![]() |
#151 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Komunikacja miejska
Cytat:
Z kolei moja przyjaciółka jechała kiedyś tramwajem, już dość późno było. Nagle tramwaj staje między dwoma przystankami, motorniczy wysiada i zwraca się do leżącego w poprzek torów pijaczka "Przepraszam bardzo, czy mógłby pan wstać?". Dwa bieguny. Ale niestety w większości wypadków kierowcy są raczej tacy jak w pierwszej historyjce. Już nie wspomnę o takim, przez którego kiedyś wyleciałam z autobusu, bo zachciało mu się ruszyć, jak ludzie wysiadali. Uszkodziłam sobie wtedy nogę i parę godzin później o mało nie zemdlałam na środku ulicy. Pewnego wieczora wracałam późną nocą od koleżanki, która mieszka niedaleko i ujrzałam stojący na przystanku ostatni tramwaj. Podbiegłam i jak już doleciałam pan motorniczy uprzejmie zamknął mi drzwi przed nosem. Wściekła (czekało mnie przez to zasuwanie przez pół niezbyt bezpiecznej dzielnicy na piechotę), niewiele myśląc pokazałam panu motorniczemu "digitus infamis". I wówczas... drzwi się otworzyły, a ja wsiadłam godnie. Chamstwo, bo chamstwo, ale przynajmniej nikt mi po łbie nie dał po ciemku, opłaciło się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
w kraku jeszcze nie spotkalam sie z agresywnym czy niekulturalnym kierowca. wg mnie sa jak szare myszki - praktycznie sie ich nie dostrzega. a ile razy na mnie poczekali... ogolnie do kierowcow czy motorniczych zastrzezen w sumie nie mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Czytajac historie Nan przypomnialo mi sie jak kiedys jechalam PKS-em ze wsi na radomski dworzec...
Kierowca jechal z jakims znajomym dzieckiem. I nagle zatrzymal sie na jednej z glownych ulic i wyskoczyl na chwile... kupic dziecku loda ![]() Dobrze ze mi sie nie spieszylo na pociąg ![]()
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Moim ulubionym autobusem w Poznaniu jest 98.Człowiek jak tam jedzie to czuje się a)jak w puszce b) jak na kolejce górskiej
![]() ![]()
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
ooo o tym jeszcze nie pisałam: "kierowcy". hmmm.....
1) moją koleżankę kiedyś przytrzasnęły drzwi (połowa ciała poza autobusem) i tak jechała do następnego przystanku!!! ![]() 2) ostatnio wychodzimy sobie z uczelni i idziemy na przystanek, kiedy zauwazyliśmy, że autobus podjezdza zaczeliśmy biec (około 5 osób), przebiegliśmy przez ulice pare metrów przed nosem kierowcy, a będąc jakieś 2 metry od autobusu zobaczyliśmy jak pięknie drzwi zamykają się nam przed nosem a ucieszony kierowca rozkłada ręce i odjeżdza ![]() 3) 723 prowadzą chyba byli rajdowcy, albo rolnicy bo mam wrażenie, ze wydaje im się, że wiozą worki z ziemniakami ![]()
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Rozeznanie
|
Z MZK w krakowie to po prostu tragedia. Kidey jeździłam 501 i 511 z Mogilskiego na PK to zawsze był tłok i autobusy były spóźnione. Myślałam, to tylko 500 są takie beznadziejne. Teraz jeżdżę 179 spod Crakovi i czasami nie da się wsiąść - dosłownie ludzie zostają na przystanku!!! (wszystko przez te zmiany organizacji ruchu spowodowane remontem ul. Lubicz, bo 179 to teraz jedyny autobus jadący do pl. Matejki tą trasą z peryferii
![]() Dodam też, że zdarzają się bardzo mili i kulturalni kierowcy ![]() Wiem, że napisałam kilka niemiłych określeń na inne osoby, ale nie wiem jak inaczej (nie używając ****) nazywać takich ludzi.
"Wielu ludzi twierdzi, że sny są czarno-białe, ale ja śnię w kolorze." Richard P. Feynman "Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć. Ich wiedza jest taka krucha!" Richard P. Feynman |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Rozeznanie
|
Dzięki lain
![]() Tak mi się wydawało, że w Kraku TO się inaczej nazywa niż u mnie w mieście, a nie chaiało mi się szukać w necie, że by sprawdzić jak. Ale i tak z tym MPK w Krakowie jest tragicznie. ![]()
"Wielu ludzi twierdzi, że sny są czarno-białe, ale ja śnię w kolorze." Richard P. Feynman "Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć. Ich wiedza jest taka krucha!" Richard P. Feynman |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Może mają po prostu lepsze hamulce? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale ja akurat mówię nie o busach takich "międzymiastowych", tylko normalnych miejskich autobusach, ale takich małych, np. 37. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozdrawiam
![]() |
![]() |
#165 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Prtzypomniała mi się jeszcze jedna sytuacja, tym razem z tramwajem. Tramwaj przy rondzie de Gaulla, są tam światła zaraz za przystankiem. No więc kierowca stanął na przystanku, zebrał ludzi, zamknął drzwi i chciał odjechać, ale akurat światło mu się zmieniło, więc zdołał przejechać może 1,5 metra do przodu. Światło dla pieszych się zmieniło, ludzie przeszli na przystanek i chcieli wsiąść do tego stojącego tramwaju... Było ciepło, więc drzwi kierowcy były otwarte - poprosili go, żeby otworzył drzwi póki stoi na tych światłach, a on na to, że nie, bo już zjechał z przystanku!!! (a poza przystankiem to może było przednie koło trawmwaju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#167 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Za to tą samą trasą jeżdzi taka babka, która zawsze jest miła, czeka chwilę na kogoś albo otwiera drzwi jeśli i ją złapią te światła. Generalnie z tego co pamiętam, to prawie zawsze kierowcy trzymają drzwi otwarte na tamtych światłach, bo tak są ustawione, że akurat ludzie przechodzą i mogą wsiąść. Tylko ten jeden jakiś taki... ![]() Również pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Wtajemniczenie
|
A ja zawsze staram sie zrozumieć kierowców czy motorniczych... tyle ludzi wiozą .. różnych... Są sytuacje gdzie np. zahamuje gwałtownie (bo mu kobieta z wózkiem weszła na drogę!! ) a ludzie się zaczynają wydzierać wyzywać go od najgorszych, albo kiedy uprzejmie otworzy drzwi przed czasem żeby ludzie sobie weszli i usiedli, a znajdzie się jakiś, że tak powiem "jołop" który go zwyzywa, że on jeszcze nie jedzie, a jemu sie spieszy... jak nie ma biletów, jak mu się poojazd zepsuje i musi wyprosić pasażerów zawsze znajdzie się osoba która będzie mieć pretensje o to.... Niedawno jechałam tramwajem, widać było, że stary grat ledwo zipiał jakby miał sie zaraz rozsypać, a za motorniczym siedziała starsza kobieta z facetem i zwalniali go z roboty, wyzywali, że bydło wiezie itp - czyja wina że on jechał starym gratem? I oni tak pewnie mają codziennie.... Nie zazdroszczę.
Oczywiście, że sie wściekam jak mi kierowca zamyka drzwi przed nosem, ale zdecydowanie częściej jak dla mnie kierowcy są uprzejmi i zaczekają albo nawet zatrzymają sie i wpuszczą jeszcze spóźnialskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
Doskonale rozumiem, że przebijanie się przez cały dzień przez warszawskie korki musi być stresujące i powinno się kwalifikować jako praca w warunkach szkodliwych
![]() ![]() Co do hamowania, byłam przekonana, że to właściwość tych nowych autobusów, bo wszystkie jeżdżą tak samo - szarpią niemiłosiernie. Czasem ten ciąg, czy jak to nazwać jest tak silny, że wstając z miejsca nie mogę się ruszyć, zanim autobus nie zatrzyma się. Tym milej jest mi się dowiedzieć, że to kierowcy umilają sobie w ten sposó godziny monotonnej pracy. I wcale mnie to nie dziwi, znając małpią złośliwość niektórych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
wczoraj bylam swiadkiem takiej sytuacji:
kierowca zaczynal dopiero zmiane i podwozil 3-4 przystanki poprzedniego kierowce, gadali caly czas. jakis starszy pan uprzejmie zwrocil uwage wkazujac napis na szybie 'w czasie jazdy rozmowa z kierowca zabroniona' . musial to 3 razy mowic zanim panowie uslyszeli tak gloso i z ozywieniem /takze i gestykulujac/ rozmawiali. kierowca w niezbyt grzecznym slowach wyjasnil ze to on kieruje i wie jak ma jezdzic i niech mu nikt nie zwraca uwagi, i dalej pograzyl sie w rozmowie. spisalam numer autobusu, wysiadlam i spisalam numer rejestracji i ten czerwony numerek z przodu. kierowca mial dziwna mine jak to wszystko robilam. jutro wysylam pismo do ztm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja skargi sladam glownie wtedy kiedy cos na prawde nie jest ok, bo glupio byloby mi psuc komus zycie (prace) takimi ******lami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak i teraz przez taka ******le kierowca ktory zarabia malo pieniedzy moze miec kare w postaci odciecia premii swiatecznej albo mu pojada po pensji w kilku kolejnych miesiacach. Moim zdaniem to skarge mozna pisac jak np dobiegasz do autobusu do drzwi obok kierowcy a on je zamyka i odjezdza mimo ze stoisz juz obok drzwi albo w sytuacji kiedy chcesz wysiasc z autobusu przeciskasz sie przez ludzi a kierowca zamyka drzwi i nie zwraca uwagi na krzyk "wysiadaja". ale ze rozmawial sobie z kolega z pracy? ten napis jest dla pasazerow. Nie popieram zamiaru
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
facet wyjatkowo chamsko sie zwrocil na kulturalne upomnienie i nie uwazam ze nalezy go za to chwalic ani przymykac na to oka, a ze dostanie nagane albo inaczej - i dobrze. nastepnym razem pomysli zanim sie tak zachowa. troche kultury a takze szacunku wobez osob starszych obowiazuje!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja zgadzam się z Nekome - przecież chodzi o to, żeby kierowca nie był rozproszony rozmowa z kimkolwiek, nieważne czy to pasażer, czy jego kolega. On bierze na siebie odpowiedzialność za bezpieczeństwo wielu obcych sobie ludzi kiedy prowadzi autobus czy tramwaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
jeszcze raz spojrzalam na moj post i stwierdzilam, ze rozwine fragment : "kierowca w niezbyt grzecznym slowach wyjasnil ze to on kieruje i wie jak ma jezdzic i niech mu nikt nie zwraca uwagi"
brzmialo to mniej wiecej tak /moge sie mylic jesli chodzi o umiejcowienie jednego z wyrazow, takiego "przecinkowego" ![]() "niech mi tu ku..a stary nie pie..oli jak mam jezdzic! bo to ja sie na tym znam" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zadomowienie
|
Nekome, wyślij to pismo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do miejskich, to kiedyś przy wychodzeniu z autobusu omal nie zostałam przymknięta między drzwiami, w ostatniej chwili dosłownie wyskoczyłam, by uniknąć zaklinowania i podarłam sobie rajstopy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() z reszta sama wkurzylabym sie gdyby jakis dziadek mieszal mi sie w prace, w ktorej wiem co moge robic a co nie ![]() taki napis jest skierowany do pasazerow, nie do kierowcow (bo oni dobrze wiedza co moga robic) a ze niegrzecznie odpowiedzial - coz jest tylko czlowiekiem, kazdemu sie zdarza wybuchnac... ja jestem pod tym punktem wyrozumiala (tez mi sie to zdarza niestety). jezli Ty nie to mozesz napisac - moze szef potraktuje go laskawiej ![]() w krakowie praktyka skarg jest popularna bo na mpk-owkiej stronie jest nawet do nich formularz, a ludzka wyobraznia czasami nie zna granic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.