|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
Moderator
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. IV
Ja do Anglii pojechałam z mamą w ciemno nie znajac języka - ja znałam 2 słowa na krzyż. Mama załatwiła sobie też szybko prace, ja pod koniec wakacji szkołę i się kręci. Znam firmę gdzie ok 150 ludzi Polaków i więskzosć zn ich siedzi w UK ok. 10 lat, angielski piąte przez dziesiąte lub wcale. Mało znam Polaków co mówią po angielsku mieszkając tu. Moim zdaniem to wstyd akurat bo wypadałoby umieć coś powiedzieć poza 'Ja nie rozumieć'.
A najprostsza metoda nauczenia się języka to siedzenie z angolami z pracy czy w szkole, bardzo ładnie już w rok można się wyuczyć nawet bardzo trudnych słów i sprawnie operować językiem. Mój tż też wyjechał do UK bez języka bo akurat miał znajomego to pracę znalazł też równie szybko, język po czasie załapał w pracy z osłuchania i tak juz tu jest 8 lat. Dodam, że moja mama też zna parę słów tlyko i coś tam rozumie, ale potrafi mimo to załatwić sobie sprawy w banku i inne takie i mało kiedy potrzebuje mojej pomocy. Czasem wsiada w autobus i jedzie w świat, jak coś nie wie to pyta ludzi i sobie radzi ![]() Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-09 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Konto usunięte
|
Na któreś wakacje kiedyś sobie wyjadę, o ile nie znajdę pracy w zawodzie tutaj wcześniej. Tylko zanim wyjadę to przyoszczędzę wcześniej na wypadek gdybym żadnej pracy nie znalazła i bym do domu po 2 tygodniach wracała.
Dla mnie to wydało się strasznie dziwne jak tak bez języka pojechać. Sama nie znam jakoś tak super super, ale myślę że bym sie dogadała. Czytam książki po angielsku, oglądam filmy, jak przyjechała rodzina z usa i dzieci nie mówiły po polsku to jakoś rozmawialiśmy. A jakby się zgubiła, albo kasa się jej skończyła, co wtedy. Wiem, że sporo osób tak wyjeżdża. Kiedyś do wujka zagadałam, żeby mnie zabrał, wtedy z angielskim było słabiej, to powiedział, że zabrać może, ale pracy bez języka to ja żadnej nie znajdę. W sumie pewnie mnie zniechęcał, bo nie chciał kłopotu na głowie mieć. Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2014-06-09 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Moderator
|
Niekoniecznie, sporo ludzi ma tu pracę bez języka. A mój facet zna język i w jego firmie 2x więcej zarabiają ludzie co go nie znają i pracują krócej. Nie mówię, że praca to jakieś kokosy i nie wiem jak traktują ludzi co przyjeżdżają na chwilę sobie dorobić - ja pracowałam w zeszłe wakacje na sprzątaniu. Teraz dosć cieżko jest z tą pracą, a z językiem też zależy. Jak przyjechałam to myślałam, że będę rozumieć a nic nie rozumiałam bo ten język komunikatywny jest zupełnie inny niż to co na filmach. Trzeba się dobrze osłuchać, aczkolwiek zależy też jakie miasto bo wszędzie inaczej gadają.
Teraz wiem, że zmienili zasady i nowe ustawy wprowadzili od tego roku takze musiałabyś poczytać. I pracę poza sezonem letnim albo jeszcze przed bo tak to ciężko ze względu na to, że takie prace w marketach itd. robią emeryci albo studenci stale tu mieszkający z tego co widać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Rozeznanie
|
Ja tak przyjechalam do niemiec tez ani slowa nie znalam, ze szkola mialam spore problemy ze wzgledu na moj wiek (16l wtedy), ale jakos poszlo, szybko sie zaczyna rozumiec, nawet jak sie wczesniej nie znalo w ogole jezyk z mowieniem to zalezy od osoby. Ja w sumie po 2 latach zaczelam sie czuc pewnie, ze moge wszystko powiedziec, ze zostane zrozumianam, ze jest sie traktowanym jak ludzie ktorzy mowia po niemiecku jako ojczystym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Aż tak mnie nie ciągnie żeby wyjeżdżać, tylko kiedyś kiedyś chciałabym, bo całe liceum nauczycielka wbijała mi że matury nie zdam( swoją drogą nie wiem czemu, nawet przed samą maturą to mówiła, a zdałam prawie na 100%). Teraz planuje podszkolić programowanie i za rok na jakieś dobre praktyki się załapać. Tylko byłam zdziwiona, że tej mojej koleżance tak szybko i sprawnie poszło. Fajnie, że jej chociaż trochę lepiej się układa ![]() Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2014-06-09 o 19:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;46815551]Tak, wiem że różnie mówią, wujek kiedyś mi mówił i że czasem ma się to mało do tego książkowego.
Aż tak mnie nie ciągnie żeby wyjeżdżać, tylko kiedyś kiedyś chciałabym, bo całe liceum nauczycielka wbijała mi że matury nie zdam( swoją drogą nie wiem czemu, nawet przed samą maturą to mówiła, a zdałam prawie na 100%). Teraz planuje podszkolić programowanie i za rok na jakieś dobre praktyki się załapać. Tylko byłam zdziwiona, że tej mojej koleżance tak szybko i sprawnie poszło. Fajnie, że jej chociaż trochę lepiej się układa ![]() Z mojej rodziny ludzie też spakowali się z dnia na dzień i pojechali. Chłopak, który w polskim gimnazjum ledwie przechodził z klasy do klasy skończył jakąś dobrą szkołę w UK i żyją na wysokim poziomie, nikt języka nie umiał.. Mnie tez kiedyś przeszło przez myśl, żeby wyjechać po maturze, usamodzielnić się, zarobić na siebie, ale TŻ na pewno by ze mną nie pojechał, a w życiu bym go tutaj nie zostawiła. :/ Po za tym u mnie też z angielskim cienko, i jeszcze te nowe prawa dla imigrantów... :/
![]() |
#157 |
Moderator
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;46815551]Tak, wiem że różnie mówią, wujek kiedyś mi mówił i że czasem ma się to mało do tego książkowego.
Aż tak mnie nie ciągnie żeby wyjeżdżać, tylko kiedyś kiedyś chciałabym, bo całe liceum nauczycielka wbijała mi że matury nie zdam( swoją drogą nie wiem czemu, nawet przed samą maturą to mówiła, a zdałam prawie na 100%). Teraz planuje podszkolić programowanie i za rok na jakieś dobre praktyki się załapać. Tylko byłam zdziwiona, że tej mojej koleżance tak szybko i sprawnie poszło. Fajnie, że jej chociaż trochę lepiej się układa ![]() U mnie w mieście tacy zwykli ludzie od przysłowiowej łopaty mówią prostym językiem czy jakimś slangiem. Także to co ksiażkowe jest zupełnie inne. Mi każdy nauczyciel mówi, że używam starodawnego angielskiego i że moje prace pisemne czy mówione są bardziej rozbudowane i kreatywne bo już mi tak z polskiego zostało. Po polsku też staram się tak ładnei wypowiadać żeby to brzmiało przyjemnie, a nie tylko taki tam podstawowy ![]() Pracę taką na zaczepienie można dorwać w ciągu tygodnia, szkołę też szczególnie jak potrafisz tego języka troszkę. bijum bo w UK to Polak co w Polsce jechał na dwójach to tutaj orłem jest hehe ;D Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-09 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Konto usunięte
|
Ja bym chciała kiedyś znać biegle przynajmniej 2 obce języki. Myślę żeby zacząć sie niemieckiego uczyć. Niby miałam w liceum trochę, ale nie pamiętam nic.
Fajną opcją kiedyś by było np zdalnie pracować jako programista w Niemczech. Tylko muszę najpierw tym programistą w Polsce zostać. Tyle tych technologii itp, że nie wiem co wybrać, czego bardziej się uczyć. Mój Tż to taki, że nawet na Erasmusa nie chciał jechać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Co tu taka cisza zapadła
![]() Ja ostatnio jestem wybitnie na siebie wkurzona. Jestem klasyczną laską idiotką, co to zawsze musi zadurzać się bez wzajemności...eh co za życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Ja zamilkłam, bo zapisałam się na angielski i jestem na programie unijnym kurs+staż i właśnie mi trwa kurs a staż zaczynam 1 lipca
![]() ![]()
![]() |
#161 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Mam jutro z angielskiego egzaminy dwa, musze zrobić próbne i nie chce mi się naprawdę. Szczególnie że ani razu facet mi nie oddał mojej pracy ocenionej, a chcę wiedzieć gdzie robię błędy. Jeszcze takie głupie te zadania typu napisz list do urzędu o coś tam, nie cierpię tego robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Raczkowanie
|
Witam i w tym wątku
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym, że u mnie na dodatek jak się już da upolować, to przestaje być intrygujący. Ale tłumaczę sobie, że jeszcze nie trafiłam po prostu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Niszczę friendzone ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zadomowienie
|
Aizdee, ja tez!! XD
Mój facet obecny to w ogóle nie było podchodow, napięcia, randek. Takiego fajnego początkowego ognia. Poznałam go na krótko przed wypadkiem (spadlam ze schodów, uszkodzilam biodro) w międzyczasie właściciel wyremontowal schody żeby go nie pozwać i wymowil mi po 3 latach mieszkanie. Dał mi miesiąc na wyprowadzke, a ja o kuli... uniwersytet odmowil przełożenia egzaminów skutkowało to oblaniem roku... To byl straszny czas. A tz? Zalatwil kule, jezdzil po lekarzach, opiekowal sie jak dzieckiem w całej tej fizycznej bezradności i załamaniu nerwowym. Robil śniadania, biegal na zakupy, kupowal czekolade i wino. Po miesiącach przyznal sie ze kocha. Ja nie kochałam... i bałam się bo miał dziewczynę, kryzys w związku i nie chciałam by dokonał pohopnych decyzji w imię powiewu swiezosci. I ustaliliśmy ze przez to przejdziemy, by ocalić nasza relację. Ja spotykalam sie z niewlasciwymi kolesiami, a on ratowal związek. Potem pilismy wino, kiedy wszystko sie walilo. Stan fizyczny i sytuacja.mieszkaniowa zmusiły mnie do wyjazdu fo PL. Początkowo tylko na wakacje choć byłam tak rozbita ze planowalam zostac. On zostawił dziewczynę i.. polecial za mną... Kompletnie w nieznane, postanowił ze mnie zawlecze do uk z powrotem i nie pozwoli sie poddać. Po rehabilitacji wróciłam. Dalej umawiając sie z 'niewłaściwym'. A ON zawsze był pod telefonem, służył radą i miał lody w zamrażarce... I pewnego dnia.. Pomyślałam.. czego Ty do cholery szukasz. Masz pod nosem. I jeszcze tam pare historii, az zaczęliśmy chodzić ... za rękę. Randki? To mieliśmy nad lodami i winem. Wiedzieliśmy o sobie wszystko. I nagle było tak. Dobrze. I właściwie. Nie było.dziwnie i sztywno. On byl.mój dłużej niż zdawałam sobie z tego sprawę... Ps. Śniadania do łóżka dostaje do dziś. ![]() Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
Joanku zazdraszczam
![]() ![]() ![]() ![]() Czuję, że już wkrótce kupię sobie koty w ramach dopełnienia ![]()
![]() |
#168 |
Zadomowienie
|
Miałam 2 koty. Po wypadku musiały jechać do pl ;(
Brak mi herbaty z futerem.. ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
Joanku, też zazdroszczę.
![]() Mam wrażenie, że to dla mnie jedyny sposób na bycie z kimś, bo ani się nie zakochuję, ani nie kręcą mnie faceci, których nie znam. Jak nawet na kogoś się "najaram", to mi przechodzi po max miesiącu i uciekać czym prędzej. I często im lepiej kogoś znam, tym bardziej mi się "podoba" w jakiś sposób, chociaż jako że ciągle jestem sama, to najwyraźniej to wszystko jeszcze nie to. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Moderator
|
Joanku, ja miałam bardzo podobnie! Tylko mojego poznałasm w angielskim pośredniaku, w trzw. job centre xD
Bo przyjechałam do uk i mama dostała namiary na niego jako na tłumacza, więc poszłam sama z nim tam pozałatwiać. Potem wpadał czasem na kawę i wypisanie papierków ale jakoś nie byłam nim zainteresowana w żaden sposób. Następnie szukałam z mamą nowego mieszkania i on nam załatwił jedno u takiej angielki, gdziem ieszkał 4 domy dalej. Oczywiście nowe mieszkanie nowe formalności - w weekendy wpadał pisać papierki, a że niem iał co robić to sobie tak gadaliśmy całe noce czasami. Dowiedzieliśmy się o sobie sporo rzeczy ale nawet nie myślieliśmy by się jakoś bliżej kumplować no bo gdzie 11 lat różnicy. Był już taki czas, po 3 miesiącach około że powiedział mi czasem coś miłego i dawał mi do zrozumienia, że mnie po prostu lubi jak taką typową kumpelę. Aż właśnie zaczęliśmy chodzić za rękę, przytulił mnie, rozmawialiśmy dużo i zaczęliśmy być razem znając się już dobrze jako przyjaciele i to było coś super - nie chodziliśmy na żadne randki i inne takie że totalna niewiadoma. I też mi robi śniadanie do łóżka jak ma czas, wychodzimy sobie na frytki późnymi ogdzinami i kocham to bardziej od jakichś randek w restauracji. Nigdy wcześniej sie z nikim nie spotykałam ani nic bo smarkata byłam na takie rzeczy, on kobiet już miał serdecznie dosyć po iluś zawodach aż trafił swój na swego i jest naprawdę dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zadomowienie
|
'Frytki późnymi godzinami, wolę to niż restauracje'
High five siostro! ;p ;D Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
![]() |
![]() |
#173 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() i zawsze sie tz smieje, ze jak chce mnie zabrac na fajna randke to jedziemy na duze zakupy ![]() ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Jak mieszkałam sobie w Polsce to miałam las obok domu ciągnący się kilometrami i też tam sporo spacerowałam. Bardzo bym chciała w góry polskie pojechać, nigdy nie byłam. Była któraś z Was? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Polskie góry uwielbiam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Ja chciałabym jechać, ale latem czy wiosną. Bardzo mało zwiedziłam w Polsce bo nistety nie miałam takich możliwości, a jest dużo pięknych miejsc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#179 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
To Reset ;D
![]() Pokazuj Kazika ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.