![]() |
#151 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Szczerze, u mnie od podstawówki do liceum NIKT nie przynosił picia w termosie. Dopiero jak poszłam na studia, więc u mnie jest takie przekonanie, że to wynalazek typowo studencki, albo na jakieś wycieczki.
![]() |
#152 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak, i najlepiej jeszcze iść do pracy w wieku góra 15 lat. Wychodzi na to, że rodzice są tylko od tego, żeby jako tako odchować przez pierwsze 10-15 lat i dalej radź sobie sam, a najlepiej jeszcze pomagaj rodzicom. Sorry, nie ta epoka, może tak było w XIX wieku, kiedy dzieciaki szły do fabryk jak tylko odrosły od ziemi, ale teraz już tak nie jest. Jak matka nie ma na spodnie dla córki, to po jaką cholerę decydowała się na 5 dzieci??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#155 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówiąc szczerze, niektóre wasze dziewczyny poglądy mnie przerażają i serdecznie współczuję waszym przyszłym dzieciom.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moi rodzice wciąż się dopytują, czy czegoś nie potrzebuję. Cały czas padają pytania, propozycje, bo o mnie dbają, mimo że już jestem dorosła i powinni sobie może dać spokój. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2012-02-26 o 18:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje koleżanki niektóre naprawdę były biedne ale nikt nie dawał im tego odczuć. Ok, czasem kupowałam cos po szkole albo mówiłam,ze też nie mam pieniędzy ,żeby im przykro nie było. Ale jakoś zyją, dobrze sobie radza. Nie czują niewdzieczności do rodziców bo byli biedni ![]() Powiem szczerze,ze do 22 roku zycia nie pracowalam - miałam pieniądze. Mama tez mi odradzala . Mówiła "jeszcze się napracujesz". Żałuje,ze słuchalam. Koleżanki, które dorabialy są bardziej ogarniete życiowo, daja sobie radę, nie boją się pracy,znają wartość pieniądza ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Poza tym zapominamy,że autrka dostala aparat na zęby, siostra okulary etc - to nie są tanie rzeczy W ogóle tu sie debata wywiązała między zarabianiem na bułkę a prośbą o ipoda ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Ja właśnie Always nie lubię, któraś tu dobrze je określiła - cerata, która w dodatku się rwie ![]() Ale to prawda, jeśli jej nie pasują to powinna powiedzieć i dostać na takie, które jej pasują. W ogóle czemu ta matka chowa je w swojej szafce(tak jakby przed córkami ![]()
![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
W ogóle fajnie, że taki problem został poruszony na wizazu, a w sumie nie fajnie - bo jednak autorka ma problem.
Ze względu, że osoby które tu siedzą są młode i jeszcze pamiętają jak to było kilka lat temu to myślałam, że odzew bedzie inny. A tu skandal, że po co 2 zł na bułkę czy sok (ponadprzeciętny wydatek bo przecie jest herbata) i nie kupować nic w sklepiku szkolnym. Ile od razu osób na forum niby zarabiało jako hostessa od nie wiadomo ilu lat bo inaczej nic by sobie nie kupiło i z gołym tyłkiem by latało. Dziecko to pasożyt bo żąda butów na wf i spodni oraz lepszych podpasek bo matka swoje lepsze chowa, a córce gorsze kupuje (ejj rozumiem tusz czy podkład ale jak można kupować dziecku gorsze podpaski żeby w miesiącu 2 zł zaoszczędzić). Przecież rodzic ma obowiązek zapewnić pewien komfort życia dziecku. I tu nie mamy problemu z biedną rodziną tylko widzę że mamuśka znalazła sobie taki sposób wychowania i każe na zbyt wiele podstawowych rzeczy zarabiać córce... Przecież ona tez powinna mieć weekendy wolne bo musi się uczyć do matury i wyjść ze znajomymi gdzieś, a nie tylko robić jako hostessa cały czas... Widzę, że zamiast rozwiązać problem to zaraz licytowanie się kto jak szybko się nie usamodzielnił i wogóle 18latka która bierze kasę od rodziców to pasożyt... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I też tego nie rozumiem, zresztą wcześniej już pisałam o tym, że np u mnie w domu było inaczej. Teraz też zaczęłam się zastanawiać czy aby autorka przedstawiła wszystko do końca bezstronnie, czy może za parę godzin wejdzie i napisze, że właściwie oprócz aparatu to jeszcze ostatnio dostała wypasiony telefon. Szkoda, że nie możemy się dowiedzieć jak to wygląda ze strony matki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Dzieci lubią rządzić rodzicom, na co mają wydawać kasę, ale nie mają zielonego pojecia jakie są realne koszty życia dla ich rodziców, dla mnie całkiem dobrym przykładem jest ten wątek, gdyby autorka doceniała to co dostaje to skoro ledwo co dostala aparat na zęby żeby je wyprostować i mieć piękny uśmiech, bo niczemu innemu to raczej za bardzo nie służy, to by nie rozpaczała, że nie dostała nowych ładnych dżinsów. Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 18:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-02-26 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Hultaj ty dalej nie widzisz problemu autorki. Jej rodzice mają kasę i kupili jej ten aparat na zęby. Ale na mniejsze wydatki typu spodnie czy buty na wf wymagają by sama sobie dorobiła jako hostessa - bo dziewczyna pisała, że pracuje w weekendy.
I później nie dziwie się jej - ma szkołę w tygodniu, pracę w weekend i jeszcze o głupie trampki musi się kłócić, a mamuśka sobie wszystko kupuje i młoda zazdrości. I dobrze ją rozumiem bo mam bardzo podobny problem w rodzinie - tzn. nie ja ale kuzynka jak już wcześniej w tym wątku pisałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Uważasz, że to dobrze świadczy o dziecku, jak tak doskonale kalkuluje, ile matka wydała pieniędzy na siebie? (Może jeszcze stanie pod drzwiami pokoju i zacznie liczyć ile razy w miesiącu rodzice uprawiają seks i czy to za mało czy za dużo. ![]() Albo np. rodzic może wrócić z imprezy 3 rano, nastoletni synek też powinien móc się bawić do takiej godziny, prawda? Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 19:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka nie ma kieszonkowego.
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro autorka nie ma kieszonkowego, to niech o tym pogada z matką, niech zapyta, jak ma się uczyć gospodarowania pieniędzmi, skoro ich nie ma, zamiast psioczyć i wszystko wyliczać. Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-02-26 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie to przeraziło to wyliczanie jaka bluzka, spodnie etc "mama już ma sukienkę na pogrzeb" ![]() W drugim poście wspomniala o aparacie, oprawkach dla siostry (wszystko z dokładną ceną ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Opisała matkę bardzo krytycznie, wprost nazywając, że chyba sobie zrobiła 5tkę dzieci po to, żeby potem mieć tyluż sponsorów na stare lata, milutkie, nie powiem. Ja bym sobie jeszcze dopisała, że może nawet wprost uważa ją za nieroba, bo przecież (zdaje się) nie pracuje zawodowo, ale jak dzieci były male to robota sama się przy nich odwalała, nie? Albo potem przy okazji wspomniała mimochodem o takim skromnym w sumie wydatku jak ten zakup aparatu na zęby, drobiazg przecież. Może niechaj autorka opisze żaląc się, ile rzeczywiście ma tych par spodni, bluzek, i czy chodzi taka zaniedbana, czy rzecz idzie o to, że nie ma na kaprysy, na to, że nie może sobie pójśc do galerii i wyjść z bluzeczką? Lub niech wytłumaczy np., czemu skoro jej się buty rozwaliły, nie poszła i nie powiedziała wprost ojcu, żeby dał jej 15 czy 20 zł na nowe tenisówki, bo zwykłe cichobiegi na salę gimnastyczną drożej nie kosztują. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sama autorka gdzieś przepadła, a tu tyle niejasności ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
BAN stały
|
słowa autorki. ''naprawde chciałam kupić te spodnie bardzo mi się podobały''.
Nie ''mamo, wiesz, że wyglądam w spodniach jak idź stąd ;-), że musze też wyglądać jak człowiek, że cięzko znaleźć mi coś fajnego na siebie i trafia się okazja'' tylko ''naprawde chciałam kupić te spodnie bardzo mi się podobały'', no argument nie do pobicia. A co na to mama? ''Mama zbulwersowana, że ona też musi sobie coś kupić, nie tylko ciągle nam kupuje, a sobie nic nie kupi. Choć ma pełną szafe ubrań i nie są to aż takie tanie te ubrania'' No to jak to w końcu jest, bo z powyższego wynika, że mamusia uważa, że ''ciągle wydaje na dzieci'', dziecko ma pretensje, że matka ma ciuchów pełną szafę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2012-02-26 o 19:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobnie jak Hultaj myslę,ze nie znamy prawdy tej najprawdziwszej ![]() Dla mnie to śmieszne - gdy dziewczyna wylicza matke to wspomina jakie to kwoty niebotyczne wydaje, lecz gdy rzecz jest o aparacie to sięokazuje,ze to nie aż taki wydatek straszny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz wiele moich koleżanek ma małe dzieci i są takie które lepiej mogłyby o nie zadbać, a są egoistyczne i patrzą na siebie. Nie ma co generalizować ludzie są różni, a dziewczyna przedstawiła konkretną sytuację i problem, a ty pierwsze co wystrzeliłaś w wątku to ile nastolatków swoje kieszonkowe na palenie traci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.