![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy weterynarz ma rację?
Serio nie widzisz roznicy miedzy psem wnprzestrzeni publicznej a na prywatynm terenie? To ze Twoj pies zaatakowal dziecko w lesie to tylko i wylacznie Twoja wina, bo zwierzatka nie dopilnowalas i nie zachowalas srodkow ostronosci koniecznych przy trzymaniu agresywnego psa. A rktos kto wlazi na zaknniety teren wczesniej rozdrazniajac psy jest idiota, ktory sam sie prosi o pogryzienie. Niestety furtka zamknieta na klucz nie byla, a prawo mamy jakie mamy, ale ta sytaucja nijak sie ma do Twojej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4691619 3]Serio nie widzisz roznicy miedzy psem wnprzestrzeni publicznej a na prywatynm terenie? To ze Twoj pies zaatakowal dziecko w lesie to tylko i wylacznie Twoja wina, bo zwierzatka nie dopilnowalas i nie zachowalas srodkow ostronosci koniecznych przy trzymaniu agresywnego psa. A rktos kto wlazi na zaknniety teren wczesniej rozdrazniajac psy jest idiota, ktory sam sie prosi o pogryzienie. Niestety furtka zamknieta na klucz nie byla, a prawo mamy jakie mamy, ale ta sytaucja nijak sie ma do Twojej.[/QUOTE]
a czy ja napisałam, że ta sytuacja ma się do mojej? rozumiem, że gdyby to dziecko weszło mi na podwórko i zostało zaatakowane przez psa o wadze prawie 60 kg którego kilka miesięcy wcześniej drażniło to już nie powinnam zachować się tak jak zachowałam się, gdy do zdarzenia doszło w lesie na spacerze tylko jeszcze głośno skandować, że mamy złe prawo i to granda, że moją winą jest, że pies na nie zabezpieczonej w odpowiedni sposób posesji kogoś dziabnął? jeśli ktoś trzyma agresywne psy na niezamkniętej na klucz działce to sam się prosi o to, żeby mieć problemy w sądzie-niby proste, a jednak do ludzi nie dociera.
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2014-06-17 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Konto usunięte
|
nie mówimy tu o dziecku, tylko o dorosłej, zdrowej psychicznie osobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4691645 2]nie mówimy tu o dziecku, tylko o dorosłej, zdrowej psychicznie osobie.[/QUOTE]
to nie ma nic do rzeczy- działka nie była ogrodzona w odpowiedni sposób, skoro kobieta bez problemu się na nią dostała.
![]() |
#155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
na dobrą sprawę na zdecydowaną większość działek średnio sprawna fizycznie osoba bez problemu się dostanie, więc co? drut kolczasty na górze, ogrodzenie pod napięciem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A gdy mojemu psu sąsiad urwał łeb, wyprałam mu koszulę, bo strasznie się poplamiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po pierwsze - po zgłoszeniu psów do obserwacji powinniście otrzymać zaświadczenie o rozpoczęciu takiej obserwacji oraz po każdej następnej wizycie kolejny świstek. Wizyty powinny wypadać w dniu pogryzienia, następnie w dniach 5 , 10 i ostatnim 15. Po ostatniej wizycie wet wystawia zaświadczenie końcowe o zakończeniu obserwacji w kierunku wścieklizny oraz szczepi psy przeciw wściekliźnie. Z zaświadczeniem końcowym właściciel zgłasza się do rejonowego oddz. Sanepidu i oczywiście przedstawia osobie pogryzionej. Normalnie psa ma się obowiązek zaszczepić w ciągu 30 dni od ukończenia przez psa 3 miesięcy! Co do trzymania na łańcuchu czy uwięzi - nie wolno trzymać tak psa dłużej niż 12 godzin w czasie doby i wet powinien o tym wiedzieć, jak i o tym, że jeśli nie mieszka w waszym ogrodzie, to nie będzie znał liczby godzin na uwięzi - właściciel psów w czasie obserwacji jest zobowiązany do zapewnienia bezpieczeństwa osobom postronnym ( furtka na klucz) oraz bezpieczeństwo samym psom. Co do odpowiedzialności właściciela psa w Polsce, to określa to głównie kodeks cywilny (361-363 wraz z 431, 444-447) - kluczowy jest fakt odpowiedzialności na zasadzie winy w nadzorze oraz czy szkoda wyniosła ponad 250pln(chyba) - i przykro mi, ale właśnie dlatego za każdym razem sądy muszą podchodzić do spraw indywidualnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I uprzedzając zarzuty chciałam od razu zaznaczyć, że nie mam kompleksów ![]() W kwestii samej sprawy-przy bramce, która była zamknięta na klamkę znajdował się dzwonek, za bramką natomiast były psy, ja jako osoba inteligentna i dbająca o bezpieczeństwo swoje i innych nacisnęłabym na ten dzwonek i zaczekała na zaproszenie. Tej kobiety NIKT tam niestety nie zapraszał. Wprosiła się sama z własnej nieprzymuszonej woli, co więcej wtargnęła na cudzą posesję bez przyzwolenia na to jej właścicieli. Za brak wyobraźni i nieumiejętność myślenia wielu spotkała podobna, a nawet gorsza kara. Tę sytuację mogła przecież z łatwością przewidzieć, szczególnie że była świadoma tego, że psy nie reagują na jej osobę pozytywnie. Sprawa tak prosta, że dla niektórych aż trudna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
.
|
pliz, jak ktoś chce to zawsze wejdzie. ogrodzenie nie do sforsowania to chyba tylko takie podpięte pod prąd.
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.