Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokrewne) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-30, 09:49   #151
Pampalini
Rozeznanie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
generalnie sprawa wyglada tak, ze jesli ktos zaczyna studia w 2012 to wtedy naliczaja mu sie punkty ECTS, ktorych ma okreslona pule do wykorzystania. osoby, ktore juz studiuja nie maja w ogole naliczanych punktow ECTS, wiec przy kolejnym (jednym) kierunku maja z czego korzystac, wiec nie placa z drugi kierunek.
dzieki temu, ze juz zdawalam fizyke, mam dobra baze do 3 przedmiotow. jesli progi sie nie zmienia za bardzo to wystarczy, ze z 3 przedmiotow poprawie o 10% (lacznie) i sie dostane.
jeśli mowa o trzech przedmiotach (zakładam, że fiz PR?) to o jakim mieście myślisz? w tym roku były bardzo przyzwoite progi pkt na uczelniach, które biorą pod uwagę 3 rozszerzenia - oby się to za bardzo nie zmieniło w przyszłości a będę przeszczęśliwa, bo teraz już sama nie wiem czy chce mi się jeszcze poprawiać maturę
Stary 2011-09-30, 10:35   #152
aptrp
Rozeznanie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Wg. mnie to co innego iść do pracy na te kilka godzin, a co innego chodzić na zajęcia + poświęcać czas na naukę na wejściówki/kolokwia/egzaminy na drugim kierunku. Tym bardziej, że o ile na leku dużo czasu na uczelni się nie spędza (np. 1 rok) to jednak nauki jest od groma.
Wydaje mi się, że od pewnego momentu jest dokładnie na odwrót - dużo czasu na uczelni, a naukę można gdzieś upchnąć bez problemu. Pierwszy rok może faktycznie niekoniecznie, bo chyba każdej uczelni wydaje się, że anatomia jest coś warta w takim stopniu (co moim zdaniem jest nieprawdą i ten, kto zakuwa anatomie na przyszłość traci swój cenny czas) i trzeba to przeżyć, ale później zwykle jest dużo lepiej podobno
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 12:27   #153
agus1315
Zakorzenienie

jak tak spojrzałam na plan I roku leku w Poznaniu to naprawdę tragedii nie ma jeśli chodzi o ilość zajęć oczywiście z nauką już pewnie gorzej i ja np nie wyobrażam sobie studiowania medycyny i czegoś jeszcze :P
Stary 2011-09-30, 21:22   #154
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Skazana na bluesa, pierwotna interpretacja ustawy była taka jak mówisz, ale niektóre Wizażanki dzwoniły do ministerstwa i okazywało się, że osoby już studiujące też będą płacić za drugi kierunek. Mówię "niketóre", bo inne z kolei dowiadywały się zupełnie czego innego. Wniosek: oni sami nie wiedzą.
Mogę spytać co studiujesz? Raczej ciężko pogodzić studia medyczne z czymś jeszcze
medycyne weterynaryjna

Cytat:
Napisane przez Pampalini Pokaż wiadomość
jeśli mowa o trzech przedmiotach (zakładam, że fiz PR?) to o jakim mieście myślisz? w tym roku były bardzo przyzwoite progi pkt na uczelniach, które biorą pod uwagę 3 rozszerzenia - oby się to za bardzo nie zmieniło w przyszłości a będę przeszczęśliwa, bo teraz już sama nie wiem czy chce mi się jeszcze poprawiać maturę
ja z rocznika matury 2008, wiec zdawalam tylko rozszerzenie. niestety ze wzgledu na drugie studia mam ograniczone pole manewru, wiec dopoki nie skoncze drugich studiow - bede w olsztynie. pozniej chcialabym sie przeniesc do poznania, lodzi albo gdanska

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że od pewnego momentu jest dokładnie na odwrót - dużo czasu na uczelni, a naukę można gdzieś upchnąć bez problemu. Pierwszy rok może faktycznie niekoniecznie, bo chyba każdej uczelni wydaje się, że anatomia jest coś warta w takim stopniu (co moim zdaniem jest nieprawdą i ten, kto zakuwa anatomie na przyszłość traci swój cenny czas) i trzeba to przeżyć, ale później zwykle jest dużo lepiej podobno
sporo czasu spedza sie na 'uczelni' podczas zajec klinicznych.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 12:56   #155
agus1315
Zakorzenienie

studiujesz już weterynarię i chcesz równolegle lek? :O podziwiam!

no, dziewczyny? jak nauka?
Stary 2011-10-02, 15:54   #156
skazana_na_bluesa
.

nie chce skonczyc studiow buk wie kiedy, wiec tak
cale szczescie program wety i leku jest podobny, bardzo duzo rzeczy sie pokrywa, wiec podstawy bede miala bardzo dobre do nauki.

Stary 2011-10-02, 19:19   #157
agus1315
Zakorzenienie

w sumie tak
Stary 2011-10-02, 22:13   #158
Adelee
Raczkowanie

Hej
Chcialabym dolaczyc do waszego grona.
W tym roku skonczylam licencjat ze zdrowia publiczego, teraz bede probowala dostac sie na medycyne.
Aktualnie mam 22 lata, w przyszlym roku podejde juz do matury, jesli sie nie uda planuje kolejne podejscie w 2013 roku i wowczas dodam sobie dodatkowo fizyke R.
Zdajecie dziewczyny rowniez fizyke czy koncentrujecie sie na jedynie na biologii i chemii?
Powiedzcie mi czy ciezko jest zdac biologie na wysoki procent( 80-90 %)? pytam, poniewaz ten przedmiot mnie troche martwi ( odpowiadanie pod klucz ;/), czy ta umiejetnosc mozna wycwiczyc rozwiazujac mnostwo testow? czy tez potrzebna jest sporo dawka szczescia ;p?
Adelee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 10:16   #159
balletoevs
Zakorzenienie

Pewnie, że można Grunt to nie wkuwać jakiś cegieł (jak Villee) na pamięć, tylko podejść do tematu ze zrozumieniem.

Ja już sama nie wiem czy zabierać się za tą chemię czy nie. Wszyscy trąbią, że będę musiała płacić za lek, odbiera mi to motywacje
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 15:45   #160
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Pewnie, że można Grunt to nie wkuwać jakiś cegieł (jak Villee) na pamięć, tylko podejść do tematu ze zrozumieniem.

Ja już sama nie wiem czy zabierać się za tą chemię czy nie. Wszyscy trąbią, że będę musiała płacić za lek, odbiera mi to motywacje
Ville sie nie nadaje do przygotowan do matury

Stary 2011-10-03, 15:56   #161
balletoevs
Zakorzenienie

Zgadzam się, ale znam osoby, które z niego korzystały. A potem zdziwienie, że tyle się uczyły a wynik nie taki
Stary 2011-10-03, 16:17   #162
Maitiri
Raczkowanie

Witajcie!

Na wstępie życzę wszystkim powodzenia!

Chciałam Was zapytać o tą ustawę o płatnym drugim kierunku. Czy ktoś wie, czy to się tyczy również studiów doktoranckich?

Jeśli jestem na studiach doktoranckich i od następnego roku chcę podjąć drugi kierunek, to płacę czy nie?

Proszę o jakieś odpowiedzi
Maitiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 18:09   #163
skazana_na_bluesa
.

nie,bo to przede wszystkim kontynuacja

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Cytat:
Zgadzam się, ale znam osoby, które z niego korzystały. A potem zdziwienie, że tyle się uczyły a wynik nie taki
no wlasnie nie taki, bo z niego korzystaly. ta cegla jest dobra dopiero na studiach

Stary 2011-10-07, 14:49   #164
dance makabre
Wtajemniczenie

Cześć, dziewczyny Ja co prawda pierwszą maturę mam jeszcze przed sobą, w 2013r., ale już się spinam, straszą mnie znajomi z leku (i Ci, którzy się nie dostali)...

Jako że raczej nikt mi kursów przygotowawczych i korków nie sfinansuje, od tego roku staram się uczyć na bieżąco- póki co styknie Najbardziej boję się chemii, bo jakbym się nie nauczyła, to i tak zawsze coś skopię na sprawdzianie- przez nieuwagę albo błąd obliczeniowy

A jak to ostatecznie jest z tą fizyką? Obiło mi się o uszy, że od tego roku wszystkie uczelnie medyczne biorą pod uwagę matematykę/fizykę... Wiecie coś?

Subskrybuję i życzę powodzenia i motywacji wszystkim tegorocznym!
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2011-10-07 o 14:51
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-07, 18:40   #165
aganela8
Raczkowanie

U mnie nie jest łatwo ,bo zaczeły się studia,a do tego nowe mieszkanie,nowe trudniejsze przedmioty niż w tamtym roku,więcej wejściówek będzie,egzaminów,przedmio tów itp. I przez pon-piąt nic się nie pouczyłam zostawiłam naukę na piąt-niedz.
Zastanawiam się czy nie zapisać się na jakieś tańsze korki z chemii do dobrej studentki?
Skazana na bluesa-mogłabyś mi proszę tu lub na priva napisać jak jest na wecie?(Bo na to chciałąbym się dostać)
Stary 2011-10-07, 20:27   #166
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
A jak to ostatecznie jest z tą fizyką? Obiło mi się o uszy, że od tego roku wszystkie uczelnie medyczne biorą pod uwagę matematykę/fizykę... Wiecie coś?

Subskrybuję i życzę powodzenia i motywacji wszystkim tegorocznym!
nieprawda. uczelnie wrecz odeszly od tej fizyki. kilka lat temu wiele uczelni z niej zrezygnowalo. wystarczy popatrzec na wymogi rekrutacyjne na roznych uczelniach...

Cytat:
Napisane przez aganela8 Pokaż wiadomość
U mnie nie jest łatwo ,bo zaczeły się studia,a do tego nowe mieszkanie,nowe trudniejsze przedmioty niż w tamtym roku,więcej wejściówek będzie,egzaminów,przedmio tów itp. I przez pon-piąt nic się nie pouczyłam zostawiłam naukę na piąt-niedz.
Zastanawiam się czy nie zapisać się na jakieś tańsze korki z chemii do dobrej studentki?
Skazana na bluesa-mogłabyś mi proszę tu lub na priva napisać jak jest na wecie?(Bo na to chciałąbym się dostać)
odpisze tutaj, mam nadzieje, ze dziewczyny nie maja nic przeciwko
duzo zalezy od uczelni- od nas sporo osob ucieka i sa mega zadowoleni z powodu przenosin. jest sporo nauki. na pierwszym roku trzeba przycisnac anatomie i histologie. sa przez caly rok i szczegolnie duzo materialu jest z anatomii. ja czasami mialam tak zajecia, ze po powrocie do domu nie wiedzialam, jak sie nazywam i zazwyczaj musialam isc spac, zeby cokolwiek pozniej zrobic nie kazdy daje rade, czesc rezygnuje w trakcie. po liceum jest to spory szok, ze az tyle nauki... 2 rok jest duzo luzniejszy, chociaz trzeba przysiasc nad biochemia, mikrobiologia i fizjologia... ale 4 semestr jest dosyc "letki"-w porownaniu z 1 rokiem ludzie sie nudza. 3 rok to zapier... inaczej nie da sie tego nazwac. najgorszy rok, najwiecej trudnych przedmiotow - diagnostyka, farmakologia, patofizjologia, patomorfologia, chirurgia -> sporo zajec na uczelni. po 4 roku juz z gorki...
ale tak reasumujac- trzeba sie sporo uczyc, bo wykladowcy wychodza z zalozenia, ze mamy byc lekarzami, wiec musimy miec odpowiedni stan wiedzy. niektorzy nawet "dodaja" nam nauki z medycyny ludzkiej, np. na mikrobiologii...

Stary 2011-10-07, 20:57   #167
aganela8
Raczkowanie

Cytat:
nieprawda. uczelnie wrecz odeszly od tej fizyki. kilka lat temu wiele uczelni z niej zrezygnowalo. wystarczy popatrzec na wymogi rekrutacyjne na roznych uczelniach...

odpisze tutaj, mam nadzieje, ze dziewczyny nie maja nic przeciwko
duzo zalezy od uczelni- od nas sporo osob ucieka i sa mega zadowoleni z powodu przenosin. jest sporo nauki.
ale tak reasumujac- trzeba sie sporo uczyc, bo wykladowcy wychodza z zalozenia, ze mamy byc lekarzami, wiec musimy miec odpowiedni stan wiedzy. niektorzy nawet "dodaja" nam nauki z medycyny ludzkiej, np. na mikrobiologii...
a w jakim mieście studiujesz?Ciekawa jestem czy przepisali by mi biochemię(zdałąm na 4)i mikrobiolgię(teraz mam,mam nadzieję,że zdam)jeśli ja jestem z Ochrony? Wiem,że czeka dużo nauki bo się przekonuje już coraz bardziej na tych studiach,które więkość społeczeństwa uważa za''lekkie'',może bym podołała tym,tylko najgorsze,że czasem jest tylko 1 poprawka,a potem ,żeby studiować trzeba brać awans-z jednego przedmiotu 500zł,czy u was też tak jest?
Stary 2011-10-07, 22:38   #168
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
a w jakim mieście studiujesz?Ciekawa jestem czy przepisali by mi biochemię(zdałąm na 4)i mikrobiolgię(teraz mam,mam nadzieję,że zdam)jeśli ja jestem z Ochrony? Wiem,że czeka dużo nauki bo się przekonuje już coraz bardziej na tych studiach,które więkość społeczeństwa uważa za''lekkie'',może bym podołała tym,tylko najgorsze,że czasem jest tylko 1 poprawka,a potem ,żeby studiować trzeba brać awans-z jednego przedmiotu 500zł,czy u was też tak jest?
studiuje w olszynie. watpie, zeby ci przepisali te przedmioty. mialas na biochemii chociazby elementy biochemii narzadow i tkanek? albo zagadnienia biochemiczne w technologii produkcji zwierzecej?
i troche watpie, ze mialas konretne wirusy/bakterie powodujace szereg chorob u ludzi i zwierzat na tych kierunkach sa podobne przedmioty, ale jest inne podejscie do sprawy.
u nas malo jest przedmiotow, z ktorych mozna miec warunki. jak nie zaliczy sie jakiegos przedmiotu niesekwencyjnego na 1 roku to od razu jest wypad. jezeli ktos nie zaliczy np. anatomii w sesji poprawkowej to tak na prawde ma rok w plecy, a niekiedy nawet 2- jezeli nie ma alternatywy wartosciowych studiow... szczerze mowiac nie mam pojecia, ile kosztuja warunki czy repety... obilo mi sie kiedys o uszy, ze ktos placil za warunek prawie 700zl, a za powtarzanie 2 przedmiotow (repeta, nie warunek) jakies 2000 zl.

Stary 2011-10-07, 22:54   #169
neia
Zadomowienie

Cytat:
To od razu moge Ci odpowiedziec, że biochemii Ci nie przepiszą bo nawet biologia czy biotechnologia ma na biochemii polowe tego materialu co medycyna. Ochrona srodowiska zapewne ma jeszcze mniej.(medycyna ok. 200h i ok. 17pkt ECTS).
Mikrobiologie wiem ze juz z biologii i biotechnologii przepisują bo jest podobny zakres materialu(ok 100h i ok. 8 pkt ECTS), ale obstawiam ze ochrona tego rowniez ma mniej.
Oczywiscie to zalezy od uczelni, bo np. na WUM przepisanie przedmiotow podstawowych nawet z lekarsko-dentystycznego na lekarski jest czasem niemozliwe, a juz w Bydgoszczy potrafią nawet anatomie przepisac z fizjoterapii na lekarski.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-07, 23:18   #170
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez neia Pokaż wiadomość
To od razu moge Ci odpowiedziec, że biochemii Ci nie przepiszą bo nawet biologia czy biotechnologia ma na biochemii polowe tego materialu co medycyna. Ochrona srodowiska zapewne ma jeszcze mniej.(medycyna ok. 200h i ok. 17pkt ECTS).
Mikrobiologie wiem ze juz z biologii i biotechnologii przepisują bo jest podobny zakres materialu(ok 100h i ok. 8 pkt ECTS), ale obstawiam ze ochrona tego rowniez ma mniej.
Oczywiscie to zalezy od uczelni, bo np. na WUM przepisanie przedmiotow podstawowych nawet z lekarsko-dentystycznego na lekarski jest czasem niemozliwe, a juz w Bydgoszczy potrafią nawet anatomie przepisac z fizjoterapii na lekarski.
ilosc godzin i punktow ects to nie wszystko, wazny jest tez zakres materialu. u nas na przedmiocie trwajacym semestr (biologia), dziewczyny, ktore studiowaly biologie przez rok na roznych uczelniach nie mialy przepisanej!

Stary 2011-10-08, 08:47   #171
neia
Zadomowienie

Cytat:
ilosc godzin i punktow ects to nie wszystko, wazny jest tez zakres materialu. u nas na przedmiocie trwajacym semestr (biologia), dziewczyny, ktore studiowaly biologie przez rok na roznych uczelniach nie mialy przepisanej!
Ale przeciez o zakresie materiału rowniez napisalam Zakres, ilosc godzin i pkt ECTS. 3 czynniki. I u mnie rowniez nie przepisywali chemii medycznej ludziom, ktorzy studiowali chemie
Stary 2011-10-08, 09:44   #172
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze słyszę, żeby w Bdg było łatwo o przepisywanie ocen już nie mówiąc o anatomii z fizjoterapii na medycynę

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2011-10-08 o 09:48
Stary 2011-10-08, 09:56   #173
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Ale przeciez o zakresie materiału rowniez napisalam Zakres, ilosc godzin i pkt ECTS. 3 czynniki. I u mnie rowniez nie przepisywali chemii medycznej ludziom, ktorzy studiowali chemie
jak pisalam o zakresie materialu to mialam na mysli konkretne zagadnienia (nie ilosc materialu), troche niejasno napisalam z jakiegos przedmiotu (chyba ochrony srodowiska) ludzie mieli przepisywane oceny. warunki byly 2. wymiar godzin przynajmniej taki, jaki my mielismy (a mielismy tego dosc malo) + przynajmniej 80% zagadnien musialo byc takich samych.

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
Pierwsze słyszę, żeby w Bdg było łatwo o przepisywanie ocen już nie mówiąc o anatomii z fizjoterapii na medycynę
tez nie chce mi sie w to wierzyc... skoro uczelnie maja problem, zeby ze stomy poprzepisywac

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-08, 10:24   #174
neia
Zadomowienie

Cytat:
jak pisalam o zakresie materialu to mialam na mysli konkretne zagadnienia (nie ilosc materialu), troche niejasno napisalam z jakiegos przedmiotu (chyba ochrony srodowiska) ludzie mieli przepisywane oceny. warunki byly 2. wymiar godzin przynajmniej taki, jaki my mielismy (a mielismy tego dosc malo) + przynajmniej 80% zagadnien musialo byc takich samych.
Mialam na mysli to samo. Bo wlasnie to oznacza slowo 'zakres'

Cytat:
Przyjaciel wpierw rok studiował w Bdg fizjo, potem rok medycyne(wiem, ze anatomie na pewno mu przepisali, nie wiem jak z resztą), a potem przeniosl sie(w normalnej rekrutacji) na WUM i tu juz mu nawet z lekarskiego na lekarski anatomii nie chcieli przepisac. o.O
Stary 2011-10-08, 16:07   #175
blondette
Raczkowanie

Czesc dziewczyny Mogę do Was dolaczyc?

Fajnie, ze powstał taki wątek Widze ze wiekszosc dziewczyn juz na jakiś studiach/w szkolach policealnych i chce zaczac medycyne. Strasznie Was podziwiam ze motywacje i dazenie do celu Ja jestem teraz w trzeciej klasie LO. W 1 klasie byłam w humanie, ale oświeciło mnie, ze medycyna to jest własnie to Udalo mi się przenieść od 2 klasy do biol-chemu Moim celem jest GUM tylko i wyłącznie, nie chce wyjezdzac z Trójmiasta. Jeżeli nie uda się to pójdę na dietetykę lub chemie na rok i sprobuje w 2013. Chodze na korepetycje z biologi i chemi. A w ubiegłym roku chodziłam na indeks(kursy przygotowujące do matury niby )

I tez sie zgadzam ze w biola Villego to dużo nie potrzebnej wiedzy do matury

Edytowane przez blondette
Czas edycji: 2011-10-08 o 16:09
blondette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 13:43   #176
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Mialam na mysli to samo. Bo wlasnie to oznacza slowo 'zakres'
niechaj bedzie i tak

Stary 2011-10-11, 18:18   #177
Larwutek
Przyczajenie

Hej Dziewczyny! Jestem Ola i ostatnio zdałam sobie sprawę, że chcę zostać lekarzem. Lepiej późno niż wcale, a późno, bo właściwie powinnam już kończyć studia. Mało tego: mam lic. z wiedzy o teatrze i socjologii, ale chcę teraz (ostatni dzwonek!ding dong!) zdawać maturkę z rozszerzonej bioli i chemii. W sumie tradycja biochemiczna w mojej rodzinie była od pradziadka i tylko ja sie jej sprzeniewierzyłam. Kupiłam zbiory Witowskiego (bio i chem) i różne takie inne pomoce naukowe i mam zamiar sobie z tym radzić. Jednak potrzebuję Waszej motywacji, bo czasem słabość mnie bierze;-). Jestem aktualnie w Warszawie i jeśli ktoś chce, ma czas i ochotę, możemy zrobić sobie jakieś kółko naukowe i w któryś dzień przysiąść i się uczyć.

Całuski
Ola
Larwutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-12, 13:54   #178
agus1315
Zakorzenienie

hej powodzenia w nauce, ja zaraz biore się za robienie notatek z protistów i poczytam nt roślin. nienawidzę botaniki!
Stary 2011-10-13, 11:26   #179
coniglio
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agus1315 Pokaż wiadomość
hej powodzenia w nauce, ja zaraz biore się za robienie notatek z protistów i poczytam nt roślin. nienawidzę botaniki!
To dokładnie tak samo jak ja
coniglio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-13, 11:34   #180
miki223
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez coniglio Pokaż wiadomość
To dokładnie tak samo jak ja
I ja

Moja włosowa galeria
miki223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości