|
|
#151 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Naciecie krocza
Cytat:
Dziecko po cc jest wyjete z brzucha, nie musi sie meczyc, nie cierpi itd. Ja tez wole operacje niz drugi porod fizjologiczny. Mialam naciecie ale przy tak bolesnych skurczach wogole go nie czula, za to bolalo szycie. Szwy mialam rozpuszczalne. Przez 2 tygodnie chodzilam jak kaczka, nie moglam siadac, raz szew mi pekl przy wstaniu z lozka. Maz wstawal w nocy i mi podawal dziecko do karmienai bo ja nie moglam wstac. Poza nacieciem z jednej strony to z drugiej samo troche peklo. Istne pieklo a potem jedna wielka rana. P.S. Dla dziecka lepsze jest cc ale dla matki porod fizjologiczny, dlatego gdy bede planowala druga ciaze to sie jeszcze zastanowie nad cc czy zzo przy porodzie silami natury. Pierwszy mialam bez znieczulenia. |
|
|
|
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.rodzicpoludzku.pl/index.p...ta&Itemid=3730 http://www.rodzicpoludzku.pl/index.p...sy&Itemid=1761 |
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w gronie lekarskim oraz w zamozniejszych rodzinach ,gwiazdy tez wybieraja cc. gdyby kobieta miała wybór wiekszosc rodziłaby przez cc. ja mysle ,ze po pierwsze cc kosztuje szpital wiecej niz sn po drugie jednak musza ta operacje cc przeprowadzic a jak kobieta rodzi sn to taki lekarz kawe pije a cała robote odwala połozna,stąd takie podejscie lekarzy do cc! |
|
|
|
|
|
#155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Ja uważam,że cc jest wygodniejsze dla matki a nie lepsze dla dziecka.Przedtem kiedy cc nie były tak rozpowszechnione to kobiety rodzily naturalnie i jakoś nikt się nie skarżył,że dziecko cierpi a teraz kiedy można na własne życzenie mieć cc nagle stało się zdrowsze i lepsze dla dziecka.Ja rodzilam ponad 12h i było ciężko ale nie chciałabym mieć cc na własne życzenie.
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w 21 wieku nie powinno byc wogole z tym problemu ,kobieta powinna miec wybór jak chce rodzic! po co ma meczyc siebie i dziecko? to tak jakbm teraz poszła do dentysty wyrwac zęba bez znieczulenia! przeciez kiedys znieczulenia wogole nie było ...to po co teraz je stosowac ? |
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szkoda ,ze kobieta nie moze wybrac jednej z opcji; jedna woli miec rozciety brzuch druga naciete krocze czasami popekane na tyle ,ze potem do konca zycia ma dyskomfort. |
|
|
|
|
|
#160 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny to chyba tak na chlopski rozum wiadomo dlaczego cc jest lepsze dla dziecka. Tak jak pisalam moje dziecko sie urodzilo z znieksztalcona glowka itp, bylo bardzo wycienczone i nie dostalo 10pkt tylko 8; przeciez przez cc dzieckie sie nie meczy, nie cierpi, jest wyjete z brzucha. A przy porodzie fizjologicznym mozna sobie wyobrazic jaka droge musi przejsc.
|
|
|
|
|
#161 |
|
Rzabbocop
|
Na chlopski rozum, gdyby dzieci mialy sie rodzic przez cc, kobiety mialyby zamontowane na stale zamki blyskawiczne
![]() A dla lekarza cc to miec lub nie miec kilka tys. zl |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na marginesie cała akcja "Rodzić po ludzku" jest bez sensu i nie jest to żadne źródło wiedzy. Otóż wyobraźcie sobie jak są wystawiane "noty" dla szpitali i klinik porodowych. A więc informuję Was, że nie na podstawie wywiadów wśród rodzących, ale na podstawie ankiety jaką wypełnia ordynator... żenujące dla mnie. Dlaczego o tym piszę? Bo doszło do sytuacji takiej, że szpital, który wśród opinii rodzących miał same pozytywny opinie, wspaniałe położne, które chroniły krocze rodzących dostawały 2 gwiazdki i serduszka, bo nie miały... wanny. Zdziwiło mnie to i napisałam do nich maila dostałam odpowiedź po dłuuugim oczekiwaniu z odpowiedzią, że jakieś tam opinie ich nie interesują wcale, a miarodajna jest dla nich ankieta wypełniona przez ordynatora. Więc według mnie akcja "Rodzić po ludzku" to jedna wielka mistyfikacja, która z naszą opinią i tak nie ma nic wspólnego!!! Jeśli o mnie chodzi nie znam żony, córki, siostry lekarza czy lekarki, która rodziłaby sn. A danych takich chyba z oczywistych względów nikt nigdzie nie opublikuje .----------------- Odnoszę wrażenie, że cała dyskusja nie powinna toczyć się na tym wątku... są bodajże 3 inne wątki o cc, cc na życzenie i jak chciałybyście rodzić. A i jeszcze jedno sprostowanie, wcale nie każda dziewczyna chciałaby rodzić przez cc. Uważam, że ankieta nt była dość miarodajna (patrz odpowiedni wątek) i pokazała ona, że tylko około 1/3 dziewczyn chciałoby rodzić przez cc, jeżeli miałyby taki wybór. Uważam, że właśnie te proporcje 1/3 cc i 2/3 sn są odpowiednimi proporcjami. |
|
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Rzabba, uprzedziłaś mnie, właśnie miałam to napisać.
A porównanie porodu do wyrywania zęba co najmniej nietrafione- poród to naturalna sprawa, następstwo ciąży, jest procesem fizjologicznym. A wyrywanie zęba to proces leczniczy, nikt przy zdrowych zmysłach zdrowych zębów nie usuwa dla własnego widzimisię. |
|
|
|
|
#164 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego tego typu argumentacja jest w ogóle bezsensowna, bo nie ma żadnych wiarygodnych źródeł, na których można by się oprzeć.
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
niestety nie zyjemy w całkiem wolnym kraju
poniewaz wyboru nie mamy zadnego a jak sie uda załatwic zzo albo cc to juz sukces.ja uwazam ze moje ciało jest moja własnoscia i powinnam decydowac jak chce rodzic ! czy nacinac mi krocze czy nie! inne kwestie ,wszelkie konsekwencje moich decyzji bede ponosiła ja! przypomniała mi sie sytuacja jak rodziłam ...była wanna w pokoju i nawet telewizor ,tam miałam podana kroplowke ,zapytałam sie czy mozna podczas porodu byc w tej wannie ,a połozna mi tak'' a kto to potem bedzie mył ''
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
( a powikłania się zdarzają). I wtedy będą pytania: po co cesarka bez wskazań? dlaczego nie nacięto krocza skoro były wskazania? itp. itd.
|
|
|
#167 | ||
|
Wtajemniczenie
|
To nie są jakieś dane tylko wypowiedzi lekarzy. Chyba jeśli podaje się w gazecie dane lekarza, jego imię, nazwisko, tytuł, szpital w którym przyjmuje to jest to wiarygodne. Nie sądzę żeby dziennikarze wymyślali takie rzeczy.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#168 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wyniki anonimowej ankiety przeprowadzonej na dużej grupie lekarzy byłyby miarodajne, a tak to tylko bezsensowne gdybanie..
|
|
|
#169 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
1. Każda kobieta mająca cc podpisuje odpowiedni formularz, że została poinformowana o ewentualnych powikłaniach (w ten sposób lekarze chronią się przed ewentualnymi roszczeniami przed sądem cywilnym) 2. Krocze nacina położna, a nie lekarz i to ona decyduje o tym, czy nacięcie być powinno, czy nie. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2008-10-28 o 21:50 Powód: wizaż świruje |
||
|
|
|
|
#170 |
|
Zadomowienie
|
Jesli juz piszemy nie na temat, jakie jest zagrozenie, powiklania dla dziecka podczas cc? Pytam, bo nie wiem i jestem ciekawa konsekwencji podczas takiego porodu dla dziecka.
|
|
|
|
|
#171 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
2. W praktyce położna nacina, ale powinno odbywać się to wszystko pod nadzorem lekarza i również lekarz za to odpowiada.
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z błędem mamy do czynienia wtedy, gdy mimo wiedzy i praktyki lekarz nie wykonał dobrze tego co miał wykonać. Powikłanie nie zależy od wiedzy i doświadczenia lekarza, jest zdarzeniem losowym i nagłym (podobnie jak wypadek w pracy), zależy od czynników niezależnych od lekarza. 2. Jeżeli znasz taki zapis prawny to pewnie wiesz co piszesz. Według mnie jest to zabieg wykonywany tylko i wyłącznie przez położną i przypuszczam, że prawnie nie jest to unormowane. Edit: Z mojej wiedzy wynika (choć nie wiem, czy do końca słusznie), że jedynym niebezpieczeństwem dla dziecka może być przypadkowe nacięcie skóry podczas cc. I radzę nie wierzyć w te mądre opinie, że płuca dziecka są niedostatecznie rozwinięte, bo jeżeli choć raz ktoś przeanalizował w książce lub na jakiejkolwiek stronie internetowej rozwój płodu to wie, że surfaktanty są produkowane od 7 miesiąca i rozwiązanie wcześniejsze niż w 8 miesiącu może powodować komplikacje. Mimo szczerych chęci nie jestem w stanie uwierzyć, że położnik oceniając stopień dojrzałości łożyska na USG jest w stanie pomylić się o miesiąc w przybliżonym terminie porodu. Dodatkowo wykonując USG między 10-12 tc otrzymujemy najprawdopodobniejszą datę porodu, więc analizując te dwie rzeczy tylko idiota pomyliłby się o miesiąc. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2008-10-28 o 22:43 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#173 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie chcę się przyłączyć do rozmowy, ja miałam nacięcie krocza i to jest to co pamiętam z porodu najbardziej jako wwiiieeelllkkiii ból
bo niestety nie trafiły w skurcz. Nie byłam poinformowana wcześniej ale byłam świadoma tego że będę nacinana i nie bałam się porodu tak jak tego nacięcia, no i sobie wymyśliłam. Mimo że minęły trzy lata, pamiętam ten ból.AgaMili nie zgadzam się z Tobą precious_81 miałam swoja położną, polecam ).Pozdrawiam wszytkie panie. |
|
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak uważam.
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Rzabba boskie
Cytat:
|
|
|
|
#177 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
Tak samo lewatywa, hydrokolonoterapia czy cewnikowanie nie sa naturalnymi sposobami wypróżniania ale stosuje je sie, bo czasem pomagają |
|
|
|
|
|
#178 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ani słowa. Temat był nie o akcji, a o wadach porodu naturalnego, o jego szkodliwości dla dziecka. I tego tyczyły się linki. O jakich źródłach mówimy? O dowodach wyższości CC nad porodem naturalnym? O medycznych dowodach? Jeśli takie były podana na innym wątku to chętnie poczytam. Na razie do takiego wątku nie dotarłam. |
||
|
|
|
|
#179 |
|
Zadomowienie
|
a ja tak sobie mysle ,ze gdyby natura była doskonała to krocze nie powinno byc nacinane ,dziecko powinno bez szwanku dla krocza matki przechodzic przez pochwe.
tu by sie taki zamek przydał.jak widac naturze trzeba pomóc ,naciac krocze a potem je zszyc. |
|
|
|
|
#180 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Prawnie oczywiście rozpatruje się sytuacje indywidualne, natomiast za poród odpowiedzialny prawnie jest lekarz i to do niego formalnie należą wszelkie decyzje (a że w praktyce jest inaczej to już inna sprawa). Nie wiem, jak jest z prawem w Anglii, więc się nie wypowiem. To nie jest tak, że płuca dziecka rodzącego się przez cc są mniej rozwinięte. Zdrowe dziecko donoszone ma odpowiednią ilość surfaktantu, by prawidłowo oddychać niezależnie od tego jaką drogą się rodzi. Przechodząc przez kanał rodny z płuc dziecka usuwany jest fizjologiczny płyn, dzięki czemu po urodzeniu dziecku łatwiej wziąć pierwszy oddech. Stąd dzieci po cc trochę częściej wymagają sztucznej wentylacji, żeby zaczęły prawidłowo oddychać. Druga rzecz to hormony jakie są wydzielane w ciele dziecka rodzącego się sn, w odpowiedzi na porodowy stres- też ułatwiają adaptację. Dzieci w czasie cc często śpią, są "wyrwane" nagle z przyjaznego środowiska macicy, nie mając możliwości, żeby w ogóle się fizjologicznie na to przygotować. Oczywiście częstość urazów będących powikłaniem porodu sn jest mniejsza u dzieci urodzonych cc. Widziałyście kiedyś cc? To dla dziecka wcale nie jest czysta przyjemność. Lekarz po prostu wkłada rękę w cięcie na macicy, chwyta główkę dziecka i wyciąga ją na zewnątrz, a potem łapiąc za barki wyciąga resztę ciałka z macicy..Także to dla dziecka też jest stres, na które to dziecko nie jest zupełnie przygotowane.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

Adaś

.
poniewaz wyboru nie mamy zadnego a jak sie uda załatwic zzo albo cc to juz sukces.