![]() |
#1801 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
A mi w poneidziałek pani zdjęła górny łuk i teraz nosze retainer (cały przezroczysty, choć jednak z bliska widoczny). Mam go nosić przez rok. Na początku się przeraziłam, bo inaczej sobie go wyobrażałam :P. Ale nie jest źle. Byłam juz w nim w szkole i prawie nikt nie zauważył, dopiero jak powiedziałam, ze cos mam na zębach ^^. Generalnie wszyscy mówią, że mam teraz ładne zęby a to najwazniejsze
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1802 |
Zakorzenienie
|
ano prostuja
![]() ![]() ![]() dzisiaj sadny dzien-zakladam luk podniebienny o 10:00 .zobaczymy jak sie z tym dodatkowym zelastwem w buzi zyje ![]() ![]() ![]() zycze milego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Zakorzenienie
|
eheh a ja jednak mam nadzieje z emoja ósemka obejdzie sie bez dłutowania, pilowania i wiercenia inaczej nie dam sobie wyrwac w listopadzie ostatniego zeba;P hehe
![]() oł maj gad ![]() ![]() Milego dzioneczka 'zelastwa' ![]() ![]()
#1804 |
Wtajemniczenie
|
Jutro mam wymiane łuków i nie wiem co mi orto teraz zapoda hmmm
![]() ![]() ![]()
#1805 |
Przyczajenie
|
SMV... widać zmiany... Jedynki poste... Bardzo ładnie...
Dopiero zaczynam swoją historię z aparatem - pomimo, że zabieram się za niego od lat... Moje osobiste odczucie, i wrażenia z wyrwania dwóch dolnych ósemek... Za pierwszym razem wyszłam od dentysty + chirurga + mężczyzny w jednej osobie po 50 minutach z mokrymi skarpetami. Było bardzo ciężko, bo dolna szczęka jest bardzo twarda, a ja jeszcze miałam zęby w dziąśle. Musiał przeciąć dziąsło, później zrobił dziurkę w zębie, żeby włożyć takie jakby dłuto do wypchania. Bardzo się męczył! Prawie na mnie leżał, a ja mimowolnie płakałam... ![]() Na druga mordownię byłam już psychicznie nastawiona. Też chirurg szczękowy, może rwanie trochę krócej, ale za to miałam wycinany kawalek kości. Efekty po identyczne, tylko od razu miałam antybiotyk, i jakoś przeżyłam. Mam nadzieję, że was nie przestraszyłam. Teraz szykuje się do kolejnej wizyty, może jakieś dodatkowe wyrywanie, ale jeszcze nie wiem. Zmieniam ortodontę, bo poprzedni dopóki zajmował się stałymi aparatami zachwalał je, a odkąd robi tylko ruchome twierdzi, że też mi pomogą. Niestety mam 27 lat i żeby cóż zmienić chce mieć stały. Zastanawiam się czy zacząć już teraz działać, czy poczekać do przyszłego roku - wrzesień 2008 ślub. Nie chcę wyglądać na zdjęciach jak Wampir albo stara babcia, a szczęka po wyrwaniu przednich zębów na 100% się nie zrośnie w 11 miesięcy. Co radzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1806 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie. Dwa dni temu miałam zakładany aparat na górę taki przezroczysty. Wczoraj i dzisiaj czuje sie tragicznie. Z pierscieni które są na szóstkach wystają takie metalowe końcówki które kaleczą mi język ale najgorsze jest to że szóstki i siódemki tak zwane siekacze wogóle sie nie stykają przez co nie mogę gryzć żadnego pokarmu ja już sama nie wiem czy to tak ma być, czy koleś który mi to zakładał coś zchrzanił? Co o tym myślićie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1807 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Po drugie- Niestety chyba każda z nas przezywała te okropne otarcia, niektóre pomagały sobie takim specjalnym woskiem który można kupić w sklepie stomatologicznym. Po jakimś czasie zarówno język jak i buzia sie przyzwyczai do aparatu i będzie coraz lepiej ![]() Z tymi nie stykającymi siekaczami. Chodzi ci o to ze jak zaciskasz to ci stukaj te pierścienie o dolne zęby?? Jeśli tak, to powiem ze ja też tak miałam i tez sie martwiłam ze coś jest nie tak, i bardzo mnie to denerwowało bo nie mogłam normalnie gryźć, z czasem jednak te pierścienie sie tak jak by trochę powyginały (uformowały) i już mogę jeść normalnie, bo już nie stukają a ni troszke. Mam nadzieje ze juz sie tak nie martwisz. Pozdrawiam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1808 |
Wtajemniczenie
|
[quote=Anka08;5326790]SMV... widać zmiany... Jedynki poste... Bardzo ładnie...
Moje osobiste odczucie, i wrażenia z wyrwania dwóch dolnych ósemek... Za pierwszym razem wyszłam od dentysty + chirurga + mężczyzny w jednej osobie po 50 minutach z mokrymi skarpetami. Było bardzo ciężko, bo dolna szczęka jest bardzo twarda, a ja jeszcze miałam zęby w dziąśle. Musiał przeciąć dziąsło, później zrobił dziurkę w zębie, żeby włożyć takie jakby dłuto do wypchania. Bardzo się męczył! Prawie na mnie leżał, a ja mimowolnie płakałam... ![]() hahah, skąd ja to znam.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
![]() ![]() |
![]() |
#1809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Raczkowanie
|
Dziekuję Klamaja troszkę mnie pocieszyłaś bo jestem tym wszystkim załamana. Wspominałaś o wosku, znasz może jego nazwę to bym sie w aptece spytała
|
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1812 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1813 |
Zakorzenienie
|
wosku w aptece sie niedoatanie./obchodzilam kazda apteke i nic
![]() dzis zapomnialam zakleic sobie woskiem gebe:P i w panice kupila orbitke rozowo-zakleilam cala pacze sobie i jadac do TZ siedzialamw autobusie i dlubalam palcem;P dobrze ze malo ludzi bylo:P ejj przerazajace te historie z ósemkami, pocieszam sie faktem ze mam obie na wierzchu wiec tlyko porzadne znieczulenie hop siup ![]() ![]()
#1814 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
lepiej od razu nastawić się na najgorsze haha ![]()
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1815 |
Zakorzenienie
|
tez mi pocieszeni. ufam mojej denstystce;]
#1816 |
Raczkowanie
|
klamaja czy przy zamkach masz tyle kleju??
Ja swoją przygodę z ósemką też miałam. Może nie była aż tak przerażająca, jak Wasze, ale też mi się dała we znaki. Teraz martwi mnie, że na zdjęciu rtg widziałam jedną cholerę, która siedzi i się chyba szykuje powolutku do wyjścia (oby nie), ale orto powiedziala, że niech sobie siedzi. Zobaczymy co z tego wyniknie. pozdro |
![]() ![]() |
![]() |
#1817 |
Przyczajenie
|
czesc
a dlaczego się tak robi, że najpier zakłada się aparat na jeden łuk, a potem na drugi? nie mozna od razu dwóch? |
![]() ![]() |
![]() |
#1818 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1819 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a po drugie- łatwiej sobie poradzic finansowo, bo przy zakładaniu 2 łuków na raz sa to podwójne koszty, czyli sporo kasiorki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1820 |
Przyczajenie
|
Czy mozecie mi dac namiary na ortodonte w Bydgoszczyyy??? parę dni temu widziłam tu adres na ulicy Gdańskiej ale teraz nie moge go odszukac?????plizzz
|
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1822 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja miałam zakładaną górę,a dół po czterech miesiącach, ponieważ nie miałam miejsca na zamki na dolnych zębach. No i ak klamaja pisała, aby nie było zbyt wielkiego szoku po założeniu dwóch łuków, no i oczywiście finanse. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1823 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mysle,ze to minimalny odstep czasu, ktory powinna byc zachowany. teoretycznie-mozna obydwa jednoczesnie,ale aparat moze bolec, ranic dziasla, utrudniac jedzenie. lepiej przyzwyczajac sie do nie pooowoooolutku ![]()
"..w każdym z nas tkwi cmentarz naszych starych miłości. szczęściarze, zadowoleni ze swego życia i z tego, z kim je dzielą, przeważnie o nim nie pamiętają. nagrobki są wyblakłe lub powywracane, trawa nieskoszona,wszędzie plenią się jeżyny i dzikie kwiaty.." |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1824 |
Przyczajenie
|
dzieki za odpowiedzi
Ja kase i tak juz mam odłożona na aparat (3000 zł) więc tu nie ma problemu. Że to będzie bolało to nie sądziłem ![]() A tak przy okazji: leczy sie ktos w Krakowie? Albo w Zakopanym? |
![]() ![]() |
![]() |
#1825 |
Rozeznanie
|
MAM PYTANKO DO APARATEK NOSZąCYCH JUZ OBA łUKI
czy wtedy za wizyty kontrolne płaci sie podwójnie ???? |
![]() ![]() |
![]() |
#1826 |
Zadomowienie
|
klamaja zalezy od orto, ale zgaduje ze przewaznie jest o troszke drozej
![]() ![]() isaak piekny avatar jak na watek ortodontyczny ![]()
#1827 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a wy płacicie po 70 zł za wizyte? to chyba tanio jest powiedzcie czy te ceny są duże czy spoko? http://piskorscy.pl/cennik.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1828 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
"..w każdym z nas tkwi cmentarz naszych starych miłości. szczęściarze, zadowoleni ze swego życia i z tego, z kim je dzielą, przeważnie o nim nie pamiętają. nagrobki są wyblakłe lub powywracane, trawa nieskoszona,wszędzie plenią się jeżyny i dzikie kwiaty.." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 |
Przyczajenie
|
halo a jak ceny heh
moga byc czy drozyzna?> |
![]() ![]() |
![]() |
#1830 |
Raczkowanie
|
Ja za wizyty płacę 200 zł. Moja orto mówiła mi, że w tej cenie mam wszystko, czyli jakieś piaskowanie, aczkolwiek ciągle mówi,że nie trzeba, podklejanie zamków, jak odpadną, co się jeszcze nie zdażyło.
Wydaje mi się, że dużo, chociaż na Warszawę są to "normalne" ceny, ale wiem, że można nawet tutaj płacić mniej. Najważniejsze,że, wg. mnie, trafiłam na dobrą orto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.