|
|
#151 |
|
Przyczajenie
|
Mam dla was nowy przepis, co najlepsze jest prosty, a ciasteczka całkiem tanie :
*1 kostka masła (miękka) *1 kostka białego sera *1 żółtko *1 1/2 szkl. mąki *3 łyżki cukru pudru *1 cukier waniliowy *1/2 proszku do pieczenia * ananas (w plasterkach puszka) Wszytsko (oprócz ananasa) wyrobić na stolnicy na jednolite ciasto.Rozwałkować, pociąć na kwadraty 5cmx5cm. 3 kawałeczki ananasa (pocięte) ułożyć na kwadracie. sklejać w koperty (mocno). Posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku 200C 20-25 min. Pyszne....
|
|
|
|
|
#152 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Najłatwiejsze ciasto świata!!!
Primavero świetny przepis
Dałam powidła śliwkowe domowej roboty i 2 łyżeczki kakao. Ciacho siedzi w piekarniku, cyknę później zdjęcie ![]() No to daję zdjęcie nie wyszedł mi jakiś ładny ale za to pyszny piekłam w tortownicy, ale trzeba było w dużej keksówce
Edytowane przez MrsVargas Czas edycji: 2008-11-11 o 19:40 |
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam piernik z pierwszego postu i czekam. Od 30 minut siedzi w piekarniku, wyrosło ok, kolor ma lekko fioletowy, chyba od dżemu :P Zamiast cynamonu dodałam przyprawę do piernika. Ale jeszcze się nie zapiekło, boję się że wyjdzie zakalec
![]() Edit: Wyszło pyszne
Edytowane przez moooniaaaa Czas edycji: 2008-12-20 o 17:36 |
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
A mnie wyszedl zakalec, ale cos mi sie wydaje, ze po prostu temperatura byla za niska, bo ten piekarnik troche oszukuje... Ale ciasto pyszne!
|
|
|
|
|
#155 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Najjłatwiejsze ciasto świata!!!
Sądzę że dobre ponieważ dopiero jutro mogę piec bo dzisiaj jestem chora i mama mi przyniesie kakao ... Chociaż .... A czym bym mogła zastąpić kakao ?
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najjłatwiejsze ciasto świata!!!
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
Narobiłyście mi smaka na to ciacho
Skuszę się i dzisiaj wieczorem upiekę ![]() Tymczasem podaję przepis na łatwiutką polewę czekoladową ![]() 1 szklanka cukru 3 kopiaste łyżki stołowe kakao 4 łyżki zimnego mleka ćwierć kostki masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wszystko wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 7 - 10 minut. Zostawić do ostygnięcia. Przed polaniem jeszcze raz wymieszać. |
|
|
|
|
#158 |
|
Przyczajenie
|
Jednak użyłam kakaa .. Wstawiłam ciasto właśnie do pieca .. czekam na efekty .. Jak wyjdzie wstawie fotkę !
;p
|
|
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
Uwielbiam to ciasto, od czasu, kiedy znalazłam ten przepis (gdzieś tak z 2 lata temu) robię je namiętnie
![]() Moja rodzinka uwielbia je, mój TŻ i jego rodzina także ![]() Nie lubię ciast z masami itd. więc wg mnie ten piernik jest świetny ![]() Zawsze robiłam z powidłami śliwkowymi, ale tutaj w Danii nie mogłam znaleźc nic co by je przypominało, w końcu znalazłam dżem aroniowy (świetny, kwaskowy taki) i już nie wyobrażam sobie z innym dżemem tego ciasta Do tego dodaje orzechy i polewę czekoladową na wierzch. A i zawsze daje z 2-3 razy więcej kakao niż w przepisie (czasem i 4 łyżeczki, jak mi się na oko da ) i przyprawę korzenną sypnę, różnie to bywa.Tak czy siak, tego ciasta nie da się zepsuć
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
Super, że zdobywa nowych zwolenników
![]() Ja ostatnio też kombinuję z większa ilością kakao - białkami ubijanymi osobno - wtedy ciacho jest bardziej puszyste, no ale też i troszkę bardziej pracochłonne
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Jako,ze w kuchni jestem totalnie zielona mam pare pytan odnosnie tego ciasta-ostrzegam dla kogos moga wydac sie smieszne badz odpowiedz na nie oczywista ale jak juz pisalam przygode z gotowaniem zaczelam niedawno a z pieczeniem dopiero sie nosze zeby zaczac
No to jedziemy z pytaniami:1-czy to ma byc jakas specjalna maka czy to bez znaczenia? ( mam w domu taka z biedronki "Polskie pola"-maka pszenna 2-cukier zwykly bialy,tak? 3-czy dzem czuc w ciescie i dzieki temu nie jest takie suche? jesli tak to czy dawal ktoras z Was caly sloiczek dzemu i czy bylo dzieki temu lepsze (nie lubie takich suchych ciast dlatego pomyslalam,ze moze dac caly) 4-czy czuc cynamon w placku bardzo? (nie zebym wybrzydzala ale zapach cynamonu mnie drazni) 5-blacha ma byc polana tluszczem tzn olejem czy maznieta margaryna np Palma? 6-czy ta bulka tarta sie nie przyklei do dna placka? 7-piekarnik ma byc wczesniej nagrzany czy nagrzewac sie wraz z pieczeniem piernika? 8-skad mam wiedziec kiedy go wyciagnac tzn jesli np z wierzchu bedzie ladny a skad mam wiedze na temat tego jaki jest w srodku? (pytam bo roznie dziewczyny pisza,ze go piekly mam na mysli odstep czasowy) 9-czy taka blaszka jak do ptasiego mleczka moze byc? (ta waska) 10-czy jak dam jedna lyzke kakao to moj piernik nie bedzie za blady? moze dac wiecej? Eh niby najlatwiejsze ciasto (dla wiekszosci) pewnie jest a ja tyle pytan zadaje ,nigdy nie robilam zadnego placka pieczonego,jedynie pasie mleczko i sernika na zimno ![]() Pozdrawiam Kala Edytowane przez Kala713 Czas edycji: 2009-08-31 o 12:51 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
moooniaaaa-BARDZO CI DZIEKUJE
![]() (lece so sklepu po sode i biore sie za pieczenie )
|
|
|
|
|
#164 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
a ja zrobiłam swoją pierwszą w życiu szarlotkę i wyszła tak smaczna że muszę się podzielić przepisem tym bardziej że jest niezwykle łatwy
w sumie to przepis z opakowania ciasta kruchego ![]() 1 opakowanie ciasta kruchego dr oetkera 100 gram masła lub margaryny 1 jajko 1 kg jabłek ciasto zagnieść w/g przepisu na opakowaniu, 1/4 ciasta odkroić i włożyć do zamrażalnika, resztą wyłożyć nasmarowaną tortownicę robiąc wyższy brzeg, jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, gotować je na małym ogniu 10 minut co chwilę trzeba przemieszać jak jabłka wystygną przełożyć do tortownicy na ciasto, a tą część z zamrażalnika zetrzeć na tarce na wierzch piec około 50 minut na 175 stopni ja jeszcze na wierzch dałam bitą śmietanę i zjedliśmy całą szarlotkę jeszcze zanim wystygła,
|
|
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba odświeżyć ten wątek, bo zamarło mu się zdeczka
![]() A więc robiłam to ciacho na dużą blachę z przepisu wg pierwszej strony, tylko podwojona dawka wszystkiego i wyszedł boski Dałam słoik dżemu porzeczkowego, ale nie czułam go w ogóle... ![]() Piekłam koło 40-45 min w piekarniku w 180 st. Ciacho zniknęło zanim wystygło hehe Ciasto warto robić, bo wychodzi strasznie tanio, a dużo. Super, polecam Uwielbiam pierniki - to ciasto jest moim numerem 1
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
Agatek - no to na zdrowie
![]() Cieszę się,ze ci smakowało (ja też je lubię jeszcze ciepłe,mniam) |
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wprawdzie to "babkowe święta" ale zrobiłam ![]() rośnie PIĘKNIE !!! dałam porcje na duże szklanki (300 mil) i duża łyżkę kakao i duża łyżkę sody |
|
|
|
|
|
#168 |
|
Przyczajenie
|
Hejo
![]() Zrobiłam dziś to ciasto : Piernik bez miodu ![]() Jest to moje pierwsze ciasto jakie upiekłam ![]() i mam nadzieję że wyjdzie bardzo pyszne ![]() wyszło wysokie, bo jak radziłyście zwiększyłam proporcję ![]() i posypie je cukrem pudrem. Dziękuje za przepis, bo ciasto świetne ![]() ![]() klask i:_________________________ _________________________ _ Zaczynam moją przygodę z gotowaniem
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale mam pytania:1) piec w trybie termoobiegu czy może tylko "od dołu" czy też tylko "od góry" 2)Jak będą się przedstawiać składniki w ilości 1,5? Najbardziej mam problem z olejem i jajkiem Proszę się nie śmiać,dopiero zaczynam Proszę o wyrozumiałość
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
ale ciekawe przepisy, musze wyprobowac ten piernik bez miodu
|
|
#171 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też się podłączę , ten piernik bez miodu - brzmi rewelacyjnie . Będzie w czwartek ! Pozdrawiam
A tu dziewczyny moje dzieła ;0https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=mirellaj moje preferencje https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...erencje&page=8 I jeszcze tu http://mirellaj.blogspot.com mirellaj |
|
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
.
|
|
#173 |
|
Przyczajenie
|
Upiekłam dziś ten piernik, wyszedł przepyszny !!
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Smacznego
|
|
|
|
|
#175 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
zrobiłam to ciast, ale niestety wyszedł zakalec (mi bardzo smakowało, ale moja rodzina jak widzi zakalec, to odmawia zjedzenia ciasta Piekarnik otwierałam dopiero pod koniec pieczenia, piekłam długo a wybrałam z piekarnika dopiero po jakimś czasie a mimo to zakalec... Doradźcie, co mam zrobić, że wyszło bez zakalca!
|
|
|
|
|
#176 |
|
Przyczajenie
|
Ja robiłam to ciasto (piernik)wczoraj i też na początku myślałam że to zakalec (bo było takie wilgotne )ale widziałam że moje wygląda identycznie jak to ze zdjęcia,które dodała Primavera ... A dziś to ciasto smakuje jeszcze lepiej niż wczoraj
Sercem spójrz na świat, sercem szczęście mierz, sercem miłość daj, sercem radość bierz. Edytowane przez Myszka 2305 Czas edycji: 2010-08-26 o 11:57 |
|
|
|
|
#177 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#179 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje wczoraj koleżanka do szkoly przyniosła i było pyszne mam nadzieje że mi też takie wyjdzie
![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- A w przepisie na piernik bez miodu jest 1 łyżka kakao. A gorzkiego? |
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.

(pocięte) ułożyć na kwadracie. sklejać w koperty (mocno). Posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku 200C 20-25 min. Pyszne....

piekłam w tortownicy, ale trzeba było w dużej keksówce 

klask i:
Piekarnik otwierałam dopiero pod koniec pieczenia, piekłam długo a wybrałam z piekarnika dopiero po jakimś czasie a mimo to zakalec... Doradźcie, co mam zrobić, że wyszło bez zakalca!