Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-14, 17:31   #151
mysiunia85g
Zadomowienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

W sumie mają ten sam skład, tylko że w innych dawkach, ale jestem dobrej myśli.
mysiunia85g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 17:39   #152
evenstar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _lato Pokaż wiadomość
ja brałam na nogi aescin tabletki plus maść no i bardzo dobra mieszanka ziół godna polecenia venoforton
dzięki teraz już po urlopie, dziś powinnam wziąć tabletkę z kolejnego opakowania i wciąż mam dylemat.
Stary 2010-08-14, 17:52   #153
DarkOne
Raczkowanie

Hej dziewczyny, mam pytanie. Biore tabletki od prawie dwoch lat i mies temu robilam sobie przerwe w tabsach. Od razu zaznaczam,ze mam nadzerke, ale kontroluje ja z lekarzem. I zazwyczaj pare dni przed okresem mialam brazowe plamienie. To tyle wstepu. Postanowilam,ze po tym mies przerwy wezme nowa paczke. Okres spoznial mi sie ok 11 dni i dostalam plamienie jak przed okresem. Poczekalam z 3dni,zobaczylam krew na wkladce i wzielam pierwsza tabletke. No i wlasnie, mija dzis 12 dzien tabletek,a ja ciagle mam brazowe plamienie. Takie strzepy. Nie duzo, wiecej jest na papierze jak korzystam z toalety. I mam pytanie, tez tak mialyscie? Zamiast okresu takie plamienie? Brzuch mnie bolal, ale malo.
DarkOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 17:53   #154
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evenstar Pokaż wiadomość
dzięki teraz już po urlopie, dziś powinnam wziąć tabletkę z kolejnego opakowania i wciąż mam dylemat.
Przez ostatnie dwa mies. tez tak miałam, ale kontynuuję, mam nadzieję, że mi nie zaszkodzi 3 mies. więcej.

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 06:24   #155
Apiska
Zakorzenienie

Jestem 4 dni bez tabletek, krwawienie jeszcze nie przyszło..
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 20:58   #156
Pimpolinka
Raczkowanie

GG do Pimpolinka

Hej dziewczyny
Ja brałam Cyprest przez około rok. Teraz odstawiłam tabletki, dostałam krwawienie z odstawienia (było dłuższe niż zwykły okres, trwało 7 dni) po 5 dniach tj. wczoraj dostałam krwawienia, jest dość obfite i ma ciemniejszy kolor niż krew z okresu.
Czy któraś z was tak miała??
W najbliższych dniach nie mam możliwości odwiedzenia ginekologa...

09.07.2009
Pimpolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 21:48   #157
evenstar
Zakorzenienie

Cytat:
Przez ostatnie dwa mies. tez tak miałam, ale kontynuuję, mam nadzieję, że mi nie zaszkodzi 3 mies. więcej.
ja już podjęłam decyzję - kolejne 3 miesiące przerwy od tabletek a potem zmieniam lek. może harmonet przestał mi służyć

trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-16, 15:30   #158
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Witam,

brałam tabletki antykoncepcyjne przez ponad rok, w czerwcu je odstawiłam. 8 lipca dostałam okres, tak jak zawsze.

Teraz powinnam dostać już drugi okres po odstawieniu tabletek, dzisiaj jest 39 dzień mojego cyklu miesiączkowego i NIC. W piątek mialam dziwne brązowe, skąpe plamienie. Współżyłam ostatnio z TŻtem ponad tydzień temu, użwaliśmy prezerwatyw, skończył we mnie tylko "połowicznie". Przedwczoraj zrobiłam test ciążowy, wynik ujemny. Jednak okresu wciąż nie ma i się denerwuję.... jutro idę się zarejestrować do ginekologa...

Edit: dodam jeszcze, że libido mi strasznie spadło.

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Czarodzielnica na blogspocie

Edytowane przez _Czarodzielnica_
Czas edycji: 2010-08-16 o 15:52
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 18:09   #159
malina885
Zadomowienie

Dziewczyny! byłam u ginekologa. Spóźnia mi się okres przez odstawienie plastrów. Przepisała mi luteinę ,która mam brac od dzis przez 7dni. Powinno poskutkowac i powinnam dostać okres.Jeśli nie, to mam od 16dnia cyklu brac znów ją przez 10dni. Ale jak mam wyliczyc sobie dni cyklu jak mam rozregulowane ;/ CZy termin spodziewanej miesiączki moge przyjąć jako 1 dzien cyklu tak? Poradzcie, bo juz sie gubię.

Aa i jeszcze powiedziala, ze nawet jak dostanę okres to mam od16 dnia cyklu bralć luteinę, żeby uregulować okres. Mam nadzieję,że nic nie pomyliłam

Edytowane przez malina885
Czas edycji: 2010-08-16 o 22:21
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 22:13   #160
azjainlove
Raczkowanie

To ja się dzielę wrażeniami po odstawieniu Yazu. Dzis dostalam okresu. Nie biore już miesiac, odstawilam, bo mi szkodzily, chodzilam ospala, mialam bole nog i ogolnie taka rozdrazniona non stop bylam. Po odstawieniu zaczelo mnie sypac na twarzy, chociaz zawsze mialam tradzik, tak na okres brania tabletek troche sie uspokoilo wszystko, no i znowu wszystko od poczatku. Po krwawieniu z odstawienia czekalam na nastepny okres 35dni, zobaczymy jak bedzie w nastepnym miesiacu. Brzuch boli niemilosiernie, tak jak kiedys przed tabletkami. Ogolnie to samopoczucie moje dzisiaj do bani, totalny dzien paszteta, ktory trwal od okolo tygodnia= w sensie, ze taki okropny zespol napiecia przedmiesiaczkowego. Na te bole zadne tabletki mi nie pomagaja, moze macie jakies godne polecenia na silne bole menstruacyjne, dodam, ze chce mi sie mdlec i nie moge sie ruszyc, non stop skurcze... Bralam apap poki co, bez efektow...
azjainlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 22:45   #161
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez azjainlove Pokaż wiadomość
To ja się dzielę wrażeniami po odstawieniu Yazu. Dzis dostalam okresu. Nie biore już miesiac, odstawilam, bo mi szkodzily, chodzilam ospala, mialam bole nog i ogolnie taka rozdrazniona non stop bylam. Po odstawieniu zaczelo mnie sypac na twarzy, chociaz zawsze mialam tradzik, tak na okres brania tabletek troche sie uspokoilo wszystko, no i znowu wszystko od poczatku. Po krwawieniu z odstawienia czekalam na nastepny okres 35dni, zobaczymy jak bedzie w nastepnym miesiacu. Brzuch boli niemilosiernie, tak jak kiedys przed tabletkami. Ogolnie to samopoczucie moje dzisiaj do bani, totalny dzien paszteta, ktory trwal od okolo tygodnia= w sensie, ze taki okropny zespol napiecia przedmiesiaczkowego. Na te bole zadne tabletki mi nie pomagaja, moze macie jakies godne polecenia na silne bole menstruacyjne, dodam, ze chce mi sie mdlec i nie moge sie ruszyc, non stop skurcze... Bralam apap poki co, bez efektow...
azjainlove mogę Ci cos poradzić, przed braniem tabletek miałam tez tak bardzo silne bóle ze wymiotowałam, mdlałam i szystko inne na raz, ból przeokropny jednym słowem, ale moge powiedzieć ze odkryłam 'swoje' tabletki ktore mi zawsze pomagały były to: apo- naproxen 250 (stosuje sie go przy bolesnym miesiaczkowaniu) lub ketonal 100 oczywiscie wszystko uzgodniłam z gin. nie mieli nic przeciwko bo na pewno sie nie uzaleznisz jak wezmiesz ja raz w miesiacu ja tak brałam i pomagało bólu nie odczuwałam i bylam naprawde zadowolona.

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-17, 23:08   #162
Bniewie
Zadomowienie

Odstawiłam Diane35.
Okresu nie było ponad 3 miesiące. Przyszedł dzięki luteinie.
Moja cera wygląda potwornie. Do tego stopnia, że ludzie pytają mnie "co to jest". Spotkałam się nawet z tym, że gość wmawiał mi, że to poparzenie. Nie chciał wierzyć, że trądzik.

Było źle, fatalnie. Wróciłam do tabletek.
Bniewie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 00:08   #163
azjainlove
Raczkowanie

Cytat:
azjainlove mogę Ci cos poradzić, przed braniem tabletek miałam tez tak bardzo silne bóle ze wymiotowałam, mdlałam i szystko inne na raz, ból przeokropny jednym słowem, ale moge powiedzieć ze odkryłam 'swoje' tabletki ktore mi zawsze pomagały były to: apo- naproxen 250 (stosuje sie go przy bolesnym miesiaczkowaniu) lub ketonal 100 oczywiscie wszystko uzgodniłam z gin. nie mieli nic przeciwko bo na pewno sie nie uzaleznisz jak wezmiesz ja raz w miesiacu ja tak brałam i pomagało bólu nie odczuwałam i bylam naprawde zadowolona.
dostane je bez recepty? bo czuje cos, ze na dniu dzisiejszym sie te bole nie zakoncza, to bym dzis skoczyla do apteki ?
azjainlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 00:18   #164
Samanthaa
Raczkowanie

ja ketonal dostawałam na receptę inaczej nie chcieli sprzedać w żadnej aptece. mam pytanie do dziewczyn które stosowały harmonet i go odstawiły - jakie miałyście skutki uboczne? czy przytyłyście? ja obecnie biorę harmonet, wcześniej miałam microgynon 21 ale musiałam odstawić po 3 latach brania przez co zaczęły mi się grzybice i przytyłam 10kg w ciagu 2 miesięcy i do tej pory nie mogę wrócić do mojej starej wagi! chciałabym odstawić harmonet i zmienić antykoncepcje na globulki, albo coś innego byle nie tabletki, mój problem polega na tym że nie chcę znów przytyć.

Samanthaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 06:41   #165
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
Dziewczyny! byłam u ginekologa. Spóźnia mi się okres przez odstawienie plastrów. Przepisała mi luteinę ,która mam brac od dzis przez 7dni. Powinno poskutkowac i powinnam dostać okres.Jeśli nie, to mam od 16dnia cyklu brac znów ją przez 10dni. Ale jak mam wyliczyc sobie dni cyklu jak mam rozregulowane ;/ CZy termin spodziewanej miesiączki moge przyjąć jako 1 dzien cyklu tak? Poradzcie, bo juz sie gubię.

Aa i jeszcze powiedziala, ze nawet jak dostanę okres to mam od16 dnia cyklu bralć luteinę, żeby uregulować okres. Mam nadzieję,że nic nie pomyliłam
Spokojnie po luteinie @ powinien przyjść wszystko zależy od organizmu, ja w grudniu brałam luteinę 2 tabletki na dzień przez 5 dni i dopiero w 16 od odstawienia luteiny dostałam @ (podobno do 14 dni po luteinie zwykle przychodzi @, a jak to nie pomaga, to trzeba iść po coś mocniejszego np. duphaston lub jakiś zastrzyk.)
Pozostaje Ci się uzbroić w cierpliwość i czekać
A z tym braniem luteiny od 16dc, to ja to tak rozumiem, że jak już dostaniesz @, to dopiero od tego cyklu zacząć brać luteinę na regulację, ale tak to chyba się robi przynajmniej w 3 kolejnych cyklach, o ile się nie mylę, a mogę się mylić
Na wizażu jest osobny wątek poświęcony luteinie, może tam rozwieją Twoje wątpliwości, głowa do góry będzie dobrze

Ps. ty przynajmniej dostałaś luteinę na wywołanie, mój nowy gin stwierdził, że nie będzie mi sztucznie wywoływać @ luteiną i mam czekać aż sam przyjdzie i wtedy powrót do anty.
A dziś 48dc a @ dalej brak, ale coś mi się wydaje, że w przyszłym tygodniu już przyjdzie, bo w zeszłym tyg. miałam objawy sugerujące jajeczkowanie, przynajmniej tak myślę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-18, 08:01   #166
saura
Raczkowanie

być może będę musiała odstawić tabletki antykoncepcyjne.
W piątek biorę ostatnią tabletkę, czyli do tego czasu mogę spokojnie jeszcze się kochać z moim TŻ?
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 08:08   #167
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez saura Pokaż wiadomość
być może będę musiała odstawić tabletki antykoncepcyjne.
W piątek biorę ostatnią tabletkę, czyli do tego czasu mogę spokojnie jeszcze się kochać z moim TŻ?
Tak możesz jesteś zabezpieczona do ostatniej tabletki używaj ile wlezie
Stary 2010-08-18, 08:39   #168
malina885
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiunia85g Pokaż wiadomość
Spokojnie po luteinie @ powinien przyjść wszystko zależy od organizmu, ja w grudniu brałam luteinę 2 tabletki na dzień przez 5 dni i dopiero w 16 od odstawienia luteiny dostałam @ (podobno do 14 dni po luteinie zwykle przychodzi @, a jak to nie pomaga, to trzeba iść po coś mocniejszego np. duphaston lub jakiś zastrzyk.)
Pozostaje Ci się uzbroić w cierpliwość i czekać
A z tym braniem luteiny od 16dc, to ja to tak rozumiem, że jak już dostaniesz @, to dopiero od tego cyklu zacząć brać luteinę na regulację, ale tak to chyba się robi przynajmniej w 3 kolejnych cyklach, o ile się nie mylę, a mogę się mylić
Na wizażu jest osobny wątek poświęcony luteinie, może tam rozwieją Twoje wątpliwości, głowa do góry będzie dobrze

Ps. ty przynajmniej dostałaś luteinę na wywołanie, mój nowy gin stwierdził, że nie będzie mi sztucznie wywoływać @ luteiną i mam czekać aż sam przyjdzie i wtedy powrót do anty.
A dziś 48dc a @ dalej brak, ale coś mi się wydaje, że w przyszłym tygodniu już przyjdzie, bo w zeszłym tyg. miałam objawy sugerujące jajeczkowanie, przynajmniej tak myślę
Dziękuję Ci za odpowiedź Muszę przyjmować jedną tabletkę dziennie przez 7 dni. To co, jeśli nie dostanę @ w ciągu 7 dni brania luteiny i po jej dostawieniu do 14 dni, to wtedy mam iśc do lekarza?

Bo tak jak pisałam, nawet jak dostanę okres to przez kilka cykli muszę brać luteinę na regulację.
Stary 2010-08-18, 08:40   #169
saura
Raczkowanie

no właśnie mam zamiar.. a piątek tuż tuż. jednak mam nadzieje, że nie będę musiała odstawiać, ale cóż róznie się układa.
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:11   #170
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci za odpowiedź Muszę przyjmować jedną tabletkę dziennie przez 7 dni. To co, jeśli nie dostanę @ w ciągu 7 dni brania luteiny i po jej dostawieniu do 14 dni, to wtedy mam iśc do lekarza?
Czasem krwawienie przychodzi w czasie stosowania luteiny, czasem parę dni po odstawieniu, to już od organizmu zależy, ale jeśli do ok. 20 dni od odstawienia @ się nie pojawi, to radzę wybrać się do ginekologa i nie stresuj się tyle, bo jeszcze bardziej go opóźnisz
Stary 2010-08-18, 10:05   #171
malina885
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiunia85g Pokaż wiadomość
Czasem krwawienie przychodzi w czasie stosowania luteiny, czasem parę dni po odstawieniu, to już od organizmu zależy, ale jeśli do ok. 20 dni od odstawienia @ się nie pojawi, to radzę wybrać się do ginekologa i nie stresuj się tyle, bo jeszcze bardziej go opóźnisz
Dziękuję za odpowiedź Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak czekac
Pozdrawiam
Stary 2010-08-19, 14:52   #172
goha80
Zadomowienie

moje wrażenia po miesiącu od odstawienia:
- żadnych opóźnień okresu. cykl trwał 26 dni, okres mega intensywny ale krótki - 3 dni;
- cera zaczęła mi się przetłuszczać a na domiar złego niedawno zrobiłam grzywę i muszę ją teraz "prać" codziennie bo od czoła się tak tłuści że wygląda fatalnie;
- no i pryszcze...do tej pory miałam tylko zaskórniki, ale teraz jak mnie wysypało to bez kryjącego podkładu ani rusz bo straszę;
- nie mam wahań wagi co przy tabsach się zdarzało bo puchłam, jak spadło od razu 3 kg tak trwam, mam nadzieję że z czasem zejdzie więcej
Stary 2010-08-19, 14:55   #173
madalena11
Przyczajenie

Witam serdecznie !!

Bralam tabletki anty yasmin od 8 miesiecy i do tej pory nie mialam zadnych problemow ... bylo wszystko wporzadku, dobrze sie czulam, moj organizm normalnie przyjmowal te tabletki ... dopoki nie dostalam okropnych, silnych boli glowy przy tym i oczu ... poczytalam troche na forach i doszlam ze to od tych tabletek mam takie bole... przerwalam po 12 tabletkach,chcialam dotrwac do konca opakowania ale moj facet mi na to nie pozwolil .... 4 dni po odstawieniu tabletek, czyli dzisiaj dostalam okres, i pomalu zaczyna mnie juz wszystko bolec a mam naprawde silne bole... moje pytanie brzmi ile taki okres bedzie trwal ?
madalena11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:31   #174
czuczenka
Zakorzenienie

Dziewczyny jak to jest z dzialaniem tych tabletek? dzialaja do 21 tabletki? bo chce po przerwie odstawic tabletki na kilka miesiecy i teraz nie wiem, czy po tej przerwie zaczac nowe opakowanie tak jeszcze dla czystgeo sumienia ze w ciaze nie zajde..

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:36   #175
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czuczenka Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak to jest z dzialaniem tych tabletek? dzialaja do 21 tabletki? bo chce po przerwie odstawic tabletki na kilka miesiecy i teraz nie wiem, czy po tej przerwie zaczac nowe opakowanie tak jeszcze dla czystgeo sumienia ze w ciaze nie zajde..
w przypadku całkowitego odstawienia, tabletki działają do ostatniej zażytej

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:44   #176
playboykaa77
Zadomowienie

przyszedl dlugo oczekiwany okres ;D nie byl widziany od maja , widze same plusy odstwienia tabletek
playboykaa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:51   #177
Apiska
Zakorzenienie

Dziewczyny powiedzcie mi, jeśli przed braniem Novynette moja cera była w miare normallna, tj. czasami wyszedł syfek to teraz pogorszy się diametralnie ?
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 00:39   #178
anetaqd
Przyczajenie

dziewczyny pomóżcie, odstawilam tabletki niecaly miesiac temu, bralam yasminelle. okresu jeszcze nie dostalam - na niego jeszcze przyjdzie pora, ale moim problemem jest tycie ;/ w ciagu tego miesiaca przybralam na wadze 3,5 kg ;/ niewiem co robic, jestem zrozpaczona...
nie jem wiecej niz zwykle, czuje sie cala opuchnieta, ciezko mi palce u rak zgiac, mam bardzo nabrzmiale i bolace piersi, a twarz jak ksiezyc w pelni. az nie podobna w lusterku jestem do siebie ;/co robic? czy da sie to jakos powstrzymac? rozwazam juz nawet powrot do tabletek, aby to zatrzymac, chociaz bardzo bym tego nie chciala. czy ktoras z was tak miala? co zrobic?
anetaqd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 08:20   #179
playboykaa77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Apiska Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi, jeśli przed braniem Novynette moja cera była w miare normallna, tj. czasami wyszedł syfek to teraz pogorszy się diametralnie ?
hej ja wlasnie przestalam brac novynette , tez mialam normalna cere ii teraz tez nie widze zmiany a nie biore od kilku mies., ale to tez sprawa indywidualna
playboykaa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 08:34   #180
mysiunia85g
Zadomowienie

Apiska nie wiadomo co się stanie.
U mnie było tak, że przed braniem anty wyskakiwały pojedyńcze syfki przed okresem, miesiąc od odstawienia dostałam mega wysypu trądziku na twarzy wraz z zaskórnikami i ropnymi gulami, potem przeszło a teraz znowu twarz mam całą z krostkach, nawet na szyi i dekoldzie ropne krostki
playboykaa77 jak ty psychicznie wytrzymywałaś to, że tak długo @ nie było?
Ja to już totalnego świra dostaję, dziś 51dc a przeklętego @ nie ma a ginekolog powiedział mi że sztucznie mi wywoływać okresu nie będzie mam czekać aż sam przyjdzie i zacząć brać yasmin.
Jak tak dalej pójdzie, to wybiorę się do innego lekarza, po coś na wywołanie, bo inni i sama ze sobą psychicznie nie wytrzymuję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości