|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 | ||
|
Przyczajenie
|
Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwość
Cytat:
A myślałaś już nad przedmiotami i uczelnią?Cytat:
![]() Inspire, oczywiście wszystkiego naaaajlepszego!
|
||
|
|
|
#153 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwość
Moją największą obawą jest obawa przed... niezdaniem. :} Wiem, że to mało prawdopodobne, bo żeby nie zdać to naprawdę trzeba być leniem, ale jednak... Mnie stres zżera do takiego stopnia, że potrafię zawalić dosłownie wszystko...
|
|
#154 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#155 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Też piszę maturę w 2013. Mam takie trzy pytania, być może już padły, ale nie chce mi się czytać całego wątku (przepraszam ^^' ).
1. Czy egzaminy ustne liczą się przy rekrutacji na studia? Od jakiegoś czasu szukam odpowiedzi w necie, ale wszędzie piszą co innego. 2. Jeśli wybiorę np. rozszerzony polski, ale pójdzie mi źle, ale obowiązkową podstawę napisze dobrze to czy będę mogła wybrać, by przy rekrutacji brali pod uwagę podstawę, a nie rozszerzenie? 3. Jeśli jako przedmiot dodatkowy wybiorę język (oprócz angola, który będę pisać jako obowiązkowy) to czy z niego też jest egzamin ustny? |
|
|
|
#156 | |
|
...
|
Cytat:
1. Nie. Popatrz sobie na wzory rankingowe uczelni. 2. Zależne od uczelni, zazwyczaj chyba bierze się korzystniejszy wynik 3. Chyba tak. Kiedyś mi nauczyciel mówił, że jeden język na rozszerzeniu, drugi na podstawie trzeba wziąć, ale nie znalazłam potwierdzenia tego i nie wiem czy to prawda. Szukając informacji znalazłam: http://www.forum.biolog.pl/post499898.html#p499898
in the light of the world with breaks for coffee and snacks Edytowane przez Whim Czas edycji: 2012-05-28 o 22:58 |
|
|
|
|
#157 |
|
Kuźnia inspiracji
|
W niektórych uczelniach przy zdaniu podstawy i rozszerzenia chyba biorą sumę wyników.
|
|
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
gratulacje dla wszystkich którzy mają to już za sobą i śmiało mogą stwierdzić, że matura to bzdura
|
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, miałyście może jakieś matury próbne?
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam pojutrze z matmy.
|
#161 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tego, że jeden język musi być na rozszerzeniu to pierwsze słyszę ale sama aż się tym zaciekawiłam.
Edytowane przez Maagdalenaaaa Czas edycji: 2012-05-29 o 19:40 |
|
|
|
|
#162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A z tym, że jeden język trzeba podstawę a jeden rozszerzenie to jestem pewna, że to nieprawda. Obowiązkowa matura jest tylko z polskiego, matmy i jednego języka, wszystko na poziomie podstawowym. |
|
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
ja tez nic takiego, jedynie egzaminy spr poziom wiedzy
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
Konto założone w 2008 roku, całkowicie zapomniałam o wizażu, ale coś mnie natchnęło, aby poszukać forum z maturzystkami 2013 i ponownie tutaj trafiłam!
Ja osobiście planuje zdawać : polski P, matematyka P, angielski P, biologia R, chemia P. W ostatnich tygodniach mieliśmy matury próbne, dzisiaj właśnie podali nam wyniki i trochę się załamałam : polski 71%, angielski 62% i matematyka 39% ! Z jednej strony przerażenie, ale z drugiej nauczyciele uspokajają : matura jaką nam dali była jedną z trudniejszych, dodatkowo w przyszłym roku będziemy wałkować zadania, powtarzać materiał i wyniki będą lepsze. A Wy miałyście już jakieś próbne matury ? Pozdrawiam!!
''Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko. '' Edytowane przez suOdkiCarMeL Czas edycji: 2012-06-28 o 18:01 |
|
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Raczkowanie
|
Hej, przepraszam, że się wcinam, ale chcę uświadomić koleżankę, bo wcześniej została wprowadzona w błąd
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#169 |
|
Przyczajenie
|
cześć, dziewczyny,
w przyszłym roku zdaję rozszerzoną maturę z wosu i języka polskiego. Jest tu może osoba, która zdaje rozszerzony wos? Jeśli tak to chciałabym się dowiedzieć z jakich materiałów ma zamiar się uczyć. Ja osobiście planuje uczyć się z podręcznika z operonu, vademecum, chciałam też przejrzeć konstytucję i oczywiście aktualności polityczne. Zastanawiam się tylko czy to wystarczy. Z góry dzięki za odp. P.S. Mógłby mi ktoś poradzić jak nauczyć się pisać analizę porównawczą, bo niestety mam z tym problem, nie wiem jak powinien wyglądać wstęp, zakończenie... moja nauczycielka bardzo mało czasu poświęca na naukę tego, a przecież analiza to podstawa na maturze... |
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zdaje wos
Stawiam na wydawnictwo Operon, co jak co ale z Vademecum naprawdę dobrze mi się uczyło, oprócz niego mam też podręczniki tego wydawnictwa oraz testy i arkusze. Prócz tego mam po kuzynce Vademecum z geografii, są tu też rzeczy które na pewno się przydadzą. Po za tym warto śledzić na bieżąco sprawy polityczne, plus na pewno trzeba mieć dobrze opanowaną mapę świata
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
@oollaa123
Zdawałam wos w tym roku. Wiadomo jakie wyniki w kraju... Mnie udało się mieć co nieco ponad średnią krajową, ale to i tak nie był porównywalny wynik w mój czas i pieniądze włożone w ten egzamin (chodziłam na korki, bo wos w szkole był żałosny. Korepetytor za to wymagający i posiadający ogromną wiedzę, jak i talent pedagogiczny. Wiedzę swoją przekazał, ale 98% nie przydało się na maturze.) Z mojej strony polecam Ci podręcznik do wosu pod redakcją prof. Wojtaszczyka (poziom podstawowy do matury, rozszerzenie to pod olimpiadę). Jeśli Ci zależy na wyniku, to korzystaj z różnych materiałów, jest sporo repetytoriów (nie polecam gregowskiego), informacje o UE, systemy polityczne na świecie, etc... Ja swego czasu polubiłam naukę ze stron internetowych, np. właśnie o UE, NATO, ONZ, różnych instytucji i organizacji - mają sporo wykresów, prezentacji, artykułów, aktualnych danych. I pomimo wiary w siebie miej świadomość, że matura rządzi się jednak swoimi prawami i różnie może być z arkuszem. Ja w trakcie przygotowań marzyłam o 90%, przed maturą zeszłam tak do 75%, tuż po napisaniu liczyłam na 30% a ostatecznie wyszło 56% .
Edytowane przez ehs Czas edycji: 2012-07-18 o 19:14 |
|
|
|
#172 |
|
Przyczajenie
|
ehs, na jakie książki Wojtaszczyka powinnam zwrócić szczególną uwagę?
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Czy jest tutaj osoba, która zdawała już maturę z rozszerzonego wosu i dostała więcej niż 70%? Jeśli tak to byłabym wdzieczna gdyby podała mi tytuły książek z których się przygotowywała.
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Hej, mogę się przyłączyć?
ale progi... zastanawiam się też na ekonomią albo finansami, ale z podstawową matmą będzie ciężko biorę pod uwagę tylko Warszawę. A do matury jeszcze nie zaczęłam się uczyć, a muszę zdać wszystko na >80-85%
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Hej.
Ja również chciałabym dołączyć. Zdaję maturę po raz pierwszy. Angielski, polski i niemiecki na rozszerzeniu oraz matmę na podstawie. Moim marzeniem jest japonistyka na UW.magdalenka101, jeżeli chodzi o polski to ja współpracuję z moim nauczycielem, który podrzuca mi kserówki z różnymi tekstami do interpretacji (bo to jest najgorsze!). Może pogadaj ze swoim we wrześniu. Co do angielski, chodzę na prywatne lekcje i też tam dostaję kserówki, wiedz, że najgorsze co może się przytrafić to transformacje. Aczkolwiek i to jest do wykucia, bo to tylko trzeba zapamiętać co zmienia się w co. ![]() Buźka!
|
|
#175 | |
|
Raczkowanie
|
Pytanie zadane dawno temu, ale co tam! Ja miałam z matmy i zdałam na 34%!
Z innych przedmiotów nie miałam, ale nauczyciele ostrzegają, że czeka nas to w tym roku, w listopadzie.---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Tak poza tym, mam nadzieję, że mnie ciepło przyjmiecie. Zdaję maturę po raz pierwszy. Angielski, polski i niemiecki na rozszerzeniu i matma na podstawie. Moim marzeniem jest japonistyka na UW. Cytat:
Pogadaj ze swoim, może też będzie mógł ci załatwić coś takiego.Jeżeli chodzi na angielski to chodzę na prywatne lekcje, gdzie też dostaję kserówki, więc niezbyt pomogę... Jedyne, co radzę, to przygotuj się na transformacje, które są piekielne! W sumie da się ich nauczyć, bo to tylko do wkucia jest, ale i tak łatwo za jeden mały błąd dostać od razu 0pkt. Buźka!
- Something with a title like How to Lose That Baby Fat by Sitting On Your Ass. SINGIELKI PRAWDZIWIE Z WYBORU Edytowane przez aalexandria Czas edycji: 2012-07-22 o 16:17 |
|
|
|
|
#176 |
|
Raczkowanie
|
Moja nauczycielka od polskiego powiedziała mi, że na R jest już za późno.. Ale i tak się nie poddam. Muszę kupić parę książek, jakieś testy i postaram się to jakoś ogarnąć.
a z angielskim to idzie mi tak średnio, miałam teraz korki przez 3 miesiące i potem od września. Niby piszę jakieś rozprawki- ze słownikiem, bo moje słownictwo jest dość ubogie. i próbuję robić słowotwórstwo. Ogólnie to bardzo się boję tego angielskiego...
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
serio pytam. dla mnie jest o wiele łatwiejszy od podstawy.
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie też. Co więcej (jestem tegoroczną maturzystką) polski R zdałam lepiej niż polski P. Do R nie uczyłam się W C A L E.
|
|
#180 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powodzenia! Do polskiego z całą pewnością można się przygotować samemu. Przejrzyj sobie listę lektur na rozszerzeniu. Wiesz, że na R maturze pisze się tylko wypracowanie? To mi się podoba!Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.

tez mi sie marzy prawo
A myślałaś już nad przedmiotami i uczelnią?
ale jeśli zabierzemy się do pracy już teraz, damy radę!

ale progi... zastanawiam się też na ekonomią albo finansami, ale z podstawową matmą będzie ciężko
Z innych przedmiotów nie miałam, ale nauczyciele ostrzegają, że czeka nas to w tym roku, w listopadzie.
serio pytam.