|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dzienny jadłospis w szpitalu . Pomocy .
moge was spytać z jakim bmi trafiłyscie do szpitala ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Raczkowanie
|
Mam do Was, dziewczyny, pytanie: jak sobie radzicie z uczuciem gorąca po solidnym posiłku? Chodzi mi o to, czy Wam to przeszkadza i w jakim stopniu jeśli tak. Poza tym , czy odczuwacie czasem problemy typowo fizyczne, np. bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia itp.? Jecie wtedy lżejsze rzeczy, czy na siłę w siebie wpychacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Raczkowanie
|
Ja mam straszne problemy z zaparciami i cofaniem się treści pokarmowej do przełyku....
![]() Co do pytania gosinek- pierwszy i drugi raz trafiałam z ok 15,5 drugi raz z 11,3 i ostatni z ok 13,3 czyli jest rozbieżność, nie ma warunków, że bmi ma być takie i takie... idziesz do szpitala po to, żeby przytyć Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-15 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
u mnie było tak że poniżej bmi 13 żaden psycholog nie chciał się podjąc wspólpracy ze mną...bo bali się że umre ... dopóki przez jakis czas trzymałam wage to byłam w domu, ale kiedy bmi bardzo mi spadło trafiłam do szpitala |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
Zostałam zmuszona
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Raczkowanie
|
U mnie było tak że miałam sama przytyć do bmi 16,5 i wtedy terapeutka miała podjąć sie pracy a jak nie przytyje to pójde do szpitala. Ale odpuściła mi i prowadziła terapie nawet z bmi 13,5 . Nie jestem przekonana czy dobrze, że mi tak odpuszcza. Znaczy powiedziała , że "taryfa ulgowa" skończy się po testach gimnazjalnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
bez sensu to podawanie bmi...
dziewczyny z bmi 15 będą uważały się za "za grube" na leczenie i szpital..
![]() |
![]() |
#161 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanie. Czy jak np. załóżmy mam przytyć z 5 kg i zrobie to w miesiąc ( przykład nie wiem czy to wgl możliwe, mówie że to tylko przykład) to wyjde z szpitala po miesiącu ? Czy jest może jakiś okres czasowy przez który trzeba spędzić w szpitalu? Może głupie pytanie ale mnie to zastanawia ;P Edytowane przez gosinek13 Czas edycji: 2012-04-15 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
z wlasnego doświadczenia wiem ze takie odpuszczanie nic dobrego nie przynosi;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z doświadczenia wiem, że 5kg NA WADZE jest możliwe w miesiąc, ale to taka "syntetyczna" waga, z której natychmiast się spada po powrocie do normalnego życia... Jeśli trafisz na odpowiedzialnych lekarzy, nie pozwolą Ci tyć w takim tempie, ani objadać się do nieprzytomności... Inną rzeczą jest, że jeśli pacjent umawia się na wypis, który ma nastąpić po osiągnięciu konkretnej wagi, to tej umowy muszą dotrzymać obie strony. Więc zasadniczo - tak, wyszłabyś po miesiącu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
hmmm jest to możliwe bo ja w 2 miesiące w szpitalu przytyłam 15kg... tylko ze tych pierwszych kg w ogóle nie widac bo to idzie na odbudowe organów, jest to równiez zalegające jedzenie i woda- bo każda z nas ma odwodniony organizm... a co do tego wyjscia... to hmm zalezy od tego na czym skupiaja się lekarze czy tylko na podniesieniu wagi czy również na psychice,,, bo jesli też na psychice to nie wypuszczą się ot tak od razu po osiągnięciu okreslonej wagi... musza zobaczyc że coś się zmieniło w twojej głowie- tym zajmuje się szpitalny psychoog który jest w kontakcie z lekarzem prowadzącym...no i wiesz to nie jest tak ze raz cie zważa i zobaczą że osiągnęłaś daną wage i wypuszczają...bo będą cie jeszcze kilka razy z zaskoczenia ważyc i sprawdzac czy utrzymujesz tą wagę czy się przypadkiem nie opiłaś i stąd ten wzrost wagi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#166 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mam na myśli odpuszczanie lekarzy.... a tak swoją drogą to ja terapię miałam nawet przy tym najniższym bmi.... nie miałam nigdy przerwy w terapii z powodu za niskiej wagi itd. jedynie, gdy waga była już drastycznie niska, miałam terapię przez telefon.... ze swoją terapeutką ówczesną oczywiście tak samo jak byłam w szpitalu w najgorszym stanie... też telefonicznie, 2 x w tyg. Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-15 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
tak, ja zawsze miałam jedynie prywatną terapię.
tzn. pierwsze pobyty w szpitalach specjalistycznych to były szpitalne terapie, ale to dawno było... ale te ostatnie dwa pobyty, w najgorszym stanie, to był inny szpital.. swoje jedzenie (duużo jedzenia ^^), jedynie obiad szpitalny, sama musiałam kontrolować wagę w sumie, a terapię też miałam w swoim zakresie (bo nie chciałam zmieniać psychologa na żadnego szpitalnego, nie chciałam zmiany) i kontynuowałam terapię ze swoją ówczesną terapeutką(z którą terapię miałam wtedy już od ponad roku; 2 razy w tyg.; prywatnie). I sesje odbywały się właśnie przez telefon w tej sytuacji. a czemu pytasz? Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-15 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja bym się nie podjęła. Nie wzięłabym na siebie tak wielkiej odpowiedzialności. Przy BMI poniżej 15 każda kolejna mniejsza wartość drastycznie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu np. z powodu arytmii serca. Dlatego często się mówi, że BMI 15 jest wskazaniem do hospitalizacji. Niemniej prywatne ośrodki za granicą biorą dziewczyny i z BMI 10.. Nie wiem, może lepsza opieka medyczna. ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
Twór niedoskonały ale nadal jak ktoś nie może wyjść z ED na terapiach na własną ręke i jego stan się pogarsza, to radzę szukać dobrego szpitala , gdzie oczywiście że będą Cię karmić, bardzo karmić, ale gdzie do tego będziesz miała dużo terapii. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Raczkowanie
|
apropo BMI to mam bardzo niskie, ale do anorektycznych zachoawań mi daleko;/
bulimia, kompulsywne jedzenie..... czy czy istnieje możliwość jakiej kolwiek terapi która skupi się na tych objawach a nie tylko na BMI ...??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
nie uwazasz ze jedzenie kompulsywne moze byc wynikiem tragicznie niskiego bmi ?
![]() |
![]() |
#172 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli rozumiesz metaforę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
-jednak w polskich realiach to często jedyne rozwiązanie dla szukających ratunku dla umierającej na oczach rodziców córki
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
jakaś granica bmi przy przyjęciu do szpitala?
nigdy się z tym nie spotkałam.... przecież trzeba iść wtedy do szpitala, bo np. ja raczej z 11 bmi sama bym na bank nie przytyła wtedy w domu, poza tym byłoby to dość niebezpieczne, lepiej pod opieką lekarzy a co do terapii.... jak mam to rozumieć? czasami przychodzi mi na myśl, że chodziło o kasę... bo rzeczywiście, przy tak skrajnym wychudzeniu powinna terapia być zawieszona ale z drugiej strony, mi bardzo to pomagało, miałam jakąś motywację, gdy 2 razy w tygodniu mogłam porozmawiać z terapeutką, wyżalić się, przyjrzeć się wszystkiemu, poczuć czyjeś zrozumienie ale, gdy byłam w szpitalu, było dziwnie nie dość, że za terapię rachunki normalne były, to jeszcze abonament za telefon był sporo wyższy, bo do siebie dzwoniłyśmy... (na zmianę, raz ja, raz terapeutka) co o tym myślicie? żaden lekarz wtedy nie krytykował mojej terapii, wręcz chcieli, bym ją miała i mi była ona potrzebna czy bmi 11, czy 13, czy 15, tak samo potrzebowałam terapii... ale teraz to mnie na serio zaczęło zastanawiać... miałam terapię z tamtą terapeutką prawie 2 lata i przez ten cały czas moje bmi zawsze było poniżej 15.... i nie było zastrzeżeń..... Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-15 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
moze Twoja terapeutka prowadzila terapię w nurcie psychodynamicznym?
dość skrajną..? czesto sie w nim ignoruje objawy
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodziło mi o terapie ambulatoryjną poniżej bmi 15,takiej się podjąć nie chcieli-najpierw musiałam iśc do szpitala a co do motywacji-to własnie mi ją dało to że ZOSTAŁAM BEZ pomocy najpierw ja musialam cos z siebie dać ,by móc byc na terapii..
Życie bez pandzi to nie to samo ![]() Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-04-15 o 23:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja właśnie miałam cały czas terapię też, gdy nie byłam w szpitalu, czyli właśnie ambulatoryjnie... czyli jakeś 1,5 roku miałam terapię ambulatoryjnie, mimo, że bmi zawsze poniżej 15.. często sporo poniżej.. Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-16 o 06:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zadomowienie
|
N_tt - ciężko rozpatrzyć Twoje pytanie nie rozmawiając o tym też z terapeutką. Może oceniła że mimo dużego zagłodzenia jesteś w stanie sprawnie myśleć i kojarzyć ? Zwykle poniżej 15 BMI zaczyna się mieć duże problemy z koncentracją, uwagą, pamięcią itp. plus - masz myśli ciągle nakręcone na jedzenie, bo Twój organizm go poszukuje i to jest właściwie jedyny temat o którym możesz sprawnie myśleć
![]() Ciężko w takim stanie prowadzić z kimś terapię, niemniej są terapeuci którzy się tego jak najbardziej podejmą. A może chodziło tylko o $. Nie wiem. Nie znam motywacji i podstaw przyjęcia na terapię przez terapeutkę. Więc rozpatrując to inaczej - pomogła ? Jeśli tak, to nie ma co teraz tego roztrząsać. Zejdzie Ci BMI poniżej 15 (odpukać !) to możemy pogadać o zasadności terapii poza szpitalem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez miałam terapie zawsze prywatnie no ale jak spadłam poniżej określonego bmi to mój psycholog nie chciał się już podjąć leczenia mnie bo bał się że umre i dostałam skierowanie do szpitala... w sumie to był bardzo dobry psycholog bo nie odpuszczał tylko miał twarde zasady tylko że ja wtedy byłam nie do ugięcia;/ Edytowane przez olik187 Czas edycji: 2012-04-16 o 08:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:00.