![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty...
Mam parę znajomych, które jeździły do Lednicy i naprawdę nie podejrzewam ich o picie tam alkoholu i ogólną rozpustę, takie właśnie typowe oazówy w zgniłozielono-brązowej kolorystyce i sandałkach-jezuskach, no chyba że diabeł w nie w tej Lednicy wstępował
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle wydaje mi się, że hejtujecie tą pielgrzymkę samą w sobie, z definicji. Jest pełno różnych innych form 'zgromadzeń', często też zajmujących dużo miejsca, wymagających zmian w ruchu itp. Dla lata temu byłam świadkiem, jak przez zasadniczo dosyć niewielkie miasto niedaleko mnie jechało Tour de Pologne. Totalny paraliż, pół miasta zamknięte długo przed planowanym przejazdem kolarzy, tu jakiś objazd, tu brak przejścia i też nikt nie pytał, czy ktoś ma coś do załatwienia albo czy w ogóle ma ochotę oglądać i słuchać skandujący tłum pod oknem. Tak samo jak nikt nie pyta, czy szanowny Kowalski łaskawie zgadza się, żeby niedaleko jego miejsca zamieszkania odbył się koncert, bo przecież i tak będzie musiał 'biernie' w nim uczestniczyć. Trudno, co chwilę gdzieś coś jest organizowane i musicie się z tym pogodzić. Albo wyjechać na bezludną wyspę, jeśli nie potraficie znaleźć się w społeczeństwie. ![]() A co do niby obowiązkowych praktyk religijnych w szkole - nie wiem, do jakich szkół chodziliście, ale u mnie, jeśli rodzice zdeklarowali, że nie chcą, żeby ich dziecko w czymś takim uczestniczyło, to po prostu ta osoba nie szła do kościoła, tylko przyszła np. godzinę później od razu do szkoły na rozpoczęcie czy tam zakończenie roku i nie było problemu. Tak samo np. z rekolekcjami - niektórzy mieli po prostu trzy dni wolnego, bo nie szli do kościoła. Owszem, w innych przypadkach egzekwowano obecność w kościele, ale to była kwestia nie religii, a po prostu opieki nad uczniami, przecież jeśli coś odbywa się w czasie zajęć szkolnych, to dziecko jest pod opieką nauczycieli, niezależnie, czy chodziłoby o wyjście do teatru czy do kościoła, czy o cokolwiek innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
No ja w rekolekcje musialam przychodzic do szkoly i siedziec bo reszta w kosciele. I niby z jakiej paki? Bo nie wierze to i tak musze wstac, zasuwac i tracic czas? Xd kara jakas czy co
do szkoly chodzilam normalnej. Wyslane przez tapatalk 2 Edytowane przez chwast Czas edycji: 2014-07-30 o 00:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Powinno być na odwrót, rodzice powinni deklarować, ze dziecko będzie chodzić na religie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do fragmentu: "Nie podoba się to won na bezludną wyspę"- daruj, ale to jest niegrzeczne. Jak wyżej- z organizowanego koncertu miasto czerpie korzyści i może na przykład za część pieniędzy postawić plac zabaw dla dzieci/posadzić kwiatki na osiedlu, w pobliżu którego taki koncert się odbywa a mieszkańcy uczestniczą w nim niejako przymusowo znosząc hałas. Z przemarszu pielgrzymek nie dość, że miasto nic nie ma to jeszcze dokłada w postaci dodatkowego sprzątania. Podobnie jak mieszkańcy, bo u mnie panie wczoraj do wieczora sprzątały śmieci pozostawione w przyblokowych ogródeczkach przez pielgrzymów. No i wreszcie- ile osób idzie na taką pielgrzymkę w skali kraju? Liczmy, że 500 tysięcy (co jest i tak cyfrą zawyżoną). Jakim prawem taki ułamek promila populacji ma narzucać cokolwiek pozostałym 39.5 milionom, w zamian nie dając nic a dodatkowo śmiecąc i wprowadzając komunikacyjny chaos? Skoro powołujesz się na zasady współzycia społecznego, są one jasne: to większość narzuca ton mniejszości a nie na odwrót. Wybacz, ale to ja jestem w prawie by pozostać w moim własnym mieszkaniu i mam prawo do poszanowania ciszy przed 6 rano i zachowania czystości na moim osiedlu. Oświadczam też, że następną grupę pielgrzymkową, która bedzie drzeć się mi pod knem przed 6 rano, wywalać śmieci i uniemożliwiać ludziom wydostanie się z miejsca zamieszkania do pracy, poleję wodą z gumowego węża z wysokości 3 piętra. Bo mam prawo podlewać kwiatki wodą, za którą płacę. A że trafię w kilka osób- trudno. Mam prawo. Może nawet trafię w megafon? Cóż. Bywa.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Swoją drogą, trzeba mieć faktycznie coś nie tak, żeby o 6 rano drzeć się na osiedlu przez megafon jakby się wracało nawalonym z imprezy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcu ich królestwo jest nie z tego świata, a tutaj oni tylko spracerują więc dbać o otoczenie nie muszą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
U mnie też tak było, ale ja zawsze sobie załatwiałam zwolnienie i nie chodziłam i tak. Raz w jeden dzień poszłam to wyglądało to tak, że siedzieliśmy w bibliotece przez jakieś 2-3 godziny i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
BAN stały
|
Śmieci po żywności to jeszcze może i pielgrzymka/ich służby porządkowe/ pozbierają z pobocza. Ale kupy z papierem toaletowym , chusteczkami nawilżanymi , podpaskami w przydrożnych laskach, zaroślach, przy stogach z sianem, za wiatą przystankową to zostają na dłużej.
Po przejściu kilku grup pielgrzymkowych to długo mieszkańcy wolą do lasu nie wchodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
No cóż, gdzieś sr** muszą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Współczuję temu, kto na pielgrzymce dostanie sraczki, kilogram stoperanu, co krzak przystanek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak miała moja koleżanka, jedna z pielgrzymujących kobiet struła się czymś/ nieświeże coś zjadła ze swoich zapasów/. Została w miejscu noclegowym u mojej koleżanki a pielgrzymka dalej poszła. Potem ją dowieźli do reszty grupy jak już jej przeszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jak my mieliśmy religię, to on po prostu miał okienko. każdą religię zaczynaliśmy od słów księdza "pomódlmy się za nawrócenie X i jego rodziny" ![]() i potem jeszcze jakieś mało sympatyczne komentarze od stony księdza, że to pewnie szatan wcielony. a to był najfajniejszy chłopak w klasie, zawsze pomocny, zawsze uśmiechnięty i jako jedyny nie zachowywał się jak jaskiniowiec i nie strzelał dziewczynom z ramiączek jak w klasie pojawiły się pierwsze staniki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Strasznie smutne, mam nadzieję, że inne dzieci mu nie dokuczały z tego powodu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na pielgrzymce w życiu nie byłam, za wygodna jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Biegłam ostatnio 50 km wyścig odbywający się na terenie Parku Narodowego. Koszy zero jak to w górach - więc wszystkie śmieci upychałam do plecaka a następnie wyrzuciłam na mecie i nie było to ŻADNYM PROBLEMEM. Jeżeli dla kogoś problemem jest upchanie kilku śmieci w plecaku, to jest zwyczajną świnią.... No nie da się tego inaczej określić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mówisz, że nikt tego nie sprzątnie - ok, a kto sprzątnie papierek czy butelkę, którą zostawił pan X, bo nie chciało mu się podejść kawałek do kosza? A co do pampersów/podpasek i innych takich, o których też pisałyście - jak jeszcze byłam w podstawówce, to na sprzątaniu świata znaleźliśmy w lesie pampersa właśnie. I nie, żadna pielgrzymka na 100 % tam nie szła. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W gimnazjum miałam katechetę, za bardzo tych zajęć nie pamiętam więc uznamy, że były ok. A potem w liceum to była kulminacja - przez cały rok na każdej lekcji przewijał się jeden temat - polucje senne. Ksiądz je nam zachwalał, bo w nocy i przez sen to nie grzech. Zawsze, ale to zawsze znalazło się nawiązanie do tego tematu. Nawet gdybyśmy rozmawiali o uprawie buraków cukrowych, to ksiądz i tak by jakoś nawiązał do orgazmów. Ksiądz był obrzydliwy, a słuchanie o tym było jeszcze bardziej obleśnie niż on sam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
2.A jaki jest związek logiczny wojen sąsiedzkich z pielgrzymką? Przecież to dwie krańcowo rózne sprawy. To, co jedna pani podrzuca drugiej pani do ogródka to sprawa tych pań. No i jednak cała ulica nie jest przez to zasy...iona. 3. Wybacz, ale jest jednak różnica między papierkiem, niedopałkiem wyrzuconym przez jedna lub kilka osób a papierami, butelkami, podpaskami, chusteczkami, woreczkami , (...) wywalonymi jednocześnie przez ileś set ludzi. Następnym razem zrobię zdjęcia i wstawię na forum. Wierz, albo nie, ale ulica wyglądała, jakby tajfun śmieciowy przez nią przeleciał.To jest denerwujące. Zwłaszcza w miejscu, gdzie ludzie dbają, by było czysto i sami nie śmiecą.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale znowu - to nie oznacza, że wszyscy księża są tacy, bo wydaje mi się, że panuje taka tendencja, że jak któryś tam coś zrobi albo źle się zachowa, to już trzeba profilaktycznie najeżdżać na wszystkich, a najlepiej to w ogóle wybić razem z resztą katoli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
No nie, inni też są fajni, w znanej mi szkole ksiądz wyzywa uczniów od debili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i w sumie mogłabym tak wymieniać w nieskończoność, ale mi się nie chce. ![]() Edytowane przez 201801191006 Czas edycji: 2014-07-30 o 14:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.