Słodkie mamy-przepisy, porady itp cz. 2 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-17, 17:44   #151
Charlotta83
Rozeznanie

Dot.: Słodkie mamy-przepisy, porady itp cz. 2

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;50286144]ja mam wizyty tak jak poprzednio, wg mojej gin w ogole to mama dobre wyniki po glukozie, tylko nieznacznie przekroczona nowa norma na czczo, ale jak tydzien temu zrobiłam i mialam 89 to powiedziała,ze juz w normie i mam sie tak nie przejmować. A ty mialas mocno poprzekraczane normy po teście glukozy?
diabetolog Ci przepisal te paski do mierzenia ketonów?
a co do insuliny to mi diabetolog nagadała,ze wiele kobiet sie strasznie jej boi bezzasadnie i że niepotrzebnie się głodzą

Dziś ostatki, trza się najeśc przed wieeeelkim postem chyba zaszaleję i zjem 1 kawalek szarlotki [/QUOTE]

Na czczo miałam w normie, po 2h -168. Tak, przepisała mi paski.
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 18:37   #152
KasiaKasiaWiki
Basia_KasiaWiki

ale będzie wyżerka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CAM00505.jpg (92,5 KB, 10 załadowań)
Stary 2015-02-17, 20:32   #153
agnes188
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;50287438]można bez recepty,a na recepte moze przepisac lekarz na 30% można na doz pl sprawdzic
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p11884-Tes...stix_50_paskow

i z 30% wychodzi 5,27 zł za 50 szt.
Ale nie wiem czy diabetolodzy to którejs z Was przepisywali?

mi kebab nie zaszkodził na pomiar i wydał sie całkiem zdrowym posiłkiem, z tym,ze tej buły to mało zjadłam, bo reszte dojadł TŻ
chociaz oczywiście kebabowe sosy to sztucznawe [/QUOTE]

ja mialam moze lyzeczke sosu tz poprosil zeby bylo b . malo. ja jem w tortilce i z kurczakiem wiec nawet nawet posilek

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Wysłałam TŻ do apteki po te paski. Wyszło negatywne.

to super
Cytat:
Napisane przez KasiaKasiaWiki Pokaż wiadomość
ale będzie wyżerka
jezyk na brodzie ja najwczesniej kupie pomelo w niedziele ewentualnie dopiero w srode ale kupie sobie na tydzien zapasu. bo pozniej bede raz na tydzien w miescie

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 20:50   #154
Maglic
Raczkowanie

Witam wszystkie Słodkie Mamy
jestem w 26 tygodniu ciąży, w poniedziałek kontrolny mocz wykazał 12mmol glukozy, więc zgodnie z zaleceniem gina dzisiaj popędziłam na test obciążenia
wyniki chyba nie za ciekawe bo na czczo 94mg/dl, a po dwóch godzinach: 147 :/ ( nie mam pojęcia czemu nie wykonano mi pomiaru z 1h po podaniu glukozy ). Gin stwierdził, że wyniki mieszczą się w nowych normach ( słyszałam, że norma to >140 mg) i żeby po prostu przejść na ala dietę cukrzycową (gotowane, pieczone, zero słodkości, coli).
Nie wiem czy jest sens zapisywać się do diabetologa?Dietetyka? Żeby mi to jakoś ustalili, rozpisali. Ja w tym jestem kompletnie zielona, przerażona.
Lekarz kazał dietke i za tydzień powtórka moczu czy będzie glukoza...
Maglic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 20:56   #155
kordelka85
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Maglic Pokaż wiadomość
jestem w 26 tygodniu ciąży, w poniedziałek kontrolny mocz wykazał 12mmol glukozy, więc zgodnie z zaleceniem gina dzisiaj popędziłam na test obciążenia
wyniki chyba nie za ciekawe bo na czczo 94mg/dl, a po dwóch godzinach: 147 :/ ( nie mam pojęcia czemu nie wykonano mi pomiaru z 1h po podaniu glukozy ). Gin stwierdził, że wyniki mieszczą się w nowych normach ( słyszałam, że norma to >140 mg) i żeby po prostu przejść na ala dietę cukrzycową (gotowane, pieczone, zero słodkości, coli).
Nie wiem czy jest sens zapisywać się do diabetologa?Dietetyka? Żeby mi to jakoś ustalili, rozpisali. Ja w tym jestem kompletnie zielona, przerażona.
Wydaje mi się ze jak juz cukier był w moczu to powinni test potrójny zrobić i mierzyć tez po godzinie. Ja bym poszła do diabetologa...

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Albo chociaż kupić sobie glukometr i paski i sprawdzać czy jest ok.
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 21:00   #156
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziwne, że nie było pomiaru po godzinie, przecież jest istotny... Ja bym pewnie powtórzyła tes, żeby były 3 pomiary.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 21:13   #157
Maglic
Raczkowanie

No właśnie też się zdziwiłam, że nie było tego pomiaru no nic jutro zadzwonię i umówię się do diabetologa A póki co trzymam dietę ( chociaż nie za bardzo mi to wychodzi )
dziękuje Wam bardzo za odpowiedź, powiem szczerze nigdy nie miałam problemów z cukrem, no ale moja babcia ma cukrzycę więc liczyłam się z tym, że mogę być obciążona. Załamałam się strasznie tym wynikiem, po wizycie u gina troszkę humor lepszy bo kazał się nie przejmować, ale widzę, że chyba się mylił...
Nie wiem nic o diecie (jedynie to na co napotkałam w internecie)

Glukometr w domu mam (moja babcia ma cukrzyce typu 2) wczoraj z ciekawości zmierzyłam no i przed kolacją 98, a po dwóch bułkach z serem i wędliną - 198.

Edytowane przez Maglic
Czas edycji: 2015-02-17 o 21:16

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-17, 21:25   #158
kordelka85
BAN stały

Cytat:
No właśnie też się zdziwiłam, że nie było tego pomiaru no nic jutro zadzwonię i umówię się do diabetologa A póki co trzymam dietę ( chociaż nie za bardzo mi to wychodzi )
dziękuje Wam bardzo za odpowiedź, powiem szczerze nigdy nie miałam problemów z cukrem, no ale moja babcia ma cukrzycę więc liczyłam się z tym, że mogę być obciążona. Załamałam się strasznie tym wynikiem, po wizycie u gina troszkę humor lepszy bo kazał się nie przejmować, ale widzę, że chyba się mylił...

Glukometr w domu mam (moja babcia ma cukrzyce typu 2) wczoraj z ciekawości zmierzyłam no i przed kolacją 98, a po dwóch bułkach z serem i wędliną - 198.
Ale to mierzylas ile od posiłku? Godzinę?

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Moja babcia tez ma cukrzycę typy 2 i to mogło mieć wplyw
Stary 2015-02-17, 21:36   #159
Maglic
Raczkowanie

godzine wlasnie czekalam, wiem kosmiczny cukier :/ ajj te nasze babcie
dla mnie ogólnie to jest strszanie dziwne bo tydzień temu w poniedziałek glukozy brak, samopoczucie dobre i po tygodniu wyszła. Tak szybko ta trzustka zrobiłaby sobie wakacje? :/ Ciąża to zadziwiający stan. No ale pewnie czeka mnie wizyta u diabetologa i dieta z którą ( po poczytywaniu Was troszkę) da się jakoś normalnie funkcjonować. Najbardziej martwię się o synka czy jemu to bardzo nie szkodzi
Stary 2015-02-17, 22:06   #160
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

moja babcia też cukrzyce miała

gin mi mówiła,ze po ciązy taka ciązowa cukrzyca w 99% przypadków nie przeradza się w cukrzyce, tylko się wszystko normuje.
zjadłam tylko 2 małe gryzy szarlotki, bo resztki były, za to sledzi sie dziś najadłam pysznych mniem mniam, a cukier po nich (z 2 kromkami normalnego chleba, bo to u mamy) 105
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 22:29   #161
asiulek8
Wtajemniczenie

Szczerze, to ja nie byłam u diabetologa w ogóle Wszystko mi kontroluje ginekolog, jakby wyniki przez kilka dni były za wysokie to wtedy mam mu dać znać i mnie skieruje do diabetologa.

A wynik 198 to bardzo dużo, ja miałam taki po godzinie chyba z testu obciążenia.

Po pomelo dzisiaj 117, ale było wyjątkowo słodkie. Mam też czerwone pomarańcze, a one są baaaardzo słodkie, zobaczymy jak będzie.

Za to po kolacji - dwie kromki chlebka z jajkiem i majonezem i cukier 83. Nie wiem czy jeszcze się czymś na noc dobić, bo rano ostatni mam dość niski cukier.

03.03.2015 - Jagódka

Edytowane przez asiulek8
Czas edycji: 2015-02-17 o 22:31
Stary 2015-02-17, 22:35   #162
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Ja.mialam.nizszy po dwoch godzinach tylko.wyzszy na czczo raczej zapisz sie do diabetologa a napewni trzymaj diete bo twoj cukier to kosmiczny byl po posilku
Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Szczerze, to ja nie byłam u diabetologa w ogóle Wszystko mi kontroluje ginekolog, jakby wyniki przez kilka dni były za wysokie to wtedy mam mu dać znać i mnie skieruje do diabetologa.

A wynik 198 to bardzo dużo, ja miałam taki po godzinie chyba z testu obciążenia.

Po pomelo dzisiaj 117, ale było wyjątkowo słodkie. Mam też czerwone pomarańcze, a one są baaaardzo słodkie, zobaczymy jak będzie.

Za to po kolacji - dwie kromki chlebka z jajkiem i majonezem i cukier 83. Nie wiem czy jeszcze się czymś na noc dobić, bo rano ostatni mam dość niski cukier.

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

Asiulek cale pomelo zjadlas ze taki cukier?

Stary 2015-02-17, 22:43   #163
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
Ja.mialam.nizszy po dwoch godzinach tylko.wyzszy na czczo raczej zapisz sie do diabetologa a napewni trzymaj diete bo twoj cukier to kosmiczny byl po posilku

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

Asiulek cale pomelo zjadlas ze taki cukier?
Połowę i to wybierałam jeszcze najmniejsze jakie było w sklepie. Wcześniej było ok jak jadłam, bo nawet do 100 nie dobijało. Ale tak jak pisałam, to było wyjątkowo słodkie, chyba że odzwyczaiłam się od jedzenia słodkiego i tylko tak mi się zdawało.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2015-02-17, 22:53   #164
kordelka85
BAN stały

Cytat:
godzine wlasnie czekalam, wiem kosmiczny cukier :/ ajj te nasze babcie
dla mnie ogólnie to jest strszanie dziwne bo tydzień temu w poniedziałek glukozy brak, samopoczucie dobre i po tygodniu wyszła. Tak szybko ta trzustka zrobiłaby sobie wakacje? :/ Ciąża to zadziwiający stan. No ale pewnie czeka mnie wizyta u diabetologa i dieta z którą ( po poczytywaniu Was troszkę) da się jakoś normalnie funkcjonować. Najbardziej martwię się o synka czy jemu to bardzo nie szkodzi
Bo cukier w moczu nie zawsze się pojawia, ja nigdy nie mam a badają co wizytę.
Stary 2015-02-18, 08:33   #165
Maglic
Raczkowanie

No ten pomiar był tragiczny. Wiem ale zastanawiam się czy nie wpłynęły też na niego inne czynniki..przyznaję się szczerze nie umyłam rąk przed pomiarem, a wiem, że to też fałszuje wynik. Dzisiaj na czczo 84 czekam na wynik po śniadaniu
Stary 2015-02-18, 08:36   #166
kordelka85
BAN stały

Cytat:
No ten pomiar był tragiczny. Wiem ale zastanawiam się czy nie wpłynęły też na niego inne czynniki..przyznaję się szczerze nie umyłam rąk przed pomiarem, a wiem, że to też fałszuje wynik. Dzisiaj na czczo 84 czekam na wynik po śniadaniu
Wydaje mi sie ze tez 2 bulki to za dużo na raz. A jakie one były? Razowe czy zwykle? W pieczywie często są niespodzianki typu słód, miód, karmel czy cukier.
Stary 2015-02-18, 08:42   #167
Maglic
Raczkowanie

Zwykłe, białe
sama już nie wiem jak to wszystko interpretować. Według mojego gina nic takiego się nie dzieję, cukier po obciążeniu w normie, no może lekka nietolerancja glukozy i kazał nie słodzić itd. tak jak wcześniej pisałam.
Powiem szczerzę, że łudzę się jeszcze, że to nie cukrzyca tylko ... (właśnie sama nie wiem co) :/ zastanawiam się, czy nie pójść do lekarza rodzinnego i nie wziąć tego skierowania do poradni, czy zaczekać ten tydzień..
W 20 tc miałam kolkę nerkową, myślałam, że mój limit pecha się wyczerpał. Pomyliłam się najwyraźniej..

Ale ze mnie świnia nawet się nie przywitałam :P
Witam wszystkie słodkie mamy
Stary 2015-02-18, 08:51   #168
kordelka85
BAN stały

Cytat:
Zwykłe, białe
sama już nie wiem jak to wszystko interpretować. Według mojego gina nic takiego się nie dzieję, cukier po obciążeniu w normie, no może lekka nietolerancja glukozy i kazał nie słodzić itd. tak jak wcześniej pisałam.
Powiem szczerzę, że łudzę się jeszcze, że to nie cukrzyca tylko ... (właśnie sama nie wiem co) :/ zastanawiam się, czy nie pójść do lekarza rodzinnego i nie wziąć tego skierowania do poradni, czy zaczekać ten tydzień..
W 20 tc miałam kolkę nerkową, myślałam, że mój limit pecha się wyczerpał. Pomyliłam się najwyraźniej..

Ale ze mnie świnia nawet się nie przywitałam :P
Jak znowu ci zmierzy cukier w moczu i na tej podstawie zdiagnozowac to idź do poradni nawet prywatnie i koniecznie powrorz test z godzina po obciazeniu. Cukier w moczu jest jak stężenie glukozy we krwi jest duże. Ja nie miałam cukru w moczu, na tezcie na czczo i 2 godziny po wynik był ok. Tylko środkowy zły, a wyladowalam na 14 jednostkach insuliny. Wg mnie ten gin trochę olewarorsko podchodzi do sprawy.
Stary 2015-02-18, 09:27   #169
Maglic
Raczkowanie

Dzisiaj chyba przejdę się do lekarza rodzinnego i poproszę o skierowanie do poradni lepiej to skontrolować i się nie martwić niż błędnie leczyć.. A dieta chyba nawet nie jest taka zła insulina pewnie też nie, a zdrowie dziecka najważniejsze

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Po jajecznicy z 2 jajek na maśle z grahamką i pomidorami - 117
Więc się zmieściłam jutro wizyta u diabetologa. Trzymajciee kciuki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-18, 09:31   #170
Tutti1234
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:

Witam nowa słodką mame

włsnie nie rozumiem dlaczego w jednych labach robia 2 pomiary a w innych 3

U ditetyka nie byłam, Diab powiedział żebym próbowała sama sprawdzać na co moge sobie pozwolić, a jesli nie uda mi sie to wtedy mnie wyśle.

198 to ja tyle miałam po godzinie po obciązeniu glukoza.
2 bułki to może być za duzo, mi ser żółty mocno wybija cukier, chociaż dziewczyny jedza i maja ok. raczej na poczatku lepiej zjesc tylko z wedlina a na inny posiłek z serem wtedy bedziesz wiedziec co dokładnie Ci podnosi, no i ciemne pieczyo.

Moja babcia tez ma cukrzyce i 3 wujków ale 2 ma typu 1. Nastepna w kolejce do cukrzycy jest moja mama, no ale kiedy u mnie wykryto ciążową to sie strasznie przejeła i wiecznie pyta jak moje cukry, no i sama zwraca wieksza uwage na to co je. Nie odżywiała sie zle ale teraz ciemne pieczywo, mniej smazonego, wiecej warzyw itp.

Ja po wizycie u gina, nic sie nie dzieje, wszystko pozamykane ale główka nisko, jeju jeszcze na żadnej wizycie mnie tak nie wymacał w środku no ale uprzedził ze może zaboleć. Pytał o cukry i że mam ok.
Tutti1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 09:36   #171
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Zwykłe, białe

Ale ze mnie świnia nawet się nie przywitałam
Ja mam zlogi i piasek w nerkach tez mialam kolke az lezalam w szpitalu. I powiem ci ze odkad jestem na diecie moje nrrki maja sie swietnie a wczes.iej bolaly jak nie wiem co.
Ja dzis chlebek co zwykle z serem zoltym bo dzis wyjatkowo moge bo sroda popielcowa i z rzodkiewka po sniadaniu 105 zawsze mialam okolo 10 jednostek wiecej raz moze czy dwa 110 ale takiego wyniku nie. Cesze sie strasznie oby tak dalej

Stary 2015-02-18, 09:36   #172
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzisiaj chyba przejdę się do lekarza rodzinnego i poproszę o skierowanie do poradni lepiej to skontrolować i się nie martwić niż błędnie leczyć.. A dieta chyba nawet nie jest taka zła insulina pewnie też nie, a zdrowie dziecka najważniejsze

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Po jajecznicy z 2 jajek na maśle z grahamką i pomidorami - 117
Więc się zmieściłam jutro wizyta u diabetologa. Trzymajciee kciuki
Ja też nie miałam cukru w moczu, nigdy przy badaniach nic takiego nie wyszło, a cukrzyca jest. Miałam robiony dwukrotnie test obciążenia i za każdym razem wychodziła ta paskuda. A prywatnie zrobienie nie jest dużym kosztem, ja płaciłam 20 coś zł. Więc chyba lepiej pójść i zrobić porządnie z trzema pomiarami.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2015-02-18, 09:43   #173
agnes188
Zakorzenienie

Ja tez nigdy cukru w moczu nie mialam a badanir moczu mialam robione raz w miesiacu plus przy dwoch wizytach w szpitalu ze wzgledu na nerki.
Ja mialam dwupunktowe miec ale ze robilam prywatnie to poprpsilam o jeden pomiar wiecej a to bylo 6 zl roznicy

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Asiulek wspolczuje dwoch testow glukoyzy ja sie nastawiam psychicznie na to ze za pare miesiecy trzeba bedzie zrobic jeszcze raz po porodzie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-18, 09:44   #174
Tutti1234
Zadomowienie

A no wlaśnie ja tez w moczu nigdy nie miałam a na krzywej miałam po1h 198 a po 2 165 wiec dużo. Raczej mało wiarygodne mi sie wydaje z moczu badanie.
Stary 2015-02-18, 09:47   #175
kordelka85
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
Ja tez nigdy cukru w moczu nie mialam a badanir moczu mialam robione raz w miesiacu plus przy dwoch wizytach w szpitalu ze wzgledu na nerki.
Ja mialam dwupunktowe miec ale ze robilam prywatnie to poprpsilam o jeden pomiar wiecej a to bylo 6 zl roznicy

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Asiulek wspolczuje dwoch testow glukoyzy ja sie nastawiam psychicznie na to ze za pare miesiecy trzeba bedzie zrobic jeszcze raz po porodzie
Ja nie wiem jak mam to po porodzie zrobić z dwójka maluchow w godzinach rannych kiedy maz jest w pracy chyba dość długo to odwleke.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Tutti1234 Pokaż wiadomość
Witam nowa słodką mame

włsnie nie rozumiem dlaczego w jednych labach robia 2 pomiary a w innych 3

U ditetyka nie byłam, Diab powiedział żebym próbowała sama sprawdzać na co moge sobie pozwolić, a jesli nie uda mi sie to wtedy mnie wyśle.

198 to ja tyle miałam po godzinie po obciązeniu glukoza.
2 bułki to może być za duzo, mi ser żółty mocno wybija cukier, chociaż dziewczyny jedza i maja ok. raczej na poczatku lepiej zjesc tylko z wedlina a na inny posiłek z serem wtedy bedziesz wiedziec co dokładnie Ci podnosi, no i ciemne pieczyo.

Moja babcia tez ma cukrzyce i 3 wujków ale 2 ma typu 1. Nastepna w kolejce do cukrzycy jest moja mama, no ale kiedy u mnie wykryto ciążową to sie strasznie przejeła i wiecznie pyta jak moje cukry, no i sama zwraca wieksza uwage na to co je. Nie odżywiała sie zle ale teraz ciemne pieczywo, mniej smazonego, wiecej warzyw itp.

Ja po wizycie u gina, nic sie nie dzieje, wszystko pozamykane ale główka nisko, jeju jeszcze na żadnej wizycie mnie tak nie wymacał w środku no ale uprzedził ze może zaboleć. Pytał o cukry i że mam ok.
Moja mama cukrzycy nie ma, przynajmniej nic o tym nie wie.
Stary 2015-02-18, 10:00   #176
Maglic
Raczkowanie

jak zadzwoniłam do poradni i powiedziałam jakie te cukry wyszły to zapisały mnie na jutro więc ponad normę, w przyszły wtorek mam wizyte u gina więc mu powiem, że jestem już pod opieką diabetologa.
W sumie to się ucieszyłam bo tam wszystko mi wytłumaczą i będę pod kontrolą, a i mam nadzieję że i Wy słodkie mamy pomożecie mi przetrwać ten czas.. jestem dopiero w 26 tygodniu więc długa droga przede mną... liczę się z tym, że początki nie będą najlepsze no ale jeśli już przekonam się co mi podnosi cukier, a co nie to będzie coraz łatwiej mam nadzieję, że się nie mylę ?
Stary 2015-02-18, 10:04   #177
kordelka85
BAN stały

Cytat:
jak zadzwoniłam do poradni i powiedziałam jakie te cukry wyszły to zapisały mnie na jutro więc ponad normę, w przyszły wtorek mam wizyte u gina więc mu powiem, że jestem już pod opieką diabetologa.
W sumie to się ucieszyłam bo tam wszystko mi wytłumaczą i będę pod kontrolą, a i mam nadzieję że i Wy słodkie mamy pomożecie mi przetrwać ten czas.. jestem dopiero w 26 tygodniu więc długa droga przede mną... liczę się z tym, że początki nie będą najlepsze no ale jeśli już przekonam się co mi podnosi cukier, a co nie to będzie coraz łatwiej mam nadzieję, że się nie mylę ?
Oczywiście ze pomozemy. Ja tez miałam dola na poczatku i to bardzo. Akurat przed świętami wykryto mi ta cukrzycę. Z wigilii wyszlsm normalnie z płaczem bo taka głodna byłam, prawie nic nie mogłam tam zjeść. Ale mam juz bliżej niż dalej. Czas szybko leci.
Stary 2015-02-18, 10:17   #178
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kordelka85 Pokaż wiadomość
Oczywiście ze pomozemy. Ja tez miałam dola na poczatku i to bardzo. Akurat przed świętami wykryto mi ta cukrzycę. Z wigilii wyszlsm normalnie z płaczem bo taka głodna byłam, prawie nic nie mogłam tam zjeść. Ale mam juz bliżej niż dalej. Czas szybko leci.
Dokładnie u mnie była ta sama sytuacja, że wykryto tydzień przed świętami. A ja uwielbiam wigilijne jedzenie, bo są to rzeczy które są raz do roku.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2015-02-18, 11:02   #179
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

witaj Maglic nie martw się, doł Ci niedługo przejdzie, a stres podobno dodatkowo podnosi wyniki, no i brak wprawy w mierzeniu tez może trochę, ja np. dezynfekowalam igłe spirytusem tuz przed kłuciem (a tak nie wolno)
Cytat:
Napisane przez Tutti1234 Pokaż wiadomość
pardon za moze głupie pytanie, ale jak to jest- diabetolog nie układa diety, nie mówi, co jesć tak konkretniej? Tylko do dietetyka musi skierowac po jakies konkrety?
a jeszcze mam takie pytanie- masło dla nas jest teoretycznie/statystycznie gorsze (dla wybijania cukru oczywiście) od margaryny czy nie?

mam w książeczce z przykładowymi daniami na 7 dni m.in. na śniadanie ser "hit z ryk", wiecie gdzie go mozna kupic?
w ogole to w tej broszurce te posiłki takie sporawe (6 na dzień), w podwieczorkach jest grejpfrut, , duża pomarańcza, mandarynki-3 szt, malinowy jogurt (z malin mrożonych i jogurtu naturalnego), ananas 160g (?!?), jabłko z marchewką
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 11:30   #180
Tutti1234
Zadomowienie

[/COLOR]Moj diab nie układa diety, on mi podał tylko ogólne informacje co mi wolno jesć a czego nie, ale że i tak każda kobieta z cukrzycą ciążową jest inna i inaczej reaguje na dane produkty i że sama najlepiej bede wiedziała co mi wolno.

Pogrzebałam na necie i wyszzlo że ten ser można kupić w allmie i piotrze i pawle. U mnie nie ma tych sklepów
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości