Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-24, 17:53   #151
Nadia5
Zakorzenienie

Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II

Witaj

jak to nie macie zgody rodziców
Nadia5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 17:56   #152
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadia5 Pokaż wiadomość

muszę się pochwalić na forum, nalepiłam 44 pierogi z mięsem 1szy raz w życiu i wyszły rewelka
a jaka oszczędność...koszty wyszly ok 10 zł a ostatnio płaciłam 12 za 18 sztuk
a ja pierogów nigdy nie robiłam

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
z moim tż jestem juz blisko 3 lata ale nie mieszkamy razem tzn mieszkamy na dochodzenie (ja do niego) poniewaz nie mamy zgody rodziców na wspólne mieszkanie mam 20 lat i w tym roku zaczynam studia. Kotka ani pieska nie mam ale mam za to rybki

więc jak bedzie? moge do was dołączyć?
witaj
ja z moim Tż zamieszkałam jak mieliśmy 19 lat oczywiście o zgodę nie pytałam , po prostu chciałam zamieszkać i już

Prędzej czy później los się odwróci
Wyrówna bilans poniesionych strat

lili1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 17:56   #153
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lili1987 Pokaż wiadomość
a ja pierogów nigdy nie robiłam
Polecam odłożysz trochę na obiad i hyc do zamrażalki a jak uspokaja lepienie gorzej pózniej ze sprzataniem, zwlaszcza jak dzis nie mam cieplej wody do 22 ale poradziłam sobie
Stary 2010-08-24, 18:02   #154
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj

jak to nie macie zgody rodziców
no niestety, teoretycznie wiem, że jestesmy pełnoletni ale nie chce zrywać z nimi kontaktu dlatego wygladać to bedzie tak, że będę mieszkała u tż o czym o nie wiedziec nie beda. tak tak ja wiem ze to zle i że to kłamstwo ale rady nie ma. A co do oszczędzania to juz kombinuje jak to będzie bo studiowac będe wieczorowo więc musze zdobyc na to pieniążki
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 18:04   #155
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Polecam odłożysz trochę na obiad i hyc do zamrażalki a jak uspokaja lepienie gorzej pózniej ze sprzataniem, zwlaszcza jak dzis nie mam cieplej wody do 22 ale poradziłam sobie
Też nie robiłam, ale fakt, że ma się coś w zamrażarce swojego jest super, więc też się pokusze

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Cytat:
no niestety, teoretycznie wiem, że jestesmy pełnoletni ale nie chce zrywać z nimi kontaktu dlatego wygladać to bedzie tak, że będę mieszkała u tż o czym o nie wiedziec nie beda. tak tak ja wiem ze to zle i że to kłamstwo ale rady nie ma. A co do oszczędzania to juz kombinuje jak to będzie bo studiowac będe wieczorowo więc musze zdobyc na to pieniążki
Wotaj

Poprostu ich okłamiesz?
Rozmawiałaś z nimi o tym?
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 18:06   #156
nurek119
Zakorzenienie

jak narazie moje oszczędzanie wygłąda w taki sposób ze staram się wynajdywać jak najlepsze np. konta oszczędnościowe każda kase która mam tam w płacam bo chociaż urośnie powiedzmy 10zł to zawsze lepiej niż nic co do gotowania to niedaleko mam hurtowanie owoców i warzyw wiec tam też jest troche taniej a i do zamrażarki wszystko wpycham np. pierogi, jagody itd
Stary 2010-08-24, 18:06   #157
ijaa
Zakorzenienie

ooooo matko usiadłam
ale zaraz wstanę znów, bo mnie bajzel w pokoju drażni muszę ogarnąć

Na obiadzio były krokiety z kapuchą i grzybami, a właściwie składane naleśniki bo mi się nie chciały ładnie w krokieta ułożyć i nie chciało mi się juz ich zapiekać.
TŻ grzybów nie lubi ale posypałam jego serem i zjadł aż mu się uszy trzęsły.
Jutro to samo.

Kwestię kasy sobie wyjaśniliśmy, nie jest tak źle jak myślałam jeszcze z nim. Chociaż nie przeczę że mogłyby być lepiej.

W ogóle to mi pralka tańczy siedzę w pokoju i słyszę jak skacze i mi się śmiać chce. TŻ powiedział że nóżka się wkręciła i jest krzywo i dlatego tak podskakuje. Gdyby nie wanna wyjechałaby dalekooooooo, a tak ją zatrzymuje

Idę ogarniać

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 18:06   #158
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:
a nocki jak ? jak niewiedzieć ? nie rozumie za późna pora
Stary 2010-08-24, 18:09   #159
nurek119
Zakorzenienie

Wotaj

Poprostu ich okłamiesz?
Rozmawiałaś z nimi o tym?[/QUOTE]
rozmawiałam ale do nich to nie trafia u mnie zawsze miało byc tak jak oni zadecydują i nie żebym sie żaliła bo potem rzeczywiście dość często wychodziło na ich. Uwierzcie, że wolałabym ich nie okłamywać ale wiem, że nie dam rady sama sie utrzymać na studiach i za nie zapłacić może po roku wreszcie zrozumieją, że my naprawde chcemy być razem? oby
Stary 2010-08-24, 18:09   #160
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
ooooo matko usiadłam
ale zaraz wstanę znów, bo mnie bajzel w pokoju drażni muszę ogarnąć

Na obiadzio były krokiety z kapuchą i grzybami, a właściwie składane naleśniki bo mi się nie chciały ładnie w krokieta ułożyć i nie chciało mi się juz ich zapiekać.
TŻ grzybów nie lubi ale posypałam jego serem i zjadł aż mu się uszy trzęsły.
Jutro to samo.

Kwestię kasy sobie wyjaśniliśmy, nie jest tak źle jak myślałam jeszcze z nim. Chociaż nie przeczę że mogłyby być lepiej.

W ogóle to mi pralka tańczy siedzę w pokoju i słyszę jak skacze i mi się śmiać chce. TŻ powiedział że nóżka się wkręciła i jest krzywo i dlatego tak podskakuje. Gdyby nie wanna wyjechałaby dalekooooooo, a tak ją zatrzymuje

Idę ogarniać
Dobrze że nie musisz na niej siedzieć i pilnować

Edytowane przez Nadia5
Czas edycji: 2010-09-01 o 05:39
Stary 2010-08-24, 18:11   #161
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Wotaj

Poprostu ich okłamiesz?
Rozmawiałaś z nimi o tym?
rozmawiałam ale do nich to nie trafia u mnie zawsze miało byc tak jak oni zadecydują i nie żebym sie żaliła bo potem rzeczywiście dość często wychodziło na ich. Uwierzcie, że wolałabym ich nie okłamywać ale wiem, że nie dam rady sama sie utrzymać na studiach i za nie zapłacić może po roku wreszcie zrozumieją, że my naprawde chcemy być razem? oby[/QUOTE]

Pomimo wszystko uważam, że powinnaś rozmawiać do skutku. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Ale zrobisz jak serducho Ci każe
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 18:11   #162
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
a nocki jak ? jak niewiedzieć ? nie rozumie za późna pora
tak ale nie za późna jesli obydwoje studiujemy w innym mieście tzn on tam już normalnie mieszka ja narazie u koleżanki bo nie moge jakoś znaleść jakiegos sensownego pokoju hehe oni nas nawet na wakacje nie puścili razem:P
Stary 2010-08-24, 18:15   #163
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:
tak ale nie za późna jesli obydwoje studiujemy w innym mieście tzn on tam już normalnie mieszka ja narazie u koleżanki bo nie moge jakoś znaleść jakiegos sensownego pokoju hehe oni nas nawet na wakacje nie puścili razem:P

Sorry, ale cięzko mi zrozumieć taką sytuację. Mieszkanie u koleżanki tak, u faceta (możliwe że miłości życia) nie? współczuje i mam nadzieję że rodzice kiedyś będą bardziej wyrozumiali...
Stary 2010-08-24, 18:19   #164
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry, ale cięzko mi zrozumieć taką sytuację. Mieszkanie u koleżanki tak, u faceta (możliwe że miłości życia) nie? współczuje i mam nadzieję że rodzice kiedyś będą bardziej wyrozumiali...
ja licze na to, że jak najszybciej
a co do oszczędzania to nie wiem czy wiecie ale w super-pharm pojawiła sie karta chyba jakoś w wakacje (ja jej wczesniej nie widziałam) z którą można miec zniżki na zakupy to tak apropo oszcędzania na kosmetykach tak mi się przypomniało bo dziś było o zamianie tuszu w sephorze
Stary 2010-08-24, 18:40   #165
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
ja licze na to, że jak najszybciej
a co do oszczędzania to nie wiem czy wiecie ale w super-pharm pojawiła sie karta chyba jakoś w wakacje (ja jej wczesniej nie widziałam) z którą można miec zniżki na zakupy to tak apropo oszcędzania na kosmetykach tak mi się przypomniało bo dziś było o zamianie tuszu w sephorze
tak jest cos takiego, mi sie tym sposobem udało kupic maseczke vaxa za 10 zl a nie 19,90
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 18:48   #166
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
tak jest cos takiego, mi sie tym sposobem udało kupic maseczke vaxa za 10 zl a nie 19,90
yyy myslalam, ze was czymś zaskocze
Stary 2010-08-24, 18:50   #167
autosuggestion
Przyczajenie

cześć dziewczyny.

mieszkam z moim mężczyzną już 3 lata, z tym, że 2 dni w tygodniu spędzamy osobno, ze względu na jego uczelniane sprawy.

jak dobrze wiecie, ciężkie jest życie kobiety
prześledziłam cały wątek. wiele cennych uwag (MUSZĘ zacząć notować wszystkie wydatki...). sama wcisnę swoje 3 grosze, może dzięki temu mnie przyjmiecie

1. NIE MA mężczyzn wyłącznie mięsożernych. trzeba zmienić sposób podawania warzyw (duuużo tańszych niż mięso). mój luby odżywiał się tragicznie, mało warzyw, owoców, produktów nieprzetworzonych. wydawał straszne pieniądze na fastfood itp.
zaczęłam od wysłania go na badania. gdy okazało się, że ma bardzo podwyższony cholesterol (jak większość facetów) w wieku 24 lat, nieco złagodniał. wyszło dobrze i na zdrowie jego i naszych finansów. mam kilka sprawdzonych bardzo tanich, smacznych i zdrowych przepisów z warzyw, chętnie się nimi podziele.

2. LIDL, moje życiowe odkrycie. produkty moim zdaniem jakościowo lepsze niż te z biedronki, a cenowo wypadają podobnie.

3. choć cierpię, nie kupuję warzyw i owoców na straganach, a właśnie w sklepach dyskontowych. jest dużo taniej. a przy okazji mogę czasem pozwolić sobie na awokado, mango... a to daje kolejne możliwości kulinarne

4. wodę kupuję tylko w 5l baniakach. zdzierają z nas za 2l butelki zbójnicko. w domu wystarczy mieć dzbanek by wodę schłodzić w lodówce, na wynos bidon lub butelka.

5. przygotowuję 'lunch' sobie i TŻ. dużo można zaoszczędzić nie korzystając z 'małych gastronomii'

6. zapoznałam się z wątkiem biochemicznym. zakupy na mazidłach zrobiłam w listopadzie, wydałam 110 zł i do teraz nie wydałam ANI GROSZA na pielęgnacje twarzy. nie będę tu się rozpisywać nad zbawiennym działaniem mazideł na moją cerę.

7. i gwóźdź programu. sama piekę chleb. upieczenie chleba wymaga z naszej strony 3 minut wymieszania ciasta, odczekania na wyrośnięcie i wstawienia do piekarnika. praca żadna. koszt? jakieś 70 groszy. chleb taki waży 800-900 gram. smak nieporównywalny.
nie kupuję chleba, a to duża oszczędność. także dlatego, że chlebem wypieczonym w domu, można się najeść, podczas gdy tani chleb kupny jakoś tak "wchodzi"

wiem, że część z tych rzeczy to oczywiste oczywistości, ale to może tak na rozruch.
pozdrowienia i dzięki za ten wątek dziewczyny
autosuggestion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 19:07   #168
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Witaj !
autosuggestion można prosić o przepis na chlebek ?chętnie wypróbuje

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 19:20   #169
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Witaj !
autosuggestion można prosić o przepis na chlebek ?chętnie wypróbuje
również przyłączam się do prośby bo jak raz próbowałam upiec to wyszeł straszny zakalec

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 19:34   #170
autosuggestion
Przyczajenie

najpierw trzeba skołować zakwas. warto popytać znajomych, w piekarni, można kupić przez internet, lub zrobić samemu. to jednak wymaga czasu, ale tylko na początku. zakwas raz zrobiony można mieć do końca życia, ja mam swój od ponad roku.

najłatwiej zakwas zrobić tak:
do dużego słoja wrzucić szklankę mąki żytniej i ciepłej wody. zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
po 24 godzinach, połowę wyrzucić i czynność powtórzyć.
powtorzyć po 12 godzinach i kolejnych 12 godzinach i kolejnych, aż zakwas będzie miał 3 doby. jeżeli bąbelkuje, tzn, że się udał

zakwas przechowujemy w lodówce. gdy chcemy upiec chleb, wyciągamy go kilka godzin wcześniej i "dokarmiamy". czyli karmimy go mąką żytnią i wodą w taki sposób by miał konsystencje gęstej śmietany. odstawiamy na te parę godzin, można na noc, a nawet na 24 godziny.

500g maki pszennej
300g wody
1 łyżka soli
ok 10 g drożdży (jak zakwas będzie starszy, drożdże można pomijać, bo wyrośnie na samym zakwasie)
5 łyżek zakwasu

składniki mieszamy lyżką w misce, przykrywamy sciereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania.

po dwóch godzinach smarujemy "keksówkę" olejem i osypujemy (do wyboru): otrębami, płatkami owsianymi, pełnoprzemiałową mąką. przelewamy ciasto chlebowe. nastawiamy piekarnik na 210 stopni. gdy ciasto w keksówce podrośnie (latem wystarczy 20 minut), wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. to zależy od piekarnika.

chleb gotowy i wszystkim szczeny opadają, bo kto w dziesiejszych czasach potrafi upiec chleb domowy na zakwasie
Stary 2010-08-24, 19:40   #171
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez autosuggestion Pokaż wiadomość
najpierw trzeba skołować zakwas. warto popytać znajomych, w piekarni, można kupić przez internet, lub zrobić samemu. to jednak wymaga czasu, ale tylko na początku. zakwas raz zrobiony można mieć do końca życia, ja mam swój od ponad roku.

do dużego słoja wrzucić szklankę mąki żytniej i ciepłej wody. zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
po 24 godzinach, połowę wyrzucić i czynność powtórzyć.
powtorzyć po 12 godzinach i kolejnych 12 godzinach i kolejnych, aż zakwas będzie miał 3 doby. jeżeli bąbelkuje, tzn, że się udał

zakwas przechowujemy w lodówce. gdy chcemy upiec chleb, wyciągamy go kilka godzin wcześniej i "dokarmiamy". czyli karmimy go mąką żytnią i wodą w taki sposób by miał konsystencje gęstej śmietany. odstawiamy na te parę godzin, można na noc, a nawet na 24 godziny.

500g maki pszennej
300g wody
1 łyżka soli
ok 10 g drożdży (jak zakwas będzie starszy, drożdże można pomijać, bo wyrośnie na samym zakwasie)
5 łyżek zakwasu

składniki mieszamy lyżką w misce, przykrywamy sciereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania.

po dwóch godzinach smarujemy "keksówkę" olejem i osypujemy (do wyboru): otrębami, płatkami owsianymi, pełnoprzemiałową mąką. przelewamy ciasto chlebowe. nastawiamy piekarnik na 210 stopni. gdy ciasto w keksówce podrośnie (latem wystarczy 20 minut), wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. to zależy od piekarnika.

chleb gotowy i wszystkim szczeny opadają, bo kto w dziesiejszych czasach potrafi upiec chleb domowy na zakwasie
nie ! to napewno nie dla mnie
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 19:41   #172
Aaamelkaa
Zakorzenienie

dziękujemy za przepis
mam pytanie czy próbowałaś może z zakwasem chlebowym ze sklepu?

hmmm, chyba pomyliłam kwas chlebowy z zakwasem

07-04-2015 Kamiś

Edytowane przez Aaamelkaa
Czas edycji: 2010-08-24 o 19:44
Stary 2010-08-24, 19:43   #173
Chaigata
Zakorzenienie

Ja kiedyś bułki robiłam. Chleb mam w planach

Dzisiaj kupiłam m.in. płyn do kąpieli 1+1 poszłam regał dalej, a tam stał ten co macałam przed sek i w dodatku do niego był taki co już mamy

ale o kosmetykach ciiiii....
Stary 2010-08-24, 19:49   #174
autosuggestion
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
dziękujemy za przepis
mam pytanie czy próbowałaś może z zakwasem chlebowym ze sklepu?

hmmm, chyba pomyliłam kwas chlebowy z zakwasem
nie, niestety. ale naprawdę warto zrobić zakwas.
wiem, to na początku wszystko strasznie groźnie brzmi, ale w rzeczywistości jest banalne. dowodem niech będzie 7 koleżanek i 2 kolegów, których zaraziłam pieczeniem chleba. to szybsze niż pójście po chleb do sklepu

jeśli coś jest niejasne, to postaram się jasniej
Stary 2010-08-24, 19:51   #175
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, to na początku wszystko strasznie groźnie brzmi, ale w rzeczywistości jest banalne. dowodem niech będzie 7 koleżanek i 2 kolegów, których zaraziłam pieczeniem chleba. to szybsze niż pójście po chleb do sklepu

jeśli coś jest niejasne, to postaram się jasniej
oho a ja myślałam że moje pierogi to nielada wyczyn
Stary 2010-08-24, 19:58   #176
autosuggestion
Przyczajenie

widzę, że zamiast zachęcić, zniechęciłam :/

co do pierogów, to warto zaopatrzyć się w pieożnicę. można pooglądać na allegro jak to wygląda. dużo tańsze są w zwykłych sklepach. ja moją kupiłam za 8 złotych. od tego czasu pierogi robię hurtowo, można na raz spokojnie zrobić i 200 w godzinę.
Stary 2010-08-24, 19:59   #177
kraven
Zakorzenienie

Przełamałam zmęczenie i melduje sie w drugiej części wątku. Padam na pysk. Mam nadzieje że to tylko w tym tygodniu bede pracować do 18 bo nie wyrobie.
Muszę się wybrać na jakieś zakupy kosmetyczne bo mi się wszystkie żele pod prysznic pokończyły
Ja używam kremu do twarzy Nivea na dzień a na noc polecam używany przeze mnie krem Bieleda Anty - Stress. Jest na prawde genialny. Rano budze się z rozpromienioną twarza.Mam już chyba 4 słoiczek
Ok idę spać bo już usypiam na siedząco. Dobranoc

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 20:02   #178
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:

jeśli coś jest niejasne, to postaram się jaśniej
a ja spróbuje dopiero po weekendzie będę miała odpowiednią blachę (pożyczę od mamy), więc w następnym tygodniu,ok czwartku pochwalę się wynikiem, bo teraz nie zdążę zrobić samego zakwasu.
w którym momencie wrzucić do ciasta np słonecznik ?

07-04-2015 Kamiś

Stary 2010-08-24, 20:03   #179
effie22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lili1987 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

witaj
ja z moim Tż zamieszkałam jak mieliśmy 19 lat oczywiście o zgodę nie pytałam , po prostu chciałam zamieszkać i już
Ja też miałam 19 lat gdy mój tż sie wprowadził. powiedziałam mamie, że wyremontujemy sobie pokój i on sie wprowadzi. bez dyskusji
effie22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 20:08   #180
evilcia
Zadomowienie

Cytat:

/ciach/
Brzmi trudno ;( Chyba prędzej sobie ten zakwas poszukam po sklepach, bo nawet nie miałabym gdzie tego trzymać, żeby zrobić.
A własny chleb marzy mi się bardzo, bo ten chleb co jest do kupienia koło mnie w okolicy, to jest totalny badziew, w dodatku drogi.

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Przełamałam zmęczenie i melduje sie w drugiej części wątku. Padam na pysk. Mam nadzieje że to tylko w tym tygodniu bede pracować do 18 bo nie wyrobie.
Muszę się wybrać na jakieś zakupy kosmetyczne bo mi się wszystkie żele pod prysznic pokończyły
Ja używam kremu do twarzy Nivea na dzień a na noc polecam używany przeze mnie krem Bieleda Anty - Stress. Jest na prawde genialny. Rano budze się z rozpromienioną twarza.Mam już chyba 4 słoiczek
Ok idę spać bo już usypiam na siedząco. Dobranoc
Dzisiaj widziałam u siebie w Rossmanie, że żele z Isany są po niecałe 3zł Jakaś promocja. Zresztą one są często w promocji. Gdyby nie to, że ostatnio się obkupiłam w mój ulubiony kokosowy, to pewnie bym coś kupiła :P A tak to tylko kuknęłam co nowego i poszłam dalej.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości