![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II
Witaj
![]() jak to nie macie zgody rodziców ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Cytat:
![]() ja z moim Tż zamieszkałam jak mieliśmy 19 lat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
no niestety, teoretycznie wiem, że jestesmy pełnoletni ale nie chce zrywać z nimi kontaktu dlatego wygladać to bedzie tak, że będę mieszkała u tż o czym o nie wiedziec nie beda. tak tak ja wiem ze to zle i że to kłamstwo ale rady nie ma. A co do oszczędzania to juz kombinuje jak to będzie bo studiowac będe wieczorowo więc musze zdobyc na to pieniążki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]() Poprostu ich okłamiesz? Rozmawiałaś z nimi o tym? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
jak narazie moje oszczędzanie wygłąda w taki sposób ze staram się wynajdywać jak najlepsze np. konta oszczędnościowe każda kase która mam tam w płacam bo chociaż urośnie powiedzmy 10zł to zawsze lepiej niż nic
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
ooooo matko usiadłam
![]() ale zaraz wstanę znów, bo mnie bajzel w pokoju drażni ![]() ![]() Na obiadzio były krokiety z kapuchą i grzybami, a właściwie składane naleśniki bo mi się nie chciały ładnie w krokieta ułożyć i nie chciało mi się juz ich zapiekać. TŻ grzybów nie lubi ale posypałam jego serem i zjadł aż mu się uszy trzęsły. Jutro to samo. ![]() Kwestię kasy sobie wyjaśniliśmy, nie jest tak źle jak myślałam jeszcze z nim. Chociaż nie przeczę że mogłyby być lepiej. ![]() ![]() W ogóle to mi pralka tańczy ![]() ![]() Idę ogarniać ![]()
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Wotaj
![]() Poprostu ich okłamiesz? Rozmawiałaś z nimi o tym?[/QUOTE] rozmawiałam ale do nich to nie trafia u mnie zawsze miało byc tak jak oni zadecydują i nie żebym sie żaliła bo potem rzeczywiście dość często wychodziło na ich. Uwierzcie, że wolałabym ich nie okłamywać ale wiem, że nie dam rady sama sie utrzymać na studiach i za nie zapłacić może po roku wreszcie zrozumieją, że my naprawde chcemy być razem? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Nadia5 Czas edycji: 2010-09-01 o 05:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
rozmawiałam ale do nich to nie trafia u mnie zawsze miało byc tak jak oni zadecydują i nie żebym sie żaliła bo potem rzeczywiście dość często wychodziło na ich. Uwierzcie, że wolałabym ich nie okłamywać ale wiem, że nie dam rady sama sie utrzymać na studiach i za nie zapłacić może po roku wreszcie zrozumieją, że my naprawde chcemy być razem?
![]() ![]() Pomimo wszystko uważam, że powinnaś rozmawiać do skutku. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Ale zrobisz jak serducho Ci każe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
tak ale nie za późna jesli obydwoje studiujemy w innym mieście tzn on tam już normalnie mieszka ja narazie u koleżanki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorry, ale cięzko mi zrozumieć taką sytuację. Mieszkanie u koleżanki tak, u faceta (możliwe że miłości życia) nie? współczuje i mam nadzieję że rodzice kiedyś będą bardziej wyrozumiali... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do oszczędzania to nie wiem czy wiecie ale w super-pharm pojawiła sie karta chyba jakoś w wakacje (ja jej wczesniej nie widziałam) z którą można miec zniżki na zakupy to tak apropo oszcędzania na kosmetykach tak mi się przypomniało bo dziś było o zamianie tuszu w sephorze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny.
mieszkam z moim mężczyzną już 3 lata, z tym, że 2 dni w tygodniu spędzamy osobno, ze względu na jego uczelniane sprawy. jak dobrze wiecie, ciężkie jest życie kobiety ![]() prześledziłam cały wątek. wiele cennych uwag (MUSZĘ zacząć notować wszystkie wydatki...). sama wcisnę swoje 3 grosze, może dzięki temu mnie przyjmiecie ![]() 1. NIE MA mężczyzn wyłącznie mięsożernych. trzeba zmienić sposób podawania warzyw (duuużo tańszych niż mięso). mój luby odżywiał się tragicznie, mało warzyw, owoców, produktów nieprzetworzonych. wydawał straszne pieniądze na fastfood itp. zaczęłam od wysłania go na badania. gdy okazało się, że ma bardzo podwyższony cholesterol (jak większość facetów) w wieku 24 lat, nieco złagodniał. wyszło dobrze i na zdrowie jego i naszych finansów. mam kilka sprawdzonych bardzo tanich, smacznych i zdrowych przepisów z warzyw, chętnie się nimi podziele. 2. LIDL, moje życiowe odkrycie. produkty moim zdaniem jakościowo lepsze niż te z biedronki, a cenowo wypadają podobnie. 3. choć cierpię, nie kupuję warzyw i owoców na straganach, a właśnie w sklepach dyskontowych. jest dużo taniej. a przy okazji mogę czasem pozwolić sobie na awokado, mango... a to daje kolejne możliwości kulinarne ![]() 4. wodę kupuję tylko w 5l baniakach. zdzierają z nas za 2l butelki zbójnicko. w domu wystarczy mieć dzbanek by wodę schłodzić w lodówce, na wynos bidon lub butelka. 5. przygotowuję 'lunch' sobie i TŻ. dużo można zaoszczędzić nie korzystając z 'małych gastronomii' 6. zapoznałam się z wątkiem biochemicznym. zakupy na mazidłach zrobiłam w listopadzie, wydałam 110 zł i do teraz nie wydałam ANI GROSZA na pielęgnacje twarzy. nie będę tu się rozpisywać nad zbawiennym działaniem mazideł na moją cerę. 7. i gwóźdź programu. sama piekę chleb. upieczenie chleba wymaga z naszej strony 3 minut wymieszania ciasta, odczekania na wyrośnięcie i wstawienia do piekarnika. praca żadna. koszt? jakieś 70 groszy. chleb taki waży 800-900 gram. smak nieporównywalny. nie kupuję chleba, a to duża oszczędność. także dlatego, że chlebem wypieczonym w domu, można się najeść, podczas gdy tani chleb kupny jakoś tak "wchodzi" ![]() wiem, że część z tych rzeczy to oczywiste oczywistości, ale to może tak na rozruch. pozdrowienia i dzięki za ten wątek dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Witaj !
autosuggestion można prosić o przepis na chlebek ?chętnie wypróbuje ![]()
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Przyczajenie
|
najpierw trzeba skołować zakwas. warto popytać znajomych, w piekarni, można kupić przez internet, lub zrobić samemu. to jednak wymaga czasu, ale tylko na początku. zakwas raz zrobiony można mieć do końca życia, ja mam swój od ponad roku.
najłatwiej zakwas zrobić tak: do dużego słoja wrzucić szklankę mąki żytniej i ciepłej wody. zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce. po 24 godzinach, połowę wyrzucić i czynność powtórzyć. powtorzyć po 12 godzinach i kolejnych 12 godzinach i kolejnych, aż zakwas będzie miał 3 doby. jeżeli bąbelkuje, tzn, że się udał ![]() zakwas przechowujemy w lodówce. gdy chcemy upiec chleb, wyciągamy go kilka godzin wcześniej i "dokarmiamy". czyli karmimy go mąką żytnią i wodą w taki sposób by miał konsystencje gęstej śmietany. odstawiamy na te parę godzin, można na noc, a nawet na 24 godziny. 500g maki pszennej 300g wody 1 łyżka soli ok 10 g drożdży (jak zakwas będzie starszy, drożdże można pomijać, bo wyrośnie na samym zakwasie) 5 łyżek zakwasu składniki mieszamy lyżką w misce, przykrywamy sciereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania. po dwóch godzinach smarujemy "keksówkę" olejem i osypujemy (do wyboru): otrębami, płatkami owsianymi, pełnoprzemiałową mąką. przelewamy ciasto chlebowe. nastawiamy piekarnik na 210 stopni. gdy ciasto w keksówce podrośnie (latem wystarczy 20 minut), wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. to zależy od piekarnika. chleb gotowy i wszystkim szczeny opadają, bo kto w dziesiejszych czasach potrafi upiec chleb domowy na zakwasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
dziękujemy za przepis
![]() mam pytanie czy próbowałaś może z zakwasem chlebowym ze sklepu? hmmm, chyba pomyliłam kwas chlebowy z zakwasem ![]()
09-07-2011 ![]() 06-10-2013 Michaś ![]() 07-04-2015 Kamiś ![]() Edytowane przez Aaamelkaa Czas edycji: 2010-08-24 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś bułki robiłam. Chleb mam w planach
![]() Dzisiaj kupiłam m.in. płyn do kąpieli 1+1 ![]() ![]() ale o kosmetykach ciiiii.... ![]() ![]()
#174 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wiem, to na początku wszystko strasznie groźnie brzmi, ale w rzeczywistości jest banalne. dowodem niech będzie 7 koleżanek i 2 kolegów, których zaraziłam pieczeniem chleba. to szybsze niż pójście po chleb do sklepu ![]() jeśli coś jest niejasne, to postaram się jasniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
widzę, że zamiast zachęcić, zniechęciłam :/
co do pierogów, to warto zaopatrzyć się w pieożnicę. można pooglądać na allegro jak to wygląda. dużo tańsze są w zwykłych sklepach. ja moją kupiłam za 8 złotych. od tego czasu pierogi robię hurtowo, można na raz spokojnie zrobić i 200 w godzinę. |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
Przełamałam zmęczenie i melduje sie w drugiej części wątku. Padam na pysk. Mam nadzieje że to tylko w tym tygodniu bede pracować do 18 bo nie wyrobie.
Muszę się wybrać na jakieś zakupy kosmetyczne bo mi się wszystkie żele pod prysznic pokończyły ![]() Ja używam kremu do twarzy Nivea na dzień a na noc polecam używany przeze mnie krem Bieleda Anty - Stress. Jest na prawde genialny. Rano budze się z rozpromienioną twarza.Mam już chyba 4 słoiczek ![]() Ok idę spać bo już usypiam na siedząco. Dobranoc ![]()
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w którym momencie wrzucić do ciasta np słonecznik ?
![]() |
#179 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A własny chleb marzy mi się bardzo, bo ten chleb co jest do kupienia koło mnie w okolicy, to jest totalny badziew, w dodatku drogi. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:32.