![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
próbowałam ale nie wiem czemu woda wyszła mi mętna i smakowała jakbym nie wiem co tam wcisnęła szok ;(
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
A co powiecie o mleku w proszku odtłuszczonym?
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
mleko w proszku:
w przypadku wątpliwości najlepszą opcją jest czytanie opakowań przeczytaj wartości odżywcze, w tym wypadku porównaj ilość białka w stosunku do węglowodanów: Wartość energetyczna w 100 g: 360,00 kcalBiałko w 100 g:35,70 gWęglowodany w 100 g:51,20 gTłuszcz w 100 g:0,80 g taka ilość węgli(cukru) raczej redukcji nie służy proporcja jest podobna jak w większości produktów mlecznych, za to tłuszczu jest proporcjonalnie mniej ale to nie tłuszcze, a cukier jest największym wrogiem redukcji do tego dochodzi fakt, że jest to produkt wysokoprzetworzony, oczywiście ![]() czy zawiera jakąkolwiek wartość oprócz kalorycznej, zawartej w tym zdenaturyzowanym białku i cukrze? jakieś witaminy, enzymy? "pustych kalori"i nie polecamy na redukcji, a tych pochodzących przetworzonych cukrów tym bardziej ![]()
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-11-24 o 15:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co powiecie na takie śniadanie, ew. II śniadanie: szklanka płatków owisnaych, 2 łyżeczki otrębów żytnich i pszennych, łyżeczka lnu sproszkowanego, to wszystko zalewam wrzątkiem, dodaję ok. 1/4 szklanki melka 1, 5 % tł i łyżeczkę kakao (ale takiego prawidziwego, bez cukru z obniżoną zawartością tłuszczu(na opakowaniu z takim wiatraczkiem, nie wiem, czy to coś wam mówi)). Czasami zamiast łyżki kakao dodaję garśc rodzynek/śliwek. Czy to oby napewno nadaje się na redukcję?
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
haha, no nie wiem, szklanka płatków to chyba z 200g będzie, razem z dodatkami..
![]() wyjdzie Ci jedzenia na cztery śniadania, albo i więcej.. do tego jeszcze te otręby.. ![]() po pierwsze-płatki namaczasz w chłodnej wodzie, żadnym wrzątku, wieczorem po drugie-lnu też nie tykamy wrzątkiem, albo cały namoczony wieczorem, albo mielony przed spożyciem i co najwyżej potraktowany letnim płynem, nie więcej normalnie to myślę, że porcja 4łyżek płatków powinna wystarczyć, dalej dodatki a otręby do tego? po co? psu na budę, czy jak się to mówi.. chyba żeby sie mniej wartości wchłonęło z całej tej ciapcia-rapci ![]() całe to jedzenie to nie jest chyba żeby się pożywić, tylko zapchać? jestem na nie ![]() ![]()
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-11-26 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ten koktajl zamiast przekąski w pracy np? http://www.herbapol.com.pl/pl/nasze-produkty/produkt/60
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
nadaje, przecież po to go wyprodukowali, ale czy jest lepszy od jakiejś zdrowej przekąski?
nie sądzę ![]() cóż takiego zawiera? len mielony odtłuszczony (48,9%), fruktoza (26%), błonnik pszeniczny (17,4%), izolat białka sojowego (4,4%), aromaty, witaminy: C, niacyna, E, kwas pantotenowy, B2, B6, B1, folacyna, biotyna, B12. len? jest zdrowy, ale taki świeży ![]() tu odtłuszczony, więc jako błonnik dalej fruktoza? kiepski składnik, nie poleca się na redukcji http://www.sfd.pl/%5BArt%5D_Diabelska_frukt oza-t434974.html a stoi bardzo wysoko w składzie, na drugim (!!!) miejscu, to żałosne dalej..kolejny błonnik.. potem jakieś śladowe ilości białka sojowego-raczej szału nie ma, soja to kontrowersyjny produkt, więc dobrze że tego jest niewiele do tego trochę aromatu i syntetycznych witamin uogólniając- błonnik z cukrem no rzeczywiście, rewelacja.. ![]() tylko 66 kcal? tylko 66 pustych kalorii.. (tak mi przyszło na myśl, o tych którzy ponoć waciki jedzą? posypać wacik cukrem zagryźć pastylką multiwitaminy i mamy podobny efekt, czyż nie? ze słodzikiem nawet mniej kalorycznie.. potem jeszcze runda na siłowni i żyć nie umierać..)
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za analizę ale już nie mam pomysłu co bym mogła na szybko w siebie wcisnąć płynnego bo na nic innego nie mogę sobie pozwolić jeśli mam kontrolować godziny
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
jestem po prosty zalamana....w tyg sie katuje jem malo naprawde...a przychodzi weekend i jest ciastooo...uwielbiam ciasta , wszystkieeeeee a tu ide do chlopaka ciasto mama na niedziele upiekla, przychodzi siostra ciasto , w domu mama ciasto upiekla mam 4 ciasta do wyboru i wcinam :/ co mam zrobic zeby nie jesc dzisiaj juz zjadlam kawalek :jablecznika ,2 babki , sernik , chlopak ma przywiesc jeszcze jakies z wisniami ....dlaczego tak jest
![]() a co do tematu mam jeszcze pytanie odnosnie śledzi ? mozna ? takie niezrobione, mysle nad dodaniem cebuli cos takiego
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
1.-dlaczego płynnego?
2.-płynny może być sok warzywny, jakiś koktajl zrobiony na wynos czy zupa-krem.. 3.-a dlaczego musisz kontrolować godziny i godziny czego?
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 - nie czuje się syta po sokach i nie zawsze dam rade rano przygotować taki sok, a z tego co wiem, najlepiej smakują po zrobieniu 3 - chce jeść co 3h o tych samych porach
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
wiesz, porównując do tego koktajlu to możesz równie dobrze mieć ze sobą zmielone siemię lniane i zalać letnią wodą, też da uczucie sytości a będzie wartościowsze
jeśli zmielisz prawdziwe siemię to dostarczy zarówno błonnika, jak i dawki bardzo zdrowego tłuszczu, do tego jeszcze mnóstwa innych wartości bo rozumiem, że możliwość zalania jest można też zmiksować kefir z kawałkiem twarogu i dodatkami wg uznania, wtedy jest uczucie sytości wynikające z wolno przysw.białka wartość dodatkowa(witaminy etc.)to już kwestia dodatków wersja "na słono" z warzywkiem, "na słodko" z owocem, wiadomo przy dodaniu do chudego kefiru i twarogu odrobiny dobrego tłuszczu zyskasz bardzo wartościowy zestaw plus super-kremową konsystencję może być kefir zmiks.z owocem/warzywem plus trochę dobrego tłuszczu, albo i kilka zmiks.orzechów-obecność tłuszczu syci tylko że jeśli nie masz dostępu do lodówki to dwie ostatnie propozycje nie nadadzą się a nie może być przekąska o stałej konsystecji, taka "do ręki"? bo tu wybór jest większy.. tak ode mnie-czy jest sens jeść "coś" aby zjeść, aby się zapchać, aby było o danej godzinie..? czy nie lepiej tak ułozyć jadłospis(czasowo), by móc zjeść coś wartościowego?
![]() |
#165 |
Wtajemniczenie
|
Macerata widzę że się znasz na odżywaniu
![]() To ja jeszcze mam wątpliwości co do redukcji, czy oby napewno jem dobrze. Byłabym wdzięczna, gdyby ktos napisał czy można na R jeść: -serek wiejski, -ciemne pieczywo, -ciemny makaron z jogurtem naturalnym (to najcześciej jem na obiad). ![]()
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
możesz, jeśli Ci to służy
mam tylko nadzieję, że cała dieta nie składa się tylko z tych dwóch produktów (ciemna mąka i mleko) ![]()
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
możesz, jeśli Ci to służy
mam tylko nadzieję, że cała dieta nie składa się tylko z tych dwóch produktów (ciemna mąka i mleko) ![]()
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwyczajnie nic nie wchodzi w grę "stałego". Coś płynnego wleję do termo-kubka czy coś i nie zwróci uwagi. Zapomniałam kompletnie o kefirze. Dziękuję i
![]() |
![]() |
#169 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie, staram się ją jak najbardziej urozmaicać ![]() Dziękuję za odpowiedź ![]() EDIT: Macerata, nie pogniewasz sie na mnie jak jeszcze o coś Cię zapytam? A co myslisz o otrębach owsianych, pszennych z małą ilością mleka? wychodzi z tego taki kleik, bardzo dobry ![]() A śliwki suszone? 10 sztuk dziennie? (bez dodatku cukru czy innego badziewia). EDIT2: Podibjam, Macerata, pomożesz? Prosiem ciem ![]()
Studentka psychologii. Jak szaleć, to szaleć ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Paula_95 Czas edycji: 2011-11-30 o 16:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zadomowienie
|
Paula_95: to ja Ci odpowiem to, co mysle ze potwierdzi Macerata: otreby out!
zapychaja, dajac pozorne uczucie sytosci, zero skladnikow odzywczych a do tego jeszcze utrudniaja wchlanianie skladnikow odzywczych z reszty pozywienia - bez sensu.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
co do otrąb- pszenne na pewno bez sensu, i z nich żaden fajny kleik nie wychodzi
![]() owsiane się kleją, owszem, mają niby więcej wartości odż. nie przyglądałam się bliżej owsianym, jak się przyjrzę to może coś dopiszę ja w tą ich rzekomą ogromną wartość opisaną na opakowaniu zbytnio nie wierzę może są wartościowe w momencie wsypywania do woreczka, ale będąc produktem rozdrobnionym z dnia na dzień przecież ową wartość tracą a leżą na półce sklepowej bynajmniej nie kilka dni.. ![]() są też wysokoenergetyczne, więc nijak się mają do redukcji w ogóle po co to jedzenie otrąb??? śliwki bez dodatków? jesteś pewna? zazwyczaj suszone mają dodatek oleju, i to raczej takiego kiepskiej jakości ![]() jeśli jesteś pewna, że go nie ma, to jedz jeśli chcesz tylko że oczywiście nie jako posiłek tupowo redukcyjny ![]() ale ładnie zapychają, więc jeśli komuś służy-czemu nie? wiadomo że nie jeden dany posiłek decyduje, tylko całość jadłospisu, czy będzie redukować czy nie ![]() są jakoś tam konserwowane, ale poza sezonem właściwie wszystkie owoce są naszpikowane chemią, więc w sumie co za różnica..
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
golabek : kasza ,mieso , cebula no i oczywiscie kapusta mozna ? tak do jednego duzego mama dodaje2 lyzki takiego farszu
![]() |
#173 |
Wtajemniczenie
|
A kakao (nie z cukrem, tylko takie PRAWDZIWE o obniżonej zawart. tł), zalane wrzątkiem, bez dodatku mleka na R można?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
można
![]()
![]() |
#175 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
a warzywa na patelnię z biedronki:
- Skład: ziemniaki 30%,brokuł 20%, cebula 10%, fasola szparagowa 10%, kukurydza 10%, marchew 10%, papryka czerwona 5%, papryka zielona 5%. (6.8g węglowodanów,2.2g białka 0.4g tłuszczów w 100 gramach.) - druga opcja: ziemniaki ze skórką, marchew, grzyby mu...coś tam, kiełki? (7.8g węglowodanów,2.2g białka 0.3g tłuszczów w 100 gramach.) ile takich warzyw mogę zjeść do obiadu, jeśli obok na talerzu jest ok.100g mięsa?(nie jem węgli złożonych do obiadu) Cała paczka warzyw ma 750g. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
'bardziej dietetyczne' ciasto marchewkowe? z mąki pszennej, z cukrem trzcinowym,bez oleju?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
ulicasezamkowa
ile zjesz warzyw, to zależy od Ciebie 200-300g max, więcej będzie rozpychać żołądek tylko że w tym wypadku one po rozmrożeniu tracą na objętości, sama musisz zobaczyć ile wychodzi tu są dwie kwestie w sumie istotne: 1.-żołądek to ponoć ok.500ml objętości, dobrze jest go nie napełniać więcej niż w 3/4 na raz 2.-wartość energetyczna jaką chcesz spożyć ![]() problem z tymi mieszankami, że skład tych ekonomicznych jest zwykle zdominowany przez ziemniaki, dalej marchew, a te akurat warzywa są mniej pożądane na red.(marchew gotowana ma wysokie IG) można pokombinować i sobie samemu zrobić mieszankę warzyw, zamrozić i wyjmować po trochu, wtedy skład może być "lepszy" (wg uznania) ale może być i taka gotowa warto ją być może wzbogacić dodając trochę składników (np.najpierw poddusić trochę cebuli, kapusty, fasolki szparag.czy czego tam, potem dorzucić mieszanki) jesli wybierze się jakiś składnik który już występuje w mieszance to smak będzie podobny a skład "lepszy" warzywa, które masz świeże trzeba poddusić wcześniej, bo te z woreczka są już zazwyczaj blanszowane, więc szybciej "dojdą" i będą rozciapkane w porównaniu ze świeżymi ![]() ale można też domieszać np.fasolki szparag.mrożonej, wtedy dusisz razem a skład bardziej "redukcyjny", do tego zdrowiej ![]() to tylko taki pomysł ![]()
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Raczkowanie
|
hmmm a co myślicie o daktylach suszonych na redukcji?
![]() |
#180 |
Wtajemniczenie
|
A kasza manna? Na mleku/wodzie? Bez dodatku cukru.
Macerata, myślę że spokojnie mogłabyś napisac książke o zdrowym odżywianiu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.