![]() |
#151 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Czy zwracasz uwage na sklad produktow dla dziecka?
może ale moja sis mieszka w mieście oddalonym od mojego o 200km też ma na osiedlu stokrotę i asortyment jest identyczny...
jedyny + ze maja wędliny indykpolu i morlin... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W asdzie kupuję jogurty (asda special), soki (też marki asda, te z lodówki, w blastikowych butelkach, zawierają tylko i wyłącznie sok z owoców, bez dodatku cukru i wody, koszt 4 funty za 3 butelki), smoothie (też asdowski z lodówki obok, zawiera same przeciery owocowe- kokosowy, niebo w gębie, koszt 1 funt za jeden karton),makarony (asdowskie, 100% z pszenicy durum), czasem kupuję także zestaw wędlin włoskich, sery pleśniowe, sery hiszpańskie (asda special). Kupuję też czasem owoce i warzywa- ale to juz zależy od ich jakości, (ostatnio udało mi się kupić borówki amerykańskie). Także jeśli się poszuka, znajdzie się dobrej jakości rzeczy w dobrej cenie. Cytat:
Mięsa także nie kupuję w asdzie (chyba że mam sytuację awaryjną to kupuje mieloną pierś z indyka), kupuje piersi z kurczaka w lidlu i je sama mielę. Radzę także poszukać w okolicy fermy kurzej. My mamy taką za miastem i kupujemy tam jajka zerówki, duże, taca 30 jajek...6 funtów ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Czarina a wiesz odnośnie lodów ja robię sorbety ze zmiksowanych owoców i soków takich z miąższem mam takie foremki z patyczkami bodajże z IKea.
Cytat:
![]() odnośnie składów warto je czytać w sieciówkach np Biedronka i Netto są naprawdę świetnej jakości produkty tak jak te kabanosy o których pisałam bądź wafle ryżowe 7 składnikowe mogłabym długo wymieniać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za nas robi to maszyna Chyba że robisz sorbety bez mieszania? Odnośnie asdy- ja tam jeszcze kupuję świerze ryby. Są dobrej jakości, raz kupiłam rybę w tesco i była po prostu obrzydliwa. Fuj. Z tesco to polecam tylko bagietkę wypiekaną na miejscu z pieprzem i solą, pycha. Tylko nie wiem jak składowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
nie mieszam jak robisz z mielonych owoców blenduję jest ok 2 wersja to soki z lidla takie gęste wieloowocowe super sie sprawdzają
![]() co do chleba to juz wogóle inna bajka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
To musze sie wybrac do asdy w najblizszym czasie tym bardziej, ze baby eventy tylko do 5 lutego! (dopiero w ulotke spojrzalam a widze, ze fajne rzeczy maja przecenione).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja dziecko to mały żarłok, od samego urodzenia tak było i tak ma do dzisiaj. Mam więc duże pole do popisu i przy okazji łatwo - wszystko wcina bez szemrania. A czy ją zdrowo karmię czy nie... Trudno określic. Staram się mieć na tyle wpływ na to, co podaję, na ile mogę. Moim zdaniem to jest zwykle.....żeby nawet przy surowym mięsie, owocach i warzywach kobminowali. Wkurza mnie to maksymalnie i zamiast się czepiać Isabell ( to nie do Ciebie patrilla), czepiałabym sie raczej producentów i Monsanto chociażby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli ludzie maja gdzies swoje zdrowie, to dlaczego wymagac od producentow zeby o nie dbali zamiast nas? Zwrocilam raz znajomej uwage, ze zielony kolor napoju gazowanego (ktory podawala dwulatkowi) z pewnoscia nie jest naturalny i ze aspartam znajdujacy sie w tym napoju juz w ogole nie jest odpowiedni dla dziecka. Na co dostalam odpowiedz "A tam gadasz jak smakuje, to niech pije". No i witki mi opadly. Moze glupie porownanie ale mi jak dzieciak zechce sie napic plynu do naczyn i mu zasmakuje to tez mam zostawic? Ma jak krowie na rowie wypisane na etykiecie pol tablicy Mendelejewa, ale niech dziecko pije, co tam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ja na to poradze, ze tak robia? Mam na to jakikolwiek wplyw? Po prostu nie kupie takiego produktu i tyle a jesli bym kupila to swiadomie zaplacilabym za chemie i moge miec pretensje tylko do siebie. Na rynku jest masa produktow, mam wybor, kupuje to, co jest lepsze a niekoniecznie drozsze. A jak mialabym dac dziecku napoj zawierajacy polowe odkrytych pierwiastkow to wolalabym kompot z owocow ugotowac-szybko i zdrowo. Sama pilam kompoty badz soki domowej roboty bedac dzieckiem i ciesze sie, ze matka nie ladowala we mnie napoju za "zlotowke" bo nie chcialo jej sie obrac kilku jablek. Kazdy z nas ma wybor wiec ja do producentow pretensji nie mam. Nie zbawi mnie minuta poswiecona na analize skladu produktu. A jak komus sie nie chce to jego sprawa, mnie to ni grzeje ni ziebi bo kazdy robi sobie jak chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak się niestety dzieje nie tylko z małymi mleczarniami. Trudno jest walczyć z gigantami, ale można próbować. Chociażby śledzić to, kogo nasze rządy wpuszczają na rynek, na jakich zasadach, nagłaśniać w miarę możliwości. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to chyba niestety jest wiekszosc. A produkty organiczne drozeja bo skoro na zwykly chlam jest wiekszy popyt to producent "organikow" musi podniesc cene zeby sie utrzymac. Po za tym producent dajmy na to marchewki organicznej ma wagowo mniejsze zbiory od producenta stosujacego nawozy a wiadomo, ze nikt do interesu dokladal nie bedzie. W obecnych czasach ludzie cenia sobie wygode i niska cene. Niestety wiele jest osob, dla ktorych dany produkt jest swietny bo tani a co w srodku, to juz sie nie liczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Rozeznanie
|
Produkty dobre i zdrowe to nie muszą być tylko produkty eko czy organic, czasem te dobre składowo są tańsze od popularnych i reklamowanych na prawo i lewo (wiem, bo czytam składy i kupuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem eko fanka, eko mama ani niczym innym w tym stylu. Jestem jedynie przeciwna smieciowemu jedzeniu i pieluchom jednorazowym (bo jakos nie jestem w stanie uwierzyc, ze cieniutka warstwa "czegostam" ktora zamienia sie w zel i potrafi utrzymac duze ilosci plynu nie jest szkodliwa. Jedna wielka chemia, ktora dziecko ma na sobie praktycznie 24 godziny na dobe). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
Pamiętam że ciężko ale jednak można było znaleść skład pampersa na Pampersie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Teraz jeszcze jakoś ten skłąd jest pisany w miarę rzetelnie, ale kiedys tak nie było i wtedy to był problem.
Jednak co z tego,że producenci muszą napisac wszelkie świńswto,jakie wrzucili do np.jogurtu lub serka,jeśli po wspaniałej reklamie sporo rodziców jak zaczarowni pójdą do sklepu i kupią jakąś Gratkę czy cuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a co myślicie o mleku modyfikowanym .Gdzieś w necie przeczytałam że jest nie zdrowe ale silne lobby producentów nie pozwala aby dowiedziało się o tym społeczeństwo .
Teraz słyszy sie o żywności GMO która zagraża naszemu zdrowiu . http://wiadomosci.wp.pl/title,Plody-...wiadomosc.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
O mleku nic nie wiem. Dzięki za info, trzeba będzie poszukać wiadomości.
Co do GMO w Polsce, to ciekawy wywiad na ten temat znajdziesz tutaj: http://srodowisko.ekologia.pl/wywiad...GMO,15571.html Pamiętam, jak się w Danii uśmiechałam pod nosem na widok ich ogromnych jabłek w sklepach, ślicznie popakowanego czerwoniutkiego mięsa w supermarketach itd. Na innych półkach stały produkty zwane eko, o wiele droższe. Kpiłam sobie, że to, co u nich szumnie nazywane jest eko, u nas jest traktowane normalnie i o wiele mniej kosztuje, bo to norma. No i bach. Zaczynamy się coraz bardziej upodabniać do innych krajów EU w tym zakresie. Mina mi zrzedła, nie powiem. Jeszcze dopiszę. Ja robię semifreddo (tak w temacie lodów). Jest wiele przepisów w necie, chociaż nam akurat najbardziej zasmakowało semifreddo z serem Mascarpone. Od niedawna korzystamy też z wyciskarki do warzyw i owoców. Sprawdza się póki co, dobrze wyciska, dziecku na szczęście to też smakuje. To odskocznia od kompotów, dla urozmaicenia. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2012-01-28 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://pieluszkomania.blogspot.com/2...orazowych.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;31915345]poliakrylan sodu
http://pieluszkomania.blogspot.com/2...orazowych.html[/QUOTE] ![]() Kto zezwala na ladowanie do pieluch substancji powodujacej smierc zwierzat? Czy tak trudno sie domyslec, ze dla dziecka takie chemikalia nie sa obojetne? Wcale sie nie zdziwie jak za pare lat dzieci zaczna powaznie chorowac z powodu pieluch jednorazowych. Niektore skutki ujawniaja sie dopiero po kilku latach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Wtajemniczenie
|
przyznam, że ja uzywam pieluch jednorazowych, ale na szczescie córka nie miała nawet 1,5 roku jak nauczyła się uzywać nocnika, nad synkiem intensywnie pracuje w tej kwestii, ale są przecież dzieci, które biegaja w pampersach nawet do 6 roku życia!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Konto usunięte
|
ha!
pieluchy jedn.potocznie zwane pampersami to jeden z najbardziej zapalnych tematów osoby które uzywają/ły pieluszek tetrowych (w tym ja) miały przyjemność być wyzwane (oczywiscie w necie) od zacofańców i średniowiecza ,ba. ja osobiscie zostałam odesłana do prania na tarze nad rwącą rzeką ![]() koronnym argumentem zawsze było( i chyba nadal jest) cyt-' ja zamiast babrać się w gównach wolę poświęcić ten czas dziecku' swoją drogą pisały to osoby które większość dnia klepały w necie ![]() ale mi tam rybka...przecież każda matka chce jak najlepiej dla swojego dziecka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
łajka ale się uśmiałam z rana
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#177 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Wtajemniczenie
|
może niektórzy popadają w paranoje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;31920689]Bo to nie jest do jedzenia DO NOT EAT. Połknięty absorbent pęcznieje w jelitach, a potem je rozrywa.
Kto normalny karmi zwierzęta (i dzieci) pieluchami ?[/QUOTE] "Producenci pieluch jednorazowych nie wypowiadają się na temat składu chemicznego ich produktu. Wiadomo jednak, że w skład wielu jednorazówek wchodzą takie substancje, jak poliakrylan sodu (tzw. superabsorbent), rakotwórczy benzol znajdujący się w żelu absorbującym (wykryty przez niemiecki Öko-Test w 1988r.), furan i dioksyny (substancje rakotwórcze) znajdujące się w celulozie i powłoczce pieluchy jednorazowej, tributylocyna (TBT) powodująca zaburzenia systemu hormonalnego, a także sztuczne substancje zapachowe, które agresywnie działają na skórę niemowlęcia." Jak widac nie trzeba dziecka karmic pieluchami. ![]() Za taki sklad to ja podziekuje. LAJKA ja wiele razy wysluchiwalam od ludzi, ze cofnelam sie kilka lat w stecz bo kto to widzial, zeby dziecku szmaciana pieluche w 21 wieku zakladac. Ale zlewam takie komentarze. Zobaczymy za pare lat czy te wspaniale jednorazowki nie odbija sie na zdrowiu dzieci. A jesli kiedys sie okaze, ze faktycznie maja negatywne skutki dla zdrowia, nie bede musiala sie martwic, ze mi sie dzieciak rozchoruje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A swoją drogą, ja nie miałam pojęcia,że w tych "pampersach" jest tyle zła. Ja juz okres pieluch mam dawno za sobą (tzn moje dzieci mają go za sobą ![]() ![]() Odnośnie tych pampersów,to myślicie,że one mają w kontakcie ze skórą takie rakotwórcze działąnie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:37.