|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część PIĄTA
Cytat:
Aż się boję wspomnieć, że zdarzało mi siebie i tża czasem jakimś podkładem smyrnąć przed bardziej oficjalnym wyjściem, żeby się nasz trądzik w oczy nie rzucał, bo się jeszcze dowiem, że jest niemęski i powinien być dumny z problemów skórnych ![]() Co do lekarzy to byłam u polecanego ginekologa na trzech wizytach, za każdym razem był spóźniony. Raz miałam u niego pierwszy numerek, spóźnił się 45 minut, jak szedł to zagadywał wszystkie ciężarne, a potem jeszcze z pielęgniarką-sekretarką pogadał kwadrans. Na zajęcia już nie zdążyłam Przydałyby się takie kartki w mojej przychodni, bo ludzie przychodzą nieumyci - lepiej się nie umyć jak się jest przeziębionym, bo jeszcze się doprawi i co! I tacy przepoceni, śmierdzący ludzie przyłażą
|
|
|
|
|
#1802 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1803 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak żeby bez offtopu, to wczoraj dwie Karinki debatowały zaraz na wejściu w supermarkecie o mieszkaniu. Bo jedna wynajmowała od drugiej bez umowy, teraz pierwsza chce się wprowadzić, więc tamta nie ma gdzie zamieszkać. Właścicielka powinna na miesiąc do teściów iść, no bo jak to tak. Wszyscy wokół zostali genialnie poinformowani, nie szło nie słyszeć
|
|
|
|
|
#1805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś miałam wątpliwą przyjemność siedzieć w tramwaju za takim brudasem, pan 60+ brudne tłuste włosy, brudna czapka i spodnie, gdyby nie to, że miałam ciężkie zakupy, a to było jedyne wolne miejsce, to wolałabym stać. Na szczęście nie jechałam daleko.
|
|
|
|
|
#1806 | |
|
Konto usunięte
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;72650226]Ja w zeszłym roku miałam zabieg i dostałam wlasnie taka kartkę z wytycznymi - umyć się, ogolić, założyć czystą bieliznę. Ja pitole, zeby o takich rzeczach trzeba było ludziom przypominać
[/QUOTE]ogolić? gdzie? ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Cytat:
pomijając, że nikt nie decyduje świadomie, że będzie śmierdzieć. mieszkałam jakiś czas w małej miejscowości. codziennie przyjeżdżali tam ludzie z pobliskich wniosek na zakupy i do lekarza. biedni ludzie z małych gospodarstw. wyobrażam sobie, że ci ludzie mogli śmierdzieć, po spędzeniu najpierw czasami godziny idąc na piechotę do przystanku potem godziny w gorącym autobusie, zwłaszcza latem i często z tobołami, które jednak swoje ważą - oraz bez możliwości szybkiego umycia się gdzieś. i co z tego? też mają prawo być leczeni, sorry. ja wiem, że pewne sytuacje się tu laskom w dłowach nie mieszczą, ale życie to nie tylko kursowanie między unczelnią i starbucksem w warszawie i niektórzy mają trudniej. w polsce istnieje chyba powszechny dostęp do opieki zdrowotnej. o powszechnym dostępie tylko dla zadbanych ludzi nigdzie nie słyszałam. Edytowane przez 201705071030 Czas edycji: 2017-04-07 o 15:07 |
|
|
|
|
#1808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1809 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Myślę, że trochę przesadzasz - rozumiem, że niektórym osobom może być trudniej z panowaniem nad swoją czystością (każdemu z cała pewnością zdarzyło się nieprzyjemnie spocić w zatłoczonym autobusie), ale to nie usprawiedliwia zaniedbania. Bieda nie jest wyznacznikiem tego, że ktoś może chodzić śmierdzący. Sądzę, że to przede wszystkim kwestia lenistwa. Oczywiście nikt nie odbiera takim osobom prawa do leczenia, ale też nikt nie powinien odbierać innym osobom prawa do swobodnego wykonywania zawodu. Nie chodzi o to, że przyjęcie takiego pacjęta jest niemożliwe a raczej utrudniające komfort pracy lekarza (a poza tym może być po prostu niehigieniczne). Wierz mi, że nie tylko ludzie kursujący między starbuniem a uczelnią potrafią zadbać o higienę osobistą ![]() Poza tym - czy przychodząc do lekarza brudnym i śmierdzącym też nie traktujemy go bez szacunku? Jakbym ja zobaczyła taką wywieszkę, to zrobiłoby mi się przykro, że obsługa była zmuszona do takiego komunikatu. Bez powodu jej sobie nie wywiesili. |
|
|
|
|
#1810 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1811 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
oczywiście, że bieda ma mnóstwo wspólnego z czystością albo jej brakiem. mieszkałaś kiedyś w domu bez ciepłej wody? ja tak. i powiem ci, że motywacja do brania prysznica słabnie bardzo jak dostajesz pod tym prysznicem drgawek z zimna. dodaj do tego kwestię depresji i innych chorób psychicznych, które nie muszą, ale często są związane z bezrobociem i które objawiają się brakiem dbania o siebie. jakieś 2 miesiace temu był tu taki wątek: "przestałam dbać o siebie - jestem bezrobotna i mi nie zależy". a sytuację opisaną powyżej - droga do autobusu i autobus - pominęłaś. niestety, nie każdy mieszka w mieście albo ma własny samochód. ludzie śmierdzą. takie prawo natury. zwłaszcza ludzie, którym ciężej. Edytowane przez 201705071030 Czas edycji: 2017-04-07 o 15:36 |
|
|
|
|
#1812 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Janusze medycyny, ot co |
|
|
|
|
#1813 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wychowałam się w domu w którym nie było łazienki (toaleta na korytarzu) a myło się w misce w kuchni. Z czasem rodzice zrobili kabine prysznicową w kuchni - woda nie jest zbyt ciepła ,do dnia dzisiejszego się tam kąpie jak przyjeżdżam ich odwiedzić. Więc doskonale jestem w stanie sobie wyobrazić taką sytuację i nigdy nie chodziłam brudna czy smierdząca choć bardzo często mi się nie chciało ani grzać wody, ani kombinować jak by się tutaj zasłonić i swobodnie wiąć prysznic. Dlatego raczej przychylałabym się ku wersji z lenistwem. Jest jak jest, ale o higiene należy dbać.Jak się chce to się wszystko może...tak jak ktoś wyżej wspominał - można zabrać przed wizytą u lekarza chusteczki nawilżające i ubranie na zmianę. Nie mam samochodu (a wręcz prawa jazdy!) Źle trafiłaś. Wszędzie dojeżdżam komunikacją miejską. Uważam, że jak komuś się nie chce to i tak tego nie zrobi. Oczywiście może to być efekt sytuacji ekonomicznej, ale to zaklęte koło, bo dopóki ci się nie zachce to w Twoim życiu nic się nie zmieni. Lekarzy też bym nie demonizowała - są przecież ludzie i parapety. |
|
|
|
|
#1814 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Należy oczywiscie przyjść na tyle czystym na ile pozwala stan zdrowia i droga do placówki medycznej ale no nie popadajmy w jakieś skrajności
|
|
|
|
|
#1815 |
|
Rozeznanie
|
Hehehe oczywiście nie popadajmy w skrajności, ale rozumiem, że na tym "januszowym" wątku mowimy właśnie o skrajnościach wśród zachowań ludzkich. Jestem w stanie zrozumieć pracownika (jakiegokolwiek), że trudniej wykonuje mu się pracę szczególnie, kiedy ma on bezpośredni kontakt z ciałem klienta/petenta, który jest z higieną na bakier.
|
|
|
|
#1816 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale patrząc na to realistyczniej, to zazwyczaj jest tak, że inteligentni ludzie dostrzegają swoje błędy i niedociągnięcia. Głupsi nie, bo zwyczajnie nie mają ku temu wystarczających zdolności poznawczych. Każdy z moich przyjaciół i członków rodziny już czasem śmierdział. Jeśli ty nigdy nie śmierdzisz to brak ci tej odrobiny samokrytyki, żeby poczuć kiedy śmierdzisz. Sama właśnie siedzę na lotnisku i pewnie śmierdzę Mając na uwadze ile zrobiłam dzisiaj stresujących spotkań i drogi z walizką - czarów nie ma. Śmierdzę. Wezmę prysznic do przestanę ![]() Idę stąd Zabawne ale w sumie nużące to uczenie życia lasek bez doświadczenia życiowego.
Edytowane przez 201705071030 Czas edycji: 2017-04-07 o 15:58 |
|
|
|
|
#1817 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1818 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1819 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;72666686]Powinnaś mieć ubrania na zmianę i chusteczki nawilżane
[/QUOTE]No sorry ale jak się ma problem z potliwościa to tak, lepiej wrzucić do torebki bluzkę i paczkę chusteczek niż śmierdziec innym ludziom pod nosem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1820 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1821 |
|
Rozeznanie
|
O matko nie wiedzialam, ze to taki bolesny temat
Nigdzie nie wspominalam, ze jestem bytem, ktory brzydzi sie wszelkim organicznymi wydzielinami a juz na pewno sama takich nie produkuje Nie wiem tez w ktorym miejscu gloryfikowalam swoja postac... Ale ok! Nadal podtrzymuje swoje zdanie, ze można uniknac w swoim zyciu takich smrodliwych sytuacji a ludzie maja prawo do wykonywania swojej pracy w higienicznych warunkach.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1822 |
|
Konto usunięte
|
Kto chce, szuka sposobów, kto nie chce, szuka powodów. Tyle w temacie.
|
|
|
|
#1823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez LadyChatterbox Czas edycji: 2017-04-07 o 17:16 |
|
|
|
|
#1824 |
|
Zadomowienie
|
To często nie jest kwestia niemycia się, a noszenia po raz kolejny tych samych ubrań. Niestety wiele osób myśli, że jak coś coś poleży w domu to można to założyć jeszcze raz bez prania.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem tylko ciekawa czy do takich osób kartka "Proszę przychodzić czystym" dotrze?
Pracowałam w zakładzie opieki zdrowotnej gdzie ludzie przychodzili dość regularnie na kilkugodzinne zabiegi. I byli pacjenci, którzy zawsze śmierdzieli. Uwierzcie mi, że pielęgniarki mają naprawdę ciężką pracę. One takiemu pacjentowi wprost mówiły, że ma się umyć. Nie jakoś chamsko, po prostu im się czasami wymiotować chciało, jak musiały się nad takim człowiekiem nachylać. I już nie chodzi o to, że starsza osoba, ma problem z poruszaniem i nie umie się dokładnie umyć. Były osoby, które zawsze cuchnęły, były ewidentnie nieumyte, miały u stóp centymetrowe paznokcie, no tragedia... i taki pacjent np. mówił, że tak tak on się mył, a ciuchy miał te same od miesiąca. I nie były to osoby wyjątkowo ubogie. Zwykli ludzie. Pielęgniarki wielokrotnie proponowały by pacjent umył się na miejscu, nawet przynosiły ciuchy (na własny koszt!) i ręczniki. Facet szedł do łazienki, puszczał wodę i po 3 minutach wychodził suchy i śmierdzący. Potrafił powiedzieć, że jemu nie ma kto prać bo żona umarła (10 lat temu!). To jest naprawdę duży problem.
|
#1826 |
|
Konto usunięte
|
Częścią pracy mojej mamy jest pobieranie ludziom krwi. Nie pacjentom w szpitalu, tylko tak normalnie, usługowo że tak powiem. I nie raz opowiadała, że ludzie potrafią przyjść do pobrania z grulającym się tłustym brudem w zgięciu łokcia.
i taką brudną łapę dają do pobrania krwi, gdzie pojedyncze popryskanie środkiem dezynfekującym można uznać dopiero za pranie wstępne, a nie odkażenie skóry...
|
|
|
|
#1827 |
|
Konto usunięte
|
Janusz ginekolog. Chodziłam do ginekologa co 3 miesiące, dostawałam receptę na 3 opakowania tabletek. Teraz przyjmuje tylko 1 lekarz (wcześniej 4), przyjmuje 10 pacjentek raz w tygodniu. Powiedział mi, że mam do niego chodzić co miesiąc bo on mi już 3 opakowan nie wypisze.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1828 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
|
|
#1830 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.

A najgorsze, że byłem tym mitem karmiony przez babcie (obie) jak byłem mały

i taką brudną łapę dają do pobrania krwi, gdzie pojedyncze popryskanie środkiem dezynfekującym można uznać dopiero za pranie wstępne, a nie odkażenie skóry...