Święta ateisty - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-23, 13:52   #151
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Święta ateisty

A rodzice nigdy nie mieli prawdziwej choinki... W ogóle prawdziwe mi się nie podobają tzn... Trzeba po to jechać, kupić, wnieść, przystroić, sypią się igły, potem się tego pozbądź
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 13:57   #152
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Masz oczywiście niezaprzeczalne prawo do takiego spojrzenia na tę sytuację. Dla mnie natomiast przystąpienie do ślubu kościelnego, jako do obrzędu, który "ani grzeje, ani ziębi", wyłącznie na zasadzie ustępstwa na rzecz drugiej strony, jak również i świadczenie o jego powadze i randze, ma w sobie coś nierzetelnego.
Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
takie czasy, puste przysięgi, ludzie wyklepią wszystko, co im podsuniesz, nawet jeśli w głębi duszy w to nie wierzą.
Jest różnica pomiędzy złożeniem przysięgi samemu (dlatego nie będę nigdy chrzestną) a byciem świadkiem, jak ktoś inny przysięga na coś i coś w co on wierzy.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 13:59   #153
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
A rodzice nigdy nie mieli prawdziwej choinki... W ogóle prawdziwe mi się nie podobają tzn... Trzeba po to jechać, kupić, wnieść, przystroić, sypią się igły, potem się tego pozbądź
niemożliwe, tacy ludzie nie istnieją.

ale taka prawdziwa - ładnie później w kominku skwierczy.
Stary 2012-12-23, 14:00   #154
201604181004
Konto usunięte

Jo, w bloku to mi mogła chyba w mikrofalówce co najwyżej skwierczeć
Stary 2012-12-23, 14:02   #155
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Jo, w bloku to mi mogła chyba w mikrofalówce co najwyżej skwierczeć
no właśnie, co z prawdziwymi choinkami robią ludzie, którzy mieszkają w blokach?
Stary 2012-12-23, 14:03   #156
201604181004
Konto usunięte

No jak co. Wyrzucają przez okno, uderzając o ziemię z 4 piętra łamie sie na kawałki i owe kawałku wrzucają do śmietnika... Tzn tak robili sąsiedzi z mojego bloku
Stary 2012-12-23, 14:05   #157
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
No jak co. Wyrzucają przez okno, uderzając o ziemię z 4 piętra łamie sie na kawałki i owe kawałku wrzucają do śmietnika... Tzn tak robili sąsiedzi z mojego bloku
Nie wiem co w tym śmiesznego, moi rodzice od zawsze tak robią ? I nie, nigdy im się nie połamała

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-23, 14:06   #158
201604181004
Konto usunięte

Może to że może komuś na łeb spaść ta choinka. Ale nie no ok jak co roku w styczniu zacznie się narodowy sport, tzw rzut choinką

I ten, ja sobie wydumałam że wprowadzę fajną tradycję dawania prezentów z okazji nowego roku, na sylwestra .
Stary 2012-12-23, 14:08   #159
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, co z prawdziwymi choinkami robią ludzie, którzy mieszkają w blokach?
Jak uschła to strząsaliśmy igły na podłogę, wciągaliśmy je odkurzaczem, potem sekatorem obcinaliśmy gałęzie, pakowaliśmy do worków na śmieci i wynosiliśmy. Nie wiem czemu miałby to być kłopot.

A wnosiło się w jednym kawałku stawiając ją na skos w windzie.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 14:10   #160
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
jeso, jeszcze nigdy nie widziałam choinki lecącej z jakiegoś wieżowca

koło śmietnika w Krakowie jeszcze nie widziałam choinek bożonarodzeniowych ah ta ekologia. Można by zorganizować akcję - nie pal oponami w piecu, odbierz choinę od sąsiadów z bloku.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-12-23 o 14:11
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 14:14   #161
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:

