![]() |
#151 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
A ja wczoraj robiłam parówki w cieście francuskim :
- mrożone ciasto francuskie ( ja kupiłam w Lidlu) - parówki - żółty ser w plasterkach Parówki owijamy w plasterek żółtego sera i całość w ciasto francuskie (mi ciasta starczyło na zawinięcie 6 szt. parówek). Wkładamy do piekarnika na papierze do pieczenia, żeby nie przywarło i pieczemy ok 15-20 min w 200 stopniach z termoobiegiem, aż sie przyrumienią. Pychotaaaaa...... ![]()
![]() |
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
Sznycelki z ryżu
2szklanki ryżu 30 dag sera żółtego 2 cebule 2 jajka koperek pieprz, sól, vegeta olej, bułka tarta Ryż gotujemy z dodatkiem vegety. Ser ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Składniki łączymy, wbijamy jajka, formujemy sznycelki. Obtaczamy je w bułce i smażymy na rumiano. Podajemy z dowolnym sosem. Możemy również podać do tego jakąś sałatkę.[/QUOTE] Dzisiaj robiłam te sznycelki i są całkiem smaczne. Ja zrobiłam z połowy podanych składników i wyszło całkiem sporo. Rzeczywiście świetnie smakują z sosem. Zostało mi jeszcze kilka na jutro i spróbuję z sosem grzybowym.[/QUOTE] Dziwnie znajomy mi ten przepis. Mam wrażenie, że to ja go pisałam na jakimś innym wątku ![]()
![]() |
#153 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczęta macie jakieś dobre sprawdzone przepisy na szarlotki lub jabłecznik??? poratujcie mnie przepisem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziwnie znajomy mi ten przepis. Mam wrażenie, że to ja go pisałam na jakimś innym wątku ![]() michel82 bo to Twój przepis, ja chciałam się pochwalić,że je zrobiłam z Twojego przepisu i zacytowałam go, ale jakoś dziwnie "wyskoczyło" w okienku na wizazu i taki juz zostało. Oczywiście nie przypisuje sobie tego przepisu, ale sznycelki PYCHA! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Wtajemniczenie
|
ania20m to nie jest przepis na szarlotkę, ale na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem - pychota:
45 dag mąki, 10 dag cukru,10 dag masła lub margaryny, 2 jaja, ¼ l mleka, 2,5 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól. Przygotować rozczyn (z drożdży, mleka i łyżki cukru) i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn,jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki się połączą, dodawać ciepły tłuszcz i wyrobić aż będzie pulchne. Odstające od ręki ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-1,5 godziny. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki lub ósemki, posypać cynamonem i owijać je wyrośniętym drożdżowym ciastem pokrojonym w paski o szerokości ok. 5 cm. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Drożdżówki są trochę pracochłonne, ale są bardzo dobre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Składniki 0,5 kg mąki 1 kostka margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe jabłka (lub mus jabłkowy) Sposób przygotowania Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Następnie do goracego budyniu dodac kawaleczki jablek i wylac mase na ciasto, drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Z ilosc maki to tak na oko - bywa ze trzeba dac wiecej - to chyba zalezy od maki własnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Rozeznanie
|
fantastyczny watek
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
dziewczynki wiecie moze jak dlugo (o to mi chodzi przede wsyztskim) gotuje sie na parze:
-->warzywa- jakie ile czasu bo wiadomo, ze marchewka inaczej, brokul inaczej itd, -->mieso- ile czasu rybe, ile drob, ile wieprzka itd -->ryz, kasze i inne takie sypkie produkty bede wdzieczna za konkretne odpowiedzi oraz jesli macie, to przepisy. dzis kupilam parowar i nie bardzo wiem, co i jak w nim gotowac. nie mam firmowego i nie dostalam zadnerj ksiazeczki z przepisami, te przeiisy ze strony tefala widzialam, ale biedne moim zdaniem. na razie nie mam czasu szukac w necie, bo mi moje małe nie pozwala takze bede wdzieczna za pomoc. buziaki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam parowar i często używam. Jeśli chodzi o konkretny czas parowania różnych rzeczy, to ciężko stwierdzić jednoznacznie, bo zależy to od wielkości i mocy urządzenia, ale też od wielkości produktów, które tam chcesz zrobić itd. Na pewno im mniejsze kawałki (np. mięsa, czy ryby, kalafiora ...), tym szybciej. Na pewno, jeśli ułożysz nie za grubą warstwę, to też szybciej niż np. cały pojemnik aż po brzegi (fasolą szparagową na przykład). Musisz więc sama wypróbować, na pewno średnio 15-20 min, spróbuj i ew. dalej albo wyjmujesz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
dzieki miskowa. a sa jakies zasady do ktorej przegródki co? ja mam 3 czesci i kiedys czytalam, ze do ktorejs daje sie to, co najszybciej sie zrobi i do ktorejs to co najwolniej, ale nie pamietam w jakiej kolejnosci... czy mieso na 1 poziom, srodek czy ostatni? wiesz moze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zasadzie bez różnicy chyba, chociaż na logikę to, co najdłużej, na sam dół, a to co szybciej na górę. Jak robisz nie za wiele rzeczy, to możesz je robić obok siebie na jednym poziomie. Jak robię cały obiad z parowara, to zazwyczaj kładę Mięso/rybę na sam dół (z tej przyczyny, że wydzielają trochę soków i mogłyby nimi przejść warzywa robione pod nimi), potem np. ziemniaki i na górze warzywa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Wtajemniczenie
|
znalazłam w gazecie przepis i dziś go wypróbowałam.... pycha
![]() Leczo z pieczarkami 1 kg papryki 50 dag pomidorów 20 dag pieczarek 30 dag kielbasy lub parowek 10 dag boczku wędzonego cebula ząbek czosnku sól, pieprz mielona ostra papryka Na patelni wysmażyć na chrupko pokrojony boczek, włożyć talarki cebuli i smażyć, aż się zeszklą. Przełożyć do rondla, posypać papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić razem 10 minut. Pieczarki pokroić, a pomidory obrać ze skórki i dołożyć do garnka. Gotować, aż odparuje 3/4 płynu. Dodać plastry kiełbasy i roztarty czosnek, dusić jeszcze 5 minut. Smacznego ![]()
![]() |
#163 |
Wtajemniczenie
|
a Wy co? odchudzacie się i nie gotujecie czy co?
![]() ja tylko chciałam napisać, że fajnie jest robić np schabowe i smażyć je zawinięte np z serem zółtym ![]() ![]() i kotleciki mielone z pieczarkami ![]() ![]() w piątek planuje robić swoje pierwsze ciasto drożdżowe... przekładane zresztą ![]()
![]() |
#164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
To ja podaje jeszcze jeden przepis na naleśniki:
Ciasto: mleko jajko mąka szczypta soli Pieczemy cienkie naleśniki. Smarujemy musztardą (ostrą) kładziemy plasterek szynki, znowu troszkę musztardy i kładziemy plasterek sera (może być też starty) i składamy w trójkąt. Następnie panierujemy tak jak kotlety, w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Świetnie smakują z keczupem ![]() POLECAM!
![]() |
#167 |
Wtajemniczenie
|
Zupa Solijanka
Udko z kurczaka, 1 marchewka, 5 ziemniaków średniej wielkości, 3-4 ogórki kiszone, 2-3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy. Wodę solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i na udku gotujemy wywar. Gdy udko będzie miękkie wyciągamy i studzimy. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w słupki o wysokości ok. 3 cm. Do wywaru dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki i mięsko z kurczaka pokrojone w paski. Całość zaprawiamy śmietaną połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM I MAJONEZEM
![]() Składniki: 1 pierś z kurczaka trochę vegety 2 łyżki mąki 1 jajko 20 dag startego, żółtego sera (obojętnie jaki, jednak najlepsze jest z mozzarellą ![]() 3 łyżki majonezu Pierś pokroić w kostkę, przyprawić vegetą ("na oko", zależy jak kto lubi) i odstawić na 2 godziny. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (mąka, ser, majonez, jajko) i wszystko dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę nakładać na rozgrzaną patelnię łyżką, delikatnie formując niewielkie "kotleciki". Usmażyć bo obu stronach i gotowe ![]() Ps. przepis od cioci, wypróbowany i pyszny! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
To ja dodaję przepis na paprykę po "włosku".
Paprykę umyć , oczyścić z gniazd naściennych i pokroić w kostkę, odrobinę posolić. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju lub oliwy i dodać paprykę. Dudić pod przykryciem aż do miękkości na małym ogniu. Gdy już będzie na wpól miękka dodacć odrobinę koncentratu pomidorowego i razem jeszcze chwilkę dusić. Papryka jest świetna jako dodatek do drugiego dania. Nie podaję konkrtnych proporcji, ponieważ ja zawsze robię no "oko". |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Wtajemniczenie
|
CHRUSTY
Składniki
Opis przygotowania Mąke zmieszać ze śmietaną dodać żółtka szczypte solispirytus.Wszystkie składniki razem wymieszać.Wyrobić na jednolitą masę i dobrze wyrobić,wałkiem ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.Ciasto wałkowaćpartiami dość cienko starając się jak najmniej posypywać mąką.Kroić radełkiem lub nożem paski szer.3cm. dł. 15cm. każdy pasek rozkroić w środku w zdłuż5-6cm.i przewinąć. Zrobić prubę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta jeżeli szybko wypłynie i się zrumieni można smażyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Podpatrzyłam kilka Waszych pomysłów: banany i kokardki z kurczakiem wyszły pyszne! ![]() ![]() ![]() Sałatka kebab Składniki: 4 piersi z kurczaka, przyprawa kebab, kapusta pekińska, 6 korniszonów (mogą być konserwowe), 2 średnie cebule, olej, 2 ząbki czosnku Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200g, 4 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku Składniki sosu wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kebabu, dodać 2 ząbki czosnku, usmażyć a następnie ostudzić. Kapustę poszatkować. Cebulę i korniszony drobno pokroić w kostkę, każde w osobnej miseczce. Układać wszystkie składniki w szklanym naczyniu warstwami: cebula, korniszony, kapusta, sos czosnkowy, kurczak, sos, kapusta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja znam podobny przepis, tylko hm... oprócz piersi z kurczaka, pekińskiej i cebuli jest jeszcze dodatkowo papryka (ok. 2-3 takich średnich) obojętnie czy żółta czy czerwona, może być każdego rodzaju, kukurydza z puszki no i ogórki konserwowe raczej, przynajmniej w tym przepisie, który ja mam. A zamiast sosu czosnkowego to zwykły ketchup i majonez ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Podpatruje wasze przepisy i korzystam z nich, to ja sie podziele tez czyms dobrym i szybkim do zrobienia no i nie trzeba miec zdolnosci kulinarnych hahah dla mnie idealny przepis bo ja nie mam talentu do gotowania i pieczenia.
Przepis na puszyste kokosanki: -3białka -3/4 szklanki cukru pudru -szczypta soli -30dkg wiórków kokosowych -2 łyzki mąki ziemniaczanej -2łyzeczki cukru waniliowego Białka ubic na sztywna piane z cukrem i szczypta soli, ciagla miksujac dodac wiórki, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Masę nabieramy łyzka formujemy niewielkie kulki w kazdej robimy palcem wgłębienie ukladamy na blaszcze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20min w temp 150 st.C aż kokosanki staną się lekko złote. Prościzna w dodatku bardzo dobra Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja planuje w najbliższym czasie robić kebaby bo znalazła sobie przepis na ten chlebek do kebaba i będę piekła ![]() ![]()
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zadomowienie
|
Hehe proszę bardzo dziewczyny
![]() ![]() ![]() Chlebek do kebabu Składniki
Mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem dobrze wymieszać. Dodać oliwę hiszpańską z oliweki i ostudzone, roztopione masło. Ugniatać ciasto, dodać 160 ml letniej przegotowanej wody i ugniatać dalej. Ciasto nie klejąc się, ma lekko odchodzić od brzegów miski. Przykryć ręcznikiem lub ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do "urośnięcia" na 50 minut. Po wyrośnięciu pougniatać jeszcze ciasto, uformować owalny placek- podobny do pizzy, ale nieco grubszy. Ułożyć na blasze do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Posypać nasionami sezamu. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200-225°C. Piec 25 minut na środkowej wysokości piekarnika.
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny.
Bardzo łatwy przepis na piątkowy obiad dla 2 osób. Śledzie w śmietanie 1. Śledzie w zalewie octowej- 6 pojedynczych płatów średniej wielkości 2. średniej wielkości cebula 3. 2 pomidory 4. kubek jogurtu naturalnego (gęstego - polecam zott) 400 ml lub śmietany kwasnej 12% 5. pieprz i szczypta soli do smaku 6. natka pietruszki Ze śledzi ściągnać skórkę, pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w talarki, pomidoro w kostkę, wsypać razem do miseczki, zalać jogurtem lub śmietaną. Posolić, popieprzyć, można też dodać odrobinkę cukru do smaku posypać natką i wymieszać. Podawać z ziemniakami (najlepiej w mudnurkach). Przepis na bardzo łatwą sałatkę: 1. kapusta pekiństa (główka nie za duza) lub sałata lodowa 2. ser feta 3. winogrona ciemne - kiść 4. sos sałatkowy koperkowy zrobiony zgodnie z przepisem na paczce. Przygotowanie: pokroic sałatę i fetę, winogrona rozpołowić, usunąć pestki, polać sosem koperkowym, wymieszać. Gotowe ![]() Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2009-09-18 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Ja robię bardzo podobne śledzie tylko zamiast pomidorów daję skrojone w kostkę jabłko i ogórek kiszony.
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Ja - totalna niedołęga kulinarna dotychczas, jako żona rozwijam skrzydła. Gotuję codziennie, robiłam już schabowe, zrazy, spaghetti z mięsem i z tuńczykiem, piersi z kurczaka z serem pleśniowym, zupę meksykańską i zupę z soczewicy a przedwczoraj pulpety.
To mój przepis: 3 łyzki smietany 12 % bazylia 1/2 czerwonej papryki 30 dag mięsa mielonego dwa małe pomidory 2 łyzki bułki tartej 2 jajka 10 dag żółtego sera sól pieprz papryka ostra Do miseczki nalać 2 szklanki wody, obrane ze skórki i pokrojone w drobna kostkę pomidory, 3 łyżki śmietany, bazylię, sól, pieprz, ostra paprykę do smaku. Zmiksować. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Mięso połączyć z papryką, jajkiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Uformowac średniej wielkości pulpety, ułożyć w malym naczyniu do zapiekania, polać sosem mniej więcej do połowy wysokości pulpetów i posypac serem. Piec 25 min w temp. 180 C. Podawałam z kaszą i fasolką szparagową.
Edytowane przez Justyna33333 Czas edycji: 2009-09-10 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.