Kieleckie Panny Młode - część 13 - szczęśliwa! ;) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-21, 13:49   #151
Escorpio
Zakorzenienie

Dot.: Kieleckie Panny Młode - część 13 - szczęśliwa! ;)

Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
hahaha, chyba się nie widzę z TŻ żeby go odpowiednio poświęcić

właśnie co to za limity?
możesz datę i inicjał imienia np. jeśli masz aż taki limit. My mamy 11 znaków plus 10 znaków data i jeszcze by się coś zmieściło
Mówią, że pod kamieniami nie grawerują...

Mogg w końcu się doczekałaś
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 14:40   #152
mikonada
Zakorzenienie

Escorpio sroda dzien loda :p
mikonada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 15:14   #153
ZakochanaZabka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mikonada Pokaż wiadomość
ZakochanaZabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 15:23   #154
san_tat
Przyczajenie

Hej dziewczyny,

Chciałam Was prosić o poradę w sprawie wyboru kamerzysty.

Czy decydujecie się w ogóle na kamerzystę? Jeśli tak, to kogo polecacie w normalnej cenie?

My stwierdziliśmy, że wybierzemy lepszego fotografa kosztem słabszego video, ale jak zrobiłam krótki przegląd, to ceny za video mnie powaliły.

Pozdrawiam
san_tat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 16:17   #155
Arcykicia
Przyczajenie

Hej dziewczyny,spotkałyście się może z tym że ksiądz do spisywania protokołu chciał wasze świadectwa szkolne? :O z oceną z religii,i was przepytywał?.. Dziewczyny na stronie na fb suknie ślubne poruszyły taki temat i jestem ciekawa czy u nas w Kielcach też coś podobnego praktykują....

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
Napisane przez san_tat Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

Czy decydujecie się w ogóle na kamerzystę? Jeśli tak, to kogo polecacie w normalnej cenie?

My stwierdziliśmy, że wybierzemy lepszego fotografa kosztem słabszego video, ale jak zrobiłam krótki przegląd, to ceny za video mnie powaliły.

Pozdrawiam
Dwie Wieże,White Panther Studios,
ProStudio Creative Video Agency, z tańszych np.Patryk Barwinek;p Wideocentrum

Edytowane przez Arcykicia
Czas edycji: 2015-04-21 o 16:19
Arcykicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 19:57   #156
rozdwojona
Raczkowanie

Osobiście uważam, ze kamerzysta to niepotrzebny wydatek. Kosztuje kilka tys. a i tak kasetę obejrzy się 2-3 razy w życiu. W aparatach cyfrowych jest możliwość nagrywania, więc można kogoś poprosić o nagranie 1 tańca, kilku minut tańców, może oczepiny i po sprawie. Są proste programy po obróbki nagrań - można samodzielnie połączyć spójnie fragmenty, dodać muzykę i np. na rocznicę ślubu zaprezentować swojemu mężowi kilkuminutowy filmik.
rozdwojona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 20:37   #157
ttunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozdwojona Pokaż wiadomość
Osobiście uważam, ze kamerzysta to niepotrzebny wydatek. Kosztuje kilka tys. a i tak kasetę obejrzy się 2-3 razy w życiu. W aparatach cyfrowych jest możliwość nagrywania, więc można kogoś poprosić o nagranie 1 tańca, kilku minut tańców, może oczepiny i po sprawie. Są proste programy po obróbki nagrań - można samodzielnie połączyć spójnie fragmenty, dodać muzykę i np. na rocznicę ślubu zaprezentować swojemu mężowi kilkuminutowy filmik.
Dokładnie wyszłam z tego samego założenia. Ja zainwestowałam w full pakiet fotografa bo do tego się wraca. A z kimkolwiek nie gadałam mówił ze film oglądali 2razy. A właśnie na weselu koleżanki jej brat nagrywał aparatem przysięgę, pierwszy taniec itp i potem zmontowal filmik i wyszło świetnie
ttunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-21, 20:54   #158
Arcykicia
Przyczajenie

Odkrylyscie Ameryke ze wujek zdzisiu albo ciocia tosia moze nagrywac i wyjdzie wspaniale ... moze rowniez kuzyn tomasz zrobic wspaniale zdjecia swoim nowiuskim aparatem ogolnie to przeciez mozna tez na weselu puscic w radiu vox fm bo w sumie zespol to niepotrzebny wydatek
Stary 2015-04-21, 20:57   #159
san_tat
Przyczajenie

My właśnie mieliśmy takie samo zdanie, do czasu jak obejrzeliśmy kasetę ze ślubu rodziców i zobaczyliśmy jak się wszyscy pozmieniali przez 25 lat no i jest to super pamiątka, np. po Dziadkach.

Ale właśnie, podobnie jak dla Was, dla nas zdjęcia są ważniejsze, więc myślałam, że znajdziemy jakiegoś kamerzystę w rozsądnej cenie, tylko w celu posiadania tej pamiątki video. Póki co trochę mnie przerażają kwoty 4-5 tys. i tyle na pewno nie damy.

No nic szukamy dalej

Dzięki za wskazówki, gdyby przyszło Wam coś jeszcze do głowy, to polecajcie.

Pozdrawiam
Stary 2015-04-21, 21:05   #160
Arcykicia
Przyczajenie

Na 1 stronie wątku są wypisani sprawdź sobie
Stary 2015-04-21, 21:11   #161
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Arcykicia Pokaż wiadomość
Odkrylyscie Ameryke ze wujek zdzisiu albo ciocia tosia moze nagrywac i wyjdzie wspaniale ... moze rowniez kuzyn tomasz zrobic wspaniale zdjecia swoim nowiuskim aparatem ogolnie to przeciez mozna tez na weselu puscic w radiu vox fm bo w sumie zespol to niepotrzebny wydatek
lepiej nie dało się tego ująć..
ja słyszałam kilka takich historii, że znajomy miał robić zdjęcia na ślubie za symboliczną opłatą i oddał swoje selfiaczki z łazienki zamiast zdjęć na weselu.. a kolejny znów tak się uwija z obrobieniem zdjęć, że po 6 latach od wesela para młoda jeszcze ich na oczy nie widziała..
jednak podziękowałabym za korzystanie z usług cioci, wujka, kuzyna itp. Oni są zaproszeni na wesele po to, żeby się bawić a nie latać z kamerką czy aparatem za młodymi..

09.05.2015
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 21:25   #162
mogg
Zakorzenienie

O tak mahoniowa ma racje rodzina jesli chce niech robi fotki ale sila rzeczy ridzina skupia sie na czym innym a profesjonalny fotograf na czym innym.
bez fotografa tragedia, video to mily dodatek
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-21, 21:38   #163
ttunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
O tak mahoniowa ma racje rodzina jesli chce niech robi fotki ale sila rzeczy ridzina skupia sie na czym innym a profesjonalny fotograf na czym innym.
bez fotografa tragedia, video to mily dodatek
z tym się zgodze ja za filmami nie przepadam chociaz początkowo rozwazałam teledysk ale stwierdziliśmy z tz że za taka cene to naprawdę nie warto ale ile ludzi tyle opinii jednak zdjęcia to zdjęcia, mają tą "magię" i muszą być profesjonalne
Stary 2015-04-21, 22:02   #164
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Co????

Cytat:
Hej dziewczyny,

Tak, biorę kamerzystę - 3 rano.
Moja siostra zawsze tak jak Ty twierdziła, ale po ślubie jest szczęśliwa, że kamerzysta jednak był (miała takiego za 1000zł, mogę dać Ci na niego namiary, jeśli chcesz tylko kamerzystę, żeby był i obrobił Ci materiał). Miała fotografa za 2500zł (chciała tego droższego) i o ile zdjęcia z pleneru i ślubu są piękne, to niestety ale te z wesela, na których goście tańczą już takie nie są. Siostra sama zauważyła, że na filmie wszyscy wyglądali jakoś szczuplej
I o dziwo moja mama, wielka przeciwniczka kamery na weselu przekonała się, że na filmie lepiej się wygląda

Cytat:
Cytat:
Napisane przez ttunia Pokaż wiadomość
Dokładnie wyszłam z tego samego założenia. Ja zainwestowałam w full pakiet fotografa bo do tego się wraca. A z kimkolwiek nie gadałam mówił ze film oglądali 2razy. A właśnie na weselu koleżanki jej brat nagrywał aparatem przysięgę, pierwszy taniec itp i potem zmontowal filmik i wyszło świetnie
Co do pierwszego, to niestety ale się nie zgodzę, opisałam to wyżej. Niepotrzebnym wydatkiem jest auto do ślubu, wszelkiego rodzaju stoły, barman i fontanna czekoladowa, ale nie pamiątka, jaką jest obejrzenie siebie za 10, 20, 30 lat, choćby miało się go obejrzeć 3 razy ( siostra jest 4 miesiące po ślubie a film którego nie chciała oglądała już z 10 razy). Zwłaszcza, że swojego wesela się za bardzo nie pamięta.

Cytat:
My właśnie mieliśmy takie samo zdanie, do czasu jak obejrzeliśmy kasetę ze ślubu rodziców i zobaczyliśmy jak się wszyscy pozmieniali przez 25 lat no i jest to super pamiątka, np. po Dziadkach.
Ostatnio znalazłam video sprzed 20 kilku lat, jak miałam może ze 3 lata. Mimo wątpliwej jakości, jest to nadal niesamowita pamiątka, warta każdych pieniędzy. A łzy w oczach mamy bezcenne

Byłam dzisiaj u Adriana, w końcu się do niego umówiłam Dobrze, że z tym nie zwlekałam, bo już miał umówione upięcie ślubne na 10:00… Ale z mama zajęłyśmy już mu całą sobotę

Edytowane przez Escorpio
Czas edycji: 2015-04-21 o 22:06
Stary 2015-04-22, 00:34   #165
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
lepiej nie dało się tego ująć..
ja słyszałam kilka takich historii, że znajomy miał robić zdjęcia na ślubie za symboliczną opłatą i oddał swoje selfiaczki z łazienki zamiast zdjęć na weselu.. a kolejny znów tak się uwija z obrobieniem zdjęć, że po 6 latach od wesela para młoda jeszcze ich na oczy nie widziała..
jednak podziękowałabym za korzystanie z usług cioci, wujka, kuzyna itp. Oni są zaproszeni na wesele po to, żeby się bawić a nie latać z kamerką czy aparatem za młodymi..
weźcie nie straszcie...

26.10.2014

30.04.2015
Oluniuniunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 07:24   #166
mikonada
Zakorzenienie

ja tak samo wzięłam film na pamiątkę, z wesela nie pamiętałam bardzo wielu rzeczy!! a także zobaczyłam np co robili inni gdy ja musiałam cały czas tanczyć z gośćmi
od 7 miesięcy co jakiś czas sobie oglądam film
moj kamerzysta dał nam 4 komplety filmów dvd i 1 na blue ray wyszło nas to 1500
Stary 2015-04-22, 08:27   #167
san_tat
Przyczajenie

Dzięki za wszystkie porady.

3rano mają przecudne filmy! bardzo nam się podobają, ale właśnie chcieliśmy coś troszkę tańszego bo nasz fotograf kosztuje ok. 3,5 tys.

Przejrzałam sobie też wszystkich kamerzystów z 1 strony, napisałam do kilku i z takich bardziej przyziemnych, to uważam że fajne filmy mają Wideocentrum i Clamar Media. Miałyście może kiedyś z nimi do czynienia?

@mikonada - czy mogę Cię prosić o namiary na Waszego kamerzystę?
Stary 2015-04-22, 08:56   #168
antena22
Zadomowienie

Rany dziewczynycnie nadazam za wami.Przez to zaprwszanie gosci nie mam w ogole czasu na wizaz.Co do stolu wiejskiego to wlascicielka sali stwierdzila ze miala kilkw nieprzyjmnych sytuacji gdy byl stol z zewnatrz bo np.polowa wyrobow nie nadawala sie do podania bo byla zle przewieziona.Powiedziala tez ze ona jest odpowiedzialna za to czy te wyroby beda w porzadku i tu musze sie z nia zgodzic bo gdyby sie ktos zatrul to ona bedzie miala na glowie Sanepid a nie ja.Co innego jesli sama organizowalabym wesele.Wtedy ja jestem odpowiedzialna za wszystko.Napiszemy do niej @ pod koniec tygodnia z nasza propozycja stolu wiejskiego i poprosimy o wycene.
Stary 2015-04-22, 08:58   #169
Escorpio
Zakorzenienie

Moi znajomi mieli film z Wideocentrum. Byliśmy sie u nich pytać o film i oni cenę mają uzależnioną od tzw. bloków/miksów trwających do 5min (tyle co piosenka). Oczywiście im więcej tych bloków to film ciekawszy. Z tego co pamietam 4bloki - 1900zl a 8bloków-3500zl. I nie pamietam czy jedna czy dwie osoby kręcą. No i poza blokami materiał jest "naturalny" czyli bez podkładu muzycznego, tylko skrócony.
Stary 2015-04-22, 09:41   #170
ZakochanaZabka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Arcykicia Pokaż wiadomość
Zgadzam się. my na początku też mieliśmy opcje, że siostra TŻ która sie troche na tym zna nakręci nam najważniejsze momenty i złoży w całość.
całe szczęście, że jestem tu na forum i dziewczyny mnie przekonały swoimi argumentami. jakiś czas później rozmawiałam z osobą z rodziny która o (amatorskie) nagrywanie poprosiła swojego kolege. do tej pory nie widzieli ani jednego filmiku... i bardzo żałują że nie mieli kamerzysty. to mnie tylko utwierdziło w decyzji. Ja i teżet nie lubimy sie oglądać na płytach z wesel, ale to bedzie pamiątka i będzie sie z czego pośmiać za kilka lat ze łzami w oczach
Stary 2015-04-22, 09:52   #171
melka1990
Raczkowanie

Jestem zdania, że lepiej mieć tą kamere niż nie..Ten film zawsze zostanie jako pamiątka, ale jednak bedzie. Jakbym później miała pół życia żałować, że nie wziełam kamery to wole odżalować teraz to 1500 zł. Wiem, że dla niektórych licza sie koszta, ale można różne oferty znaleźć..
melka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:04   #172
mikonada
Zakorzenienie

Cytat:

3rano mają przecudne filmy! bardzo nam się podobają, ale właśnie chcieliśmy coś troszkę tańszego bo nasz fotograf kosztuje ok. 3,5 tys.

Przejrzałam sobie też wszystkich kamerzystów z 1 strony, napisałam do kilku i z takich bardziej przyziemnych, to uważam że fajne filmy mają Wideocentrum i Clamar Media. Miałyście może kiedyś z nimi do czynienia?

jasne http://artstudio-kielce.pl/
Stary 2015-04-22, 10:47   #173
rozdwojona
Raczkowanie

Rozumiem wasze argumenty, ale san_tat chciała opinii odnośnie kamerzysty na ślubie, więc napisałam swoją opinie. Arcykicia nie używaj sformułowań typu "odkrywacie Amerykę", ponieważ to nic nie wnosi do dyskusji, a ma wydźwięk negatywny.

Escorpio piszesz, że niepotrzebne wydatki to: auto do ślubu, wszelkiego rodzaju stoły, barman i fontanna czekoladowa. Zgadzam się całkowicie tylko, że dla mnie jest nim również: kamerzysta, przyozdobienie kościoła czy winietki. Wolę tę pieniądze przeznaczyć na podróż. Jeśli kogoś stać lub nie wyobraża sobie ślubu bez tego to nie mam nic przeciwko.
rozdwojona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 11:53   #174
domick
Raczkowanie

Hej dziewczyny Jestem nowa, tak sobie was tylko podglądałam do tej pory, ale jakoś te hybrydy mnie zachęciły do wypowiedzi, bo... robię sobie hybrydę sama (wcześniej robiła mi koleżanka) i trzyma mi się bez żadnych odprysków przez 2 tyg. Żel bardzo niszczy płytkę, bo się go piłuje, a hybrydę się zdejmuje specjalnym płynem, bez piłowania. Ja osobiście polecam bardzo Ja ślub biorę dopiero 20 sierpnia 2016r. Fajnie was tu trochę poczytać, tyyyyle się można nauczyć Pozdrawiam

Edytowane przez domick
Czas edycji: 2015-04-22 o 11:54
domick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 12:39   #175
ttunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez domick Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Jestem nowa, tak sobie was tylko podglądałam do tej pory, ale jakoś te hybrydy mnie zachęciły do wypowiedzi, bo... robię sobie hybrydę sama (wcześniej robiła mi koleżanka) i trzyma mi się bez żadnych odprysków przez 2 tyg. Żel bardzo niszczy płytkę, bo się go piłuje, a hybrydę się zdejmuje specjalnym płynem, bez piłowania. Ja osobiście polecam bardzo Ja ślub biorę dopiero 20 sierpnia 2016r. Fajnie was tu trochę poczytać, tyyyyle się można nauczyć Pozdrawiam
Witamy! kolejna PMka na 2016
Stary 2015-04-22, 12:57   #176
ZakochanaZabka
Zadomowienie

dziewczyny zamawiała któraś z Was buty ( albo cokolwiek) na DeeZee.pl ?
zauroczyły mnie te buciki i kuszą http://deezee.pl/obuwie_damskie/meli...nk_wedges.html

Edytowane przez ZakochanaZabka
Czas edycji: 2015-04-22 o 13:17
Stary 2015-04-22, 13:03   #177
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domick Pokaż wiadomość
ja znów robię i to i to. I nie masz racji Ponieważ płytki się nie piłuje a matowi, a specjalny płyn do zdjemowania hybryd : to aceton. Każda forma : żel i hybryda niszczy płytkę - porównująć na stopach to hybryda gorzej zniczczyła mi płytkę niż żel.
To zależy jakie kto ma paznokcie. Barzdo łatwo jest przepiłować płytkę ale jeśli jest dobra kosmetyczka to nic takiego nie zrobi
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 16:39   #178
Kasia 88
Raczkowanie

Cytat:

Ja również poprosze. Podobnie dużo nas wyniesie fotograf bo około 3,5 tys, ale kamerzysta tez bym chciała wiec szukam jakieś taniej alternatywy będzie dla dzieci )))

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Napisane przez antena22 Pokaż wiadomość
Rany dziewczynycnie nadazam za wami.Przez to zaprwszanie gosci nie mam w ogole czasu na wizaz.Co do stolu wiejskiego to wlascicielka sali stwierdzila ze miala kilkw nieprzyjmnych sytuacji gdy byl stol z zewnatrz bo np.polowa wyrobow nie nadawala sie do podania bo byla zle przewieziona.Powiedziala tez ze ona jest odpowiedzialna za to czy te wyroby beda w porzadku i tu musze sie z nia zgodzic bo gdyby sie ktos zatrul to ona bedzie miala na glowie Sanepid a nie ja.Co innego jesli sama organizowalabym wesele.Wtedy ja jestem odpowiedzialna za wszystko.Napiszemy do niej @ pod koniec tygodnia z nasza propozycja stolu wiejskiego i poprosimy o wycene.
Moi znajomi robili w zeszłym roku wesele i za stół wiejski na 160 zł zapłacili 800 zł u zychowicza. Jeśli będziesz mieć paragon to nie powinna się przyczepia.

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Cytat:
Napisane przez ZakochanaZabka Pokaż wiadomość
dziewczyny zamawiała któraś z Was buty ( albo cokolwiek) na DeeZee.pl ?
zauroczyły mnie te buciki i kuszą http://deezee.pl/obuwie_damskie/meli...nk_wedges.html
Ja ostatnio zamawialam. Szybka przesyłka, buciki piękne, ja zamawialam czerwone szpilki

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Dzięki
Kasia 88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 17:26   #179
domick
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
ja znów robię i to i to. I nie masz racji Ponieważ płytki się nie piłuje a matowi, a specjalny płyn do zdjemowania hybryd : to aceton. Każda forma : żel i hybryda niszczy płytkę - porównująć na stopach to hybryda gorzej zniczczyła mi płytkę niż żel.
To zależy jakie kto ma paznokcie. Barzdo łatwo jest przepiłować płytkę ale jeśli jest dobra kosmetyczka to nic takiego nie zrobi
No to może faktycznie kwestia paznokci Bo ja też robiłam jedno i drugie i paznokcie po żelach miałam katastrofalne, a po hybrydzie nie dzieje się zupełnie nic. Zdejmuję sobie co jakiś czas i mam normalną, zdrową płytkę a nie zdarzyło mi się jeszcze mieć takiej po całkowitym zdjęciu żelu moja mama ma tak samo, więc chyba każdy musi wypróbować po prostu na sobie

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Napisane przez ttunia Pokaż wiadomość
Witamy! kolejna PMka na 2016
I widzę, że tydzień przed Tobą
domick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 17:40   #180
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem wasze argumenty, ale san_tat chciała opinii odnośnie kamerzysty na ślubie, więc napisałam swoją opinie. Arcykicia nie używaj sformułowań typu "odkrywacie Amerykę", ponieważ to nic nie wnosi do dyskusji, a ma wydźwięk negatywny.

Escorpio piszesz, że niepotrzebne wydatki to: auto do ślubu, wszelkiego rodzaju stoły, barman i fontanna czekoladowa. Zgadzam się całkowicie tylko, że dla mnie jest nim również: kamerzysta, przyozdobienie kościoła czy winietki. Wolę tę pieniądze przeznaczyć na podróż. Jeśli kogoś stać lub nie wyobraża sobie ślubu bez tego to nie mam nic przeciwko.
Winietki kosztują grosze a ułatwiają życie na weselu.. serio. Argument o zaoszczedzaniu na kamerzyscie jeszcze mogę zrozumieć bo tu liczą się tysiące zł ale już oszczędzanie kilkudziesięciu zł na usadzaniu gości żeby wzamian mieć za przeproszeniem 'stado bydla' na wejście mija się kompletnie z celem. Wybaczcie szczerość ale trochę mnie to dziwi ze nie każdy jest w stanie pojac użyteczność winietek..

09.05.2015
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości