Che Italia? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-11, 14:10   #151
marticia
Zakorzenienie

Dot.: Che Italia?

Juz Ci odpowiedzialam..licze na kontakt, bo tu trocxhe sie czuje samotna. Co prawda nie brakuje mi towarzystwa wloskiego, ale polskiego...jak najbardziej. Moze sie kiedys odwiedzimy? Pozdrawiam
marticia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 14:31   #152
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab

hej hej,
juz przeczytalam, ale super, ze odnalazlysmy sie!
ja aktualnie przebywam w niemczech, w poniedzialek wracam do sloneczka
tutaj, kolo schwarzwaldu juz prawie zima, pewnie zwno mnie szlag trafi, jak zmienie tak radykalnie klimat, bowiem moj TZ nadal mnie ciagle informuje o licznych kapielach w morzu grrrr
mam nadzieje, ze sie jeszcze zalapie
Odpisze Ci dzisiaj wieczorkiem, bowiem pewnie bede sie nudzic jak mops
papapapa!

ps moze masz jakis komunikator
ja zawsze jestem chetne na spotkania, poniewaz tutaj w Agrigento mam tylko jedna kolezanke a z druga z Palermo to juz od pol roku zsie spotykamy i jakos nie wychodzi
ehhh a tez czasem nie ma z kim jezyka po polsku postrzepic
baobab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-12, 05:59   #153
asienkany
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez baobab Pokaż wiadomość

sycylijski jest nadal bardzo bardzo popularny, wydaje mi sie, ze takie podzialy nigdy nie zanikna, ale najczesciej rozmawiaja nim starsze pokolenia, lub ludzie z ubogich dzielnic, na codzien sycylijczycy posluguja sie nim rzadko, np. podczas rozmow miedzy soba, zartow, w sytuacji odprezenia.
Nie tylko istnieje sycylijski i inne dialetky, oni nawet sa w stanie rozroznic kogos z Palermo, Catanii, a zdecydowanie inny jest sycylijski z gor, np. Petralii, sycylijczycy z innych regionow po prostu ich nie rozumia
dzieki za wytlumaczenie, dobrze wiedziec jak to tam bywa... ale ci/wam fajnie ze mieszkacie we wloszech! a moze wiecie czy gdziesz we wloszech sa szkoly na nauke jezyka wloskiego, ze sie chodzi do uniwersytetu i sie placi na pol roku dajmy na to 500 Euro, moze ktos tu bral takie kursy? Jak kiedys, skoncze szkole to bym chciala na pol roku- rok pojechac i wyszlifowac wloski, bo jak na razie to mi sie wszystko placze...
asienkany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-12, 07:38   #154
baobab
Zadomowienie

eeee czy tak znowu dobrze to sama nie wiem
dla mnie Wlochy to po prostu kraj jak inny, nie dziala na mnie w zaden magiczny sposob, moze dlateog ze nigdy jakos mnie zbytnio nie fascynowal a do tego jak sie doliczy pare latek spedzonych tutaj w ich realiach to i kazdy moglby sie chyba wyleczyc
jesli chodzi o szkole jezykowa przy uniwerkach, to zerknij na www.unipa.it lub www.unict.it, ale oni jesli juz maja jakies kursy, to sa to kursy dla obcokrajowcow-studentow zaczynajacych studia.
Jednak sama nie wiem czy maja, ja ksztalce sie w normalnej szkole dla obcokrajowcow.
Najszybciej znajdziesz cos raczej na polnocy czy w rejonie lazio, bowiem tam sa kierunki dla obcokrajowcow, czy anglojezyczne i na 100% sa takie wlasnie 6miesieczne kursy, na poludni to wiesz jak jest...
Stary 2006-10-13, 10:50   #155
marticia
Zakorzenienie

Z tego co sie orientuje, to najszybciej znajdziesz bezplatne kursy dla obcokrajowcow organizowane przez agencje pracy (np. Umana Forma). Moja kolezanka z nich korzystala i byla zadowolona. Jednak ja (mimo iz mialam zagwarantowane przez uniwerek 100 h jezyka wloskiego) nie skorzystalam z niczego. Bo poznalam mojego ukochanego i chodzilam na wagary. W rzeczywistosci szybciej nauczylam sie jezyka niz reszta moich znajomych i z poczatkujacego trafilam nagle na zaawansowany i od razu podeszlam do egzaminu. Tak wiec dziewczyny..praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Poza tym rodzina mojego Lubego caly czas mnie poprawia (o to ich prsilam) i teraz juz coraz rzadziej to robi, bo nie ma takiej potrzeby. Baobab, umowimy sie kiedys na robienie pierogow dla naszych Lubych? Moj tez za nimi przepada, tymi z grzybami i skwarkami na wierzchu (to dziewne, bo on tlustych rzeczy nigdy nie jadl.
Stary 2006-10-13, 11:02   #156
baobab
Zadomowienie

to do Wloch trafilas przez uniwerek?
fajnie
Stary 2006-10-16, 09:35   #157
marticia
Zakorzenienie

Tak Baobab, wiesz, mala wymiana studencka przeobrazila sie w wymiane miedzynarodowa, a pozniej w wymiane uczuc. Wydaje mi sie, ze w ten sposob start w tym kraju jest ulatwiony. Przynajmniej mialam czas na rozeznanie sie no i na dobra zabawe. A pozniej zaczely sie schody. W kazdym badz razie jak widzisz wszystko jest do pokona<nia, wiec i Tobie na pewno sie uda. Zawsze to pozostaje wziac sprawy w swoje rece i zalozyc cos wlasnego (ja mam taki plan w przyszlosci)
Stary 2006-10-17, 08:18   #158
baobab
Zadomowienie

hej hej, witaj ponownie
tym razem juz ze slonecznego dzis Agri
a powiedz mi, jesli mozesz, czy respektowali Twoje studia, gdy staralas sie o prace?
Bo, ja z moim profilem, to nawet nie marze o tym
Stary 2006-10-17, 10:25   #159
marticia
Zakorzenienie

Wiesz Aniu, nawet im sie nie przyznawalam, ze tu rzad nie uznaje naszych studiow, wiec wszystkim mowilam, ze jestem laureata i tyle. A co, zreszta wiele osob nawet nie ma pojecia o formalnosciach. I do wielu rzeczy nie warto sie przyznawac, bo wazne, ze pokazesz, ze znasz sie na rzeczy. A wiesz czego sie jeszcze tu nauczylam, za nic w swiecie nie nalezy przyznawac sie, ze sie czegos nie wie, nie umie, musisz sciemniac jak tylko potrafisz, a kazdy bedzie uwazal Cie za nie wiadomo jak inteligentna...to takie wskazowki, bo jak nie, to Cie zgniota ta swoja gadatliwoscia...wszyscy tu sie wymadrzaja, a w rzeczywistosci nic nie wiedza
Stary 2006-10-18, 05:13   #160
asienkany
Przyczajenie

Czesc dziewczyny, dzieki za odpowiedzi i linki do szkol!

Edytowane przez asienkany
Czas edycji: 2006-10-25 o 04:34
asienkany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 13:19   #161
minoza
Raczkowanie

GG do minoza

Czesc dziewczyny!!! Mam pytanie: czy ktoras z was mieszka moze w Forli, albo w okolicach?
Pozdrawiam!
minoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-20, 11:54   #162
marticia
Zakorzenienie

A gdzie to jest Mimoza? w jakiej czesci Wloch?...Baobab, gdzies Ty sie podziala? czyzbys sie zajela kariera donny sycylijskiej?
Stary 2006-10-20, 16:30   #163
minoza
Raczkowanie

GG do minoza

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość
A gdzie to jest Mimoza? w jakiej czesci Wloch?...Baobab, gdzies Ty sie podziala? czyzbys sie zajela kariera donny sycylijskiej?
60 km od Bologni, Emilia Romagna
minoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-20, 17:29   #164
marticia
Zakorzenienie

Mieszkasz tam? pol roku temu mieszkalam niedaleko Pordenone we Friuli, ale nie podobalo nam sie tam wiec wrocilismy do Bari. Mam kolezanke w Bolonii...tesknie za nia
Stary 2006-10-20, 22:35   #165
baobab
Zadomowienie

zyje zyje, ale dosc intensywnie no i do tego czesto gesto bez netu
pierwsze dni po powrocie to istne szalenstwo i bieganina, odezwe sie niebawem
baci baci!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-23, 15:42   #166
minoza
Raczkowanie

GG do minoza

Cytat:
Mieszkasz tam? pol roku temu mieszkalam niedaleko Pordenone we Friuli, ale nie podobalo nam sie tam wiec wrocilismy do Bari. Mam kolezanke w Bolonii...tesknie za nia
marticia, od 4 lat, ale w Bari tez kiedys bylam przejazdem, mam rodzine niedaleko Matery, piekne okolice
Pozdrawiam
Stary 2006-10-24, 12:15   #167
marticia
Zakorzenienie

Ciesze sie, ze Ci sie podoba...to kwetia gustu i przyzwyczajen, tu jest zupelie inny swiat i jesli nikomu nie przeszkadzaja Wlosi wymachujacy rekoma, wrzeszczacy, traffico itp...zyje sie bardzo dobrze.
Stary 2006-10-24, 12:20   #168
marticia
Zakorzenienie

ostatnio czytalam wiadomosci..pisali o zlapaniu jakichs zlodziei w Agrigento...Baobab...uwaz aj na siebie..czy Wam dziewczyny rowniez zdarza sie od czasu do czasu slyszec strzaly z pistoletu? juz sie przyzwyczailam, ale na poczatku myslalam, ze to sztuczne ognie
Stary 2006-10-25, 09:34   #169
minoza
Raczkowanie

GG do minoza

Cytat:
Ciesze sie, ze Ci sie podoba...to kwetia gustu i przyzwyczajen, tu jest zupelie inny swiat i jesli nikomu nie przeszkadzaja Wlosi wymachujacy rekoma, wrzeszczacy, traffico itp...zyje sie bardzo dobrze.
marticia, tak prawde mowiac, tylko okolice mi sie podobaja, ale nie moglabym tam mieszkac. Masz racje, to zupelnie inny swiat. W ogole nie rozumiem dialektu, ktorym tam mowia i mecze sie strasznie, jak tam jedziemy. Jesli chodzi o strzaly, to nigdy jeszcze nie slyszalam. Tu, gdzie jestem jest raczej spokojnie. Raz tylko, od kiedy tu jestem, ktos kogos zabil na ulicy, ja wtedy wracalam do domu, ulica zastawiona, cialo przykryte biala plachta, i to wszystko przed sadem. Tu jest za to duzo wypadkow samochodowych, motorowych, takich mrazacych krew w zylach. Ale to chyba lepsze niz strzaly, jesli w ogole mozna mowic o tym, co w takim przypadku jest lepsze.
Pozdrawiam i zycze milego dnia
Stary 2006-10-25, 11:50   #170
marticia
Zakorzenienie

Hihihi...no wlasnie, lepiej nie wybierac. Nie zdarzylo mi sie jeszcze zobaczyc na zywe oczy efektow strzelaniny, ale lepiej, zebym nie widziala. Raz tylko samochod dachowal...miedzy tymi uliczkami i kazdy sie dziwil, jak do tego doszlo, ze to niemozliwe...cale szczescie nikomu nic sie nie stalo. Macie jakies ciekawe potrawy regionalne?
Stary 2006-10-26, 08:32   #171
baobab
Zadomowienie

no u nas w weekend 4samochody sie spalily kolo naszego domu
na szczescie wyjechalismy na weekend do rodziny, bowiem normalnie tam parkujemy
ehhh i oczywiscie swietnie mozna zauwazyc to jak funkcjonuje w praktyce slynne powiedzonko sycylijczykow, nie widzialem, nie slyszalem, nie wiem, nic nie powiem
Stary 2006-10-26, 10:50   #172
marticia
Zakorzenienie

O kurde, to ty tam naprawde uwazaj na siebie...rozumiem..male wyrownanie rachunkow..cale szczescie, ze nie mialas z tym nic wspolnego..no to trzymaj sie cieplutko! ile u was stopni?
Stary 2006-10-27, 07:07   #173
baobab
Zadomowienie

wczoraj bylo cos pod 30stopni
jak tak dalej pojdzie weekend spedzimy na plazy, w Catanii ludziska sie kapia
Stary 2006-10-27, 10:07   #174
marticia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baobab Pokaż wiadomość
wczoraj bylo cos pod 30stopni
jak tak dalej pojdzie weekend spedzimy na plazy, w Catanii ludziska sie kapia
Aniu nie mecz mnie i nie drecz, bo tu juz jest chlodno. Co prawda wczoraj bylo naprawde cieplo, ale dzis juz nie za bardzo...a u Was dalo sie wyczuc trzesienie ziemi wczoraj? bo do nas doszlo...
Stary 2006-10-27, 17:18   #175
baobab
Zadomowienie

Martus, na szczescie nic nie odczulismy, ale przyznaje, troche zatrzeslam bielizna
moze dlatego, iz jestem pod wielkim wrazeniem trzesienia ziemi na sycylii w 1969roku, kiedy to sprzatnelo calkowicie miasteczko, GibellinaMiasteczko nadal istnieje, a raczej pozostalosci po nim, do tego opowiesci ludzi, ktorzy to przezyli brrrrr
Tysiace ludzi w ciagu paru minut ten nieprzewidywalny teren pochlonal
Pamietam, iz w noc po zobaczeniu tego miasteczka, nie moglam spac, nie zdawalam sobie sprawy, iz Sycylia to wyspa tak..niestabilna
Zal mi tych, ktory w jakikolwiek sposob ucierpieli wczoraj
Dobrze, iz najwiecej dalo sie odczuc w morzu, a nie na ladzie.
Mam kolege w Calabarii i o ile wiem, iz mieszka kolo Catanzaro, to jednak calkowicie na wschodnim wybrzezu, wiec nie dotknelo ich, nie wiem jednak czy nie dotknelo kogos z jego rodziny, nie mam nadal wiesci
Stary 2006-10-30, 11:23   #176
marticia
Zakorzenienie

No to niezle, tu troszke zatrzeslo, nie za bardzo odczulam, a fidanzato mojej szwagierki mieszka wlasnie w Catanzaro i powiedzieli, ze byli za bardzo zajeci i nic nie czuli. Tu we Wloszech ciezko jest znalezc miejsce, gdzie nie trzesie. Bylam we Friuli i tam tez zatrzeslo tak, ze bylo bardzo duzo ofiar. No ale Sycylia jest jedna z pierwszych, gdzie wystepuja duze trzesienia ziemi..
Stary 2006-11-05, 22:18   #177
brzoskwinka
Raczkowanie

Talking Dot.: Che Italia?

cześć kochaniutkie Italianki!!!!!
Zastanawiałam się długo gdzie pojechać na rok przerwy, który robie w studiowaniu(takie moje sztuczne przedłużanie młodosci i beztrozkości)iiiiiiii już wiem, że najszczęśliwsza będę we Włoszech. Teraz z uporem maniaka szukam jakiś praktyk, ale nie o tym tu
Mam do Was prosbę: czy mogłybyście mi tu wypisać jakieś fajne włoskie kawałki- najlepiej wspomagać naukę języka osłuchując się. Z przyjemnością zaczne teraz "uczyć" w moim wieżowcu wszystkich sąsiadówPiszcie o wszystkich swoich ulubionych włoskich kawałkach- starych i nowych- będę bardzo wdzieczna i mam nadzieje, ze mój plan się powiedzie
Papatkuje i ściskam z zimnawej Ojczyzny.
brzoskwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 08:20   #178
minoza
Raczkowanie

GG do minoza

Cytat:
Napisane przez brzoskwinka Pokaż wiadomość
cześć kochaniutkie Italianki!!!!!
Zastanawiałam się długo gdzie pojechać na rok przerwy, który robie w studiowaniu(takie moje sztuczne przedłużanie młodosci i beztrozkości)iiiiiiii już wiem, że najszczęśliwsza będę we Włoszech. Teraz z uporem maniaka szukam jakiś praktyk, ale nie o tym tu
Mam do Was prosbę: czy mogłybyście mi tu wypisać jakieś fajne włoskie kawałki- najlepiej wspomagać naukę języka osłuchując się. Z przyjemnością zaczne teraz "uczyć" w moim wieżowcu wszystkich sąsiadówPiszcie o wszystkich swoich ulubionych włoskich kawałkach- starych i nowych- będę bardzo wdzieczna i mam nadzieje, ze mój plan się powiedzie
Papatkuje i ściskam z zimnawej Ojczyzny.
Pierwszy kawalek, ktory przyszedl mi do glowy to Umberto Tozzi "Ti amo", stara, ale bardzo mi sie podoba
Stary 2006-11-06, 09:19   #179
marticia
Zakorzenienie

To swietny sposob nauki jezyka Brzoskwinko. Ja wysluchiwalam godzinami Tiziana Ferra (z moja kolezanka)...tlumaczylam piosenki i uczylam sie ich na pamiec. Pozniej byl Nek..obecnie przerzucilam sie na starsze hiciory, bo stwierdzilam, ze duzo wiecej oferuja pod wzgledem tresci (piosenki Tiziana Ferra nie zawsze mozna przetlumaczyc i zwykle sa tragiczne..hihhii). Tak wiec podsluchuje sobie czesto Adriano Celentano, Antonio Venditti, Albano i innych tam. Jesli masz ochote przesle Ci cos na Twoj email. A w jakie strony sie wybierasz? Wspomnialas o praktykach...dobry sposob jest poprzez Aisec.
Stary 2006-11-07, 14:55   #180
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minoza Pokaż wiadomość
Pierwszy kawalek, ktory przyszedl mi do glowy to Umberto Tozzi "Ti amo", stara, ale bardzo mi sie podoba
Albo "Italiano vero".
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości