Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-26, 23:05   #1771
201604130936
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam czy gość który to napisał w ogóle myśli. Bo rzeczywiście fakt że kobieta nie chce się odciąć od kata i funduje swoim dzieciom patologię jest godny podziwu, nie ma co...
To jest to slynne ukazanie "bohaterskiej postawy rodziny"
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 23:07   #1772
skazana_na_bluesa
.

czyj facet pisze o kontenerze gumek i grach na plejaka? :P
mam podejrzenia, ale nie będę pisać publicznie

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 23:37   #1773
coffee
and cigarettes

Cytat:
Ja się zastanawiam czy gość który to napisał w ogóle myśli. Bo rzeczywiście fakt że kobieta nie chce się odciąć od kata i funduje swoim dzieciom patologię jest godny podziwu, nie ma co...
No. Kilka razy miałam podobne odczucia, gdy czytałam opis. Np. w przypadku, który cytowałam wcześniej, a brzmiało to tak, jakby wolontariuszka była pełna podziwu, że kobieta kradnie drzewo z lasu (bo nie było wyjaśnione, że może zbierać, po prostu "pierwszy raz widzę kobietę, która w ramach oszczędności bierze sobie drewno z lasu").
Czy wolontariusze nie wpadną na to, by zorganizować rodzinom jakieś spotkanie z prawnikiem/notariuszem/psychologiem/lekarzem, a są w stanie napisać tylko "pani Ania nie ma alimentów, bo tata nie płaci/pani Kasia nie może iść do pracy, bo ma nadciśnienie/pani Zosia nie ma mieszkania, bo mąż alkoholik ją wyrzucił/pani Asia musi opłacać długi hazardowe w wysokości 50 tys. zmarłego dwa miesiące temu męża"...?
Naprawdę jestem w stanie zrozumieć, że nie każdy wie, że można zrobić coś inaczej, rozbić raty, leczyć się inaczej... Ale wolontariusze powinni mieć wiedzę, by rzeczywiście próbować pomóc. Bo te perfumy czy nawet gorzka czekolada nic nie zmieni. Chwila zapomnienia o obecnej sytuacji i tyle.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 23:45   #1774
WhiteCherry
Zakorzenienie

ruszyła też akcja 'Paczka seniora'
http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...-tez-moze.html
Stary 2014-11-26, 23:45   #1775
a34
Zakorzenienie

Po prostu organizatorzy poszli w ilość a nie w jakość. Chcą co roku pomagać 646829 rodzinom i najlepiej co roku większej ilości, więc biorą wolontariuszy o dobrych serduszkach, z którymi tajemniczy ktoś porozmawia przez kilka godzin, tajemnicze kilka osób sprawdzi opisy, a efekty są, jakie są.
Oczywiście na pewno nie znaleźliby takiej ilości profesjonalistów chcących chodzić do domów i odsiewać roszczeniowców, ale może warto byłoby więc nieco wyhamować?
Oczywiście tak się nie stanie, bo nie może się okazać, że nagle nie było paczek o wartości 6482000zł dla 15982 rodzin no i klapa, bo co to za akcja, która nie pomaga wszystkim
Stary 2014-11-27, 00:35   #1776
Madame Lockheart
Raczkowanie

Kurde, bardzo często, czytając te opisy, stają mi przed oczami obrazki z tego fascynującego i znanego bloga:
http://margineszycia.blogspot.com/
Tam głównie o patologiach, ale i o wyuczonej, pokoleniowej bezradności.
Stary 2014-11-27, 02:17   #1777
hebanowe noce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Pani Jola (47 l.) i pan Adam (48 l.) wychowują czwórkę dzieci: Anetę (19 l.), Martę (14 l.), Kornelię (11 l.) oraz Olę (8 l.)
Rodzina znalazła się w trudnej sytuacji 19 lat temu, kiedy urodziła się Aneta. U Anety stwierdzono dziecięce porażenie mózgowo-mchowe.

mchowe? A co to znaczy?

Pierwsze dziecko chore, dobrze, że kolejne 3 się udały....
Uważam, że pod tym względem jesteście niesprawiedliwe. Porażenie mózgowe nie jest chorobą genetyczną. Dość często wynika z przebiegu porodu i błędów lekarskich w trakcie porodu, niedopatrzenia.
Nie jestem zwolennikiem dzieciorobów, ale błagam, pamiętajmy, że za x lat tem młodsze dzieci byc może zajmą się tym najstarszym - chorym.

hebanowe noce jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-27, 02:21   #1778
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hebanowe noce Pokaż wiadomość
Uważam, że pod tym względem jesteście niesprawiedliwe. Porażenie mózgowe nie jest chorobą genetyczną. Dość często wynika z przebiegu porodu i błędów lekarskich w trakcie porodu, niedopatrzenia.
Nie jestem zwolennikiem dzieciorobów, ale błagam, pamiętajmy, że za x lat tem młodsze dzieci byc może zajmą się tym najstarszym - chorym.
Super perspektywa dla tych dzieci
Stary 2014-11-27, 04:36   #1779
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Proszę, uwierz, że osobiście jestem jak najdalsza od zaglądania komuś do łóżka i dyktowania, ile kto ma mieć dzieci. To prywatna sprawa każdego.
Ale nie można powoływać ich na świat pod hasłem: "młodsze dzieci zajmą się najstarszym-chorym". Te młodsze dzieci też kiedyś dorosną, zapragną założyć własne rodziny, pójść własną drogą.
Chyba nie chciałabym, żeby moje życie teraz i w przyszlości było związane z życiem mojego brata/siostry a wszystkie moje plany podporządkowane opiece nad tym bratem/siostrą. Zresztą jest wiele pozycji fachowych traktujących o takiej sytuacji rodzinnej. Poczytaj, sama się przekonaj.

Tu naprawdę nie chodzi o to, że ktoś jest "winny", bo choroba/niepełnosprawność nie jest przecież niczyją winą i nikt na nią nie zasługuje. Nie twierdzę (prosze dobrze zrozumieć), że dziecko niepełnosprawne/chore nie powinno mieć rodzeństwa. Kwestia tylko, w jakim celu powołuje się do życia braci/siostry tego dziecka. Nie wolno zakładać, że tylko po to, by chore dziecko miało na przyszlość opiekę.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 06:13   #1780
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
No błagam
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 07:51   #1781
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Jak widzę kto w moim rodzinnym mieście organizuje SzP, to są to osoby mocno związane z kościołem. Jest to środowisko nie akceptujące rozwodów, bo małżeństwo to "na dobre i na złe", bo trzeba wybaczać... Może stąd takie poglądy.

Cytat:
Dyskusja o tym samym jest kilka stron wcześniej. Płodzenie dzieci w celu zapewnienia opieki starszemu jest nie fair wobec niego. I co innego mieć dziecko niepełnosprawne i drugie, gdy są pieniądze. A co innego jak już przy pierwszym są problemy finansowe i do tego rodzą się 3 kolejne.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-27, 08:13   #1782
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nie myśli. A ten kto sprawdzał ten opis jest jeszcze jest jeszcze mniej myślącą istotą.
Stary 2014-11-27, 09:46   #1783
Dotka90
Zakorzenienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4910418 3]Mnie sam wiek (w sensie, że podeszły) też jakoś specjalnie nie rusza. Jeżeli ktoś ma np. dwie córki i one tego kogoś olewają ciepłym moczem, to cóż - oto żniwa jego życia. Coś musiało to spowodować.
Choroba, wypadek, nieszczęście, OK. Czy bycie dzieckiem źle urodzonym, to tak. Ale sama starość w nędzy ? Cóż. Oczywiście pomóc takim ludziom trzeba w ramach socjalnej opieki , ale jakoś mi serduszka nie rozdziera i nie szlocham czytając historie starych ludzi, którym rozpadają się krzesła czy psują lodówki, a dzieci tychże mają to głęboko w nosie.[/QUOTE]

Nie zgodzę się z tym.
Znam w najbliższj rodzinie sytuację, gdy syn mieszkający obok starszych rodziców (80l.) nie pomagał im WCALE. Jak umarła matka i ojciec został sam, to syn nie robił kompletnie nic, nawet mu miski zupy nie zaniósł.
Ojciec wykupił obiady w pobliskim przedszkolu i tam jeździł + w weekendy opiekowała się nim córka mieszkająca 30km od niego.
I nie mogę powiedzieć, że to 'żniwa jego życia', bo nic kompletnie synowi nie zrobił. O przepraszam, dom mu wybudował, faktycznie naganne.

I szczerze? Jak rozmawiam ze znajomymi to praktycznie KAŻDY ma w rodzinie podobną sytuację, że jedno z dzieci się nie poczuwa i dziadkami opiekuje się tylko drugie dziecko.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 09:55   #1784
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się z tym.
Znam w najbliższj rodzinie sytuację, gdy syn mieszkający obok starszych rodziców (80l.) nie pomagał im WCALE. Jak umarła matka i ojciec został sam, to syn nie robił kompletnie nic, nawet mu miski zupy nie zaniósł.
Ojciec wykupił obiady w pobliskim przedszkolu i tam jeździł + w weekendy opiekowała się nim córka mieszkająca 30km od niego.
I nie mogę powiedzieć, że to 'żniwa jego życia', bo nic kompletnie synowi nie zrobił. O przepraszam, dom mu wybudował, faktycznie naganne.

I szczerze? Jak rozmawiam ze znajomymi to praktycznie KAŻDY ma w rodzinie podobną sytuację, że jedno z dzieci się nie poczuwa i dziadkami opiekuje się tylko drugie dziecko.
tez znam taka sytuacje. daltego dolaczylam do paczki dla seniora.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 10:00   #1785
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Hm, mimo że uczestniczę w paczce robionej dla starszych osób to mam podobne podejrzenia - te patologiczne nastolatki się nie wzięły znikąd. Osobom z rodzin patologicznych zawsze kibicowałam w wychodzeniu na prostą i pierwszą rzeczą jaką musiały zrobić to odciąć się od rodziny. Płodni tatusiowie alkoholicy w wieku lat 50-60 przestają rozrabiać i stają się często potulni jak baranki, bo zdrowie i siły nie te Ci ludzie się zestarzeją szybciej niż myślimy i będzie potrzeba mnóstwo DPS-ów z pieniędzy podatników.

Aczkolwiek wiele osób właśnie z tego pokolenia to osoby które pamiętają bardzo ciężkie czasy, straciły na zmianie systemu i kompletnie nie dają rady w dzisiejszym świecie. Widzę po mojej babci, nie wyobrażam sobie jej samej (w sensie poradzenia sobie, zakupów, formalności) oraz opłacania z marnej emerytury czynszu i rachunków w bloku. Nie chcę wiedzieć ile zostałoby na jedzenie oraz leki.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 10:40   #1786
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Hm, mimo że uczestniczę w paczce robionej dla starszych osób to mam podobne podejrzenia - te patologiczne nastolatki się nie wzięły znikąd. Osobom z rodzin patologicznych zawsze kibicowałam w wychodzeniu na prostą i pierwszą rzeczą jaką musiały zrobić to odciąć się od rodziny. Płodni tatusiowie alkoholicy w wieku lat 50-60 przestają rozrabiać i stają się często potulni jak baranki, bo zdrowie i siły nie te Ci ludzie się zestarzeją szybciej niż myślimy i będzie potrzeba mnóstwo DPS-ów z pieniędzy podatników.

Aczkolwiek wiele osób właśnie z tego pokolenia to osoby które pamiętają bardzo ciężkie czasy, straciły na zmianie systemu i kompletnie nie dają rady w dzisiejszym świecie. Widzę po mojej babci, nie wyobrażam sobie jej samej (w sensie poradzenia sobie, zakupów, formalności) oraz opłacania z marnej emerytury czynszu i rachunków w bloku. Nie chcę wiedzieć ile zostałoby na jedzenie oraz leki.
zgadzam się w 100%.
Podejrzewam, że za 10-15 lat mnóstwo tych płodnych rodziców to będą niezaradne staruszki i wtedy raczej tak chętnie pomagać nie będę, ale TERAZ biorę udział w dwóch wizażowych paczkach dla seniorów i obie panie mają emerytury na które sobie w życiu zapracowały. Nie ich wina, że są tak marne, że panie nie mają na podstawowe potrzeby a ich "marzeniami" paczkowymi są książka i owoce.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 12:36   #1787
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się z tym.

Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.
Też mam w rodzinie przykład kobiety, która całe życie nie pracowała, no, może z pięć lat przepracowała, leniwa była jak jasny gwint, myślała wyłącznie o sobie, swoje dziecko i jego los miała centralnie w nosie, wypuściła je w świat z plecakiem i słowami - radź sobie.
Teraz starość zagląda w oczy i ojeju, jaka sie zrobiła rodzinna. Ona mieszkać chce z synem i jego rodziną. Oczywiście dalej do pracy nie uśmiecha jej się iść, bo ona jest stworzona do wyższych celów.
Naprawdę mamy wystarczająco dużo czasu w życiu żeby pomyśleć o starości, o jej zabezpieczeniu zarówno finansowym jak i pod względem relacji z ludźmi. Jeżeli ktoś tego nie robi, no to zbiera potem żniwa swojej bezmyślności. Współczuję tylko takim osobom pod tym względem, że tak długo żyją (o ile tak jest) i się męczą.
EOT.

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
No dokładnie.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 12:58   #1788
Dotka90
Zakorzenienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4911066 4]Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.[/QUOTE]

Ale się zdarzają i w tej sytuacji dokładnie tak jest.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 12:59   #1789
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Pod Warszawą, czy w Warszawie i gość zarabia gorzej ode mnie? Nie chcę mi się coś za bardzo wierzyć.
W Warszawie masa ludzi pracuje za minimalną krajową.
Niektórzy z Radomia czy Łodzi przyjeżdżają żeby za pełen etat dostać te 1260zł.

Mój mąż ma na umowie nawet mniej niż minimalna krajowa. Reszta pensji to "premia uznaniowa" zależna od humoru szefa. Specjalista w wąskiej działce c ponad 10letnim doświadczeniem na tym stanowisku.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-27, 13:04   #1790
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
W Warszawie masa ludzi pracuje za minimalną krajową.
Niektórzy z Radomia czy Łodzi przyjeżdżają żeby za pełen etat dostać te 1260zł.

Mój mąż ma na umowie nawet mniej niż minimalna krajowa. Reszta pensji to "premia uznaniowa" zależna od humoru szefa. Specjalista w wąskiej działce c ponad 10letnim doświadczeniem na tym stanowisku.
Brzydko zabrzmi, ale się nieco pocieszyłam.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 13:04   #1791
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

"Rodzina ma postawiony dom w stanie surowym, płytki do łazienki dostali, aby się wprowadzić na parter (jeden pokój + łazienka) potrzebują ocieplić i wykończyć tą cześć domu, potrzebują płyt re gipsowych ( około 100m^2), kleju, styropianu(5 paczek, do ocieplenia pomieszczenie wewnątrz domu), życie na tak małym metrażu bez łazienki jest ciężkie, a co dopiero jak pojawi się niemowlę."
Ocieplanie od wewnątrz nowego domu??
Stary 2014-11-27, 13:05   #1792
201803290936
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4911066 4]Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.
(...)[/QUOTE]

Coś w tym jest. Niestety.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 13:26   #1793
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Hmm może się mylę, ale nie ma takiej choroby?
Istnieją wady serca typu niedomykalność zastawki mitralnej, ale zastanawia mnie to, czy taka wada może uniemożliwić pracę?
W liceum miałam kolegę który miał wszczepiony rozrusznik.
I żył prawie normalnie. Chodził na wf (były osobne zajęcia dla osób które nie mogły określonych ćwiczeń wykonywać). Jedyne czego nie robił, to nie jeździł metrem w godzinach szczytu.
Stary 2014-11-27, 13:31   #1794
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Jedyne czego nie robił, to nie jeździł metrem w godzinach szczytu.
Dlaczego ?
jerr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-27, 13:45   #1795
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ruszyła też akcja 'Paczka seniora'
http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...-tez-moze.html
Ogólnie nie mam nic przeciwko pomaganiu seniorom, ale opis ze strony nie brzmi zachęcająco:
"[...] Problem wykluczenia społecznego seniorów jest zauważany coraz częściej – w każdym większym mieście pojawiają się specjalne programy dedykowane osobom starszym. Zniżki w kawiarniach, specjalne oferty w kinie – to tylko niektóre propozycje, które jednak docierają do tych seniorów, którzy czują się nieco swobodniej w społeczeństwie, a problem wykluczenia dotyczy ich w mniejszym stopniu.[...]
Kino? Kawiarnia? jak ich na owoce i czekoladę nie stać.

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
Dlaczego ?
To było wieki temu, ale jeśli dobrze pamiętam to chodziło o ten niesamowity tłok, kiedy człowiek leży na człowieku i powietrza w wagonie mało.
Stary 2014-11-27, 14:13   #1796
201604301943
Konto usunięte

Dzieci trzeba wyrywać z patologii. Ale SzP absolutnie tego nie robi.
Stary 2014-11-27, 14:18   #1797
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Dzieci trzeba wyrywać z patologii. Ale SzP absolutnie tego nie robi.
Ja jestem za świadomością,więc wyrwij sama siebie od siebie zanim napiszesz takie głupoty.Wiesz co to miłość dziecka do rodzica?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-27, 14:41   #1798
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
Ja jestem za świadomością,więc wyrwij sama siebie od siebie zanim napiszesz takie głupoty.Wiesz co to miłość dziecka do rodzica?
Możesz wyjaśnić obszerniej?
Wiem jakie są dzieci z patologicznej rodziny i na tym bazuję.

Edytowane przez 201604301943
Czas edycji: 2014-11-27 o 14:42
Stary 2014-11-27, 14:44   #1799
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Wiem co to jest dziecko wyrwane z patologicznej rodziny i jakie jest. Wystarczy mi.
Dziecko kocha swojego rodzica,bo nie zna innego wzorca,a dalej jest cenzura....
Stary 2014-11-27, 14:51   #1800
Luba
Zakorzenienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4911066 4]Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.
Też mam w rodzinie przykład kobiety, która całe życie nie pracowała, no, może z pięć lat przepracowała, leniwa była jak jasny gwint, myślała wyłącznie o sobie, swoje dziecko i jego los miała centralnie w nosie, wypuściła je w świat z plecakiem i słowami - radź sobie.
Teraz starość zagląda w oczy i ojeju, jaka sie zrobiła rodzinna. Ona mieszkać chce z synem i jego rodziną. Oczywiście dalej do pracy nie uśmiecha jej się iść, bo ona jest stworzona do wyższych celów.
Naprawdę mamy wystarczająco dużo czasu w życiu żeby pomyśleć o starości, o jej zabezpieczeniu zarówno finansowym jak i pod względem relacji z ludźmi. Jeżeli ktoś tego nie robi, no to zbiera potem żniwa swojej bezmyślności. Współczuję tylko takim osobom pod tym względem, że tak długo żyją (o ile tak jest) i się męczą.
EOT.[COLOR="Silver"]
[/QUOTE]

Tyle tylko, ze dzisiejsi 80latkowie pracujacy prawie cale zycie w np PGRach mysleli, ze maja zapewniona godna starosc. Nie podejrzewali, ze ustroj sie zawali, ze beda, excusez le mot, go..niana emeryture mieli.
Nie mozna do nich przykladac miary czasow obecnych i mowic im, ze mogli oszczedzac na starosc itd. A dzieci raz sie zajma matka raz nie, i wychowanie tez kiedys bylo inne, tak sie placze, ze obecni rodzice na dzieci dmuchaja, a kiedys tak nie bylo. No nie bylo i obecne pokolenie 80latkow zbiera tego plon. Dzieci maja do nich pretensje, nawet jesli rodzina byla taka jak wiekszosc w tamtych czasach.

Poza tym, nie kazdy ma dzieci i ludzi z takimi problemami bedzie przybywalo, bo coraz wiecej ludzi rezygnuje z rozmnazania sie.
Poza tym ludzie wyjezdzaja ze swoich miejscowosci, ba, z kraju wyjezdzaja, wiec i na rodzine coraz mniej mozna bedzie liczyc.
Tak ze przygotujcie sie, ze tych starszych, samotnych bedzie coraz wiecej, ba, mimo wszelkich przygotowan i nam sie moze zdarzyc, ze na starosc bedziemy czekac na SZP. Bo wszytsko moze sie przydarzyc.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości