|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Che Italia?
Juz Ci odpowiedzialam..licze na kontakt, bo tu trocxhe sie czuje samotna. Co prawda nie brakuje mi towarzystwa wloskiego, ale polskiego...jak najbardziej. Moze sie kiedys odwiedzimy?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
hej hej,
juz przeczytalam, ale super, ze odnalazlysmy sie! ja aktualnie przebywam w niemczech, w poniedzialek wracam do sloneczka tutaj, kolo schwarzwaldu juz prawie zima, pewnie zwno mnie szlag trafi, jak zmienie tak radykalnie klimat, bowiem moj TZ nadal mnie ciagle informuje o licznych kapielach w morzu grrrr mam nadzieje, ze sie jeszcze zalapie ![]() Odpisze Ci dzisiaj wieczorkiem, bowiem pewnie bede sie nudzic jak mops papapapa! ps moze masz jakis komunikator ![]() ja zawsze jestem chetne na spotkania, poniewaz tutaj w Agrigento mam tylko jedna kolezanke a z druga z Palermo to juz od pol roku zsie spotykamy i jakos nie wychodzi ![]() ehhh a tez czasem nie ma z kim jezyka po polsku postrzepic
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
Zadomowienie
|
eeee czy tak znowu dobrze to sama nie wiem
![]() dla mnie Wlochy to po prostu kraj jak inny, nie dziala na mnie w zaden magiczny sposob, moze dlateog ze nigdy jakos mnie zbytnio nie fascynowal a do tego jak sie doliczy pare latek spedzonych tutaj w ich realiach to i kazdy moglby sie chyba wyleczyc ![]() jesli chodzi o szkole jezykowa przy uniwerkach, to zerknij na www.unipa.it lub www.unict.it, ale oni jesli juz maja jakies kursy, to sa to kursy dla obcokrajowcow-studentow zaczynajacych studia. Jednak sama nie wiem czy maja, ja ksztalce sie w normalnej szkole dla obcokrajowcow. Najszybciej znajdziesz cos raczej na polnocy czy w rejonie lazio, bowiem tam sa kierunki dla obcokrajowcow, czy anglojezyczne i na 100% sa takie wlasnie 6miesieczne kursy, na poludni to wiesz jak jest...
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co sie orientuje, to najszybciej znajdziesz bezplatne kursy dla obcokrajowcow organizowane przez agencje pracy (np. Umana Forma). Moja kolezanka z nich korzystala i byla zadowolona. Jednak ja (mimo iz mialam zagwarantowane przez uniwerek 100 h jezyka wloskiego) nie skorzystalam z niczego
. Bo poznalam mojego ukochanego i chodzilam na wagary. W rzeczywistosci szybciej nauczylam sie jezyka niz reszta moich znajomych i z poczatkujacego trafilam nagle na zaawansowany i od razu podeszlam do egzaminu. Tak wiec dziewczyny..praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Poza tym rodzina mojego Lubego caly czas mnie poprawia (o to ich prsilam) i teraz juz coraz rzadziej to robi, bo nie ma takiej potrzeby . Baobab, umowimy sie kiedys na robienie pierogow dla naszych Lubych? Moj tez za nimi przepada, tymi z grzybami i skwarkami na wierzchu (to dziewne, bo on tlustych rzeczy nigdy nie jadl .
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
to do Wloch trafilas przez uniwerek?
fajnie
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
Tak Baobab, wiesz, mala wymiana studencka przeobrazila sie w wymiane miedzynarodowa, a pozniej w wymiane uczuc
. Wydaje mi sie, ze w ten sposob start w tym kraju jest ulatwiony. Przynajmniej mialam czas na rozeznanie sie no i na dobra zabawe. A pozniej zaczely sie schody . W kazdym badz razie jak widzisz wszystko jest do pokona<nia, wiec i Tobie na pewno sie uda. Zawsze to pozostaje wziac sprawy w swoje rece i zalozyc cos wlasnego (ja mam taki plan w przyszlosci)
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zadomowienie
|
hej hej, witaj ponownie
![]() tym razem juz ze slonecznego dzis Agri ![]() a powiedz mi, jesli mozesz, czy respektowali Twoje studia, gdy staralas sie o prace? Bo, ja z moim profilem, to nawet nie marze o tym
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz Aniu, nawet im sie nie przyznawalam, ze tu rzad nie uznaje naszych studiow, wiec wszystkim mowilam, ze jestem laureata i tyle. A co, zreszta wiele osob nawet nie ma pojecia o formalnosciach. I do wielu rzeczy nie warto sie przyznawac, bo wazne, ze pokazesz, ze znasz sie na rzeczy. A wiesz czego sie jeszcze tu nauczylam, za nic w swiecie nie nalezy przyznawac sie, ze sie czegos nie wie, nie umie, musisz sciemniac jak tylko potrafisz, a kazdy bedzie uwazal Cie za nie wiadomo jak inteligentna
...to takie wskazowki, bo jak nie, to Cie zgniota ta swoja gadatliwoscia ...wszyscy tu sie wymadrzaja, a w rzeczywistosci nic nie wiedza
|
|
|
|
|
#160 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny, dzieki za odpowiedzi i linki do szkol!
Edytowane przez asienkany Czas edycji: 2006-10-25 o 04:34 |
|
|
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!!! Mam pytanie: czy ktoras z was mieszka moze w Forli, albo w okolicach?
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
A gdzie to jest Mimoza? w jakiej czesci Wloch?...Baobab, gdzies Ty sie podziala? czyzbys sie zajela kariera donny sycylijskiej?
|
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkasz tam? pol roku temu mieszkalam niedaleko Pordenone we Friuli, ale nie podobalo nam sie tam wiec wrocilismy do Bari. Mam kolezanke w Bolonii...tesknie za nia
|
|
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
zyje zyje, ale dosc intensywnie no i do tego czesto gesto bez netu
![]() pierwsze dni po powrocie to istne szalenstwo i bieganina, odezwe sie niebawem baci baci!
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Ciesze sie, ze Ci sie podoba...to kwetia gustu i przyzwyczajen, tu jest zupelie inny swiat i jesli nikomu nie przeszkadzaja Wlosi wymachujacy rekoma, wrzeszczacy, traffico itp...zyje sie bardzo dobrze
.
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnio czytalam wiadomosci..pisali o zlapaniu jakichs zlodziei w Agrigento...Baobab...uwaz aj na siebie ..czy Wam dziewczyny rowniez zdarza sie od czasu do czasu slyszec strzaly z pistoletu? juz sie przyzwyczailam, ale na poczatku myslalam, ze to sztuczne ognie
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam i zycze milego dnia
|
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
Hihihi...no wlasnie, lepiej nie wybierac
. Nie zdarzylo mi sie jeszcze zobaczyc na zywe oczy efektow strzelaniny, ale lepiej, zebym nie widziala. Raz tylko samochod dachowal...miedzy tymi uliczkami i kazdy sie dziwil, jak do tego doszlo, ze to niemozliwe...cale szczescie nikomu nic sie nie stalo . Macie jakies ciekawe potrawy regionalne?
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zadomowienie
|
no u nas w weekend 4samochody sie spalily kolo naszego domu
![]() na szczescie wyjechalismy na weekend do rodziny, bowiem normalnie tam parkujemy ![]() ehhh i oczywiscie swietnie mozna zauwazyc to jak funkcjonuje w praktyce slynne powiedzonko sycylijczykow, nie widzialem, nie slyszalem, nie wiem, nic nie powiem
|
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
O kurde, to ty tam naprawde uwazaj na siebie...rozumiem..male wyrownanie rachunkow..cale szczescie, ze nie mialas z tym nic wspolnego
..no to trzymaj sie cieplutko! ile u was stopni?
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zadomowienie
|
wczoraj bylo cos pod 30stopni
jak tak dalej pojdzie weekend spedzimy na plazy, w Catanii ludziska sie kapia |
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Co prawda wczoraj bylo naprawde cieplo, ale dzis juz nie za bardzo...a u Was dalo sie wyczuc trzesienie ziemi wczoraj? bo do nas doszlo...
|
|
|
|
|
|
#175 |
|
Zadomowienie
|
Martus, na szczescie nic nie odczulismy, ale przyznaje, troche zatrzeslam bielizna
![]() moze dlatego, iz jestem pod wielkim wrazeniem trzesienia ziemi na sycylii w 1969roku, kiedy to sprzatnelo calkowicie miasteczko, GibellinaMiasteczko nadal istnieje, a raczej pozostalosci po nim, do tego opowiesci ludzi, ktorzy to przezyli brrrrr Tysiace ludzi w ciagu paru minut ten nieprzewidywalny teren pochlonal ![]() Pamietam, iz w noc po zobaczeniu tego miasteczka, nie moglam spac, nie zdawalam sobie sprawy, iz Sycylia to wyspa tak..niestabilna ![]() Zal mi tych, ktory w jakikolwiek sposob ucierpieli wczoraj ![]() Dobrze, iz najwiecej dalo sie odczuc w morzu, a nie na ladzie. Mam kolege w Calabarii i o ile wiem, iz mieszka kolo Catanzaro, to jednak calkowicie na wschodnim wybrzezu, wiec nie dotknelo ich, nie wiem jednak czy nie dotknelo kogos z jego rodziny, nie mam nadal wiesci
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
No to niezle, tu troszke zatrzeslo, nie za bardzo odczulam, a fidanzato mojej szwagierki mieszka wlasnie w Catanzaro i powiedzieli, ze byli za bardzo zajeci i nic nie czuli
. Tu we Wloszech ciezko jest znalezc miejsce, gdzie nie trzesie. Bylam we Friuli i tam tez zatrzeslo tak, ze bylo bardzo duzo ofiar. No ale Sycylia jest jedna z pierwszych, gdzie wystepuja duze trzesienia ziemi..
|
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
!!!!!Zastanawiałam się długo gdzie pojechać na rok przerwy, który robie w studiowaniu(takie moje sztuczne przedłużanie młodosci i beztrozkości )iiiiiiii już wiem, że najszczęśliwsza będę we WłoszechMam do Was prosbę: czy mogłybyście mi tu wypisać jakieś fajne włoskie kawałki- najlepiej wspomagać naukę języka osłuchując się. Z przyjemnością zaczne teraz "uczyć" w moim wieżowcu wszystkich sąsiadów Piszcie o wszystkich swoich ulubionych włoskich kawałkach- starych i nowych- będę bardzo wdzieczna i mam nadzieje, ze mój plan się powiedziePapatkuje i ściskam z zimnawej Ojczyzny. |
|
|
|
|
#178 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
To swietny sposob nauki jezyka Brzoskwinko
. Ja wysluchiwalam godzinami Tiziana Ferra (z moja kolezanka)...tlumaczylam piosenki i uczylam sie ich na pamiec. Pozniej byl Nek..obecnie przerzucilam sie na starsze hiciory, bo stwierdzilam, ze duzo wiecej oferuja pod wzgledem tresci (piosenki Tiziana Ferra nie zawsze mozna przetlumaczyc i zwykle sa tragiczne..hihhii). Tak wiec podsluchuje sobie czesto Adriano Celentano, Antonio Venditti, Albano i innych tam. Jesli masz ochote przesle Ci cos na Twoj email. A w jakie strony sie wybierasz? Wspomnialas o praktykach...dobry sposob jest poprzez Aisec.
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.

Pozdrawiam