![]() |
#1771 | |||
Wiedźma
|
Dot.: sześćdziesiątki z plusem
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To prawda - produkcje z Bollywood mają jakiś szczególny urok, są takie basniowe... Czyli nie dla mnie, ale jestem w stanie zrozumieć, co ludzi w nich pociąga. Na wszelki wypadek chronię przed nimi męża, bo, znając jego upodobania, zostałabym zmuszona do oglądania. A jego zamiłowanie do romantycznych komedii już wystarczająco mnie dobija. ![]() Luba - dzięki za wyjasnienia dotyczące Pilates. Jakaś grupa ćwiczy to obok mojej sali gimnastycznej i dotychczas brzmiało to dla mnie jak nazwa sekty ![]()
![]() |
#1772 |
Zakorzenienie
|
Przepis Na Pasztet
Luba - special for You
![]() ![]() PASZTET Potrzebujemy: - PODGARDLE 400 g. - SŁONINA 300 g. - KARKÓWKA 500 g. - SZYNKA 500 g. - - WĄTROBA WIEPRZOWA 700 g. - 2 CEBULE - 1 duża marchew - 1 PIETRUSZKA - pół MALEGO SELERA - kilka ZĄBKÓW CZOSNKU - 3 JAJKA - 2 BUŁKI - łyżka vegety - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek - ziarna czarnego pieprzu - sól ---------------------------------------------- WYKONANIE Do dużego garnka wkładamy: podgardle, słoninę, szynkę i karkówkę (wątroba czeka na swoją kolej ![]() 2 cebule, marchew, seler, pietruszkę, czosnek, kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz w kulkach, ły żkę vegety, sól. Dodajemy wody - tak aby zakrywała zawartosć garnka. Wątrobę wieprzową kroimy w średniej wielkości kawałki i kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę - NIE SOLIMY i nie smażymy - lekko podduszamy. Można to zrobić, kiedy bulion już będzie gotowy - i dodać trochę bulionu-aby się wątróbka nie usmażyła. Po ugotowaniu miesa i warzyw - Wywar przecedzamy przez sitko - w wywarze moczymy 2 bułki. Ugotowane mięso, warzywa, uduszoną wątróbkę i namoczone bułki -MIELIMY 2 razy !!! Zdarza się, że do zmielonej masy trzeba dolać trochę wywaru - by osiągnąć odpowiednią konsystencję. Po zmieleniu do masy- dodajemy 3 zółtka i 3 białka ubite na pianę, mieszamy łyżką. Do smaku dodajemy majeranek, sól i pieprz. Foremki smarujemy tłuszczem - my smarujemy masłem- wysypujemy bułką tartą; wypełniamy pasztetem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 oC, ok. 45 minut -piszę około - ponieważ nie każdy piekarnik jest taki sam ![]() Ja wyłączam piekarnik po zbrązowieniu skórki na wierzchu pasztetu ![]() Informacje dodatkowe *na dno foremki można położyć plasterki słoniny, *na wierzch pasztetu można położyć kilka plastrów boczku *można kombinować, choć ja najbardziej lubię wersję opisaną wyżej - bez kombinatorstwa ![]() SMACZNEGO ![]() Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2007-03-18 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#1773 |
Zakorzenienie
|
Ale tu ruch dzisiaj
![]() jeszcze tu pewnie trzeba będzie zaglądnąć poźniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1774 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Przepis Na Pasztet
Cytat:
![]() Wcale nie jestem zarozumiała ![]() ![]() Spróbuj może kiedyś pokroić mięso na spore kawałki i obsmażyć na złoto przed rozpoczęciem duszenia. Ja daję mniej wątróbki (drobiową) i dodaję np parę udek z kurczaka. Polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1775 |
Zakorzenienie
|
Poziomko - bardzo chętnie spróbuję zrobić pasztet według Twoich wskazówek...mięsko obsmażone na zloto..brzmi fantastycznie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
Zadomowienie
|
Ja też daje mniej wątróbki.Bałabym się też czosnku,wolę grzybki.Mój pasztet też jest super;przepis w poście 853 na str 29.Poziomko ,podaj swój przepis.Wkrótce Święta a dobrego nigdy nie za wiele.
![]()
#1777 | ||
Zakorzenienie
|
Watrobka pod jakakolwiek postacia sprawia ze niecierpie pasztetow.
Jakies bezwatrobkowe istnieja? Dostalam dzisiaj link, do kartki flash co mnie powalila na kolana ![]()
![]() |
#1778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do pasztetu - ten z mojego przepisu - jest małowątróbkowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1779 | ||
Zakorzenienie
|
Carolina, ale ja nawet na slowo watrobka mam odruch...
Nie potrafie zjesc czegos co raz moja mama zrobila na obiad i gry rozkroilam polala sie krew :-S Brr... Cala rodzina fani watrobki... I ziemniaki lubia! I nie od Pana X, od kumpeli ![]() Boskie prawda? A teraz krotka opowiastka skoro już tu jesteś. Jakis czas temu na nocnym spacerze spotkalam pewna pania z ladnym szczeniaczkiem. Nazwijmy ją Pani Cycasta Blond ( ![]() Pani Cycasta Blond podeszla do mnie, aby jej szczeniaczek pobawil sie z moim. Pani ta ma ok 23 lat, na pewno nie wiecej. Rozmawiamy, spacerujemy, jesteśmy już pod moją klatką: (Zaznacze może aby bylo wiadomo że Pan Zdradliwy nie raz mi opowiadal jak to pieknie sie pieski bawia ze szczeniaczkiem imieniem A. <nie chce podawac nawet imion psow prawdziwych> no i wlasnie Pani Cycasta Blond to wlascicielka tego pieska, Zdradliwy spotykal sie z ta Pania wieczorami na spacerach i zawsze wychodzil o konkretnej godzinie!) Pani Cycasta Blond: Wie Pani, tutaj chodzi taki fajny Pan z huskymy, calkiem przystojny... SzpiegZKrainyDeszczowcow: Tak? A jeden taki jasny? PCB: Tak, tak! Zna go moze Pani? SZKD: Tak, ale teraz tego jasnego pieska nie ma... (musze cos wymyslec, aby hm, nie wyszlo ze Zdradliwy ze mna nie mieszka) wie Pani, ciezko w tych czasach, a ten [pokazuje na Młodego] to i tak chorowity jest. PCB [ w lekkim szoku ]: E... To ten Pan od Pani? SZKD [ aby jakos sprawdzic czemu ta pani mowi ze Zdradliwy jest fajny pierwsze lepsze klamstwo ]: Tak, wie Pani. Mąż na noc w pracy więc ja zaliczam nocno-wieczorny spacer [tutaj usmiech jakbym wlasnie moj pies zostal interem] PCB: Acha, dobranoc... ... i w tym momencie Pani Cycasta Blondyna nie dość że malo chyba zawalu dostala na slowo 'maz' buzia jej sie mienila w kolorach teczy, to psa pod pache (szczeniak rasy duzej) i w dluga! Biegnie niczym sprinter! Normalnie szybciej niz jezdzi Kubica. Pytanie: Czy jesli nie flirtujesz z posiadaczem innego psa, to na to ze inna kobieta mowi o nim "maz", bierzesz swojego juz zmeczonego psa pod pache i zaczynasz biec jakbys za przeproszeniem w pupie miala maly motorek?
![]() |
#1780 |
Zakorzenienie
|
hahaha- Szpiegu - kamień z serca, że już go nie ma w Twoim życiu...
Przyznam szczerze, że gdybym ja spotkała żonę mojego spacerowicza flirtującego - może zrobiłoby mi się żal...ale nie uciekałabym w popłochu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1781 | ||
Zakorzenienie
|
Gwoli scislosci: zona tego buraka nie bylam i nie bede.
A to ze uciekala i zmieniala kolory na swojej twarzy, utwierdza mnie w przekonaniu ze on z nia flirtowal. Bydle.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1782 |
Zadomowienie
|
Jak to zwali,mnie rybka.Dla mnie kazdy wplywajacy na psychike i uzalezniajacy lek to psychotrop.Doxepina mnie tez "leczyli",bylam nawet w szpitalu,i tez sie pytam,po co.
Tyle,ze dzis juz coraz rzadziej. Oni nie mieli racji,dzis to wiem,racje mialam ja. Ale co sie stalo,to sie nie odstanie.
#1783 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten Borderline to znowu straszne uproszczenie,proste jak konstrukcja cepa,a ile miliardow roznych ludzi jest na swiecie?Kto ma prawo wciskac ich do jednej szuflady?Znowu psychologiczna bzdura.Psychiatrie rozumiem ,ale co to za bzdura jest psychologia?
![]() |
#1784 |
Zakorzenienie
|
Pozdrawiam wszystkich.
Dzisiaj- o dziwo- spokojny poniedziałek w pracy. Żadnych akcji i telefonów od dyrekcji ![]() Jeden brak- wiosny nie ma. Reszta w porządku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1785 | ||
Zakorzenienie
|
Babygia, prawda jest taka: psychika ludzka jest wielka tajemnica. Ile ludzi tyle typow osobowosci, u jednego zachowania cechujace borderline beda faktycznie tym schorzeniem, a u innego bo zostal skrzywdzony i jest wrazliwy.
Psychiatrzy i psychologowie jak rowniez terapeuci popelniaja jeden blad. Wszystkich traktuja tak samo, a nie jak indiwidualna jednostke. A psychiatrow tez nie da sie zrozumiec, zaufaj mi. Oni tez wrzucaja do jednego wora. Jeden ma borderline bo ma zjechana psychike, inny bo skrzywdzony i jest wrazliwy, a leczenie zawsze takie samo...
![]() |
#1786 |
Zakorzenienie
|
Kilka lat temu - obejrzałam -Przerwaną lekcję fortepianu - zaczęłam interesować się zaburzeniami typu borderline...
![]() http://bpd.szybkanauka.net/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1787 |
Zadomowienie
|
A ja wróciłam od okulisty i jest mi żle na świecie.
#1788 |
Zakorzenienie
|
Danusiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1790 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A to Ci zadanie przede mną... Jestem improwizatorem ![]() Ale spróbuję. Mniej więcej to co u Karoliny + coś z drobiu (najlepiej udka) i mniej wątróbki. Każdy kawałek (łącznie ze słoninką itp) obsmażony dokładnie na złoto, wkładam do garnka, podlewam wywarem z kostki i duszę z włoszczyzną, aż mięso odchodzi od kości. Wątróbka oddzielnie podsmażona na maśle. Mielę. Później doprawiam (znów na oko) i piekę. To, co za dużo, a zazwyczaj ciasta wychodzi"mutul" zamrażam i później tylko wyłożyć słoninką foremkę, wsadzić ciasto i piec świeżutki pasztecik ![]() No to jeszcze powiem Wam przy okazji, co było na obiad ![]() Ziemniaczki w mundurkach w formie zapiekanki z suszonymi grzybkami i cebulą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1791 |
Zakorzenienie
|
Poziomko, co to jest mutul?
![]() Edytowane przez Kota Czas edycji: 2007-03-19 o 16:46 Powód: lit |
![]() ![]() |
![]() |
#1792 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1794 |
Zakorzenienie
|
Danusiu - martwię się, bardzo się martwię!!!
Mniam - ślinka pociekła Poziomko ![]() Jak tylko odejdzie ode mnie grypa...żołądkowa- zacznę się objadać i na pewno wykorzystam przepisy z tego wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1795 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Będę podszywała się pod Starszą panią, bo Szczecin jest jednym z trzech miast, w których chciałam mieszkać... Kraków (mieszkałam parę lat, ale lekarz mi odradził ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poziomko, miło, że Gdańsk jest jednym z trzech miast, w których chciałabyś mieszkać. Uważam, że myślisz jak najbardziej SŁUSZNIE. ![]() Na Perfumach sie kłócą- czy to jakiś ogólny trend??? Banany za edycję. ![]() Pocałowania dla Starszej Pani ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1797 | ||
Zakorzenienie
|
Zagladam do was wkur...ona niemilosiernie...
W moim wkur... towarzysza mi rodzice. I skonczyl sie moj szacunek dla szanownej dozorczyni!
![]() |
#1798 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1800 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.