|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: W jaki sposób rodziłaś: | |||
Cesarskie cięcie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
53 | 43,80% |
Sposób naturalny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
68 | 56,20% |
Głosujący: 121. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rodzić naturanie czy CC
Cytat:
nawet jeśli podeprze to kopertą to nie sądzę, żeby lekarz dla jakiejs kasy zrobił coś co może zagrażać pacjentce albo nienarodzonemu dziecku mój lekarz nie dostanie ode mnie żadnej kasy, a jakoś na wiadomość o cc nie reaguje tak jak niektórzy na tym forum, tylko normalnie wymienia konsekwencje jednego i drugiego porodu, i tyle, bo pewnie zdaje sobie sprawę, że na moją decyzję jak urodzę nie będzie miał wpływu
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Poczytaj wcześniejsze wpisy sugerujące, ze cesarka jest beee i że nie jesteśmy lekarzami aby o tym decydować więc teraz rozumiesz?
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama wypowiadasz się z góry założoną odpowiedzią, że sn jest lepszym rozwiązaniem, a cc na życzenie robią sobie kobiety co się boją, że niby powinno się słuchać ginekologa, ale jak już gin mówi, że można wybrać formę porodu to jest bee ![]() tymczasem są osoby, które uważają, że cc jest bezpieczniejsze dla dziecka, i o tym piszą, a tego już wg ciebie nie wolno, a największe sławy ginekologii, uważają cc za bezpieczniejsze rozwiązanie, moja kuzynka 8 lat starała się o dziecko, w końcu po kilku próbach in vitro zaszła w ciążę, prowadził ja ponoć najlepszy gin w Polsce, jak się okazało ciąża przebiegała wzorcowo, chyba wynagrodzenie za lata starań, ale lekarz powiedział, że urodzi przez cc, na co ona się zdziwiła, wręcz bardzo chciała urodzić sn, a on na to, że nie może ryzykować życia dziecka tak wystaranego
![]() |
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Cesarka czy naturalny poród? Mamy 2008-2010
Cytat:
![]() większośc w isów tutaj to raczej jest o tym ze sn jest bee ![]() Cytat:
nazwiska, stanowiska..innymi slowy fakty...co to za sławy i gdzie sie tak wypowiadają?? juz kolejna osoba pisze jak to "fachowe" pisma i "autorytety" mówią a zadna zacyrować nie raczy.. moze jak uda ci sie jakieś przytoczyć dyskusja nabierze sensu bo poki co same "opowieści z krypty" typu jak to kolezanka, znajoma, ciocia.. a takich opowieści to kazdy zna 10000ce i z sn i cc wiec to słaby argument.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
skoro takich opowieści jest tysiące za cc i sn,
to dlaczego ty się upierasz przy tym, że najlepszy jest sn a nazwisk nie będę przytaczać, bo nie jestem do tego upoważniona, żeby czyjeś nazwisko na publicznym forum podać, dla mnie jest istotne to, że ja wiem, że to nie jest opowieść z krypty i na jej podstawie mogę podjąć decyzję dobrą dla mojego dziecka, a nie na podstawie opinii fanatyków wypowiadających się na forach internetowych, a co o tej opowieści myślą inni to mnie nic nie obchodzi, zresztą ja nie mam zamiaru nikogo namawiać to żadnej formy porodu, bo uważam, że to jest decyzja kobiety ![]()
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
przytoczenie czyjejś wypowiedzi w cytacie i podpisanie jej nazwiskiem tej osoby jest jak najbardziej legalne i nie potrzeba upoważnienia..
ale trzeba takie najpierw takie znac... gorzej jak ktos swoje przemyslenia podciąga pod zdanie lub opinie "autorytetów".. gdzie ja napisałam ze upieram sie przy sn?? jedyne przy czym sie być moze upieram to przy tym ze decyje powinien podjąc lekarz..i to bez zachęty w postaci koperty.. nie wmawiaj mi proszę swoich teori .. jeżeli ktos tu się przy czymś upiera to własnie zwolenniczki cc jako jedynego objawionego sposobu narodzin.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
a czy ja napisałam, że nielegalne,
po prostu kultura wymaga, żeby cudzych nazwisk nie podawać, a upierają się tutaj tylko i wyłącznie fanatyczki sn, nie wiadomo dlaczego krytykując podjęcie decyzji o cc przez inne kobiety
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i przy okazji obrażasz inne uzytkowniczki mające inne poglądy nazywając je "fanatyczkami".. ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-19 o 20:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale nazwanie "prywatą" osoby która jest jednym z autorytetów medycznych mojego województwa jest poniżej krytyki i dyskwalifikuję Cię jako mojego rozmówcę od którego oczekuję faktów a nie oceniania ludzi i grupowania ich jako "be" z powodu innych poglądów George Orwella pisał już dawno temu o "najmojszej prawdzie", ale świat był by nudny jeśli byśmy się nie różnili... Nie różnili ale z głową, czego tobie niestety zabrakło... pozdrawiam ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Wiesz, scorpionec ty chyba sama nie wiesz o co Ci chodzi...
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąd wiesz, ze ja czy któraś z piszących tu dziewczyn nie jest "autorytetem medycznym" ?? jesteś kolejną osobą która powołuje się na autorytety których nie ujawnia bajki, bajki, bajki.. wiem i już to parokrotnie napisałam o co mi chodzi.. chętnie również poczytam opinię autorytetów ale to widać wiedza tajemna ![]() ale dziwi mnie ukrywanie tych autorytetów.. bo taka osoba (lekarz, doktor, profesor) zwykle sporo publikuje .. a jak sama nazwa wskazuje nie są to księgi tajemne tylko artykuły/przewody doktorskie itp i samym autorom zależy by dotarły do jak najszerszej liczby odbiorców.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-19 o 21:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Rozeznanie
|
Dobrze, ze ty jesteś autorytetem który chciał nam wszystkim wmówić że zdarzają sie na cc sytuacje kiedy dostaje ktoś znieczulenie jest swiadomy, nie może się ruszać ani mówić a czuje ból i nie może powiadomić że kroją na żywca
Proszę Cię zachowaj resztki godności bo już po tamtej historii miałam średnie zdanie co do dyskusji z kimś kto "wierzy w zielone ludki we własnej szafie" Pisz co chcesz. Ja nie jestem od wyprowadzania Cię z błędu, wierz w co chcesz masz do tego prawo, ale daj żyć innym tak jak tego chcą a nie wpajać im abstrakcyjne fakty /np takie jak w/w/ Pozdrawiam i proponuję zejść troszkę na ziemię bo głową jesteś w chmurach ;-) Życzę dobrej nocy wszystkim
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
fanatyk to nie jest obelga, określenie postawy polegającej na bezkrytycznej wierze w słuszność własnych poglądów, i nie zasłaniam się żadnymi autorytetami, po prostu napisałam dlaczego uważam cc za lepsze rozwiązanie, i nie potrzebuję nikogo namawiać do tego, żeby myślał tak jak ja, jak mi ktoś nie wierzy w to co pisze to jego sprawa, ja płakać z tego powodu nie będę, nie mam potrzeby udowadniać komuś że jest tak a nie inaczej, bo niby po co ![]() i nie rozumiem po co atakujesz osoby, które uważają cc za bezpieczniejsze rozwiązanie, przeszkadzają ci osoby o takich poglądach ![]() Jedyne co chciałam napisać to to, że najprawdopodobniej wybiorę cc i dlaczego, w odpowiedzi na pytanie autorki i tyle, a nie odpierać ataki osób, które mają inne zdanie. A że sytuacja mojej kuzynki jest jednym z powodów to o niej wspomniałam.
