|
|
#151 |
|
dead & alive
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
|
|
|
|
#152 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez najczęściej mam tabletki przy łóżku, biorę jak się przebudze a zanim wstanę z łóżka to tez chwila mija
|
|
|
|
#154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ostatnio pisałam na forum. niektóre z Was mówiły, że przy takich wartościach dostały już leki. Ja byłam u dwóch lekarzu i mówią, że z tarczycą mam wszystko ok. i już nie wiem co myśleć.. |
|
|
|
|
#155 |
|
dead & alive
|
Jeżeli chcesz zwiększyć dawkę leku to zrób to sama i na własną odpowiedzialność, nikt Ci nie napisze jak to zrobić. Co potem powiesz lekarzowi? "Na forum użytkowniczka xyz powiedziała mi, żeby podnieść dawkę o x mcg?"
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wg Was przy TSH 6,89999 (norma 0,4-4,0) dawka Eutroxinu 100 jest normalna i w porządku? Nie daje efektów ;/
|
|
|
|
#157 |
|
dead & alive
|
|
|
|
|
#158 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli antybiotyk bierze się raz dziennie to ok, ale zwykle- przy dwóch dawkach- jest to niemożliwe do wykonania raczej![]() Cytat:
Cytat:
) kazała brać Eurhyrox, po 30 min IPP i od razu mogłam zjeść śniadanie.Cytat:
Tzn. biorę lek, maluję się, przygotowuję śniadanie i po śniadaniu kawa
|
||||
|
|
|
#159 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#162 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dalej czekam tylko 30 minut.---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Cytat:
A robiłaś usg tarczycy? Masz jakieś objawy niedoczynności? Może problem jest w innych hormonach/innej chorobie?
|
||
|
|
|
#163 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zmagam się z niskim estradiolem.. i na to się leczę już długo niestety
|
|
|
|
|
#164 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() mam prośbę o radę poszłam do gina z bolącymi piersiami (na własną rękę zrobiłam usg jest ok) kazała mi zbadać prolaktynę i tsh i ft4 prolaktyna wyszła 60 coś tsh 2,8 ft4 17 jak zobaczyła lekarka ta prolaktyne to mnie postraszyła guzem mózgu... rozpisała bromogeran czy jakoś tak, ale kazała powtórzyć badanie prolaktyny, powtorzyłam za tydz i była 17,5.. zadzwoniłam, powiedziała że w takim razie ok i żebym powtórzyła za miesiac (sytuacja miała miejsce w listopadzie, na tsh nie zwróciła uwagi wiec zmieniam lekarza, mam 24 lata) no jakos nie miałam mobilizacji, ale powtórzyłam teraz i wyszło tsh 1,75 prolaktyna 23 druga połowa cyklu, zaraz po owu myślicie że robić jeszcze jakieś badania, isc do endo, czy sprawdzić za kolejne 3 miesiace jak bedzie? |
|
|
|
#165 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale często jak wezmę Euthyrox/ Letrox to ok 5 min i nie mogę już zasnąć potem
|
|
|
|
|
#167 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny, a ja robię porządki w papierach i znalazłam wyniki badań robionych 4,5 roku temu. Nie miałam długo okresu i ginekolog kazała zrobić TSH i inne badania, TSH już wtedy było 4.2 , ale nie miałam jeszcze objawów niedoczynności i nawet nie wiedziałam o istnieniu takiej choroby, gin tylko zapytała czy nie mam problemów z wagą. Czyli możliwe, że to były początki mojej choroby, a potem było coraz gorzej, ale zwalałam wszystko na stres i pracę
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie tak zaksy
![]() Ja sie ostatnio przerzucam na herbatki "lecznicze", rano pije z glogu, a wieczorem z korzenia pokrzywy i licze ze tez nieco pomoga mojemu organizmowi
|
|
|
|
#170 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdybym miała brać antybiotyk 3 razy dziennie w równych odstępach czasu to pewnie machnęłabym ręką na ten euthyrox, lepiej się skoncentrować na walce z infekcją. Ale tak naprawdę powinno zachować się min pół godzinną przerwę przed jedzeniem i 4 godz. przed braniem innych leków. Tyroksyna jest bardzo kapryśna w przyswajaniu, tym bardziej, ze bierzemy tabletki i musi się ona z tych tabletek uwolnić - stąd też jak, jak szybko i czy się wogóle wchłania zależy też od danej osoby, od jej żołądka i układu trawiennego ( u jednego to będzie 15 min u innego znacznie, znacznie dłużej). Najlepiej by było łykać kropelki... Jeżeli chodzi o kawę to kofeina jest czynnikiem HAMUJĄCYM wchłanianie tyroksyny - jeżeli weźmiecie za dużą dawkę i się jej obawiacie - pijcie szybko kawkę ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
![]() Ja kupiłam zestaw ziół do sporządzenia mieszanki pomagającej w zachowaniu równowagi układu hormonalnego - piję trzy razy dziennie ( mam Klimuszkę), patrzcie ile tego jest: http://www.zielarka.com.pl/sklep/aso...nia-hormonalne czy pomagają? Przyznam, że nie wiem, nie skończyłam jeszcze kuracji, na razie zastanawiam się czy mój aktualny ból piersi to od tego? lubię też gotowe herbatki ziołowe - moje ulubione to Detox i Relax od Marks&Spencer albo herbatki Pukka, staram się też pić więcej owocowych.
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
O fajny link fi, moze cos od nich zamowie
Ja uwielbiam herbaty w suszu, to oszukuje moj mozg ze to czyste zdrowie i napewno szybko zadziala. Saszetki nie sa tak skuteczne w roli placebo :pNie wiem jak z herbatkami ale jak bralam od lekarza ziolowe tabletki na hormony to na poczatku mialam nasilenie objawow typu bol piersi/jajnikow. Edytowane przez LadyChatterbox Czas edycji: 2016-02-24 o 14:00 |
|
|
|
#172 |
|
czasem troszkę winny
|
Ostatnio jakaś plaga z tym bólem piersi, moja siostra też narzeka. Mnie na szczęście nie dopadło
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was odstawiła laktozę i widzi jakieś efekty?
Zeszłam do TSH 2,29 (nie biorę hormonów), ale ft3 i ft4 nadal do poprawki jeśli chodzi o procenty. Czy dieta bez laktozy u którejś z Was coś dała?
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od dawna nie jadam laktozy, wiec nie wiem czy cos to ulatwilo w leczeniu. Kumpela glupia naczytala sie tego bloga "tluste zycie" i teraz mnie przesladuje z teoriami ze od euthyroxu obie umrzemy na raka
|
|
|
|
#175 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na tłustym życiu można znaleźć i fajne, przydatne wpisy jak i głupoty wynikające z błędnej interpretacji badań. Trzeba czytać krytycznie. Szatanica, spróbuj wyłączyć na 3 miesiące (tylko nie włączaj jako zastępstwa produktów sojowych), zobaczysz jak na Twój organizm działa dieta bezlaktozowa. Może coś dać, może nie dać żadnych rezultatów. Sama nie tykam nabiału od lat (bo mam uczulenie), nie umiem Ci powiedzieć jaki to ma wpływ przy niedoczynności. |
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Kumiho, napiszesz coś więcej o Twojej opinii dot. tych głupot na tłustym życiu? Przeczytałam tam wszystkie wątki o tarczycy, z jednej strony to takie mądre, a z drugiej wydaje się nierealne
|
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie np. ten blog nie przekonuje i właściwie sama nie wiem co jest w nim nie tak, przeczytałam parę postów i zwialam...
|
#178 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moge dać Ci jedna rade-wytrych. Zanim zaczniesz czytać cokolwiek, a szczególnie opinie "ekspertów" zdobądź wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii człowieka. Jesli jesteś jeszcze studentką i masz dostęp do źródeł elektronicznych w bibliotece, wpisz w ebsco human physiology and biochemistry. Jeśli masz kogoś z wykształceniem medycznym wsród znajomych, tym lepiej. Z biegu, bez wiedzy jak dokładnie działa ludzkie ciało cieżko interpretuje się badania, uwierz. |
|
|
|
|
#180 |
|
Konto usunięte
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Nie chce sie kłócić ale chociażby stwierdzenie, ze gluten jest zły zawsze przy niedoczynności. Nie ma konkluzywnych badań ma to wskazujących. Nie chce tu krytykować bloga jako całości, bo jest tam dużo wpisów fajnych i bardzo sensownych. Czasem po prostu nie zgadzają mi sie szczegóły. Edytowane przez 201607131114 Czas edycji: 2016-02-25 o 11:19 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

Jeśli antybiotyk bierze się raz dziennie to ok, ale zwykle- przy dwóch dawkach- jest to niemożliwe do wykonania raczej
Tzn. biorę lek, maluję się, przygotowuję śniadanie i po śniadaniu kawa