Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-23, 13:36   #151
blue3
dead & alive

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez jareczkowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy w takim razie powinnam sama pokombinować z dawką leku? Wiem, że niektóre z Was same sobie radzą, żeby poziom spadł. Jak to zrobić?
Zwiększyć dawkę leku
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 14:04   #152
jareczkowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Zwiększyć dawkę leku
No ok, tyle to wiem Ale o ile, jak? Biorę codziennie Euthyrox 50.
jareczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 15:07   #153
smerffie
Zakorzenienie

Ja tez najczęściej mam tabletki przy łóżku, biorę jak się przebudze a zanim wstanę z łóżka to tez chwila mija

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 16:21   #154
iaminlove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iaminlove Pokaż wiadomość
hej

pomożecie w interpretacji?

TSH 2,592 µIU/ml 0,350 4,940 N
FT3 2,35 pg/ml 1,71 3,71 N
FT4 0,80 ng/dl 0,70 1,48 N
anty-TPO 0,24 IU/ml 0,00 5,61 N

jak to jest z tym anty-TPO? powinnam mieć 0 IU/ml żeby wynik był ok?

czy mam powody do zmartwień co do hormonów tarczycy?
mam 23lata

ostatnio pisałam na forum.

niektóre z Was mówiły, że przy takich wartościach dostały już leki.

Ja byłam u dwóch lekarzu i mówią, że z tarczycą mam wszystko ok.

i już nie wiem co myśleć..
iaminlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 18:03   #155
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez jareczkowa Pokaż wiadomość
No ok, tyle to wiem Ale o ile, jak? Biorę codziennie Euthyrox 50.
Jeżeli chcesz zwiększyć dawkę leku to zrób to sama i na własną odpowiedzialność, nikt Ci nie napisze jak to zrobić. Co potem powiesz lekarzowi? "Na forum użytkowniczka xyz powiedziała mi, żeby podnieść dawkę o x mcg?"
Stary 2016-02-23, 18:35   #156
ama09
Zakorzenienie

Czy wg Was przy TSH 6,89999 (norma 0,4-4,0) dawka Eutroxinu 100 jest normalna i w porządku? Nie daje efektów ;/
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 18:55   #157
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
Czy wg Was przy TSH 6,89999 (norma 0,4-4,0) dawka Eutroxinu 100 jest normalna i w porządku? Nie daje efektów ;/
Musiałabyś napisać poprzedni wynik TSH i czas jaki minął od poprzedniego badania, bo tak ciężko się do czegoś odnieść
Stary 2016-02-23, 20:46   #158
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Zwykle tez tak robie, ale dziewczyny pisza, ze musza byc az 4h przerwy.
Bez przesady Jeśli antybiotyk bierze się raz dziennie to ok, ale zwykle- przy dwóch dawkach- jest to niemożliwe do wykonania raczej

Cytat:
Biorę rano Euthyrox, a w trakcie śniadania pozostałe leki. Na pewno nie zachowuję odstępu 4h. Podejrzewam, że właśnie dlatego mam większą dawkę Euthyroxu (bo słabiej się wchłania), ale jakbym miała zachowywać odstęp 4h to śniadanie jadłabym w południe.
Robię tak samo Ba, moja pierwsza endo. mówiła, że nie trzeba czekać tych 30 min, że lek wchłania się już po 15 i kiedyś faktycznie tyle czekałam i wyniki miałam tak samo dobre jak teraz, gdy odczekuję 30 min.

Cytat:
Akurat Nolpaza ogranicza przyswajanie większości leków, więc tutaj byłabym ostrożniejsza z odstępem czasowym. Mi gastrolog w przypadku brania euthyroxu kazał brać IPP w ciągu dnia, żeby odstęp był większy i też działał prawidłowo
Mi gastrolog kazała brać IPP 30 min przed kolacją twierdząc, że nie wiadomo do końca jaka jest interakcja z tyroksyną. Lek. rodzinna z kolei (notabene świetna) kazała brać Eurhyrox, po 30 min IPP i od razu mogłam zjeść śniadanie.

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
Czyli z suplementami jest spoko
A co do kawy to pytam bo czasami mam takie dni, że wstaje bardzo wczesnie,biorę tabletkę, międzyczasie się zbieram,myje,maluje i taka kawa międzyczasie jak się jaglanka gotuje by się przydała :d
Ja robię tak samo Tzn. biorę lek, maluję się, przygotowuję śniadanie i po śniadaniu kawa
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 21:04   #159
201607131114
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Bez przesady Jeśli antybiotyk bierze się raz dziennie to ok, ale zwykle- przy dwóch dawkach- jest to niemożliwe do wykonania raczej

Mi sie to "jakoś" udaje.
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 21:36   #160
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:

Robię tak samo Ba, moja pierwsza endo. mówiła, że nie trzeba czekać tych 30 min, że lek wchłania się już po 15 i kiedyś faktycznie tyle czekałam i wyniki miałam tak samo dobre jak teraz, gdy odczekuję 30 min.

Mi gastrolog kazała brać IPP 30 min przed kolacją twierdząc, że nie wiadomo do końca jaka jest interakcja z tyroksyną. Lek. rodzinna z kolei (notabene świetna) kazała brać Eurhyrox, po 30 min IPP i od razu mogłam zjeść śniadanie.

Ja robię tak samo Tzn. biorę lek, maluję się, przygotowuję śniadanie i po śniadaniu kawa
ja bym chciała popijac kawe przy malowaniu, ale jesli ma wplywac na euthyrox to sie powstrzymuje

INSTA
Stary 2016-02-23, 22:54   #161
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym chciała popijac kawe przy malowaniu, ale jesli ma wplywac na euthyrox to sie powstrzymuje
Ja też, bez kawy nie mogę się dobudzić
Stary 2016-02-24, 00:09   #162
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Mi gastrolog kazała brać najpierw euthyrox, po 30 minutach IPP, a po 30 minutach śniadanie. A wieczorem przed ostatnim posiłkiem drugi raz IPP, ale to w sumie był pierwszy raz kiedy musiałam brać IPP 2 razy dziennie. A endo nowa na ostatniej wizycie powiedziała, że lepiej nie brać euthyrox przed normalną pobudką, w sensie, że budzę się, biorę lek i kładę się jeszcze trochę, bo organizm jeszcze śpi i w żołądku nic się nie wchłania. I lepiej odczekać godzinę. Nie wiem ile w tym jest prawdy Dalej czekam tylko 30 minut.

---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

Cytat:
ostatnio pisałam na forum.

niektóre z Was mówiły, że przy takich wartościach dostały już leki.

Ja byłam u dwóch lekarzu i mówią, że z tarczycą mam wszystko ok.

i już nie wiem co myśleć..
Według mnie TSH jest idealne, jeżeli nie planujesz ciąży oczywiście. Co do interpretacji ft to nie znam się na tym A robiłaś usg tarczycy? Masz jakieś objawy niedoczynności? Może problem jest w innych hormonach/innej chorobie?
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 05:11   #163
iaminlove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość

Według mnie TSH jest idealne, jeżeli nie planujesz ciąży oczywiście. Co do interpretacji ft to nie znam się na tym A robiłaś usg tarczycy? Masz jakieś objawy niedoczynności? Może problem jest w innych hormonach/innej chorobie?
Endokrynolog nie chciała badać, chyba nie widziała potrzeby.

Zmagam się z niskim estradiolem.. i na to się leczę już długo niestety
iaminlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 05:50   #164
standup
Raczkowanie

hej dziewczyny
mam prośbę o radę
poszłam do gina z bolącymi piersiami (na własną rękę zrobiłam usg jest ok)
kazała mi zbadać prolaktynę i tsh i ft4
prolaktyna wyszła 60 coś
tsh 2,8
ft4 17

jak zobaczyła lekarka ta prolaktyne to mnie postraszyła guzem mózgu... rozpisała bromogeran czy jakoś tak, ale kazała powtórzyć badanie prolaktyny, powtorzyłam za tydz i była 17,5.. zadzwoniłam, powiedziała że w takim razie ok i żebym powtórzyła za miesiac (sytuacja miała miejsce w listopadzie, na tsh nie zwróciła uwagi wiec zmieniam lekarza, mam 24 lata)

no jakos nie miałam mobilizacji, ale powtórzyłam teraz i wyszło
tsh 1,75
prolaktyna 23
druga połowa cyklu, zaraz po owu

myślicie że robić jeszcze jakieś badania, isc do endo, czy sprawdzić za kolejne 3 miesiace jak bedzie?
standup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 06:34   #165
jareczkowa
Przyczajenie

Cytat:
Jeżeli chcesz zwiększyć dawkę leku to zrób to sama i na własną odpowiedzialność, nikt Ci nie napisze jak to zrobić. Co potem powiesz lekarzowi? "Na forum użytkowniczka xyz powiedziała mi, żeby podnieść dawkę o x mcg?"
Pytanie dotyczyło tych osób, które mają w tej sprawie jakiekolwiek doświadczenie, a z wątku wiem, że niektóre dziewczyny takie próby podejmowały samodzielnie. Jeśli ktoś nie umie, nie chce - nie pomaga, a najłatwiej tylko krytykować, widzę .
jareczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:28   #166
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
Mi gastrolog kazała brać najpierw euthyrox, po 30 minutach IPP, a po 30 minutach śniadanie. A wieczorem przed ostatnim posiłkiem drugi raz IPP, ale to w sumie był pierwszy raz kiedy musiałam brać IPP 2 razy dziennie. A endo nowa na ostatniej wizycie powiedziała, że lepiej nie brać euthyrox przed normalną pobudką, w sensie, że budzę się, biorę lek i kładę się jeszcze trochę, bo organizm jeszcze śpi i w żołądku nic się nie wchłania. I lepiej odczekać godzinę. Nie wiem ile w tym jest prawdy Dalej czekam tylko 30 minut.
Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale często jak wezmę Euthyrox/ Letrox to ok 5 min i nie mogę już zasnąć potem
Stary 2016-02-24, 08:17   #167
paolkalo1
Rozeznanie

Cytat:
Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale często jak wezmę Euthyrox/ Letrox to ok 5 min i nie mogę już zasnąć potem
Ja za to budze sie bez budzika - jak uzalezniona

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 12:35   #168
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Endokrynolog nie chciała badać, chyba nie widziała potrzeby.

Zmagam się z niskim estradiolem.. i na to się leczę już długo niestety
No to masz tylko jedno wyjście - zrobić prywatnie i iść może wtedy do prywatnego endo, wynik TSH masz ok, jeżeli nie masz objawów niedoczynności, a usg nic nie pokaże, to myślę, że raczej nie masz niedoczynności.

Dziewczyny, a ja robię porządki w papierach i znalazłam wyniki badań robionych 4,5 roku temu. Nie miałam długo okresu i ginekolog kazała zrobić TSH i inne badania, TSH już wtedy było 4.2 , ale nie miałam jeszcze objawów niedoczynności i nawet nie wiedziałam o istnieniu takiej choroby, gin tylko zapytała czy nie mam problemów z wagą. Czyli możliwe, że to były początki mojej choroby, a potem było coraz gorzej, ale zwalałam wszystko na stres i pracę
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 12:55   #169
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Pewnie tak zaksy
Ja sie ostatnio przerzucam na herbatki "lecznicze", rano pije z glogu, a wieczorem z korzenia pokrzywy i licze ze tez nieco pomoga mojemu organizmowi
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 13:40   #170
fi
Zadomowienie

Cytat:
Biorę rano Euthyrox, a w trakcie śniadania pozostałe leki. Na pewno nie zachowuję odstępu 4h. Podejrzewam, że właśnie dlatego mam większą dawkę Euthyroxu (bo słabiej się wchłania), ale jakbym miała zachowywać odstęp 4h to śniadanie jadłabym w południe.

Choroba to stan krótkotrwały, więc jeżeli kilka razy weźmiesz euthyrox i 30 minut później antybiotyk i przez to euthyrox gorzej się wchłonie to nie będzie to miało dużego znaczenia dla całego przebiegu niedoczynności.

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Akurat Nolpaza ogranicza przyswajanie większości leków, więc tutaj byłabym ostrożniejsza z odstępem czasowym. Mi gastrolog w przypadku brania euthyroxu kazał brać IPP w ciągu dnia, żeby odstęp był większy i też działał prawidłowo
Właśnie to miałam napisać, zalecenie zaleceniami a życie swoje

Gdybym miała brać antybiotyk 3 razy dziennie w równych odstępach czasu to pewnie machnęłabym ręką na ten euthyrox, lepiej się skoncentrować na walce z infekcją.

Ale tak naprawdę powinno zachować się min pół godzinną przerwę przed jedzeniem i 4 godz. przed braniem innych leków. Tyroksyna jest bardzo kapryśna w przyswajaniu, tym bardziej, ze bierzemy tabletki i musi się ona z tych tabletek uwolnić - stąd też jak, jak szybko i czy się wogóle wchłania zależy też od danej osoby, od jej żołądka i układu trawiennego ( u jednego to będzie 15 min u innego znacznie, znacznie dłużej). Najlepiej by było łykać kropelki...

Jeżeli chodzi o kawę to kofeina jest czynnikiem HAMUJĄCYM wchłanianie tyroksyny - jeżeli weźmiecie za dużą dawkę i się jej obawiacie - pijcie szybko kawkę

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Pewnie tak zaksy
Ja sie ostatnio przerzucam na herbatki "lecznicze", rano pije z glogu, a wieczorem z korzenia pokrzywy i licze ze tez nieco pomoga mojemu organizmowi
Widzę, że nie tylko ja ostatnio sięgam po zioła

Ja kupiłam zestaw ziół do sporządzenia mieszanki pomagającej w zachowaniu równowagi układu hormonalnego - piję trzy razy dziennie ( mam Klimuszkę), patrzcie ile tego jest:
http://www.zielarka.com.pl/sklep/aso...nia-hormonalne
czy pomagają? Przyznam, że nie wiem, nie skończyłam jeszcze kuracji, na razie zastanawiam się czy mój aktualny ból piersi to od tego?

lubię też gotowe herbatki ziołowe - moje ulubione to Detox i Relax od Marks&Spencer
albo herbatki Pukka, staram się też pić więcej owocowych.
Stary 2016-02-24, 13:59   #171
LadyChatterbox
Zakorzenienie

O fajny link fi, moze cos od nich zamowie Ja uwielbiam herbaty w suszu, to oszukuje moj mozg ze to czyste zdrowie i napewno szybko zadziala. Saszetki nie sa tak skuteczne w roli placebo :p

Nie wiem jak z herbatkami ale jak bralam od lekarza ziolowe tabletki na hormony to na poczatku mialam nasilenie objawow typu bol piersi/jajnikow.

