Żonki idealne :) gastronomicznie ;) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 07:21   #151
AgatkaL
Wtajemniczenie

Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

A ja wczoraj robiłam parówki w cieście francuskim :
- mrożone ciasto francuskie ( ja kupiłam w Lidlu)
- parówki
- żółty ser w plasterkach

Parówki owijamy w plasterek żółtego sera i całość w ciasto francuskie (mi ciasta starczyło na zawinięcie 6 szt. parówek). Wkładamy do piekarnika na papierze do pieczenia, żeby nie przywarło i pieczemy ok 15-20 min w 200 stopniach z termoobiegiem, aż sie przyrumienią. Pychotaaaaa......

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 09:39   #152
michel82
Wtajemniczenie

Sznycelki z ryżu

2szklanki ryżu
30 dag sera żółtego
2 cebule
2 jajka
koperek
pieprz, sól, vegeta
olej, bułka tarta

Ryż gotujemy z dodatkiem vegety. Ser ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Składniki łączymy, wbijamy jajka, formujemy sznycelki. Obtaczamy je w bułce i smażymy na rumiano. Podajemy z dowolnym sosem. Możemy również podać do tego jakąś sałatkę.[/QUOTE]

Dzisiaj robiłam te sznycelki i są całkiem smaczne. Ja zrobiłam z połowy podanych składników i wyszło całkiem sporo. Rzeczywiście świetnie smakują z sosem. Zostało mi jeszcze kilka na jutro i spróbuję z sosem grzybowym.[/QUOTE]

Dziwnie znajomy mi ten przepis. Mam wrażenie, że to ja go pisałam na jakimś innym wątku

Maja jest już z nami
08.04.2012
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 10:00   #153
ania20m
Wtajemniczenie

Dziewczęta macie jakieś dobre sprawdzone przepisy na szarlotki lub jabłecznik??? poratujcie mnie przepisem taką mam ochote na szarlotke już od tygodnia a nie mam czasu szukać w necie.

Kubusiowy zakątek zapraszam
http://jakubowskiimama.blogspot.com/
ania20m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 13:06   #154
anula3333
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez michel82 Pokaż wiadomość
Sznycelki z ryżu

2szklanki ryżu
30 dag sera żółtego
2 cebule
2 jajka
koperek
pieprz, sól, vegeta
olej, bułka tarta

Ryż gotujemy z dodatkiem vegety. Ser ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Składniki łączymy, wbijamy jajka, formujemy sznycelki. Obtaczamy je w bułce i smażymy na rumiano. Podajemy z dowolnym sosem. Możemy również podać do tego jakąś sałatkę.
Dzisiaj robiłam te sznycelki i są całkiem smaczne. Ja zrobiłam z połowy podanych składników i wyszło całkiem sporo. Rzeczywiście świetnie smakują z sosem. Zostało mi jeszcze kilka na jutro i spróbuję z sosem grzybowym.[/QUOTE]

Dziwnie znajomy mi ten przepis. Mam wrażenie, że to ja go pisałam na jakimś innym wątku [/QUOTE]

michel82
bo to Twój przepis, ja chciałam się pochwalić,że je zrobiłam z Twojego przepisu i zacytowałam go, ale jakoś dziwnie "wyskoczyło" w okienku na wizazu i taki juz zostało. Oczywiście nie przypisuje sobie tego przepisu, ale sznycelki PYCHA!
anula3333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 13:18   #155
anula3333
Wtajemniczenie

ania20m to nie jest przepis na szarlotkę, ale na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem - pychota:
45 dag mąki, 10 dag cukru,10 dag masła lub margaryny, 2 jaja,
¼ l mleka, 2,5 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól.

Przygotować rozczyn (z drożdży, mleka i łyżki cukru) i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn,jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki się połączą, dodawać ciepły tłuszcz i wyrobić aż będzie pulchne. Odstające od ręki ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-1,5 godziny.

Jabłka obrać pokroić w ćwiartki lub ósemki, posypać cynamonem i owijać je wyrośniętym drożdżowym ciastem pokrojonym w paski o szerokości ok. 5 cm. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Drożdżówki są trochę pracochłonne, ale są bardzo dobre.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg drożdżóweczki z jabłkiem.jpg (80,0 KB, 34 załadowań)
Stary 2009-08-21, 16:10   #156
rudalbn
Rozeznanie

GG do rudalbn

Cytat:
Napisane przez ania20m Pokaż wiadomość
Dziewczęta macie jakieś dobre sprawdzone przepisy na szarlotki lub jabłecznik??? poratujcie mnie przepisem taką mam ochote na szarlotke już od tygodnia a nie mam czasu szukać w necie.
CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM

Składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
jabłka (lub mus jabłkowy)

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Następnie do goracego budyniu dodac kawaleczki jablek i wylac mase na ciasto, drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Z ilosc maki to tak na oko - bywa ze trzeba dac wiecej - to chyba zalezy od maki własnie.
rudalbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 19:35   #157
martak110
Rozeznanie

fantastyczny watek
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.
martak110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-24, 10:57   #158
gosiaczek071
Zakorzenienie

dziewczynki wiecie moze jak dlugo (o to mi chodzi przede wsyztskim) gotuje sie na parze:
-->warzywa- jakie ile czasu bo wiadomo, ze marchewka inaczej, brokul inaczej itd,
-->mieso- ile czasu rybe, ile drob, ile wieprzka itd

-->ryz, kasze i inne takie sypkie produkty

bede wdzieczna za konkretne odpowiedzi oraz jesli macie, to przepisy.

dzis kupilam parowar i nie bardzo wiem, co i jak w nim gotowac. nie mam firmowego i nie dostalam zadnerj ksiazeczki z przepisami, te przeiisy ze strony tefala widzialam, ale biedne moim zdaniem.

na razie nie mam czasu szukac w necie, bo mi moje małe nie pozwala takze bede wdzieczna za pomoc. buziaki.
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 12:15   #159
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość
dziewczynki wiecie moze jak dlugo (o to mi chodzi przede wsyztskim) gotuje sie na parze:
-->warzywa- jakie ile czasu bo wiadomo, ze marchewka inaczej, brokul inaczej itd,
-->mieso- ile czasu rybe, ile drob, ile wieprzka itd

-->ryz, kasze i inne takie sypkie produkty

bede wdzieczna za konkretne odpowiedzi oraz jesli macie, to przepisy.

dzis kupilam parowar i nie bardzo wiem, co i jak w nim gotowac. nie mam firmowego i nie dostalam zadnerj ksiazeczki z przepisami, te przeiisy ze strony tefala widzialam, ale biedne moim zdaniem.

na razie nie mam czasu szukac w necie, bo mi moje małe nie pozwala takze bede wdzieczna za pomoc. buziaki.

ja mam parowar i często używam. Jeśli chodzi o konkretny czas parowania różnych rzeczy, to ciężko stwierdzić jednoznacznie, bo zależy to od wielkości i mocy urządzenia, ale też od wielkości produktów, które tam chcesz zrobić itd.

Na pewno im mniejsze kawałki (np. mięsa, czy ryby, kalafiora ...), tym szybciej. Na pewno, jeśli ułożysz nie za grubą warstwę, to też szybciej niż np. cały pojemnik aż po brzegi (fasolą szparagową na przykład).

Musisz więc sama wypróbować, na pewno średnio 15-20 min, spróbuj i ew. dalej albo wyjmujesz
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 12:19   #160
gosiaczek071
Zakorzenienie

dzieki miskowa. a sa jakies zasady do ktorej przegródki co? ja mam 3 czesci i kiedys czytalam, ze do ktorejs daje sie to, co najszybciej sie zrobi i do ktorejs to co najwolniej, ale nie pamietam w jakiej kolejnosci... czy mieso na 1 poziom, srodek czy ostatni? wiesz moze?
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 12:22   #161
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość
dzieki miskowa. a sa jakies zasady do ktorej przegródki co? ja mam 3 czesci i kiedys czytalam, ze do ktorejs daje sie to, co najszybciej sie zrobi i do ktorejs to co najwolniej, ale nie pamietam w jakiej kolejnosci... czy mieso na 1 poziom, srodek czy ostatni? wiesz moze?

w zasadzie bez różnicy chyba, chociaż na logikę to, co najdłużej, na sam dół, a to co szybciej na górę. Jak robisz nie za wiele rzeczy, to możesz je robić obok siebie na jednym poziomie. Jak robię cały obiad z parowara, to zazwyczaj kładę Mięso/rybę na sam dół (z tej przyczyny, że wydzielają trochę soków i mogłyby nimi przejść warzywa robione pod nimi), potem np. ziemniaki i na górze warzywa.
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 14:11   #162
ela_86
Wtajemniczenie

znalazłam w gazecie przepis i dziś go wypróbowałam.... pycha

Leczo z pieczarkami

1 kg papryki
50 dag pomidorów
20 dag pieczarek
30 dag kielbasy lub parowek
10 dag boczku wędzonego
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
mielona ostra papryka

Na patelni wysmażyć na chrupko pokrojony boczek, włożyć talarki cebuli i smażyć, aż się zeszklą. Przełożyć do rondla, posypać papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić razem 10 minut.
Pieczarki pokroić, a pomidory obrać ze skórki i dołożyć do garnka. Gotować, aż odparuje 3/4 płynu. Dodać plastry kiełbasy i roztarty czosnek, dusić jeszcze 5 minut.
Smacznego
Stary 2009-08-26, 18:09   #163
ela_86
Wtajemniczenie

a Wy co? odchudzacie się i nie gotujecie czy co?

ja tylko chciałam napisać, że fajnie jest robić np schabowe i smażyć je zawinięte np z serem zółtym lub z ogórkiem
i kotleciki mielone z pieczarkami po prostu należy dodać przesmażone pieczarki do mięsa mielonego

w piątek planuje robić swoje pierwsze ciasto drożdżowe... przekładane zresztą myślicie, że będzie smaczne kiedy na dół przełożę nutellą, a warstwę wyżej np powidłami śliwkowymi? czy niekoniecznie....:confuse d:
Stary 2009-08-26, 18:45   #164
Jazzmanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
w piątek planuje robić swoje pierwsze ciasto drożdżowe... przekładane zresztą myślicie, że będzie smaczne kiedy na dół przełożę nutellą, a warstwę wyżej np powidłami śliwkowymi? czy niekoniecznie....:confuse d:
Wszystko co ma w sobie nutellę jest pyszne a z powidłami uważaj, żeby nie przesadzić, ale powinno być dobre - tak myślę, bo nigdy takiego drożdżowego nie jadłam, ale w cukierniach są ciasta snickers i tam jest czekolada+powidła i ludzie to jedzą
Jazzmanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 19:24   #165
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jazzmanka Pokaż wiadomość
Wszystko co ma w sobie nutellę jest pyszne a z powidłami uważaj, żeby nie przesadzić, ale powinno być dobre - tak myślę, bo nigdy takiego drożdżowego nie jadłam, ale w cukierniach są ciasta snickers i tam jest czekolada+powidła i ludzie to jedzą
poeksperymentuję
Stary 2009-08-27, 14:49   #166
Gucia0987
Zakorzenienie

To ja podaje jeszcze jeden przepis na naleśniki:

Ciasto:

mleko
jajko
mąka
szczypta soli

Pieczemy cienkie naleśniki. Smarujemy musztardą (ostrą) kładziemy plasterek szynki, znowu troszkę musztardy i kładziemy plasterek sera (może być też starty) i składamy w trójkąt.

Następnie panierujemy tak jak kotlety, w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Świetnie smakują z keczupem

POLECAM!

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 17:36   #167
anula3333
Wtajemniczenie

Zupa Solijanka
Udko z kurczaka, 1 marchewka, 5 ziemniaków średniej wielkości, 3-4 ogórki kiszone, 2-3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy.

Wodę solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i na udku gotujemy wywar. Gdy udko będzie miękkie wyciągamy i studzimy. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w słupki o wysokości ok. 3 cm. Do wywaru dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki i mięsko z kurczaka pokrojone w paski. Całość zaprawiamy śmietaną połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1040536.jpg (22,1 KB, 24 załadowań)
Stary 2009-09-01, 15:23   #168
gociak58
Raczkowanie

KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM I MAJONEZEM

Składniki:
1 pierś z kurczaka
trochę vegety
2 łyżki mąki
1 jajko
20 dag startego, żółtego sera (obojętnie jaki, jednak najlepsze jest z mozzarellą)
3 łyżki majonezu

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić vegetą ("na oko", zależy jak kto lubi) i odstawić na 2 godziny. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (mąka, ser, majonez, jajko) i wszystko dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę nakładać na rozgrzaną patelnię łyżką, delikatnie formując niewielkie "kotleciki". Usmażyć bo obu stronach i gotowe

Ps. przepis od cioci, wypróbowany i pyszny!

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j2cgtly5x.png
gociak58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-04, 02:22   #169
anula3333
Wtajemniczenie

To ja dodaję przepis na paprykę po "włosku".
Paprykę umyć , oczyścić z gniazd naściennych i pokroić w kostkę, odrobinę posolić. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju lub oliwy i dodać paprykę. Dudić pod przykryciem aż do miękkości na małym ogniu. Gdy już będzie na wpól miękka dodacć odrobinę koncentratu pomidorowego i razem jeszcze chwilkę dusić. Papryka jest świetna jako dodatek do drugiego dania. Nie podaję konkrtnych proporcji, ponieważ ja zawsze robię no "oko".
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg papryka po włosku.jpg (27,9 KB, 18 załadowań)
Stary 2009-09-04, 20:27   #170
waniliaania2009
Wtajemniczenie

CHRUSTY

Składniki

• 20dkg.mąki
  • 3-4łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka

• 1 łyżka spirytusu (wodki)
  • 50dag. tłuszczu do pieczenia (najlepiej smalec)

Opis przygotowania

Mąke zmieszać ze śmietaną dodać żółtka szczypte solispirytus.Wszystkie składniki razem wymieszać.Wyrobić na jednolitą masę i dobrze wyrobić,wałkiem ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.Ciasto wałkowaćpartiami dość cienko starając się jak najmniej posypywać mąką.Kroić radełkiem lub nożem paski szer.3cm. dł. 15cm. każdy pasek rozkroić w środku w zdłuż5-6cm.i przewinąć. Zrobić prubę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta jeżeli szybko wypłynie i się zrumieni można smażyć.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 13:31   #171
JennyAniolek
Zakorzenienie

Witajcie
Podpatrzyłam kilka Waszych pomysłów: banany i kokardki z kurczakiem wyszły pyszne! A ja mam dla Was taki oto przepis, znalazłam na odwrocie przyprawy, ale ostatnio wypróbowałam :

Sałatka kebab

Składniki:
4 piersi z kurczaka, przyprawa kebab, kapusta pekińska, 6 korniszonów (mogą być konserwowe), 2 średnie cebule, olej, 2 ząbki czosnku
Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200g, 4 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku

Składniki sosu wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kebabu, dodać 2 ząbki czosnku, usmażyć a następnie ostudzić. Kapustę poszatkować. Cebulę i korniszony drobno pokroić w kostkę, każde w osobnej miseczce. Układać wszystkie składniki w szklanym naczyniu warstwami: cebula, korniszony, kapusta, sos czosnkowy, kurczak, sos, kapusta.

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 15:33   #172
gociak58
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Witajcie
Podpatrzyłam kilka Waszych pomysłów: banany i kokardki z kurczakiem wyszły pyszne! A ja mam dla Was taki oto przepis, znalazłam na odwrocie przyprawy, ale ostatnio wypróbowałam :

Sałatka kebab

Składniki:
4 piersi z kurczaka, przyprawa kebab, kapusta pekińska, 6 korniszonów (mogą być konserwowe), 2 średnie cebule, olej, 2 ząbki czosnku

Składniki sosu wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kebabu, dodać 2 ząbki czosnku, usmażyć a następnie ostudzić. Kapustę poszatkować. Cebulę i korniszony drobno pokroić w kostkę, każde w osobnej miseczce. Układać wszystkie składniki w szklanym naczyniu warstwami: cebula, korniszony, kapusta, sos czosnkowy, kurczak, sos, kapusta.

Ja znam podobny przepis, tylko hm... oprócz piersi z kurczaka, pekińskiej i cebuli jest jeszcze dodatkowo papryka (ok. 2-3 takich średnich) obojętnie czy żółta czy czerwona, może być każdego rodzaju, kukurydza z puszki no i ogórki konserwowe raczej, przynajmniej w tym przepisie, który ja mam. A zamiast sosu czosnkowego to zwykły ketchup i majonez Sposób przygotowania jest właściwie podobny. Jednak ja przyprawę gyros rozrabiam w szklance zimnej wody, a następnie podsmażam pokrojonego w kostkę kurczaka i jak już jest dość dobrze podsmażony zalewam tą przyprawą i smażę dotąd, aż cała woda wyparuje i zostanie sam kurczak w przyprawie następnie wszystkie pozostałe składniki pokrojone w kostkę układamy warstwowo i co drugą warstwę polewamy ketchupem i majonezem tak "na oko", w zależności od tego, czy ktoś lubi dużo sosu czy nie I dodam, że sałatka jest przepyszna

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j2cgtly5x.png
gociak58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 16:04   #173
agnes208
Zakorzenienie

Podpatruje wasze przepisy i korzystam z nich, to ja sie podziele tez czyms dobrym i szybkim do zrobienia no i nie trzeba miec zdolnosci kulinarnych hahah dla mnie idealny przepis bo ja nie mam talentu do gotowania i pieczenia.

Przepis na puszyste kokosanki:
-3białka
-3/4 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
-30dkg wiórków kokosowych
-2 łyzki mąki ziemniaczanej
-2łyzeczki cukru waniliowego

Białka ubic na sztywna piane z cukrem i szczypta soli, ciagla miksujac dodac wiórki, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Masę nabieramy łyzka formujemy niewielkie kulki w kazdej robimy palcem wgłębienie ukladamy na blaszcze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20min w temp 150 st.C aż kokosanki staną się lekko złote.
Prościzna w dodatku bardzo dobra
Smacznego
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-09, 20:10   #174
margaret82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Witajcie

Sałatka kebab

Składniki:

Fajny przepis
Ja planuje w najbliższym czasie robić kebaby bo znalazła sobie przepis na ten chlebek do kebaba i będę piekła I do środka właśnie dam takie mięsko z kurczaka podpieczone z tą przyprawą, kapustę pekińską, ogórki, pomidorki i jakiś sos. Zobaczę co z tego wyjdzie
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 07:01   #175
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez margaret82 Pokaż wiadomość
Fajny przepis
Ja planuje w najbliższym czasie robić kebaby bo znalazła sobie przepis na ten chlebek do kebaba i będę piekła I do środka właśnie dam takie mięsko z kurczaka podpieczone z tą przyprawą, kapustę pekińską, ogórki, pomidorki i jakiś sos. Zobaczę co z tego wyjdzie
to dawaj ten przepis na chlebek
Stary 2009-09-10, 07:35   #176
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 08:34   #177
margaret82
Zadomowienie

Hehe proszę bardzo dziewczyny ale od razu mówię, że nie wiem co z tego wyjdzie bo jeszcze nie próbowałam czekam aż Tż wyzdrowieje bo na razie nie ma apetytu i będziemy robić kebabową ucztę

Chlebek do kebabu
Składniki

• 300g mąki
  • 1/2 torebki suszonych drorzdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy hiszpańskiej z oliwek
  • 15g masła
  • 0,16 l wody
  • 10 g nasion sezamuTurecki chlebek "Fladenbrot" pasuje bardzo dobrze do potraw z grila, nadaje się również do faszerowania różnymi nadzieniami oraz jest świetny do zimnych lub ciepłych zakąsek.
Opis przygotowania

Mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem dobrze wymieszać. Dodać oliwę hiszpańską z oliweki i ostudzone, roztopione masło. Ugniatać ciasto, dodać 160 ml letniej przegotowanej wody i ugniatać dalej. Ciasto nie klejąc się, ma lekko odchodzić od brzegów miski. Przykryć ręcznikiem lub ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do "urośnięcia" na 50 minut. Po wyrośnięciu pougniatać jeszcze ciasto, uformować owalny placek- podobny do pizzy, ale nieco grubszy. Ułożyć na blasze do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Posypać nasionami sezamu. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200-225°C. Piec 25 minut na środkowej wysokości piekarnika.
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 09:27   #178
kolanka
Zadomowienie

Cześć dziewczyny.
Bardzo łatwy przepis na piątkowy obiad dla 2 osób.

Śledzie w śmietanie
1. Śledzie w zalewie octowej- 6 pojedynczych płatów średniej wielkości
2. średniej wielkości cebula
3. 2 pomidory
4. kubek jogurtu naturalnego (gęstego - polecam zott) 400 ml lub śmietany kwasnej 12%
5. pieprz i szczypta soli do smaku
6. natka pietruszki

Ze śledzi ściągnać skórkę, pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w talarki, pomidoro w kostkę, wsypać razem do miseczki, zalać jogurtem lub śmietaną. Posolić, popieprzyć, można też dodać odrobinkę cukru do smaku posypać natką i wymieszać. Podawać z ziemniakami (najlepiej w mudnurkach).

Przepis na bardzo łatwą sałatkę:
1. kapusta pekiństa (główka nie za duza) lub sałata lodowa
2. ser feta
3. winogrona ciemne - kiść
4. sos sałatkowy koperkowy zrobiony zgodnie z przepisem na paczce.

Przygotowanie: pokroic sałatę i fetę, winogrona rozpołowić, usunąć pestki, polać sosem koperkowym, wymieszać. Gotowe .

Edytowane przez kolanka
Czas edycji: 2009-09-18 o 13:42
kolanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 09:35   #179
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Ja robię bardzo podobne śledzie tylko zamiast pomidorów daję skrojone w kostkę jabłko i ogórek kiszony.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 09:55   #180
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Ja - totalna niedołęga kulinarna dotychczas, jako żona rozwijam skrzydła. Gotuję codziennie, robiłam już schabowe, zrazy, spaghetti z mięsem i z tuńczykiem, piersi z kurczaka z serem pleśniowym, zupę meksykańską i zupę z soczewicy a przedwczoraj pulpety.

To mój przepis:
3 łyzki smietany 12 %
bazylia
1/2 czerwonej papryki
30 dag mięsa mielonego
dwa małe pomidory
2 łyzki bułki tartej
2 jajka
10 dag żółtego sera
sól
pieprz
papryka ostra

Do miseczki nalać 2 szklanki wody, obrane ze skórki i pokrojone w drobna kostkę pomidory, 3 łyżki śmietany, bazylię, sól, pieprz, ostra paprykę do smaku. Zmiksować.
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Mięso połączyć z papryką, jajkiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem.
Uformowac średniej wielkości pulpety, ułożyć w malym naczyniu do zapiekania, polać sosem mniej więcej do połowy wysokości pulpetów i posypac serem. Piec 25 min w temp. 180 C.
Podawałam z kaszą i fasolką szparagową.

Edytowane przez Justyna33333
Czas edycji: 2009-09-10 o 09:59
Justyna33333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości