![]() |
#151 | |
polaczek cebulaczek
|
Dot.: Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Cytat:
Moj TZ ma litery polskie w nazwisku i np. Dunski dowod ma bez tych liter czyli zamiast ź to z ma. Nikt na to nie patrzyl i sie nie przejmowal w urzedach. A co do wyrabiania dokumentow to raczej trzeba byc osobiscie, ewentualnie mozna wypisac u notariusza pozwolenie na inna osobe, np mame czy cos, ktora bedzie mogla za ciebie takie rzeczy zalatwiac ALE na 100% nie mozna w taki sposob wyrobic dowodu - wiem, bo mialam takie pozwolenie od mamy i jak jej ktos ukradl portfel to nie moglam nic zdzialac w jej imieniu w sprawie wyrobienia dowodu. Ale to raczej trwa krotko i mysle, ze powinna byc opcja z wysylka, bez odbioru osobistego. Wiec moze ci wysla do Norwegii ![]() Mieszkalam w Norwegii tez i fakt, tam sa bardziej tolerancyjni. W Danii strasznie na to patrza a na polakow to juz w ogole ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zadomowienie
|
ooo a dlaczego przeprowadziłaś się z Norwegii?
Ja mam nadzieję, że tam bliżej Oslo nadal ludzie będą z podobną mentalnością jak tutaj ![]() Właśnie muszę się dowiedzieć jak z tym podróżowaniem. Bo głupio będzie jak mnie na własne wesele nie puszczą hehehe Ale Norwegia jest w tej europejskiej strefie gospodarczej, więc może wystarczy sam dowód. Bo ja nie wiem czy w ogóle nowy dowód tożsamości będę wyrabiać. Tu wcale nie korzystam z niego, nawet na poczcie przy odbiorze proszą o paszport. Za to bez prawa jazdy się nie obędzie....
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
polaczek cebulaczek
|
ja tam jezdzilam przez 7 lat rok w rok na miesiac na zbior truskawek
![]()
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Mukaa ja też spotkałam się z milymi norwegani - tak 99% spotkanych tu ludzi :. A opinie słyszałam różne ale oczywiście od Polaków. Zresztą nie rozumiem ok połowy naszych rodaków tutaj, no bo jeśli Norwegia jest taka zła to po co tu są?
A nie myślałaś o zmianie prawo jazdy na norweskie ? Znajomy nam mówił że to nie trudne do zrobienia a jak chcesz tu zostać ![]() Co do paszportu typ jak na razie (czytałam gdzieś że chcą to zmienić) do Norwegii możesz przylecieć bez paszportu ale jak już tu coś załatwisz np. W skatte to legitymujesz się paszportem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
super ![]() ![]() justuus - ja tez wlasnie duzo zlego od Polakow slyszalam, co mnie boli podwojnie, bo chcialabym miec kontakt z rodakami z jednej strony, a z drugiej jak mam sie czuc jak jada po Norwegach okropnie, a ja jestem z jednym z nich.... ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz mam wlasciwie jedna taka naprawde bliska kolezanke i pare takich do pogadania od czasu do czasu. Cale szczescie, ze z moim chlopem moge pogadac o wszystkim i nie straszne mu wielogodzinne debaty o zyciu ![]() Kolega z pracy podobny typ, chyba nie ma tematu, ktorego jeszcze dotychczas nie poruszylismy ![]()
![]() |
![]() |
#157 |
Konto usunięte
|
Mukaa
Prawo jazdy wymień sobie na norweskie skoro tam sie zostajesz ja tak zrobiłam i problemu nie ma mam prawko UK i teraz wymieniam tutaj bez problemu jak cos. Paszport musisz wymienić albo w Polsce albo w ambasadzie osobiście a dowód od przyszłego doku niby ma byc opcja ze moze ktos ci odebrać. Na wymianę dowodu i paszportu z tego co sie orientuje masz 3 mies od slubu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że.taka jest nasza - polska mentalność, lubimy narzekać, bez względu na to, gdzie jesteśmy. Wy obserwujecie to u siebie, ja tutaj. I tak, jak któraś napisała, skoro tak na tej obczyźnie źle, to czemu w niej zostają? Ja zawsze będę wdzięczna temu krajowi, że dał mi taką a nie inną szansę, której w swoim kraju nie dostałam i dlatego tu jestem. Żałuję, że w ojczyźnie perspektywy są zupełnie inne i nie mam przy sobie rodziny. Na żadnym kroku nie spotkałam się w mojej pracy z dyskryminacją, wręcz przeciwnie, ludzie są wyrozumiali.
![]()
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Niby dowód nie potrzebny poza Polska ale ja chce go miec bo jakby nie daj boze zgubił mi sie paszport czy bym go wymieniała to mozna zawsze latać na dowód jednak..
Chociaz jak sie pobierzemy to tez bede sie starać o obywatelstwo i paszport brytyjski choć kupa kasy na to musi isc ale predzej czy pozniej zrobie to. Nie zmienia to faktu ze polski paszport tez musze wymienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
polaczek cebulaczek
|
tez juz nie mam prawka polskiego, tylko dunskie
![]()
![]() |
![]() |
#161 |
Zadomowienie
|
super - nie wpadlabym na to - tez wymienie ptawko po slubie na norweskie. Jest wtedy bezterminowe?
a czy prawko nie jest tez dokumentem tozsamosci? czy w samolocie sie nie liczy? cuddly a na jakiej zasadzid tam przyznaja obywatelstwo? tu trzeba miec min 7 lat pobytu, malzenstwo nic nie zmienia kurcze ja to sie jeszcze odchudzic musze
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
W UK 5 lat trzeba byc, zeby sie o obywatelstwo starać
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#163 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]() A co do prawa jazdy jako dowod to watpie. Musi byc paszport/ewentualnie dowod osobisty jesli podrozoje sie miedzy krajami, w ktorych paszport nie jest wymagany. Prawo jazdy to takie nic, za duzo danych tam nie ma ;p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zadomowienie
|
Tutaj za dowod tozsamosci sluzy... karta do bankomatu! Sa tam dane i zdjecie, dowodu tozasmosci jako takiego nie maja
![]()
![]() |
#165 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Prawko i paszport jest tylko w sumie ID w UK ale na tym nie polecisz nigdzie 5 lat pobytu, małżeństwo zmienia tylko ze moze byc 3 lata pobytu. A tak pozatym trzeba zapłacić kupę kasy za paszport, zdać egzamin ze znajomosci języka i za niego tez zapłacić i egzamin z wiedzy o UK wiadomo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Ja mam do domu tak daleko, ze nawet nie chce o tym myslec :P Slub koscielny w Warszawie pod koniec sierpnia, a cywilny w styczniu tu na miejscu ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To takie typowe nie? My też staramy się utrzymywać kontakt z dwoma stronami - tż ma więcej znajomych Norwegow bo ja często pracuje sama wiec trudno z tym. Cytat:
podpisuje się pod tym dwiema rękami ![]() Cytat:
![]() Mukaa a może wiesz. Jakie tu potrzebujemy dokumenty po slubie aby zmienić nazwisko w skatte? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]() Po twoim nicku wychodzi, ze mieszkasz w Australii? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym, że może z pieczątką apostille. Witam nową pannę na emigracji 😊 Też nie narzekam na kraj w którym mieszkam. A wręcz przecprzeciwnik wiadomo nie ma miejsc idealnych...
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
Ja tez nie narzekam bo czuje ze tu jest moje miejsce na ziemi
![]() a tak jak mowicie, idealow nie ma. podoba mi sie tu podejscie, jakos tak ludzie sa milsi i papierologii jest mniej niz w PL ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;49350372]Ja tez nie narzekam bo czuje ze tu jest moje miejsce na ziemi
![]() a tak jak mowicie, idealow nie ma. podoba mi sie tu podejscie, jakos tak ludzie sa milsi i papierologii jest mniej niz w PL ![]() Mozesz przypomnieć jeszcze gdzie w UK mieszkasz? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#175 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mój Tż jest Anglikiem a ja mieszkam tu już 4.5 roku więc do Polski póki co się przeprowadzać nie planujemy na pewno ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2014-12-15 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Misia ja bym chciała wrócić. W ogole jechałam tu z planem, ze jade na studia i po nich rok maks dwa wracam... ale dojechał M, zaczal studia, wiec było wiadomo, ze i on musi skonczyc. Skonczył w czerwcu, ale na razie słabo mi sie ten powrót widzi
![]() ![]() Ja juz jestem tutaj ponad 6 lat, M ponad 5...
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
No dokładnie... i z jednej strony tu mi się niby podoba, ale z drugiej... świruje radością, jak lecę do PL... jeszcze znajoma, która aktualnie jest na delegacji kilkumiesięcznej w Londynie, twierdzi, że w PL bez problemu znaleźlibyśmy dobrą pracę, bo język, bo tutejsze studia, itd. A mi osobiście ciężko w to uwierzyć, biorąc pod uwagę, że aktualnie jestem bezrobotna i wciąż szukam.
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
Z tymi powrotami to trzeba dobrze przemyśleć. Ja już raz byłam na emigracji, tęskniłam. Zdecydowałam się na powrót (a okoliczności zawiłe, ale to długi temat >P). Myślałam sobie, aaa w Pl mam rodzinę, przyjaciół, itd... Rzeczywistość okazała się paskudna / przez czas jak mnie było ludzie sobie zaczęli życie układać, karierę robić, każdy zabiegany, czasu nie miał i tak na spotkania. Z rodziną też / stanowczo lepsze stosunki mam jak jesteśmy daleko od siebie hehe
Pracę, owszem miałam, ale zaharowywałam się (brałam nadgodziny, plus masę pisania i dokumentacji w domu, weekendy spędzone przed komputerem), a kasa taka, że będąc sama z synem nie byłabym w stanie się utrzymać, więc mieszkałam z rodzicami Teraz już wiem, że do Pl nie wrócę. Jak jadę na wakacje czy na weekend to jasne, że się cieszę. Staramy się często w Pl bywać (mój TZ uwielbia Polskę, nawet chciałby tam meiszkać.. taaaa). Kraj piękny, żarcie pycha, mnóstwo różnych atrakcji / od muzeum, poprzez koncerty aż po parki rozrywki. Ale jako kraj do życia... to nie dla mnie. Nawet jak teraz byłoby łatwiej z dwiema pensjami. Odzwyczaiłam się też od polskiego sposobu bycia / opryskliwości w sklepie, popychania koszykiem, awantur w autobusie (mój TZ był urzeczony jak widział jakąś awanturującą się babkę / w zyciu takiego czegoś nie widział i twierdził, że to fascynujące heheheheheh podobnie jak minibus z drzwami trzymającymi sie na taśmie izolacyjnej ;D). Plus traktowanie pracownika przez pracodawcę, atmosfera w pracy. Tutaj jest luz, nikt nie ochrzania, nie przykręca śruby itd. Nie wiem, może za parę lat zmienię zdanie, coś mi się odmieni (zapomnę jak mi się żyło w Pl ... ) Nie wykluczam. Ale ojczyzna mi dała tak popalić, że ja dziękuję... Może gdybym nie była sama z dzieckiem to inaczej by było, ale moje życie potoczyło się właśnie tak i zamiast jakiegokolwiek (!!) wsparcia na każdym kroku spotykały mnie tylko nieprzyjemności. Wiecie, jak w Pl NADAL traktowane są samotne matki. I nikt nie patrzy na to, że jedne z nich pracują i starają się zapewnić jak najlepsze życie dziecku, a inne przeprowadzają się od konkubenta do konkubenta. Najłatwiej wszystkie do jednego worka wsadzić Aleeeee się rozpisałam.... Ale choć już 2 lata minęły nadal jestem pełna goryczy... Btw ja mieszkałam chyba właśnie w West Sussex (nie pamiętam dokładnie). Bognor regis, Chichester (o ile mnie pamięć nie zawodzi, bo to daaaawno było)
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Zdaję sobie sprawę, jakie mogą być realia w Polsce. To przykre. Ale z drugiej strony, my na pewno bylibyśmy w lepszej sytuacji, bo po pierwsze razem, więc dwie pensje, no i jeszcze bez dzieci, więc i na pewno łatwiej. Na chwilę obecną jednak jeszcze bym się trochę bała. Niby tutaj miałam już pracę na lepszym stanowisku, ale obawiam się, że jeszcze nie na tyle dobrym, żeby zapewniło mi to dobry start w Pl. Dlatego wolę jednak znaleźć dobrą pracę i z dobrym wpisem w CV, językiem, doświadczeniem, studiami zagranicznymi, a i też z lepszymi oszczędnościami wracać do PL. A na chwilę obecną szukam pracy i zobaczymy, jak to się wszystko ułoży
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.