|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Madinette - wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
|
#152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W DOZ aptece internetowej można zamówić, za bodajże 70 parę zł, ale prawda, jak dostałam receptę, nigdzie bez zamówienia nie mogłam ich dostać
|
|
|
#153 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Yasmin- cera piękna, wlosy przestaly się przetluszczac, tyle plusow. Z minusow- depresja, straszne wahania nastrojow, okropny bol lydek, migreny, rozszerzone naczynka Yasminelle- plusy mniej zauwazalne, negatywny wplyw na nastroj większy niz przy Yasmin Diane 35/Cyprest- ładna cera, włosy, straszliwe puchnięcie, cellulit, okropny bol łydek, poczatkowo migreny, nastrój kiepski Novynette- największy koszmar, twarz pokryły mi bolesne krosty, nastrój tragiczny, straszna nerwowosc, wręcz agresja Cilest- początkowo ok, pózniej puchnięcie, cellulit, trądzik, depresja, libido zerowe. Bol nóg minimalny Ponad półroczna przerwa Potem Madinette- ZERO problemów z nogami, ciężkością. Cellulit minimalnie większy (jak to po estrogenach zwykle bywa), większa wrażliwość, pod koniec blistra większa nerwowosc (ale chlopak mówi, że przy koncówce naturalnego cyklu byłam bardziej nieznosna ). Trochę bardziej suche oczy (soczewki), ale to akurat typowe i nawet nie liczylam, że będzie inaczej. Jakby mi Madinette nie podpasowały, to bym dała sobie chyba spokój z hormonami zupełnie. Mam nadzieję, że nadal będą mi służyć ![]() Aha, przy Madinette dzieją się u mnie nietypowe rzeczy z krwawieniem z odstawienia, ZAWSZE zaczynało się u mnie 4 dnia przerwy przy każdych tabletkach, z M. jest zawsze niespodzianka, pierwszego krwawienia nie miałam, czasem pojawiło się 5 dnia, ostatnio pierwszego. Jest mikroskopijne i zupełnie bezbolesne- wcześniej tak nie miałam Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-08-16 o 12:29 |
||
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
Jestem pełna nadziei czytając Wasze posty. Kiedyś brałam Cilest i Yasmin i niestety nie było rewelacyjnie. Po Cileście zerowe libido a po Yasminie libido minus 100 i okropnie bolały mnie nogi. Mam nadzieję, że tym razem będzie ok.
|
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Hejka. Wczoraj wieczorem wzięłam drugą tabletkę i dzisiaj tak średnio się czuję. Przedwczoraj tak nie miałam. Trochę mi głowa "ćmi", ale nie wiem czy to wina tabletek czy upału... Jak długo organizm przystosowuje się do tabletek, bo mi lekarz powiedział, że jak po pierwszym opakowaniu będzie coś nie tak, to mam przyjść i przepisze inne... Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
3 miesiące to czas na zaakceptowanie tabletek przez organizm
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
hej dołączam, bo i ja zaczynam za kilka dni przygode z Madinette - więc zapewne przeczytam cały watek żeby zobaczyć co mnie czeka
liczę na poprawę cery, myślałam,że nastąpi to od razu, ale z tego co wyczytałam w necie to dopiero po 2-3 opakowaniach dziewczyny zauważają pierwszą różnicę ![]() mam tylko pytanie, 3 dni przed planowaną miesiączką zacznę brać Madinettę - czy one mogą przesunąć mi okres (jako tab anty) czy antykoncepcja nie wpływa na to i dostanę w terminie? Jest to dla mnie ważne z powodu wyjazdu w tym czasie i chciałam być przygotowana, bo mi okres nie na rękę
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
czyli nie słuchać ginekolog?
Kazała mi od 16 dnia cyklu brać duphaston przez 10 dni, a potem wejść z Madinette - wyjdzie to przed okresem.Może się powtarzam, ale chcę się upewnić ![]() mam pytanie jeszcze czy te tabletki wpłynęły jakoś na Waszą wagę lub rozmiar biustu? póki co nie doszłam do żadnej opinii o tym mówiącej, ale mam jeszcze dużo do nadrobienia, przyznaję
Edytowane przez Dinulka Czas edycji: 2012-08-30 o 19:49 |
|
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwyraźniej miałaś jakieś zaburzenia hormonalne, skoro musiałaś brać Duphaston. Będziesz się musiała jednak całe opakowanie dodatkowo zabezpieczać, dopiero od drugiego będziesz w pełni bezpieczna. Nie pyta się o takie rzeczy: co urosło, jakie są skutki, gdzie ubyło, co się stało itd. Każda kobieta jest inna, każdy organizm jest inny i na każde ciało dane tabletki działają inaczej, a reakcja organizmu będzie inna. Dlatego nawet jak ktoś Ci coś odpowie, to nie bierz tego do siebie, bo to kwestia CZYSTO INDYWIDUALNA.
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
tak, miałam problemy z miesiączkami, krwawienie po 3 tyg albo tydzień przerwy między krwawieniami. Ostatnio mi wyregulowała je duphastonem i cyclonamine i weszła teraz z tymi lekami - problemy między innymi z cerą, no i przede wszystkim pęcherzami na jajnikach.
Więc może faktycznie lepiej zostawić jak mówiła... Wiem wiem, że to indywidualna sprawa, ale martwię się trochę skutkami ubocznymi, sorki
|
|
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Madinette mają niski skład, może na początku odczujesz, że coś się dzieje, ale że coś bardziej, to raczej nie
|
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
to dobrze, bo akurat po 3 dniach stosowania wyjeżdżam i nei chciałabym przykrych niespodzianek poza domem
A okres nie powinien się przesunąć? W sumie chciałabym żeby nie pojawił się w trakcie wyjazdu
|
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
Powinien się przesunąć, aczkolwiek możesz mieć plamienia, które będą trwały nawet całe opakowanie.
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
no nic, będę czekać, plamienie może być, ale błagam, po tygodniu od 1 tabletki ;D żebym problemów nie miała na wyjeździe
Ale to takie pobożne życzenia Przeczytałam cały wątek i mam tyle samo wątpliwości co miałam, a może nawet więcej w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedzi na moje pytania, bo nigdy nie miałam hormonów przepisanych, ani moja ginekolog nie była zbyt rozmowna, więc nie bardzo wiedziałam z czym się to je
|
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
Ja po około roku stosowania Madinette chyba będę musiała z nich zrezygnować. I w ogóle z zażywania tabletek bo mam już dość spodziewania się kolejnych skutków ubocznych...
W przypadku Madinette na początku wszystko było pięknie, problemy z cerą mniejsze, plamienia regularne bez niespodzianek, brak tycia, psychika też ok. A teraz od paru miesięcy coraz gorzej. Już przy drugim tygodniu brania cera się znacznie pogarsza, do tego dostaję jakiejś dziwnej wysypki, to chyba reakcja alergiczna skóry na tabletki bo z kazdą pigułką do końca blistra to się nasila. Dodatkowo zatrzymuje mi się woda i czuję się około 2 kg większa na około 1,5 tyg przed miesiączką. A ostatni tydzień brania to też koszmar pod względem emocjonalnym, mam stany depresyjne, jestem nerwowa itd. Oczywiście wszystko przechodzi w tygodniu przerwy, cała woda schodzi, czuję się wyśmienicie psychicznie i fizycznie i cera też wraca do normy. Czy ma ktoś podobne objawy? Szczególnie interesuje mnie ta wysypka na skórze... |
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nastawiałaś się na słońce bez filtra? Tabletki + słoneczko (niekoniecznie typowe opalanie się) to często wysypka, jakieś dziwne krosteczki
Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-09-01 o 13:40 |
|
|
|
|
#168 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
Ja jestem na etapie kupna pierwszego opakowania madinette, do tej pory byłam na plastrach. Moja Droga Pani ginekolog wprowadziła lekki zamęt, mówiąc że pierwszą tabletkę mam wziąć pierwszego dnia menstruacji. W ulotce jest napisane ze: "Jeśli pacjentka stosowała wcześniej inny złożony hormonalny środek antykoncepcyjny Należy przyjąć wszystkie tabletki z opakowania poprzednio stosowanego leku. Pierwszą tabletkę leku Madinette należy zażyć w następnym dniu po zwykłej przerwie w przyjmowaniu tabletek lub tabletek uprzednio stosowanego złożonego hormonalnego środka antykoncepcyjnego." Ja już sama nie wiem! tym bardziej kierując się wskazaniami z ulotki miałabym mieć teraz 8 zamiast 7 dni przerwy? Ogólnie nigdy nie korzystałam z takiej formy(forum)... nie bardzo wiem jak mój wpis tutaj powinien wyglądać żeby ewentualnie ktoś kto się orientuje mógł do mnie napisać? ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można wziąć pierwszą tabletkę pierwszego dnia krwawienia przy zmianie. Tym bardziej, że schodzisz z bardziej lekkiego środka na odrobinę mocniejszy.
|
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny !
![]() Moja pani ginekolog przepisała mi właśnie Madinette są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, powiedzcie mi czy są skuteczne w swoim działaniu ? chodzi mi o to że jeszcze nie chce mieć dzidzi mam 19 lat
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziekuje za odpowiedz
;p
|
|
|
|
|
#173 |
|
Przyczajenie
|
Od niedawna ginekolog zmienił mi tabletki antykoncepcyjne z Cilest na Madinette (ponieważ po Cileście często wymiotowałam i miałam okropne bóle brzucha). Wiem że są one dostępne w Polsce od niedawna ale podobno wiele dziewczyn które zaczęło je brać są zadowolone... Czy któraś z Was je stosuje? I co o nich sądzicie?
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
czy to normalne, że mam okres już 10 dzień? Jestem po I opakowaniu Madinette
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pigułki Madinette
Proponuje użyć wyszukiwarki forum, jest duży watek o tych tabletkach!!!
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak, możliwe.
|
|
|
#177 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
każdy organizm jest inny, przypominam. podłaczam.
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję za odpowiedź
każdy jest inny, ale czasem organizmy reagują podobnie z tego co kojarzę nikt się nie skarżył na wypadanie włosów po Madinette? Bo u mnie nie ma skutków ubocznych, ale strasznie wypadają mi włosy, podejrzewałam farbę o to, ale teraz sama nie wiem... Bo za długo to trwa. A dostałam receptę na kolejne 2 opakowania Madinette i nie wiem czy brać czy nie, bo od soboty powinnam zacząć nowe pudełeczko.
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi po Madinette trochę na początku wypadały, tak samo pogorszyła się cera, potem wszystko się unormowało i nie narzekam (ale moje włosy są raczej z tych mocno trzymających się) Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-10-03 o 21:10 |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
nie, to moje pierwsze anty, przepisane bardziej "leczniczo" niż antykoncepcyjnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:01.

. Przyjaciółka z trądzikiem, po Diane 35 dostała takiego wysypu, że cała twarz ją bolała, różnie to bywa.

Kazała mi od 16 dnia cyklu brać duphaston przez 10 dni, a potem wejść z Madinette - wyjdzie to przed okresem.