Edytowane przez LadyChatterbox
Czas edycji: 2016-02-24 o 14:00
Stary 2016-02-24, 14:05   #172
niewinny roz
czasem troszkę winny

Ostatnio jakaś plaga z tym bólem piersi, moja siostra też narzeka. Mnie na szczęście nie dopadło
Stary 2016-02-24, 22:54   #173
szatanica1989
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy któraś z Was odstawiła laktozę i widzi jakieś efekty?
Zeszłam do TSH 2,29 (nie biorę hormonów), ale ft3 i ft4 nadal do poprawki jeśli chodzi o procenty. Czy dieta bez laktozy u którejś z Was coś dała?

Piszę.
szatanica1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 23:33   #174
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Ja od dawna nie jadam laktozy, wiec nie wiem czy cos to ulatwilo w leczeniu. Kumpela glupia naczytala sie tego bloga "tluste zycie" i teraz mnie przesladuje z teoriami ze od euthyroxu obie umrzemy na raka
Stary 2016-02-25, 00:47   #175
201607131114
Konto usunięte

Cytat:
Ja od dawna nie jadam laktozy, wiec nie wiem czy cos to ulatwilo w leczeniu. Kumpela glupia naczytala sie tego bloga "tluste zycie" i teraz mnie przesladuje z teoriami ze od euthyroxu obie umrzemy na raka

Na tłustym życiu można znaleźć i fajne, przydatne wpisy jak i głupoty wynikające z błędnej interpretacji badań. Trzeba czytać krytycznie.

Szatanica, spróbuj wyłączyć na 3 miesiące (tylko nie włączaj jako zastępstwa produktów sojowych), zobaczysz jak na Twój organizm działa dieta bezlaktozowa. Może coś dać, może nie dać żadnych rezultatów. Sama nie tykam nabiału od lat (bo mam uczulenie), nie umiem Ci powiedzieć jaki to ma wpływ przy niedoczynności.
Stary 2016-02-25, 01:08   #176
smerffie
Zakorzenienie

Kumiho, napiszesz coś więcej o Twojej opinii dot. tych głupot na tłustym życiu? Przeczytałam tam wszystkie wątki o tarczycy, z jednej strony to takie mądre, a z drugiej wydaje się nierealne

INSTA
Stary 2016-02-25, 08:14   #177
pantera09
Zakorzenienie

Mnie np. ten blog nie przekonuje i właściwie sama nie wiem co jest w nim nie tak, przeczytałam parę postów i zwialam...
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-25, 10:36   #178
201607131114
Konto usunięte

Cytat:
Kumiho, napiszesz coś więcej o Twojej opinii dot. tych głupot na tłustym życiu? Przeczytałam tam wszystkie wątki o tarczycy, z jednej strony to takie mądre, a z drugiej wydaje się nierealne

Moge dać Ci jedna rade-wytrych. Zanim zaczniesz czytać cokolwiek, a szczególnie opinie "ekspertów" zdobądź wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii człowieka. Jesli jesteś jeszcze studentką i masz dostęp do źródeł elektronicznych w bibliotece, wpisz w ebsco human physiology and biochemistry. Jeśli masz kogoś z wykształceniem medycznym wsród znajomych, tym lepiej. Z biegu, bez wiedzy jak dokładnie działa ludzkie ciało cieżko interpretuje się badania, uwierz.
Stary 2016-02-25, 10:53   #179
smerffie
Zakorzenienie

A jakie konkretne błędy byś jej wytknela?

INSTA
Stary 2016-02-25, 11:17   #180
201607131114
Konto usunięte

Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
A jakie konkretne błędy byś jej wytknela?

Nie chce sie kłócić ale chociażby stwierdzenie, ze gluten jest zły zawsze przy niedoczynności. Nie ma konkluzywnych badań ma to wskazujących.

Nie chce tu krytykować bloga jako całości, bo jest tam dużo wpisów fajnych i bardzo sensownych. Czasem po prostu nie zgadzają mi sie szczegóły.

Edytowane przez 201607131114
Czas edycji: 2016-02-25 o 11:19
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości