![]() |
#151 | |||||
Konto usunięte
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Cytat:
nie wiem ile brakuej twojej siostrze do 18 ale coz kiedys bedzie musiala isc do rpacy tak samo jak i Ty-chyab,ze zamierzasz nie peacowac az siostra skonczy 25 lat, zeby jej nie zabrali alimentow - przykro mi , ze masz taka sytuacje a nie inna, ale to,ze fundusz alimentacyjny jest do kitu to juz inna historia Cytat:
![]() powtorze tez po ra zkolejny- studia zaoczne są równie sensowne jak dzienne ( o ile na normalnej uczelni) i tez sie trzeba na nich uczyc Cytat:
![]() normalni pracodawcy szukają kogoś na dluzej niz na wakacje-tak to porządnej pracy nie znajdziesz, w branzy finansow/IT moge Ci od reki napisac conajmniej 10 firm, ktore praktykantom placa min 2 k miesiecznie ![]() ale jak wolisz zyc na socjalu to coz, Twoj wybor-ja nie lubie pasozytnictwa spolecznego, bo jak wyzej ktos pisal 20letni zdrowi ludzie moga pracowac i jesli ich nie stac na te studia to niestety ale powinni isc do rpacy i na zaoczne - no chyba,ze medycyne studiujesz to sie zgodze,ze stypendium jak najbardziej Cytat:
![]() ale nie podoba mi sie Twoje roszczeniowe podejscie i juz ![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
bo teraz studia robia prawie wszyscy i prawie wszyscy ich wymagają a szczerze mowiac do siedzenia na tylku w sekretariacie czy w sklepie studia nikomu nie sa potrzebne, a jakby malo kto mial studia to i malo kto by ich wymagal i automatycznie latwiej byloby znalezc prace bez wyzszego wyksztalcennia |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
"temat jest o zasiłkach dla studentów więc absolutnie nie wolno pisnąć słówka na temat czy 1200 zł w tym kraju na tle innych zasiłków to czy dużo czy mało bo to malutko dostawać taką kasę za totalnie nic!" Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
BAN stały
|
Cytat:
I jak mnie ktoś weźmie do pracy na 2-3 godziny dziennie, a w sesji wcale bo ważniejsze są dla mnie egzaminy, to ja chętnie. Ale na zaoczne się nie przeniosę bo zaoczne studia to nie jest okno do doświadczenia, akurat ogromna część nie pracuje w zawodzie i tak prędzej niż na 2 czy 3 roku. Także w sumie może Ci się to nie podobać i boleć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Kredyt ktoś musi podżyrować ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no właśnie. polakom przydałaby się terapia szokowa pt studia potrafią kosztować tyle co mieszkanie olaboga i co teraz (patrz: anglia, stany). bo póki co mamy takie kwiatki jak twoje; nie dość że studia za darmo to 1200 zł z okazji tego że raczysz się tam pojawić, to jakiś kosmos. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wczesniej pisalas,ze 1,5 tys to za malo i potrzebujesz 2 tys, teraz 2 tys to dla Ciebie za malo... no niestety - sa co prawda firmy co nawet praktykantom placa 8 k brutto ale takich jest niewiele a jak chcesz zarabiac 3-5 k to jednak ten rok-dwa doświadczenia jest potrzebne. A Twojego ostatniego zdania nie rozumiem-wiem,ze znakomita czesc nei pracuje w zawodzie-to sa wg mnie glownie ludzie co poszli na studia,zeby isc na studia a sami nie wiedzieli gdzie i na co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
BAN stały
|
Cytat:
To tak, żeby mi wyszło kropka w kropkę tyle ile mam teraz na życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#161 | |
BAN stały
|
Cytat:
1200 zł to nie kosmos za uczenie się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no, polacy cały czas doznają tej terapii szokowej. bo w polsce się za darmo wykształcą, a nawet państwo im dopłaci, a na wyspy to płyną już z dyplomem. no chyba że masz koleżanki-polki które wyjechały do anglii i tam opłaciły studia XD (nie w ramach erazmusa, mostu, pomocy biednej części europy, tylko normalnie pojechały opłaciły i skończyły xD) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() za to jest anty-matkowy, anty-dzieciowy, anty-wychowawczy, pod górkę mają również małe przedsiębiorstwa i cała masa osób ![]() no ale MAŁOOOO rozumiesz, to jest MAŁOOO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Piszesz , że czujesz się jak na zjeździe partii robotniczej , a sama tak trochę piszesz.Ten nie ma to i tamtemu trzeba uciąć , bo ma , a tu wszyscy muszą być równi. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
może dlatego że cykl studiów w wielkiej brytanii kosztuje więcej niż trzypokojowe mieszkanie w warszawie i wszyscy lecą na wyspy gdy w polsce za darmo napełnią brzuszki i główki? ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem stypendia socjalne nie powinny istnieć, podobnie jak większość pomocy socjalnej w tym kraju - nie widzę powodu, by podatnicy finansowali zaradne rodziny z oficjalnym dochodem 0 zł. Pole do nadużyć jest ogromne i to, na jakiej podstawie są przyznawane stypendia to śmiech na sali. Ktoś już tu napisał - prowadząc firmę bardzo łatwo wykazać minimalne dochody. W ten sposób dzieci z takich rodzin dostają stypendia socjalne, choć nijak ich nie potrzebują, zaś dzieci z dosyć niezamożnych rodzin ich nie dostają, bo rodzice nie mają pola do kombinacji i generują "oszałamiające" dochody. Gdyby nie istniały stypendia socjalne, rynek by sobie z tym poradził - za przykładem Niemiec można by np. wprowadzić "odwrotną umową międzypokoleniową", która polega na tym, że student w okresie studiów nie płaci nic, zaś po ich ukończeniu przez x lat wypłaca uczelni y% ze swojego dochodu. Jeśli ktoś jest naprawdę dobry, ma świetne wyniki matury, wygrane olimpiady etc. z pewnością znalazłby sponsora studiów także w postaci prywatnych firm, które opłaciłyby koszty studiowania pod warunkiem, że po studiach ta osoba będzie pracowała dla firmy.
No sorry, ale studia mają być dla rynku i nie widzę powodu, dla którego państwo ma wypłacać stypendium komuś, kogo wykształcenie (bądź nawet jego brak) nikomu do niczego się nie przyda.
![]() |
#172 | |
Konto usunięte
|
Ja mam chyba tylko jedną koleżankę co uczciwie pobiera stypendium socjalne tj. faktycznie jej się należy i też nie wywala kasy w błoto, jest porządną, skromną osobą.
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
na ostatnim semestrze liczba zajęć w tygodniu wynosi: 1 i jest nieobowiązkowa, bo to seminarium na które chodzisz gdy coś zrobisz. ludzie i tak nie pracowali i brali stypendium więc wiesz, zależy także od planu zajęć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Drabineczka komentuje rzeczywistość, a Ty komentujesz jej wpis fantazjując ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Konto usunięte
|
No tak, ja patrzę na mój i mamy beznadziejne okienka, w każdy dzień coś jest, także pracowanie takie normalne mogło by się okazać trudne. Co innego jak ktoś ma 1-2-3 dni wolnego. A znam osoby co nie chodziły na żadne zajęcia na ostatnich 2 latach, nic nie robiły, żyły za kasę rodziców itp. do pracy też nie. Niestety z tego co widzę, takie osoby nie mają w ogóle poczucia wstydu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() to nie powinno byc w ogole semestrem |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ale przecież etaty muszą być! seminarium to są zajęcia! które się odbywają! w teorii ![]() ![]() tzn u mnie jest to o tyle bez sensu że absolutnie całe, całe, CAAAŁEE studia, słownie: każdy możliwy semestr miałam zajęcia 5 dni w tygodniu. koleżanka na 2-3 roku inżyniera miała 3 dni w tygodniu, ja 5. no, poza ostatnim semestrem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#179 | |
BAN stały
|
Cytat:
1200 zł stypendium nie uważam za szokującą kwotę , a że system jest zły i jest dużo naciągaczy to ja nic z tym nie zrobię , ale nie jestem za tym , żeby wszystkich wrzucać do jednego worka. Co do tematu brytyjskiego to ten 20 - latek brytyjski , którego rodzice pracowali w UK ma troche inny start zapewniony przez rodziców.W polskich warunkach przy obecnym kursie funta i zarobkach w Polsce edukacja tam jest dla większości niemożliwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Konto usunięte
|
No praca pracowników na uczelniach to kolejny trudny temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.