![]() |
#1771 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
A ja sie zakochalam w imieniu Nikodem dla chlopca. A dla dziewczynki nie mam pojecia rodzinka by chciala by imie bylo po mojej mamie Jolanta ale ja nie chce tak.
![]() |
#1772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas w rodzinie ma się narodzić Natasza, jest nowo narodzony Krzyś i Aurelia. Jeśli chodzi o popularną teraz Lenę, to jest to człon mojego imienia i jakoś przez to nigdy nie myślałam o nim jako o samodzielnym/pełnym imieniu.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1773 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1774 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jest sporo Jasiów, Antków i Franków.
Ostatnio słyszałam od znajomej, że jej koleżanka dała córce na imię Kasia. Jaka odmiana od tych Lenek, Majek, Julek i Oliwek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1775 |
Zakorzeniona
|
Ja naprawdę nie rozumiem. Imion mamy w Polsce od groma, a rok w rok ludzie te same tłuką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1776 |
kosmitka
|
U nas na wsi imię Franek wywołuje śmiech - w sensie, że takie obciachowe i jak możemy krzywdzić dziecko. Ale w większycvh miastach tych Franków faktycznie zrobiło się sporo.
![]() |
![]() |
#1777 |
Zakorzenienie
|
Moja znajoma, ktora ma Julię, powiedziała, że wybierając imię nie wiedziała, że ono jest takie popularne. Ale dowiedziała się jeszcze w ciąży i mimo tego imienia nie zmieniła.
Mam też znajomą, która urodziła Ewkę. Milo się słyszy takie imiona zamiast Julek i Lenek. Dzisiaj byłam w CH i też mamy tylko nawoływały Maję itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1778 |
kosmitka
|
Dokładnie.
![]() |
![]() |
#1779 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to rodzice czasami nie zdają sobie sprawy, że w przyszłości narażają dziecko na pośmiewisko
![]() Najlepiej to pójść na plac zabaw i krzyknąć "Maja", podejrzewam, że 1/3 dziewczynek się odwróci. Jak chodzę do bratanka do przedszkola to na co trzeciej szafce imię MAJA się pojawia. Dużo jest też Julii i ostatnio Zosie się pojawiają. U chłopców to Marcel, Olaf, Wiktor. Kacper to fajne imię dla dziecka ale co później? Znam takiego 30latka i kurczę imię chyba zaniża Jego poziom bo i tak jak dziecko się zachowuję ![]()
![]() |
#1780 |
kosmitka
|
A czemu mieliby się śmiać z Antków, Julków itd skoro ich będzie od metra? Nie złapałam tego.
![]() |
![]() |
#1781 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie zdecydowałam się na imię dla synka, którego urodze w lipcu... Będzie Tomcio <3 lubię normalne imiona, Tomków teraz nie jest dużo chociaż w moich latach to był szał. W domu mam już Wojtka
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1782 |
kosmitka
|
Uwielbiam Wojtka, cudne imię
![]()
![]() |
![]() |
#1783 |
Raczkowanie
|
Brakuje mi na wizażu ikonki lubię to ;-)
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z Nokii 3310 :-P
![]() |
![]() |
#1785 |
kosmitka
|
Jak spojrzalam skąd jesteś to od razu zrozumialam Twój komentarz.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#1787 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- W moim otoczeniu jest szał na Amelki, Leny, Julki, Franki, Kubusie i jest jeden Benedykt - Benek. To, że mi się dane imię nie podoba to nie znaczy, że komuś też ma się nie podobać, a z wyśmiewaniem w szkole różnie bywa, są dzieciaki które swoją osobowością będą powodowały, że inne dzieci będą je nęka i wyśmiewać jego imię niezależnie jakie będzie miał. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1788 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#1789 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio słyszałam imiona Oliwier i Denis. O wiele chyba lepiej być Frankiem czy Antosiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1790 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1791 |
Zakorzenienie
|
Oliwier okay ale Denisem chyba lepiej nie byc
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1792 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1793 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1794 |
kosmitka
|
Fakt.
![]() |
![]() |
#1795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba prościej było napisać, że akurat mnie się nie podoba moda na imiona "dawnych" czasów oraz wyrażanie swoich opinii i spostrzeżeń jest złem zakazanym. No to dalej egzystujcie w tym świecie. Wysłane z Nokii 3310 :-P
"Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górkę, jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt". ![]() ![]() I picture you in the sun wondering what went wrong... ![]() Edytowane przez Suqub Czas edycji: 2014-01-03 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1796 |
Konto usunięte
|
Napisałam posta i mi go wcięło.
![]() U mnie w rodzinie w 2013r. przyszły na świat 2 Zuzie i Kinga. Nie rozumiem fenomenu imienia Zuzia bo moim zdaniem jest nieładne. Poza tym po rodzicach dziewczynek spodziewałam się czegoś lepszego. ![]() Z młodego pokolenia w rodzinie mamy jeszcze: Kamila, Edytę, Julię, Szymona, Paulinę, Wiktorię, Dominika i Karinę. Ja mam wybranych kilka imion, z których będę wybierać imiona dla moich dzieci (niestety na razie nie ma nawet ich z kim począć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1797 |
Zakorzenienie
|
W ostatnim czasie wśród moich znajomych, aż roi się od ślubów i dzieciaków. Imiona jakie wybrały dla swoich pociech to: 4x Lena, 3x Maja, 4x Jakub i jeden Bartłomiej ;-)
![]() |
#1798 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieci potrafią być niemiłe z wielu powodów. Idąc tym tropem osoby z ośmieszającym nazwiskiem nie powinny się rozmnażać, podobnie jak osoby które mają znaczne szanse na rude potomstwo. Rudzi zazwyczaj mają przechlapane na starcie. Inna rzecz, że jak już wcześniej Justiii87 wspomniała, są dzieci które ze względu na swoją osobowość będą narażone na docinki niezależnie od tego jak się będą nazywały. U mnie w podstawówce obiektem drwin był Michał i Asia a więc osoby o bardzo pospolitych wtedy imionach. Mietka i Rocha nikt się nie czepiał. Moje dzieci mają imiona wg mnie zupełnie normalne, choć wiem, że mogą wzbudzać kontrowersje. Jeżeli będą w przyszłości obiektem drwin ze względu na imię i nie będą umiały sobie z tym poradzić to a) będzie to moja wielka porażka wychowawcza b) współczuje swoim dzieciom w dorosłości bo będzie im w życiu ciężko - nie takie problemy na barki spadają a trzeba sobie z nimi poradzić. Natomiast dla mnie smutne jest to, że wiele osób wyrabia sobie opinie o osobie na podstawie tylko imienia. Pracuje w szkolnictwie wyższym, zdarzył się nam chłopak, który miał imię z gatunku Dejwid dodatkowo zestawione z całkowicie polskim nazwiskiem typu -ski. Spora część kadry spisała go na straty, że pewnie patologia i co on na studiach robi. Chłopak trafił do mojej grupy - słowo daje w ciągu całej swojej kariery dydaktycznej nie trafił mi się jeszcze tak inteligentny, kulturalny i niesamowicie dobrze wychowany i fajny człowiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1799 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze, żeby dane imię podobało się rodzicom bo to ich dziecko i ich wybór. Ja jak powiedziałam mojej babci, że u Nas będzie Marcel to mało z krzesła nie spadła i nie udusiła się własną śliną, ale według mojej babci jedynym idealnym imieniem jest Zygmunt i jej nic nie przetłumaczysz, a po za tym nawet nie miałam zamiaru wchodzić z Nią w dyskusję bo to Nasze dziecko i Nam się podoba Marcel i będzie Marcel ![]() W Naszym otoczeniu każdy robi wielkie oczy i pyta skąd wytrzasnęliśmy te imię bo nigdy Go nie słyszeli, a Ty piszesz, że u Was to co drugi to Marcel, widać wszystko zależy od rejonu Polski. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44408825]Napisałam posta i mi go wcięło. ![]() U mnie w rodzinie w 2013r. przyszły na świat 2 Zuzie i Kinga. Nie rozumiem fenomenu imienia Zuzia bo moim zdaniem jest nieładne. Poza tym po rodzicach dziewczynek spodziewałam się czegoś lepszego. ![]() Z młodego pokolenia w rodzinie mamy jeszcze: Kamila, Edytę, Julię, Szymona, Paulinę, Wiktorię, Dominika i Karinę. Ja mam wybranych kilka imion, z których będę wybierać imiona dla moich dzieci (niestety na razie nie ma nawet ich z kim począć ![]() ![]() Jak dla mnie są to normalne imiona, które jakoś nie są zbyt popularne oprócz Julki. ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Moja znajoma ma córkę Kaję i każdy mówi, że takiego brzydkiego imienia jeszcze nie słyszał, weź teraz dogódź wszystkim, jak by dała małej na imię Lena było by, że znów kolejna Lena, dała kaja to też nie pasuje. Ile ludzi tyle gustów ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1800 |
Zakorzenienie
|
Ja znam 2 małych Marcelów, podoba mi się to imię.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:45.