Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy! - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-16, 12:08   #151
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Madinette - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o Madinette, to na razie nie widzę większych wad, cieszę się, że spróbowałam, bo już byłam przekonana, że hormony nie są dla mnie. Szkoda tylko, że nadal kiepsko z dostępnością
Serio? Mieszkam w małej mieścinie, jakieś 15k mieszkańców, kilka aptek i w każdej są
Stary 2012-08-16, 12:11   #152
Wanilianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
U mnie z początku nawet było gorzej, dopiero jakoś po 3 opakowaniu cera się wyraźnie poprawiła i nie mogę narzekać.

Jeżeli chodzi o tabletki hormonalne, to nikt nie da gwarancji, że będzie lepiej jeżeli chodzi o cerę albo nie wykluczy, że będzie gorzej. Przyjaciółka z trądzikiem, po Diane 35 dostała takiego wysypu, że cała twarz ją bolała, różnie to bywa.

Jeżeli chodzi o Madinette, to na razie nie widzę większych wad, cieszę się, że spróbowałam, bo już byłam przekonana, że hormony nie są dla mnie. Szkoda tylko, że nadal kiepsko z dostępnością
A czy wcześniej brałaś jakieś hormony?
W DOZ aptece internetowej można zamówić, za bodajże 70 parę zł, ale prawda, jak dostałam receptę, nigdzie bez zamówienia nie mogłam ich dostać

http://catchyourhealth.blogspot.com/
Wanilianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 12:27   #153
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Serio? Mieszkam w małej mieścinie, jakieś 15k mieszkańców, kilka aptek i w każdej są
Koleżanka farmaceutka pracująca w znanej sieciowce nawet nigdy o nich nie slyszala, nie maja ich na stanie. Komu mówie o Madinette, ten prosi o powtórzenie

Cytat:
Napisane przez Wanilianka Pokaż wiadomość
A czy wcześniej brałaś jakieś hormony?
W DOZ aptece internetowej można zamówić, za bodajże 70 parę zł, ale prawda, jak dostałam receptę, nigdzie bez zamówienia nie mogłam ich dostać
Tak, brałam
Yasmin- cera piękna, wlosy przestaly się przetluszczac, tyle plusow.
Z minusow- depresja, straszne wahania nastrojow, okropny bol lydek, migreny, rozszerzone naczynka

Yasminelle- plusy mniej zauwazalne, negatywny wplyw na nastroj większy niz przy Yasmin

Diane 35/Cyprest- ładna cera, włosy, straszliwe puchnięcie, cellulit, okropny bol łydek, poczatkowo migreny, nastrój kiepski

Novynette- największy koszmar, twarz pokryły mi bolesne krosty, nastrój tragiczny, straszna nerwowosc, wręcz agresja

Cilest- początkowo ok, pózniej puchnięcie, cellulit, trądzik, depresja, libido zerowe. Bol nóg minimalny

Ponad półroczna przerwa

Potem Madinette- ZERO problemów z nogami, ciężkością. Cellulit minimalnie większy (jak to po estrogenach zwykle bywa), większa wrażliwość, pod koniec blistra większa nerwowosc (ale chlopak mówi, że przy koncówce naturalnego cyklu byłam bardziej nieznosna).

Trochę bardziej suche oczy (soczewki), ale to akurat typowe i nawet nie liczylam, że będzie inaczej.

Jakby mi Madinette nie podpasowały, to bym dała sobie chyba spokój z hormonami zupełnie. Mam nadzieję, że nadal będą mi służyć

Aha, przy Madinette dzieją się u mnie nietypowe rzeczy z krwawieniem z odstawienia, ZAWSZE zaczynało się u mnie 4 dnia przerwy przy każdych tabletkach, z M. jest zawsze niespodzianka, pierwszego krwawienia nie miałam, czasem pojawiło się 5 dnia, ostatnio pierwszego. Jest mikroskopijne i zupełnie bezbolesne- wcześniej tak nie miałam

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2012-08-16 o 12:29
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 12:57   #154
Agniecha0107
Raczkowanie

Jestem pełna nadziei czytając Wasze posty. Kiedyś brałam Cilest i Yasmin i niestety nie było rewelacyjnie. Po Cileście zerowe libido a po Yasminie libido minus 100 i okropnie bolały mnie nogi. Mam nadzieję, że tym razem będzie ok.
Agniecha0107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 11:17   #155
Agniecha0107
Raczkowanie

Hejka. Wczoraj wieczorem wzięłam drugą tabletkę i dzisiaj tak średnio się czuję. Przedwczoraj tak nie miałam. Trochę mi głowa "ćmi", ale nie wiem czy to wina tabletek czy upału... Jak długo organizm przystosowuje się do tabletek, bo mi lekarz powiedział, że jak po pierwszym opakowaniu będzie coś nie tak, to mam przyjść i przepisze inne... Co o tym sądzicie?
Agniecha0107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 13:59   #156
Arya90
Zakorzenienie

3 miesiące to czas na zaakceptowanie tabletek przez organizm

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 15:52   #157
Dinulka
Zakorzenienie

hej dołączam, bo i ja zaczynam za kilka dni przygode z Madinette - więc zapewne przeczytam cały watek żeby zobaczyć co mnie czeka liczę na poprawę cery, myślałam,że nastąpi to od razu, ale z tego co wyczytałam w necie to dopiero po 2-3 opakowaniach dziewczyny zauważają pierwszą różnicę
mam tylko pytanie, 3 dni przed planowaną miesiączką zacznę brać Madinettę - czy one mogą przesunąć mi okres (jako tab anty) czy antykoncepcja nie wpływa na to i dostanę w terminie? Jest to dla mnie ważne z powodu wyjazdu w tym czasie i chciałam być przygotowana, bo mi okres nie na rękę
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 09:11   #158
Wanilianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dinulka Pokaż wiadomość
hej dołączam, bo i ja zaczynam za kilka dni przygode z Madinette - więc zapewne przeczytam cały watek żeby zobaczyć co mnie czeka liczę na poprawę cery, myślałam,że nastąpi to od razu, ale z tego co wyczytałam w necie to dopiero po 2-3 opakowaniach dziewczyny zauważają pierwszą różnicę
mam tylko pytanie, 3 dni przed planowaną miesiączką zacznę brać Madinettę - czy one mogą przesunąć mi okres (jako tab anty) czy antykoncepcja nie wpływa na to i dostanę w terminie? Jest to dla mnie ważne z powodu wyjazdu w tym czasie i chciałam być przygotowana, bo mi okres nie na rękę
Ja bym Ci radziła poczekać w wziąć pierwszą tabletkę pierwszego dnia okresu, tak jak się powinno zażywać. Nie wiem jak może Twój organizm zareagować na Hormony tuż przed okresem.

http://catchyourhealth.blogspot.com/
Wanilianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:45   #159
Dinulka
Zakorzenienie

czyli nie słuchać ginekolog? Kazała mi od 16 dnia cyklu brać duphaston przez 10 dni, a potem wejść z Madinette - wyjdzie to przed okresem.
Może się powtarzam, ale chcę się upewnić

mam pytanie jeszcze czy te tabletki wpłynęły jakoś na Waszą wagę lub rozmiar biustu? póki co nie doszłam do żadnej opinii o tym mówiącej, ale mam jeszcze dużo do nadrobienia, przyznaję

Edytowane przez Dinulka
Czas edycji: 2012-08-30 o 19:49
Stary 2012-08-30, 19:55   #160
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
czyli nie słuchać ginekolog? Kazała mi od 16 dnia cyklu brać duphaston przez 10 dni, a potem wejść z Madinette - wyjdzie to przed okresem.
Może się powtarzam, ale chcę się upewnić

mam pytanie jeszcze czy te tabletki wpłynęły jakoś na Waszą wagę lub rozmiar biustu? póki co nie doszłam do żadnej opinii o tym mówiącej, ale mam jeszcze dużo do nadrobienia, przyznaję
Skoro tak Ci poradził lekarz, to tak zrób najwyraźniej miałaś jakieś zaburzenia hormonalne, skoro musiałaś brać Duphaston.
Będziesz się musiała jednak całe opakowanie dodatkowo zabezpieczać, dopiero od drugiego będziesz w pełni bezpieczna.

Nie pyta się o takie rzeczy: co urosło, jakie są skutki, gdzie ubyło, co się stało itd. Każda kobieta jest inna, każdy organizm jest inny i na każde ciało dane tabletki działają inaczej, a reakcja organizmu będzie inna. Dlatego nawet jak ktoś Ci coś odpowie, to nie bierz tego do siebie, bo to kwestia CZYSTO INDYWIDUALNA.
Stary 2012-08-30, 20:02   #161
Dinulka
Zakorzenienie

tak, miałam problemy z miesiączkami, krwawienie po 3 tyg albo tydzień przerwy między krwawieniami. Ostatnio mi wyregulowała je duphastonem i cyclonamine i weszła teraz z tymi lekami - problemy między innymi z cerą, no i przede wszystkim pęcherzami na jajnikach.
Więc może faktycznie lepiej zostawić jak mówiła...
Wiem wiem, że to indywidualna sprawa, ale martwię się trochę skutkami ubocznymi, sorki
Stary 2012-08-30, 20:12   #162
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
tak, miałam problemy z miesiączkami, krwawienie po 3 tyg albo tydzień przerwy między krwawieniami. Ostatnio mi wyregulowała je duphastonem i cyclonamine i weszła teraz z tymi lekami - problemy między innymi z cerą, no i przede wszystkim pęcherzami na jajnikach.
Więc może faktycznie lepiej zostawić jak mówiła...
Wiem wiem, że to indywidualna sprawa, ale martwię się trochę skutkami ubocznymi, sorki
Ja bym zrobiła tak, jak mówi lekarz

Madinette mają niski skład, może na początku odczujesz, że coś się dzieje, ale że coś bardziej, to raczej nie
Stary 2012-08-30, 20:25   #163
Dinulka
Zakorzenienie

to dobrze, bo akurat po 3 dniach stosowania wyjeżdżam i nei chciałabym przykrych niespodzianek poza domem
A okres nie powinien się przesunąć? W sumie chciałabym żeby nie pojawił się w trakcie wyjazdu
Stary 2012-08-30, 20:29   #164
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
to dobrze, bo akurat po 3 dniach stosowania wyjeżdżam i nei chciałabym przykrych niespodzianek poza domem
A okres nie powinien się przesunąć? W sumie chciałabym żeby nie pojawił się w trakcie wyjazdu
Powinien się przesunąć, aczkolwiek możesz mieć plamienia, które będą trwały nawet całe opakowanie.
Stary 2012-08-30, 20:42   #165
Dinulka
Zakorzenienie

no nic, będę czekać, plamienie może być, ale błagam, po tygodniu od 1 tabletki ;D żebym problemów nie miała na wyjeździe Ale to takie pobożne życzenia Przeczytałam cały wątek i mam tyle samo wątpliwości co miałam, a może nawet więcej
w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedzi na moje pytania, bo nigdy nie miałam hormonów przepisanych, ani moja ginekolog nie była zbyt rozmowna, więc nie bardzo wiedziałam z czym się to je
Stary 2012-09-01, 12:54   #166
Sirith
Raczkowanie

Ja po około roku stosowania Madinette chyba będę musiała z nich zrezygnować. I w ogóle z zażywania tabletek bo mam już dość spodziewania się kolejnych skutków ubocznych...
W przypadku Madinette na początku wszystko było pięknie, problemy z cerą mniejsze, plamienia regularne bez niespodzianek, brak tycia, psychika też ok. A teraz od paru miesięcy coraz gorzej. Już przy drugim tygodniu brania cera się znacznie pogarsza, do tego dostaję jakiejś dziwnej wysypki, to chyba reakcja alergiczna skóry na tabletki bo z kazdą pigułką do końca blistra to się nasila. Dodatkowo zatrzymuje mi się woda i czuję się około 2 kg większa na około 1,5 tyg przed miesiączką. A ostatni tydzień brania to też koszmar pod względem emocjonalnym, mam stany depresyjne, jestem nerwowa itd. Oczywiście wszystko przechodzi w tygodniu przerwy, cała woda schodzi, czuję się wyśmienicie psychicznie i fizycznie i cera też wraca do normy.

Czy ma ktoś podobne objawy? Szczególnie interesuje mnie ta wysypka na skórze...
Sirith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 13:39   #167
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Nie nastawiałaś się na słońce bez filtra? Tabletki + słoneczko (niekoniecznie typowe opalanie się) to często wysypka, jakieś dziwne krosteczki

Czas edycji: 2012-09-01 o 13:40
Stary 2012-09-03, 15:12   #168
acid86
Przyczajenie

Hej,
Ja jestem na etapie kupna pierwszego opakowania madinette, do tej pory byłam na plastrach. Moja Droga Pani ginekolog wprowadziła lekki zamęt, mówiąc że pierwszą tabletkę mam wziąć pierwszego dnia menstruacji. W ulotce jest napisane ze: "Jeśli pacjentka stosowała wcześniej inny złożony hormonalny środek antykoncepcyjny

Należy przyjąć wszystkie tabletki z opakowania poprzednio stosowanego leku. Pierwszą tabletkę leku Madinette należy zażyć w następnym dniu po zwykłej przerwie w przyjmowaniu tabletek lub tabletek uprzednio stosowanego złożonego hormonalnego środka antykoncepcyjnego."
Ja już sama nie wiem! tym bardziej kierując się wskazaniami z ulotki miałabym mieć teraz 8 zamiast 7 dni przerwy?
Ogólnie nigdy nie korzystałam z takiej formy(forum)... nie bardzo wiem jak mój wpis tutaj powinien wyglądać żeby ewentualnie ktoś kto się orientuje mógł do mnie napisać?
Pozdrawiam
acid86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-03, 21:30   #169
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acid86 Pokaż wiadomość
Hej,
Ja jestem na etapie kupna pierwszego opakowania madinette, do tej pory byłam na plastrach. Moja Droga Pani ginekolog wprowadziła lekki zamęt, mówiąc że pierwszą tabletkę mam wziąć pierwszego dnia menstruacji. W ulotce jest napisane ze: "Jeśli pacjentka stosowała wcześniej inny złożony hormonalny środek antykoncepcyjny

Należy przyjąć wszystkie tabletki z opakowania poprzednio stosowanego leku. Pierwszą tabletkę leku Madinette należy zażyć w następnym dniu po zwykłej przerwie w przyjmowaniu tabletek lub tabletek uprzednio stosowanego złożonego hormonalnego środka antykoncepcyjnego."
Ja już sama nie wiem! tym bardziej kierując się wskazaniami z ulotki miałabym mieć teraz 8 zamiast 7 dni przerwy?
Ogólnie nigdy nie korzystałam z takiej formy(forum)... nie bardzo wiem jak mój wpis tutaj powinien wyglądać żeby ewentualnie ktoś kto się orientuje mógł do mnie napisać?
Pozdrawiam
Dobrze Ci lekarka powiedziała można wziąć pierwszą tabletkę pierwszego dnia krwawienia przy zmianie. Tym bardziej, że schodzisz z bardziej lekkiego środka na odrobinę mocniejszy.
Stary 2012-09-09, 18:11   #170
anulka1321
Raczkowanie

Cześć dziewczyny !
Moja pani ginekolog przepisała mi właśnie Madinette są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, powiedzcie mi czy są skuteczne w swoim działaniu ? chodzi mi o to że jeszcze nie chce mieć dzidzi mam 19 lat
anulka1321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 18:38   #171
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka1321 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny !
Moja pani ginekolog przepisała mi właśnie Madinette są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, powiedzcie mi czy są skuteczne w swoim działaniu ? chodzi mi o to że jeszcze nie chce mieć dzidzi mam 19 lat
Każde tabletki są tak samo dobrze i wysoko skuteczne, jeśli dobrze się je bierze
Stary 2012-09-09, 19:19   #172
anulka1321
Raczkowanie

Bardzo dziekuje za odpowiedz ;p
anulka1321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 09:04   #173
mal3nka_123
Przyczajenie

Question Pigułki Madinette

Od niedawna ginekolog zmienił mi tabletki antykoncepcyjne z Cilest na Madinette (ponieważ po Cileście często wymiotowałam i miałam okropne bóle brzucha). Wiem że są one dostępne w Polsce od niedawna ale podobno wiele dziewczyn które zaczęło je brać są zadowolone... Czy któraś z Was je stosuje? I co o nich sądzicie?
mal3nka_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 12:49   #174
Dinulka
Zakorzenienie

czy to normalne, że mam okres już 10 dzień? Jestem po I opakowaniu Madinette
Stary 2012-10-02, 14:45   #175
Lidka2603
Raczkowanie

Dot.: Pigułki Madinette

Proponuje użyć wyszukiwarki forum, jest duży watek o tych tabletkach!!!
Lidka2603 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 16:01   #176
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
czy to normalne, że mam okres już 10 dzień? Jestem po I opakowaniu Madinette
nie okres, tylko krwawienie albo plamienie
tak, możliwe.
Stary 2012-10-02, 16:02   #177
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mal3nka_123 Pokaż wiadomość
Od niedawna ginekolog zmienił mi tabletki antykoncepcyjne z Cilest na Madinette (ponieważ po Cileście często wymiotowałam i miałam okropne bóle brzucha). Wiem że są one dostępne w Polsce od niedawna ale podobno wiele dziewczyn które zaczęło je brać są zadowolone... Czy któraś z Was je stosuje? I co o nich sądzicie?
Cytat:
Napisane przez Lidka2603 Pokaż wiadomość
Proponuje użyć wyszukiwarki forum, jest duży watek o tych tabletkach!!!
Dokładnie. Dodam tylko, że nie nie wolno pytać o zdanie innych kobiet na temat danych tabletek każdy organizm jest inny, przypominam.

podłaczam.
Stary 2012-10-03, 20:28   #178
Dinulka
Zakorzenienie

dziękuję za odpowiedź
każdy jest inny, ale czasem organizmy reagują podobnie z tego co kojarzę nikt się nie skarżył na wypadanie włosów po Madinette? Bo u mnie nie ma skutków ubocznych, ale strasznie wypadają mi włosy, podejrzewałam farbę o to, ale teraz sama nie wiem... Bo za długo to trwa. A dostałam receptę na kolejne 2 opakowania Madinette i nie wiem czy brać czy nie, bo od soboty powinnam zacząć nowe pudełeczko.
Stary 2012-10-03, 21:05   #179
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję za odpowiedź
każdy jest inny, ale czasem organizmy reagują podobnie z tego co kojarzę nikt się nie skarżył na wypadanie włosów po Madinette? Bo u mnie nie ma skutków ubocznych, ale strasznie wypadają mi włosy, podejrzewałam farbę o to, ale teraz sama nie wiem... Bo za długo to trwa. A dostałam receptę na kolejne 2 opakowania Madinette i nie wiem czy brać czy nie, bo od soboty powinnam zacząć nowe pudełeczko.
Ja rozmawiałam z jedną dziewczyną, która niestety miała identycznie, wszystko super, ale włosy strasznie jej leciały. Zrezygnowała i zmieniła na inne, ale czy pomogło to nie wiem, bo nie mam już z nią kontaktu. Brałaś kiedyś jeszcze jakieś inne pigułki anty? (po każdych niestety jest ryzyko wypadania)

Mi po Madinette trochę na początku wypadały, tak samo pogorszyła się cera, potem wszystko się unormowało i nie narzekam (ale moje włosy są raczej z tych mocno trzymających się)

Czas edycji: 2012-10-03 o 21:10
Stary 2012-10-03, 23:13   #180
Dinulka
Zakorzenienie

nie, to moje pierwsze anty, przepisane bardziej "leczniczo" niż antykoncepcyjnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości