|
|
#151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Świateczne potrawy
U mnie co roku w Wigile musi sie pojawic:
zupa grzybowa barszczyk pierogi z kapusta i grzybami sledz ze smietana+ziemniaczki salatka jarzynowa ryba po grecku karp kutia ciasto:sernik ,makowiec,keks,jablecznik ,piernik,inne slodkosci typu:mieszanka krakowska,michalki,ptasie mleczko(musi byc obowiazkowo),pralinki,i ciasteczka maslane pieczone przez moja ciocie
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
A ja się podzielę z wami przepisem na świąteczne ciasteczka cynamonowo- kawowe. Przybył do mnie pocztą wraz z życzeniami od Lucas Banku i brat odrazu poprosił o upieczenie. Proste w wykonaniu, chrupiące, smaczniutkie
Składniki: 1/2 kostki masła 1/4 szkl. cukru pudru 2 i 1/4 szkl. mąki 2 łyżeczki cynamonu (ja dałam więcej) filiżanka kawy espresso 2 szczypty soli Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać cynamon i kawę, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i sól. Wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej cukrem pudrem i wycinać ciasteczka. Piec 20 min w 160 st. Fotka w linku ponizej na moim blogu. |
|
|
|
|
#153 |
|
Przyczajenie
|
Od kilku lat nie wyobrażam sobie wigilii bez sałatki popa- przepis od koleżanki koleżanki (jeżeli już sie tu ten przepis znalazał to przepraszam za powtórkę, ale po przejrzeniu dwóch stron zrobiłam sie taka głodna, że zaprzestałam czytania
)Sałatka popa z tuńczykiem i orzechami (UWAGA! Bomba kaloryczna! ):Układamy warstwami: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym posiakaną cebulę-posolić, popieprzyć 4 ugotowane białka -posiekać posolić popieprzyć 1/2 kostki zamrożonego masła zetrzeć na tarce (niekoniecznie) posiekać 4 żółtka-posolić, popieprzyć pokryć majonezem i obłożyć orzechami włoskimi A jeżeli chodzi o słodkości to obok kutii zawsze jest ryż zapiekany z bananami. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#154 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: menu na boze narodzenie
Cytat:
. Ja np. nie znam smaku zupy grzybowej (chyba w koncu sama kiedys sprobuje ja ugotowac, ale raczej nie na Swieta), ryb w ogole nie jem, wiec karpia w Wigilie nie tkne nawet, ale jest jedna rzecz, ktora wprost UWIELBIAM: barszcz z uszkami W Wigilie potrafie zjesc 2 talerze barszczu z duuza iloscia uszek i sie tym najesc, nie ruszajac juz drugiego dania (bo ani karpia, ani grochu z kapusta nie lubie, jedynie kapusta z grzybami mi smakuje). Problem jest tylko taki, ze uszek jest zawsze za malo (w drugi dzien Swiat juz nie ma), bo nikt oprocz mnie nie ma zapalu do wyrabiania ciasta i pozniejszego klejenia. A co do slodyczy swiatecznych, to oczywiscie sernik (w tym roku ja pieke), piernik, czasem makowiec, pralinki, belgijskie czekoladki, ptasie mleczko itd.
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Podobnie jak ja. Dla mnie to punkt nr.1 w Wigilię. Zawsze zjadam jak Ty po dwa talerze uszek, a jest ich bardzo dużo bo babcia i ciocia lepią ok.160 i to według starego przepisu, gdzie ciasto jest bez jajek i wychodzi cudownie delikatne. Zawswze następnego dnia jeszcze pałaszuję barszczyk
U mnie także nie ma wielu potraw. Spędzam Święta w Krakowie, gdzie mam malutką rodzinkę, więc po opłatku jest barszczyk, potem kasza z grzybami, kluski z makiem i karp (to z kolei numer jeden dla reszty rodzinki). Ja mam pecha do ości i żeby już nie witać w szpitalach na dyżurze zjadam coś innego np. śledzia z cebulką. W tym roku przyrządzę sobie jakąś sałatkę rybną z pangi lub tuńczyka, choć szczerze- po uszkach najchętniej nic bym już nie jadła |
|
|
|
|
#156 |
|
Wtajemniczenie
|
Odnawiam ten wąteka,ale wprawdzie już niedługo Boże Narodzenie
Już nie mogę się doczekać.Dostałam mnóstwo różnych przepisów od koleżanek i znajmoch i pomyślałam sobie,że będę tu stopniowo podawać te przepisy.Może ktoś akurat skorzysta.Nie wiem jak Wy,ale ja,np. z dużym wyprzedzeniem planuję świąteczne menu.Lubię chyba mieć wszytsko perfekcyjnie przygotowane.![]() Może zacznę od: Schab nadziewany orzechami -1 i 0,5kg schabu środkowego bez kości -15dag mieszanki całych orzechów(laskowych,włoski ch,pistacjowych) -10dag mielonych orzechów włoskich -łyżka bułki tartej -jajko -4łyżki oleju -sól -pieprz Przygotowanie: *Mięso umyć,osuszyc,natrzec sola i pieprzem,odstawić na noc do lodowki.Ostrym szpikulcem zrobić otwór w środku mięsa. *Do mielonych orzechow wbic cale jajko,dosypac cale orzechy,bulke tarta i dokladnie wymieszac.Gotwa mase wkladac do otworu w schabie.Po naplenieniu spiac otwor kuchennymi szpilkami. *Mieso wlozyc do rekawa foliowego,wlac olej i kilka lyzek wody.Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni.Około 20 minut przed koncem pieczenia rozciac rekawa,aby mięso się zrumieniło. Jeszcze nie probowalam,ale zrobię niedlugo.Niedlugo duzo przepisow na ciasta
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogole Błagam o sprawdzone przepisy na uszka.!!Proszę uratujcie mnie.Ciągle znajduję ten sam:szklanka maki,jajko,woda,sol.Macie moze jakies inne jeszcze??Napiszcie!Proszę . A ile wychodzi gdzies takich uszek z tych proporcji? Edytowane przez ariva Czas edycji: 2007-10-10 o 20:52 |
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co to jest kutia? Ja nigdy w życiu tego nie jadłam
|
|
|
|
|
#159 |
|
Wtajemniczenie
|
Pszenica z makiem? Niektórzy robią też ryż z makiem...
Bo makaron z makiem to już chyba podchodzi pod łazanki,nie? ![]() Dziewczyny,moja prośba jest nadal aktualna,proszę o przepis na dietetyczne uszka;Pi na te niedietetyczne tez
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwne... Ja tego nigdy nie jadłam
Z tego co widzę, to jest to super ekstra mega bomba kaloryczna Ja najbardziej oczywiście lubie barszczyk i śledzie solone w śmietanie i cebulce Aha, jeszcze jednej rzeczy mnie uświadomcie Z czego jest kompot z suszu? Po prostu z jakiś owoców czy to są jakieś okreslone owoce ? I czy u Was tylko się je to paskudztwo pod nazwą kasza ze śliwkami? Ja na sam zapach tego uciekam Nie mogę się doczekac Wigilii. Uwielbiam, jak w domu jest 13 osób, a czasem nawet więcej
|
|
|
|
|
#162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
:dzieku je-kwiatek:Jejku i dla mnie dlai przygotowanie tradycyjnej wigilii dla 30 osób Już oni tam dostaną "nowości"![]() Czyli taka tradycyjna i oryginalna kutia to:pszenica,mak,miód,baka lie.Ok,zapamiętam
|
|
|
|
|
|
#163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A że bomba kaloryczna, to się zgadzam ![]() Cytat:
Ale pewnie pomoc będzie
|
||
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
No to nic dziwnego, że nie wiem jak wygląda kutia
Moja rodzina to małopolanie z dziada, pradziada Boże, jak sobie tylko pomyśle o śledziku solonym ze śmiatanką i cebulką, to już jestem głodna
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przepis znajdziesz w wyszukiwarce pod nazwą " uszka drożdżowe" Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2009-08-28 o 17:03 |
|
|
|
|
|
#167 |
|
Rozeznanie
|
U mnie Wigilia w składzie czteroosobowym, więc bez szaleństw
I bez słodkości, co jest chyba ewenementem.Mamy zazwyczaj z potraw w miarę tradycyjnych: - kapustę z grzybami; - śledzia w róznych wersjach (w oleju z cebulą i z czosnkowym jogurtem); - gotowane ziemniaki; - smażonego karpia; - rybę w galarecie - barszcz czerwony; - pierogi z kapustą i grzybami. Na stole pojawia się zazwyczaj również sałatka jarzynowa i ryba po grecku. Chciałabym kiedyś spróbować kutii albo klusek z makiem, ale dla siebie samej (nikt nie chce) robić przecież nie będę I tak zazwyczaj najlepiej mi wchodzi kapusta.
|
|
|
#168 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u Ciebie nikt nie chce, bo nie lubi, czy tak naprawdę nigdy nie jadł? Bo jeżeli ta druga odpowiedź to może opłaca się zaryzykować - a nuż wszystkim zasmakuje
|
|
|
#169 |
|
Rozeznanie
|
CinnaMoon u mnie w domu tez nie ma zwyczaju jesc kutie na wigilie, ale uparlam sie i sama zrobilam kilka razy i okazalo sie, ze reszta rodziny tez jadla i nawet im smakowalo
wiec warto sprobowaca z wigilijnych potraw to nie moze u nas zabraknąc: zupy grzybowej z domowym makaronem karpia smazonego z kapusta wigilijna i ziemniaczkamipierogow z kapsta i grzybami (uwielbiam sledzi w cebulce sernika, piernika i makowca ale choc raz chcialabym zjesc barszczyk z uszkami na wigilie
|
|
#170 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny - twierdzą, że nie lubią i wszczynają bunt
A skoro jest nas cztery osoby, z czego trzy się centralnie wypną i nawet nie spróbują, a żarcia i tak zostanie (jak zwykle), to już przecierpię, zwłaszcza, że po kapuście brakuje mi miejsca w żołądku...Ale kiedyś mi się uwidziało, żeby canelloni nadziać makiem z bakaliami i zapiec pod jakimś słodkim sosem; ewentualnie lasagne w tej wersji zrobić. Cóż, pozostaje eksperymentować na kumplach Większość z nich zje wszystko, co Wisła wyrzuci
|
|
|
#171 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mąkę zaparzam wrzącą wodą i do tego dodaję ok.łyżki oleju.Zagniatam i ewentualnie dodaję mąki by było elastyczne. Farsz:suszone grzyby wcześniej namoczone gotuję do miękkości,przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.Podsmażam cebulę i dodaję te grzyby,chwilę smażę i gotowe(wiadomo,że na oleju). A sposób formowania uszek pewnie znasz. No a potem(po ugotowaniu) polewam cebulką na oleju podduszoną lub obsmażam na rumiano(takie najlepsze)
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Wigilia u teściów.
Mam przygotować salatkę śledziową (mile widziane beda tez inne smaczne przepisy)może ktoś zna jakiś fajny przepis. Będę wdzięczna.
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zadomowienie
|
a czy macie jakieś pomysły na sałatki na wigilijnym stole?
bo tak jak myślę o tych wszystkich potrawach to brakuje mi czegoś takiego, jednak u mnie w domu nigdy nie było... tak więc w tym roku na pewno: -barszcz z uszkami -karp -pierogi z kapustą i grzybami -ryba po grecku -makiełki -kapusta z grochem -pieczone pieczarki z farszem -sałatki śledziowe -kutia -kompot z suszonych owoców no i jakaś sałatka by się przydała..
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
No też myślę o sałatce...
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Up, up !
Niedługo święta, podnośmy wątek ![]() U mnie na stle wigilijnym jest: zupa śledziowa śledzie z tej zupy ![]() śledzie w oleju smażona rybka krokiety z kapustą i grzybami uszka z kapustą i grzybami barszczyk czerowny (do picia) zupa grzybowa rybka po grecku sałatka warzywna ojej nie pamiętam reszty
|
|
|
#177 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, parę razy przewinęła się nazwa: makówki. Chciałam zrobić, ale nie mam pojęcia, jak. Z mlekiem czy z wodą? Zagotować ten mak, czy tylko dorzucić do gotującego mleka/wody? Jeśli któraś zna fajny przepis, to poprosiłabym. Pomocy :-(
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zadomowienie
|
u mnie zawsze:
-rybki na każdy sposób ;P (chociaż sama ich nie jadam:p) -barszczyk z uszkami (mniaam), -pierożki z grzybami i kapustą, -pierniczki ,-makowiec lub jabłecznik, -bigos z grzybami ![]() i to chyba wszystko. ![]() te święta zawsze tak ładnie pachną tymi wszystkimi potrawami :
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie zawsze z mamą robimy:
smazonego karpia i pange, salatke jarzynową, naleśniki z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, kompot z suszu, makowiec, sernik, łazanki z kapustą i grzybkami, barszczyk z uszkami, zupę grzybową. oraz: schab ze śliwką, rolady i takie rózne dobrodziejstwa na następne święta
|
|
|
|
|
#180 |
|
Przyczajenie
|
Wigilia i Boże Narodzenie wasze propozycje
Już niedługo nasze ulubione święta. Nie wiem jak Wy, ale ja powoli zaczynam robić listę co zrobić i co kupić. Piszcie jakie dania i ciasta Wy przyrządzacie na ten wyjątkowy czas - szczególnie, że w tym roku przypada dużo dni wolnych.
U mnie na wigilii oczywiście będzie - menu w trakcie przygotowań: - barszcz (czy uszka to jeszcze nie wiem) - pierogi z grzybami i kapustą, smażone w maśle - karp pieczony w całości z warzywami - jakaś sałatka ze śledzi może 2 (w tym śledzie po kaszubsku i chyba śledź pod pierzynką) - pstrąg w galarecie - myślę też o rybie po japońsku aby coś zostało na pozostałe dni świąt - chlebek ziarnisty pieczony w domu Ze słodkości przygotuję na pewno: - dużą ilość różnych muffinek (bo dzieci je uwielbiają a przyjeżdża ich sporo)- tym na pewno będą muffinki piernikowe (uwielbiam zapach piernika) - sernik - ciasto kawowe - ciasto z Kubusiem - jakieś nowe ciasto - jestem w trakcie poszukiwań Ponadto na dni świąteczne : - flaczki - kaczka w jabłkach - jakieś 2 sałatki (jeszcze się zastanawiam) - może jakiś kurczak w galarecie lub galantyna Myślę, że to powinno starczyć. Piszcie o waszych inspiracjach i planach kulinarnych. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

Już nie mogę się doczekać.Dostałam mnóstwo różnych przepisów od koleżanek i znajmoch i pomyślałam sobie,że będę tu stopniowo podawać te przepisy.Może ktoś akurat skorzysta.Nie wiem jak Wy,ale ja,np. z dużym wyprzedzeniem planuję świąteczne menu.Lubię chyba mieć wszytsko perfekcyjnie przygotowane.

na wigilie

Mam przygotować salatkę śledziową (mile widziane beda tez inne smaczne przepisy)może ktoś zna jakiś fajny przepis. Będę wdzięczna.