Vademecum antykoncepcji! - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-29, 10:07   #1771
Feminka86
BAN stały

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Ciekawy temat... Już od jakiegoś czasu myślę o tabletkach i mam wątpliwości ciągle... Koleżanka miała przepisane po wnikliwych badanach odpowiednie dla siebie a jednak zrezygnowała... Inna bierze Midianę i zachwycona, że super, nie ma skutków ubocznych. A ja się waham i waham.. Nie wiem- mam jakieś wątpliwości. Najchętniej bym załozyła wkładke, ale nie rodziłam i to raczej niepolecane... Ech ;/
Feminka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 18:53   #1772
savati
Raczkowanie

Wiatm,
mam pytanie czy lekarz przepisujac wam tabletki anty wymagal jakis badan czy poprostu przepisal to co mu sie podobalo?
savati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 19:36   #1773
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez savati Pokaż wiadomość
Wiatm,
mam pytanie czy lekarz przepisujac wam tabletki anty wymagal jakis badan czy poprostu przepisal to co mu sie podobalo?
powinien ci zrobić cytologię, badanie ginekologiczne, badanie krwi.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 14:45   #1774
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Witam
Biorę pierwsze opakowanie tabletek, za kilka dni je kończę (ostatni tydzien wg blistra)
Wczoraj miałam spore rewolucje żołądkowe, wystąpily wymioty około 4 i pół godziny po tym jak wzięłam tabletkę. Balam się, że nie zdążyla się wchłonąć pomimo że minęło trochę ponad 4 godz. więc wziełam na wszelki wypadek kolejną. Czy zrobilam dobrze?I czy w tym przypadku powinnam zrobić 7dniową przerwę po skonczeniu opakowania czy rozpocząć kolejne od razu?

Pozdrawiam

Edytowane przez 0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Czas edycji: 2010-11-01 o 14:47
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 16:30   #1775
monius9
Zakorzenienie

[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;2299031 4]Witam
Biorę pierwsze opakowanie tabletek, za kilka dni je kończę (ostatni tydzien wg blistra)
Wczoraj miałam spore rewolucje żołądkowe, wystąpily wymioty około 4 i pół godziny po tym jak wzięłam tabletkę. Balam się, że nie zdążyla się wchłonąć pomimo że minęło trochę ponad 4 godz. więc wziełam na wszelki wypadek kolejną. Czy zrobilam dobrze?I czy w tym przypadku powinnam zrobić 7dniową przerwę po skonczeniu opakowania czy rozpocząć kolejne od razu?

Pozdrawiam[/QUOTE]
nie zrobiłaś dobrze, bo niepotrzebnie wzięłaś kolejną. bierz tabletki do końca, 7 dni przerwy i następny blister po przerwie (zaczniesz opakowanie dzień wcześniej niż zwykle z racji braku tej dodatkowo wziętej tabletki).
Stary 2010-11-03, 00:13   #1776
201804100943
Konto usunięte

Mam pytanie do MODÓW- może by utworzyć wątek o zalecanych badaniach w trakcie (jak i przed) brania tabletek i go przykleić ?
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 01:03   #1777
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
Mam pytanie do MODÓW- może by utworzyć wątek o zalecanych badaniach w trakcie (jak i przed) brania tabletek i go przykleić ?
taki wątek już gdzieś jest, tylko nie przyklejony..
Stary 2010-11-03, 12:43   #1778
Cola_Ola
Zakorzenienie

No więc miałam próbną z matmy i stres mnie żeżarł i wczoraj co?... Zapomniałam tabletki.

Biorę tabletki od 5 miesięcy, 28 października dostałam okres, 30 października uprawiałam seks, a w niedziele rozpoczęłam nowy listek, wzięłam tabletkę, w poniedziałek również, ale we wtorek już zapomniałam i dzisiaj ją szybko przyjęłam. Minęło ok. 15 godzin spóźnienia. Mogło się coś wydarzyć?

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 12:58   #1779
asenka92
Przyczajenie

Witam, mam pytanie czy ktoś stosuje tabletki "Naraya", wczoraj wzięłam swoją pierwszą tabletke, a dziś strasznie źle się czuje (bóle głowy, brzucha), macie może jakieś spostrzeżenia odnośnie tych pigułek? Pozdrawiam
asenka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 13:50   #1780
Ewelinka_00
Raczkowanie

Cola_Ola, skuteczność tabletek nie działa wstecz, wiec skoro wtorkową tabletkę przyjęłaś z 15 h opóźnieniem, to dopiero od tego momentu skuteczność będzie zaburzona.
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 14:03   #1781
Cola_Ola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewelinka_00 Pokaż wiadomość
Cola_Ola, skuteczność tabletek nie działa wstecz, wiec skoro wtorkową tabletkę przyjęłaś z 15 h opóźnieniem, to dopiero od tego momentu skuteczność będzie zaburzona.
Bardzo dziękuję Wiem, że głupie pytanie, ale musiałam je zadać, tak by upewnić się od kogoś kto jest mądrzejszy ode mnie

Stary 2010-11-03, 14:45   #1782
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję Wiem, że głupie pytanie, ale musiałam je zadać, tak by upewnić się od kogoś kto jest mądrzejszy ode mnie
Pod warunkiem, że nie jest to 1wszy tydzien brania pigułek. Przy zapomnieniu pigułki w 1wszym tygodniu wszystkie stosunki z przerwy stają się automatycznie niezabezpieczone.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 15:11   #1783
Cola_Ola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Pod warunkiem, że nie jest to 1wszy tydzien brania pigułek. Przy zapomnieniu pigułki w 1wszym tygodniu wszystkie stosunki z przerwy stają się automatycznie niezabezpieczone.

No jest to trzecia tabletka w pierwszym tyg. Eh, no cóż, bedzie niepwenośc.

Stary 2010-11-08, 10:35   #1784
truskawa20
Raczkowanie

W pierwszym poście tego wątku napisano,że witamina C bądź leki przeciwgorączkowe mogą osłabić działanie tabletek, a w ulotce na temat brania leków nic takiego nie ma więc jak to jest osłabia to działanie czy nie? Bo teraz mam klina, zwykle okres miałam mieć w niedzielę na wieczór a do tej pory nie dostałam a brałam witaminę C raz dziennie i bylam przeziębiona i brałam również gripexy. Napiszcie czy jest jakiś % szans zebym zaszła w ciążę. Zaznaczę,że gdy brałam te leki na grypę partner nie kończył we mnie dopiero tydzień po zaprzestaniu brania leków nastąpił pierwszy stosunek.
truskawa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 23:36   #1785
JellyJumper
Zadomowienie

Chciałabym przesunąć sobie krwawienie.
Obecnie ostatnia tabletkę biorę w poniedziałek, a krwawienie występuje w czwartek. Chciałabym aby występowało w poniedziałek, czy w tym celu mam skrócić sobie przerwę w przyjmowaniu tabletek o 4 dni, tzn rozpocząć kolejne opakowanie nie we wtorek lecz w piątek?

Czy będę w ten sposób nadal zabezpieczona całkowicie?

Waga:67kg--> 63 kg-->60
Udo: 55 cm-->52
Łydka: 34cm
Biodra: 96cm-->94
Talia: 68cm-->66

ZAPUSZCZAM WŁOSY

21.11 Jest: 33 cm

JellyJumper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 12:47   #1786
nunny
Wtajemniczenie

Musisz pokombinować, ja bym zrobiła tak jak mówisz, czyli skróciła przerwę albo dobrałabym 4 tabletki więcej z nowego blistra. Sama niedawno pytałam o to mojego ginekologa i powiedział że niestety tak precyzyjnie wyliczyc się tego nie da.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 13:25   #1787
JellyJumper
Zadomowienie

wolałabym chyba skrócić przerwę, tylko czy wtedy ochrona antykoncepcyjna zostanie zachowana?

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2010-11-14, 13:39   #1788
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JellyJumper Pokaż wiadomość
wolałabym chyba skrócić przerwę, tylko czy wtedy ochrona antykoncepcyjna zostanie zachowana?
Cytat:
Jeżeli pacjentka przyjmuje tabletki zgodnie z instrukcją, menstruacja/krwawienie z odstawienia rozpocznie się w tygodniu bez tabletek. Jeżeli trzeba zmienić ten dzień, robi to się przez skrócenie (ale nigdy wydłużenie!) okresu bez tabletek. Na przykład, jeżeli okres bez tabletek rozpoczyna się w piątek, a chce się zmienić dzień na wtorek (3 dni wcześniej), trzeba rozpocząć nowy blister 3 dni wcześniej niż zwykle. Jeżeli bardzo skraca się okres bez tabletek (na przykład 3 dni lub krócej), może się zdarzyć, że nie wystąpi krwawienie podczas tego okresu bez tabletek. Może wtedy wystąpić plamienie (kropelki lub plamki krwi) lub krwawienie międzymiesiączkowe.
Info z jednej z ulotek od tabletek jednofazowych dwuskładnikowych - jest więc to dopuszczalne i bezpieczne.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 14:02   #1789
JellyJumper
Zadomowienie

dziękuje.
Na mojej ulotce niestety nie było o tym informacji

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2010-11-15, 00:20   #1790
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JellyJumper Pokaż wiadomość
Oczywiście! Skracać można, przedłużać nie wolno.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 22:52   #1791
Malgosia_1
Przyczajenie

Cześć dziewczyny !

Ja też mam pytanie, bo widzę, że jest tu wiele bardzo dobrze poinformowanych kobiet trochę głupie wprawdzie, ale jak tak czytam to forum i pytania niektórych to stwierdziłam, że jednak się upewnię czy dobrze rozumuję w ulotce jest napisane, że jeżeli tabletkę zażyje się w 1 dniu okresu to jest się zabezpieczonym od razu - nie trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Pytałam moją Panią ginekolog co jeśli okres dostanę w nocy - odpowiedziała, żeby tabletkę wziąć rano i będzie ok. I moje pytanie jest takie: pierwszy dzień okresu liczymy jako pierwsze 24 godziny od wystąpienia krwawienia, tak ? Nie mówię, żeby się tak szczegółowo tych godzin trzymać, ale przecież chyba nie jest tak, że jak tylko pojawi się krwawienie to koniecznie musimy odrazu zażyć tabletkę pytam może trochę bezsensu, ale chce się upewnić i pozanać Wasze zdanie na ten temat - lepiej przecież zapytać kogoś mądrzejszego i bardziej doświadczonego niż się potem stresować może niepotrzebnie a tabletki dopiero zaczynam brać i wiadomo jak to jest na początku - człowiek nie wie wszystkiego (mimo, że przeczytałam ulotkę bardzo dokładnie kilka razy). Poza tym jak się wypowie ktoś bardziej doświadczony to odrazu człowiek nabiera jakiejś pewności i upewnia się, czy myślał dobrze czy nie
Malgosia_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 22:56   #1792
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgosia_1 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny !

Ja też mam pytanie, bo widzę, że jest tu wiele bardzo dobrze poinformowanych kobiet trochę głupie wprawdzie, ale jak tak czytam to forum i pytania niektórych to stwierdziłam, że jednak się upewnię czy dobrze rozumuję w ulotce jest napisane, że jeżeli tabletkę zażyje się w 1 dniu okresu to jest się zabezpieczonym od razu - nie trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Pytałam moją Panią ginekolog co jeśli okres dostanę w nocy - odpowiedziała, żeby tabletkę wziąć rano i będzie ok. I moje pytanie jest takie: pierwszy dzień okresu liczymy jako pierwsze 24 godziny od wystąpienia krwawienia, tak ? Nie mówię, żeby się tak szczegółowo tych godzin trzymać, ale przecież chyba nie jest tak, że jak tylko pojawi się krwawienie to koniecznie musimy odrazu zażyć tabletkę pytam może trochę bezsensu, ale chce się upewnić i pozanać Wasze zdanie na ten temat - lepiej przecież zapytać kogoś mądrzejszego i bardziej doświadczonego niż się potem stresować może niepotrzebnie a tabletki dopiero zaczynam brać i wiadomo jak to jest na początku - człowiek nie wie wszystkiego (mimo, że przeczytałam ulotkę bardzo dokładnie kilka razy). Poza tym jak się wypowie ktoś bardziej doświadczony to odrazu człowiek nabiera jakiejś pewności i upewnia się, czy myślał dobrze czy nie
pierwszy dzień = pierwsza doba. jak dostaniesz okres w nocy to spokojnie bierzesz tabletkę następnego dnia, bez problemu
Stary 2010-11-23, 23:28   #1793
Malgosia_1
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za odpowiedź no bo właśnie dostałam okres koło 19:00 a tabletki zaczęłam brać następnego dnia o 6:00 więc stwierdziłam, że wszystko jest ok ale tak na wszelki wypadek wolałam się upewnić. Dziękuję
Stary 2010-11-25, 18:39   #1794
Malgosia_1
Przyczajenie

Mam jeszcze jedno pytanie: jak już wspomniałam biorę tabletki o 6:00. Ale chciałabym przesunąć godzinę ich przyjmowania na 7:30. Myślicie czy będzie jakaś różnica jak jutro np. wezmę tabletkę o 7:00 a pojutrze o 7:30 i już potem każdego dnia będę brała o tej 7:30 czy poprostu odrazu od jutra brać o 7:30... Nie wiem czy miałoby to jakieś znaczenie. I czy fakt, że to pierwszy tydzień przyjmowania tabletek ma znaczenie ?
Stary 2010-11-25, 18:48   #1795
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgosia_1 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze jedno pytanie: jak już wspomniałam biorę tabletki o 6:00. Ale chciałabym przesunąć godzinę ich przyjmowania na 7:30. Myślicie czy będzie jakaś różnica jak jutro np. wezmę tabletkę o 7:00 a pojutrze o 7:30 i już potem każdego dnia będę brała o tej 7:30 czy poprostu odrazu od jutra brać o 7:30... Nie wiem czy miałoby to jakieś znaczenie. I czy fakt, że to pierwszy tydzień przyjmowania tabletek ma znaczenie ?
Możesz wziąć od razu o 7:30, 1,5h nie robi różnicy (dopiero powyżej 12h), grunt to trzymać się stałej pory (jak rano to rano, jak wieczorem to wieczorem)

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:56   #1796
Malgosia_1
Przyczajenie

Cieszę się, że potwierdziłaś moje myślenie dopiero zaczęłam brać tabletki i czasem przychodzą mi do głowy dziwne pytania dobrze, że jest się kogo poradzić - dziękuje
Stary 2010-11-26, 11:39   #1797
zawszeboska
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie. Byłam wczoraj u ginekologa i zmieniłam tabletki z Harmonetu na Novynette. Pani doktor powiedziała mi, żebym zaczęła przyjmować nowe tabletki w dniu, w którym dostanę krwawienie. Na ulotce Novynettu pisze co innego- jeśli przechodzi się z innych tabletek na te, należy zacząć je przyjmować "następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki z substancją czynną poprzedniego produktu antykoncepcyjnego, najpóźniej w pierwszym dniu po przerwie w stosowaniu poprzedniego produktu lub po przyjęciu ostatniej tabletki placebo". Czy dobrze rozumiem, że wg ulotki nowe tabletki powinnam przyjąć po 7 dniowej przerwie, w ten dzień co zawsze zaczynałam brać nowe opakowanie? Dzisiaj dostałam krwawienie i nie wiem co robić, bo wg pani doktor to dzisiaj powinnam zacząć nowe tabletki. Co robić? Dzisiaj czy we wtorek, kiedy to zwykle zaczynałam nowe opakowanie?
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 12:42   #1798
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zawszeboska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie. Byłam wczoraj u ginekologa i zmieniłam tabletki z Harmonetu na Novynette. Pani doktor powiedziała mi, żebym zaczęła przyjmować nowe tabletki w dniu, w którym dostanę krwawienie. Na ulotce Novynettu pisze co innego- jeśli przechodzi się z innych tabletek na te, należy zacząć je przyjmować "następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki z substancją czynną poprzedniego produktu antykoncepcyjnego, najpóźniej w pierwszym dniu po przerwie w stosowaniu poprzedniego produktu lub po przyjęciu ostatniej tabletki placebo". Czy dobrze rozumiem, że wg ulotki nowe tabletki powinnam przyjąć po 7 dniowej przerwie, w ten dzień co zawsze zaczynałam brać nowe opakowanie? Dzisiaj dostałam krwawienie i nie wiem co robić, bo wg pani doktor to dzisiaj powinnam zacząć nowe tabletki. Co robić? Dzisiaj czy we wtorek, kiedy to zwykle zaczynałam nowe opakowanie?
Harmonet ma taką samą ilość ethinylestradiolum co Novynette (0,020 mg).

Możesz:
* zacząć brać pigułki po przerwie 7 dniowej
* pierwszą pigułkę wziąć w pierwszym dniu krwawienia (tego z przerwy 7 dniowej)
* nie robić przerwy, tylko dzień po zakończeniu brania Harmonetu, rozpocząć przyjmowanie Novynette.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-01, 22:56   #1799
olcia_8715
Raczkowanie

GG do olcia_8715

Cześć dziewczyny. Mam nadzieje ze mi pomozecie. Ginekolog przeisala mi tabletki Yaz. Dzisiaj je kupilam i juz wpadka- zamiast srodowej wzielam w sumie sobotnia- jak teraz przykleilam naklejke...aj szkoda gadac...dodam ze mialam przerwe z tabletkami, dostalam teraz miesiaczke i zaczelam wlasnie brac Yaz..nie chodzi mi o ciaze tylko czy dalej normalnie brac tabletki? czy przez nastepne dni brac te ktore przeskoczylam..bo potem wszystko sie poplacze...niby czytalam ze moge jutro wziac srodowa bo niby niczym sie nie roznia ale chcialabym was jeszcze o to zapytac.

Edytowane przez olcia_8715
Czas edycji: 2010-12-01 o 23:28
olcia_8715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 20:30   #1800
Annno
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez giraffe Pokaż wiadomość
Pozatym minimum pierwsze 3 opakowania, należy zażywać przez 21dni+ 7 dni przerwy - i tak minimum do 4 opakowania - zeby organizm przystosowałam się do tabletek (bo z początku mogą wytąpić plamienie, ewentualnie jakieś skutki uboczne, przy źle dobranych tabletkach)
przejrzałam forum, jeśli niezbyt uważnie i się powtarzam to przepraszam
ale mam takie pytanie po jakim czasie stosowania tabletek są one skuteczne? czy trzeba czekać aż organizm się przystosuje, te kilka opakowań, czy szybciej działają?
( tzn pierwsze w życiu, załóżmy że zacznę brać- bo się zastanawiam- oczywiście o wszystko wypytam lekarza, ale i od Was chciałam się dowiedzieć
Annno jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości