|
|
#151 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
hej, widze ze tez lubicie nigelle. ja mam troche lepiej, bo siedze w anglii i jej program jest tu codziennie plus powtorki trzy razy. a dzisiaj byla taka pyyyszna salata...poszukam jej ksiazek, wiec jakbyscie mialy niekompletne przepisy, to pomoge skompletowac. buzka
|
|
|
|
|
#153 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuje
|
|
|
|
|
#154 |
|
Przyczajenie
|
Hej Witam ! Szkoda że niemoge oglądać tego programu. Jedynie czym moge sie podzielić to przepisami z gazety GLAMOUR Nigelli Lawson
TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY: na 8 porcji
Rozgrzej piekarnik do 200*C . Dwie 20-centymentrowe , okrągłe formy wyłóż folią do pieczenia, nasmaruj masłem i posyp mąką. W misce wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj masło z 1/3 szklanki cukru, dodaj żółtka.Ubij na gładką masę. Białka zostaw do ubicia na później. Do masy wsyp wymieszaną mąkę, dodaj esensje waniliową i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do form. Ubij białka dodając małymi porcjami pozostały cukier. Sztywną pianę rozłóż równo na cieście w formach i posyp migdałowymi płatkami. Włóż formy do piekarnika na ok 35 min. Wyjmij je gdy bezy nabiorą złotobrązowego koloru. Odstaw do wystygnięcia i do piero wtedy otwórz formy i wyjmij ciasto. Ubij śmietanę i pokrój truskawki - małe owoce na połówki wieksze na ćwiartki . Jedno ciasto wyłóż na talerz bezą do dołu. Rozsmaruj na nim równomiernie śmietanę i ułóż cząstki truskawek przykryj drugim ciastem - tym razem bezowy kapelusz powinien się znaleźć na wierzchu. GĄRĄCE PLACKI Z RICOTTĄ składniki na 25 sztuk
Jedynie z tych przepisów jak narazie wypróbowałam mimo iz nie mialam mąki kukurydzianej i esencji waniliowej pierwszy przepis i musze przyznać ze wyszedł Super. Wszystkim w domu smakował - warto wypróbować Pozdrawiam Mam nadzieje że ktoś kiedyś skorzysta |
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
mhhh brzmi smakowicie....czyzby kolejny przepis wedruje do mojej książki kucharskiej?
|
|
|
|
|
#156 |
|
Przyczajenie
|
i mojej?
))))
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
hej wczoraj ogladałam Nigelle
hehe nie powiem zeby byla zachwycajaca..jakos taka dziwna wczoraj bylo, prawie nic mi do gustu nie przypadlo. ale jednak cos mi utkwilo w pamieci moze ktoras wizazanka spisala przepis na to cos czekoladowe co sie wkladalo do lodowki. wiem ze bylo tam mleko jajka i oczywiscie czekolada tylko nie wiem w jakich proporcjach ![]()
|
|
|
|
|
#158 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny która robila Creme brule u siebie w domu? Bo uwielbiam ten deser
ale nie mam w domu palnika (a to ci niespodzianka ) a przeciez trzeba jakos zrumienic cukier na tą obłędną skorupke.... Jak sobie z tym poradziłyscie w domowych warunkach?Karolinusieńka ja sie na bank skusze na ten czekoladowy deser jak tylko czas pozwoli. Tez czekam na proporcje bo nie pamietam...
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze bez tego tez jet dobry
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
Szczesciary! Macie telewizory...
Ale za to ja mam na poleczce kultowa (u nas w domu) "How to be a domestic goddess" Nigelli o wszystkim co tylko sie da upiec Piec bardzo lubie, wiec od czasu do czasu robie z siebie taka "domowa boginie".Poruszajacy artykul kiedys o Nigelli w jakiejs brytyjskiej gazecie czytalam - jej maz umieral na raka, ona wiedziala juz ze zostanie sama (chyba z 3 dzieci?) i zaczela gotowac, zeby nie zwariowac z tego wszystkiego. Ksiazka jest piekna, gruba, slicznie ilustrowana zdjeciami, sa setki przepisow, tez takich typowo angielskich (planuje powiew Wysp na tegoroczne Boze Narodznie z mince piesami ), duzo tez o tym czym i jak zapelnic spizarke.Osobiscie uwazam, ze taki Jamie Olivier to przy niej cienias Babka ma klase.
|
|
|
|
|
#161 |
|
Przyczajenie
|
Tak, jest niesamowita!!! Czy jest może już jej książka w polskim tłumaczeniu??
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#163 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
najwazniejsza w tym kremie jest ta skorupka!Najprosciej(bez palnika)zrobic ja w piekarniku pod funkcja grill! |
|
|
|
|
|
#165 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
Tony'ego z kolei baardzo lubię
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
a czy ktoś może pamięta jak się ten pudding nazywał? szukam go na jej stronie ale za duży tam wybór i nie potrafię go namierzyć.
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
kruchy blok Nigelli
Witam, próbowałam zrobić karmel z orzechami z przepisu Nigelli, ale nie chce mi zbrązowieć, czy ona tam dawała brązowy cukier? pomóżcie ...
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kruchy blok Nigelli
Z tego co pamiętam (oglądałam w zeszłym tygodniu) był to biały cukier plus woda, z tego zrobiła w rondelku zwykły, brązowy karmel i wsypała 100g orzechów macadamia, wylała na papier do pieczenia do wystygnięcia.
|
|
|
|
|
#170 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie miłośniczki Nigelli!!!!
Ona jest bombowa - nie wszystko mi pasuje,ale czesto mozna znalezc cos dla siebie... Ostatnio robila orzech w karmelu...Nie mam proporcji, ale na pewno byl: cukier woda orzechy Tak to apetycznie wygladalo ze mozg sie lasuje! A taki banał. Ona po prostu do tego karmelu wrzucila orzechy, zostawila do ostygniecia i pokroila. Banal w ywgladalo smakowicie... pozdrawiam |
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale przyznaję, że Nigella sympatyczną babką jest
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Wtajemniczenie
|
uwielbiam nigelle, oglądam ją nałogowo. zawsze w szale poszukuje pustych kartek, żeby zapisywać te pyszne specjały
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zadomowienie
|
No, juz po Swietach wiec moge sie pochwalic co od Nigelli upieklam - wszystkie przepisy wyszly spiewajaco, mimo, ze wszystko przygotowywalam pierwszy raz!
Christmas-morning Muffins > czyli Bozonarodzeniowe, poranne muffinki Pieklam je w ceramicznych foremkach z Ikea - wyszlo mi 6 wielkich muffinow do rozlamywania na pol albo krojenia w plastry, ale mozna spokojnie zrobic mniejsze wersje i wtedy wyjdzie 12. Jeszcze cieple smarowac maselkiem, konfitura z czarnych jagod (najlepiej z Chlopskiego Jadla albo oryginalna Oxfordzka) i popijac kawa z mlekiem. Objadlysmy sie z Mama potwornie! ![]() Oto przepis: 200 g maki pszennej 2-3 lyzeczki proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 75 g cukru demerara (to taki nierafinowany sypki cukier trzcinowy - nie jest ciemnobrazowy jak muscovado ale zolty, w moim spozywczaku jest bez problemu, z pewnoscia bedzie w sklepach z zywnoscia ekologiczna) ale dalam bialy ![]() szczypta dopiero utartej galki muszkatolowej (mozna pominac) 1 pomarancza lub 2 klementynki okolo 50 ml mleka - dalam wiecej niz pol szklanki, bo to zalezy od ilosci maki, ja zawsze sypie na oko ![]() 60 g roztopionego masla 1 duze jajo garsc- lub wiecej, jak chcecie, duzych rodzynek W duzej misce mieszamy make, z proszkiem do pieczenia, soda, cukrem i galka muszkatolowa. Wyciskamy sok z pomaranczy (cudowne drobinki miazszu) i dopelniamy mlekiem do 150ml.Dodajemy rozpuszczone maslo, jajo i mieszamy ciasto - im bardziej ciagnace tym lepiej dla muffinkow. Dodajemy rodzyny i calosc lycha pakujemy do foremek - pamietajcie ze ciasto zwiekszy objetosc 3 krotnie! Gore posypujemy cynamonem i tym brazowym cukrem. Pieczemy okolo 20 minut w temp 200 C. Cale mieszkanie pachnie smakowicie! |
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dostałam na Święta książkę kucharską Nigelli "How to be a domestic goddes"
nie mogę się doczekać, aż upichce coś ciekawego |
|
|
|
|
#175 |
|
Zadomowienie
|
Swietny prezent Tricomi! Powyzszy przepis jest wlasnie moim wolnym tlumaczeniem z tej publikacji
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy któraś zanotowała przepis na makaron z sosem z orzechów (było też tam mleko i kawałek bułki, chyba czosnek)? Spodobał mi się ten pomysł, ale nie potrafię go odtworzyć.
Będę wdzięczna
|
|
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! nie próbowałam go jeszcze przyrządzić ale przepis mam:
Makaron z orzechami włoskimi: Gruby, płaski makaron [typu łazanki] ugotować wg instrukcji Kromkę ciemnego, czerstwego chleba zalać 150ml mleka Uprażyć orzechy włoskie na patelni Zmiksować je z 25g startego parmezanu + pół ząbka czosnku + namoczony chleb wraz z mlekiem + delikatny olej do rozcieńczenia Makaron odcedzić niezbyt dokładnie, połączyć z sosem orzechowym, w razie konieczności rozcieńczyć gorącą wodą. Posypać orzechami i natką pietruszki. Smacznego Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2005-12-31 o 14:40 Powód: nieczytelna miara produktu |
|
|
|
|
#178 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mi się przypomniał dzięki Nigelli i chyba urządzę małą powtórkę z rozrywki
|
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serdecznie dziękuję Wypróbuję jeszcze w tym tygodniu. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:05.

Bardzo dziękuje

) a przeciez trzeba jakos zrumienic cukier na tą obłędną skorupke....