QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-24, 12:40   #1771
ziraell
Przyczajenie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

To ja mam do Was pytanie. Miałam pół roku przerwy od tabletek, brałam do tej pory Yasmin i moje libido zrobiło się wręcz ujemne, więc stwierdziłam, że zacznę od nowa po przerwie. Ginekolog przepisał mi Qlaire i jak na razie poza zatrzymywaniem wody w organizmie nie widzę innych skutków ubocznych. Jak za 3 miesiące nie minie to będę szukała kolejnych tabletek, ale na razie dam tym szansę.
Tylko mam problem z tym blisterkiem. Chciałam przesunąć okres o kilka dni, bo początek wypada mi akurat wtedy kiedy będę miała 12 godzinną podróż autokarem i jakoś ta perspektywa mnie nie cieszy... I tu mam problem. Mam brać do końca te żółte i zacząć żółte z nowego blisterka czy mam jeszcze 'zjeść' te czerwone (widziałam, że one też są z hormonami a nie tylko placebo)? Jakoś jak byłam u lekarza to nie skojarzyłam faktu, że to nie jest tak z Yasminem i w związku z tym nie zapytałam... Na logikę zjadłabym żółte a czerwonych już nie... Dobrze myślę?
ziraell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 13:03   #1772
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

powinnas zapytac lekarza, lepiej nie kombinowac..
Stary 2012-07-01, 18:51   #1773
basia0231
Przyczajenie

lHej. Ja już skończyłam 3 opakowanie qlairy.Czuje się super. Do tej pory jak brałam inne tabletki miałam bóle głowy mdłości. A teraz nic od pierwszego opakowania. Miesiączka to było niewielkie plamienie a nie jak zawsze tydzień czasu.Cera wygląda bardzo dobrze. Są nie tanie ale naprawdę polecam.
basia0231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 19:55   #1774
Kashaya
Zakorzenienie

Z tym polecaniem to lepiej ostrożnie. Ja się na niej czułam fatalnie, ból głowy nie do zniesienia i 4 opak. miałam plamienia.
Kashaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 20:04   #1775
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia0231 Pokaż wiadomość
lHej. Ja już skończyłam 3 opakowanie qlairy.Czuje się super. Do tej pory jak brałam inne tabletki miałam bóle głowy mdłości. A teraz nic od pierwszego opakowania. Miesiączka to było niewielkie plamienie a nie jak zawsze tydzień czasu.Cera wygląda bardzo dobrze. Są nie tanie ale naprawdę polecam.
Nie polecasz, bo hormonów się nie poleca
Stary 2012-07-01, 22:12   #1776
szafirowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez basia0231 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Kashaya Pokaż wiadomość
Z tym polecaniem to lepiej ostrożnie. Ja się na niej czułam fatalnie, ból głowy nie do zniesienia i 4 opak. miałam plamienia.
Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nie polecasz, bo hormonów się nie poleca
Dokladnie , nie poleca się ...
Q jest wielofazowa, mi nie słuzyła zupełnie ... beznadziejnie sie czulam i liczne efekty uboczne :/
Stary 2012-07-02, 15:05   #1777
WczorajszySen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kicia131 Pokaż wiadomość
Hej, pozwólcie, że dołączę do wątku Tabletki Q. brałam ponad rok, ponieważ po każdych innych miałam maleńkie libido i stany depresyjne :P
Od stycznia mam przerwę w tabletkach i od lipca wracam do nich z powrotem z jednej strony cieszę się (poprawi mi się cera! i jeden stres mniej ) a z drugiej mam świadomość, że libido troszkę spadnie i znowu będę truć organizm..
Dodatkowo lekarka mnie wystraszyła torbielami na jajnikach i skierowała na usg, bo pomimo tego, że nie biorę tabsów od stycznia, to okres mam co 6 tygodni i to ją troszkę martwi jednak nie było nic poważnego!
Tak czy inaczej z powrotem wracam do Q i jestem ciekawa, czy i tym razem nie będzie żadnych skutków ubocznych. W końcu biorę je na "czysty" organizm

Nie martw się, ja po odstawieniu tabletek też dostałam okres po prawie dwóch miesiącach Czytałam, że to normalne.
dzieki wielkie chociaz od Ciebie krytyki nie slysze ;*

Już nie możemy doczekać się kiedy Cię zobaczymy
Serduszko <3

22.08.2015 - ?

WczorajszySen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-04, 19:18   #1778
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Mam pytanie dotyczące godzin przyjmowania tabletek i zabezpieczenia

Przedwczoraj skończyłam moje pierwsze opakowanie tabletek Qlaira. Brałam tabletki o 6:30. Z powodu wakacji chciałam zmienić godzinę przyjmowania, więc nowe opakowanie zaczęłam wczoraj o 17:00. Jednak dziś byłam o tej godzinie poza domem, a nie miałam ich ze sobą, więc mogłam dopiero przyjąć po powrocie, czyli o 19:30... I stąd moje pytanie: czy jestem zabezpieczona? Na ulotce jest, że jeśli spóźnienie nie jest większe niż 12 godzin to nie ma powodów do niepokoju, ale teraz nie wiem czy powinnam liczyć 12 godzin od 6:30, czy od 17:00...

Stresuję się, bo wiem że gdy pominie się pierwsze tabletki z opakowania, a 7 dni wcześniej był stosunek to jest możliwość ciąży...
Stary 2012-07-04, 21:17   #1779
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzerwonaDziewczyna Pokaż wiadomość
Mam pytanie dotyczące godzin przyjmowania tabletek i zabezpieczenia

Przedwczoraj skończyłam moje pierwsze opakowanie tabletek Qlaira. Brałam tabletki o 6:30. Z powodu wakacji chciałam zmienić godzinę przyjmowania, więc nowe opakowanie zaczęłam wczoraj o 17:00. Jednak dziś byłam o tej godzinie poza domem, a nie miałam ich ze sobą, więc mogłam dopiero przyjąć po powrocie, czyli o 19:30... I stąd moje pytanie: czy jestem zabezpieczona? Na ulotce jest, że jeśli spóźnienie nie jest większe niż 12 godzin to nie ma powodów do niepokoju, ale teraz nie wiem czy powinnam liczyć 12 godzin od 6:30, czy od 17:00...

Stresuję się, bo wiem że gdy pominie się pierwsze tabletki z opakowania, a 7 dni wcześniej był stosunek to jest możliwość ciąży...
1. Jesteś zabezpieczona cały czas, dopóki nie zapomnisz tabletki o więcej niż 12h.

2. Nawet jeśli stosunek był 7 dni temu, a Ty pominęła byś jakąś pigułke, to nie byłoby szans na ciąże. Żadnych.
Stary 2012-07-05, 15:32   #1780
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
1. Jesteś zabezpieczona cały czas, dopóki nie zapomnisz tabletki o więcej niż 12h.

2. Nawet jeśli stosunek był 7 dni temu, a Ty pominęła byś jakąś pigułke, to nie byłoby szans na ciąże. Żadnych.
Dzięki
Stary 2012-07-10, 11:38   #1781
andzia773
Przyczajenie

handel
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Chrysanthemum.jpg (119,2 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2012-07-16 o 12:48
andzia773 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 13:49   #1782
Milenkaaa02
Przyczajenie

Qlaira to moje drugie tabletki, zaczęłam miesiąc temu z Kontraceptem, ale nie najlepiej się czułam (osłabienie, senność, straaszny spadek libido). Dzisiaj zaczęłam pierwsze opakowanie Qlairy i tu moje pytanie, czy te skutki uboczne które miałam wcześniej, mogą minąć od tak, zaraz na początku opakowania?
Milenkaaa02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 13:50   #1783
emimc
Przyczajenie

Ja biorę już 4 opakowanie qlairy i tak
okres mam " po staremu" pod koniec 3 rządka a nie wtedy kiedy kończą mi się tabletki, nie odczułam spadku libido itd itp natomiast wcześniej moje krwawienia przy tabletkach wyglądały jak plamienia. Teraz mam okres. Na tyle słaby, że uzywam wkladek nie podpasek ale trwa już 6 dzien i zaczyna mnie to drażnić. Zauważyłyście coś takiego u siebie?
emimc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 07:51   #1784
Martuska215
Raczkowanie

Dziewczyny , a zapomniała któraś z Was rozpocząć nowe opakowanie o czasie?

Przez wyjazd coś pomieszałam i zamiast w sobotę wieczorem wzięłam w pon
Dzisiaj zauważyłam - niestety doszło już do stosunku bez zabezpieczenia , po czwartej przyjętej tabletce. Tabletki biorę od trzech lat i taka wtopa

Osiwieje zanim zadzwonię do swojego ginekologa
Martuska215 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 10:13   #1785
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martuska215 Pokaż wiadomość
Dziewczyny , a zapomniała któraś z Was rozpocząć nowe opakowanie o czasie?

Przez wyjazd coś pomieszałam i zamiast w sobotę wieczorem wzięłam w pon
Dzisiaj zauważyłam - niestety doszło już do stosunku bez zabezpieczenia , po czwartej przyjętej tabletce. Tabletki biorę od trzech lat i taka wtopa

Osiwieje zanim zadzwonię do swojego ginekologa
powinnaś się dodatkowo zabezpieczać, ale moim zdaniem szans na ciąże nie ma
Stary 2012-07-20, 10:48   #1786
Martuska215
Raczkowanie

Sama nie wiem co zrobić , moa lekarka jest na urlopie .

Kontaktowałam się z innym lekarzem , stwierdził , że tabletka 72h po KONIECZNA.
Martuska215 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 16:03   #1787
Stukrotka
Przyczajenie

Dziewczyny mam do Was pytanie, bo zaczynam sie już martwić. Czy zauważyłyście u siebie nadmierne wypadanie włosów? Garściami, dosłownie. Nie miałam żadnych stresów, zdrowie w porządku.
Aaa i jeszcze jedno, nie martwi Was zupełny brak miesiączki?
Stukrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 16:09   #1788
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stukrotka Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was pytanie, bo zaczynam sie już martwić. Czy zauważyłyście u siebie nadmierne wypadanie włosów? Garściami, dosłownie. Nie miałam żadnych stresów, zdrowie w porządku.
Aaa i jeszcze jedno, nie martwi Was zupełny brak miesiączki?
zupełny brak powinien martwić, jednorazowo to nic, jak więcej to konieczny ale to konieczny jest lekarz!
i tak, wypadanie włosów jest zależne od hormonów.
Stary 2012-07-29, 21:26   #1789
Militaria
Przyczajenie

Dziewczyny, czy można przesunąć okres (nie wziąć dwóch tabletek placebo, a zacząć nowe opakowanie) kiedy bierze się antybiotyk? Proszę o szybką odpowiedź.
Stary 2012-08-05, 09:33   #1790
majka_88
Przyczajenie

Cześć dziewczyny
Biorę Qlaire już rok, ogólnie czuje sie po nich dobrze, nie mam skutków ubocznych poza spadkiem libido :/ ale nie jest az tak źle....martwi mnie inna sprawa...przy Qlairze moje krwawienia wystepowały tylko przez jeden dzien w miesiącu i o ile można to nazwać krwawieniem, raczej plamienie co miesiąc jednak od 4 miesięcy nie mam go w ogóle! Robiłam testy ciążowe i byłam u gina, wynik negatywny. Troche mnie to dobija, bo ile mozna się zamartwiać czy może jednak jestem w ciązy czy nie? mam synka i córeczkę więc nie w głowie mi trzecie dwójka w zupełności wystraczy

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

przeczytałam dzisiaj o tab anty LEVOMINE, słyszała któras z Was o tych pigułkach?
Maja skład taki sam jak Rigevidon, kiedyś je zażywałam i czułam sie świetnie.
Są refundowane i dużo tańsze od Qlairy, choć sprawa finansowa to najmniejszy problem...
majka_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 11:45   #1791
moniczorek
Podróżniczka

Dziewczyny możecie mi doradzić?....zmieniam obecne tabletki Jeanine na Qlaira ze względu na wystepujace od pol roku plamienia ... jestem akurat w trakcie siedmiodniowej przerwy i oczekuje na krwawienie....i nie wiem czy zaczac je juz teraz brać, czy jak zaczne krwawić czy standardowo jak minie te 7 dni i zacząć w dniu w którym powinnam przyjąć Jeanine?

nigdy nie przyjmowałam pigułek wielofazowych , a ciapa ze mnie.... zapomniałam zapytać lekarza
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 15:59   #1792
CzerwonaDziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Dziewczyny możecie mi doradzić?....zmieniam obecne tabletki Jeanine na Qlaira ze względu na wystepujace od pol roku plamienia ... jestem akurat w trakcie siedmiodniowej przerwy i oczekuje na krwawienie....i nie wiem czy zaczac je juz teraz brać, czy jak zaczne krwawić czy standardowo jak minie te 7 dni i zacząć w dniu w którym powinnam przyjąć Jeanine?
Pierwsza tabletkę Qlaira przyjmujesz w pierwszym dniu krwawienia. Przynajmniej mi tak powiedział ginekolog jak zmieniałam z tabletek z siedmiodniową przerwą na Qlairę.
Stary 2012-08-10, 08:29   #1793
pszczolka_maja1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez majka_88 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Biorę Qlaire już rok, ogólnie czuje sie po nich dobrze, nie mam skutków ubocznych poza spadkiem libido :/ ale nie jest az tak źle....martwi mnie inna sprawa...przy Qlairze moje krwawienia wystepowały tylko przez jeden dzien w miesiącu i o ile można to nazwać krwawieniem, raczej plamienie co miesiąc jednak od 4 miesięcy nie mam go w ogóle! Robiłam testy ciążowe i byłam u gina, wynik negatywny. Troche mnie to dobija, bo ile mozna się zamartwiać czy może jednak jestem w ciązy czy nie? mam synka i córeczkę więc nie w głowie mi trzecie dwójka w zupełności wystraczy
Przy antykach zawierających DIENOGEST skąpe krwawienia, a nawet ich zanik są bardzo często spotykane. Jest to hormon stosowany m.in. u kobiet chorujących na endometriozę, u których wręcz wskazane jest wyeliminowanie / ograniczenie krwawień.
Jeśli jednak bardzo stresuje Cię ten skutek uboczny, to w ostateczności lek można zmienić. A może po prostu wystarczy wmówić sobie że skoro prawidłowo przyjmujesz antyki, to one działają i zabezpieczają przed ciążą?

Edytowane przez pszczolka_maja1979
Czas edycji: 2012-08-10 o 08:30 Powód: .
pszczolka_maja1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-10, 21:19   #1794
czworka4
Przyczajenie

Dziewczyny
Moj lekarz przepisał mi qlaire, jednak zaznaczyłam, ze chciałabym zacząc brac je jak najszybciej -pierwszy dzien cyklu miałam tydzien temu - mój lekarz powiedział, zebym zaczeła je brac w takim razie od razu - mimo wszytsko bede chroniona dopiero od 2 opakowania. Czy jest więc sens rozpoczynac ich stosowanie - wolałabym miec ochrone juz teraz? Nie wiem czy lepsze to niż nic.I jak w takim razie to zrobić, zużyc całe opakowanie i bez przerwy rozpocząć nastepne, czy poprostu normalnie jak by to był 1 dzien? Po wizycie dopiero naszły mnie takie mysli i nie miałam okazji spytac mojego lakarza.
czworka4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 19:02   #1795
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czworka4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny
Moj lekarz przepisał mi qlaire, jednak zaznaczyłam, ze chciałabym zacząc brac je jak najszybciej -pierwszy dzien cyklu miałam tydzien temu - mój lekarz powiedział, zebym zaczeła je brac w takim razie od razu - mimo wszytsko bede chroniona dopiero od 2 opakowania. Czy jest więc sens rozpoczynac ich stosowanie - wolałabym miec ochrone juz teraz? Nie wiem czy lepsze to niż nic.I jak w takim razie to zrobić, zużyc całe opakowanie i bez przerwy rozpocząć nastepne, czy poprostu normalnie jak by to był 1 dzien? Po wizycie dopiero naszły mnie takie mysli i nie miałam okazji spytac mojego lakarza.
Jak zmieniałam z Yazu na Qlairę to lekarz powiedział, że nie mam robić przerwy, tylko od razu brać Q

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 08:35   #1796
moniczorek
Podróżniczka

Dziewczyny,

a w jaki sposób przestawic sobie plamienie przy Qlaire? Jest w ogole taka możliwość?
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 10:33   #1797
konspiracja
Zakorzenienie

Hej, a ja mam dwa pytania do tych dziewczyn które już dłużej biorą Q:

1) Jak stan Waszych nózek? Czy nogi nie bolą wiecej, czy nie pojawiają się żyłki, pajączki?? Jesli macie porównanie do innch tabletek tym lepiej.
Wiem oczywiście że to indywidualna sprawa (Frutti nie krzycz), niemniej jednak słyszałam że Q w kwestii żył mają opinię mniej inwazyjnych...

2) Co z zatrzymywaniem wody i cellulitem?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 17:19   #1798
Frutti
Zakorzenienie

będę bić
Stary 2012-09-05, 08:33   #1799
konspiracja
Zakorzenienie

Dziewczyny, napiszcie coś, bo mam jeszcze pięc tabletek akytywnych daylette i muszę zadecydowac co dalej

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-05, 17:33   #1800
morrigan1986
Wtajemniczenie

Ja biorę Q już 3 lata. Nie mam porównania do innych tabletek, ale pajączków i żylaków brak, a jestem genetycznie obciążona. Cellulit bez zmian, nie powiększył się od tych 3 lat. Zatrzymywania wody nie zauważyłam, ale ja co jakiś czas robię sobie kurację z herbatką pokrzywową. W ogóle cera jest ładna, libido ekstra, nie przytyłam.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości