![]() |
#1771 |
Raczkowanie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
no generalnie ja od miesiąca brałam 150mg/ co 2 dzień - czyli dawka bardzo mała. Od 2 dni jestem czysta, a co do tego opalania to opinie są naprawde przeróżne... na osobnym wątku o tym, dziewczyna wczoraj mi odpisala, że opalała się biorąc tetre, opalała się też po kuracji - i było to parę mies temu - i żyje!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1772 |
Raczkowanie
|
to kaskaderka z Ciebie. Grzyba dostaniesz i zamiast trądziku będziesz leczyć kandydozę organizmu.
Edytowane przez Tomaan Czas edycji: 2010-06-08 o 07:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1773 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1774 |
Rozeznanie
|
Dariaa jak znajdziesz chwilkę to napisz jak tam po opalaniu, bo sama jestem ciekawa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1775 |
Raczkowanie
|
Ja również jestem po 2-miesięcznej kuracji tetralysalem, w zeszły weekend nie mogłam się powstrzymać patrząc na te wspaniałe,letnie słońce i przeleżałam pół dnia na nim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1776 |
Przyczajenie
|
hej
![]() też brałam tetralysal ok. 1.5 roku temu [ razem z metronidazolem i zinerytem ] Wtedy bardzo mi to pomogło ![]() Teraz troche znowu zaczeło mi wyrzucac [ hormony ] ![]() ![]() Ale w sumie powiem jedno , gdybym miała brać antykoncepcyjne , to już wole antybiotyki .. a wy ? ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1777 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja biorę pigułki antykoncepcyjne (ze względów anty), chociaż się ich bałam na początku strasznie. Czuje się z nimi świetnie, a nawet uspokoiły moją cerę, chociaż w to nie wierzyłam. Tetralysal też brałam swego czasu i to on wybawił mnie od wiecznych zmagań z trądzikiem. Też się bałam tego antybiotyku, długo zwlekałam, razem z moją dermatolog próbowałyśmy przeróżnych zewnętrznych specyfików, ale mi nic nie pomogło. Pomógł mi tylko tetralysal. Brałam go 6 miesięcy, ale codziennie tylko przez pierwsze dwa miesiące, potem coraz rzadziej, aż pod koniec co trzy, cztery dni 150mg. Efekty utrzymują się do dzisiaj, a minęło od skończenia terapii rok i 4 miesiące. Teraz w maju, do połowy czerwca biorę tetrę - kuracja podtrzymująca, małe dawki. Dla mnie antybiotyk też był ostatecznością. Zresztą ja zawsze bałam się leków, nawet przeciwbólowych nigdy nie brałam.
![]() |
![]() |
#1778 |
Rozeznanie
|
U mnie sie juz uspokoiło z buźką po słonku. Co do leczenia to nadal jestem zadowolona- odpukać ale pryszcze nie wróciły a tetry nie biorę już ok. 2 miesięcy (chyba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1779 |
Raczkowanie
|
Jakbym był kobietą to bym codziennie w modlitwie dziękował, że jest coś takiego jak te Wasze tabletki. Macie podwójną korzyść dzięki nim.. masakra, są tanie jak barszcz, skuteczne, robicie tylko przerwę kiedy tam trzeba, bo wiem, że trzeba i tyle..
Jeśli one nawet by skracały życie o 5 lat to bym je brać na Waszym miejscu.. A nam facetom co zostało? Nawet cholera na siłowni trzeba uważać bo testosteron skacze i co, mam go regulować kapustą i alkoholem? Nam to trudniej.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1780 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A z racji tego, że my bierzemy pigułki, wy przyjemności żadnej nie macie? ![]() I tanie co niektóre to wcale nie są (moje około 40zł za opakowanie). A poza tym jak będę chciała kiedyś odstawić (w końcu to nastąpi) to istnieje duże prawdopodobieństwo, że będę łysa, pryszczata, bez okresu i z ciężką choroba zakrzepową. Więc nie tak różowo do końca jakby się wydawało. No, a wam pozostaje masa innych możliwości w ratowaniu cery (bo rozumiem, że z tym kłopot). W ostateczności antybiotyki, które potrafią mieć zbawienne działanie. A jeśli chodzi o zaburzenia hormonalne, to mężczyznom też przepisuje sie hormony w celu uregulowania.
![]() |
![]() |
#1781 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ps. czy przy myciu żelem antybakteryjnym, zawsze po tym trzeba zastosować tonik? Używam zawsze kremu ale jeśli zrezygnuję z tonika to będe miał większe problemy z wypryskami? Edytowane przez Tomaan Czas edycji: 2010-06-09 o 23:11 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1782 | |||
Zadomowienie
|
To korzyści są dwustronne.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jeżeli uważasz, że masz problemy, udaj się do lekarza chociażby po fachową poradę. ja nie ma wystarczającej wiedzy, by ci doradzić w tej kwestii.
![]() |
![]() |
#1783 |
Raczkowanie
|
Chodziło Ci o przekształcanie się testosteronu w androgeny. Badanie poziomu tego hormonu kosztuje u mnie w przychodni 25 zł więc na to pójdę ale jak już to mam go za dużo, za mało na pewno nie. Dziwne to wszystko bo nadmiernego owłosienia nie posiadam, wszystko u mnie ok tylko ta cera.. Hmm.. zbadam temat ale jeśli to prawda to moja dermatolog myliła się mówiąc, że nie ma opcji regulowania.
Z drugiej strony to nigdy nie prowadziłem kuracji: "żel, tonik, krem", próbuję właśnie od dzisiaj i zobaczymy. Dzięki ![]() Edytowane przez Tomaan Czas edycji: 2010-06-10 o 07:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1784 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Od zawsze jestem przekonania , że im mniej tym lepiej , ale oczywiście ,by to "mniej" było skuteczne . Im mnie robie zabiegów na twarzy , tym buzia jest ładniejsza ![]() ![]() A codziennie podstawowe czynności od pani dermatolog ![]() Trzeba znaleźć ten "Swój " złoty środek na piękną cerę , niestety każdy reaguje na wszystko inaczej i troche trzeba szukać , ale kiedy się znajdzie jest piąteczka ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1785 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nadmiar testosteru u kobiet powoduje m.in. nadmierne owłosienie, natomiast jego nadmiar u mężczyzn jest przyczyną łysienia. A próbowałeś antybiotyki doustne na trądzik?
![]() |
![]() |
#1786 |
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie, czy dermatolog przepisze mi tetralysal, kiedy wysypuje mnie przed okresem? Ale to tak, że nie mogę na siebie patrzeć, wyć mi się chce, jak spojrzałam w lustro.
![]()
![]() |
#1787 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1788 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy w takim przypadku jest szansa, że lekarka mi go przepisze? ![]()
![]() |
![]() |
#1789 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Miałam podobny problem. Z trądzikiem borykałam się od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca, ale w drugiej fazie cyklu była co miesiąc tragedia. Pojawiały się takie podskórne bolące gule zostawiające blizny. Dostałąm tetralysal i mi pomógł. Chociaż to zapewne głownie przez hormony, ale najważniejsze, że pomógł. A kiedy skończyłaś brać tetrę?
![]() |
![]() |
#1790 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba z rozpaczy pojadę jutro do lekarki, mimo, że wizytę mam na przyszłą środę, ale chyba nie wysiedzę do tej pory... Tylko nie wiem, czy jest sens, czy mi przepisze? Ale z drugiej strony nic zewnętrznie na mnie nie działa, nic!!! Pomóżcie... ![]()
![]() |
![]() |
#1791 |
Raczkowanie
|
Mi babka mówiła, że Tetra tylko leczy stany zapalne od środka ale by zwalczyć trądzik trzeba zewnętrznego Differinu, który stosuje się nawet latami co 2 tygodnie czasem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1792 |
Wtajemniczenie
|
Differin też chyba stosowałam, już tyle tego było, że nie pamiętam. Z tych wszystkich specyfików działał na mnie tylko Klindacin T, ale też już nie działa.
![]() |
#1793 |
Raczkowanie
|
mi DIfferin pomaga, efekty są nawet po 3-4 miesiącach.. to lek, który leczy na serio. Z resztą ta firma Galderma jak widzisz robi i świetny Tetralysal jak i chwalony bardzo Cetaphil.. coś w tym jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1794 |
Wtajemniczenie
|
Dobra, postanowiłam. Jadę jutro do dermatologa i zapytam wprost, czy przepisze mi Tetralysal. Tylko, że ja już nie wyjdę bez podkładu na ulicę, a co dopiero przy takim wysypie. Postaram się nie użyć korektora, myślę, że pod podkładem lekarka i tak dostrzeże problem.
Trzymajcie kciuki, żebym jutro wróciła szczęśliwa od dermatologa, bo wiem, jak Tetralysal na mnie działał.
![]() |
#1795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1796 |
Rozeznanie
|
martusienka kurcze, ja mam, a raczej miałam podobnie. Nic na mnie zewnętrznie nie działało, smarowałam różnymi kremami od dermatologa, można powiedzieć, że gdy kładłam się spać, to rano miałam odbarwione poduszki, a pryszcz jak był, tak sobie był.
I też jestem w identycznej sytuacji, jak Ty kiedyś, bo zostało mi jeszcze parę tabletek Tetry i koniec kuracji. Teraz jest w miarę okej, nie ma jakiś gul, zaskórniki też nawet zniknęły. Co prawda jest trochę blizn i przebarwień, ale nawet bez podkładu mogę śmiało wyjść na ulicę, bo nie są one tak strasznie zauważalne. Ale strasznie się boję jednak, że to wróci, 3 miesiące temu było nieciekawie. I nie wiem, czy np. fakt, że kurację skończyłam akurat teraz gdy jest słońce, to plus, czy minus. Trzymajcie kciuki żebym wyszła z tej bitwy cało i trądzik nie wrócił! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1797 |
Wtajemniczenie
|
Wróciłam od dermatologa. Z Tetralysalem. Mimo, że wizytę miałam umówioną na środę, a dziś za wizytę musiałam zapłacić 60 zł, bo prywatnie dziś przyjmuje, poszłam. Więc zobaczcie jak jestem zdesperowana... Ale w tym momencie oddałabym wszystkie pieniądze, żeby wyglądać normalnie.
Zaczynam od 2 tabletek dziennie przez 3 tygodnie, później mam się pokazać. Jestem pełna nadziei, że i tym razem Tetralysal uczyni moją buzię piekną jak kiedyś. A tak na marginesie, najgorsze jest to, że najbliżsi ludzie mnie nie rozumieją. Mama do mnie mówi: może to minie, trzeba przeczekać. Na co mam czekać? Mam 24 lata... Do tego jej komentarze w stylu: to nie tragedia. A ja tylko płaczę i mówię jej, że nigdy tego nie zrozumie.
![]() |
#1798 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najgorzej jest chyba wtedy jak już człowiek zasmakuje życia z buzią bez pryszczy. Ja zmagałam sie z trądzikiem bardzo długo, można powiedzieć, że w jakimś tam stopniu ,,zaakceptowałam" to że mam pryszcze, jeżeli można w ogóle to w jakikolwiek sposób zaakceptować ![]() ![]() W domu też mnie nigdy nie rozumieli. Też mówili, że to nie problem, że przejdzie, mama mówiła, że jak urodzę dziecko to minie na zawsze. Nie pomagali mi w ogóle, mama uznawała, że bez sensu jest wydawać pieniądze na kosmetyki, dermatologa czy kosmetyczkę (bo przecież przejdzie samo) ![]() Trzymam kciuki za powodzenie w leczeniu i ładną buzię!!! Swoją drogą to niedrogie u ciebie są prywatne wizyty, u mnie dermatolog życzy sobie 80 - 100zł. A na NFZ przyjmuje zaledwie do 12.00 i czas oczekiwania to 2 miesiące ![]()
![]() |
![]() |
#1799 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie też trzeba czekać ponad miesiąc na wizytę, ale warto, dobrzy lekarze tam przyjmują. Dziękuję za wsparcie ![]()
![]() |
![]() |
#1800 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak 1,5 roku temu miałam dość mocny problem z trądzikiem , zaatakował mnie po prostu z dnia na dzień .. ![]() dajemy rade nie poddajemy się ! ja sie nie załamuje , bo wiem ,że można wrócić do pięknej i gładziutkiej cery mam nadzieje , ze uda mi sie to , tak jak 1,5 roku temu . zważając na to , że wtedy miałam gorszy stan , teraz jest zdecydowanie lepiej , ale po co to nam ???? dlaczego jednym hormony wyrzucają , a drudzy nigdy nie mieli ani jednego tzw. "syfa" na twarzy.. świadomość tego jest najgorsza .. bo z resztą jakoś damy rade :P Pozdrawiam wszystkich - zycze pięknej buźki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.