![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chłopak i święta
Cytat:
P.S. Napisałam jak moim zdaniem powinna wyglądać odmowa.
![]() |
![]() |
#152 | ||
and cigarettes
|
Savoir-vivre twierdzi, że należy odmówić jak najszybciej, podziękować za zaproszenie i wyrazić ubolewanie, że się odmawia.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Konto usunięte
|
Zwala na chate, odburkuje, stołuje i jeszcze kultury nie ma. Kolor Bzu, trochę Cie fantazja ponosi XD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
Już widzę oczami wyobraźni wątek w stylu "Mam 18 lat, od zawsze spędzamy święta z rodziną 300 km od mojego miejsca zamieszkania. W tym roku postanowiłam spotkać się w święta z chłopakiem i jego mamą, więc po kilku godzinach u rodziny chcę wsiąść w autobus i jechać do niego, żeby siąść przy kawie z mamą i chłopakiem. Rodzice nie chcą się zgodzić. Co robić?" i te odpowiedzi "Masz 18 lat, weź się lepiej za naukę, a nie za związki!! Jesteś niepoważna!"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyna wyraźnie mówi, że kulturalnie powiedziała "nie, dziękuję" a wy na nią naskakujecie, że odburknęła i w ogóle małe chamidło z niej...
Nie trzeba zawsze podawać powodów, można po prostu nie chcieć, nawet gdyby te trzy świąteczne dni miała przesiedzieć rycząc przy titanicu - jeśli tego chce, to co komu do tego? Nie musi być rodzinnym typem. Nie zachowała się obcesowo, nie krzyknęła "z wami święta?! to ja już wolę się w łazience z udawanym zatruciem zamknąć!". Grzecznie, kulturalnie podziękowała i tyle. Jeśli mamusi tak zależało na podaniu powodu, to przecież mogła zapytać.
![]() |
#156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w ogóle to widzę że słowo "dziękuję" wyszło już z mody i trzeba być totalnym burakiem, żeby używać takich słów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Kiedyś kiedyś się wymagało gęstych tłumaczeń, ale to było w czasach, kiedy się było zazdrosną, bo koleżanka wolała ciacho u innej koleżanki ![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Matka chłopaka prawdopodobnie zna autorkę już długo - skoro młodzi są ze sobą cztery lata. Kobieta zapytała, otrzymała odpowiedź odmowną, nie pytała o powód, nie dociekała, zmieniła temat. Kiedy dziewczyna wyszła, zaczęła na nią narzekać. Czy naprawdę jedna taka sytuacja (tak, rozumiem, że dla kogoś taki sposób odmawiania może być "buracki", ale to wciąż tylko JEDNA rozmowa) mogłaby aż tak zdyskredytować autorkę w oczach matki jej faceta? Nie sądzę. Kobiecina po prostu za dziewczyną nie przepada, coś między nimi "nie halo". Dla mnie to proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Albo po prostu miała zły dzień.
![]() |
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
mnie to zastanawia jeszcze czy kobieta jest obrażona, bo autorka nie wykazała się kwiecistością wypowiedzi czy ma po prostu focha, że dziewczyna nie przyjdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
"Jadę z rodzicami do rodziny... i facet robi dziwne wyrzuty bo jadę do rodziny a dla niego nie mam czasu " obstawiam, że to drugie.
![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wierzę jednak, że jedna rozmowa mogła bardzo zmienić jej stosunek do dziewczyny i nie uważam wcale, że autorka zrobiła coś niewybaczalnego i nagle od tego momentu w oczach matki faceta jest "spalona". No. Albo chłopak po prostu ma focha i zasłania się matką. Racja. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-11-18 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Edit. Zdublowany post sorki. Tak to jest przez telefon....
Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2014-11-18 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
Zarowno "Nie bo nie" i "nie mogę" jest bardzo ogolne, okrojone i wiele nie mowi o przyczynach odmowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
Ale sobie dośpiewujecie, po prostu esencja Wizażu. Skąd wyciągnęliście to ,,odburknięcie''? Skąd wiecie, jak w ogóle wyglądała rozmowa? Może matka z fochem od razu przeskoczyła na inny temat i autorka nawet nie miała szansy nic dopowiedzieć, albo może uznała, że nie jest to konieczne, bo ,,teściowa'' wydawała się rozumieć.
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() 2. Matka faceta nie drążyła tematu - no właśnie. Czemu nie drążyła? Czemu jakoś o to nie masz pretensji? 3. Podajesz przykład umawiania się na jakąś godzinę i wymaganie podania terminu kiedy partnerka będzie mogła - jak to się ma do zaproszenia na świąteczny obiad?
![]() |
![]() |
#172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem matka TŻ mogła zagaić "Pewnie masz jakieś rodzinne plany?" (bo tego na prawdę nie trudno się domyślić w przypadku 18-latki) i miałaby odpowiedź. Edytowane przez Magdallen Czas edycji: 2014-11-18 o 14:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, w kontaktach damsko-męskich dwukrotne nie oznacza brak zainteresowania propozycją. W sumie już przy pierwszym nie powinieneś się domyślić. Edytowane przez new woman in town Czas edycji: 2014-11-18 o 14:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Z moja dziewczyna to tylko przyklad jakby tak robila. W rzeczywistosci jest inaczej niz napisalem.
Wychodzi na to ze kobieta moze miec pretensje do siebie ze nie drazyla tematu.. albo chciala go zmienic bo nagle ja olsnilo i odebralo mowe. Ale jej facet tez mogl zareagowac. Tak wiec odpuszczam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
po drugiej stronie szafy
|
Nieadekwatny do omawianej sytuacji
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Śmieszne. Przecież Autorka i tak tam wpadnie przez Świętami, złoży życzenia, może coś da, wypije herbatę. Jak robię u siebie kameralną domówkę i ktoś nie może wpaść, nie oczekuję, że musi się zrewanżować i wpraszać kiedy indziej - termin na wizytę był, nie przyszedł to nie i nie mam ochoty spędzać kolejnego miesiąca na goszczeniu osób, które złapały katar albo odwiedzały babcię w dzień mojej imprezy. Teściowa raczej nie rozpacza, że kolejne Święta spędzi bez Autorki. Nie ma potrzeby umawiania się na oficjalną, świąteczną wizytę - jest tam częstym gościem i taka ,,rekompensata'' to jakiś sztuczny bezsens. ![]()
![]() |
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
w pupkę to chyba autorka powinna pocałować teściową w ramach przeprosin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już ktoś wcześniej cytował, kultura wymaga jedynie grzecznie odmówić i przeprosić, natomiast nie wymaga tłumaczeń i uzasadnień. Może jeszcze usprawiedliwienie od mamy ma przynieść? Cytat:
No, dokładnie. Nie wyobrażam sobie, że ktoś odmawia przyjścia na świąteczny obiad i jeszcze proponuje, że wpadnie za dwa dni. I co teraz? Teściowa ugotuje obiad w święta i drugi specjalnie na okazję przyjścia Autorki? Edytowane przez Magdallen Czas edycji: 2014-11-18 o 15:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
wasza koleżanka
|
Cytat:
![]() Dawno tak bardzo nie byłam w stanie zrozumieć punktu widzenia drugiej strony w dyskusji. Nie rozumiem co jest złego w kulturalnym "nie, nie mogę, mam inne plany"? Jeżeli naprawdę taka odmowa jest dla kogoś niczym plaskacz w twarz to mogę tylko wzruszyć ramionami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.