|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Dzińdybry,
witam nowe koleżanki w naszym wątku! Wiecie, że u mnie było dziś rano -1? Przeraża mnie to... Mam już dość mojego przeziębienia, jak kicham i kaszle to mnie bolą jajniki. Jak tylko wyzdrowieję to pomogę TŻ wykończyć nasze mieszkanko i niedługoprzeprowadzka:jup i: ![]() ![]() Karolca,o co chodzi z tym sokiem? czy takie karotki mieszane z sokami z innych warzyw/owoców są też niewskazane? |
![]() ![]() |
![]() |
#152 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
czesc Dziewczynki
![]() sokowirowka to dobry pomysl, ale ja mam zamiar nabyc niedlugo blender...bo i tak bede robic pozniej zupki przecierowe dla dzidzi. ostatnie swieta Bozego Narodzenia spedzilismy we Wloszech u Tz mamy...codziennie rano jak to w Italii robila nam sok z pomaranczy, byly hiszpanskie, bo ponoc wtedy byl sezon..nie wiem...ale byly pyszne, do UK przywiozlam 10kg ![]() dzisiaj Tz obudzil mnie w nocy takim smiechem ze brak slow, nie wiem co mu sie snilo, ale smial sie jak opetany ![]() ![]() lece do pracy za chwile, milego ranka ![]() ps. podoba mi sie pomysl dla dziadkow z kalendarzem rodzinnym ![]() ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie z kolei podejscie Anglikow i Irlandczykow do ciazy - przede wszystkim do wczesnej ciazy, jest nie do przyjecia. Tu, tzn w Niemczech i w Polsce miedzy innymi, ciaze sie ratuje, nawet te 6-8 tygodniowe, bo tutaj juz jest ''to'' czlowiekiem. Fakt, ze czasem z ratowania nic niestety nie wychodzi, wiec widocznie tak mialo byc, ale Polacy walcza o zycia i ja to uwazam za dobre. Napewno nie wyobrazam sobie pojsc do lekarza w 8 czy 9 tc z krwawieniem badz plamieniem i uslyszec ''Prosze czekac do 12 tc'' ![]() Co do usg genetycznych, kazdy robi jak uwaza, dla mnie bylo wazne sprawdzic stan zdrowia dziecka pod katem wad genetycznych, bo nie wyobrazam sobie wychowywac chorego dziecka, powolywac na swiat czlowieka ktory juz zawsze bedzie zdany na czyjas laske, badz nielaske, pomoc osob trzecich. Ja wiecznie zyc nie bede. I mysle, ze jestem zbyt slaba psychicznie by zniesc taka swiadomosc, ze moje dziecko samo sobie z niczym nie poradzi, a jak mnie i meza zabraknie to niewiadomo kto i jak sie takim dzieckiem zajmie... Sa ludzie co maja inne zdanie, ale my z mezem mamy akurat takie ... czesto o tym rozmawialismy jeszcze na dlugo przed zajsciem w ciaze. Moj maz pracowal z ludzmi uposledzonymi i fizycznie i psychicznie i widzial niejednokrotnie jak cierpia, choc pewnie nie do konca sa tego swiadomi. Dzisiaj przychodzi moja kuchnia ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 | |||
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry mamuski!
Emigra ja sie w pewnym sensie z anagat zgadzam co do tych badan, tzn wiem chyba co ma na mysli. Ja badanie przeziernosci rowniez zrobilam, ale TZ zadal mi rowniez pytanie (On byl na nie) A jesli okaze sie z duzym prawdopodobienstwem ze dziecko bedzie chore to co? I tutaj mnie zagial! No bo np zespolu downa czy innych tych wad wrodzonych i tak nie da sie wyleczyc. No i np wiem ze w szwecji , nie wiem jak w PL wtedy polecaja usuniecie ciazy brrrr Ja wiem ze nigdy bym sie na to nie zdecydowala, o czym on wie, wiec dlatego zadal mi takie pytanie. Ale patrzac na to z innej strony to ja robilam zeby sie uspokoic, nie bralam pod uwage wyniku negatywnego! To na tyle na ten ciezki temat z samego rana, sorry ![]() Co do ratowania ciazy to w szwecji rowniez przed 12 tygodniem dzidzius nie jest liczony jako dzidzius tylko (przepraszam znowu) jako cos ![]() E tam, co kraj to obyczaj ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
![]() Ja nigdy nie wcinalam tylu owocow co w ciazy, mam wielki na nie apetyt! ![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#155 |
Rozeznanie
|
Melduję się i ja niestety jak na ironię nie mialam wczoraj neta
![]() Ania20 kciuki za wizytę Karo89 uwielbiam tę czekoladę i mam w szafce ![]() Dzisiaj ide do kina na polską komedię "Baby są jakieś inne " Ale wam zazdroszczę tych kopniaków ja jeszcze nic nie czuję ![]()
#156 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() [QUOTE=desia888;29951860]Dzien dobry mamuski! Emigra ja sie w pewnym sensie z anagat zgadzam co do tych badan, tzn wiem chyba co ma na mysli. Ja badanie przeziernosci rowniez zrobilam, ale TZ zadal mi rowniez pytanie (On byl na nie) A jesli okaze sie z duzym prawdopodobienstwem ze dziecko bedzie chore to co? I tutaj mnie zagial! No bo np zespolu downa czy innych tych wad wrodzonych i tak nie da sie wyleczyc. No i np wiem ze w szwecji , nie wiem jak w PL wtedy polecaja usuniecie ciazy brrrr [QUOTE] Też się nad tym zastanawiałam i do takich samych doszłam wniosków jak desia. I tak bym nie usunęła chorego dziecka dlatego żadnych testów genetycznych nie robiłam... No ale macie racje, cieżki temat i ja tak jak anagat nie będę na ten temat dyskutowac, tak w razie czego się odcinam ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=gosica502;29952133]Ooo rety agga co za koleś faktycznie konował beznadziejny :/ Szczerze powiedziawszy ja chodze do lekarza na nfz, nigdy nie byłam u niego prywatnie a zajmuje się mną bardzo dobrze. Wszystkie badania miałam za darmo zrobione toksoplazmoze, cytomegalię, różyczkę, hiva, kiłę, wirusowe zapalenie wątroby no i plus oczywiście morfologia i mocz regularnie. Na każdej wizycie robi usg, wszystko ładnie tłumaczy jeśli mam jakieś pytania. DLatego się nie zdecydowałam na prywatne wizyty w ogóle i dlatego nie mogę pojąc dlaczego tak wiele dziewczyn chodzi prywatnie do gina.. No ale teraz już wiem
![]() ![]() ahAHAHAHA DOBRE ANAGAT ale go zagięłaś ![]() ![]() Ja uwieeelbiam owocki i teraz bardzo dużo ich jem bo nawet mam na nie bardzo dużą ochotę o dziwo. Nawet jabłek jem dużo chociaz nigdy tego nie robiłam.. A teraz mi narobiłyście megaochotę na pomarańcze a do sklepu się wybieram dopiero popołudniuuuuu o wyyyyy ![]() ![]() [QUOTE=desia888;29951860]Dzien dobry mamuski! Emigra ja sie w pewnym sensie z anagat zgadzam co do tych badan, tzn wiem chyba co ma na mysli. Ja badanie przeziernosci rowniez zrobilam, ale TZ zadal mi rowniez pytanie (On byl na nie) A jesli okaze sie z duzym prawdopodobienstwem ze dziecko bedzie chore to co? I tutaj mnie zagial! No bo np zespolu downa czy innych tych wad wrodzonych i tak nie da sie wyleczyc. No i np wiem ze w szwecji , nie wiem jak w PL wtedy polecaja usuniecie ciazy brrrr Cytat:
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
COś popsułyśmy z cytowaniem desia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Wtajemniczenie
|
Cos mi nie wyszlo?
![]() ![]() Wcale mnie to dziwi , tylko nadal nie wiem co ![]()
#160 |
Wtajemniczenie
|
Może to mi się tak tylko wyświetla ale to wygląda jakbyś tylko ostatni fragment mojego posta zacytowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Jakoś zaczynam się martwić. Jestem w 21 tc i o ile wcześniej czułam jakieś łaskotanie w brzuchu to teraz nic. O kopniaczkach nie wspomnę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Wtajemniczenie
|
to prawda co kraj to obyczaj. np. na ostatnim spotkaniu z polozna (Angielka) rozmawialysmy o roznicach w podejsciu do ciazy pomiedzy polska sluzba zdrowia a brytyjska i dla niej niepojete jest to ze kobieta w ciazy tyle razy jest badana przez ginekologa, co w ciazy jest niewskazane - tak powiedziala. moje zdanie n aten temat jest takie ze przynajmniej raz powinnam byc zbadana przez ginekologa, dlatego poszlam do polskiego prywatnie. no i nie sadze emigra ze jesli ciezarna pojechalaby do szpitala w 8-9 tyg z plamieniem badz krwawieniem to kazaliby czekac do 12 tygodnia, jak przychodzi co do czego to potrafia sie zajac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Taki psuj ze mnie ![]()
![]() |
#165 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2011-10-14 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Hej dziewuszki
![]() Zauwazylam u siebie ze ostatnio codziennie rano przyspiesza mi tetno momentami i na chwilke ciezej mi sie oddycha, robi mi sie slabo i za chwile przechodzi. Mysle ze serducho musi pracowac bardziej i to dlatego, pamietam ze w tamtej ciazy mialam takie cos, a czy Wy tez tak miewacie? Cytat:
![]()
![]() |
#167 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz racje z ta technika , ja tez zawsze tak mialam i mam ze argumentacja typu : bo kiedys bylo tak i tak absolutnie do mnie nie trafia bo zyjemy teraz a nie kiedys ![]()
![]() |
#168 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Aguśkaa83;29952703]Hej dziewuszki
![]() Zauwazylam u siebie ze ostatnio codziennie rano przyspiesza mi tetno momentami i na chwilke ciezej mi sie oddycha, robi mi sie slabo i za chwile przechodzi. Mysle ze serducho musi pracowac bardziej i to dlatego, pamietam ze w tamtej ciazy mialam takie cos, a czy Wy tez tak miewacie? przydarzylo mi sie chyba ze 3x jak do tej pory, wczoraj jak lezalam na kanapie naplecach...ciezko bylo mi oddychac, a jak sie polozylam do lozka to zrobilo mi sie slabo i sie zdziwilam ze na lezaco. w ogole wczoraj ciezko mi bylo strasznie wieczorem przez wzdecia, juz naprawde az sie boje jesc (dzis przyjedzie do mnie herbatka koperkowa) chociaz wiem ze za duzo jej pic nie mozna, a w przyszlym tygodniu kolezanka mi przywiezie espumisan...i dzis mnie mdli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj ![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#170 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I to przytykanie uszu o którym któraś z was wczoraj pisała też mam, nie wiedziałam nawet że to jest objaw ciążowy ![]() Ej dziewczyny a mi od 2 dni wieczorami w brzuchu coś tak się przemieszcza dziwnie i nie wiem właśnie czy to jelita aż tak mogą się przemieszczac i wariowac czy to może trochę dzidzia, w sumie to chciałabym zeby to dzidzia dawała znac o sobie bo mam za 1,5, tygodnia dopiero wizytę a mnie schizy zaczynają nachodzic ze coś nie tak i w ogóle noooo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#172 |
Rozeznanie
|
Aguśkaaa-ja z kolei mam tak, że czasem czuję jak serducho mi tak zawali, że aż w gardle je czuję.i czasem bije nierówno. myślę, że tak jak piszesz- serducho jest bardziej obciążone i tyle. raczej nie ma się czym przejmować.
miłego dzionka Dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na ruchy też czekam z wielką niecierpliwością, ale to jeszcze dobrych pare tygodni... ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
Ale mam ochotę na owoce! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#175 | ||||||
Rozeznanie
|
witam nowe mamusie Roksape, monka2k
![]() Cytat:
![]() na mnie państwowo też chciała zaoszczędzić bo dostałam tylko morfologię, cała reszta "nie jest konieczna" ![]() Cytat:
![]() można jeszcze zrobić album/fotoksiążkę ze zdjeciami rodziny + do tego jakieś teksty wiersze czy wspomnienia. to robiłam dla rodziców i do tej pory lubią go wyjmować i sobie oglądać czytać. ![]() i jeszcze jeden pomysł ale nie wiem jak z organizacją. Moim rodzicom na okrągłą rocznicę zamówiliśmy w urzędzie stanu cywilnego taką uroczystość jakby powtórnego ślubu/złożenia przysięgi. była oficjalna przemowa, kwiaty i medal od władz miasta ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i zawsze sobie przemyce cos czego nie lubie, np jedno kiwi i wcale jego smaku nie czuje bo zginie jakos w srod innych smakow ![]()
![]() |
#177 | |
Wtajemniczenie
|
Moj Tz wlasnie wstapil do mnie do biura - bo jedzie po kumpla na lotnisko...jak wsadzilam glowe przez szybe do samochodu...a tam jak w drogerii
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#178 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A moze to jest kolezanka ![]() Dobrze go/ja obejrzyj po przyjezdzie ![]()
![]() |
#179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wole w druga strone, wole zapobiegac niz leczyc, zwlaszcza jesli chodzi o zdrowie i zycie moich dzieci. Ja robie wiekszosc koniecznych badan, niektore dodatkowo. Jedynm z nich jest np zrobienie badan na gronkowca, gdzies s okolicach 36 tc. Bardzo wiele kobiet miewa to, nie wie o tym, a potem rodzi maluszka i kilka dni po porodzie maluszek jest powaznie chory, musi lezec pod kroplowka, w inkubatorze, bo podczas porodu doszlo do ratazenia gronkowcem, ktory jest grozny dla zycia noworodka. Oczywiscie padanie jest tu w Niemczech dodatkowo platne, ale jesli okaze sie, ze mam to cos, to wtedy jest wiadomym, ze przy porodzie musze dostac antybiotyk, zeby ochronic dziecko. A co do innych badan ginekologicznych... hmmm... gdybym ich tyle w czasie coazy nie miala robionych, to nigdy bym pewnie nie wiedziala, ze mam grzybice jakas. Takze uwazam podejscie lekarzy/poloznych na wyspach za dosc sredniowieczne ![]() Cytat:
![]() ja za bananami tez nie przepadam, kiwi uwielbiam, a melona kiedys jadlam, ale przestalam jak cora miala problemy brzuszkowe wlasnie przez melona. Od tamtej pory jakos mnie nie kreci a mango nie wiem... chyba nawet nigdy nie probowalam ![]()
![]() |
#180 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A jesli czujez cos w brzuszku inaczej niz zwykle, to mozliwe ze to dzidzia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:31.