|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1771 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
|
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
.
|
czyj facet pisze o kontenerze gumek i grach na plejaka? :P
mam podejrzenia, ale nie będę pisać publicznie ![]()
#1773 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Czy wolontariusze nie wpadną na to, by zorganizować rodzinom jakieś spotkanie z prawnikiem/notariuszem/psychologiem/lekarzem, a są w stanie napisać tylko "pani Ania nie ma alimentów, bo tata nie płaci/pani Kasia nie może iść do pracy, bo ma nadciśnienie/pani Zosia nie ma mieszkania, bo mąż alkoholik ją wyrzucił/pani Asia musi opłacać długi hazardowe w wysokości 50 tys. zmarłego dwa miesiące temu męża"...? Naprawdę jestem w stanie zrozumieć, że nie każdy wie, że można zrobić coś inaczej, rozbić raty, leczyć się inaczej... Ale wolontariusze powinni mieć wiedzę, by rzeczywiście próbować pomóc. Bo te perfumy czy nawet gorzka czekolada nic nie zmieni. Chwila zapomnienia o obecnej sytuacji i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1774 |
Zakorzenienie
|
ruszyła też akcja 'Paczka seniora'
![]() http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...-tez-moze.html
#1775 |
Zakorzenienie
|
Po prostu organizatorzy poszli w ilość a nie w jakość. Chcą co roku pomagać 646829 rodzinom i najlepiej co roku większej ilości, więc biorą wolontariuszy o dobrych serduszkach, z którymi tajemniczy ktoś porozmawia przez kilka godzin, tajemnicze kilka osób sprawdzi opisy, a efekty są, jakie są.
Oczywiście na pewno nie znaleźliby takiej ilości profesjonalistów chcących chodzić do domów i odsiewać roszczeniowców, ale może warto byłoby więc nieco wyhamować? Oczywiście tak się nie stanie, bo nie może się okazać, że nagle nie było paczek o wartości 6482000zł dla 15982 rodzin no i klapa, bo co to za akcja, która nie pomaga wszystkim ![]()
#1776 |
Raczkowanie
|
Kurde, bardzo często, czytając te opisy, stają mi przed oczami obrazki z tego fascynującego i znanego bloga:
http://margineszycia.blogspot.com/ Tam głównie o patologiach, ale i o wyuczonej, pokoleniowej bezradności.
#1777 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jestem zwolennikiem dzieciorobów, ale błagam, pamiętajmy, że za x lat tem młodsze dzieci byc może zajmą się tym najstarszym - chorym.
![]() |
#1778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1779 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale nie można powoływać ich na świat pod hasłem: "młodsze dzieci zajmą się najstarszym-chorym". Te młodsze dzieci też kiedyś dorosną, zapragną założyć własne rodziny, pójść własną drogą. Chyba nie chciałabym, żeby moje życie teraz i w przyszlości było związane z życiem mojego brata/siostry a wszystkie moje plany podporządkowane opiece nad tym bratem/siostrą. Zresztą jest wiele pozycji fachowych traktujących o takiej sytuacji rodzinnej. Poczytaj, sama się przekonaj. Tu naprawdę nie chodzi o to, że ktoś jest "winny", bo choroba/niepełnosprawność nie jest przecież niczyją winą i nikt na nią nie zasługuje. Nie twierdzę (prosze dobrze zrozumieć), że dziecko niepełnosprawne/chore nie powinno mieć rodzeństwa. Kwestia tylko, w jakim celu powołuje się do życia braci/siostry tego dziecka. Nie wolno zakładać, że tylko po to, by chore dziecko miało na przyszlość opiekę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1780 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1781 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1782 |
wańka wstańka
|
Nie myśli. A ten kto sprawdzał ten opis jest jeszcze jest jeszcze mniej myślącą istotą.
#1783 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4910418 3]Mnie sam wiek (w sensie, że podeszły) też jakoś specjalnie nie rusza. Jeżeli ktoś ma np. dwie córki i one tego kogoś olewają ciepłym moczem, to cóż - oto żniwa jego życia. Coś musiało to spowodować.
Choroba, wypadek, nieszczęście, OK. Czy bycie dzieckiem źle urodzonym, to tak. Ale sama starość w nędzy ? Cóż. Oczywiście pomóc takim ludziom trzeba w ramach socjalnej opieki , ale jakoś mi serduszka nie rozdziera i nie szlocham czytając historie starych ludzi, którym rozpadają się krzesła czy psują lodówki, a dzieci tychże mają to głęboko w nosie.[/QUOTE] Nie zgodzę się z tym. Znam w najbliższj rodzinie sytuację, gdy syn mieszkający obok starszych rodziców (80l.) nie pomagał im WCALE. Jak umarła matka i ojciec został sam, to syn nie robił kompletnie nic, nawet mu miski zupy nie zaniósł. Ojciec wykupił obiady w pobliskim przedszkolu i tam jeździł + w weekendy opiekowała się nim córka mieszkająca 30km od niego. I nie mogę powiedzieć, że to 'żniwa jego życia', bo nic kompletnie synowi nie zrobił. O przepraszam, dom mu wybudował, faktycznie naganne. I szczerze? Jak rozmawiam ze znajomymi to praktycznie KAŻDY ma w rodzinie podobną sytuację, że jedno z dzieci się nie poczuwa i dziadkami opiekuje się tylko drugie dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
#1784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1785 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Hm, mimo że uczestniczę w paczce robionej dla starszych osób to mam podobne podejrzenia - te patologiczne nastolatki się nie wzięły znikąd. Osobom z rodzin patologicznych zawsze kibicowałam w wychodzeniu na prostą i pierwszą rzeczą jaką musiały zrobić to odciąć się od rodziny. Płodni tatusiowie alkoholicy w wieku lat 50-60 przestają rozrabiać i stają się często potulni jak baranki, bo zdrowie i siły nie te
![]() Aczkolwiek wiele osób właśnie z tego pokolenia to osoby które pamiętają bardzo ciężkie czasy, straciły na zmianie systemu i kompletnie nie dają rady w dzisiejszym świecie. Widzę po mojej babci, nie wyobrażam sobie jej samej (w sensie poradzenia sobie, zakupów, formalności) oraz opłacania z marnej emerytury czynszu i rachunków w bloku. Nie chcę wiedzieć ile zostałoby na jedzenie oraz leki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1786 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Podejrzewam, że za 10-15 lat mnóstwo tych płodnych rodziców to będą niezaradne staruszki i wtedy raczej tak chętnie pomagać nie będę, ale TERAZ biorę udział w dwóch wizażowych paczkach dla seniorów i obie panie mają emerytury na które sobie w życiu zapracowały. Nie ich wina, że są tak marne, że panie nie mają na podstawowe potrzeby a ich "marzeniami" paczkowymi są książka i owoce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1787 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Też mam w rodzinie przykład kobiety, która całe życie nie pracowała, no, może z pięć lat przepracowała, leniwa była jak jasny gwint, myślała wyłącznie o sobie, swoje dziecko i jego los miała centralnie w nosie, wypuściła je w świat z plecakiem i słowami - radź sobie. Teraz starość zagląda w oczy i ojeju, jaka sie zrobiła rodzinna. Ona mieszkać chce z synem i jego rodziną. Oczywiście dalej do pracy nie uśmiecha jej się iść, bo ona jest stworzona do wyższych celów. Naprawdę mamy wystarczająco dużo czasu w życiu żeby pomyśleć o starości, o jej zabezpieczeniu zarówno finansowym jak i pod względem relacji z ludźmi. Jeżeli ktoś tego nie robi, no to zbiera potem żniwa swojej bezmyślności. Współczuję tylko takim osobom pod tym względem, że tak długo żyją (o ile tak jest) i się męczą. EOT. ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1788 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4911066 4]Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.[/QUOTE]
Ale się zdarzają i w tej sytuacji dokładnie tak jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#1789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektórzy z Radomia czy Łodzi przyjeżdżają żeby za pełen etat dostać te 1260zł. Mój mąż ma na umowie nawet mniej niż minimalna krajowa. Reszta pensji to "premia uznaniowa" zależna od humoru szefa. Specjalista w wąskiej działce c ponad 10letnim doświadczeniem na tym stanowisku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1790 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1791 |
Zakorzenienie
|
"Rodzina ma postawiony dom w stanie surowym, płytki do łazienki dostali, aby się wprowadzić na parter (jeden pokój + łazienka) potrzebują ocieplić i wykończyć tą cześć domu, potrzebują płyt re gipsowych ( około 100m^2), kleju, styropianu(5 paczek, do ocieplenia pomieszczenie wewnątrz domu), życie na tak małym metrażu bez łazienki jest ciężkie, a co dopiero jak pojawi się niemowlę."
Ocieplanie od wewnątrz nowego domu?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1792 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4911066 4]Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.
(...)[/QUOTE] Coś w tym jest. Niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
#1793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I żył prawie normalnie. Chodził na wf (były osobne zajęcia dla osób które nie mogły określonych ćwiczeń wykonywać). Jedyne czego nie robił, to nie jeździł metrem w godzinach szczytu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1794 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"[...] Problem wykluczenia społecznego seniorów jest zauważany coraz częściej – w każdym większym mieście pojawiają się specjalne programy dedykowane osobom starszym. Zniżki w kawiarniach, specjalne oferty w kinie – to tylko niektóre propozycje, które jednak docierają do tych seniorów, którzy czują się nieco swobodniej w społeczeństwie, a problem wykluczenia dotyczy ich w mniejszym stopniu.[...] Kino? Kawiarnia? jak ich na owoce i czekoladę nie stać. To było wieki temu, ale jeśli dobrze pamiętam to chodziło o ten niesamowity tłok, kiedy człowiek leży na człowieku i powietrza w wagonie mało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Konto usunięte
|
Dzieci trzeba wyrywać z patologii. Ale SzP absolutnie tego nie robi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1797 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1798 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem jakie są dzieci z patologicznej rodziny i na tym bazuję. Edytowane przez 201604301943 Czas edycji: 2014-11-27 o 14:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1800 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4911066 4]Nie zamierzam się w tej sprawie przegadywać, moje zdanie jest takie, że na starość pracuje się całe życie. Nie uwierzę, że z ciepłego, pełnego ZDROWEJ miłości domu wychodzą ludzie, którzy potem mają rodziców w nosie. Jeżeli nawet, to zdarza się to ekstremalnie rzadko.
Też mam w rodzinie przykład kobiety, która całe życie nie pracowała, no, może z pięć lat przepracowała, leniwa była jak jasny gwint, myślała wyłącznie o sobie, swoje dziecko i jego los miała centralnie w nosie, wypuściła je w świat z plecakiem i słowami - radź sobie. Teraz starość zagląda w oczy i ojeju, jaka sie zrobiła rodzinna. Ona mieszkać chce z synem i jego rodziną. Oczywiście dalej do pracy nie uśmiecha jej się iść, bo ona jest stworzona do wyższych celów. Naprawdę mamy wystarczająco dużo czasu w życiu żeby pomyśleć o starości, o jej zabezpieczeniu zarówno finansowym jak i pod względem relacji z ludźmi. Jeżeli ktoś tego nie robi, no to zbiera potem żniwa swojej bezmyślności. Współczuję tylko takim osobom pod tym względem, że tak długo żyją (o ile tak jest) i się męczą. EOT.[COLOR="Silver"] [/QUOTE] Tyle tylko, ze dzisiejsi 80latkowie pracujacy prawie cale zycie w np PGRach mysleli, ze maja zapewniona godna starosc. Nie podejrzewali, ze ustroj sie zawali, ze beda, excusez le mot, go..niana emeryture mieli. Nie mozna do nich przykladac miary czasow obecnych i mowic im, ze mogli oszczedzac na starosc itd. A dzieci raz sie zajma matka raz nie, i wychowanie tez kiedys bylo inne, tak sie placze, ze obecni rodzice na dzieci dmuchaja, a kiedys tak nie bylo. No nie bylo i obecne pokolenie 80latkow zbiera tego plon. Dzieci maja do nich pretensje, nawet jesli rodzina byla taka jak wiekszosc w tamtych czasach. Poza tym, nie kazdy ma dzieci i ludzi z takimi problemami bedzie przybywalo, bo coraz wiecej ludzi rezygnuje z rozmnazania sie. Poza tym ludzie wyjezdzaja ze swoich miejscowosci, ba, z kraju wyjezdzaja, wiec i na rodzine coraz mniej mozna bedzie liczyc. Tak ze przygotujcie sie, ze tych starszych, samotnych bedzie coraz wiecej, ba, mimo wszelkich przygotowan i nam sie moze zdarzyc, ze na starosc bedziemy czekac na SZP. Bo wszytsko moze sie przydarzyc.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.