![]() |
#151 |
Przyczajenie
|
Dot.: DELE zdamy, certyfikat otrzymamy :)
Hola
![]() Gratuluję wszystkim obecnym tu posiadaczkom owego dyplomu i zamierzam brać z Was przykład ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://varsovia.cervantes.es/pl/egza...zpanski.htm#B2 http://diplomas.cervantes.es/informa.../nivel-b2.html
![]() |
![]() |
#153 |
Przyczajenie
|
Hej! Witam was noworoczne. Ja podjęłam wyzwanie i chce zdać DELE C1. Właściwe zaczęłam juz naukę od powtarzania materialu z poziomu B2 - polecam książkę Aula4, słucham codziennie radia, żeby mieć ciągły kontakt z językiem. W jak juz jestem totalnie znużona to przeglądam strony typu cuanto razon, cuanto cabron itp. Są tu jakieś posiadaczki superiora?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Raczkowanie
|
Serefe, powodzenia w przygotowaniach! juz zdecydowalas sie na konkretny termin egzaminu? czytaj duzo roznorodnych tekstow (z naciskiem na te naukowe i popularnonaukowe, bo te przewazaja na C1), osluchuj sie z roznymi akcentami i nie stresuj sie, bo okazuje sie, ze zdajemy z lepszym wynikiem niz nam sie wczesniej wydaje
![]() ja po pol roku otrzymalam maila, ze moge wreszcie odebrac dyplom, wiec tak konczy sie moja zeszloroczna batalia pt DELE C1.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Przyczajenie
|
Jak dobrze, że jesteście
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Konto usunięte
|
Curutiba - dostałaś już dyplom? Dobrze pamiętam, że zdawałaś później niż ja? Ani maila nie mam, ani nic w tej sprawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
La Negrita, wciaz mi nie po drodze do Instytutu, ale moze uda mi sie w przyszlym tygodniu tam wyrwac. Maila dostalam 8 stycznia.
moze zadzwon tam, gdzie zdawalas i spytaj co i jak. Faktycznie cos za dlugo by to w twoim przypadku trwało... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Curitiba dziękuje za wsparcie, dopiero teraz odczytałam Twój post. Miałam chwile zwątpienia czy nie lepiej wystartować z B2, ale uznałam, że lubię wyzwania. 4 lata temu na maturze rozsz z hiszpańskiego miałam 90% wiec chyba czas najwyższy na level up. Myśle nad terminem kwietniowym. Powiedz mi, jak sie przygotowywałaś do części pisemnej? Jej sie boje jednak najbardziej.. ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
Olivka jak idą powtórki? ![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
Olivka jak idą powtórki? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=serefe;54216461]Curitiba dziękuje za wsparcie, dopiero teraz odczytałam Twój post. Miałam chwile zwątpienia czy nie lepiej wystartować z B2, ale uznałam, że lubię wyzwania. 4 lata temu na maturze rozsz z hiszpańskiego miałam 90% wiec chyba czas najwyższy na level up. Myśle nad terminem kwietniowym. Powiedz mi, jak sie przygotowywałaś do części pisemnej? Jej sie boje jednak najbardziej..[COLOR="Silver"]
po pierwsze zrobilam kurs przygotowujacy do egzaminu, ktory sporo mi dal, choc w jego trakcie przezywalam lekkie katusze (duza czestotliwosc zajec, pozna ich pora, narastajaca panika, ilu rzeczy nie wiem). Na kursie mialam tez 2 lub 3 egzaminy probne realizowane w takich warunkach, jak prawdziwy egzamin, wiec moglam sie przekonac jak jest z zarzadzac czasem na poszczegolne czesci itp. potem juz przygotowywalam sie sama, chcialam nawet znalezc sobie jakiegos nauczyciela, ale ci dobrzy byli malo dyspozycyjni, a ci slabsi chcieli mnie uczyc od podstaw ,na czym egzamin polega, mimo ze tlumaczylam im, ze wiem i nie tego rodzaju pomocy potrzebuje. bardzo duzo czytalam i ogladalam. przerobilam kilka razy ksiazke z zaawansowana gramatyka. uczylam sie slowek tematycznie, wyrazen i idiomow. a potem to juz glownie rozwiazywalam testy z ub.lat - mialam ksiazke "El Cronometro" (w miare ok), Edelsy (duzo slabsza), wypozyczylam tez "Las claves.." (takie sobie) + kserowki z kursu. Pisalam tez sporo wypracowan, niestety nikt mi ich nie sprawdzal, wiec uczylam sie przede wszystkim mieszczenia sie w ramach czasowych i pisania bez slownika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
art at its finest.
|
Ohh, ja zdawałam DELE dwa lata temu. Chciałabym niedługo zdać na kolejnym poziomie
![]() |
#161 |
Przyczajenie
|
W maju zdawałam DELE C2 i udało mi się przejść go z pozytywnym wynikiem. Chciałabym jednak powiedzieć, ze absolutnie nie polecam przystępowania do tego egzaminu osobom, które naprawdę nie potrzebują certyfikatu na tak wysokim poziomie. Jestem tłumaczką i mieszkam w Hiszpanii, jestem też dwujęzyczna. Egzamin C2 wymaga znajomości niezwykle bogatego słownictwa literackiego, swobodnego posługiwanie się językiem na w każdej możliwej sytuacji, szerokiej wiedzy na tematy ścisłe i humanistyczne.. vamos, 3/4 Hiszpanów miałoby ogromne problemy ze zdaniem tego egzaminu.
W maju była nas w Warszawie chyba 5, moi współzdający wyszli przerażeni z sali. Chciałam też podkreślić, że mimo iż mój hiszpański jest w porównaniuz angielskim to niebo a ziemia, niemniej jednak CPE wydawał mi się dziecinnie prosty, a DELE C2 to było spore wyzwanie intelektualne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
Dele C1 zdałam w tym roku i raczej jednak polecam kursy pod ten egzamin - ja tego nie zrobiłam, ale mysle ze jednak jest to lepszy pomysł
![]() ![]() Samo czytanie było łatwe, słuchanie-zależy jak trafisz, u mnie na sali coś bylo nie tak z odsluchem. Mówienie jak mówienie, tragedii nie ma - za to czesc pisemna jest STRASZNA. Radze spojrzec na nią przed zapisem się na egzamin, bo można się niezle zdziwić (ekhem). Czasu za dużo nie ma i wydaje mi się, że wszyscy wybierają w drugim zadaniu list bo jest zwyczejnie prostszy i nie trzeba się zastanawiać- na co czasu nie ma. Uczciwie przylozylam dlugopis zaraz po odsluchu i odlozylam go z zakonczeniem czasu. Z ksiazek - polecam Dele Nuevo C1, testy ze strony z przykladowymi wypracowaniami zdane/niezdane oraz Edelse C1. mi też czasami wpadały w rece testy ze strony b2/c2. I PISAC PISAC PISAC. rzedw wszystkim przygotować się do pierwszej cześci, streszac podcasty, zastanawiac sie o czym moznaby napisac. Listy (dlatego tez chyba wszyscy pisza list) pisze się automatycznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Wow. Dziewczyny, podziwiam tak wysokie umiejętności
![]() A tak pytanie z nieco innej beczki: dlaczego decydujecie się/zdecydowałyście na egzamin DELE? Dla siebie, czy wiecie że będziecie go potrzebować, bo Wasza praca będzie tego wymagać? Tak jak któraś z Was pisała o byciu tłumaczem - to zrozumiałe. Ale np. w korporacjach z tego co się orientuję certyfikat nie jest wymagany. Nie wiem jak w szkołach, ale jak ktoś chce uczyć dzieci/dorosłych to mając studia filologiczne chyba też nie musi mieć certyfikatu. Jak to wygląda u Was?
![]() |
#165 |
Przyczajenie
|
Jesli chodzi o uczenie w szkolach, ja na studiach (Lingwistyka Stosowana) mialam mnostwo przedmiotow zwiazanych z nauczaniem i potem praktyki pedagogiczne w szkolach. Szczerze mowiac, nie wiem jak to wyglada na filologii... W kazdym razie wydaje mi sie, ze aby uczyc w szkole konieczne sa uprawnienia pedagogiczne i praktyki; certyfikatow nikt nie wymaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Przyczajenie
|
Niestety jeśli kiedykolwiek chciałabym korzystać zawodowo z języka hiszpańskiego to muszę mieć ten nieszczęsny DELE c1. Nie ukrywam ze troche też dla własnej satysfakcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Konto usunięte
|
Czy jeszcze ktoś tu zagląda? Chcę w tym roku podejść do DELE C1. Czy ktoś jeszcze przygotowuje się do tego egzaminu?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Przyczajenie
|
Hej! Ja pisalam w kwietniu tego roku dele c1. I juz jestem zniecietpliwiona brakiem wynikow. Jakie sa Wasze odczucia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
![]()
hej! chciałabym w listopadzie podejść do DELE B2, nie mam jednak pojęcia, jak się☠do tego zabrać. jakie książki mogłybyście mi polecić? z językiem miałam wcześniej kontakt na zajęciach na uczelni przez prawie 4 lata (ze sporymi przerwami heh), trochę☠na korepetycjach a co najważniejsze, mieszkałam ostatnio miesiąc w Hiszpanii i na praktykach miałam stały kontakt, łapię☠więc różne akcenty i potrafię☠się☠dogadać (wprawdzie z ogromnymi błędami, ale zawsze haha) praktycznie na każdy temat :P wiem, że dużo pracy przede mną, ale jestem gotowa poświęcić najbliższe 2 i pół miesiąca głównie na hiszpański :P ponieważ jednak nigdy się nie uczyłam pod żaden egzamin, nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. proooszę pomóżcie, będę bardzo wdzięczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Przyczajenie
|
cześć, egzamin zdałam dwa lata temu w lipcu i przygotowywałam się do niego trochę dłużej niż 2,5 miesiąca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Przyczajenie
|
ojej, dzięki za tak szybką odpowiedź! kupiłam sobie El Cronometro, zrobiłam jeden próbny egzamin z comprension de lectura i całkiem nieźle mi poszło, będę ćwiczyć ile się☠da, udało mi się☠też☠umówić na konserwacje z native speakerem. jak przerobię☠całe El Cronometro zaopatrzę się również w Las claves :P
a znacie może stronki, gdzie znajdę egzaminy z poprzednich lat? Instytut Cervantesa wrzucił tylko modelo i jeden z 2013 roku, a zależałoby mi, żeby przerobić jak najwięcej testów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.