|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nauczycielki:)
Witajcie, w innym wątku wyczytałam o tym - i przyszłam się przywitać.
Jestem n-l kontraktowy, pracuję w państwowym przedszkolu, obecnie grupa 4,5-latków. ![]() ( a z uparwnień to jeszcze: nauczanie zintegrowane, religia, WDZ) |
|
|
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
Witaj
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Hello
jak wam minął pierwszy dzień z dzieciakami? ![]() Mam do was prośbę czy któraś z was wie może jak napisać sprawozdanie z hospitacji? Lub ma jakieś które mogłabym użyć jako przykład? Jutro mam zaplanowane 3 h hospitacji, a z koleżankami z roku kompletnie nie wiemy jak sie do tego zabrać
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mogę, ale mam plan- codziennie na 7
Do nauczycielek angielskiego, stronka z zabawami, właśnie znalazłam- może się coś przyda: http://www.eslcafe.com/idea/index.cgi?Games i inne ciekawe: http://www.topenglishteaching.com/ http://www.world-english.org/
Mikołaj Edytowane przez gusiak23 Czas edycji: 2009-09-01 o 13:28 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#155 |
|
Zadomowienie
|
1 dzien za nami...uffffffff
ja na pierwszych lekcjach zapoznaje uczniow z PSO, wymaganiami, zakresem materialu. jezeli to klasa maturalna to dochodzi jeszcze: standardy egzminacyjne, procedury egzaminu itp. poza tym przypomnienie materialu( takie blyskawiczne ![]() ciagle mam nadzieje, ze sie jutro obudze i okaze sie, ze to tylko koszmar.... a wakacje trwaja nadal...
|
|
|
|
|
#156 |
|
Konto usunięte
|
A ja mam fajny plan w tym roku
Jutro 2 pierwsze lekcje to zajęcia indywidualne, które bardzo lubię
|
|
|
|
|
#157 |
|
Przyczajenie
|
Jak ja się cieszę ze znalazłam ten temat...może mi ktoś z bardziej doświadczonych koleżanek doradzi coś lub podsunie jakiś pomysł
. Właśnie zaczynam pracę jako nauczyciel języka angielskiego w kl I-III, jutro pierwsze lekcje i trochę się denerwuję i być może zbyt bardzo panikuję ale lubię mieć wszystko dobrze przygotowane. Jak wiadomo najgorzej jest zacząć... Zastanawiam się jak powinna wyglądać pierwsza lekcja. Nie chciałabym na początek wystraszyć biedne dzieci Zacznę od spraw organizacyjnych... przedstawienia się, wyjaśnienia jak należy zachowywać się na lekcji, przygotowania przez dzieci karteczek z imionami żebym wiedziała jak się zwracać do dzieci I co dalej???dzieci nie maja jeszcze podręczników więc musze coś sama wymyślić, cos bardzo łatwego...może jakieś zabawy dotyczące przedstawienia się? Jak myślicie? boje się ze przygotuje sobie zbyt mało materiału i nie będę miała co robić z dzieciakami na lekcji. Proszę o jakieś sugestie |
|
|
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
co prawda nie uczyłam nigdy pierwszaków, tzn uczyłam na praktykach, ale oni już coś umieli powiedziec bo to środek roku szkolnego był, ale wiem że nie można za dużo im wprowadzać na pierwszych zajęciach bo i tak im sie pomiesza wszystko :P
hmmm, możesz wprowadzić zwrot "my name's ...", ale nie wiem co z pytaniem "what's your name?".... tu musiały by się wypowiedzieć już doświadczone panie nauczycielki albo może jakieś słówka, 5-6 wystarczy, kolorki na przykład,a potem pytac dzieci - "jaki kolor ma Twoja koszulka?" i dzieci bedą po angielsku odpowaidały blue, green itd. albo zapytać "co jest blue w naszej klasie?" albo pokażcie mi wszystko co jest green. i na plusy zrobić takie coś to zachęci je do działania i może przestną sie wstydzić i krępować
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
możesz wprowadzić pytanie"what's your name?" i odpowiedź na nie. Fajnie sprawdza się zabawa z piłeczką, siadamy z dziećmi w kole, rzucasz do kogoś i pytasz jak ma na imie, dziecko odpowiada i dalej podaje piłeczkę, baw się razem z nimi będa zadowoleni
|
|
#160 |
|
Przyczajenie
|
O dzieki właśnie o czymś takim myslałam...pomysł z piłeczką na pewno wykorzystam
Mam jeszcze takie pytanie co myslicie o wprowadzeniu zeszytów....bo tak sie zastanawiam...w pierwszej klasie to chyba nie jest dobry pomysł bo dzieci początkowo nie znają nawet literek, po polsku słabo piszą a co dopiero w innym języku. Czy dobrym pomysłem jest wprowadzenie zeszytów w 2 i 3 klasie... Czy dzieci powinny najpierw osłuchac się z językiem a dopiero potem uczyć się jak się pisze? Wiem że głupie pytania zadaje ale same takie mi sie teraz nasuwają
|
|
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, chylę czoła przed Wami , podziwiam Was (nauczycielki) za cierpliwość i opanowanie. Miałam kilka zajęć ze studentami - toż to katorga nie praca
|
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny. Jak cichutko się tutaj u nas zrobiło. Jak tam w pracy???? U mnie to nawet OK. 1 klasy mam fajne, gorzej z tymi niektórymi "starymi" uczniami bo im się wydaje że są bardzo doświadczeni. Zauważyłam u mnie jedną rzecz która mnie drażni. Mam z większością klas angielski od podstaw, mimo że się wcześniej uczyli i niby znają te początki wszystkie i nie chcą nic robić "bo niby już to wiedzą" a potem jak przychodzi do odpowiedzi, albo stworzenia czegoś własnego to się okazuje że jednak nie umieją. Macie coś takiego u siebie? Co wtedy robicie??
Mikołaj Edytowane przez gusiak23 Czas edycji: 2009-09-14 o 15:26 |
|
|
|
|
#165 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, chciałam dołączyć do grona nauczycielek. Uczę przyrody w szkole podstawowej.
Pozdrawiam!!
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
witam
![]() witam z łózeczka z herbatka z miodem i cytryna w lapkach ![]() tak kochane nauczycielki, takie sa przywileje chorego na zwolnieniu ![]() a zaczelo sie od nadwyrężonego gardla. no i mam nauczke. nie moge tyle gadac. od tego roku propaguje metodę na macie "macie ksiązki, to czytajcie"
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#169 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
Postanowiłam ze też dołączę do Waszego grona chociaż jeszcze nie mam do końca sprecyzowanych planów po zakończeniu studiów...Od października zacznę drugi rok filologii angielskiej i czeka mnie także wybór specjalizacji...narazie jestem na etapie wyboru między nauczycielską a tłumaczeniową ale dobrze wiedzieć że jak już wybiorę nauczycielską to będę miała się do kogo zwrócić o pomoc Chcialabym też zacząć dawać korepetycje ale narazie muszę poczekać jak mi się plan ułoży żebym miała czas na to Dlatego dziękuję za cenne wskazówki Pozdrawiam
Edytowane przez kwiatuszek10031989 Czas edycji: 2009-09-19 o 11:40 Powód: błąd:) |
|
|
|
|
#170 |
|
Przyczajenie
|
witam
mam pytanie od zawsze chcialam zostac nauczycielką. jestem na drugim roku pedagogiki i zaczynam powoli uświadamiać sobie ze nauka w klasach początkowych 1-3 albo w przedszkolu to nie to o czym marzyłam, obawiam sie jednak ze po skonczeniu tego kierunku nie mam możliwości zrobienia jakiegos kursu czy czegos podobnego aby uczyc np w klasach 4-6 . Może orientujecie się jak to teraz wygląda ?
|
|
|
|
|
#171 |
|
Konto usunięte
|
Ale jaką pedagogikę robisz? Poza tym po licencjacie możesz zmienić kierunek i iść na mgr z innej specjalizacji.
|
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14315981]Ale jaką pedagogikę robisz? Poza tym po licencjacie możesz zmienić kierunek i iść na mgr z innej specjalizacji.[/QUOTE]
ale to tak można, że ktoś kto kończy edukację wczesnoszkolną może na mgr iść np. z polonistyki? Mi się wydaje, że nie
|
|
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie można. na każdy kierunek drugiego stopnia są okreslone wymogi, trzeba mieć zaliczona określona ilość godzin z danego kierunku, inną dla studiów dziennych, inna dla zaocznych, dlatego tez nie można np być na zaocznym licencjacie i pójść potem na dzienne uzupełniające, bo brakuje godzin. |
|
|
|
|
|
#174 |
|
Konto usunięte
|
Ale nie bierzecie pod uwagę jednej rzeczy
Kończę lic. z wczesnoszkolnej, a mgr uzupełniam z edukacji plastycznej - jak najbardziej do zrobienia. Albo - z edukacji zdrowotnej (sama takie robię), z tym, że oczywiście trzeba nastawić się na różnice programowe. Można na pewno tak zrobić edukację medialną z informatyką, można terapię ped. zrobić... wiele można - a można też odłożyć na razie mgr i zrobić podyplomówkę stricte z przedmiotu, np. z przyrody, matmy, polskiego - podyplomówkę uprawniającą do pracy w szkole. Połowa moich współpracowników takie robiła/robi. Do podyplomówki nie trzeba mieć już teraz mgr, 80% uczelni ma podyplomówki po licencjacie.Moniko, a to, czy można po lic. zmienić kierunek na mgr - głównie od uczelni zależy, ale teraz większość uczelni się zgadza. Na pewno UŚ, na pewno w całej Polsce WSP TWP. Również Wszechnica Świętokrzyska i UŁ. Z tym, że różnice trzeba uzupełniać - ja po lic. z wczesnoszkolnej i logopedii mam na edukacji zdrowotnej i rehabilitacji 13 różnic do uzupełnienia. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-09-19 o 13:05 |
|
|
|
|
#176 |
|
Raczkowanie
|
Witam
podbijam wątek, bo pomyślałam, że doświadczone nauczycielki jakoś mi pomogą ![]() Zaczynam studia na filologii angielskiej, co prawda nie na programie nauczycielskim, tylko tłumaczeniowym, ale jedna z koleżanek mojej mamy poprosiła mnie o udzielanie korepetycji jej córce. Tu pojawia się moje pytanie... w jaki sposób mam prowadzić te lekcje, żeby były ciekawe ? Sama kiedyś chodziłam na takie korepetycje, ale muszę przyznać , ze czasami to był kompletny spontan... i dziewczyna, która mi ich udzielała nie do końca nawet wiedziała co już robiłyśmy, a co jeszcze nie - tak bywa. Dziewczynka z którą mam mieć zajęcia ( raz w tygodniu ok 1,5 godziny) chodzi do 6 klasy. Generalnie ma problemy z językiem. Wyobrażam sobie to tak, ze trochę będziemy pracować na jej podręcznikach, a trochę coś nowego, nie tylko to co w szkole. Ma ktoś może pomysły co do tego jak mam się z nią uczyć, żeby jej nie zniechęcić ? ![]() liczę na pomoc
" Czasem trzeba być bezduszną jędzą, żeby dać sobie radę w życiu. Czasem tylko to daje ci siłę..." Dolores Claiborne " Zawsze znajdzie się ktoś, kto pragnie dokładnie tego samego, co ty. " Weronika postanawia umrzeć |
|
|
|
|
#177 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie do anglistek - w jakim podręczniku znajdę horoskop, na podstawie którego mogłabym poprowadzić lekcję o cechach charakteru (poziom pre-intermediate)?
|
|
|
|
|
#178 |
|
Raczkowanie
|
cisza ... złowroga haha
pewnie panie nauczycielki szykują testy
" Czasem trzeba być bezduszną jędzą, żeby dać sobie radę w życiu. Czasem tylko to daje ci siłę..." Dolores Claiborne " Zawsze znajdzie się ktoś, kto pragnie dokładnie tego samego, co ty. " Weronika postanawia umrzeć |
|
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Mam pytanko
Czy po licencjacie z ekonomii mam jeszcze szanse obcować z pedagogiką np wczesnoszkolną? Są jakieś kursy ?( po których można pracowac np w przedszkolu) Lub czy uczelnie przyjmują na np studia podyplomowe po innych kierunkach? Z góry dziekuje za odp
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.

czy któraś z was wie może jak napisać sprawozdanie z hospitacji? Lub ma jakieś które mogłabym użyć jako przykład? Jutro mam zaplanowane 3 h hospitacji, a z koleżankami z roku kompletnie nie wiemy jak sie do tego zabrać