|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wychodzenie na dwor-prosba o rady
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam bardzo upartego szczeniaka. Za nic w swiecie nie chce zrobic swoich interesow na dworze. Mimo ze biegam z nim co 2 godziny na spacery, na ktore chetnie chadza,sciska zadek tak dugo poki nie wrocimy do domu i robi swoje siusiu na kupke. Nie krzycze na niego bo to nic nie da. Chcialam napisac ze mam szczeniaka yorki i ma 4 miesiace a od miesiaca u nas w domu. Moze ktos tez mial taki sam problem z uparciuchem i jak sie z tym troszeczke smierdzacym problemem uporal?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Przyczajenie
|
Dot.: jak nauczyc szczeniaka zalatwiac sie na dworze???????
Jak go chcesz oduczyć sikania w domu, skoro go za to nie karcisz?
![]() A przy okazji, miejsca w domu, które piesek "oznaczy" trzeba bardzo dokładnie wyczyścić, dobrze jest nanieść na to miejsce jakiś inny zapach (np. niektórzy stosują wodę z octem) Chodzi o to, żeby nie oznaczał terenu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o to zeby krzyczec na psa ,wtsarczy odpowiednim tonem go skarcic ,obserwowac gdy w domu szuka odpowiedniego miejsca na siusiu i szybko wyniesc ,po czym od razu nagrodzic slowem i smakolykiem.
wychodzic takze po spaniu i jedzeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zadomowienie
|
Nie karć psa w domu bo to nic nie da. Dojdzie do tego, że pies będzie się chował za kanapę i tam załatwiał. A tego chyba nie chcesz. Są 3 zasady wychodzenia z psem:
1 Po jedzeniu 2 Po piciu 3 Po spaniu Gdy piesek zrobi siku na dworzu pochwal go, daj smakołyk. Piesek zapamięta, że lepiej jest załatwić się na dworku bo dostanie nagrodę ![]()
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
i jak coś zrobi na twoich oczach przerywasz mu, mówisz takim mocnym tonem ''nie wolno'' i natychmiast wynosisz go na dwór żeby tam dokonczył, jak dokonczy chwalisz. Tak zbierając wszystko i dodając od siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
No to ja się dołączam piesek jest u mnie niecały miesiąc i na początku też nie chciał załatwiać się na polu tylko w domu. Teraz jak wynoszę go na pole to wie, że wychodzi po to, żeby się załatwić, ale oczywiście z sikania w domu nie zrezygnował
![]() ![]() I drugie pytanie, troszkę nie w temacie. Zaczynają swędzieć ją zęby i dlatego wszystko musi gryźć. Ciągle podchodzi do mnie i gryzie mnie (albo mojego TŻta), a gryzie dość mocno. Nic nie daje skarcenie jej, krzyknięcie, bo zaczyna gryźć jeszcze bardziej a do tego szczekać. Co mam zrobić? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zadomowienie
|
to dawaj cokolwiek co śmierdzi i jest twarde- np. wędzone świńskie ucho, wędzone kości czy ryjki świńsdkie czy cos takiego, aby śmierdziało : P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Wtajemniczenie
|
Odnosnie nauki zalatwiania sie na dworze- moje psy, a takze psy znajomych byly uczone 'moją' metodą. Czyli zero bicia, krzyczenia, szarpania za skorę czy branie psa za obroze gdy robi kupe i przenoszenie go w odpowiednie miejsce. To ze pies zalatwia sie nie tam gdzie powinien to nasza wina, nas powinnismy za to karac a nie czworonoga. Przede wszystkim nalezy zwiekszyc ilosc spacerow. Najlepiej tak co 2 godziny wychodzic chociaz na to 10 minut (jesli to szczeniak
![]() ![]() Na efekty czeka się od tygodnia do czterech, pozniej mozna powoli zaprzestawac dawania smakolykow i ograniczyc sie do radosnego tonu glosu czy drapania za uszami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, metoda z nagradzaniem jest bardzo skuteczna
![]() ja swojego psiaka nauczyłam siusiać na dworze na podstawie metody behawioralnej Karen Pryor z przysmakami i klikerem, załapał bardzo szybko, a potem jeszcze "wyklikałam" mu podnoszenie nogi, żeby sobie łapek nie osikiwał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Wtajemniczenie
|
oj, ja pamietam ze jak moja druga suczka juz sie zaklimatyzowala u mnie w domu to rozszarpywala wszystko co jej wpadlo w zeby. Ale zwlaszcza sobie upodobala moje rece i nogi- skore mialam czasem do krwi pozdzierana ;/ i w sumie juz nie pamietam jak ten problem rozwizalismy z rodzina, chyba samej jej przeszlo, ale co odcierpialam tego nie zapomne do konca zycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Przyczajenie
|
Ja tez mam nadzieje Phony , ze jakos ta faze przezyje ale slady pozurkow tego Drakuli na dlugo pozostana na moich rekach i nogach.Ale w sumie moge powiedziec, ze to moj drugoplanowy "problem". Najwazniejszym jest siusiu na dworze. W ogrodku jeszcze sie zalatwi ale na normalnym spacerze nie.Dzisiaj rano jak Benny sie obudzil ja tez wyskoczylam jak oparzona z lozka, ze 2 sekundy bylam ubrana bez mycia czy czesania i wyparzylam na dwor. Ale byla strasznie la pogoda, sypal snieg z deszczem ale zacisnelam zeby i dalej chdzic z nim po trawce. I co bylo - NIC. Sciskal zadek tak dlugo ze byl przemoczony do suchego wloska- ja zreszta tez- trzesslismy sie obaj jak galareta i po 20 min odpuscilam. Wrocilismy do domu, otwarlam grzwi na ogrodek a on hop i zaraz zrobil siusiu. A pzeciez nie zawsze bedzie mogl robic w ogrodku - Musi robic na spacerach. Moze poprawi sie pogoda - to nie odpuszcze tak dlugo bede z nim stala na dworze, ze albo on cos zrobi albo ja zakorzenie sie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny znalazłam pomocny artykuł, może którejś się przyda
![]() http://pies.onet.pl/20971,13,16,jak_...a,artykul.html
![]() |
![]() |
#168 |
Zadomowienie
|
a zeby podnosil nozke to jak? bo my z moim mamy juz obcykane siku na dworze przez wlasnie dawanie smakolykow;P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zadomowienie
|
no nasz ma juz 6 mscy i jaderka dawno mu oba wyszly :P no coz to poczekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zadomowienie
|
Jak podejrzy inne psiaki to zajarzy heh
![]()
![]() |
#172 |
Przyczajenie
|
Powoli zaczynam tracic cierpliwosc z moim yorkiem. Uparty jak osiol, ja zdzieram zelowki w butach a on jak nic na dworze nie robil tak i nie robi. Dzisiaj capnelam go prosto z lozka na dwor jako ze troche lepsza byla pogoda to wytrzymalam 1 godzine i odpuscilam bo tak bylo mi zimno. A jak tylko weszlismy do domu to maly "puscil" i odwalil jeziorko z dodatkiem. Albo on sie nauczy albo mnie diabli wezma. Mial ktos z was juz takiego uparciucha.? Przeciez on za 5 dni bedzie mial cztery miesiace- bylby juz czas zeby cos zaczal kumac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
z rana wyjdź z nim i czekaj aż się załatwi i potem go pochwal daj jakąś przekąskę... i obserwuj go jeśli zacznie się kręcić to od razu zabieraj go na dwór taki szczeniak bardzo często sika więc możesz wychodzić z nim co przymuśmy 1,5h. Musisz poświęcić na to dużo uwagi i czasu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Jak kogoś to pocieszy to mój Deluń jak był mały załatwiał się tylko i wyłącznie na...łóżku...i to szczególnie moim
![]() codziennie pościel do wymiany , na koniec łóżko do wymiany...i tak miałam je wyrzucić. Stał się starszy to sam zrozumiał...najlepiej często wychodzić z nim na dwór i jak się załatwi to go pochwalić ja tak robiłam...a moim zdaniem to pies sam musi zrozumieć nic innego się nie zrobi...
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
![]()
Cierpliwość trzeba mieć.
Moje psiury zaczęły rozumieć, że siku i dodatki ![]() ![]() ![]() Teraz ma 8 miesięcy i od 2,5 miesiąca nie załatwia swoich potrzeb w domu ![]() Także cierpliwość i musisz maluchowi poświęcić naprawdę sporo uwagi i czasu. Nie ma lekko (no, zawsze można pójść na łatwiznę ->kuweta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Wtajemniczenie
|
kuweta tez jest w gruncie rzeczy dobrym rozwiazaniem. CHoc 'przejsciowo' niech robi do kuwety, a na spacery i tak chodz.
I znajdz optymistyczna strone- gdyby to byl dog niemiecki to kaluza bylaby znacznie wieksza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Przyczajenie
|
Ja wiem dziewczyny, ze nie ma zmiluj sie .Wiecej z nim latam po dworze jak jestesmy w domu. A w domu tez mam go caly czas na oku. Teraz np. wrocilismy ze spceru, oczywiscie nic nie zrobil i tyle co zdjelam kurtke a on sie przymierza do siku. To go cap i na dwor, ale niestety nie dokonczyl dziela tylko stal i patrzyl na mnie. Postalismy tak t 15 min. powrot do domu a on konczy "dzielo ".I to nie pierwszy raz. To wyglada na jakas walke ze mna, jakby sie staral pokazac kto tu rzadzi. To nie jest moj pierwszy yorki tylko drugi a z tym pierszym nie mialam takich problemow. Fakt kupilam go latem to wszystko poszlo jak z platka. Teraz wzielam sobie specjalnie 2 tygodnie urlopu zeby go czegos nauczyc i zeby byc caly dzien z nim w domu( moja druga polowa jest caly dzien w domu ale jak zagapi sie na telewizor to nie widzi co pies robi).Zdaje sie ze jutro bede prosila szefa o dodatkowy tydzien urlopu - ale czy to cos da??????????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
Jak go capniesz, gdy się przymierza to wyjdź z nim na spacer do skutku. Nawet godzinny. Nie stój nad nim bo może to powodować u niego stres i może dlatego się nie załatwia. Normalnie się z nim przejdź.
Możesz wykombinować ok. 2m sznurek i przywiązać go sobie/połówce do paska a drogi koniec do obroży, jak zacznie się wiercić-spacer. Jeśli dostaniesz urlop nastaw dodatkowo 2-3 razy budzik w nocy i przemęcz się na kilku dłuższych nocnych spacerach. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:53.