedzialności” (Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 50; KKK 2367).
„Pismo święte oraz tradycyjna praktyka Kościoła widzą w rodzinach wielodzietnych znak Bożego błogosławieństwa i wielkoduszności rodziców” (Por. Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 50; KKK 2373).
Z uzasadnionych powodów małżonkowie mogą chcieć odsunąć w czasie przyjście na świat swoich dzieci. Powinni więc troszczyć się, by ich pragnienie nie wypływało z egoizmu, lecz było zgodne ze słuszną wielkodusznością odpowiedzialnego rodzicielstwa.” (KKK 2368) Inaczej mówiąc, małżonkowie decydujący się na odłożenie w czasie przekazania życia powinni umieć wyraźnie określić, w imię jakiego dobra to czynią, jakie dobro przez to chcą osiągnąć.
Jako moralne Kościół dopuszcza jedynie tzw. naturalne metody regulacji poczęć. „Okresowa wstrzemięźliwość, metody regulacji poczęć oparte na samoobserwacji i odwoływaniu się do okresów niepłodnych (por. Paweł VI, enc. Humanae vitae, 16) są zgodne z obiektywnymi kryteriami moralności. Metody te szanują ciało małżonków, zachęcają do wzajemnej czułości i sprzyjają wychowaniu do autentycznej wolności.” (KKK 2370)
Moralna jest rozumna, podyktowana miłością regulacja poczęć przy pomocy metod naturalnych. Jednak nawet stosowanie tej metody będzie grzeszne, jeśli stanie się ona wyrazem postawy wewnętrznej niechętnej poczęciu nowego dziecka, nie liczącej się z Bogiem Stwórca i Jego planami o odniesieniu do każdej rodziny.
Fragmenty zaczerpnięte z:
Ks dr M.Kaszowski "Teologia dla wszystkich w pytaniach i odpowiedziach"

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-07-15 o 13:18
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 13:18   #165
agusiamyszka
BAN stały

czy ktos powie wczesnoporonny czy nie to mnie guzik obchodzi mnie nie zalezy na stosowaniu wylacznie npr i odrzuceniu wszystkich metod a zapobieganiu w mozliwy sposob wpadki i uprawianiu seksu dowoli - mialam spirale, wszystko bylo ok dopoki nie koncowe 4 miesiace - mialam potworny bol brzucha w czasie miesiaczki. zniknal jak ja sciagnelam i jak sie leczylam antybiotykami (diagnoza IP-izby przyjec - podejrzenie zapalenie przydatkow i nakierowanie na szpital ktory ma dobry oddzial gin - tam mi z kolei kazali brac polopiryne czy pochodne tego, a gin w przych. sciagnela i dala antybiotyki)

bralam pigulki przy ktorych srednio sie czesto kochalismy (3-4 razy w ciagu cyklu pigulkowego) w dodatku zle sie czulam. odrzucilam a

teraz facet wyjezdza poza miasto do pracy i bedziemy sie widziec raz- 2 w tygodniu co nie oznacza koniecznie kontaktow seksualnych (z racji warunkow mieszkaniowych)

- szkoda zakupu pigulek czy zakladania spirali jak sie kochamy w ogole raz na tydzien - takie mamy potrzeby, teraz jest lato i czlowiekowi sie tak czy siak nie chce

teraz sa gumki a jednak czasami ryzyko jest i peknie i bedzie np 5 dni przed (potencjalna) miesiaczka to nie wiem czy jest sens faszerowania organizmu dodatkowymi hormonami - chyba ze ktos powie ze sa zmienne i moze byc jednak wpadka

jesli chodzi o dzialanie wczesnoporonne to znalazlam wyszczegolnienie

http://www.embrion.pl/npr/

ze takimi srodki sa minipigulki i spirala

dzisiaj po calym miescie latalam po aptekach i szukalam termometrow z dokladnoscia to 0,01. nigdzie nie mieli , z wyjatkiem jednek - za 130 zl powiedzialam grzecznie za drogo -

kazda farmaceutka przyniosla mi pod okienko ich akturalny stan termometrow elektronicznych - w jednej bylo 5 a drugiej 1 wszystkie 0,1, na 1 opakowaniu bylo napisane szybki, wygodny, dokladny(mozna sie przejechac) !, wodoszczelny nie bylo ins o zakres - poprosilam wiec zeby przeczytala ulotke albo sprawdzila urzadzenie (wczoraj w mojej ukochanej aptece na osiedlu tak zrobila )- powiedziala ze nie moze ale wyciagnie ulotke -widniala inf jak byk 0,1

narazie od tego zaczne jak bedzie wiecej $ to zamowie microlife

narazie wydrukuje tabelke bo niedlugo mi sie okres skonczy i zaczne pomiary
(szkoda tylko ze ma bardzo dokladna podzialke do xx,xx)
Stary 2009-07-15, 13:20   #166
irie18*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ta kwestia była już wielokrotnie rozpatrywana. Unikanie poczęcia dziecka bez ważnej przyczyny jest grzeszne wg KK - niezależnie od stosowanej do tego metody, dlatego, że celem małżeństwa (w ujęciu KK) jest płodzenie i posiadanie licznego potomstwa.

Zaczerpnięte z:
Ks dr M.Kaszowski "Teologia dla wszystkich w pytaniach i odpowiedziach"
a widzisz napisalam tak bo zauwazyłam ze osoby zwiazane z kosciolem mowia ze to wcale nie jest tak ze Kosciół popiera posiadanie niezliczonej ilosci dzieci bo zawsze jest NPR. Ale jak wiadomo srodowisko koscielne tez jest podzielone
Stary 2009-07-15, 13:28   #167
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
a widzisz napisalam tak bo zauwazyłam ze osoby zwiazane z kosciolem mowia ze to wcale nie jest tak ze Kosciół popiera posiadanie niezliczonej ilosci dzieci bo zawsze jest NPR. Ale jak wiadomo srodowisko koscielne tez jest podzielone
Takie osoby to po prostu hipokryci. Nie dosyć, że widzą iż kłamią to jeszcze innych próbują zarazić swoimi "mądrościami", które się do prawdy nijak mają...

Środowisko kościelne może sobie być podzielone jak chce, ale prawdziwe i obowiązujące dla katolika jest to, co Kongregacja do Spraw Nauki i Wiary oraz Papieże w Encyklikach za prawdziwe ustalą. W tym przypadku stosowanie NPR jest grzechem jeśli jego celem ma być unikanie poczęcia dziecka przez dłuższy czas gdyż sensem i celem małżeństwa katolickiego powinno być płodzenie dzieci. Jeśli ktoś nie chce dzieci płodzić, to powinien był wybrać życie w czystości. Może się to komuś nie podobać - to niech sobie jedzie do Rzymu podyskutować z Papieżem i biskupami, poinformować ich, że religia której przewodzą jest dla niego niepraktyczna i chce aby wprowadzono kilka poprawek. Życzę powodzenia w pomyślnym załatwieniu sprawy

Inne opinie, głoszone przez inne osoby są nieprawdziwe i podyktowane ich własnymi wyobrażeniami i ich wygodą nie mają nic wspólnego z oficjalnym stanowiskiem KK, które póki co jest takie jak w przytoczonych przeze mnie przykładach. Nawet jeśli jakiś ksiądz wam mówi, że tak nie jest to się myli i nie należy jego prywatnej opinii traktować jako stanowiska całego Kościoła!

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-07-15 o 13:30
Stary 2009-07-15, 13:33   #168
irie18*
Wtajemniczenie

tzn wiesz mi to jest i tak obojetne bo za katoliczke sie nie uwazam Ale nie wiedzialam ze kosciol podchodzi do tego az tak restrykcyjnie. No i fakt ze baaardzo niewiele malzenstw sie do tego stosuje i trudno im sie dziwic w sumie. Cięzki los katolika
Stary 2009-07-15, 13:35   #169
Ninquelote
Wtajemniczenie

Bo nie masz mieć niezliczonej ilości dzieci a tyle ile możesz urodzić i wychować.
Cytat:
Myśl katolicka jest często rozumiana błędnie, tak jakby Kościół głosił ideologię maksymalnej płodności, nakłaniając małżonków do przekazywania życia bez rozeznania i jakiegokolwiek planu. Wystarczy jednak uważnie przeczytać wypowiedzi Magisterium, aby stwierdzić, że tak nie jest. W istocie, przekazując życie, rodzice realizują jeden z najważniejszych wymiarów swego powołania: są współpracownikami Boga. Właśnie dlatego zobowiązani są do przyjęcia postawy niezwykle odpowiedzialnej. W podejmowaniu decyzji o tym, czy przekazywać życie lub tego nie czynić, nie powinni ulegać egoizmowi, ani dać się ponieść lekkomyślności, lecz kierować się roztropnością i świadomą wielkodusznością, która potrafi ocenić możliwości i warunki i zadbać przede wszystkim o dobro mającego narodzić się dziecka. A zatem, gdy istnieje powód, aby nie przekazywać życia, wybór taki jest godziwy, a może nawet być obowiązujący.

Jan Paweł II
agusiamyszka nie ma co szukać termometrów do npr w aptekach, 20 zł to nie dużo, zamów sobie w jakimś sklepie internetowym albo na allegro.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 13:46   #170
irie18*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Bo nie masz mieć niezliczonej ilości dzieci a tyle ile możesz urodzić i wychować.
.
no dobra ale to dosc ogolne kryterium. Mozna przez to rozumiec wzgledy zdrowotne, finansowe czy komfort zycia. Jesli malzenstwo uzna ze moga miec maksymalnie dwojke dzieci bo zalozmy maja male mieszkanie i niska pensje to jesli po narodzeniu tego drugiego dziecka beda stosowac NPR unikajac seksu w dni plodne i beda chciali to robic JUZ do konca zycia to kosciol chyba uzna to za grzech( tak by wnikalo z tekstow przytoczonych przez Klarisse)
Stary 2009-07-15, 13:49   #171
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
tzn wiesz mi to jest i tak obojetne bo za katoliczke sie nie uwazam Ale nie wiedzialam ze kosciol podchodzi do tego az tak restrykcyjnie. No i fakt ze baaardzo niewiele malzenstw sie do tego stosuje i trudno im sie dziwic w sumie. Cięzki los katolika
Mnie akurat problem nadmiaru dzieci nie dotyczy, w ręcz przeciwnie Jednak warto wiedzieć w co się wierzy i jak zamiast powtarzać nieprawdziwe informacje, co bardzo często ludzie robią Ja się nie dziwię, że się nie stosują do tych wytycznych, natomiast dziwię się, że chcą być katolikami i za takich być uważani, nawet wtedy gdy katolicyzm stoi w sprzeczności z ich codziennym postępowaniem.

Cytat:
Nigdzie nie pisałam o nieskończonej liczbie dzieci, przytoczyłam jedynie fragment, że rodziny wielodzietne są Bogu szczególnie miłe... i że celem małżeństwa w ujęciu KK jest posiadanie rodziny, im liczniejszej tym lepiej.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-07-15 o 13:50
Stary 2009-07-15, 14:12   #172
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
no dobra ale to dosc ogolne kryterium. Mozna przez to rozumiec wzgledy zdrowotne, finansowe czy komfort zycia. Jesli malzenstwo uzna ze moga miec maksymalnie dwojke dzieci bo zalozmy maja male mieszkanie i niska pensje to jesli po narodzeniu tego drugiego dziecka beda stosowac NPR unikajac seksu w dni plodne i beda chciali to robic JUZ do konca zycia to kosciol chyba uzna to za grzech( tak by wnikalo z tekstow przytoczonych przez Klarisse)
Jeśli ich sytuacja materialna się nie zmieni to nie powinni mieć więcej dzieci bo byłoby to nieodpowiedzialne. Gdyby jednak zaczęłoby się im bardziej powodzić i wiedzieli by, że są w stanie wychować trójkę dzieci to powinni je mieć. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa. Nie można określić jakie warunki są ok żeby mieć dziecko a jakie nie.
Stary 2009-07-15, 14:25   #173
irie18*
Wtajemniczenie

ale swoja droga to starszne ze czlowiek ( wedlug kk) nie moze swobodnie decydowac o tym ile dzieci chce miec. Bo przeciez sa ludzie ktorzy chca miec jedno dziecko, pomimo tego ze maja warunki zeby miec wiecej. I z moralnego punktu widzenia nie ma w tym niczego zlego, nikogo nie krzywdza przeciez a wedlug kosciola to grzech. No ale to tylko taka luzna, off-topowa reflekscja.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 15:05   #174
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
ale swoja droga to starszne ze czlowiek ( wedlug kk) nie moze swobodnie decydowac o tym ile dzieci chce miec. Bo przeciez sa ludzie ktorzy chca miec jedno dziecko, pomimo tego ze maja warunki zeby miec wiecej. I z moralnego punktu widzenia nie ma w tym niczego zlego, nikogo nie krzywdza przeciez a wedlug kosciola to grzech. No ale to tylko taka luzna, off-topowa reflekscja.
Pamiętajmy, że chrześcijaństwo wyrosło na gruncie judaizmu, w którym im więcej się ma dzieci małżeńskich tym jakby "większa szansa" na to, że zostanie się rodzicami "syna bożego/mesjasza" i judaistyczny bóg nakłada obowiązek płodzenia dzieci "ile wlezie" (o tym wielokrotnie znajdziemy wzmianki w ST). Chrześcijaństwo wiele z tych dawnych tradycji judaistycznych przejęło i pielęgnuje, chociaż już prawie nikt nie pamięta po co i dlaczego, ani skąd to się wzięło... ja sądzę, że właśnie z tego wypływa kult wielodzietnej rodziny - połączony z dawnymi tradycjami, w których wiele dzieci świadczyło o dobrobycie, płodności itd.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-07-15 o 15:07
Stary 2009-07-19, 07:58   #175
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
agusiamyszka nie ma co szukać termometrów do npr w aptekach, 20 zł to nie dużo, zamów sobie w jakimś sklepie internetowym albo na allegro.
Ja kupiłam normalny iwulacyjny w aptece za 5.5 zł
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 08:40   #176
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Ja kupiłam normalny iwulacyjny w aptece za 5.5 zł
Szczęściara
Mama zamówiła dla mnie w aptece w Polsce dwa termometry bezrtęciowe. Takie rzeczy trzeba niestety zamawiać, bo normalnie nie mają ich w sprzedaży...

Ale skoro jesteś w Anglii, to go pewnie w Polsce nie kupowałaś?
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:47   #177
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Szczęściara
Mama zamówiła dla mnie w aptece w Polsce dwa termometry bezrtęciowe. Takie rzeczy trzeba niestety zamawiać, bo normalnie nie mają ich w sprzedaży...

Ale skoro jesteś w Anglii, to go pewnie w Polsce nie kupowałaś?
W Polsce, bo teraz jestem tu na wakacjach
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 15:30   #178
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
W Polsce, bo teraz jestem tu na wakacjach
No popatrz, a jak ja byłam na urlopie w Polsce i pytałam o taki termometr, to farmaceuci patrzyli na mnie jak na dziwoląga Czy oni naprawdę nie wiedzą, że są takie termometry? Jak pytałam o rtęciowy, to tylko mówili, że wycofali je ze sprzedaży, ale żaden nie zająknął się, że są np. bezrtęciowe.

Ja to jestem dobra: dopiero teraz zauważyłam, że tę cenę podałaś w złotówkach
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 21:18   #179
Ninquelote
Wtajemniczenie

Byłam dzisiaj z narzeczonym na kursie NPR w ramach przygotowywania się do ślubu. Świetnie było tylko jak zawsze musiał znaleźć się ktoś kto nie ma pojęcia po co przyszedł. Nawet myślimy czy by w przyszłości nie zrobić kursu na instruktora.
Ja takiego zwykłego to nie chciałam, elektroniczny mierzy szybciej i zapamiętuje wynik.
Stary 2009-07-20, 00:53   #180
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Weszlam tu, bo chociaz nie stosuje NPR to czasem lubie poczytac, bo mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy o obserwacji wlasnego ciala. Ja sie wiele nauczylam z tego typu dyskusji, sensownych dyskusji, bo takie sa, a nie klekotania jezorem katolickich dewotek o tym jak to prezerwatywa to samo zuo. Nie wszystkie dyskusje o NPR sa takie, na szczescie

Nie oceniam nikogo na podstawie antykoncepcji. Kazdy robi jak lubi. Sama bralam tabletki kiedys i nie jestem ich fanka, mysle, ze wiele dziewczyn sobie nei zdaje sprawy z jakie z nich zuo ;-). Na watku o tabsach tez jest wiele fanatyczek prowadzacyc krucjate w jedynie slusznej antykoncepcji- tabsach wiec juz nie stekajcie tak, ze tu takie ortodoksy sa na tym czy podobnych watkach.

Natomiast ten watek utwierdzil mnie takze w przekonaniu, ze wiele jest totalnych oszolomow wsrod stosujacych NPR. Pomine juz caly motyw pieskowo-tresurowy, bo podzielam tu zdanie sugarbejb i w ogole to bylo tak zalosne, ze zal kometowac. Natomiast musze powiedziec,( i tu zaznaczam raz jeszcze, ze nie oceniam nikogo na podstawie samego faktu tj tego jak sie zabezpiecza przed ciaza), ze jesli dla kogos zaznaczanie w kalendarzuku temperaturki ciala, owulacji, jajeczkowanie, sluzy czy tez lykanie tabletek, zakladanie kawalka lateksu czy wstrzykiwanie sobie hormonow jest sposobem na zycie, to ma w glowie po prostu rowno narabane .

LEpiej pozostac przy antyknocepcja=sluzy unikaniu poczecia potomstwa. To nie feng szuji, ukladanie bukietow, sekta mun czy medytacja, to nie moze byc filozofia zycia. To jest kwestia fizjologiczna. Wsio.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości