|
|
#151 | |
|
po prostu Em :)
|
Dot.: Wizażanki we Francji ?
Cytat:
|
|
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
cześć Dziewczyny
Czy orientujecie sie czy i gdzie można kopić we Francji kiszone ogórki. Czy znacie jakieś dobre sklepy internetowe np z ubraniami, bielizna, kosmetykami czy elektronika. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja kupuje ogorki 'u Polakow' Znam dwoch panow, ktorzy jezdza raz w tygodniu do Polski i przywoza rozne polskie produkty, min ogorki, kapuste kiszona, ptasie mleczko itp
|
|
|
#154 |
|
Rozeznanie
|
Czesc wam!!!Ja mieszkam w Lyonie i takie zakupy robie w sklepie ruskim?A wy gdzie mieszkacie?
|
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Ja osobiście tam nie mieszkam, lecz moja ciocia tak
). W Roquefort la Bedoule, niedaleko Marsylii. Pojechałam tam chyba z 5 lat temu, obecnie ma trzyletnią córeczkę z francuzem. Z tego co ich odwiedzam żyje im się wręcz wyśmienicie. Mają dom z pięcioma sypialniami i basenem (dlatego ich odwiedzam tak często )). Jezyka nauczyła się bardzo szybko i nie widać już śladu po polskim akcencie, ale dla obeznania terenu udawała, że nic nie rozumie i słuchała co ludzie do niej mówią ). Jakieś 40 km od niej jest kościół polski, gdzie ludzie przyjeżdzają mają wspólne msze, wigilie, czasami się spotykają. Ostatnio znalazła sobie jakąś parę znajomych, którzy są polakami. I jedzenie mmm świetnie teraz gotuje )). Francja urocza, mam zamiar pracować gdzieś tam jako au pair, po zakończeniu szkoły.
..and I finally found all my courage to let it all go. (: dieta&ćwiczenia, start! 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55 - 54 - 53 - 52 - 51 - 50 - 49 - 48 Edytowane przez chanel_m Czas edycji: 2007-09-04 o 00:48 Powód: literówki |
|
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
A co do zakupów to oni mówią, że ciuchów nie opłaca się kupować na bieżąco. Moja ciocia kupuje 2 razy do roku na soldach
), jest o wiele taniej, bo niektóre ceny są zabójcze. Jedzenie przeważnie na hali w carrefourze, tanie rzeczy do dekoracji domu w foir fouille, ogólnie tanie ciuchy w roku są w jennifer, ale ogólnie najtńsze rzeczy są w fabio luccim (bluzki 1 - 3 euro, kosmetyki połowę tańsze, np. ostatnio kupiłam tam krem winogronowy do ciała pól litra 3 euro) bardzo często są tam nowe dostawy i trzeba często sprawdzać, a nóż coś wpadnie w oko.
|
|
#157 |
|
BAN stały
|
Caly czas tylko czytam i czytam ale to sie zmieni.Teraz bede miala wiecej czasu dla siebie.Dzieci poszly do szkoly, ja za dwa msc rodze.Najwyzszy czas zaczac znow sie udzielac na forum.Goraco pozdrawiam wszystkie francuskie Wizazanki
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#158 |
|
Rozeznanie
|
Betka a z kad dokladnie pochodzisz we francji?i jak ci sie zyje tu?
|
|
|
|
|
#159 |
|
BAN stały
|
Mieszkam niedaleko Marsylii w Aubagne
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
Hej Kochane Wizażanki
Mam takie malutkie pytanko do Wizażanek zamieszkujących Francję - czy którakolwiek z Was byłaby w stanie kupić dla mnie coś (chodzi mi dokładnie o płyty DVD z musicalami francuskimi) przed wszystkim 'Notre Dame de Paris (rozszerzone wydanie)', 'Le Roi Soleil' (rozszerzone wydanie 2-płytowe), 'Dracula - entre l'amour et la mort' itp.)? Pozdrawiam i baaardzo dziękuję z góry za odpowiedź, Veris
|
|
#161 |
|
Zadomowienie
|
Pasjonujace sa Wasze historie... Jutro przeczytam caly watek
choc w zasadzie to chcialam postawic calkiem standardowe pytanie: do jakich sklepow warto w paryzu zajrzec, obok ktorych wrecz nie mozna przejsc obojetnie??? moze jakies tajne adresy do dobrych secon-handow??? Z typowo francuskich znam jedynie NAF NAF oraz kookai.. i nic wiecej..
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#162 |
|
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Madamellka Czas edycji: 2009-03-18 o 21:59 |
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
witam serdecznie ja tez wlasnie mieszkam od dwoch lat w ALZACJI a dokladnie w COLMARZE
JEJKu kochany jak fajnie YOUPI Magdalena
|
|
|
|
|
#164 |
|
BAN stały
|
Tam jest Was wiecej
|
|
|
|
|
#165 |
|
Raczkowanie
|
wow dziekuje bardzo a ja milalam wrazenie ze sie chowaja przedemna. Siedze w pracy i szlag mnie trafia z niecierpliwosci Magdalena
|
|
|
|
|
#166 |
|
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Madamellka Czas edycji: 2009-03-18 o 21:58 |
|
|
|
|
#167 |
|
Raczkowanie
|
Wiec tak sobie myslalam ze jestem jedna Polka choc wprawdzie w Super U mam jedna kolezanke ktora tez jest Polka, ale ona mieszka poza Colmarem tu tylko pracuje wiec to sie nie liczy
![]() Wiec ja to jeszcze gorzej i tak samo przekleta milosc Mieszkam z mezem troche od ponad dwoch lat, wczesniej mieszkalismy w Lyonie i az tutaj mnie za nim przywleklo. Jesli chodzi o Colmar to takie spokojne miastezko o 17 nikogo nie ma tu na ulicach. Znalazlam sie prosto bylam opiekunka do dzieci kolo Lyonu no i sie zakochalam a ze z wzajemnoscia to wyjscia nie bylo. Ale o sobie gdzies napewno pisalam wiec moze poszukasz po prostu moich wypowiedzi? Tez mam wrazenie ze nikogo tu nie ma ... Mieszkam kolo dworca pracuje na pol etatu w centrum ... a ty co porabiasz? Oczywiscie od razu mowie ze trzeba by sie spotkac najlepiej natychmiast ( no nie bardzo moge siedze w pracy, weekend tez mam zaplanowany to moze to natychmiast bedzie w przyszlym tygodniu) Serio chce zobaczyc do kogo podobny jest POLAK w Colmarze
|
|
|
|
|
#168 |
|
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Madamellka Czas edycji: 2009-03-18 o 21:58 |
|
|
|
|
#169 |
|
Raczkowanie
|
pracuje trzy dni w tygoniu od srody do piatku od 9 do 18.30w amplifon ktory sie miesci przy avenue de la republique 3, to jest zaraz kolo caisse d'epargne , niedaleko Flunch. od 12 do 14 mam przerwe i sie zanudzam , w pracy tez sie zanudzam ale to juz jest inna sprawa,. Jesli nie mieszkasz daleko i chce ci sie to mozesz wpasc juz dzisiaj. W pracy jestem sama .
Jesli nie to moze w poniedzialek albo we wtorek, to juz jak sama wolisz, z ta roznica ze w tych dniach jestem w domu od 12 do 14 i pichce obiad mojemu mezusiowi . |
|
|
|
|
#170 |
|
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Madamellka Czas edycji: 2009-03-18 o 21:59 |
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
piekna pogoda weekend byl pracowity teraz bedzie trzeba odpoczac, czekam na nasze spotkanie, wyslalam ci wiadomosc prywatna
|
|
|
|
|
#172 |
|
BAN stały
|
To jest wlasciwy link do strony,ktora wczesniej podawalam http://www.bebemania.com/index.php
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny wiecie moze jak po francusku nazywa sie proszek do pieczenia? Nie moge znalezc tego w moim slowniku...
z gory dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
#174 |
|
BAN stały
|
Levure chemique
|
|
|
|
|
#175 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#176 |
|
BAN stały
|
Nie ma za co,jak moge to pomagam
|
|
|
|
|
#177 |
|
Wtajemniczenie
|
.
Edytowane przez _Novotna_ Czas edycji: 2014-07-17 o 15:42 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#178 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie kochane,
Mam pytanie odnosnie niezbyt milego tematu ![]() Mianowicie zmarl dziadek mojego szwagra, ktorego ja tez znalam. Tu moje pytanie, odnosnie zwyczajow pogrzebowych we Francji. Czy ja, powinnam cos zrobic, dac jakis datek, czy przeslac kwiaty? Z gory dzieki za informacje Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#179 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
![]() Ja spędzam rok w Lyonie, wcześniej bylam na stażu półrocznym w Poitou Charentes. Teraz jesteśmy tu razem z mężem (Polakiem), dostał się do insy na stypendium doktoranckie. A ja właśnie pisze prace mgr (ze Schmitta- kończę fil. romańską), uznałam że idealnie. Chciałam zacząc tutaj jakieś studia,ale się za późno tym zajęłam niestety. Bardzo mam wielką nadzieję się dostać na wolontarait od lutego (unis cite), a do tego czasu pozostaje opiekowanie sie bachorkami No i bycie żonkowanie, hihi.pozdrawiam |
|
|
|
|
#180 |
|
Rozeznanie
|
Pola_m jak fajnie zobaczyc ze na wizazu ktos jest z Lyonu
![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

Znam dwoch panow, ktorzy jezdza raz w tygodniu do Polski i przywoza rozne polskie produkty, min ogorki, kapuste kiszona, ptasie mleczko itp

choc w zasadzie to chcialam postawic calkiem standardowe pytanie: do jakich sklepow warto w paryzu zajrzec, obok ktorych wrecz nie mozna przejsc obojetnie??? moze jakies tajne adresy do dobrych secon-handow??? Z typowo francuskich znam jedynie NAF NAF oraz kookai.. i nic wiecej..