takie czasy, puste przysięgi, ludzie wyklepią wszystko, co im podsuniesz, nawet jeśli w głębi duszy w to nie wierzą.
Nie wiem po co te zlosliwosci? Staram
sie normalnie dyskutowac, predstawic swoj poglad i naprawde trudno sie rozmawia z takimi osobami jak ty. Boli cie to? Krzywde tym komus robie? Rozumiem, ze mozesz sie tym nie zgadzac i sama bys tak nie zrobila ale pamietaj ze zlosc pieknosci szkodzi. Dla twojej wiadomosci: nic nie przysiegalam, nikt mi nic nie podsuwal, w ogole oprocz podpisu na papierku z usc nic nie robilam oprocz stania za
Panstwem mlodym i yrzymania kwiatkow przyjaciolki. To byl moj jedyny obowiazek jako swiadka, dokladnie to samo zrobilabym w urzrdzie stanu cywilnego.
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-23, 14:20   #162
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
Nie wiem po co te zlosliwosci? Staram
sie normalnie dyskutowac, predstawic swoj poglad i naprawde trudno sie rozmawia z takimi osobami jak ty. Boli cie to? Krzywde tym komus robie? Rozumiem, ze mozesz sie tym nie zgadzac i sama bys tak nie zrobila ale pamietaj ze zlosc pieknosci szkodzi. Dla twojej wiadomosci: nic nie przysiegalam, nikt mi nic nie podsuwal, w ogole oprocz podpisu na papierku z usc nic nie robilam oprocz stania za
Panstwem mlodym i yrzymania kwiatkow przyjaciolki. To byl moj jedyny obowiazek jako swiadka, dokladnie to samo zrobilabym w urzrdzie stanu cywilnego.
nie złoszczę się
Stary 2012-12-23, 14:25   #163
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
nie złoszczę się
To sie ciesze bo twoje wypowiedzi sprawiaja inne wrazenie
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 14:26   #164
iamcookie
Rozeznanie

Cytat:
Może to że może komuś na łeb spaść ta choinka.

aparatka

31.01.2013 - góra

iamcookie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 14:40   #165
Kolczatkowa
Raczkowanie

Jak to wyglada u mnie w tym roku?

Choinki nie mam, w chacie bajzel (mialam nie sprzatac do konca swiata, ale troche sie przeciagnelo ). Imprezy nie urzadzam.
Ale... dzwonili moi rodzice i pytaja czy wpadniemy do nich w poniedzialek, to mowie, ze wpadniemy. Zadzwonili rodzice Tż-ta i pytaja czy we wtorek wpadniemy, to mowimy ze wpadniemy. Posiedzimy, zjemy, posciskamy sie i wrocimy do domu. No przeciez im nie odmowie, bo akurat taka a nie inna data wypada w kalendarzu - mam wolne, nic lepszego do roboty to jasne, ze ide i to z wielka checia

Kolczatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 15:00   #166
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
ewka1987 - nie w NIEKTÓRYCH domach, tylko we wszystkich. Jeszcze nie odezwał się nikt, kto nie ubierałby choinki bożonarodzeniowej w okresie świąt.
Serio?
Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A wracając do tematu.
Jestem ateistką i jestem antyklerykalna. Dlatego cała moja rodzinka została przeze mnie uświadomiona czym jest opłatek, sianko, choinka, bombki, kiedy tak na prawdę urodził się Jezus jeśli się urodził, o co chodzi z pustym talerzem i ilością potraw oraz dlaczego potrawy takie a nie inne.
Choinki nie mamy bo nikomu się nie chce. Opłatkiem się nie dzielę ale składam rodzinie życzenia ponieważ są wierzący. Niektórzy z nich już załapali, że mi lepiej ich nie składać. W wigilię jem mięso. Kupiłam rodzicom prezent i od nich też dostanę i nie widzę w tym nic złego. Dziś jadąc przez wsie i pola zobaczyłam śliczne świecące renifery do ogrodu, sam kicz W przyszłym roku będą stały w moim ogrodzie ^^ Ale może renifery mają coś wspólnego z Jezusem i nie jestem tró?! Spotykam się z rodziną na wigilii, taki sam skład rodziny jak na np. urodzinach babci czy co jakiś czas na zwykłym obiedzie w sobotę, dlatego nie jest to dla mnie żadne aj waj. Szamię pierogi babci bo są za☠☠☠iste a rzadko je robi. Pasztet. Pasztet roxxx, połowę mrozimy i za jakiś czas mamy znów smakołyk ^^
Cytat:
mnie po prostu zastanawia to, że w wątku dla niewierzących - nie pojawił się NIKT, kto pochodzi z rodziny naprawdę niewierzącej (czyli takiej, dla której święta nie istnieją, nie obchodzi się wigilii ani nie ma tradycji ubierania choinki).
nie pojawiła się żadna osoba, która korzystając z wolnego - bierze swoje 4 litery i jedzie np. na egzotyczną wycieczkę, bo to też modne ostatnio.
Po pierwsze pojawiła się dziewczyna z takiej rodziny.
Po drugie ciężko znaleźć takich ludzi bo jest ich mało. Nie moja wina, że moi rodzice są "żyjący-nieoddychający", robią jak lubią a ja robię jak ja lubię czyli nie wierzę, nie praktykuję, nie uczestniczę. Opłatkiem się nie dzielę. Jajeczkiem też nie (jest coś takiego w mojej rodzinie na wielkanoc). Ja nie przygotowuję tych jakiś tam potraw, ja je tylko jem. No bo jem to co dają, chyba, że dla mnie jest niezjadliwe. I jeśli na sobotnim obiedzie u babci będzie ryba to ja jej nie zjem, tak samo jak na wigilii. Jeśli będą pierogi to poproszę o dokładkę. Ja nie decyduję co będzie na tym stole, bo to nie moja impreza.
Nie mieszkam na swoim, nie mam własnej rodziny i muszę przyjąć to, czego chcą inni w moim domu. Nie pomodlę się, nie będę się łamać opłatkiem ale też nie pierdzielnę focha i nie zamknę się w pokoju "bo to wigilijny obiad!". Bardzo chciałabym żeby mój przyszły partner/partnerka był takim ateistą i antyklerykałem jak ja bo to ułatwi wiele rzeczy. Ale na razie jest jak jest i na razie pomogę mojej mamie kroić jakieś warzywa na coś. Nie żeby przygotować wigilięąę tylko żeby się kobieta nie zajechała dziś przy garach.
Ale na razie jest jak jest więc nie będę pisać "nie stawiam choinki" bo to moich rodziców wybór (chociaż nie stawiają), nie wzięłam ślubu kościelnego bo nie wzięłam jeszcze żadnego ślubu. No i takie internetowe deklaracje to wiadomo, każdy sobie może napisać... Ja wiem, że tego kościelnego nie wezmę za nic i dziecko zostanie ochrzczone po moim trupie ale na razie nie mogę się pochwalić "nie wzięłam, nie zrobiłam" bo to się jeszcze nie stało. Mogę się jedynie pochwalić, że nie mam bierzmowania, że odmówiłam bycia chrzestną, że jak byłam na ślubie kościelnym to siedziałam kiedy wszyscy klęczeli.
Ale na kij się tym chwalić, na kij to wywlekać jak to jest wątek o sposobie spędzania okresu świątecznego przez ateistów?!
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 15:54   #167
TheKey
Wtajemniczenie

Niesamowite jak jedna osoba o dziwnych poglądach i zacięciu do czepiania się drobiazgów potrafi nakręcić temat na 6 stron Administracja Wizażu powinna takim ludziom płacić za liczne odsłony
A tak serio, WhiteCherry, kończ i wstydu oszczędź, bo robisz nam, ateistom złą prasę.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 16:07   #168
Hultaj
BAN stały

Cytat:
i dlatego zdziwiło mnie, że w takim wątku nie znalazł się nikt (lub jedna osoba), kto takich tradycji nie kultywuje. Tradycji nierozerwalnie związanych ze świętami bożonarodzeniowymi (symbolika przejęta przez chrześcijaństwo), bo jakby nie było - nikt choinki jakimś cudem nie ubiera w trakcie Wielkanocy czy w lipcu.
a po co miałby w lipcu skoro kojarzy mu się z zimą , i to w dodatku z konkretnymi datami w zimie a nie np. z lutym?
Niektórzy lubią to, że święta kojarzą im się z tzw. rodzinną atmosferą.
W ogóle to nie wiedziałam, że np. sprzątanie (bo na święta) to ma coś więcej wspólnego z wiarą. A jak ktoś nie ma czasu (bo ma dzieci, pracuje) pucować na kolanach kaloryfery szczoteczką do zębów, ale jest wierzący i stara się zrobić z tradycji świątecznej jak najwięcej - to co, jego wiara jest jakaś gorsza? Jeśli ma nie 12, a np. 5 czy 7 potraw, to są jakieś gorsze święta i jest mniej fajnym wierzącym?

I lubią w świętach to, że stanowią jakąś odmianę w codzienności. Listopad kojarzy im się ze zmarłymi, kwiecień z Wielkanocą, czerwiec z końcem roku szkolnego i wakacjami. Mają na wakacje nie mówic wakacje, udawać, że nie istnieją?

Kultywują, bo mogą, nie muszą, mają cale życie na to by móc nie kultywować. Też mi wielka sztuka nie gotować, nie ubrać drzewa (i tak trzeba je rozebrać) czyli np. ulegać totalnemu lenistwu i leżeć do góry tyłkiem.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 16:12   #169
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Niesamowite jak jedna osoba o dziwnych poglądach i zacięciu do czepiania się drobiazgów potrafi nakręcić temat na 6 stron Administracja Wizażu powinna takim ludziom płacić za liczne odsłony
A tak serio, WhiteCherry, kończ i wstydu oszczędź, bo robisz nam, ateistom złą prasę.
trzeba było pominąć mój jeden post milczeniem, a nie nakręcać się aż na 6 stron nie moja wina, że aż tak łatwo trafić w wasz czuły - choinkowy - punkt. bronicie jej bardziej niż niepodległości.

też uważam, że powinni mi płacić. zawsze wiem co napisać, by się odbiło echem.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-12-23 o 16:18
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-23, 16:17   #170
Hultaj
BAN stały

Cytat:
nie spotkałam się z nikim, kto w okresie innym niż święta - zjadałby na raz barszcz z uszkami, pierogi, karpia, kutię itepe itede
no tak, bo pierogi z kapustą i grzybami to ludzie jedzą tylko w grudniu, barszcz czerwony też, karpia (czytaj rybę, w dowolnej postaci) oczywiście. Itp. Tak jasne.

Cytat:
Wigilia też ma bardzo mocną symbolikę w tradycji chrześcijańskiej, ale zaraz zostanę obrzucona tekstami, że przecież laski tylko szamią pierożki i nigdy nie zastanawiały się nad sensem świąt i tych wszystkich czynności (kto się zastanawia, wyżera to wyżera), więc się powstrzymam
a Ty jak obierasz kartofle do zupy czy na drugie to zastanawiasz się nad sensem czynności obierania kartofla i skąd się kartofle i zwyczaj jadania kartofli wzięly..?

Cytat:
Hultaj - ciężko, żebym sama siedziała w sali wykładowej, co nie dla studenta każdy dzień wolny jest w cenie. W Sylwestra też nie będę walczyć o zajęcia. A rodzina pracuje i jutro, i w 1/2 dzień świąt.
Możesz robić masę rzeczy, możesz np. udzielać się w ten dzień i nie tylko w ramach wolontariatu. Ale co tam, lepiej siedzieć na pupci i narzekać, że ateiści zamiast zbierać się na manify najwyraxniej utykają po drodze na rodzinnych obiadkach.

Stary 2012-12-23, 16:21   #171
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
no tak, bo pierogi z kapustą i grzybami to ludzie jedzą tylko w grudniu, barszcz czerwony też, karpia (czytaj rybę, w dowolnej postaci) oczywiście. Itp. Tak jasne.
karp - wszyscy jedzą zazwyczaj raz w roku, kutia - też.
barszcz czerwony z uszkami + pierogi + kutia + ryba + coś tam jeszcze (jednego wieczoru) = nie znam ludzi, którzy jedzą to wszystko NA RAZ w inny dzień niż wigilia. Być może wy macie w swoim otoczeniu takie ewenementy.

Cytat:
a Ty jak obierasz kartofle do zupy czy na drugie to zastanawiasz się nad sensem czynności obierania kartofla i skąd się kartofle i zwyczaj jadania kartofli wzięly..?
ehe.

Cytat:
Możesz robić masę rzeczy, możesz np. udzielać się w ten dzień i nie tylko w ramach wolontariatu. Ale co tam, lepiej siedzieć na pupci i narzekać, że ateiści zamiast zbierać się na manify najwyraxniej utykają po drodze na rodzinnych obiadkach.
piszę magisterkę w przerwach od wizażu
Stary 2012-12-23, 16:23   #172
Hultaj
BAN stały

Cytat:
nie moja wina, że aż tak łatwo trafić w wasz czuły - choinkowy - punkt. bronicie jej bardziej niż niepodległości.
nikt ''nie broni'' ''choinki'', , (swoją drogą, to jest tradycja, która broni się sama i ateistów nie potrzebuje ); chce, to ubiera, nie chce, to nie ubiera, nie odczuwa na tym tle żadnego dyskomfortu; tego nie możesz najwyraźniej pojąć. A przecież sama pisałaś, że może komuś to się kojarzy po prostu z dzieciństwem.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
takie ewenementy.
:d
Stary 2012-12-23, 16:23   #173
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
nikt ''nie broni'' ''choinki'', , (swoją drogą, to jest tradycja, która broni się sama i ateistów nie potrzebuje ); chce, to ubiera, nie chce, to nie ubiera, nie odczuwa na tym tle żadnego dyskomfortu; tego nie możesz najwyraźniej pojąć. A przecież sama pisałaś, że może komuś to się kojarzy po prostu z dzieciństwem.
a wy nie możecie pojąć, że mnie może coś takiego dziwić? no właśnie.
Stary 2012-12-23, 16:24   #174
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
trzeba było pominąć mój jeden post milczeniem, a nie nakręcać się aż na 6 stron nie moja wina, że aż tak łatwo trafić w wasz czuły - choinkowy - punkt. bronicie jej bardziej niż niepodległości.

też uważam, że powinni mi płacić. zawsze wiem co napisać, by się odbiło echem.
Racja, chyba trzeba było faktycznie zignorować Twoje posty. Ale przesadzone słownictwo w jakim rzucałaś się na niewierzących-praktykujących w naturalny sposób wywołało reakcję wielu Wizażanek.
Nic straconego, zawsze można zacząć ignorować od tej chwili

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 16:25   #175
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Racja, chyba trzeba było faktycznie zignorować Twoje posty. Ale przesadzone słownictwo w jakim rzucałaś się na niewierzących-praktykujących w naturalny sposób wywołało reakcję wielu Wizażanek.
Nic straconego, zawsze można zacząć ignorować od tej chwili
mnie od tego nie ubędzie.
Stary 2012-12-23, 16:26   #176
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Wątek dla niewierzących - jak spędzacie okres świąteczny? Irytują was święta, czy olewacie to i cieszycie się z dodatkowego urlopu? Ja spotykam się ze sporym niezrozumieniem, kiedy mówię, że nie obchodzę i nie robię wigilii - no bo jak to tak, to przecież ŚWIĘTA! Jak można nie obchodzić Postaram sie jednak spędzić jedno popołudnie z rodziną, która jest bardzo religijna i kupuję im prezenty - z szacunku dla nich i z chęci sprawienia przyjemności, choć wiem, że oni i tak nie rozumieją mnie (i nawet nie chcą). To nasze (moje i chłopa) pierwsze "samodzielne" święta i chcemy je spędzić zgodnie ze swoimi przekonaniami.
Gwiazdka to nawet nie jest prawdziwie chrześcijańskie święto, większość tradycji jest pogańska (termin, żarcie, prezenty, choinka), wystarczy sobie darować religijne (pasterka, kolędy) i masz fajne święto dla każdego.

Mogłabym nie obchodzić, ale w Polsce i tak wszystko jest zamknięte przez kilka dni i trzeba zrobić zapas żarcia, a ja akurat lubię świąteczne potrawy, więc będzie kilka dań świątecznych i tyle.
Stary 2012-12-23, 16:29   #177
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a wy nie możecie pojąć, że mnie może coś takiego dziwić? no właśnie.
po pierwsze, to nigdzie Ci nie napisalam, czy jestem, czy nie jestem wierząca, ateistka, agnostyk itp. Łatwiutko wyciągasz wnioski.

Po drugie to mnie osobiście Twoje spojrzenie na tą sprawę kojarzy się z taką samą nietolerancją jak w przypadku np. osoby, ktora w coś wierzy, i nie może pojąć, że ktoś drugi nie wierzy w to samo.
Dla przykładu osoba X celebruje jakieś święto zgodnie ze swoją doktryną religijną (rozpowszechnioną za to w kraju, w którym mieszka), i nie umie zaakceptować, że osoba Y (sąsiad) np. tego nie robi.
No i u Ciebie widzę takie krzywe zwierciadło.
Ja nie wierzę, ja nie ubieram, ja nie gotuję, , więc tak powinien robić każdy niewierzący (gdyż inaczej ja go nie szanuję ).

Perełki.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-12-23 o 16:30

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-23, 18:10   #178
winklepicker
Wtajemniczenie

Cytat:
ojej, nie będziemy internetowymi przyjaciółkami?

Skoro sama przyznajesz, że Twoje horyzonty nie są najszersze...

Cytat:
ja tam słyszałam opinie, że sztuczne drzewka jedynie przysparzają roboty - m.in sypiące się igły.
poza tym, biedne drzewko, na święta ścięte, po świętach do kosza. Ale oko cieszyło.
Na dobrą sprawa każda jedna rzecz przysparza roboty. Jak ubierasz ciuchy to też myślisz, że się zabrudzą i będziesz musiała je prać, potem suszyć i tyle roboty potem jeszcze z prasowaniem? To samo z robieniem obiadu, drinkami, zakupami itp. Z kwiatów ciętych też zrezygnujesz? Ja bym nie mogła, bo są piękne.
Biedne drzewka mogą być przerobione na biopaliwo, chyba w każdym mieście są specjalne dni w styczniu kiedy zabiera się choinki.

Cytat:
Jak wyżej, to żadna filozofia. Ja mieszkam w bloku całe życie.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 18:13   #179
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
mnie po prostu zastanawia to, że w wątku dla niewierzących - nie pojawił się NIKT, kto pochodzi z rodziny naprawdę niewierzącej (czyli takiej, dla której święta nie istnieją, nie obchodzi się wigilii ani nie ma tradycji ubierania choinki).
nie pojawiła się żadna osoba, która korzystając z wolnego - bierze swoje 4 litery i jedzie np. na egzotyczną wycieczkę, bo to też modne ostatnio.
Ja pochodzę z takiej rodziny. Nie mam choinki.
Btw. ubieranie choinki może funkcjonować niezależnie od ateizmu. Kilka lat wcześniej choinkę miałam, bo odwiedzała mnie dalsza rodzina, która tę tradycje lubi.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 19:15   #180
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winklepicker Pokaż wiadomość
Skoro sama przyznajesz, że Twoje horyzonty nie są najszersze...
internetowa szpila wbita, ah ta atmosfera świąt.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości