Mamusie wrześniowe 2015 cz. II - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-02, 10:56   #151
AaaMarta
Zadomowienie

Mamusie wrześniowe 2015 cz. II

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Nie tylko jest um.zlecenie.

A jesli mowa o UoP to nigdy nie wiedzialam jak wyliczyc . Inaczej sie liczy (bedac w ciazy teraz to wiem) ...

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Tak o "ochrone kobiety w ciazy przed zwolnienim" - dlatego tj. napisalam ja bym powiedziala pozniej. Nie oszukujmy sie wiekszosc pracodawcow by zwolnilo kobiety w ciazy. Dlatego "poslugujac sie" tym art. powiedzialabym jak bym miala 'juz ta ochrone".

Pewniej bym sie czula

Pod tym względem masz rację jak najbardziej. Ale serio myślisz, że większość by zwolniła kobietę w ciąży ? Kurczę, ja to się ostatnio spotykam raczej z sytuacjami, że koleżanki opowiadają o fajnym podejściu pracodawców do ich stanu. O zmniejszeniu obowiązków itd. Ja sama myślę, że chociaż mój szef pewnie zachwycony nie będzie to jakąś tam "troską" mnie otoczy jak już sie oczywiście zbiorę w sobie, żeby mu powiedzieć

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-02-02, 10:57   #152
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 cz. II

Wróciłam z wizyty
Jest serduszko i według usg zarodek ma 1.2cm i jest to 7t5d. Czyli trochę musiałam później zajść niż wszystkie aplikacje podają

Termin według miesiączki to 4 wrzesień, ale położna mówiła ze raczej będzie to 10-15 września
Stary 2015-02-02, 10:59   #153
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AaaMarta Pokaż wiadomość
Znalazłam na Allegro antyalergiczne wypełnienie silikonowe, razem z przesyłka wyjdzie ok 30 zl. Uszyję ze zwykłej bawełny, o ile znajdę w swoich zasobach to pewnie białej. I na to jeszcze uszyje poszewkę zapinana na zamek nie umiem teraz policzyć na szybko ile materiału na to zejdzie, ale obstawiam, że ok metra, bo nie ma konieczności szycia z jednego kawałka, przynajmniej jak dla mnie, i spokojnie można rozciąć jeden kupon 1 x 1,5 m. Licząc taką najtańszą bawełnę to pewnie wyszłoby ok 10 zł. Plus do tego drugie tyle na poszewkę i jeszcze długi zamek. Łącznie pewnie jakieś 55 zł. Kwota robi się spora jeśli trzeba wszystko kupić naraz, ale to i tak taniej niż jesli zamówisz gotową

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Oby reakcja była pozytywna ja też jeszcze nie powiedziałam, ale powoli sie zbieram i moze pod koniec lutego powiem

Kurczę, szkoda to za te cenę mam na allegro upatrzona poduszkę gotową. Więc nie będę się bawiła. Zamierzam niedługo kupić właśnie
Stary 2015-02-02, 11:01   #154
mysza007
Zakorzenienie

Witam wszystkie wrześniowe mamusie

Przyjmiecie cichą, szarą myszkę do swojego grona?

Właśnie według OM zaczyna 8 tydzień ciązy.
Za tydzień mam wizytę u swojego gina, i określi juz przyblizoną datę porodu ale jak powiedział na ostatniej wizycie, wypadnie jakos po 20 września
Na ostatniej wizycie byłam jakoś w 4-5 tygodniu więc za tydzień powinno już chyba bić serduszko, bo czekam 3 tygodnie z kawałkiem. W tym tygodniu zrobie tez zlecone przez gina badania
Tak bym juz chciała zobaczyc maleństwo na monitorze usg

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 11:05   #155
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
Kurczę, szkoda to za te cenę mam na allegro upatrzona poduszkę gotową. Więc nie będę się bawiła. Zamierzam niedługo kupić właśnie

Zawsze możesz się przejść do sklepu z używana odzieżą, może Ci sie uda wyhaczyc jakiś fajny materiał

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość

Za tydzień mam wizytę u swojego gina, i określi juz przyblizoną datę porodu ale jak powiedział na ostatniej wizycie, wypadnie jakos po 20 września
Na ostatniej wizycie byłam jakoś w 4-5 tygodniu więc za tydzień powinno już chyba bić serduszko, bo czekam 3 tygodnie z kawałkiem. W tym tygodniu zrobie tez zlecone przez gina badania

Witaj

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Wróciłam z wizyty
Jest serduszko i według usg zarodek ma 1.2cm i jest to 7t5d. Czyli trochę musiałam później zajść niż wszystkie aplikacje podają

Termin według miesiączki to 4 wrzesień, ale położna mówiła ze raczej będzie to 10-15 września

To juz całkiem duży dzidziol

Stary 2015-02-02, 11:05   #156
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Pod tym względem masz rację jak najbardziej. Ale serio myślisz, że większość by zwolniła kobietę w ciąży ? Kurczę, ja to się ostatnio spotykam raczej z sytuacjami, że koleżanki opowiadają o fajnym podejściu pracodawców do ich stanu. O zmniejszeniu obowiązków itd. Ja sama myślę, że chociaż mój szef pewnie zachwycony nie będzie to jakąś tam "troską" mnie otoczy jak już sie oczywiście zbiorę w sobie, żeby mu powiedzieć

Kolezanke pracodawca* chcial zwolnic. Poszlam z nia i troche "oklamalam" ja,ze juz jest ten czas ,ze nie moze ,bo ma "ochrone" ... brakowalo jej kilku dni!

Fakt ,ze po 2tyg. zmienil sie kierownik i miala lepiej

* byla to kobieta ,ktora sie starala o dziecko.
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 11:06   #157
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze możesz się przejść do sklepu z używana odzieżą, może Ci sie uda wyhaczyc jakiś fajny materiał

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Witaj

Niby tak, ale jakoś nie mam przekonania do kladzenia buzi codziennie na używanym materiale, mam spory problem z trądzikiem więc wolę nie ryzykować. Żeby nie było ubieram się praktycznie w SH, ale jednak poduszka to co innego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-02, 11:09   #158
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Niby tak, ale jakoś nie mam przekonania do kladzenia buzi codziennie na używanym materiale, mam spory problem z trądzikiem więc wolę nie ryzykować. Żeby nie było ubieram się praktycznie w SH, ale jednak poduszka to co innego.
A myslisz ,ze jak kupisz w sklepie /alegro to ktos brudnymi lapami nie dotykal?

Przynajmiej w SH masz swiadomosc ,ze uzywane i jak ☠☠☠☠☠☠zesz w 90* to nic sie nie stanie a jakosc lepsza
Stary 2015-02-02, 11:10   #159
czarownica_tea
Zakorzenienie

Mysza- witamy serdecznie. Coś nam więcej o sobie napiszesz??

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 11:10   #160
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:

A to Cię nawet nie namawiam, bo jakbyś się miała codziennie na niej kłaść z taką świadomością, to lepiej kupić nową

Stary 2015-02-02, 11:19   #161
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
A myslisz ,ze jak kupisz w sklepie /alegro to ktos brudnymi lapami nie dotykal?

Przynajmiej w SH masz swiadomosc ,ze uzywane i jak ☠☠☠☠☠☠zesz w 90* to nic sie nie stanie a jakosc lepsza
Przecież nowe rzeczy pierze się przed pierwszym użyciem... pracowałam w butiku i wiem jak wyglądają nowe ciuchy. Ale jednak nowe to nowe a z używanymi to nie wiadomo co się działo,a ze względu na moją problemową cerę nie będę ryzykować.
Ubieram się w SH i wiem że jakość tych ubrań jest dużo lepsza niż sklepowych, ale nie wyobrażam sobie spać z głową na poduszce zrobionej np. Z używanej pościeli z lumpa. Mam pewne zasady np. Nie kupuję majtek, skarpet, pościeli w SH, choć wiem że są osoby które to kupują.
Stary 2015-02-02, 11:23   #162
truskafffka91
Wtajemniczenie

A propo majtek i stanikow. Miałam kolegę w podstawówce . Zawsze się nasmiewal z każdego kto chodził do SH.
Któregoś dnia będąc w SH widziałam jego mamusie buszujaca właśnie w koszu z bielizna..
Stary 2015-02-02, 11:29   #163
ania_2019
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to ania_2019

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Wróciłam z wizyty

Super gratuluje tez juz bym chciala zobaczyc serduszko

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość

Witamy serdecznie

Edytowane przez ania_2019
Czas edycji: 2015-02-02 o 11:30
ania_2019 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 11:35   #164
malaja86
Rozeznanie

Dziewczyny - co do sytuacji w pracy.
Umowa zlecenie i umowa o dzieło często kończy się zwolnieniem.
Przy umowie o pracę na czas określony - nie mogą zwolnić ale mają możliwość nieprzedłużenia umowy jeżeli w dniu końca umowy jesteś wcześniej niż po 3 miesiącu ciąży. Przy tym trzeba liczyć, że jeden miesiąc to 4 tygodnie.
Jak masz umowę na czas nieokreślony to nie ma problemu. Nie może zwolnić. Możesz mówić, ale pracodawca musi respektować twoje prawa dopiero jak dostarczysz zaświadczenie.
No i ładnie pięknie - ja dziś wróciłam do pracy po zwolnieniu i czuję się masakrycznie, nie chciałam mówić za wcześnie bo bałam się ewentualnego poronienia itp... No ale jak lądowałam co 15 minut na zwracaniu w toalecie no to nie dało się nie powiedzieć. Musisz zobaczyć jak się czujesz.
Strasznie się bałam tej rozmowy - mimo tego, że mój szef zawsze nas namawiał no ale to mała firma i żadna jeszcze nie była w ciąży. Na szczęście nie było czego się bać.
Jeszcze mówię, że ja zakładałam, że będę długo pracować i będę w pełni sprawna ale jak na razie czuje się kiepsko i może w drugim trymestrze będzie lepiej - szef zaczął się pozytywnie śmiać i powiedział, ze to tylko podobno drugi semestr jest lżejszy... eh
No i mam pójść na zwolnienie od razu jak nie dam rady - firma sobie poradzi w razie czego beze mnie i to dziecko jest najważniejsze.
Powoli będziemy szukać kogoś na zastępstwo.....
malaja86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 11:35   #165
truskafffka91
Wtajemniczenie

Dziewczyny ,ktore mieszkaja za GRANICA. Jak wyglada u was pierwsza wizyta u poloznej?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-02, 11:38   #166
ania_2019
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny ,ktore mieszkaja za GRANICA. Jak wyglada u was pierwsza wizyta u poloznej?
Ja mam wizyte w srode i wyglada to tak mnostwo pytan o choroby w rodzinie o to na co sie samemu chorowalo itp zakladaja karte ciazy choc tutaj to wyglada bardziej jak ksiazka niz karta mierza waza sprawdzaja cisnienie pobieraja krem i mocz na miejscu daja pare form do wypelnienia odnosnie darmowej opieki dentystycznej itp dostaje sie duzo ksiazeczek na temat ciazy i jakies tam probki kremow itp i daja rozpiske odnosnie wizyt i informuja ze dostanie sie list odnosnie daty pierwszego usg przewaznie w ciagu 2 tyg od wiyty z polozna

Edytowane przez ania_2019
Czas edycji: 2015-02-02 o 11:40
Stary 2015-02-02, 11:42   #167
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania_2019 Pokaż wiadomość
Ja mam wizyte w srode i wyglada to tak mnostwo pytan o choroby w rodzinie o to na co sie samemu chorowalo itp zakladaja karte ciazy choc tutaj to wyglada bardziej jak ksiazka niz karta mierza waza sprawdzaja cisnienie pobieraja krem i mocz na miejscu daja pare form do wypelnienia odnosnie darmowej opieki dentystycznej itp dostaje sie duzo ksiazeczek na temat ciazy i jakies tam probki kremow itp i daja rozpiske odnosnie wizyt i informuja ze dostanie sie list odnosnie daty pierwszego usg przewaznie w ciagu 2 tyg od wiyty z polozna

Ja mam wizyte jutro (9tc wg.OM)
I sie boje. Z tego co czytalam u mnie jest podobnie.
A jak z pomoca po urodzeniu dziecka? Czytalam ,ze u mnie przychodzi polozna - zajmuje sie dzieckiem i kaze isc mamie spac na gore. W miedzy czasie sprzata ,gotuje i jak sa inne dzieci to sie nimi opiekuje

Ja mam USG za 2 tygodnie

Edytowane przez truskafffka91
Czas edycji: 2015-02-02 o 11:44
Stary 2015-02-02, 11:46   #168
ania_2019
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam wizyte jutro (9tc wg.OM)
I sie boje. Z tego co czytalam u mnie jest podobnie.
A jak z pomoca po urodzeniu dziecka? Czytalam ,ze u mnie przychodzi polozna - zajmuje sie dzieckiem i kaze isc mamie spac na gore. W miedzy czasie sprzata ,gotuje i jak sa inne dzieci to sie nimi opiekuje
Hehe to chyba zbyt piekne zeby bylo prawdziwe. U mnie po urodzeniu pierwszego syna tez w uk jak wyszlam ze szpitala 24 h po porodzie to na nastepny dzien przyszla polozna zapytala jak sie czuje poogladala dzidzie pytala czy mam jakies problemy pytania i tyle nie pamietam dokladnie ale byla pare razy a potem przychodzi juz health visitor ale tez pare razy wazy miezy dziecko i tyle choc sa tez take co laza Ci po domu znajomej to nawet do lodowki zagladnela i sprawdzaja jakie ma warunki dziecko ...
Stary 2015-02-02, 11:47   #169
Anev0
Zakorzenienie

Hejka ciekawa jestem jak tam wasza cera?
Tradzić czy blask? Bo ja mama albo dużo albo nic, \
włosy się wzmocniły i musze je pofarbować jestem zaniedbana.

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-02, 11:49   #170
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

jestem na umowie o prace i moja kierowniczka która wie, powiedziała że muszę powoiedzieć do 3 miesiąca

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 11:50   #171
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania_2019 Pokaż wiadomość
Hehe to chyba zbyt piekne zeby bylo prawdziwe. U mnie po urodzeniu pierwszego syna tez w uk jak wyszlam ze szpitala 24 h po porodzie to na nastepny dzien przyszla polozna zapytala jak sie czuje poogladala dzidzie pytala czy mam jakies problemy pytania i tyle nie pamietam dokladnie ale byla pare razy a potem przychodzi juz health visitor ale tez pare razy wazy miezy dziecko i tyle choc sa tez take co laza Ci po domu znajomej to nawet do lodowki zagladnela i sprawdzaja jakie ma warunki dziecko ...

tutaj w NL tak jest ale dla pewnosci jutro je zapytam

Wiem na pewno ,ze przez tydzien przychodzi polozna i pomaga
Czytalam ,ze przychodzi na 6-8h

Edytowane przez truskafffka91
Czas edycji: 2015-02-02 o 11:51
Stary 2015-02-02, 11:51   #172
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
jestem na umowie o prace i moja kierowniczka która wie, powiedziała że muszę powoiedzieć do 3 miesiąca

Masz umowę na czas określony czy nieokreślony ?

Stary 2015-02-02, 11:55   #173
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Musi to na rusi ,a w Polsce jak kto chce

Ja bym sie zapytala o podstawe prawna

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Zakaz wypowiadania i rozwiązania umów o pracę dotyczy pracownic zatrudnionych na umowę na czas:

nieokreślony,
określony,
próbny, z wyjątkiem umowy na okres próbny nieprzekraczający jednego miesiąca.
Jeśli pracownica zatrudniona jest na podstawie umowy na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy lub na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która to umowa uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Tej zasady nie stosujemy jednak w przypadku umów o pracę zawartych w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy

skopiowane bo za duzo pisania
Stary 2015-02-02, 12:06   #174
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Masz umowę na czas określony czy nieokreślony ?

nieokreślony
ile już miałyście USG ?
bo ja już 3 razy ... zastanawiam się czy to nie za często ....
jeszcze 6 jestem zapisana do mojego lekarza....

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886

Edytowane przez aakkzzii
Czas edycji: 2015-02-02 o 12:08
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 12:07   #175
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:
nieokreślony

No to się nie masz o co martwić nie rozumiem jednak dlaczego kierowniczka tak Ci powiedziała.

Stary 2015-02-02, 12:09   #176
mamcia092015
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anev0 Pokaż wiadomość
ja mam podobnie Cera alba cała zsypana albo ładnie wszystko przygaszone Ogólnie mam cerę tłustą/mieszaną i przed @ zawsze była brzydka! Włosy jakby wzmocnione i gęstsze!
mamcia092015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 12:10   #177
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
No to się nie masz o co martwić nie rozumiem jednak dlaczego kierowniczka tak Ci powiedziała.

Nie rozumiem do czego zmierzasz:P nie ma roznicy czy okreslony , czy nie

Jakby miala umowe na zastepstwo to co innego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-02, 12:10   #178
mamcia092015
Raczkowanie

aakkzzi
lepiej powiedzieć jak dziewczyny piszą na koniec 3-go miesiąca bo wtedy nikt nie może Cię zwolnić przynajmniej do porodu a później masz zasiłek macierzyński który wypłaca ZUS!
mamcia092015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 12:11   #179
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
nieokreślony
ile już miałyście USG ?
Ja dopiero na pierwsze ide za 2tyg. ,a Ty juz mialas 3.
Stary 2015-02-02, 12:12   #180
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
cześć
czy wasi TŻ też tak namiętnie chrapią ?
jak sobie z tym radzicie ?może macie jakieś sposoby by oni tego nie robili ?
codziennie o 3 rano budzę się zabieram kołdrę i poduchę i idę do drugiego pokoju spać bo nie mogę tego wytrzymać.
Mój chrapie jak się przekręci na plecy i jak jest do tego zmęczony. Wtedy go budzę i mówię że ma się przekręcić na plecy i na razie nie mam więcej problemów.
Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Miałam mikser z tej firmy przez wiele wiele lat i był bardzo dobry, ale wreszcie padł, teraz jakość jest niestety słabsza. Teściowa ma i powiem ci, że widać różnicę. Nie mielismy tej nakładki do shejków. Na rocznicę wybrałam sobie robota kenwooda, ma wiele opcji, od zwykłego miksera (tyle, że z dużą jedną ubijacką i swoma innymi nakładkami) po maszynkę do miesa, szatkownicę, malaxer. Na shejki też jest, tyle, że szklane. Kosztował ok 1200 :/ Jak będziesz kupować, to zajrzyj do środka, aby jak najmniej miał w środku plastiku. Kiedyś w Lidlu były świetne roboty tego typu i kosztowały chyba 350 zł, może na all są?
U mnie tak samo - miałam tego robota i się rozwalił, moja teściowa też ma i działa (starsza seria). I też 3 lata temu kupiłam sobie kenwooda, ale za 2500
Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Moja to w Warszawie, Marki
Jest też w Łodzi, we Wrocławiu, w Poznaniu, Katowicach, Krakowie, no i Warszawa Janki, nie wiem czy coś pominęłam

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
No Gdańsk jeszcze - cała północna Polska i Rosjanie nas najeżdżają
Cytat:
Napisane przez Anev0 Pokaż wiadomość
Ja mam na zmianę ekstra-tragedia. Teraz jestem coś pomiędzy w kierunku tragedii z powrotem.
Cytat:
nieokreślony
ile już miałyście USG ?
Ja byłam 2 razy a zaraz jestem w 12 tygodniu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości