święta bez TŻ-ta... To normalne? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-28, 10:19   #151
Ginger1989
Raczkowanie

Dot.: święta bez TŻ-ta... To normalne?

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Rozumiem, że jak już przekroczycie "magiczną granicę" i się pobierzecie, to zostawienie mamy samej już nie będzie "źle widziane"? Już będzie pretekst, żeby nie musieć z nią siedzieć ["przeżyć" jej towarzystwo]?
Ten ślub to naprawdę jakieś sztuczne wyznaczanie granic. Rozumiem, jakby któraś napisała, że dopiero jak zamieszkają razem, to taka wigilia we dwoje, ale kwestii ślubu jakoś "nie ogarniam" (jak to się mówi). My w święta spędzamy trochę czasu u TŻ-ta, trochę czasu u mnie i jakoś udaje nam się nie być w te dni osobno
Nie, to nie do końca tak jest. Tu nie chodzi o żadne preteksty. Nie chciałam przedstawiać tego tak, że święta z mamą to dla mnie udręka, po prostu są smutne bo jesteśmy tylko my 2, nie ma kogo zaprosić, nie ma żadnych wujków, cioć, bratanic, itd, jestem jedynaczką,moja mama także, do tego wszyscy dziadkowie jak i mój ojciec nie żyją i naprawdę w święta to zaczyna robić się problematyczne. Nie potrafię się jakoś tym nie przejmować, gdy wszyscy moi znajomi są otoczeni całą rodziną i strasznie im zazdroszczę, a tym samym mam nadzieje że u mnie też kiedyś tak będzie. Co do ślubu - po prostu po pojawią się prędzej czy później dzieci itd, i raczej też po ślubie dopiero będziemy mieć możliwość wspólnego mieszkania. sytuacja będzie inna, nasze rodziny wtedy będą spędzały święta razem, ja, TŻ, jego rodzice,moja mama, po prostu razem wszyscy . To będzie (według mnie) wtedy naturalne. Teraz nawet gdybym była zaproszona do TŻ to czułabym się że nie należę do rodziny i nie powinno mnie tam być, nie wspomnę o tym że mam ciągle wrażenie że mama TŻ nie traktuje mnie poważnie i nie wierzy w to że ja jestem już TĄ jedyną na całe życie dla jego syna,tylko jedną z wielu,myślę że jak za parę lat się pobierzemy będzie traktowała mnie inaczej. To taki miły efekt uboczny, bo oczywiście to nie o to chodzi, żeby pobierać się w celu pokazania potencjalnej teściowej ,że to poważny związek. Ślub bierze się przecież dla siebie, z własnej woli a nie jakiejś presji zewnętrznej. Ta ślubna otoczka rzeczywiście może wydawać się sztuczna, jednak dla mnie osobiście ślub jest ważny, zawsze marzyłam o ślubie i małżeństwie i nie wyobrażam sobie trwania w związku, który prędzej czy później do ślubu nie zmierza przez wiele lat. To tylko jest moje zdanie. A jak ktoś uważa że ślub sam w sobie jest sztuczny i niepotrzebny, to niech się nie pobiera, w końcu do tego się nikogo nie zmusza, po za tym żyjemy w XXI wieku i pary bez ślubu oraz dzieci nieślubne są już dawno zjawiskiem zupełnie normalnym

Razem od 31.03.2010
Zaręczeni od 13.06.2013
1.08.2015 Nasz wielki dzień

Edytowane przez Ginger1989
Czas edycji: 2010-12-28 o 10:29
Ginger1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 11:53   #152
ssnn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ginger1989 Pokaż wiadomość
Co do ślubu - po prostu po pojawią się prędzej czy później dzieci itd, i raczej też po ślubie dopiero będziemy mieć możliwość wspólnego mieszkania. sytuacja będzie inna, nasze rodziny wtedy będą spędzały święta razem [...] To będzie (według mnie) wtedy naturalne. Teraz nawet gdybym była zaproszona do TŻ to czułabym się że nie należę do rodziny i nie powinno mnie tam być, nie wspomnę o tym że mam ciągle wrażenie że mama TŻ nie traktuje mnie poważnie
Piszesz ogólnie (wigilię wspólną spędza się raczej dopiero po ślubie) przez pryzmat Twojej sytuacji.
A to, o czym piszesz w odniesieniu do siebie to żadna reguła dla ogółu:
  • że dzieci pojawiają się prędzej czy później po ślubie,
  • że dopiero wtedy ludzie mieszkają razem,
  • że wcześniej matka partnera nie traktuje związku i partnerki syna poważnie,
  • że po ślubie 'młodych' obie rodziny spędzają święta razem,
  • że ktoś przed ślubem czuje, że nie należy do rodziny TŻ,
  • że dopiero po ślubie jakiś sposób spędzania świąt jest naturalny.
Większości ludzi przynajmniej częściowo Twoje kryteria nie dotyczą, znam sporo przypadków, kiedy żaden z ww. wariantów nie zachodzi. Twoje uogólnienie (spędza się) jest po prostu nieuzasadnione.

Nawiasem mówiąc - jeśli mama TŻ rzeczywiście nie traktuje Cię poważnie, to jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że po Waszym ślubie w podskokach zaczniecie spędzać święta razem. Zwłaszcza, jeśli teraz spędzasz je we dwie z mamą. Nawet, jeśli oboje jesteście jedynakami i jest to organizacyjnie wykonalne.
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 01:03   #153
Ginger1989
Raczkowanie

Napisałam w uogólnieniu bo:

1) myślę że jednak mimo wszystko więcej dziewczyn spędza święta bez TŻta a z rodziną niż odwrotnie, więcej dziewczyn chce wziąć ślub niż nie chce, itd - przynajmniej tak wynika z moich dotychczasowych obserwacji

2)pisałam to na spontana i nie przemyślalam że będzie to takie istotne czy użyję uogólnienia czy nie.
Może rzeczywiście w moim pierwszym poście to trochę raziło, ale później przecież sprostowałam i podkreślałam że to jest tylko moje zdanie i że żyjemy w XXI wieku i każdy robi jak chce i ma do tego święto prawo - w każdym raznie nie miałam zamiaru tu nikogo atakować ani potępiać jeśli postępuje inaczej niż ja, nie zamierza się pobrać czy spędza święta z TŻ przed ślubem. Po prostu piszę swoją opinię. A co do mamy TŻ - spodziewałam się tego typu komentarza, oczywiście nie ma na nic gwarancji, ale jednak ślub to krok świadczący o poważnych zamiarach i 'dziewczyna' brzmi troche inaczej niż 'żona'. W przypadku brata TŻ się to sprawdziło,matka odrazu zmieniła stosunek do bratowej. Myślę że w moim przypadku nie będzie inaczej, a nawet jeśli - to żadna tragedia. Nie po to będę brała ślub żeby się matce jego podlizywać, tylko bo tego będę chciała, tak czy inaczej nauczymy się jako rodziny jakoś ze sobą żyć i święta wspólne na pewno też będą, jakoś o to się nie martwię, poza tym chyba można trochę pomarzyć że kiedyś jednak będzie lepiej...

Razem od 31.03.2010
Zaręczeni od 13.06.2013
1.08.2015 Nasz wielki dzień

Edytowane przez Ginger1989
Czas edycji: 2010-12-29 o 01:27
Ginger1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 22:41   #154
Elfir
Zakorzenienie

a my spędzamy osobno. Każdy ze swoją rodziną. To tylko kilka godzin rozłąki.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości