|
|
#1771 |
|
BAN stały
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Ciekawy temat... Już od jakiegoś czasu myślę o tabletkach i mam wątpliwości ciągle... Koleżanka miała przepisane po wnikliwych badanach odpowiednie dla siebie a jednak zrezygnowała... Inna bierze Midianę i zachwycona, że super, nie ma skutków ubocznych. A ja się waham i waham.. Nie wiem- mam jakieś wątpliwości. Najchętniej bym załozyła wkładke, ale nie rodziłam i to raczej niepolecane... Ech ;/
|
|
|
|
#1772 |
|
Raczkowanie
|
Wiatm,
mam pytanie czy lekarz przepisujac wam tabletki anty wymagal jakis badan czy poprostu przepisal to co mu sie podobalo? |
|
|
|
#1773 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1774 |
|
Konto usunięte
|
Witam
![]() Biorę pierwsze opakowanie tabletek, za kilka dni je kończę (ostatni tydzien wg blistra) Wczoraj miałam spore rewolucje żołądkowe, wystąpily wymioty około 4 i pół godziny po tym jak wzięłam tabletkę. Balam się, że nie zdążyla się wchłonąć pomimo że minęło trochę ponad 4 godz. więc wziełam na wszelki wypadek kolejną. Czy zrobilam dobrze?I czy w tym przypadku powinnam zrobić 7dniową przerwę po skonczeniu opakowania czy rozpocząć kolejne od razu? Pozdrawiam
Edytowane przez 0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 Czas edycji: 2010-11-01 o 14:47 |
|
|
|
#1775 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;2299031 4]Witam
![]() Biorę pierwsze opakowanie tabletek, za kilka dni je kończę (ostatni tydzien wg blistra) Wczoraj miałam spore rewolucje żołądkowe, wystąpily wymioty około 4 i pół godziny po tym jak wzięłam tabletkę. Balam się, że nie zdążyla się wchłonąć pomimo że minęło trochę ponad 4 godz. więc wziełam na wszelki wypadek kolejną. Czy zrobilam dobrze?I czy w tym przypadku powinnam zrobić 7dniową przerwę po skonczeniu opakowania czy rozpocząć kolejne od razu? Pozdrawiam [/QUOTE]nie zrobiłaś dobrze, bo niepotrzebnie wzięłaś kolejną. bierz tabletki do końca, 7 dni przerwy i następny blister po przerwie (zaczniesz opakowanie dzień wcześniej niż zwykle z racji braku tej dodatkowo wziętej tabletki). |
|
|
|
#1776 |
|
Konto usunięte
|
Mam pytanie do MODÓW- może by utworzyć wątek o zalecanych badaniach w trakcie (jak i przed) brania tabletek i go przykleić ?
|
|
|
|
#1777 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1778 |
|
Zakorzenienie
|
No więc miałam próbną z matmy i stres mnie żeżarł i wczoraj co?... Zapomniałam tabletki.
![]() Biorę tabletki od 5 miesięcy, 28 października dostałam okres, 30 października uprawiałam seks, a w niedziele rozpoczęłam nowy listek, wzięłam tabletkę, w poniedziałek również, ale we wtorek już zapomniałam i dzisiaj ją szybko przyjęłam. Minęło ok. 15 godzin spóźnienia. Mogło się coś wydarzyć?
|
#1779 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mam pytanie czy ktoś stosuje tabletki "Naraya", wczoraj wzięłam swoją pierwszą tabletke, a dziś strasznie źle się czuje (bóle głowy, brzucha), macie może jakieś spostrzeżenia odnośnie tych pigułek? Pozdrawiam
![]() ![]()
|
|
|
|
#1780 |
|
Raczkowanie
|
Cola_Ola, skuteczność tabletek nie działa wstecz, wiec skoro wtorkową tabletkę przyjęłaś z 15 h opóźnieniem, to dopiero od tego momentu skuteczność będzie zaburzona.
|
|
|
|
#1781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1782 |
|
Zadomowienie
|
Pod warunkiem, że nie jest to 1wszy tydzien brania pigułek. Przy zapomnieniu pigułki w 1wszym tygodniu wszystkie stosunki z przerwy stają się automatycznie niezabezpieczone.
|
|
|
|
#1783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jest to trzecia tabletka w pierwszym tyg. Eh, no cóż, bedzie niepwenośc.
|
|
#1784 |
|
Raczkowanie
|
W pierwszym poście tego wątku napisano,że witamina C bądź leki przeciwgorączkowe mogą osłabić działanie tabletek, a w ulotce na temat brania leków nic takiego nie ma więc jak to jest osłabia to działanie czy nie? Bo teraz mam klina, zwykle okres miałam mieć w niedzielę na wieczór a do tej pory nie dostałam a brałam witaminę C raz dziennie i bylam przeziębiona i brałam również gripexy. Napiszcie czy jest jakiś % szans zebym zaszła w ciążę. Zaznaczę,że gdy brałam te leki na grypę partner nie kończył we mnie dopiero tydzień po zaprzestaniu brania leków nastąpił pierwszy stosunek.
|
|
|
|
#1785 |
|
Zadomowienie
|
Chciałabym przesunąć sobie krwawienie.
Obecnie ostatnia tabletkę biorę w poniedziałek, a krwawienie występuje w czwartek. Chciałabym aby występowało w poniedziałek, czy w tym celu mam skrócić sobie przerwę w przyjmowaniu tabletek o 4 dni, tzn rozpocząć kolejne opakowanie nie we wtorek lecz w piątek? Czy będę w ten sposób nadal zabezpieczona całkowicie?
|
|
#1786 |
|
Wtajemniczenie
|
Musisz pokombinować, ja bym zrobiła tak jak mówisz, czyli skróciła przerwę albo dobrałabym 4 tabletki więcej z nowego blistra. Sama niedawno pytałam o to mojego ginekologa i powiedział że niestety tak precyzyjnie wyliczyc się tego nie da.
|
|
|
|
#1787 |
|
Zadomowienie
|
wolałabym chyba skrócić przerwę, tylko czy wtedy ochrona antykoncepcyjna zostanie zachowana?
|
|
#1788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1789 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje.
Na mojej ulotce niestety nie było o tym informacji
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1790 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1791 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny !
Ja też mam pytanie, bo widzę, że jest tu wiele bardzo dobrze poinformowanych kobiet trochę głupie wprawdzie, ale jak tak czytam to forum i pytania niektórych to stwierdziłam, że jednak się upewnię czy dobrze rozumuję a tabletki dopiero zaczynam brać i wiadomo jak to jest na początku - człowiek nie wie wszystkiego (mimo, że przeczytałam ulotkę bardzo dokładnie kilka razy). Poza tym jak się wypowie ktoś bardziej doświadczony to odrazu człowiek nabiera jakiejś pewności i upewnia się, czy myślał dobrze czy nie |
|
|
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1793 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź
no bo właśnie dostałam okres koło 19:00 a tabletki zaczęłam brać następnego dnia o 6:00 więc stwierdziłam, że wszystko jest ok ale tak na wszelki wypadek wolałam się upewnić. Dziękuję |
|
|
|
#1794 |
|
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno pytanie: jak już wspomniałam biorę tabletki o 6:00. Ale chciałabym przesunąć godzinę ich przyjmowania na 7:30. Myślicie czy będzie jakaś różnica jak jutro np. wezmę tabletkę o 7:00 a pojutrze o 7:30 i już potem każdego dnia będę brała o tej 7:30 czy poprostu odrazu od jutra brać o 7:30... Nie wiem czy miałoby to jakieś znaczenie. I czy fakt, że to pierwszy tydzień przyjmowania tabletek ma znaczenie ?
|
|
|
|
#1795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1796 |
|
Przyczajenie
|
Cieszę się, że potwierdziłaś moje myślenie
dopiero zaczęłam brać tabletki i czasem przychodzą mi do głowy dziwne pytania dobrze, że jest się kogo poradzić - dziękuje
|
|
|
|
#1797 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie. Byłam wczoraj u ginekologa i zmieniłam tabletki z Harmonetu na Novynette. Pani doktor powiedziała mi, żebym zaczęła przyjmować nowe tabletki w dniu, w którym dostanę krwawienie. Na ulotce Novynettu pisze co innego- jeśli przechodzi się z innych tabletek na te, należy zacząć je przyjmować "następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki z substancją czynną poprzedniego produktu antykoncepcyjnego, najpóźniej w pierwszym dniu po przerwie w stosowaniu poprzedniego produktu lub po przyjęciu ostatniej tabletki placebo". Czy dobrze rozumiem, że wg ulotki nowe tabletki powinnam przyjąć po 7 dniowej przerwie, w ten dzień co zawsze zaczynałam brać nowe opakowanie? Dzisiaj dostałam krwawienie i nie wiem co robić, bo wg pani doktor to dzisiaj powinnam zacząć nowe tabletki. Co robić? Dzisiaj czy we wtorek, kiedy to zwykle zaczynałam nowe opakowanie?
|
|
|
|
#1798 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz: * zacząć brać pigułki po przerwie 7 dniowej * pierwszą pigułkę wziąć w pierwszym dniu krwawienia (tego z przerwy 7 dniowej) * nie robić przerwy, tylko dzień po zakończeniu brania Harmonetu, rozpocząć przyjmowanie Novynette. |
|
|
|
|
#1799 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny. Mam nadzieje ze mi pomozecie. Ginekolog przeisala mi tabletki Yaz. Dzisiaj je kupilam i juz wpadka- zamiast srodowej wzielam w sumie sobotnia- jak teraz przykleilam naklejke...aj szkoda gadac...dodam ze mialam przerwe z tabletkami, dostalam teraz miesiaczke i zaczelam wlasnie brac Yaz..nie chodzi mi o ciaze tylko czy dalej normalnie brac tabletki? czy przez nastepne dni brac te ktore przeskoczylam..bo potem wszystko sie poplacze...niby czytalam ze moge jutro wziac srodowa bo niby niczym sie nie roznia ale chcialabym was jeszcze o to zapytac.
Edytowane przez olcia_8715 Czas edycji: 2010-12-01 o 23:28 |
|
|
|
#1800 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ale mam takie pytanie po jakim czasie stosowania tabletek są one skuteczne? czy trzeba czekać aż organizm się przystosuje, te kilka opakowań, czy szybciej działają?( tzn pierwsze w życiu, załóżmy że zacznę brać- bo się zastanawiam- oczywiście o wszystko wypytam lekarza, ale i od Was chciałam się dowiedzieć
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.

po jakim czasie stosowania tabletek są one skuteczne? czy trzeba czekać aż organizm się przystosuje, te kilka opakowań, czy szybciej działają?