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą, jakoś nigdy żaden lekarz nie wystapił w jakims ważnym(czy mniej ważnym) programie w tv głosząc,że każdej kobiecie zaleciłby zakończenie ciąży poprzez cesarskie cięcie. Ja też nie lubię w dyskusji takich anegdotek typu:"a moja ciocia,to", "a moja kuzynka tamto"-to żadne dowody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() A co do tego, że cesarka jest tylko w przypadku zagrożenia życia matki i dziecka to normalne. Po co robić komuś operację jak nie jest potrzebna? To jest zabieg ratujący życie i dlatego w sytuacji zagrożenia się go wykonuje. Zresztą były miliony dyskusji na wizażu na ten temat. Moim zdaniem cesarka na życzenie to poważny błąd, ale w sumie jeśli się zemści to na samej kobiecie, która sobie taki poród załatwiła, więc jakoś specjalnie mnie to nie boli. Dla mnie to po prostu głupota. Co do tego, że taki poród przez cc jest lepszy dla dziecka niż poród naturalny - gdyby tak było to matka natura dała by nam w brzuchu zamek błyskawiczny ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak już, to wolałabym miec na sali porodowej zaprzyjaźnioną położną, bo lekarza, to widzialam co kilka godzin i na sam koniec ![]() A trafiając do szpitala w trybie nagłym, nie ma co grymasić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro zwolenniczkom sn można takie brednie wypisywać, to zwolenniczki cc mogą chyba kontrargumentować? Cytat:
Jeszcze raz przytoczę swój tok rozumowania... Wyobraź sobie kobietę, która ma przodujące łożysko, w trakcie badania usg lekarz stwierdził, że niech sobie próbuje jednak rodzić sn, bo łożysko nie zasłania całkowicie ujścia, a kasy już nie ma na planowane cc (a dodam, że nie wiem, jak teraz, ale 3 lata temu, kiedy moje dziecko miało przyjść na świat, nie było nie tylko na planowane cc kasy w NFZcie, ale nawet na immunoglobulinę anty D- i każda dziewczyna, która miała konflikt serologiczny modliła się, żeby dla niej starczyło). No to sobie zaczyna rodzić, łożysko jednak wychodzi pierwsze, albo odkleja się i w ostatniej chwili podejmowana jest decyzja o cc. No i ja właśnie nie miałam zamiaru sobie spokojnie czekać, aż nastąpi ten moment, kiedy zostanie podjęta nagła decyzja o cc, ratującym życie cc. Więc wcale nie uważam tego za mit, tylko realizm. Cytat:
Cytat:
Dla Ciebie to głupota, dla mnie głupotą jest sądzenie, że sn jest super, rewelacja itp. Ty masz doświadczenia takie, a inne kobiety mają po sn taki uraz psychiczny, że nie mają ochoty zostać więcej mamami. Kwestia naszych doświadczeń życiowych. Cytat:
Jaki poród naturalny? A gdzie tu natura? Naturą jest leżeniem na plecach podczas porodu? Naturą jest nacinanie standardowe krocza? Poród o którym piszesz nazywa się sn, czyli siłami natury, a z naturą to on naprawdę prawie nic wspólnego nie ma ![]() Cytat:
Popytaj wśród swoich znajomych lekarzy i ich rodzin... gwarantuję, że wyniki tej "ankiety" zaskoczą Ciebie. Mój lekarz powiedział, że dla lekarza idealną sytuacją jest poród cc, choć publicznie żaden lekarz tego nie przyzna. Spytałam go, a dlaczego? On mi odpowiedział, bo w większości przypadków kontroluje sytuację, przy sn to zawsze jest zagadka, jak wydarzenia przebiegną. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-19 o 23:59 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy pierwszym porodzie trafilam do szpitala nagle, przychodzil do mnie caly dzien, pozniej przed obiadem i po obiedzie znow byl, pozniej w nocy az wkoncu zadecydowal ze koniec i robimy cc. Tym razem umawiamy sie odrazu na cc. Oczywiscie ogromny plus ze lekrza ma gabinet przy szpitalu, ale jak sie decydowalam na lekarza tez na to zwracalam uwage. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No to spore dziecko ponad 4 kg. ---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ---------- Ciąża to odmienny stan ale żeby zaraz nosić gacie z golfem to juz chyba przesada. A tak ogólnie to wyczytalam gdzies w sieci że mopdne cesarki się zrobiły czyżby kobiety szły na wygodę znieczulą pokroja i dziecko na świecie. Ale pewnie potem dłużej trwa dojście do siebie .... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
OYE ja rodziłam w Polsce i układ mój z lekarzem był identyczny gabinet przy oddziale..
na dyżurze był inny lekarz.. rodziłam w nocy i bardzo szybko.. mój lekarz dojechał było już po sprawie ![]() ale czasem nie warto się upierać przy swoim lekarzu.. bo jeśli jest on akurat po ciężkim dyżurze to tylko człowiek i lepiej zdać się na "świeże oko" Cytat:
u mnie szpitalu nikt nie nacinał krocza, nie robił lewatywy,nie było golenia mogłam rodzić w jakiejkolwiek chcę pozycji i gdzie chcę(łóżko, worek sako/piłka/prysznic/drabinki) obsługa była ograniczona do min 2 położne, salowa, lekarz.. nadal nie widzisz różnicy między przodującym/nisko osadzonym ![]() we wzorowej ciązy tez łozysko moze sie odkleić ![]() co to za mity z tym ze lekaz nie zrobi cc bo limity sie skończyły... CC to poperacja ratująca życie a na takie nie ma limitów!!!!!!! a o d wytłuszczonego powinno sie zacząc.. CC jest idealne dla lekarza! ot i cała zagadka! zgadzam się w zupełności.. w wypadku cc lekarz przychodzi myje rączki 0,5h i jest po wszystkim wychodzi i ma po robocie.. a przy sn ma po prostu więcej roboty.. jak kobieta rodzi w nocy to się nie wyśpi, bo trzeba doglądać.. a jak zechce znieczulenia to i anastezjolog ma noc w plecy ![]() a tak zrobi CC po popołudniu i przekima cały dyżur ![]() no jest jeszcze jedna duża zaleta dla lekarza..dla większości lekarzy CC na życzenie to dodatkowa kaska wcale nie mała ![]() zarobić i się nie narobić !! ale większość naiwnych sądzi, że ich lekarz taki kochany bo mu o dobro pacjentki chodzi i cc jej zrobi dla jej dobra..a dobrze to on robi ale przede wszystkim sobie ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-20 o 06:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
I tylko o to mi chodzi, że jeśli ktoś podejmuje decyzje tylko dlatego,że się po prostu boi porodu, że nasłuchał się i naczytał tych wszystkich strasznych opisów, to żeby nie szukał za wszelką cenę teorii, którymi można się zasłonić, tylko pogadał z mamą, przyjaciółką, położną, odwiedził oddział. I jeśli nadal uważa że nie da rady to ok. Ale żeby chociaż spróbować się nad tym zastanowić, może ostatecznie zzo. Druga sprawa jeśli nie o strach chodzi tylko ktoś naprawdę uważa, że poród jest zagrożeniem życia i mocno w to wierzy. Tylko że cc na życzenie w Polsce póki co nie funkcjonuje i smutna prawda jest taka, że jest to znowu coś dla bogatych lub chociaż średni zamożnych, albo spokrewnionych z lekarzem. Co już mnie do niego zniechęca bo nie lubię takich ułatwień dla wybranych. Z jakiś powodów to cc na życzenie nie jest dostępne dla każdego. A jeśli chodzi o ten przykład z in vitro to się nie dziwię. To jest mocno szczególny przypadek i szczerze mówią takie osoby przeważnie profilaktycznie sa większość ciąży na L4m profilaktycznie leżą i profilaktycznie mają cc. nie są traktowane(słusznie zresztą według mnie) jak zdrowa kobieta w ciąży. To są ciąże szczególnej troski i zagrożenia. Po tym co te pary przeżywają to jest chyba dobre traktowanie. ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#172 | |||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Także jak się chce, to się da ![]() Nikt nikomu nie karze rodzić tak jak to było 30 lat temu. Cytat:
![]() Myślisz, że ja sobie nie mogłam cesarki załatwić u jakiegoś teścia kolegi? Po prostu rozsądek podpowiada, że natura tak to zrobiła bo tak jest dobrze. I wcale nie żałuję bo teraz wiem, że w większości przypadków opowieści o porodach i o tym jakie to straszne są mocno wyolbrzymione. Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-10-20 o 08:41 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zadomowienie
|
Któraś tam chciała jakieś nazwiska, cytaty.
Ot taki mi się nawinął przypadkiem ![]() "Cesarskie cięcie jest koniecznością a nie lepszym sposobem ukończenia porodu. To najgorszy ze sposobów ukończenia porodu, niestety czasami konieczny ze względu na bezpieczeństwo matki lub dziecka." "Prof. dr hab. n. med. Adam Cekański porównywał urazowość cięcia cesarskiego do postrzału w brzuch." - cytaty z artykułu "NIE LECZYĆ A ZAPOBIEGAĆ. To najtańszy i najbardziej skuteczny sposób na długie i pozbawione trosk o zdrowie życie." dr n. med. Barbary Muszyńskiej, specjalisty ginekologa - położnika.
![]() |
![]() |
#174 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja czytałam właśnie,że szpitale nadużywają zakończenia porodu poprzez cięcie, ponieważ dostają za to więcej kasy z funduszu, a i lekarze się nie narobia i więcej pacjentek się "załapie" w określonym czasie,niż przy naturalnym porodzie ... No to sobie zaczyna rodzić, łożysko jednak wychodzi pierwsze, albo odkleja się i w ostatniej chwili podejmowana jest decyzja o cc. No i ja właśnie nie miałam zamiaru sobie spokojnie czekać, aż nastąpi ten moment, kiedy zostanie podjęta nagła decyzja o cc, ratującym życie cc. Cytat:
![]() A co z kobietami, które po cc mają podobną traumę? Jaki poród byś im poradziła (jako ekspert w tejk dziedzinie ![]() Cytat:
Odnośnie pogrubionego:dlaczego zaden lekarz publicznie nie przyzna sie do SWOICH opinii, które wynikają z jego wiedzy ZAWODOWEJ?Skoro to wiedza, która jega zdaniem ma same zalety, to czemu sie nią tak wspaniałomyślnie nie podzieli? Co to za lekarz, który tylko po cichu ma odwagę wypowiedzieć się, co jest dobre dla jego pacjentki? No chyba,że tu chodzi nie dobro pacjentki, tylko o jego-tak, jak napisałaś. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Skoro cc jest tak niebezpieczne, to dlaczego rośnie odsetek takich porodów. W prywatnych klinikach takich jak Damian czy Medicover odsetek CC to min 60% Skoro cc ma tendencję rosnącą jak myślisz jak sytuacja będzie wyglądać za 30 lat? Obecnie jest to 20-25% porodów. Świadomość społeczna kobiet jest coraz wyższa Wiedzą, że nie muszą godzić się na ból i mogą go uniknąć. Jeszcze jedno jeśli nie wiadomo o co chodzi-chodzi o pieniądze. Gdyby lekarze trąbili o tym , że cc jest bezpieczne nie wiem w jakiej kondycji była by nasza służba zdrowia W PL nie trzeba płacić 5-10tyś za cc Wystarczy 500zł na lekarza który zaświadczy że mamy wskazania do cc Jestem kobietą i po po prostu się boję SN. U mnie to najważniesza i główna przesłanka do cc/znając jego bezpieczeństwo/ Powiem więcej moje cc zostanie przeprowadzone w znieczuleniu ogólnym TAK! Bo wkucie raz miałam i dziękuję bardzo to było gorsze od bólu po cc. JA MÓWIĘ GŁOŚNO BOJĘ SIĘ WIĘC ZROBIĘ CC BĘDZIE TO MOJE DRUGIE CC I WIEM CO MNIE CZEKA Może rzeczywiście kiedy nie miała bym wyboru i urodziła przez sn stwierdziła bym, ze macie rację, że lepiej się czuje po sn ja tego nie wykluczam. Nie mam porównania i szczerze nie chce go mieć BO PO PROSTU SIĘ BOJĘ. Może nie jestem aż tak wytrzymała jak inne mamy? Może jestem panikarą? Ale cos w tym cc musi być skoro coraz więcej kobiet się na nie decyduje i płaci np w Medicoverze 12tyś plus dodatki około 18tyś
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Zaczynasz sama sobie przeczyć... w jednej wypowiedzi stwierdzasz, że:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A i owszem, dlatego na wstępie zaznaczyłam, że w każdym przypadku jest ryzyko wystąpienia sytuacji nietypowych, to oczywiste. Cytat:
Ty nadal nie pojmujesz co chciałam przekazać. To nie jest kwestia tego, że ktoś odmówił wykonania cc ratującego życia, ale mając małą ilość limitu właśnie na ten rodzaj operacji, lekarz w sytuacjach, kiedy jednak te wskazania są mógł dojść do wniosku, że jednak pacjentce da spróbować rodzić sn. W przypadku, kiedy jednak dochodzi do komplikacji wykonuje cc ratujące życie. Tylko pytanie, czy taką decyzję podjąłby, kiedy nie byłby ograniczony limitami i wówczas wykonałby zaplanowane cc, a nie w nagłym wypadku, które jak wiadomo niesie wówczas większe ryzyko? Co innego cc planowane, a co innego cc w nagłym wypadku. Cytat:
A wynagrodzenie, też może sobie mieć wyższe, mi to nie przeszkadza wolę, aby dostał kasę za moje planowane cc, niż musiał pokątnie handlować cc na życzenie. Cytat:
Powtarzam jeszcze raz, cc jak każda operacja niesie większe zagrożenia dla matki, natomiast niewątpliwie zmniejsza ryzyko powikłań okołoporodowych u dziecka. Cytat:
Cytat:
Choć w sumie to nie wiem, co ona twierdziła, bo raz pisze tak, a potem co innego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może jeszcze raz przeczytaj, to zrozumiesz... Cytat:
NFZ nie zabezpieczył na rok 2007 nie tylko wystarczającą ilość cc w przypadkach nie tylko ratujących życie, ale w takich kiedy są do tego wskazania, co skończyło się tym, że kazano rodzić sn kobietom nawet, kiedy miały zalecenia wystawione przez, np. okulistę. Do tego stopnia NFZ przeliczył się z ilością porodów, że zabrakło immunoglobulin anty-D, sprowadzono je pośpiesznie z Czech, czy z Niemiec (szczerze mówiąc już nie pamiętam, którego z tych krajów). Cytat:
Oczywiście, że może być trauma i po porodzie cc, ale decydując się na cc na życzenie jest się świadomym zagrożeń jakie ta operacja za sobą niesie. Oczywiście pozostaje ewentualność, kiedy to cc zostało wykonane z konieczności, ale to jak z każdą operacją ratującą życie, więc nie zastanawiamy się nad traumą, jaką wywoła operacja wycięcia wyrostka, kiedy istnieje ryzyko, że on się rozleje. A to coś złego? Jeżeli idziesz na operację, to nie spytasz lekarza, "Panie doktorze, a jakie są szanse powodzenia operacji?" Cytat:
Zaletą niewątpliwą jest to, że lekarz ma pod kontrolą sytuację, dziecko ma mniejszą szansę na powikłania okołoporodowe, bo nie przechodzi przez długą drogę przez drogi rodne kobiety. Natomiast ma oczywiście i swoje wady i ryzyko, ale to ryzyko głównie dotyczy matki, a nie dziecka. Jak każda operacja, niesie za sobą ryzyko charakterystyczne dla operacji. Główne ryzyko ponosi rodząca. No właśnie zastanów się dlaczego? Podpowiem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze... CC jest naprawdę kosztowne. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-20 o 22:59 |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wzrost liczby cięć cesarskich może oznaczać wiele, a niektóre z Was tłumaczą to sobie, że to jest coś fajnego, o czym się coraz więcej kobiet przekonuje.Duży odsetek z tych kobiet to pierworódki, które nie mają pojęcia ani o bólu pooperacyjnych ani o bólu skurczów partych-zwiększają więc liczbę cesarek niejako przypadkowo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie pisałyśmy jeszcze o jednym-cesarki nie można wykonywac dowolną ilość razy, juz trzecia operacja niesie za sobą ryzyko dla życia matki-pod wpływem rozciągania skóry na brzuchu w kolejnych trymestrach, blizna pooperacyjna może się rozejść i macica może pęknąć,mnie już tym straszyi, dlatego boję się kolejnej ciąży jeszcze bardziej. Po trzeciej cesarce zaleca się podwiązanie jajowodów(w takim przypadku jest to w Polsce legalne), ponieważ jest to juz zbyt duże ryzyko dla życia kobiety. Może zastanówcie się na tym przykładzie, czy rzeczywiście warto tak nalegać na cesarkę. Kobiety planujące większą liczbe dzieci,raczej nie mają wyjścia, tak samo,jak te, które nie mają kasy na cesarkę na życzenie w prywatnej klinice. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bo nie jest. Są operacje i operacje. Operacja zaplanowana, to zupełnie co innego niż przeprowadzona w nagłym przypadku. Chyba to jest oczywiste, przynajmniej dla mnie. Nie rozumiem, co masz na myśli to pisząc? To, że ja mam inne doświadczenia niż inna osoba, to oznacza tylko tyle, że ja mam inne informacje niż ta osoba to wszystko. Cytat:
Argumenty podałam (nie mam w zwyczaju powtarzać się), wystarczy je odszukać w mojej wypowiedzi. Cytat:
I nie jest prawdą, że jestem ukierunkowana na jedno rozwiązanie, gdyby tak było, to mówiłabym, że cc jest cacy, a jak wiesz przyznaję, że jest to operacja i jak to bywa przy operacjach niesie z sobą ryzyko. Natomiast rozróżniam operacje planowane i w nagłych wypadkach, a nie wrzucam je do jednego worka. Cytat:
Uważam, że znalezienie dobrego lekarza, który dobrze wykona cc to podstawa (podobnie oczywiście ma się z sn, jak nie znajdzie się takiego, który źle pozszywa po nacięciu, to mogą być różne komplikacje później), ja należę do tych osób, które są w 100% zadowolone z podjętej decyzji, co oczywiście nie oznacza, że ktoś inny może mieć inne doświadczenia z cc. Cytat:
Cytat:
Ja nie planuję większej liczby dzieci. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że ta dyskusja jest bez sensu.
Jest taki typ ludzi, który "wie lepiej". Wie lepiej od lekarzy jak leczyć, wie lepiej od mechanika jak naprawić samochód, wie lepiej od urzędnika jak załatwić jego sprawę itd. I nikt i nic nie przekona takiej osoby, że się myli. Nie ważne są przepisy, procedury, doświadczenie ekspertów, doświadczenia innych ludzi. Nie szkodzi. Taki "wiedzący lepiej" po prostu wie ![]() Są ludzie co woleli by sobie uciąć rękę niż leczyć i tak samo z cesarką - są kobiety, które wolą być 5 dni w kiepskim stanie zamiast kilku godzin bo tak sobie ubzdurały, że jest lepiej i nie przegada im.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.