Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-08, 06:29   #1771
Dariaa
Raczkowanie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

no generalnie ja od miesiąca brałam 150mg/ co 2 dzień - czyli dawka bardzo mała. Od 2 dni jestem czysta, a co do tego opalania to opinie są naprawde przeróżne... na osobnym wątku o tym, dziewczyna wczoraj mi odpisala, że opalała się biorąc tetre, opalała się też po kuracji - i było to parę mies temu - i żyje! no generalnie ja sie nie powstrzymam i pojde dzis na solarium i zobacze jaki będzie tego efekt. Nie mam żadnych skłonności do przebarwień także zobaczymy. A co do skuteczności tetry - każdy org reaguje inaczej. Ja nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, nie brałam żadnych tabletek osłonowych czy jak one się tam nazywają. Wiem napewno, że tetra to nie witaminka, ale chyba nie ma takiej tragedii... a naczytałam się mnóstwa rzeczy, po których nie wzięłabym tego do ust ale spróbowałam i jestem baaaardzo zadowolona!!
Dariaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 07:39   #1772
Tomaan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dariaa Pokaż wiadomość
nie brałam żadnych tabletek osłonowych
to kaskaderka z Ciebie. Grzyba dostaniesz i zamiast trądziku będziesz leczyć kandydozę organizmu.

Edytowane przez Tomaan
Czas edycji: 2010-06-08 o 07:40
Tomaan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 08:54   #1773
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tomaan Pokaż wiadomość
to kaskaderka z Ciebie. Grzyba dostaniesz i zamiast trądziku będziesz leczyć kandydozę organizmu.
moja dermatolog rowniez nie dala mi nic na oslonienie, ale moze dlatego, ze mam to brac przez bardzo krotki okres czasu (15 dni) i mala dawke (1 tabletka) .
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 09:48   #1774
olivvuska
Rozeznanie

Dariaa jak znajdziesz chwilkę to napisz jak tam po opalaniu, bo sama jestem ciekawa.
olivvuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 11:21   #1775
crawik15
Raczkowanie

Ja również jestem po 2-miesięcznej kuracji tetralysalem, w zeszły weekend nie mogłam się powstrzymać patrząc na te wspaniałe,letnie słońce i przeleżałam pół dnia na nim tak,wiem hardcore ale żadnych skutków ubocznych nie zauważyłam
crawik15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 13:26   #1776
nieudawajgreka
Przyczajenie

hej )

też brałam tetralysal ok. 1.5 roku temu [ razem z metronidazolem i zinerytem ] Wtedy bardzo mi to pomogło także leki bardzo dobre . wiadomo antybiotyki , wiec nie można ich brać bardzo długo ..

Teraz troche znowu zaczeło mi wyrzucac [ hormony ] - w tej chwili używam epiduo i rehydrin , derm tak stwierdziła , że jeżeli nie zew. to dopiero potem wew. ,żeby nie narażać mnie na problemy z powodu antybiotyków

Ale w sumie powiem jedno , gdybym miała brać antykoncepcyjne , to już wole antybiotyki .. a wy ?

Pozdrawiam
nieudawajgreka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 21:04   #1777
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nieudawajgreka Pokaż wiadomość
hej )
Ale w sumie powiem jedno , gdybym miała brać antykoncepcyjne , to już wole antybiotyki .. a wy ?

Pozdrawiam
Czasami trzeba uregulować gospodarkę hormonalną, by pozbyć się trądziku i innych niemiłych dolegliwości. Wtedy przyjmowanie tabletek hormonalnych (tudzież pigułek antykoncepcyjnych) może okazać się konieczne. Wiadomo, że najchętniej byśmy nie ingerowały żadnymi specyfikami w nasze zdrowie i cieszyły się pięknym wyglądem. Ale czasami tak po prosu się nie da

Ja biorę pigułki antykoncepcyjne (ze względów anty), chociaż się ich bałam na początku strasznie. Czuje się z nimi świetnie, a nawet uspokoiły moją cerę, chociaż w to nie wierzyłam.
Tetralysal też brałam swego czasu i to on wybawił mnie od wiecznych zmagań z trądzikiem. Też się bałam tego antybiotyku, długo zwlekałam, razem z moją dermatolog próbowałyśmy przeróżnych zewnętrznych specyfików, ale mi nic nie pomogło. Pomógł mi tylko tetralysal. Brałam go 6 miesięcy, ale codziennie tylko przez pierwsze dwa miesiące, potem coraz rzadziej, aż pod koniec co trzy, cztery dni 150mg. Efekty utrzymują się do dzisiaj, a minęło od skończenia terapii rok i 4 miesiące. Teraz w maju, do połowy czerwca biorę tetrę - kuracja podtrzymująca, małe dawki.
Dla mnie antybiotyk też był ostatecznością. Zresztą ja zawsze bałam się leków, nawet przeciwbólowych nigdy nie brałam.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 21:30   #1778
metamorfoza
Rozeznanie

U mnie sie juz uspokoiło z buźką po słonku. Co do leczenia to nadal jestem zadowolona- odpukać ale pryszcze nie wróciły a tetry nie biorę już ok. 2 miesięcy (chyba) Czasem coś wyskoczy ale nie są to pryszcze typu tych wulkanów przed leczeniem... Na solarium może się wybiorę z kilaka razy by nabrać kolorku ale twarzy nie będę opalać (po ostatniej akcji weekendowej mam uraz do słonka).

metamorfoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 22:34   #1779
Tomaan
Raczkowanie

Jakbym był kobietą to bym codziennie w modlitwie dziękował, że jest coś takiego jak te Wasze tabletki. Macie podwójną korzyść dzięki nim.. masakra, są tanie jak barszcz, skuteczne, robicie tylko przerwę kiedy tam trzeba, bo wiem, że trzeba i tyle..

Jeśli one nawet by skracały życie o 5 lat to bym je brać na Waszym miejscu..

A nam facetom co zostało? Nawet cholera na siłowni trzeba uważać bo testosteron skacze i co, mam go regulować kapustą i alkoholem? Nam to trudniej..
Stary 2010-06-09, 22:45   #1780
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Jakbym był kobietą to bym codziennie w modlitwie dziękował, że jest coś takiego jak te Wasze tabletki. Macie podwójną korzyść dzięki nim.. masakra, są tanie jak barszcz, skuteczne, robicie tylko przerwę kiedy tam trzeba, bo wiem, że trzeba i tyle..

Jeśli one nawet by skracały życie o 5 lat to bym je brać na Waszym miejscu..

A nam facetom co zostało? Nawet cholera na siłowni trzeba uważać bo testosteron skacze i co, mam go regulować kapustą i alkoholem? Nam to trudniej..
Hola hola Kolego
A z racji tego, że my bierzemy pigułki, wy przyjemności żadnej nie macie?
I tanie co niektóre to wcale nie są (moje około 40zł za opakowanie). A poza tym jak będę chciała kiedyś odstawić (w końcu to nastąpi) to istnieje duże prawdopodobieństwo, że będę łysa, pryszczata, bez okresu i z ciężką choroba zakrzepową.
Więc nie tak różowo do końca jakby się wydawało.

No, a wam pozostaje masa innych możliwości w ratowaniu cery (bo rozumiem, że z tym kłopot). W ostateczności antybiotyki, które potrafią mieć zbawienne działanie. A jeśli chodzi o zaburzenia hormonalne, to mężczyznom też przepisuje sie hormony w celu uregulowania.

Stary 2010-06-09, 22:52   #1781
Tomaan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Hola hola Kolego
A z racji tego, że my bierzemy pigułki, wy przyjemności żadnej nie macie?
Owszem ale Wy także.

Cytat:
I tanie co niektóre to wcale nie są (moje około 40zł za opakowanie).
Przy np. cenie micela Biodermy 500 ml za 62 zł to ta cena - 40 zł jest dla mnie śmieszna.

Cytat:
istnieje duże prawdopodobieństwo, że będę łysa, pryszczata, bez okresu i z ciężką choroba zakrzepową.
A jeśli to marketing producentów? Z takim mamy do czynienia już wszędzie, od branży motoryzacyjnej po spożywczą.

Cytat:
A jeśli chodzi o zaburzenia hormonalne, to mężczyznom też przepisuje sie hormony w celu uregulowania.
Yyyyy! Jakie? Gdzie? Proszę napisz mi co i jak bo mi mówiono, że nie ma opcji, tylko kastra

Ps. czy przy myciu żelem antybakteryjnym, zawsze po tym trzeba zastosować tonik? Używam zawsze kremu ale jeśli zrezygnuję z tonika to będe miał większe problemy z wypryskami?

Edytowane przez Tomaan
Czas edycji: 2010-06-09 o 23:11

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 23:40   #1782
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Owszem ale Wy także.
To korzyści są dwustronne.

Cytat:
Przy np. cenie micela Biodermy 500 ml za 62 zł to ta cena - 40 zł jest dla mnie śmieszna.
Ale jakbyś miał wydać te 40zł i te 62 tez to suma wyszłaby spora. Ja też muszę kupować różne smarowidła i kosmetyki. Ostatnio przerzuciłam się na naturalną pielęgnację, wychodzi dużo taniej i zdrowiej . Efekty tez lepsze niż po drogeryjnych kosmetykach.

Cytat:
A jeśli to marketing producentów? Z takim mamy do czynienia już wszędzie, od branży motoryzacyjnej po spożywczą.
Marketing swoją drogą, ale tu są doświadczenia innych dziewczyn: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=106188&page=165 Sama zresztą też mam za sobą przedsmak odstawienia i wiem, że kolorowo nie będzie . No ale mój świadomy wybór jak to się mówi.

Cytat:
Yyyyy! Jakie? Gdzie? Proszę napisz mi co i jak bo mi mówiono, że nie ma opcji, tylko kastra
Ja nie mam pojęcia jakie masz i czy masz problemy z hormonami. Podstawą jest wizyta u lekarza: urologa, androloga lub endokrynologa. Przeprowadzi podstawowe badania laboratoryjne, zbada ci poziom hormonów (z pobranej krwi) i oceni czy ich poziom jest w normie czy nie. Bada sie głównie poziom terstosteronu, ale lekarz może zlecić badania szeregu innych hormonów, jeżeli będzie taka konieczność. Leczenie polega głównie na regulacji testosteronu (on sam wpływa tez na poziom innych hormonów). Przy niedoborze stosuje się go w formie tabletek, zastrzyków lub plastrów. Przy nadmiarze testosteronu stosuje się leki hamujące przekształcanie testosteronu w jakiś związek (nie pamiętam nazwy), co wpływa między innymi na stan skóry i włosów u mężczyzn. Nie wiem natomiast czy istnieją leki zmniejszające ilość testosteronu w organizmie, więc nie będę pisała głupot.
Jeżeli uważasz, że masz problemy, udaj się do lekarza chociażby po fachową poradę. ja nie ma wystarczającej wiedzy, by ci doradzić w tej kwestii.

Stary 2010-06-10, 07:42   #1783
Tomaan
Raczkowanie

Chodziło Ci o przekształcanie się testosteronu w androgeny. Badanie poziomu tego hormonu kosztuje u mnie w przychodni 25 zł więc na to pójdę ale jak już to mam go za dużo, za mało na pewno nie. Dziwne to wszystko bo nadmiernego owłosienia nie posiadam, wszystko u mnie ok tylko ta cera.. Hmm.. zbadam temat ale jeśli to prawda to moja dermatolog myliła się mówiąc, że nie ma opcji regulowania.

Z drugiej strony to nigdy nie prowadziłem kuracji: "żel, tonik, krem", próbuję właśnie od dzisiaj i zobaczymy.

Dzięki

Edytowane przez Tomaan
Czas edycji: 2010-06-10 o 07:45
Stary 2010-06-10, 10:19   #1784
nieudawajgreka
Przyczajenie

Cytat:
Chodziło Ci o przekształcanie się testosteronu w androgeny. Badanie poziomu tego hormonu kosztuje u mnie w przychodni 25 zł więc na to pójdę ale jak już to mam go za dużo, za mało na pewno nie. Dziwne to wszystko bo nadmiernego owłosienia nie posiadam, wszystko u mnie ok tylko ta cera.. Hmm.. zbadam temat ale jeśli to prawda to moja dermatolog myliła się mówiąc, że nie ma opcji regulowania.

Z drugiej strony to nigdy nie prowadziłem kuracji: "żel, tonik, krem", próbuję właśnie od dzisiaj i zobaczymy.

Dzięki
"żel, tonik, krem" zależy dla kogo , mi np. trochę podrażniał buzię , kiedy używałam ( najbardziej żel ) tonik i krem owszem , ale z żelem bym uważała

Od zawsze jestem przekonania , że im mniej tym lepiej , ale oczywiście ,by to "mniej" było skuteczne . Im mnie robie zabiegów na twarzy , tym buzia jest ładniejsza Od czasu do czasu jakiś peeling [ drobne zaskórniki - po prostu trzeba to zrobić ] oraz potem dobra owocowa maseczka

A codziennie podstawowe czynności od pani dermatolog

Trzeba znaleźć ten "Swój " złoty środek na piękną cerę , niestety każdy reaguje na wszystko inaczej i troche trzeba szukać , ale kiedy się znajdzie jest piąteczka

Pozdrawiam
Stary 2010-06-10, 14:20   #1785
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:

Dzięki
Na pewno istnieje możliwość regulowania poziomu hormonów u mężczyzn. Jednakże stosuje się to bardzo rzadko i pod ścisłą kontrolą lekarza. i nie wiem, czy jakiś lekarz podjął by się tego, gdy jedynym problemem jest cera. Polecam wizytę u urologa lub androloga.
Nadmiar testosteru u kobiet powoduje m.in. nadmierne owłosienie, natomiast jego nadmiar u mężczyzn jest przyczyną łysienia.
A próbowałeś antybiotyki doustne na trądzik?

Stary 2010-06-10, 17:38   #1786
martusienka
Wtajemniczenie

Słuchajcie, czy dermatolog przepisze mi tetralysal, kiedy wysypuje mnie przed okresem? Ale to tak, że nie mogę na siebie patrzeć, wyć mi się chce, jak spojrzałam w lustro. Poza okresem jest w miarę, ale przed wyglądam jak potwór i to na jakieś 2 tygodnie przed okresem. Ja już nie daję rady...
Stary 2010-06-10, 17:46   #1787
Tomaan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martusienka Pokaż wiadomość
Słuchajcie, czy dermatolog przepisze mi tetralysal, kiedy wysypuje mnie przed okresem? Ale to tak, że nie mogę na siebie patrzeć, wyć mi się chce, jak spojrzałam w lustro. Poza okresem jest w miarę, ale przed wyglądam jak potwór i to na jakieś 2 tygodnie przed okresem. Ja już nie daję rady...
ale po tych tabletkach na początku jest wysyp bo wyciągają wszystko z głębi..
Stary 2010-06-10, 17:48   #1788
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
ale po tych tabletkach na początku jest wysyp bo wyciągają wszystko z głębi..
Brałam już raz Tetralysal, wysypu nie miałam. Zresztą nawet jak będę mieć to nic.
Czy w takim przypadku jest szansa, że lekarka mi go przepisze?
Stary 2010-06-10, 19:03   #1789
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Brałam już raz Tetralysal, wysypu nie miałam. Zresztą nawet jak będę mieć to nic.
Czy w takim przypadku jest szansa, że lekarka mi go przepisze?
Ja też wysypu nie miałam.
Miałam podobny problem. Z trądzikiem borykałam się od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca, ale w drugiej fazie cyklu była co miesiąc tragedia. Pojawiały się takie podskórne bolące gule zostawiające blizny. Dostałąm tetralysal i mi pomógł. Chociaż to zapewne głownie przez hormony, ale najważniejsze, że pomógł.

A kiedy skończyłaś brać tetrę?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-10, 19:20   #1790
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też wysypu nie miałam.
Miałam podobny problem. Z trądzikiem borykałam się od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca, ale w drugiej fazie cyklu była co miesiąc tragedia. Pojawiały się takie podskórne bolące gule zostawiające blizny. Dostałąm tetralysal i mi pomógł. Chociaż to zapewne głownie przez hormony, ale najważniejsze, że pomógł.

A kiedy skończyłaś brać tetrę?
Dokładnie 1,5 roku temu. A dziś mam ochotę zakopać się pod ziemię. Ryczeć mi się chce.
Chyba z rozpaczy pojadę jutro do lekarki, mimo, że wizytę mam na przyszłą środę, ale chyba nie wysiedzę do tej pory... Tylko nie wiem, czy jest sens, czy mi przepisze? Ale z drugiej strony nic zewnętrznie na mnie nie działa, nic!!!
Pomóżcie...
Stary 2010-06-10, 19:23   #1791
Tomaan
Raczkowanie

Mi babka mówiła, że Tetra tylko leczy stany zapalne od środka ale by zwalczyć trądzik trzeba zewnętrznego Differinu, który stosuje się nawet latami co 2 tygodnie czasem.
Stary 2010-06-10, 19:28   #1792
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi babka mówiła, że Tetra tylko leczy stany zapalne od środka ale by zwalczyć trądzik trzeba zewnętrznego Differinu, który stosuje się nawet latami co 2 tygodnie czasem.
Differin też chyba stosowałam, już tyle tego było, że nie pamiętam. Z tych wszystkich specyfików działał na mnie tylko Klindacin T, ale też już nie działa.
Stary 2010-06-10, 19:33   #1793
Tomaan
Raczkowanie

Cytat:
Differin też chyba stosowałam, już tyle tego było, że nie pamiętam. Z tych wszystkich specyfików działał na mnie tylko Klindacin T, ale też już nie działa.
mi DIfferin pomaga, efekty są nawet po 3-4 miesiącach.. to lek, który leczy na serio. Z resztą ta firma Galderma jak widzisz robi i świetny Tetralysal jak i chwalony bardzo Cetaphil.. coś w tym jest.
Stary 2010-06-10, 21:21   #1794
martusienka
Wtajemniczenie

Dobra, postanowiłam. Jadę jutro do dermatologa i zapytam wprost, czy przepisze mi Tetralysal. Tylko, że ja już nie wyjdę bez podkładu na ulicę, a co dopiero przy takim wysypie. Postaram się nie użyć korektora, myślę, że pod podkładem lekarka i tak dostrzeże problem.
Trzymajcie kciuki, żebym jutro wróciła szczęśliwa od dermatologa, bo wiem, jak Tetralysal na mnie działał.
Stary 2010-06-10, 22:22   #1795
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Postaram się nie użyć korektora, myślę, że pod podkładem lekarka i tak dostrzeże problem.
Trzymajcie kciuki, żebym jutro wróciła szczęśliwa od dermatologa, bo wiem, jak Tetralysal na mnie działał.
dojrzy . moja zauwazyla problem jak mialam i puder i korektor na twarzy .
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-11, 08:19   #1796
olivvuska
Rozeznanie

martusienka kurcze, ja mam, a raczej miałam podobnie. Nic na mnie zewnętrznie nie działało, smarowałam różnymi kremami od dermatologa, można powiedzieć, że gdy kładłam się spać, to rano miałam odbarwione poduszki, a pryszcz jak był, tak sobie był.

I też jestem w identycznej sytuacji, jak Ty kiedyś, bo zostało mi jeszcze parę tabletek Tetry i koniec kuracji. Teraz jest w miarę okej, nie ma jakiś gul, zaskórniki też nawet zniknęły. Co prawda jest trochę blizn i przebarwień, ale nawet bez podkładu mogę śmiało wyjść na ulicę, bo nie są one tak strasznie zauważalne.

Ale strasznie się boję jednak, że to wróci, 3 miesiące temu było nieciekawie. I nie wiem, czy np. fakt, że kurację skończyłam akurat teraz gdy jest słońce, to plus, czy minus.

Trzymajcie kciuki żebym wyszła z tej bitwy cało i trądzik nie wrócił!
olivvuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-11, 09:15   #1797
martusienka
Wtajemniczenie

Wróciłam od dermatologa. Z Tetralysalem. Mimo, że wizytę miałam umówioną na środę, a dziś za wizytę musiałam zapłacić 60 zł, bo prywatnie dziś przyjmuje, poszłam. Więc zobaczcie jak jestem zdesperowana... Ale w tym momencie oddałabym wszystkie pieniądze, żeby wyglądać normalnie.
Zaczynam od 2 tabletek dziennie przez 3 tygodnie, później mam się pokazać. Jestem pełna nadziei, że i tym razem Tetralysal uczyni moją buzię piekną jak kiedyś.

A tak na marginesie, najgorsze jest to, że najbliżsi ludzie mnie nie rozumieją. Mama do mnie mówi: może to minie, trzeba przeczekać. Na co mam czekać? Mam 24 lata... Do tego jej komentarze w stylu: to nie tragedia. A ja tylko płaczę i mówię jej, że nigdy tego nie zrozumie.
Stary 2010-06-11, 11:27   #1798
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Wróciłam od dermatologa. Z Tetralysalem. Mimo, że wizytę miałam umówioną na środę, a dziś za wizytę musiałam zapłacić 60 zł, bo prywatnie dziś przyjmuje, poszłam. Więc zobaczcie jak jestem zdesperowana... Ale w tym momencie oddałabym wszystkie pieniądze, żeby wyglądać normalnie.
Zaczynam od 2 tabletek dziennie przez 3 tygodnie, później mam się pokazać. Jestem pełna nadziei, że i tym razem Tetralysal uczyni moją buzię piekną jak kiedyś.

A tak na marginesie, najgorsze jest to, że najbliżsi ludzie mnie nie rozumieją. Mama do mnie mówi: może to minie, trzeba przeczekać. Na co mam czekać? Mam 24 lata... Do tego jej komentarze w stylu: to nie tragedia. A ja tylko płaczę i mówię jej, że nigdy tego nie zrozumie.
Jak ja cię rozumiem .
Najgorzej jest chyba wtedy jak już człowiek zasmakuje życia z buzią bez pryszczy. Ja zmagałam sie z trądzikiem bardzo długo, można powiedzieć, że w jakimś tam stopniu ,,zaakceptowałam" to że mam pryszcze, jeżeli można w ogóle to w jakikolwiek sposób zaakceptować . Teraz nie mam pryszczy od dłuższego czasu i wiem, że jeżeli to kiedyś wróci (bo nie wierze, że zawsze tak będzie pięknie) to naprawdę się załamie i nie wyjdę z domu. To będzie dla mnie tragedia .
W domu też mnie nigdy nie rozumieli. Też mówili, że to nie problem, że przejdzie, mama mówiła, że jak urodzę dziecko to minie na zawsze. Nie pomagali mi w ogóle, mama uznawała, że bez sensu jest wydawać pieniądze na kosmetyki, dermatologa czy kosmetyczkę (bo przecież przejdzie samo)

Trzymam kciuki za powodzenie w leczeniu i ładną buzię!!!

Swoją drogą to niedrogie u ciebie są prywatne wizyty, u mnie dermatolog życzy sobie 80 - 100zł. A na NFZ przyjmuje zaledwie do 12.00 i czas oczekiwania to 2 miesiące.

Stary 2010-06-11, 11:34   #1799
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak ja cię rozumiem .
Najgorzej jest chyba wtedy jak już człowiek zasmakuje życia z buzią bez pryszczy. Ja zmagałam sie z trądzikiem bardzo długo, można powiedzieć, że w jakimś tam stopniu ,,zaakceptowałam" to że mam pryszcze, jeżeli można w ogóle to w jakikolwiek sposób zaakceptować . Teraz nie mam pryszczy od dłuższego czasu i wiem, że jeżeli to kiedyś wróci (bo nie wierze, że zawsze tak będzie pięknie) to naprawdę się załamie i nie wyjdę z domu. To będzie dla mnie tragedia .
W domu też mnie nigdy nie rozumieli. Też mówili, że to nie problem, że przejdzie, mama mówiła, że jak urodzę dziecko to minie na zawsze. Nie pomagali mi w ogóle, mama uznawała, że bez sensu jest wydawać pieniądze na kosmetyki, dermatologa czy kosmetyczkę (bo przecież przejdzie samo)

Trzymam kciuki za powodzenie w leczeniu i ładną buzię!!!

Swoją drogą to niedrogie u ciebie są prywatne wizyty, u mnie dermatolog życzy sobie 80 - 100zł. A na NFZ przyjmuje zaledwie do 12.00 i czas oczekiwania to 2 miesiące.
Jakbym czytała o swojej mamie... Owszem, może jak urodzę dziecko wszystko się zmieni, będę bardzo zadowolona. Ale do tej pory - a nie wiadomo ile to jeszcze czasu minie - dlaczego mam się wstydzić tego jak wyglądam i tracić radość życia ukrywając się w domu?

U mnie też trzeba czekać ponad miesiąc na wizytę, ale warto, dobrzy lekarze tam przyjmują.

Dziękuję za wsparcie , nikt nas nie rozumie tak jak my - trądzikowcy - siebie.
Stary 2010-06-11, 12:39   #1800
nieudawajgreka
Przyczajenie

Cytat:
Jakbym czytała o swojej mamie... Owszem, może jak urodzę dziecko wszystko się zmieni, będę bardzo zadowolona. Ale do tej pory - a nie wiadomo ile to jeszcze czasu minie - dlaczego mam się wstydzić tego jak wyglądam i tracić radość życia ukrywając się w domu?

U mnie też trzeba czekać ponad miesiąc na wizytę, ale warto, dobrzy lekarze tam przyjmują.

Dziękuję za wsparcie , nikt nas nie rozumie tak jak my - trądzikowcy - siebie.
Jak teraz tak to czytam , to po prostu dziekuję , że mam taką mamę jaką mam - zawsze kupuje mi te wszystkie drogie leki ... niektóre pomagają , niektóre nie , ale trzeba być dobrej myśli

Pamiętam jak 1,5 roku temu miałam dość mocny problem z trądzikiem , zaatakował mnie po prostu z dnia na dzień .. wyleczyłam sie ! spokój był , ale to dziadostwo troche wróciło przez te nasze głupie babskie hormony czasem moja buzia szaleje ..
dajemy rade nie poddajemy się ! ja sie nie załamuje , bo wiem ,że można wrócić do pięknej i gładziutkiej cery mam nadzieje , ze uda mi sie to , tak jak 1,5 roku temu .
zważając na to , że wtedy miałam gorszy stan , teraz jest zdecydowanie lepiej , ale po co to nam ????

dlaczego jednym hormony wyrzucają , a drudzy nigdy nie mieli ani jednego tzw. "syfa" na twarzy.. świadomość tego jest najgorsza .. bo z resztą jakoś damy rade :P

Pozdrawiam wszystkich - zycze pięknej buźki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości