![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: Święta ateisty
A rodzice nigdy nie mieli prawdziwej choinki...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale taka prawdziwa - ładnie później w kominku skwierczy. ![]()
![]() |
![]() |
#154 |
Konto usunięte
|
Jo, w bloku to mi mogła chyba w mikrofalówce co najwyżej skwierczeć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#156 |
Konto usunięte
|
No jak co. Wyrzucają przez okno, uderzając o ziemię z 4 piętra łamie sie na kawałki i owe kawałku wrzucają do śmietnika... Tzn tak robili sąsiedzi z mojego bloku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Konto usunięte
|
Może to że może komuś na łeb spaść ta choinka. Ale nie no ok jak co roku w styczniu zacznie się narodowy sport, tzw rzut choinką
![]() I ten, ja sobie wydumałam że wprowadzę fajną tradycję dawania prezentów z okazji nowego roku, na sylwestra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wnosiło się w jednym kawałku stawiając ją na skos w windzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() koło śmietnika w Krakowie jeszcze nie widziałam choinek bożonarodzeniowych ![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
sie normalnie dyskutowac, predstawic swoj poglad i naprawde trudno sie rozmawia z takimi osobami jak ty. Boli cie to? Krzywde tym komus robie? Rozumiem, ze mozesz sie tym nie zgadzac i sama bys tak nie zrobila ale pamietaj ze zlosc pieknosci szkodzi. Dla twojej wiadomosci: nic nie przysiegalam, nikt mi nic nie podsuwal, w ogole oprocz podpisu na papierku z usc nic nie robilam oprocz stania za Panstwem mlodym i yrzymania kwiatkow przyjaciolki. To byl moj jedyny obowiazek jako swiadka, dokladnie to samo zrobilabym w urzrdzie stanu cywilnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Jak to wyglada u mnie w tym roku?
Choinki nie mam, w chacie bajzel (mialam nie sprzatac do konca swiata, ale troche sie przeciagnelo ![]() Ale... dzwonili moi rodzice i pytaja czy wpadniemy do nich w poniedzialek, to mowie, ze wpadniemy. Zadzwonili rodzice Tż-ta i pytaja czy we wtorek wpadniemy, to mowimy ze wpadniemy. Posiedzimy, zjemy, posciskamy sie i wrocimy do domu. No przeciez im nie odmowie, bo akurat taka a nie inna data wypada w kalendarzu - mam wolne, nic lepszego do roboty to jasne, ze ide i to z wielka checia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po drugie ciężko znaleźć takich ludzi bo jest ich mało. Nie moja wina, że moi rodzice są "żyjący-nieoddychający", robią jak lubią a ja robię jak ja lubię czyli nie wierzę, nie praktykuję, nie uczestniczę. Opłatkiem się nie dzielę. Jajeczkiem też nie (jest coś takiego w mojej rodzinie na wielkanoc). Ja nie przygotowuję tych jakiś tam potraw, ja je tylko jem. No bo jem to co dają, chyba, że dla mnie jest niezjadliwe. I jeśli na sobotnim obiedzie u babci będzie ryba to ja jej nie zjem, tak samo jak na wigilii. Jeśli będą pierogi to poproszę o dokładkę. Ja nie decyduję co będzie na tym stole, bo to nie moja impreza. Nie mieszkam na swoim, nie mam własnej rodziny i muszę przyjąć to, czego chcą inni w moim domu. Nie pomodlę się, nie będę się łamać opłatkiem ale też nie pierdzielnę focha i nie zamknę się w pokoju "bo to wigilijny obiad!". Bardzo chciałabym żeby mój przyszły partner/partnerka był takim ateistą i antyklerykałem jak ja bo to ułatwi wiele rzeczy. Ale na razie jest jak jest i na razie pomogę mojej mamie kroić jakieś warzywa na coś. Nie żeby przygotować wigilięąę tylko żeby się kobieta nie zajechała dziś przy garach. Ale na razie jest jak jest więc nie będę pisać "nie stawiam choinki" bo to moich rodziców wybór (chociaż nie stawiają), nie wzięłam ślubu kościelnego bo nie wzięłam jeszcze żadnego ślubu. No i takie internetowe deklaracje to wiadomo, każdy sobie może napisać... Ja wiem, że tego kościelnego nie wezmę za nic i dziecko zostanie ochrzczone po moim trupie ale na razie nie mogę się pochwalić "nie wzięłam, nie zrobiłam" bo to się jeszcze nie stało. Mogę się jedynie pochwalić, że nie mam bierzmowania, że odmówiłam bycia chrzestną, że jak byłam na ślubie kościelnym to siedziałam kiedy wszyscy klęczeli. Ale na kij się tym chwalić, na kij to wywlekać jak to jest wątek o sposobie spędzania okresu świątecznego przez ateistów?! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Wtajemniczenie
|
Niesamowite jak jedna osoba o dziwnych poglądach i zacięciu do czepiania się drobiazgów potrafi nakręcić temat na 6 stron
![]() ![]() A tak serio, WhiteCherry, kończ i wstydu oszczędź, bo robisz nam, ateistom złą prasę.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Niektórzy lubią to, że święta kojarzą im się z tzw. rodzinną atmosferą. W ogóle to nie wiedziałam, że np. sprzątanie (bo na święta) to ma coś więcej wspólnego z wiarą. A jak ktoś nie ma czasu (bo ma dzieci, pracuje) pucować na kolanach kaloryfery szczoteczką do zębów, ale jest wierzący i stara się zrobić z tradycji świątecznej jak najwięcej - to co, jego wiara jest jakaś gorsza? Jeśli ma nie 12, a np. 5 czy 7 potraw, to są jakieś gorsze święta i jest mniej fajnym wierzącym? ![]() I lubią w świętach to, że stanowią jakąś odmianę w codzienności. Listopad kojarzy im się ze zmarłymi, kwiecień z Wielkanocą, czerwiec z końcem roku szkolnego i wakacjami. Mają na wakacje nie mówic wakacje, udawać, że nie istnieją? Kultywują, bo mogą, nie muszą, mają cale życie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() też uważam, że powinni mi płacić. zawsze wiem co napisać, by się odbiło echem. ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 16:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
barszcz czerwony z uszkami + pierogi + kutia + ryba + coś tam jeszcze (jednego wieczoru) = nie znam ludzi, którzy jedzą to wszystko NA RAZ w inny dzień niż wigilia. Być może wy macie w swoim otoczeniu takie ewenementy. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#172 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#174 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic straconego, zawsze można zacząć ignorować od tej chwili ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłabym nie obchodzić, ale w Polsce i tak wszystko jest zamknięte przez kilka dni i trzeba zrobić zapas żarcia, a ja akurat lubię świąteczne potrawy, więc będzie kilka dań świątecznych i tyle.
![]() |
![]() |
#177 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Po drugie to mnie osobiście Twoje spojrzenie na tą sprawę kojarzy się z taką samą nietolerancją jak w przypadku np. osoby, ktora w coś wierzy, i nie może pojąć, że ktoś drugi nie wierzy w to samo. Dla przykładu osoba X celebruje jakieś święto zgodnie ze swoją doktryną religijną (rozpowszechnioną za to w kraju, w którym mieszka), i nie umie zaakceptować, że osoba Y (sąsiad) np. tego nie robi. No i u Ciebie widzę takie krzywe zwierciadło. Ja nie wierzę, ja nie ubieram, ja nie gotuję, ![]() ![]() ![]() Perełki. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-23 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | ||
Wtajemniczenie
|
Skoro sama przyznajesz, że Twoje horyzonty nie są najszersze... Cytat:
![]() Biedne drzewka mogą być przerobione na biopaliwo, chyba w każdym mieście są specjalne dni w styczniu kiedy zabiera się choinki ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#179 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Btw. ubieranie choinki może funkcjonować niezależnie od ateizmu. Kilka lat wcześniej choinkę miałam, bo odwiedzała mnie dalsza rodzina, która tę tradycje lubi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
internetowa szpila wbita, ah ta atmosfera świąt.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.