|
|
#1771 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
Cytat:
moja trzylatka ma badanie sluchu co roku, ale nie w Polsce wiec nie wiem czy jest sens opisywac. przykro mi nie pomoge
|
|
|
|
#1772 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ty sama też możesz sprawdzić, córka w odległości 4-5 metrów od ciebie, koniecznie tyłem. Szeptem mówisz słowa i musi powtórzyć - takie które oczywiście zna i wiesz, że powtórzy. |
|
|
|
|
|
#1773 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj poszłam z Igim do laryngologa, bo ostatnio non stop był katar i zauważyliśmy niezależnie od siebie z mężem, że zaczęło mu się zdarzać prosić o powtórzenie czegoś.
I wyszło nam, że uszy czyste, ale zatoki chore i migdał przerośnięty. Dobrze, że młodszy tylko gile, ale za to nieropne.
|
|
#1774 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja już mam ochotę sobie strzelić w łeb. Artek w domu siedzi i coraz gorzej mi kaszle.. Jutro znowu pediatra. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1775 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86465647]Co wam na tej migdał zalecili?
Ja już mam ochotę sobie strzelić w łeb. Artek w domu siedzi i coraz gorzej mi kaszle.. Jutro znowu pediatra. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Na razie nic, za dwa miesiące mamy się pokazać, bo pewnie opuchnięty przy infekcji, więc jeszcze ciężko stwierdzić skalę problemu. Szczerze powiem, że już wolę tę krtań, o ile można tak w ogóle napisać - kaszel jest przerażający, ale "jednorazowy", więc inhalacja i z głowy, tyle, że trzeba pilnować, żeby nebbud mieć zawsze. A przy tych różnych kaszlach, zatokach, bezobjawowych zapaleniach uszu, płuc i kij wie czym, można oszaleć.
|
|
#1776 |
|
Konto usunięte
|
A "najlepsze" jest to, że kataru nie ma wcale, a w nocy nie kaszle - więc mu spływa, ale ja już sama nie wiem, co i skąd to się bierze.
|
|
|
|
|
#1777 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86465852]A "najlepsze" jest to, że kataru nie ma wcale, a w nocy nie kaszle - więc mu spływa, ale ja już sama nie wiem, co i skąd to się bierze.[/QUOTE]
U nas jeszcze nie jest tak źle, bo patrząc obiektywnie niewiele chorują, ale w lutym Igi mocno pkole opuści, bo teraz antybiotyk, więc bezpośrednio po - go nie puszczę, czyli ten i kolejny tydzień z głowy, a potem jedziemy w góry. Tak się trochę łudzę, że może zmiana klimatu ich wzmocni, ale znowu tyle się czyta, że zimą w górach smog, że już nie wiem.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1778 |
|
Konto usunięte
|
Ja też już nie wiem. I chyba coraz bardziej godzę się z myślą o usunięciu migdałka i znowu się będę trzymać tego, że może to pomoże.. Od września zerówka, jak kolejny rok będzie tak przechorowany, to ja już nie wiem
|
|
|
|
|
#1779 |
|
Konto usunięte
|
I dzisiaj mu zrobiłam ten test ze słuchem. Byłam z 1-2 m i wcale nie mówiłam szeptem, a trzech najcichszych (nie szeptem, nawet nie bardzo cicho) słów nie słyszał
|
|
|
|
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86465852]A "najlepsze" jest to, że kataru nie ma wcale, a w nocy nie kaszle - więc mu spływa, ale ja już sama nie wiem, co i skąd to się bierze.[/QUOTE]
Może robale? [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86466688]I dzisiaj mu zrobiłam ten test ze słuchem. Byłam z 1-2 m i wcale nie mówiłam szeptem, a trzech najcichszych (nie szeptem, nawet nie bardzo cicho) słów nie słyszał
|
|
|
#1781 |
|
Konto usunięte
|
Tylko on w nocy w ogóle nie kaszle, tylko w dzień. Tak jakby tylko w pozycji pionowej i to na dodatek tak na mokro, odrywająco. No nic, na 12.50 lekarz, wszystkiego się dowiem.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1782 |
|
Zadomowienie
|
wrocilam od laryngologa z moda i jestem wkurzona. 6 tygodni czekania a ktos popelnil blad przy umawianiu jej wizyty i zrobili jej tylko tymponometrie (czy jak tam sie to po polsku nazywa) a juz samego badania sluchu nie, dzis nawet osoby ktora by mogla to przeprowadzic nie ma. wiec sobie tylko z laryngologiem pogadalam co mloda moze czekac (bo klej w obu uszach niestety jest) i czekamy kolejne ok 6 tygodni na badanie sluchu
|
|
|
#1783 |
|
Konto usunięte
|
A u nas oczywiście osłuchowo ok, czyli spływa po gardle.
|
|
|
|
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86468033]A u nas oczywiście osłuchowo ok, czyli spływa po gardle.[/QUOTE]
No ale co spływa, jak kataru nie ma?
|
|
|
#1785 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie wiem, już uknułam teorię, że on ma teraz silne leki na katar, więc może mu po prostu nie leci z nosa, a wydzielina jednak tam gdzieś jest. Ja sama wychodzę z przeziębienia, może się ode mnie zaraził i tak mu się to objawia. Bo wczoraj to już byłam przekonana, że ma jakieś zapalenie oskrzeli
(choć prawdę mówiąc nigdy kaszlu od oskrzeli nie słyszałam, u nas jak kaszel, to wyłącznie od kataru).
|
|
|
|
|
#1786 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86468145]Ja nie wiem, już uknułam teorię, że on ma teraz silne leki na katar, więc może mu po prostu nie leci z nosa, a wydzielina jednak tam gdzieś jest. Ja sama wychodzę z przeziębienia, może się ode mnie zaraził i tak mu się to objawia. Bo wczoraj to już byłam przekonana, że ma jakieś zapalenie oskrzeli
(choć prawdę mówiąc nigdy kaszlu od oskrzeli nie słyszałam, u nas jak kaszel, to wyłącznie od kataru).[/QUOTE]Ale zapalenie oskrzeli jest właśnie od kataru, który spływa na oskrzela i przy tym też się kaszle. To już właśnie chyba gorzej jak katar nie wychodzi nosem, a płynie z tyłu.
|
|
|
#1787 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1788 |
|
Zakorzenienie
|
Nam laryngolog i nasz lekarz też - zaleca zawsze inhalacje przy katarze, żeby spływał nosem, a nie szedł tyłem na oskrzela i płuca.
|
|
#1789 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ta Tympanometria to jest coś jak badanie noworodkow? To nam chyba nie starczy
miesiąc czekania na wizytę, to zobacze co nam powiedzą.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1790 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To dwa różne badania. U noworodków to otoemisja akustyczna- ocenia zwrotną emisję sygnału ze ślimaka czyli ucha wewnętrznego. Tympanometria ocenia czynność błony bębenkowej (jej podatność na zmianę ciśnienia), jest to badanie ucha środkowego. ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
Przy tym badaniu dziecko nie może ruszać głową, nie wiem, czy ktoś próbuje na siłę, u mojej córki nie trzeba było nawet trzymać głowy (miała wtedy 5 lat). Badanie endoskopem przez nos jest bardzo przydatne, bo ocenia, na ile przerośnięty trzeci migdał zwęża przestrzeń gardła. I jeszcze moja córka miał badanie uszu mikroskopem- na monitorze widać w powiększeniu i dokładniej niż w zwykłym wzierniku błonę bębenkową. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-02-08 o 20:45 |
||
|
|
|
|
#1791 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86465935]Ja też już nie wiem. I chyba coraz bardziej godzę się z myślą o usunięciu migdałka i znowu się będę trzymać tego, że może to pomoże.. Od września zerówka, jak kolejny rok będzie tak przechorowany, to ja już nie wiem Badacie migdał tylko w momencie kataru/infekcji? Bo wtedy on z reguły jest powiększony. My badaliśmy w momencie kataru i jak katar mijał, żeby mieć porównanie. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86468145]Ja nie wiem, już uknułam teorię, że on ma teraz silne leki na katar, więc może mu po prostu nie leci z nosa, a wydzielina jednak tam gdzieś jest. Ja sama wychodzę z przeziębienia, może się ode mnie zaraził i tak mu się to objawia. Bo wczoraj to już byłam przekonana, że ma jakieś zapalenie oskrzeli (choć prawdę mówiąc nigdy kaszlu od oskrzeli nie słyszałam, u nas jak kaszel, to wyłącznie od kataru).[/QUOTE]Jeśli katar spływa po gardle to lekarz też powinien to w badaniu zobaczyć. Moja tak często miała - oddychać nosem nie mogła, kataru zero a w badaniu właśnie lekarz stwierdzał, ze wszystko po tylnej ściance gardła ścieka. Próbowaliście kiedyś wziewnych sterydów na wyciszenie kaszlu? Mogą też być robaki. |
|
|
|
|
|
#1792 |
|
Zakorzenienie
|
Podczytuje czasani wątek i chciałam napisać że moje dziecko miało badanie słuchu a też jest dzieckiem bardzo niewspolpracujacym, wręcz wpadajacym we wściekłość gdy ktoś próbuje ja dotknąć. Badanie słuchu poszło dobrze ale mieliśmy długą wizytę i bardziej przez zabawe. Nie wiem jak to możliwe ale dziecko na sygnał który jest coraz ciszej i ciszej układa klocki, takiego pajacyka. Później to samo w słuchawkach, ale u nas nie dała sobie założyć i było tylko przez głośnik. Pozniej przykładala jej w ucho coś co rysowalo jakieś kreski na na monitorze. Po niej jakiś inny sygnał i inne klocki do ułożenia na sygnał. Dodam że robiłam to za granicą więc może słabo pomogłam. byłam w szoku że po pokazaniu przez lekarke że na sygnał układamy klocki córka to robiła a miała 2.5 roku więc słabo z wytłumaczeniem tego by było. Teraz czekamy na jeszcze jeden czas i może uda się dokładniej zrobić ze słuchawkami.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas kiedy dziecko uslyszy dzwiek z glosnika i sie na niego spojrzy podswietla sie rozowy kroliczek obok i zaczyna tanczyc. nawet gdy moja cora miala rok juz tak sprawdzali z sukcesem. i wlasnie tego badania zabraklo u nas w srode bo sama tympanometria to za malo
|
|
|
|
#1794 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli sporo zalezy od tego co i z jakim podejściem będą chcieli zbadać
za miesiąc się przekonam.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1795 |
|
Konto usunięte
|
To my mamy tympanometrię w marcu, no i badanie laryngologiczne znowu.
|
|
|
|
|
#1796 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1797 |
|
Zadomowienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;86482576]Chyba to jakiś rodzaj audiometrii- badanie reakcji na dźwięki w różnych częstotliwościach.[/QUOTE]
nie mam pojecia, przez lekarza jest to nazywane "hearing test" czyli badaniem sluchu
|
|
|
#1798 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie my na badania słuchu musieliśmy mieć osobne skierowanie do poradni audiologicznej i badanie wykonywał audiolog. Badania pod kątem bezdechów i wielkości migdała (w tym kamerką) wykonywaliśmy z kolei w poradni laryngologicznej.
|
|
|
|
|
#1799 |
|
Konto usunięte
|
Jakie śniadaniówki noszą wasze dzieci? Macie może jakieś dzielone, żeby można było zapakować pokrojony owoc?
|
|
|
|
|
#1800 |
|
Konto usunięte
|
I jeszcze chciałam napisać tylko tytułem epilogu naszych problemów z Lego: otóż problem odszedł w siną dal, jak tylko Artur się zorientował, że budowanie niezgodnie z instrukcją jest ok. Nie wiem, czemu się tak trzymał tych budowli, które ja mu zbudowałam (bo ja z kolei wyobraźni nie mam za grosz i tylko z książeczką coś zbuduję), bo u nas nigdy żadne instrukcje nie mają racji bytu.
W każdym razie teraz mam na stoliku kawowym u siebie w pokoju stałą ekspozycję robotów, silników, zapadni i basenów. I jeszcze Wika dzięki za zwrócenie w którymś wątku uwagi w temacie muzyki w tle. Obecnie często ją rzeczywiście wyłączam, jak chcemy tak totalnie się zrelaksować bądź uspokoić po ciężkim dniu. Ewentualnie jakiś cichy jazz, taki kawiarniany. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.

). Mamy problemy z mowa i przykaz zrobienia badania słuchu. Kiepsko to widze :/

(choć prawdę mówiąc nigdy kaszlu od oskrzeli nie słyszałam, u nas jak kaszel, to wyłącznie od kataru).

za miesiąc się przekonam.