Koty vs psy, kot i pies - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Wolisz koty czy psy?
koty 15 30,61%
psy 11 22,45%
uwielbiam wszystkie zwięrzęta 22 44,90%
w ogóle nie lubię zwierząt 1 2,04%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-28, 17:58   #151
esfira
Zakorzenienie

Dot.: kot i pies? pies i kot?

ja (przyszła pani wetka) radzę dawać kotkowi 4-5 razy dziennie puszeczke albo mięsko ugotowane lub sparzone kurczak lub wół.
http://abckota.pl/iok2.html
saszetka kojarzy mi się tylko z whiskasem, ja mojemu kotkowi nie dawałam whiskasa, jak był mały. Małe zwierzątko potrzebuje jak najlepszej karmy, bo okres rozwoju to najwazniejszy okres w jego życiu.
http://www.wsinf.edu.pl/~klimek/rokc...y_polecane/#t1
polecam z puszek animonde carny a z suchego purine pro plan i royal canin. suche zostaw w misce, jak kotek bedzie głodny, to zje troszkę.

jakie to saszetki?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-28, 18:47   #152
Raniffer
Raczkowanie

narazie whiskas, bo to mam w domu, jutro ide na jakieś zakupy.
ile mniej więcej kosztuje 'dobra' karma dla kota?
♥♥♥
Raniffer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-28, 18:51   #153
Raniffer
Raczkowanie

ups.
♥♥♥
Stary 2006-08-28, 18:53   #154
esfira
Zakorzenienie

www.animalia.pl
tu masz ceny i dobre karmy
orientacyjnie- dobra puszka 200g kosztuje 3.10 http://animalia.pl/produkt.php?id=90
paczka suchego 400g http://animalia.pl/produkt.php?id=2645 10.55, ale im wieksza paczka, tym wychodzi taniej
ostrzegam- w części zoologów nie ma tych karm, w innych czasem jest gigantyczna marża- polecam animalię lub inne sklepy internetowe.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-28, 19:04   #155
Raniffer
Raczkowanie

Dzieki za pomoc Jutro poszukam w zoologikach, pójde do tego najlepiej zaopatrzonego. Z neta nie bardzo chce zamawiac bo dochodzi przesyłka...
♥♥♥
Stary 2006-08-29, 11:47   #156
maxi82
Zadomowienie

Raniffer bardzo się cieszę że wziełaś kotka Co do karmy to poczytaj na wizazu. Też kiedyś dawałam swojej Whiskas (psu Pedigree), ale jak poczytałam o tych marketówach te wszystkie starszne rzeczy to zaraz poleciałam do sklepu po dobre karmy. Moja kicia je Royal Canin a piesek RC lub Purine. Kicia była bardzo przyzwyczajona do Whiskasa i na inne karmy nie chciała patrzeć, ale kupiłyśmy RC dla kotów wybrednych i można powiedzieć że od razu przeszła na tą karmę bez problemu. Piesio nie miał problemu z przestawienim się na inną karmę.
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 22:26   #157
czarny kot
Zakorzenienie

Moj przez kilka lat jadl W. Niedawno przestwwilam go na nutrie i purine. I zauwazylam jedna rzecz. Zawsze robil rzadkie. Myslalam ze tak ma, ale po przejsciu na lepsza karme kupka zrobila sie normalna. Jak widac W i KK rozwala uklad trawienny... Nie wspominajac o tym co jeszcze. Po za tym kot je mniej, bo lepsze karmy sa bogatrze w mieso. A koty potrzebuja diety wysokobialkowej, to drapiezniki. Zaden miesozerca dlugo nie pociagnie na zbozach (wypelniacze z W).

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-26, 17:35   #158
Mruczka=)
Przyczajenie

Talking Psy+koty=nienawiść Nieprawda

Dużo osób myśli że pies i kot sie nie nawidzą.Nie zawsze tak jest.Ja mam psa Buldoga Francuskiego o imieniu Max i kota europejskiego Fafika.Obaj czarni z białymi krawatami.I oni się lubią.Z jednej miski nieraz jedzą,śpia koło siebie,ale czasami ich gonitwy po domu doprowadzaja całą rodzine do szału Ale moja kuzynka ma psa na podwórku(owczarek niemiecki Czaruś) i kotke(mamusia mojego o imieniu Lonia)i oni za sobą nie przepadają.Jak kot jest na podwórku(ma domek jednorodzinny) to pies musi być na uwiązaniu,przy swojej budzie. Co wy o tym myślicie?
Mruczka=) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-26, 17:44   #159
dottta
Zakorzenienie

Dot.: Psy+koty=nienawiść Nieprawda

Mam psa i 4 koty (do przedwczoraj miałam 3) Wszystkie się lubią
dottta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-26, 18:13   #160
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

U mnie kocica nieznosi suni :P Za to psy akceptuje.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-26, 20:18   #161
molka_1
Rozeznanie

u mnie kot i pies się uwielbiają. oboje są równego wzrostu i podobnego koloru( rudy ) i sie uwielbiją, potrafią nawet lizać się po mordkach ale jeśli chodzi o jedzenie, to wtedy ta miłość znika i każdy musi mieć swoją miskę
molka_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-26, 21:10   #162
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

U moich rodziców są dwa koty i suka wychowana przez starszego kota. Młodsza kotka wychowana przez oboje (sukę i kota). Cała trójka śpi razem i gania się po całym mieszkaniu (pominę tu świnkę morską, która..gania kotkę i podgryza ją w ogon-kotka się jej boi ).
Stary 2007-01-26, 21:47   #163
lain
Zakorzenienie

ja zauwazylam, ze na wsi zazwyczaj (choc nie zawsze) psy zyja w zgodzie z kotami. gdziekolwiek nie bylam, na podworku byl i pies i kot i awantur nie bylo. pewno kwestia przyzwyczajenia.

za to w miescie czesto psy na widok kota doslownie idiocieja choc np w moim bloku mieszka owczarek niemiecki i dwa koty. smieszni sa bo zyja w jak najwiekszej zgodzie i razem wychodza na spacery. te koty zachowuja sie jak psy biegaja sobie na spacerku z tym owczarkiem i reaguja na imie jak sie je wola idzie wlasciciel, za nim leci owczarek, a za nimi dwa koty komiczny widok

moj kot psow nie lubi. mysle, ze to z powodu szczekania. on bardzo nie lubi halasliwych istot (dlatego np. jak widzi male dzieci to ucieka gdzie pieprz rosnie, bo male dzieci krzycza)
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-27, 06:46   #164
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Kiedy byłam mała, mieliśmy psa "podwórkowego"
Któregoś dnia postanowiłam sprawdzić, dlaczego Michu od jakiegoś czasu drzemie przed budą. Patrzę do środka, a tam rozespany kot Michu ganiał koty, ale temu użyczył lokum, a w końcu nauczyli się też spać razem. Kochany to był widok, te dwie mordki wystające z budy
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-27, 08:43   #165
zizou
Zakorzenienie

ja mam trzy koty i psa. pies to bydle - labrador, koty wiadomo, male stworzenia. ale wszystkie uwielbiaja sie nawzajem, zyja w pelnej zgodzie
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-27, 09:45   #166
Wisienki
Zakorzenienie

Od zawsze miałam w domu jednocześnie i psy i koty - wszystkie się nawzajem tolerowały a niektóre bardzo lubiły. np kiedy byłam dzieckiem miałam suczkę (Sabę) i kotkę (Pafnucą) razem spały, razem jadły razem sie bawiły, a gdy raz sie zdarzyło, ze obie miały w podobnym czasie młode kotka wychodząc na dwór zostawiała swoje male pod opieką suczki (która nie długo nie chciała odchodzić od małych). Kiedy odwiedzali nas znajomi nie mogli się nadziwić.
A inne koty - cóż moja sunia nue była w stosunku do nich przyjazna, ot poprostu jeszcze jeden intruz na placu, którego trzeba przepędzić.
Stary 2007-01-28, 20:10   #167
basiab_f
Przyczajenie

U nas od zawsze był pies i kilka kotów,z Tarzanem naszym owczarkiem niemieckim była wielka miłość między kotką (wszystkie inne też lubił ale nie tak) Różą mieszkały razem z nami 21 lat .Nawet Róża kociła się na posłaniu psa, Tarzan maluchy wylizywał i obydwoje przychodzili do mnie żebym zabrała małe na strych do kojca tylko dla kotów.Zmarli ze starości w ciągu dwóch miesięcy ,kotka nie mogła żyć bez Tarzana po jego śmierci przez cały czas go szukała .Teraz mam owczarka kaukazkiego suczke Tajge oraz trzy koty ,też bardzo się lubią ,zawsze się witają (jak koty przychodzą z włóczęgi)dotykają się noskami,w zimie wszystkie koty układają się na posłaniu Tajgi i ona je przykrywa ogonem(ma bardzo puszysty).Nigdy nie mieliśmy problemów ze swoimi zwierzakami (mogłabym o nich pisać bardzo długo),życzę wam żeby wszystkie zwierzaki tak się lubiły jak moje.
basiab_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-28, 21:15   #168
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

u mnie od zawsze były psy i koty i nigdy nie było problemu. Toleruja sie, czasem spia kolo siebie. Generalnie nie mam problemu

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-29, 13:55   #169
kalimerka
Raczkowanie

A jak jam miałam kotka to lubił się droczyć z moim pieskiem ale się lubili bo nieraz spali w jednym koszyku
kalimerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-03, 21:16   #170
cziki
Zakorzenienie

Pies z kotem pod jednym dachem?

Chciałabym Was poprosić o radę jak "zapoznać" psa i kota. Otóż mam dorosłego psa (płci męskiej) rasy wilczur i niedługo byćmoże w naszym domu pojawi się mały kotek. No i pytanie: jak zorganizowac to "spotkanie"? Czy od razu? Czy jakoś powoli? Macie jakieś pomysły??

Dodam jeszcze, że mój pies niespecjalnie lubi koty. Często siedzi na balkonie i szczeka jak widzi jakieś kota na dole, generalnie jest poruszony itd. Kiedyś już próbowaliśmy go oswoić z królikiem miniaturką, ale nie dało rady Królik wpadł w panikę, zaczął skakać po klatce (był zamknięty) a pies bardzo sie wściekał i nie bardzo dało się go odciągnąć

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie to proszę o porady.
cziki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-04, 14:25   #171
Fragolka
Rozeznanie

Dot.: Pies z kotem pod jednym dachem?

Hmm..powiem Ci tak: lepiej ,ze do doroslego psa przyjdzie maly kotek niz odwrotnie Ja mam starego kota i nie moglam go przekonac do szczeniaczka Podobno albo oba musza byc male, albo pies musi byc starszy. Niestety, sytuacja byla u mnie troszke inna i nie wiem jak zorganizowac to spotkanie.. :/ trzymam kciuki!
Fragolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-04, 15:50   #172
cziki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fragolka Pokaż wiadomość
Hmm..powiem Ci tak: lepiej ,ze do doroslego psa przyjdzie maly kotek niz odwrotnie Ja mam starego kota i nie moglam go przekonac do szczeniaczka Podobno albo oba musza byc male, albo pies musi byc starszy. Niestety, sytuacja byla u mnie troszke inna i nie wiem jak zorganizowac to spotkanie.. :/ trzymam kciuki!
Chyba zależy od tego dorosłego zwierzaka- bo mój to się czuje panem domu
Nie wiem jak to będzie. Ale dzieki za odpowiedź!
Stary 2007-06-05, 19:32   #173
vilandra
Zakorzenienie

Ja co prawda mam tylko koty, ale moja psiapsiółka ma 5 psów i 4 koty a zaczeła “kompletowanie” od jednej suni. Caaaały zwierzyniec sie świetnie “dogaduje”
Natomiast moi sąsiedzi mają owczarka podhalańskiego. Na działce znaleźli małą kicie a że ich wnuczek strasznie kicie pokochał postanowili wziąść ją do domu. No i problem, bo jak na kicie zareaguje wielkie, stare psisko, które podobnie jak Twój jest panem domu. I co się okazało? Nie ma już pana , jest pani domu . Pies jest terroryzowany przez Pusie ,odganiany od miski. A jak Pusi się nudzi to się huśta na jego ogonie Tarzana.Oczywście i jest wzajemna miłosć , mycie uszek itp.
Reasumując, wydaje mi się, że jak kicia jest mała to pies powinien zaakceptowac, nawet jak ogólnie jest na koty cięty, to, to będzie jego kicia. Koty są zaradne i nie daja sobie w kasze dmuchać
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-05, 21:44   #174
cziki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Ja co prawda mam tylko koty, ale moja psiapsiółka ma 5 psów i 4 koty a zaczeła “kompletowanie” od jednej suni. Caaaały zwierzyniec sie świetnie “dogaduje”
Natomiast moi sąsiedzi mają owczarka podhalańskiego. Na działce znaleźli małą kicie a że ich wnuczek strasznie kicie pokochał postanowili wziąść ją do domu. No i problem, bo jak na kicie zareaguje wielkie, stare psisko, które podobnie jak Twój jest panem domu. I co się okazało? Nie ma już pana , jest pani domu . Pies jest terroryzowany przez Pusie ,odganiany od miski. A jak Pusi się nudzi to się huśta na jego ogonie Tarzana.Oczywście i jest wzajemna miłosć , mycie uszek itp.
Reasumując, wydaje mi się, że jak kicia jest mała to pies powinien zaakceptowac, nawet jak ogólnie jest na koty cięty, to, to będzie jego kicia. Koty są zaradne i nie daja sobie w kasze dmuchać
No dzięki, troche mnie podniosłaś na duchu Jeszcze w sumie mam czas bo kot najwcześniej zawita u mnie za około miesiąc może nawet półtora no ale sie boje na zapas i to tego pierwszego spotkania. Boje sie, że pies za mocno machnie łapą na kota albo że go zagryzie bo nie będzie wiedział co robić i co sie dzieje. Ehh no zobaczymy jak to wyjdzie.. Mam nadzieje, że nie tak jak z królikiem bo sie nie dał odgonić. I wiem, że kot potrafi zapanować nad psem, ale taki malutki sobie może nie dać rady
Stary 2007-07-26, 17:31   #175
lasoa
Zakorzenienie

Jak przyniosłam mojego kotka moj owczarek niemiecki stał sie jego tata nosił go i go bronił bawił sie i wogole
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-27, 07:53   #176
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Miałam ten sam problem. Mam w domu dwie suczki (przez lato mieszkają na podwórku). A od męża niedawno dostałam malutką koteczkę Tosię. Bałam się jak to będzie, choć mąż zapewniał mnie, że psy małego kota nie ruszą. I faktycznie. Przez kilka pierwszych dni trzymałąm zwierzaki z dala od siebie, by kotka zapoznała sie z nowym domem. Gdy już poczuła sie pewnie, wpusciliśmy psy do domu a kotkę trzymałąm na rękach. Co się okazało - suczki obwąchały porządnie kota a potem zaczęła się zabawa. Rzucanie na merdajace ogony, picie z jednej miski, tarmoszenie za uszy (psy maja duże kłapciuchy) nawet kot przejechał się na grzbiecie którejś. Ja problemu nie miałam. Myślę, że i u ciebie wszystko się ułoży. Twój pies dotąd był jedynym pieszczochem w domu. Teraz okazuje się, ze musi tę waszą uwagę dzielic z innym zwierzątkiem. Ale jeśli kotek mały, sądzę, że pies zaakceptuje i nie zrobi krzywdy...Napisz jak się układa. Moze ty dasz komus dobrą radę jak sobie radzić w takich sytuacjach??
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 09:21   #177
kinga_5
Przyczajenie

GG do kinga_5

Mój piesek jak zobaczył kotkę to najpierw ją gonił .... ale później bliżej się poznali i pies obwąchał kotkę to teraz nawet z jednej miski jedzą. Tylko że kotka była już dorosła i na początku dała radę mu uciec. Niedawno pojawił się maleńki kotek i trochę się o niego bałam ale jakoś dał sobie radę (pod opieką matki) i sądzę że mój pies już się przyzwyczaił do kotków i nie dał by im zrobić krzywdy. Twoje na pewno też się polubią . Trzymam za nie kciuki
kinga_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 20:07   #178
chanel_m
Raczkowanie

Jeśli twój pies jest ci posłuszny i wie, że to ty rządzisz - nie będzie problemu z zapoznaniem. Zresztą koty są zwinne i szybkie - duży pies nie wszędzie się wciśnie.

Mój kot w zasadzie ma władzę w domu nad dużym psem . Jest mały i zwinny, więc tu go pacnie, tam go udrapnie i wskakuje to na szafe, to za łóżko - pies szaleje, ale potrafią się też razem bawić.

dieta&ćwiczenia, start!
64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55 - 54 - 53 - 52 - 51 - 50 - 49 - 48
chanel_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-29, 19:53   #179
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Ja mam kota (7 lat) i sunie (3 lata). Kocur toleruje psa, ale pod warunkiem, ze tamte się nie porusza zbyt szybko. To kot jest panem domu
K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 18:24   #180
BrudneSkarpetki
Raczkowanie

.

Edytowane przez BrudneSkarpetki
Czas edycji: 2011-02-20 o 18:14
BrudneSkarpetki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości