|
|
#151 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jakie macie pomysły na fajne zorganizowanie wesela?małe druhenki,sypanie kwiatk
Cytat:
![]() Oczywiście, wartość sentymentalna doktoratu czy ślubu przed bogiem, którego się wyznaje, może być dla wielu osób dużo większa niż wartość czegoś, co mają wszyscy. Ale tego nie neguję
Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-06-27 o 15:44 |
|
|
|
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie macie pomysły na fajne zorganizowanie wesela?małe druhenki,sypanie kwiatk
Cytat:
bo mi sie to nieziemsko podoba ![]() ale juz zaczynam (do slubu 15mcy ) wiec moze akurat sie wieczór piatkowy uda wygospodarowac![]() a koscielny bez cywinlego da sie wziac :P
|
|
|
#153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi o to, żeby nie robić czegoś, co inni każą, kosztem swojego snu/komfortu/zadowolenia itd. Zdążysz w 15 miesięcy ![]() Ślub kościelny bez skutków cywilno-prawnych udzielany jest jedynie w drodze wyjątku i trzeba mieć na to zgodę kogoś wyżej
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
To prawda i nie wchodzmy w dyskusje na ten temat
robie co chce ale wiem ze do ostatniej chwili bede starala sie dopilnowac kazda najmniejsza rzecz.![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I się da, tylko trzeba dobrze to czasowo ogarnąć.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Gdyby matura była ważniejsza od magisterki to po co ludzie zdobywaliby tytuły na studiach? Ponadto, matura też jest opcjonalna - ludzie po zawodówkach nie mają matury, a świetnie sobie radzą prowadząc własne firmy. Co więcej, nie wszyscy mają cywilny - "możliwe jest małżeństwo tylko kanoniczne (kościelne) bez skutków cywilno-prawnych przewidzianych przez prawo polskie (czyli bez związku cywilnego)" http://www.przewodnik-katolicki.pl/n...z_skutkow.html |
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zadomowienie
|
tajemniczy, pisanie o uprawnieniach, jakie dają wyższe studia, w kontekście ślubów wyznaniowych - nie ma najmniejszego sensu. Tu nie występuje żadna analogia.
Pisząc, że ślub cywilny jest "ważniejszy" miałam na myśli to, że jest "bardziej fundamentalny". Nie "więcej wart" (bo to jest dyskusyjne i zależy od indywidualnego podejścia jednostki). Nie "dający więcej uprawnień" (bo uprawnień nie daje absolutnie żadnych). Ale po prostu "bardziej podstawowy". Ślub cywilny jest warunkiem sine qua non istnienia małżeństwa. (Według definicji małżeństwa: "związek kobiety i mężczyzny usankcjonowany prawnie" - za SJP.) A małżeństwo kanoniczne bez skutków cywilno-prawnych udzielane jest tylko w wyjątkowych przypadkach. I to wtedy jest tylko sakrament, ceremonia religijna. Formalnie nie jest się małżeństwem po takiej ceremonii, tak jak po ślubie humanistycznym czy kolonijnym. EOT. Nie wiem, po co się dałam wciągnąć w ten offtop.
|
|
|
#158 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
"Zgodnie z uchwałą Konferencji Episkopatu Polski, małżeństwo kanoniczne bez skutków cywilnych może być zawarte..." Instrukcja dla duszpasterzy dotycząca małżeństwa konkordatowego Skoro już cytujesz SJP, to uczciwie byłoby zacytować też drugą definicję "para małżeńska: mąż i żona", która nie mówi nic o kwestii prawnej. To, że ty wybrałaś sobie definicję małżeństwa, w której musi być skutek prawny, nie oznacza, że inne definicje nie są słuszne. Z mojej strony koniec tematu. PS. To nie ja zacząłem off-top. |
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
Pora wrócić do meritum wątku
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Muzyke na wejscie do kosciola mlodej z tata i muzyke na wejscie mlodych na sale prosze mi podpowiedziec!
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na wyjście z kościoła myślałam o czyms innym, wesołym, jak np. "Marry you - Bruno Mars"
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#164 |
|
Raczkowanie
|
U nasz troszke bedzie atrakcji. Zaczynajac od początku:
- od drogi K do mnie (2km) bedzie 10 strzałek znaków zrobionych z drewna z rożnymi napisami, jaka to droga, jaki kierunek. Ostatni napis to bedzie cos w stylu "masz ostatnia szanse ucieczki" - w kościele bedzie grać kobieta na harfie - czerwony dywan do restauracji - wejście w kształcie odwróconego U z kwiatów ( zapomniałam jak to sie nazywa :P ) - tablica korkowa nas stelazu z rozmieszczeniem gości i menu - fotobudka - winietki ciastka i podarunek dla gości - banki podczas 1 tańca - dym podczas naszego podziękowania rodzicom - tort krojony mieczem - kosze z japonkami dla kobiet ktore zapomniały butów na zmianę - magik -księga gości i polaroid Hmm napewno cos jeszcze jest, jak mi sie przypomni dodam |
|
|
|
|
#165 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Japonki? Serio? Nie wyobrażam sobie tańczenia w japonkach, a tym bardziej japonek do rajstop. Poza tym wiele kobiet nie toleruje japonek. Ten pomysł zupełnie do mnie nie przemawia, ale reszta nawet spoko
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
Wesele będziemy miec w lipcu, wiec watpię zeby któraś z kobiet miała rajstopy. A banki, to bedzie maszyna stała ktora bedzie wypuszczać banki mydlane
my chcemy podczas pierwszego tanca
|
|
|
|
|
#167 |
|
Przyczajenie
|
płatki kwiatów tylko naturalne, żadne tuby i inne confetti.
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaz jezeli chodzi o ten tort krojony mieczem, to nie jestem przekonana. Jak to przeczytalam to pierwsze co mi wpadlo do glowy to pan mlody wymachujacy tym mieczem niczym jakis rycerz i ciachajacy ten wasz tort w sekunde na idealne kawalki ![]() A jezeli chodzi o te japonki to nawet mi sie to podoba. Widzialam duzo takich inspiracji na Pintrest |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Raczkowanie
|
Fajna atrakcją jest otwieranie szampana dla PM szablą.
Butelka musi być kilka godzin wcześniej w odpowiedni sposób schłodzona. Robi to osoba przeszkolona lub PM, jeśli mają takie życzenie. Efektowne, jednak najlepiej robić to poza salą, żeby przypadek szampan nie zalał podłogi
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jaką wartość ma coś co można bez mrugnięcia okiem "zdemontować" w chwilę? po czym powtórnie się ożenić bez żadnego kłopotu? To tylko moje zdanie....
Kiedy mogę to czytam, a kiedy nie mogę - też czytam... Edytowane przez PatiPee Czas edycji: 2015-03-13 o 17:10 |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Przyczajenie
|
Świetne macie pomysły! Co do japonek to też jestem sceptyczna, ale bańki mydlane, księga gości czy polaroid bardzo mi się podobają
Niedługo bierzemy ślub, także zapożyczam pomysły!
|
|
|
|
|
#172 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
I jeśli fotobudka to po co polaroid? Myślałam, że bierze się albo to albo to ![]() I po co te japonki, serio nie rozumiem Już nie wspomnę o magiku, po co to komu na weselu?
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
jedni mają barmanów, inni ludzi tanczących z ogniem a inni magika
![]() co kto lubi ![]() ja tez mialam TAAAKIE plany.. a ogarniczy sie do fotobudki ![]() i ekspresu do kawy
|
|
#174 |
|
❤ bee happy ❤
|
Co kto lubi, ale według mnie nie warto przesadzać
to tylko ślub a nie karnawał w rio
|
|
|
#175 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Wątek ślubny przeglądam już jakiś czas, w sumie od zaręczyn, to 6 rok leci, niebawem 4 lata po ślubie. I tyle pomysłów co widziałam już tutaj, to głowa mała. Niektóre to już zdążyły przejść etap bycia nowością, ciesząc się zainteresowaniem, bycie hitem, kiczem i odejść w zapomnienie. Niektóre rzeczy są ponadczasowe i się nie zmieniają. Klasyka zawsze będzie modna. Moda w obrączkach też się zmienia, najpierw były klasyczne, potem szał na białe złoto- bo przecież żółte to kicz, potem moda na łączone złoto, różne faktury złota ( matowe, młoteczkowane itp), potem moda na kamyczki w obrączkach ( przez jubilerów odradzane, ale i tak będące w sprzedaży), zatoczyło się koło po to, aby stwierdzić, że coraz więcej młodych zwracało się ku prostocie jednak i ponadczasowym rozwiązaniom. Tak samo suknie, ewoluowały i to bardzo. Osobiście jestem za ograniczaniem zbędnych pierdół i duperelek i nie kopiowaniem wszystkiego z hameryki, bo nie wszystko co ich jest lepsze. |
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście zdecyduję się chyba tylko na księgę gości i polaroid z takich dodatkowych atrakcji. |
|
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo fajnym pomysłem jest zorganizowanie wesela w stylu staropolskim. Moja siostra takie miała w pałacyku Soplicowo w Łodzi i wszyscy się super bawili. Takie trochę przeniesienie się w inne czasy ;-). Tu dużo też pomógł im właściciel który bardzo włączył się w całą organizację. Co do menu to były bardzo tradycyjne dania polskiej kuchni. Mi osobiście podobał się nocny grill który był właśnie tym fajnym urozmaiceniem.
Edytowane przez Dana34 Czas edycji: 2016-05-09 o 09:30 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.

(A to wszystko autentyki.) Niech sam dmucha, upina, wiąże i poleruje, jak mu tak zależy 

05.06.2015