![]() |
#151 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: studiować dwa kierunki:)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
Uff, jedna sesja za mną i wszystko wygląda na to, że nie będzie poprawki
![]() Jeszcze zostały mi 3 egzaminy i półtora tygodnia wolnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Wtajemniczenie
|
Zazdroszczę... Przede mną nadal 4 egzaminy, bo czekam wciąż na poprawkę z administracyjnego, XIXwieczną Polskę zdaję z moim rokiem 11 lutego, tydzień później rosyjską myśl polityczną, a rozwój form kancelaryjnych, żeby się teraz nie wykończyć przeniosłam na marzec
![]() Trzeba się wreszcie brać za pracę licencjacką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
ja już po! jeden egzamin mam w marcu ale to 1 termin. wolneeee!
![]()
![]() |
#155 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluję tym, które uporały się z sesją
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Wtajemniczenie
|
Z drugiej strony to bez przesady z tym licencjatem - w moim instytucie wystarczy spokojnie 30 stron
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w języku obcym wystarczy 20 stron (!) a w j.polskim 40. Tyle, że facet woli czcionkę 12 aniżeli 14...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Raczkowanie
Lokalizacja: zbyt często sie przenoszę by deklarować się na jedno miast o;)
|
widzę sesja ostro wre,
tylko tak ostatnio zastanawiałam się, czy prowadzenie 2 kierunków jest czymś co wyróżni kandydata na rynku pracy, chodzi o to, ze jeszcze kiedyś osoba ciągnąca 2 kierunki studiów była kimś wyjątkowym, pracodawcy od reki takie osoby zatrudniali. Z perspektywy czasu i mojego szukania pracy nieco się to zmieniło... teraz jest własnie bardzo dużo osób, które ciągną 2 kierunki studiów, natomiast kuleje u nich nieco doświadczenie praktyczne dlatego własnie ciągnęłam marketing na polibudzie, a ze na studiach głownie stawia się na wiedzę teoretyczna a nie praktyczna a praktykę do odrobienia miałam tylko 1 - 2 tygodniowa o ile pamiętam, zapisałam się na policealna do cosinusa. Kierunek reklama, wiec miałam poszerzenie kierunku a co najwaznijesze na 2 i 3 semestrze po miesięcznych praktykach, zatem reasumując znalazłam rozwiązanie, które mi pasuje- miałam 2 kierunki no i doświadczenie, bo praktyki zrobiłam w agencjach reklamowych wiec śmiało mogłam to wpisać w cv ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
my dee, niezłe rozwiązanie - też będę musiała nad czymś takim pomyśleć. Na razie muszę kombinować jak przetrwać trwający rok akademicki, bo na obu kierunkach jestem w trakcie najcięższego roku i chwilami naprawdę mam ochotę rzucić to w cholerę
![]() ![]() ![]() ![]() Sejm przegłosował ustawę o płaceniu za drugi kierunek: http://www.tvn24.pl/12690,1691683,0,...wiadomosc.html Ciekawe czy nas to też obejmie - niby prawo nie działa wstecz, ale w ustawie jest, że nie będzie można ukończyć za darmo a nie rozpocząć drugiego kierunku, więc pojęcia nie mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#162 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Wtajemniczenie
|
Też tak mi się wydaje i skoro ustawa zacznie obowiązywać w roku akademickim 2011/2012, to pewnie średnia z tego roku będzie brana pod uwagę a nie średnia z bieżącego roku akademickiego, więc najwyżej za rok będziemy się martwić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Wtajemniczenie
|
Chwila grzebania w ustawach i już wiem (może powinnam iść na prawo
![]() Proszę, projekt ustawy przegłosowana wczoraj: http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/us...19.01.2011.pdf I artykuł 28: 1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy studiują według programów opracowanych na podstawie dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów. 2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejcia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012: 1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnosza opłat, o których mowa w art. 99 ust 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów; 2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą oipłaty na dotychczasowych zasadach do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów. Jeśli dobrze rozumiem, to oznacza to tyle, że jeśli studiowałam już na 2 kierunkach przed wejściem ustawy to kończę sobie również bez opłat, bez względu na średnią ![]() Czyli - możemy spać spokojnie ![]() http://forumprawne.org/dyskusja-ogol...studiow-9.html Bardzo przydatne forum ![]() Edytowane przez abraxas2871 Czas edycji: 2011-02-05 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie ja i moja współlokatorka rozkminiałyśmy dzisiaj o co chodzi w tej ustawie i też nam się wydaje, że jak zaczęło się drugi kierunek przed nowelizacją za darmo to już się go ciągnie za darmo do końca, ale też sobie głowy urwać nie dam. Może jest na forum ktoś z prawa i nam pomoże to zinterpretować?
![]() W każdym razie dzięki za utwierdzenie mnie w moich przypuszczeniach - co trzy głowy to nie dwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Wtajemniczenie
|
Tak też myślałam. Tylko wkurzyli mnie jeszcze tym, że nowelizacja znosi stypendium naukowe na więcej niż jednym kierunku - szkoda zdolnych dwukierunkowców
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Wtajemniczenie
|
ale to chyba nie dotyczy nas wcale? tzn. możemy dostawać ciągle stypendia na 2 kierunkach.
prawo nie działa wstecz.
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
Oj, nie wiem czy stypendia dla nas zostaną. Nowa ustawa, nowe reguły, zasady stypendiów mogą się zmieniać. Ale co tam stypendia, najważniejsze, że nie trzeba będzie płacić za skończenie tego drugiego kierunku. Nie wiem czy wiecie, ale w świetle tej ustawy, licencjat i magisterka z tego samego kierunku to nie nowe studia, traktuje się to łącznie - a więc: jeśli ktoś (tak jak ja) jest teraz np. na 1 (ale drugim na przykład też) roku drugiego kierunku to nie dość, że za skończenie licencjatu z tego kierunku nie płaci, to jeszcze za magisterkę-kontynuacje (czyli koniecznie na tym samym kierunku) również nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Wtajemniczenie
|
No niestety jeśli chodzi o przepisy o stypendiach naukowych, to pewnie będą nas dotyczyć, o ile senat nie zgłosi poprawek. Ale reforma ma wejść w życie w roku ak. 2011/2012, a minie jeszcze trochę czasu zanim na uczelniach pozmieniają się regulaminy, więc może jeszcze uda mi się za rok ak. 2011/2012 zgarnąć dwa stypendia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Wtajemniczenie
|
nie no, jasne - UW nawet deklaruje, że zmiany wejdą w roku 2012/2013 bo nawet jeśli przyjmą ustawę, to nie istnieją jeszcze żadne rozporządzenia wykonawcze i inne cuda. W tym roku to stypendia będą na pewno. A potem z którego kierunku bdziemy dostawać? Z pierwszego czy drugiego? Bo osobiście wolałabym z tego drugiego, na pierwszym próg stypendialny oscyluje w granicach 4.8, a to jednak dość DUŻO
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Wtajemniczenie
|
Wg obecnej wersji nowelizacji student sam wskazuje z którego kierunku chce dostawać stypendium naukowe, jeśli na obu spełnia warunki do otrzymania stypendium naukowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Raczkowanie
Lokalizacja: zbyt często sie przenoszę by deklarować się na jedno miast o;)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy wy też tak macie .... Np tydzień albo 2 do egzaminu czy do jakiegoś zaliczenia i ludzi z jednego kierunku mówią : To jeszcze kupę czasu , nawet się nie ucz , bo to przecież 2 dni nauki , góra 3 .
Jak by nie wiedzieli , że studiuje 2 kierunki i po prostu mam dużo mniej czasu , bo siedzę na jednej i drugiej uczelni , nie mówiąc o podwójnych obowiązkach ![]() ![]()
![]() |
#175 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam ochotę rzucić wszystko w cholerę - jest późno, a ja muszę siedzieć i pisać pracę na wtorek, bo wczoraj cały dzień spałam przez tabletki, kompletnie na nic nie mam siły, jeszcze czekam aż w USOS pojawią się wyniki cholernego egzaminu, bo miały być dzisiaj, a na dodatek rano zaczynają się zajęcia, bo UMK nie ma w tym roku przerwy międzysemestralnej (chyba daruję sobie wykłady i pójdę na ćwiczenia na 13:15). Jeszcze zepsuł mi się laptop i piszę pracę na kompie współlokatorki, która na szczęście nie wzięła go ze sobą na urlop. Wraz z laptopem straciłam kupę materiałów, które miałam tam opracowane i dlatego teraz tak improwizuję z tym wtorkiem. Jeszcze w piątek mam 2 hardkorowe egzaminy, bo nie zmieściliśmy się w sesji (oczywiście na jeden nie idę). I chce mi się spać... Nich mnie ktoś przytuli...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Wtajemniczenie
|
zawiechaczarny
![]() A ja o 9 pierwszy raz w życiu poprowadzę lekcję w szkole... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Wtajemniczenie
|
Chociaż 4 z egzaminu pojawiło się w USOSie przed północą
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() zawiechaczarny - współczuję ![]() U mnie już po feriach, dziś był pierwszy dzień nowego semestru... brrr. Ale za to końcówkę ferii miałam cudowną ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Wtajemniczenie
|
Gratulacje!
![]() Przede mną jeszcze 2 egzaminy i poprawka. Mam nadzieję, że tylko tę jedną poprawkę będę mieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.